Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#117801) bigdady válasza nort_on (#117800) üzenetére


bigdady
nagyúr

Ha helyt kell állni a tagoknak kell befizetni így van ez oba-nál is. Sberbank esetén is össze kellett dobni a tagoknak ahogy takszövök bukása esetén is. Sosem volt/lesz annyi pénz betét alapban előre

[ Szerkesztve ]

(#117802) Directors


Directors
senior tag

Sziasztok!

Tavaly betettem a megtakarításom Prémium Magyar Állampapírba 2031/1
Május 21.-én lesz a kamat kifizetés.

Ezt mibe lenne érdemes befektetni ? Sajnos nem nagy összeg. Vissza lehet forgatni ugyan ebbe amibe alapból van ?
Ha nem nyúlok a kamathoz akkor azzal az összeggel mi fog történni ?

A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.

(#117803) ngaba válasza Directors (#117802) üzenetére


ngaba
aktív tag

Visszaforgatni ugyanabba a papírba nem tudod. Fixmápba vagy BMÁPba tenném. (Ha a kamatok csökkenésére számítasz 3 éves távon, akkor fixmáp, ha szinten maradásra vagy emelkedésre, akkor BMÁP). Ha nem nyúlsz a kamarhoz, akkor ott fog heverni a kincstári számládon kamatozás nélkül, mintha egy bankszámlán lenne.

(#117804) Fifi válasza dzsentri (#117795) üzenetére


Fifi
őstag

Előkeresve a közgyűlési határozat adott pontja elég szűkszavú volt, amit a közös képviselő fogalmazott meg a jóval terjedelmesebb közgyűlési beszélgetésből:
"XY tulajdonos felveti, hogy a társasház megtakarításából Z,-Ft értékben vásároljanak a Magyar Államkincstárban 12 hónapos futamidejű Diszkont kincstárjegyet. A tulajdonosok 8.776/10.000 tulajdoni hányaddal hozzájárulnak a felvetéshez és megbízzák a közös képviselőt, hogy járjon el az ügyben a Magyar Államkincstárban."

Most nézem ebben benne sem volt, hogy meghatalmaznak .... :D

#117766 erdey_a már megírta, hogy milyen iratok kellenek:
"ezen az oldalon jobboldalt lefelé a 17-es pontban a 10. sz függelék kell neked"

Nálunk egy Kft. látja el a társasházi közös képviseletet, de biztos nem volt ennyi papír náluk, amit a fenti linken felsorolnak. Sőt a cég egy alkalmazottja jött el, aki a cégben aláírási joggal sem bír. A meghatalmazásomhoz sem volt semmi irat, csak mondta a MÁK ügyintézőnek, hogy ezt kéri.

Visszaolvasva az általam írtakat el sem tudom képzelni, hogyan sikerül a számlanyitás. :U

(#117805) dzsentri válasza ngaba (#117798) üzenetére


dzsentri
lelkes újonc

Nem reménytelen különben, épp most segítettem egy barátomnak megfogalmazni a határozatot, aki átvitte egy tízemeletes lakótelepi társasházban, csak még nem vitte be a kincstárba megnyitni a számlát, azért kérdeztem Fifi-t, nekik hogy ment... Igaz, ott ő a közös képviselő. Önmagában, hogy sok az albetét, nem jelent semmit, mivel a tudatlanság nagyfokú érdektelenséggel társul általában, náluk pl. 4-5 fő (!) szokott megjelenni egy közgyűlésen...

(#117806) 1dani1


1dani1
csendes tag

OFF:
Van OPTEN hozzáférésem, de valami basic csomagra fizetnek elő... Szeretnék egy fullosat, amiben elővan fizetve minden finkció. Évi 240e Ft-tot magánszemélyként nekem ez NEM ér meg. Esetleg valaki tudna segíteni? PM :R Köszönöm!

(#117807) dzsentri válasza Fifi (#117804) üzenetére


dzsentri
lelkes újonc

Köszi az infót, érdekes... :K
Mivel ritka az ilyen számlanyitás, gondolom nagyjából attól függ, mennyire kukacoskodnak, hogy milyen ügyintézőhöz kerül az ember.

(#117808) Directors válasza ngaba (#117803) üzenetére


Directors
senior tag

Köszi! :R

A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.

(#117809) PredatorZoli válasza bigdady (#117801) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ha egy nagy szereplő dőlne be, ez sem lenne megoldás, mert a többi által beadandó pénz oly gigantikus lenne, hogy az a többi szereplőt is magával rántaná! Így értelemszerűen ez sem megoldás. Ez az egész BEVA csak akkor jó ha kis szereplővel van gond. Más esetben a biztonság hamis illúzióját adja.

(#117810) aAron_ válasza PredatorZoli (#117809) üzenetére


aAron_
őstag

BEVA tud kötvényt kibocsátani állami garanciával, amit akár az MNB is megvehet. Hogy ezt megtennék-e? OTP-nél el tudom képzelni, IBCE-nél már kevésbé, ugyanakkora méret feltételezése mellett is. Politikai kérdés is ez, olyankor elég kreatívak szoktak lenni.

Hamis illúzióval egyébként egyetértek.

What is your ikigai?

(#117811) PredatorZoli válasza aAron_ (#117810) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

A biztosításnak pont az lenne a lényege, hogy ne legyél bizonytalan dolgoknak kiszolgáltatva. Ha eleve egy kétséges történet az egész hogy ha úgy adódik hogy szükség lenne rá, vajon honnan lesz az a pénz összeszedve, akkor az egészet megette a fene.

(#117812) UberMutant válasza PredatorZoli (#117811) üzenetére


UberMutant
őstag

hát nem érted, hogy a 20k IB- az rossz, mert a többi meg 100k? mit kukacoskodsz itten má, he?

(#117813) aAron_ válasza UberMutant (#117812) üzenetére


aAron_
őstag

Nem ezt mondtam, csak kiegészítettem annyival, hogy nem csak tagbefizetéssel növelhető BEVA tőkéje. Egy szóval nem dicsértem.

What is your ikigai?

(#117814) Tottu


Tottu
senior tag

EU-s ETF-et szeretnék venni az IBKR-en és az Amundi Stoxx Europe 600 UCITS ETF Acc-ot néztem ki, de a LYP6 ticker-el nem találok, csak MEUD-al az Euronext Paris-nál, ahol EUR-ban tudok vásárolni. Ennek van lényegi különbsége?

Egyébként még a Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF (EUR) Acc-n (VWCG) gondolkozom, ami nagyon hasonló a LYP6-hoz, csak a VWCG TER-je 0,10%, míg az LYP6-nak 0,07%. Viszont teljesítés szempontjából átlagosan jobban teljesít a VWCG, szóval lehet, hogy megéri a több költséget. Erről esetleg van valakinek véleménye?

"A legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetsz, az a folyamatos rettegés attól, hogy hibázni fogsz.“ - Elbert Hubbard

(#117815) ngaba válasza Tottu (#117814) üzenetére


ngaba
aktív tag

Állítólag jobb Írországban adózó ETF-et venni, mert ott kisebb valamilyen nyereségadó (amit az ETF fizet, ha jól értem).

Ha az IBKR mobilapp-ba vagy a TWS-be az ISIN-t írod be, akkor biztos meg tudod venni azon a tőzsdén, amelyiken akarod. Alapból mindig a "honos" tőzsdét látod.

[ Szerkesztve ]

(#117816) Paxker315


Paxker315
addikt

Tangencionalis, de tanulságos. Tavalyi évben a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás ajánlatnál egy telefonhívás 10 ezer Ft-tal kedvezőbb feltételeket eredményezett. Idén ugyanez. Nyilván az apró nem sok, de nem gondolom hogy azt a pár percet ne érné meg. Korábban biztosító valtassal módosítottam, de a tavalyi illetve idei évben annyira hasonló ajánlatokat kaptam, hogy nem akartam biztosítast váltani. Én ezzel amúgy elégedett vagyok, igaz nem nagy összeg, de szerintem a lakosságbol sokan tudnának kedvezőbb feltételeket kialkudni. Vagy csak megint naiv gyerek vagyok és nem ismerem a szférát :R

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#117817) Blaymoira válasza ngaba (#117815) üzenetére


Blaymoira
csendes tag

Weben csak SmartRouting van jelenleg, mindegy melyik tőzsdét választod ISIN-on belül sajnos. Csak a devizát tudod változtatni.

(#117818) HussarF válasza Paxker315 (#117816) üzenetére


HussarF
addikt

Tehát a váltással nem értél volna el kedvezőbb eredményt, de egy telefonhívással igen? De kit hívtál fel és mit mondtál neki?

(#117819) donat_sz válasza Paxker315 (#117816) üzenetére


donat_sz
senior tag

Én is kit hívtál és mit mondtál részére lennék igazán kíváncsi!

(#117820) Paxker315 válasza donat_sz (#117819) üzenetére


Paxker315
addikt

ügyfélszolgálat, és tavaly arra hivatkoztam, hogy más biztosítók jobb ajánlatot adtak, de nem váltanék, ha nem muszáj. Idén meg arra, hogy az általam kalkulált díj alacsonyabb, mint amit ajánlatba kaptam. Nem bonyolítottam. Nyilván nem garantált, hogy lehet kedvezőbb feltételeket kialkudni, de egy hívást megér, mert kevésbé labor-intense, mint a váltás, nekem meg még így marginálisan ugyan, de jobb feltételeket tudtam biztosítani, mint KGFB váltással lett volna :) ja, ez genertel.

[ Szerkesztve ]

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#117821) aujjobba válasza Paxker315 (#117820) üzenetére


aujjobba
addikt

A Genertel online feluleten probalkoztam, van olyan menu hogy kedvezmenyek alkalmazasa, vagy hasonlo. Ott bepipaltam mindent amit lehetett, par nap mulva jott a level, hogy csokken a dijam.

Nade, aztan megneztem alkusznal, es attol is alacsonyabb ajanlatot kaptam, ugyancsak naluk (genertel). Szoval vegul az alkuszon keresztul felmondtam es ujrakotottem, sejtelmem sincs ez hogyan eri meg a genertel-nek.

(#117822) tototos


tototos
őstag

Sziasztok!

Ingatlan eladás után gondolkozunk, hogy mibe kellene befektetni a pénzt. 11. kerületben mennyire éri meg garázst venni szerintetek? 8 milliós garázst ki lehet adni 30 ezer forintért. Az éves szinten 4,5%. A garázsok ára is követte az ingatlan árakat így gondolom olcsóbb nem igazán lesz, sőt talán feljebb fognak menni, így számomra nagyjából hasonló mintha beraknánk fix 7%-os állampapírba. Javítsatok ki kérlek ha valamit rosszul számoltam.

Köszönöm

(#117823) aujjobba válasza tototos (#117822) üzenetére


aujjobba
addikt

Annak a garazsnak semmilyen mas koltsege nincsen, es adomentes a kiadasa?
Mindig lesz berloje, nulla holtido?
Tuti olyan helyen van, ahol biztosan ki tudod adni annyiert?
Csak azt a 4.5%-ot probalom kicsit megkerdojelezni.

(#117824) tomazin válasza Paxker315 (#117820) üzenetére


tomazin
veterán

ez igen fura, en esetemben ugyanugy genertelnel vegigmentunk egyesevel a weboldalukon,hogy hogy tud nekem olcsobb kijonni, mint ami van. mindezt azutan,h 2x irtam nekik,h neten naluk olcsobban tudok kotni es kotelesseguk azt megadni, amire irtak,h lehetetlen.

(#117825) tototos válasza aujjobba (#117823) üzenetére


tototos
őstag

Jogos kérdések. Mivel még nincs tapasztalatom kiadásban így nem tudom. Mi bérlünk garázst 3 éve folyamatosan. Ha sikerülne egy jó helyen lévőt(ahova könnyű ki és beállni) találni akkor lehet saját magunk használnánk.
Ennyiért adják ki a házban a garázsokat. Jelenleg még ingyenes a parkolás a környéken de ez változhat a jövőben.

(#117826) Attis7 válasza aujjobba (#117823) üzenetére


Attis7
tag

Félénk vidéken a 10-11m körüli garázsokat 20-25e között lehet kiadni.

(#117827) bigdady válasza PredatorZoli (#117809) üzenetére


bigdady
nagyúr

Így van. Nagyot meg nem engedik bedőlni.

(#117828) Llew válasza tototos (#117825) üzenetére


Llew
senior tag

Szerintem azt kellene eldönteni mi a cél.
Ha nektek kell a garázs, illetve a ha mégse, legfeljebb kiadjuk alapon gondolkodsz, akkor ugye nem sok kérdés van.
Viszont szerintem "befektetésként" nem az igazi. Én laikus kezdőként havi 30-ért nem vennék meg szarakodnék kiadással satobbivel, mikor sima DKJ-ban is ~40-et hozna havi szintre bontva és sokkal likvidebb.

[ Szerkesztve ]

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

(#117829) PredatorZoli válasza tototos (#117822) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Miért állampapírhoz hasonlítod? Ha ETF-be tennéd, az adómentesen sokkal többet hozna hosszú távon sokkal kisebb munkával. Ez a 4,5% ami a költségek, adók stb után 4% alatti lenne, vicc. És mivel ilyen alacsony a bérleti hozama, a felértékelődési potenciálja alacsony, hisz azt jelenti hogy jelenleg magasan értékelt. Ha meg saját célra kell akkor ugyanezen okból jobb ha béreltek mintsem vesztek magatoknak. Én is tervezek a 11-ben venni magamnak egy lakást, és számolgattam, hogy egyáltalán nem éri meg hozzá beállót megvenni. 3-4%-os bérleti díjak vannak, ráadásul a beálló nem is hitelezhető így KP-ra kéne megvenni...

(#117830) tototos válasza PredatorZoli (#117829) üzenetére


tototos
őstag

Jelenleg az állampapírt ismerjük ezért ahhoz hasonlítottam.
Én az ingatlan árak/bérleti díjakkal hasonlítottam össze és ott nálam nyert a garázs a 4,5%-al. 2hónapja vásároltunk 67m2-es 4 éves lakást 88 millióért és nem hinném hogy 330 ezer forintért ki tudnánk adni. Innen jött a gondolat, hogy talán a garázs jó lehet, hiszen nem tud amortizálódni, nem kell kifesteni stb.
Mi sem vettünk a lakással mert akkor nem volt plusz 8 milliónk.
ETF-nél mennyire opció ha pár éven belül szükség van a pénzre?

(#117831) PredatorZoli válasza tototos (#117830) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

ETF-nél mennyire opció ha pár éven belül szükség van a pénzre?

Sokkal jobban, mint a garázsbeállónál (de alapvetően egyik se pár éves befektetés). A beállóra kifizeted az illetéket és a vétellel kapcsolatos költségeket, és ha haszon lesz rajta akkor ugyanúgy szja-t is, ami ráadásul a lakáshoz képest jóval lassabban, csak 10 év után válik adómentessé.
Ha pár éven belül kell a pénz belőle akkor jó az állampapír és a beálló semmiképp nem jó ötlet.

(#117832) time_drainer válasza PredatorZoli (#117831) üzenetére


time_drainer
csendes tag

"ha haszon lesz rajta akkor ugyanúgy szja-t is, ami ráadásul a lakáshoz képest jóval lassabban, csak 10 év után válik adómentessé."

Én úgy tudom ez 2017 óta egységesen 5 év minden ingatlanra, tehát garázsra is.

(#117833) Tapsi válasza PredatorZoli (#117831) üzenetére


Tapsi
veterán

Az ingatlanadót ne felejtsd ki! Ráadásul ha beálló, akkor a közös területre is fizetni kell. Én most csengettem be 2-havi bérleti díjnak megfelelő összeget. :)

(#117834) menledge


menledge
senior tag

Sziasztok!

Többször olvastam már itt VBTC, VETH etf-ekről, és én is kacérkodok vele. Egy kis részt a portfóliómból szeretnék erre szenteli amit nem sajnálok. Azonban bőven átlag feletti (Mo-ról beszélünk) fizut megadva - nem akarok a realitástól elszakadni -, sem kapok engedélyt ibkr-en!?

Ti akik beszéltek róla mindenkinek ennyire durván megy a szekér? vagy mi a titok? :DDD
Értem én, hogy védelem de ráadásul ez etf, még csak nem is az echte cripto.. Ha bele akarok tenni 3-4k€ had tegyem már meg... :F

(#117835) Blaymoira válasza menledge (#117834) üzenetére


Blaymoira
csendes tag

Semmi extrát nem adtam meg financial profileban (persze azért valszeg átlag feletti, de azért ha valakinek van egy közepes BP-i lakása azért a net worth alapból 100K EUR felett kezdődik):
Annual Net Income (EUR) 50,000 - 100,000
Net Worth (EUR) 200,000 - 400,000
Liquid Net Worth (EUR) 45,000 - 65,000

A permission tesztnél pedig ezt kaptam eredményre:
Trading complex and leveraged products Experience: 0 Years of Experience
Trading complex and leveraged products Trades per Year: 1 - 10 Trades per Year
Trading complex and leveraged products Knowledge: Extensive Knowledge

Megjegyzem ezekre az eredményekre se adták volna meg alapból, de ha vársz kb 1 percet, akkor saját felelősségre megadhatod magadnak az engedélyt és a gomb kattinthatóra változik. Van egy visszaszámlálás is az engedélykérés végén ha vársz egy darabig.

(#117836) DarkByte válasza HussarF (#117771) üzenetére


DarkByte
addikt

Gond az ha mindkettőt tartok? :F
Csak mert én pl. azt tervezem hogy amit lehet elsősorban VWCE-re költöm, az apróból pedig majd FWRA-t veszek mellé. Lehet nem minden hónapban, de amikor épp majdnem nem jön össze egy újabb VWCE pozíció akkor az megy FWRA-ra.
Eléggé egyszerre mozognak ezek ráadásul.

(#117837) Paxker315 válasza DarkByte (#117836) üzenetére


Paxker315
addikt

ha most indulsz, nem lenne egyszerubb 100% FWRA? :F

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#117838) Gergőke88


Gergőke88
addikt

Sziasztok,
1 évre szeretnek nagyobb összeget lekötni. Dkj vagy 1 éves állampapír? Egyéb ötlet?

(#117839) ngaba válasza Gergőke88 (#117838) üzenetére


ngaba
aktív tag

Amelyik nagyobb kamatot ad. Ez most épp a DKJ. Igaz, hogy a futamideje a legtávolabbi lejáratnak is csak 11 és fél hónap.

(#117840) forguet


forguet
senior tag

Van vmi különleges oka hogy ezen a fórumon nem találkozok gyakran az MSCI ACWI IMI-t trackelő SPYI etf-fel?
Nagyon jónak tűnik, nagyjából annyi részvény van benne mint a VWCE-ben, de van benne small cap is, és a TER-je is alacsonyabb, 0.17%
Egyetlen hátulütője talán a 200 eurós ár.

Mundo will go where he pleases! SZLÖRTY.

(#117841) PredatorZoli válasza forguet (#117840) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Hogy van-e benne small cap vagy nincs annyira nem számít, ugyanis mivel ezek kapitalizáció súlyozottak, a kicsi cégekből nagyon kicsi (elhanyagolható) súlyokat tart. Ezért aztán ha ilyet akar az ember, arra külön ETF-et is kell venni.

[ Szerkesztve ]

(#117842) Paxker315 válasza forguet (#117840) üzenetére


Paxker315
addikt

Zoli többször említette, pár napja pont volt róla szó hogy kissé méltatlan elfelejtett. Meg őszintén, elmúlt a bizalmatlanság az FWRA - val szemben is, és még mindig 6€ körül vehető, ha valaki szeretne. :B szülők megtakarításanak egy részét még nem tudom mibe szeretném majd tenni, kb 10 éves idotavra, de az FWRA lehet a befuto, igaz az IWDA sem feltétlenül rossz ötlet (EM nélkül, Korea és Tajvan nélkül :()

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#117843) forguet válasza Paxker315 (#117842) üzenetére


forguet
senior tag

FWRA is jónak tűnik, igen...occsó is, ter-je is jó, egyetlen bajom vele h kb feleannyi részvény van benne mint a vwce-ben meg az spyi-ben.

Mundo will go where he pleases! SZLÖRTY.

(#117844) DarkByte válasza Paxker315 (#117837) üzenetére


DarkByte
addikt

VWCE-ben nagyobb a bizalmam. De igazi indok nincs mögötte, kb. ugyanaz mint az IBKR a Lightyear helyett.

(#117845) Paxker315 válasza DarkByte (#117844) üzenetére


Paxker315
addikt

Pedig nem analóg szerintem. IB vs LY esetén az "ingyenességen" kívül semmi nem szól a lightyear mellet. - és nem hiszem, hogy indefinitive ingyenes marad, idővel muszáj lesz bevezetniük tarifákat-díjakat - A VWCE vs FWRA esetén meg mindkettő mellett& ellen vannak érvek. :B Rossz döntést nem tudsz hozni, sőt, minél többet agyalsz rajt', annál több időt veszítesz : )

[ Szerkesztve ]

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#117846) kovaax válasza forguet (#117843) üzenetére


kovaax
őstag

Ebbe én is mindig belefutok, mármint hogy mennyi részvény van benne, holott nem az az érdekes, hanem hogy mennyire sikerül reprodukálnia az indexet, amit követ. Persze azt gondolnám, hogy minél több részvény van benne, annál pontosabban, de gondoltam én már mellé sokkal egyszerűbb kérdésekben is... :C

-=- There's no place like /home -=-

(#117847) nort_on válasza kovaax (#117846) üzenetére


nort_on
senior tag

Így van, tracking elég fontos, ebben pl a VWCE elég jó, anno ez is szempont volt a választásnál.

(#117848) axioma


axioma
veterán

Csinalnam az adobevallasom, hol keressem az erste nyesz tavalyi befizeteseket? Kuldtek rola valahova pdf-et, vagy mit keressek?

(#117849) PredatorZoli válasza axioma (#117848) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Igen, küldtek igazolást.

(#117850) axioma válasza PredatorZoli (#117849) üzenetére


axioma
veterán

Postan? Megnezem, koszi. [Kozben rajottem, h a tervezetben ez benne lehet, max kimasolom onnan, csak en jobb szeretem helyben, abevjava nullarol toltom, azzal ellenorizni szoktam max.]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.