Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#90501) PredatorZoli válasza pictigjis (#90496) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Elbeszéltek egymás mellett. Ha valaki hosszú távon fektet be, és a hosszú távú stratégia részeként most ezzel az ügylettel tesz egy 2 éves kitérőt a magasabb hozam reményében, akkor bizony össze kel ezt vetni azzal, hogy mi van ha ebben a 2 évben is a tőzsdén ülne.

(#90502) Oppenheimer válasza pictigjis (#90499) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Ha konnyen fel tudnam venni ezt a hitelt, es lehet ingyen vegtorleszteni 2 ev utan (ezt en nem ellenoriztem), en is felvennem amugy. Csinalnam a rosszabb verziojat, hogy PMAP-bol eladva torlesztek, es igy is maradna a vegen egy egesz lathato jutalom penzem.
Csakhogy en nem tudok szamlavezeto bankot valtani, a K&H-nak meg nincs ilyen hitele, igy off.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#90503) #31733248 válasza j0k3r! (#90483) üzenetére


#31733248
törölt tag

Ha figyelmesen elolvasod, azt mondtam neki, hogy a "panelnél a reálérték érdemi emelkedésére a jövőben kevés esélyt látok, sőt, ilyen infláció mellett inkább némi csökkenés valószínű".

Az általam preferált befektetési ingatlannál pedig nem a múltra hivatkoztam, hanem a piacot meghatározó tényezőkre, úgy, mint erős befektetői kereslet, nemzetközi alulértékeltség. Amúgy az övéhez hasonló összegű, jól célzott befektetés még hosszú távú kiadás esetén is képes kitermelni a magyar átlagbért, szóval nem mondanám azt sem tragikusnak.

Pont azt lehet látni, hogy már most is belassult az ingatlanpiac, holott van CSOK, babaváró stb...

(#90504) Fifi válasza Oppenheimer (#90502) üzenetére


Fifi
őstag

Nincs ingyen végtörlesztés:

"Előtörlesztési díj:
- Ha a végső lejáratig hátralévő futamidő a visszafizetés pillanatában az egy évet meghaladja 1,00%, de legfeljebb az előtörlesztés időpontja és a hitel hitelszerződés szerinti lejáratának időpontja közötti időtartamra fizetendő hitelkamat összege, az előtörlesztés időpontjában érvényes feltételek figyelembevételével
- Ha a végső lejáratig hátralévő futamidő a visszafizetés pillanatában az egy évet nem haladja meg 0,50%, de legfeljebb az előtörlesztés időpontja és a hitel hitelszerződés szerinti lejáratának időpontja közötti időtartamra fizetendő hitelkamat összege, az előtörlesztés időpontjában érvényes feltételek figyelembevételével"

A 11,99%-os kamatú változatnál viszont nem köteleznek az ottani számlavezetésre és csekken is lehet törleszteni, amiért ha jól látom nem számítanak fel külön díjat.

(#90505) tomazin


tomazin
veterán

Csináltam egy táblicskut azt összehasonlítva, hogy felveszem a hitelt és 2évig törlesztem VS minden hónapban berakom azt a pénzt pmápba. Második évben 10%os pmáppal számoltam, de ezt könnyen lehet módosítani.(ha felemelem 1.16-ra a második évet se lesz sokkal jobb a matek)
Azt feltételeztem,hogy egész évben ugyanazt a papírt veszem, majd jövőre egy másik 10%-ot fizető papírt és ahogy telnek a hónapok egyre kevesebb névértéket kapok ugyanazért a pénzért. Az első évre rászámoltam a második évnek a kamatát is.
Ebből nekem az jött ki, hogy 230kval leszek előrébb a hitelfelvétellel, de ugye 1,1M költségem van a hitelre, ergo mínoszos a buli. Mit nézek be?

[ Szerkesztve ]

(#90506) j0k3r! válasza Stanlee (#90498) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Ez már reálisabb kép, mint kiragadni az aranykort :R

some men just wanna watch the world burn...

(#90507) #31733248 válasza Stanlee (#90498) üzenetére


#31733248
törölt tag

Az ilyen fejtegetéseknek mindig az a hátulütője, hogy Te nem az MNB lakásárindexét veszed meg. :N

Konkrét ingatlan kapcsán például írtam már itt lent arról, hogy egy éven belül az ingatlant a vételárának másfélszereséért, egy napon belül el tudnám adni. Rövid távon meg hamar kitermeli ám az árát (pesszimistán számolva 6 év alatt duplázható a reálérték), még üzemeltetőnek kiadva is egész jó.

[ Szerkesztve ]

(#90508) avl válasza PredatorZoli (#90501) üzenetére


avl
aktív tag

egyetértek és evvel is: #90489

viszont a "strategia" szerintem tul erös szo illetve korantsem tartom abszolut tizedekre definialtnak a forumtarsak / emberek döntö reszeben, söt: valoszinü szuper keves, aki "strategiat" definialt teljesen tisztan

azert, mert valtoznak a körülmenyek, a gondolatok, az elethelyzetek, stb.

szerintem ezek miatt nem is lehet vagy nem érdemes tutti fix strategiában "hinni", hosszu tavon sok dolog valtozhat, ami szükségszerüve tesz valtozasokat
...ha nem, hát nem, de ennek kicsi eselye van

(nekem Tiedben pl. az ugyanannyi minden evi TBSZ-en tünik "álmodozásnak", pl. mert a jövöbeni kiadások [lakás ? auto, repülö, vilagkörüli, ürút, feltünö gyerekek, betegség, ...] sem egyenletesen lesznek; majd 35 ev mulva meglátod ;-) -> de nem akarom szemelyesbe elvinni)


Persze semmikepp nem "felmentés" akar ez lenni az összevissza nagymértékü csapongásokra !! nagy változtatások, csapongások erre-arra, "hülyeség".
de nehany %-nyival inkabb erre-arra menni; nálam nem "ördögtöl való" (magam esetere: 2-3-5%-kal valtoztatni a kötveny -rv. arányon nem érzem egy "stratégia" feladásának; = hogy 5 vagy 7 vagy 9% van kötvenyben)

(#90509) aAron_ válasza #31733248 (#90507) üzenetére


aAron_
őstag

Ingatlan befektetés és a flipping két különböző dolog. Várható hozamot pedig ne a bekerülési értékre számold, hanem a piacira.

Szoktam nézni a lakáspiacot én is, nem nagyon látok olyat, amit megvennék befektetésre. Kiadás utáni hozamelvárásom minimum 10% lenne, de ez jelentősen eltér a piacon jelenleg aktuálissal.

What is your ikigai?

(#90510) stingy2


stingy2
senior tag

Lszi, ne csináljatok már ebből is egy ingatlan topikot, mikor it van ez: Lakáshitel, lakásvásárlás - Mobilarena Hozzászólások
Vagy a PF-es ...

[ Szerkesztve ]

INTJ

(#90511) vadcoca válasza PredatorZoli (#90477) üzenetére


vadcoca
tag

A lényeg az lett volna, amit pl Ra3 is írt utána, hogy a hiteles mókát én a folyamatos havi PMAPba pakolgatáshoz viszonyítanám, ennek minden bizonytalanságával (90497) együtt.

Azért ezt a korábban felvett példát választottam mert ezzel volt a legegyszerűbb szemléltetni mire gondolok.
Persze lehet más futamidő, végtörlesztés, mindegy, nem ez lett volna a lényeg.

Amint írtam is a végén, nyilván egyértelműen előnyösebb a hiteles megoldás, csak nem 2Mval előnyösebb.

6x9 = 42

(#90512) CragON válasza ngaba (#90494) üzenetére


CragON
aktív tag

Hosszabb verzióban gondolkodom, így akkor veszem a 2030/I-t. Köszi! :R

(#90513) PredatorZoli válasza tomazin (#90505) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

a törlesztőben már benne van a hitel költsége, nem kell még1x rászámolni

(#90514) Hi!King válasza #31733248 (#90350) üzenetére


Hi!King
őstag

"Megértelek, kétségtelen tény, hogy ez egy új, az amerikaitól számos jellemzőjében eltérő piac és (főleg az elején) eléggé foglalkozós is, sokaknak egyszerűen nem ér ennyit."

Egy kicsit félreérthetően fogalmaztam, nem az a fő gond hogy foglalkozni kell vele, én szeretek belemélyedni a dolgokba, hanem az, hogy úgy kell foglalkozni vele, hogy a diktatúra bürokratikus idiótaságaihoz, korlátozásaihoz kell alkalmazkodni, az így vett részvények sok esetben nem ugyanolyan tulajdonjogot jelentenek, mint a szabadabb piacokon, illetve a diktatúrából fakad egy rakás rajtam kívül álló politikai kockázat. Kínai befektetéssel lehet, hogy sokat lehet nyerni, de a magasabb és speciális kockázat miatt nem foglalkozok vele. Hasonlóan vagyok a cryptoval is, csak ott más okokból.

(#90515) SzGee válasza CragON (#90512) üzenetére


SzGee
aktív tag

Jó nagy genyók azért ezek ott ÁKK-nál, egy évvel hosszabb futamidő, a kamatprémium meg ugyanaz???

If you leave me, can I come, too?

(#90516) tomazin válasza PredatorZoli (#90513) üzenetére


tomazin
veterán

Igaz, köszönöm.
Akkor ennél a 2 éves példánál maradva és 2. évre 10%ot feltételezve 228k az előnye a hitelnek. 16%nál 391k.
Még gondolom azzal lehetne ezt bonyolítani, hogy folyamatos vétel esetén egyre később lennének a kamatfizetések, ami jobban a hitelfelvétel irányába billentené el a mérleg nyelvét.

Ha esetleg valaki kiszámolja több éves futamidővel, de korábbi visszafizetéssel azt még megnézném.

(#90517) j0k3r! válasza stingy2 (#90510) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Befektetési ingatlan téma miért nem jó itt?

some men just wanna watch the world burn...

(#90518) robag93 válasza tomazin (#90516) üzenetére


robag93
aktív tag

Az is érdekes lehet, hogy ha valaki egyáltalán nem akar erre szánni, de minden hónapban annyit visszavált a PMÁP-ból, amennyi a törlesző.

(#90519) #31733248 válasza aAron_ (#90509) üzenetére


#31733248
törölt tag

"Ingatlan befektetés és a flipping két különböző dolog."

Arra is van lehetőség, de én hosszú távra lövök, a családunk tartós, generációk jólétét biztosító gazdasági alapjaként kezelem. Már régen bizalmi vagyonkezelésben adtam volna, de a rövid távú működést ez sajnos ellehetetlenítené.

A(z amerikai) piac következő évei számomra erősen kérdésesek, néhány súlyponti céget erősen felülértékeltnek érzek még most is, a megtakarítások háromnegyedét birtokló baby boomerek nyugdíjba vonulása az eladások tartós erősödését jelenti (hiszen azt élik fel), úgyhogy szerintem további korrekció lesz belőle, a gazdasági helyzettől függetlenül is.

De akár a reálhozamot nézem, akár a tőzsdeindexeket, az ingatlanokkal elégedett vagyok.

Hi!King

"úgy kell foglalkozni vele, hogy a diktatúra bürokratikus idiótaságaihoz, korlátozásaihoz kell alkalmazkodni"

Én is erre gondoltam, na meg arra, hogy az amerikai cégekről és a piacról ismerete és összbenyomása is van az embernek, a vállalati elemzések gyorsan reagálnak és részletesek, amit Kínával, Indiával kapcsolatban munkaigényesebb megszerezni.

[ Szerkesztve ]

(#90520) pictigjis válasza robag93 (#90518) üzenetére


pictigjis
senior tag

ez érdekes elképzelés, nehéz lesz rá képletet írni :) (nagyon nem vagyok excel mágus)

[ Szerkesztve ]

(#90521) julius666 válasza #31733248 (#90479) üzenetére


julius666
addikt

Az elmúlt 7 évben egy átlagos magyar ingatlan közel megduplázta a reálértékét

Forint alapon, vagy euróban? Ha közös alapra hozod a kettőt, akkor mennyit hozott volna egy VWCE vagy akár S&P500? Ha leszámolod az órabéredre, az ingatlanozásod kb. mennyibe került?

Mekkora a kockázat? Atomjó vételre már írtál példát, de milyen bukókba sikerült nyúlni?

Ezeket nem trollkodásból kérdezem, hanem mert ez nem egy ingatlanos topic, ez egy befektetős topic. Nagyon szívesen vesszük, ha bebizonyítod nekünk, hogy a mi "buborékunkon" kívül sokkal jobb, megbízható hozamú befektetési lehetőségek vannak, de akkor tegyél mellé valódi számokat, ne csak marketinganyagokba való üres lózungokat!

Kínai tőzsde: ha te magad is kockázatosnak érzed, nem nagyon teszel oda pénzt, akkor nekünk minek ajánlgatod? :F

[ Szerkesztve ]

(#90522) Ringman


Ringman
nagyúr

az ai-altcoinokat eléggé megtolta a chatgpt felvásárlási híre.

(#90523) fokukac


fokukac
nagyúr

sziasztok. euró beutalása KBC-be, Revolutról kb. mennyi idő?

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#90524) JoinR válasza julius666 (#90521) üzenetére


JoinR
senior tag

Ez egy hetek óta tartó önigazolási hadjárat, gyakorlatilag egyetlen személybe gyúrva az összes befektetési heurisztikát, amit ismerek. Egyrészről zseniális, hogy ilyen létezhet, másrészről már kicsit nyomasztó mindenhol őt olvasni.
A valódi számok, ha nem illenek az elméletbe, kapnak egy személyes rátermettség multipliert, így feloldva az ellentmondásokat.

[ Szerkesztve ]

(#90525) P11


P11
csendes tag

Sziasztok!

El tudná nekem valaki magyarázni ez mit jelent pontosan?

PMÁP
"Ellentétben a MÁP Pluszszal, az évenként fizetett kamat nem fektetődik be automatikusan, így manuálisan kell évente újabb papírokat venni a kamatból"

Tehát a kamatbázis az ami megy folyamatosan és az éves kamatprémiumot évente újra be kell fogatni?

[ Szerkesztve ]

(#90526) PredatorZoli válasza P11 (#90525) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

a kamatot a számládra utalják, aztán azt csinálsz vele amit akart/amit tudsz

(#90527) Oppenheimer válasza Fifi (#90504) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Na vegulis megigenyeltem :DDD 2-3 nap mulva feltoltom nekik a munkaviszonyigazolast, onnan kb 1 het a folyositas, egesz gyorsnak tunik.

Foleg PMAP eladasbol torlesztest fogok csinalni, hogy ne legyen negativ hatassal a tozsdere szant cash flow-ra, de amugy nagyon kiurult az allamkincstari szamlam, szoval lehet lesz olyan, hogy nem adok el.
Legrosszabb esetben is evente 200k szabadfelhasznalasu ingyen penz, majd veszek belole PS5-ot karacsonyra. :D

Koszi annak aki berakta ide.

Attol nem tartok hogy egyik naprol a masikra valtoznanak a PMAP eladas feltetelei, ha tudom elore kicsit is, hogy rontjak 2-3%-ra, akkor azonnal eladom es vegtorlesztem.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#90528) julius666 válasza JoinR (#90524) üzenetére


julius666
addikt

Van nekem is egy ilyen érzésem, pontosabban van egyfajta flamebait jellege a hszeinek. Remélem nem erről van szó és kapunk normális válaszokat is.

Én egyébként nem tartom ördögtől valónak az ingatlanbefektetést úgy általában véve, sőt, meg is lehetett belőle "gazdagodni" az elmúlt években bizonyos keretfeltételek + nagy kockázatvállalás mellett (magas jövedelemre nyakig leverage). Erre láttam konkrét példát is közvetlen környezetemben. Illető tavalyi év során realizálta a nyereséget, kiszállt az összes hazai pozíciójából és külföldre húzott. Ő is utánaszámolt, a legkorábbi (2015-ös talán) vételein kívül baromira nem volt akkora buli. Részvényekkel kb. ugyan úgy vagy jobban járt volna, nyakig eladósodás nélkül (ő USD alapon számolt).

Persze az első vásárlásain sokat nyert, főleg a kis induló tőkéjére vetítve. Aztán ez is csak részben volt a magyar ingatlanpiaci boom erénye, az is sokat tett a képlethez, hogy romló forintban jó buli volt eladósodni (növekvő) USD jövedelem mellett. :)

(#90529) PredatorZoli válasza julius666 (#90528) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Szerintem ha valaki a tőzsdei befektetést meg az ingatlan befektetést keveri, annak lehet pozitív hozadéka, ugyanis a két eszközosztály különböző időkben eltérően viselkedik (long only-ban nézve a korreláció viszonylag alacsony). Amikor a tőzsde beesik, az ingatlanból ugyanúgy jön jó esetben a bérleti díj amit olyankor át tudsz forgatni a tőzsdére, amikor meg a tőzsde megy jól tudsz venni plusz ingatlant és hasonlók, szóval a viszonylag mérsékelt korreláció miatt van egy diverzifikációs és kvázi rebalanszból származó többlethozambeli előnye talán.

(#90530) Mizsala válasza fokukac (#90523) üzenetére


Mizsala
csendes tag

A múltkor este 9-kor utalva másnap délelőtt 11-re a KBC számlámon volt.
Ma 11:30-kor utaltam, ugyanúgy holnapra várom, hamarabb nem. Csodálkoznék, ha még ma odaérne.

(#90531) JoinR válasza julius666 (#90528) üzenetére


JoinR
senior tag

Teljesen igazad van. Ahogy a tőzsdei befektetésnél is az átlagot "célozzuk", úgy az ingatlan esetén is ezt érdemes vizsgálni. Azok a számok publikusan elérhetők a neten mindenki számára.
Ettől függetlenül tök jó, ha valaki megosztja a konkrét eredményeit, csak nem kell reprezentatívnak venni és az alapján ajánlgatni bármit. Meg talán elég egyszer is, egy topikba, jó a memóriánk. :D

(#90532) Fifi válasza Oppenheimer (#90527) üzenetére


Fifi
őstag

Ha nem túl indiszkrét, akkor melyik változatot? Gondolom az előzmények alapján a 11,99%-os kamatút. Milyen futamidőre?

"Legrosszabb esetben is evente 200k szabadfelhasznalasu ingyen penz"
Más pénzéből szerintem ez is jó ;)

(#90533) Oppenheimer válasza Fifi (#90532) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Jaja, 12%-ost, bankhoz vagyok kötve.
7 misit 2 év futamidőre.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#90534) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

Aki attól tartana esetleg, hogy a jpgl-t bezárnák, jó ábra, AUM alakulása az indulás óta:

Van benne 2022-ben egy kis oldalazás a stagnáló/enyhén eső tőzsde miatt, de nagyon jól néz ki.

[ Szerkesztve ]

(#90535) Stanlee válasza JoinR (#90531) üzenetére


Stanlee
őstag

Az egyik olajos papirral csinaltam $6k-bol $50k-t, teljesen reprezentativ minta :DDD Mehetett volna a masik iranyba is, azota se volt ennyire sikeres vasarlasom, es valoszinuleg nem is lesz, tobbynire csak olyanokba nyultam bele, amik stagnalnak, vagy veszitettek az ertekukbol - na ez a valosag.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#90536) SzGee válasza PredatorZoli (#90534) üzenetére


SzGee
aktív tag

Hát ezt azért nem nevezném sikertörténetnek, borzasztóan kevés az AUM majd 4 év elteltével

If you leave me, can I come, too?

(#90537) axioma válasza vadcoca (#90511) üzenetére


axioma
veterán

Szerintem nem az optimalisat szamolod, nalam kijon a 2M ha masodik evben is 12% pmap van (sot). De nem akarok ugy jarni ahogy a visszateriteses hitelkartyak (az se az en otletem volt de elegge early adopterek voltunk...)

(#90538) goccer válasza SzGee (#90536) üzenetére


goccer
aktív tag

Kevés? Miért mennyinek kéne lenni? Nem a VWCE-hez vagy valamelyik S&P500-ashoz kell szerintem egy ilyen ETF-et hasonlítani. JustETF besorolás 100M-tól már közepes méretűnek számít az alap, ez egy kis tőzsdei emelkedés és meg is van.

Én egy bő éve vettem először, azóta majdnem duplázott.

[ Szerkesztve ]

(#90539) tomazin válasza Oppenheimer (#90527) üzenetére


tomazin
veterán

Es esetleg erre ossze is varazsoltal valami excelfelet? Ha igen megosztod velunk legyszi?

(#90540) travix válasza PredatorZoli (#90534) üzenetére


travix
aktív tag

idén megtolja az itteni közösség és meg lesz a 200m :D
már csak lottón kéne nyerni

(#90541) PredatorZoli válasza SzGee (#90536) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Mivel ez egy rétegtermék, nem a számok abszolút értékét kell leginkább nézni, hanem a trendet. Egy tematikus ETF-től ez nagyon jó eredmény. És még csak kb 3 év telt el, nem 4.

(#90542) #31733248 válasza julius666 (#90521) üzenetére


#31733248
törölt tag

Senki nem gondolja, hogy a tőzsde rossz, vagy elvetendő, mindössze arról van szó, hogy ha elég nagy a portfóliód, lehet, hogy érdemes lehet kiegyensúlyozni, különösen olyankor, amikor nehéz időszak elé nézünk. Azért mondtam, hogy ha nincs közös érdeklődési körünk a topiclakókkal, akkor nem írok ide, mert felesleges. Jelenleg 26 tehermentes, új, vagy teljesen felújított, prémium kategóriába sorolt, rövid távú kiadással üzemelő lakásunk van Budapest belvárosában, elsősorban garzon és stúdió méretben. Az üzemeltetéssel heti kb. fél órát foglalkozom (alkalmazottaink végzik), a mostani számok és trendek alapján 5 évente duplázom a befektetésem reálértékét. A trend 2022-ben, a nagy tőzsdei bukták idején sem tört meg.

Itt van az átlagos magyar ingatlan (tehát nem az enyém). A reálérték változása természetesen forintban értendő, a KSH rendelkezésre álló adatai szerint. De arra senkit nem biztatnék, hogy átlagos ingatlant vegyen, mert ott tényleg alacsony a hozam. :N

A korábbiban természetesen a "vagyonkezelésben adtam volna" értendő.

[ Szerkesztve ]

(#90543) donat_sz válasza avl (#90508) üzenetére


donat_sz
senior tag

Ezekre mondom én azt, hogy van rövid/közép/hosszú távú megtakarítási stratégiám.
A hosszú az pl 100% részvény (nyugdíj elsődlegesen és a gyerekek öröksége). Ez a prió 1.
A második prió a mindennapi élet. A kettő közti dolgok (a rövid és középtávú megtakarítások - pl. telefon vagy autócsere, nagyobb utazás, lakásfelújítás, stb..), mindenezek után következnek prioritásban.
Leegyszerűsítve a fentiekből következik, hogy a prió 1 (hosszútávú) az fix, itt nem engedünk magunknak rugalmasságot. A prio 2 és a többi esetén viszont már igen, itt van rugalmasság, de ez már egymásra fog hatni, így az a lényeg részünkről, hogy tudatos döntés legyen.

Végezetül a "az ugyanannyi minden evi TBSZ-en" nekem elég komoly elhatározás, persze felfelé lehet majd eltérni, ha adott évben ügyesebbek vagyunk vagy "vezérünk" ad még nekünk további visszadót.. :DDD

(#90544) Oppenheimer válasza tomazin (#90539) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nem varazsoltam, hasrautottem es becsultem. 12% THM a hitelnel, 2 ev futamido, 15% allampapirhozam az eladogatasok miatt: 3% hozam mind2 evben, 7.000.000 * 0.03 = 210.000 Ft / ev. Ettol par ezer forint elteresekert nem fogok excelt csinalni.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#90545) SzGee válasza PredatorZoli (#90541) üzenetére


SzGee
aktív tag

Ok, engem meggyőztél, a Just ETF 57, 3 évnél idősebb faktoros ETF-jéből 32-nek nagyobb az AUM-je, mint a JPGL
Nyilván, ez nem jelent semmit, a Vanguard is megszűntette a faktoros ETF-jeit, pedig biztos vagyok benne, hogy több pénz volt bennük, mint most a JPGL-ben

Egyébként kiváncsi vagyok, mennyi pénz lenne ezekben az ETF-ekben, ha az EU-n belül is lehetne USA ETF-et venni

[ Szerkesztve ]

If you leave me, can I come, too?

(#90546) MasterMark válasza Oppenheimer (#90527) üzenetére


MasterMark
titán

De egyébként az eladási felár az nem épp olyan amit tudni előre hogy mi lesz, nem?

Úgy értem a MÁP+-nál is rögtön változtatták.

Switch Tax

(#90547) PredatorZoli válasza Oppenheimer (#90544) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Érdemes annyiban optimalizálni, hogy egy kisebb részét, amit az első pár hónapban fogsz a törlesztésre használni, dkj-be teszed, ugyanis az nem éri meg hogy megveszed a pmáp-ot aztán egyből el is adod egy részét. Valószínűleg az első pár havi törlesztőre valót megfelelő időben lejáró dkj-kbe éri meg jobban tenni ez miatt. Ki kell számolni, pontosan hol van a váltópont, mennyit érdemes így, szerintem kb 3 hónapnyit.

(#90548) robag93 válasza Oppenheimer (#90544) üzenetére


robag93
aktív tag

Azt lehet tudni, hogy ennek a 600 ezernek 1 összegben munkabérnek kell lennie? Vagy lehet akár bárhonnan máshonnan utalt pénz is részben (pl. páromé)?

(#90549) axioma válasza axioma (#90537) üzenetére


axioma
veterán

PMAP resz-eladas eseten azonos %-ban adnak el papirt es kamatot, ugye? ezt nem jol vettem figyelembe, szoval kicsit ujra kell szamolni, majd este ha raerek

(#90550) Oppenheimer válasza MasterMark (#90546) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Penteken kijon az uj papir, ha kiderul hogy nem 1% a visszavaltasi dij, nem veszem fel a hitelt.

Ha meg kozben valtoztatnak, akkor elotorlesztek es kijovok nullara, vagy egy reszet atteszem tozsdere aztan tokeatteteles kriptozas haha ;]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.