Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#87651) Dragon3000 válasza Novagar0008 (#87650) üzenetére


Dragon3000
veterán

Mikor kötötték át? Ha ma, akkor csak holnaptól lesz aktiválva a nagyobb csomag, de a digi oldalán az ügyfélkapun belül a meglévő szolgáltatásaidnál írja is, hogy mikortól lesz aktív. Az ontnál a lan1-re csatlakoztattad a routered, mert a legtöbb esetben csak a lan1 gigabites az onton.

(#87652) Novagar0008


Novagar0008
friss újonc

Múlt hét csütörtökön kötötték be de nem tudók többet mérni

(#87653) dkess válasza Joe123 (#87642) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

USB -n 50-100MB/s -al másolni képes eszköz nagyjából az 50K HUF és feletti routerek birodalmában van. Azaz vagy e tekintetben az igényről mondasz le vagy adsz alább vagy a kereten lenne célszerű emelni ...

@Novagar0008, #87643

Szia

Szedd ki a ONT és a router közötti RJ45/RJ11 osztót és az ONT -ot és routert direktbe kösd össze - az analóg telefont meg dugd az ONT -ra ...

Máris meglesz a gigabit -es sebesség. Amennyiben így direktben - akár PC/laptopot rákötve sincs meg a gigabit (persze gigabit -es LAN csatis eszközzel), akkor Digi ügyfélszolgálat, hogy állítsanak át.

Amennyiben csak WiFi -n nincs meg a sebesség, akkor meg az N -es WiFi -s eszközeidet cseréld le legalább AC -sokra ...

@Gzu73, #87645

Szia,

Mindjárt kezdésnek:

- ASUS ZenWiFi Mini CD6 - 2 darabos 48K HUF ( [link] )
- ASUS ZenWiFi Mini CD6 - 3 darabos 53K HUF ( [link] )
- ASUS AC57U v3 - 16K HUF/db ( [link] )

Amennyiben a kinézet is számít (nomeg dőzsölünk a switch -ekben ahogy írtad), akkor legyen a ZenWiFi - amennyiben belefér a "router" dizájn", akkor lehet a AC57U v3.

Akkor jöjjön a feketeleves: azt mondanám gondolkozz 3 eszközös AiMesh -ben kábeles backhaul -al. A fentebbi 3 db -os ZenWiFi az egyik boltban most nagyon jó áron van (láthatod - alig drágább a 3 darabosnál).

Akkor jöjjön egy földszint:

Amennyiben a szolgáltatói eszköz router módban van, akkor tudna működni az alábbi felállás. Minden AiMesh egység AP módban - közölük az egyik az AiMesh Router a többi a Node:

- egy a zöld pontban,
- egy a kék pontban. A nappaliból átmegyünk a lépcső alatti tárolóba, itt felmegyünk amíg lehet, aztán ki a sarokra (ez szórná a WiFi -t a két első hálóba),
- egyet meg fentre. Akár a szobában switch -el osztva a vezetékes eszközöknek. Amennyiben más helyiségek is érdekesek lennének WiFi szempontból fent, akkor kivinném a kábelt a galériába és mehet a falra.

Megjegyzés: ezen esetben a zöld pontot lehet közelebb varázsolni a dolgozó felé, ha ez szempont ...

Amennyiben a szolgáltatói eszközt bridge módba kérjük, akkor érdekes kérdés lehet, hogy honnan megy fel az emeletre a kábel? A zöld pontból vagy a pirosból?

Zöld pont esetén ugyanaz a felállás, mint ami fentebb - annyi különbséggel, hogy a zöld pontban levő egység lesz a router.

Amennyiben a piros pontból, akkor az szívás. Akkor:

1.

Vagy kell még egy kábel a piros és zöld közé és akkor lehet ugyanaz a felállás.

2.

Avagy, ha az egyes pont nem lehetséges, akkor:

- a router a piros pontban,
- egy másik a zöld vagy a kék pontban (attól függően, hogy a piros pontból mennyire jó a WiFi a nappaliban),
- és egy a felső szinten.

AX -es WiFi -ben akkor gondolkozz, ha egységenként lenne legalább 40K HUF -os (3 egység ajánlott lenne ez esetben is) egységár beleférne ...

[ Szerkesztve ]

(#87654) szaboi6512 válasza Novagar0008 (#87650) üzenetére


szaboi6512
őstag

Linksebesség gigabites?

ASUS RT-AX58U "Ez kizárt dolog,mert nem tudom!"

(#87655) Soma01 válasza dkess (#87653) üzenetére


Soma01
veterán

Nézegettem én is ezeket az Asus cuccokat, mert rendszerben jók. De Poe-s eszközt nem találtam. Nincs nekik? Meg falra szerelni nem nagyon lehet ezeket a Zen / Lyra cuccokat. Vagy vannak poe-s, falra szerelhető AiMesh-t tudó egységek? (mondjuk ez inkább WiFi téma, nem router)

(#87656) dkess válasza Soma01 (#87655) üzenetére


dkess
őstag

Amennyire jól tudom nem nagyon van az Asus -nak PoE -s cucca. Viszont megoldható az, hogy amennyiben AP -ként szeretnénk használni és nincs konnektor a környéken, akkor is lehessen használni.

Ehhez egy PoE Injector (tápfeladó) és egy PoE Extractor (tápleválasztó) fog kelleni. Amire értelemszerűen figyelni kell, hogy a céleszközünk illetve a PoE eszközeink klappoljanak (feszültség, max. teljesítmény).

Az Asus -nak pl. elég sok routere van ami 19V -os. Történetesen csak példa kevéért viszont az utoljára emlegetett kettő Asus egységnél ehhez kellene választani: AC57U v3: 12V és 1,5A; CD6: 12V és 1A. Ehhez valókból pedig a Dunát el lehet rekeszteni még magyar boltokból is ...

(#87657) Gubek-Einste válasza Soma01 (#87655) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Nincsenek ilyen eszközök.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#87658) bluemirage válasza Soma01 (#87655) üzenetére


bluemirage
őstag

A cégnél kb. 10ezer négyzetmétert ilyennel fedtünk le...
POE, falra szerelhető és egy +1 eszközt beiktatva(radius server) végzi az autentikációt és a roamingot. Nem AX-s, de napi 24-ben megy már több, mint 4 éve, POE-vel táplálva.
Otthonra nem vennék ilyet, de ismerek olyat munkatársat, aki annyira belelkesedett, hogy otthonra is ilyeneket vett. Ő szereti, hogy majd minden helységbe rakott egy ilyen ufót.
Tehát ez nem Mesh, hanem hasonló funkciót nyújtó régebbi -mondhatni közületi- megoldás.

Általános infó:
Router funkcióval rendelkező eszközökhöz nem csinálnak POE-t... feltételezik, hogy ott van áram. Jellemzően csak AP-k kapnak POE támogatást, tehát router ami akár AP-nek is beállítható... nem nagyon...

[ Szerkesztve ]

Meliora sunt bono inimica

(#87659) dkess válasza bluemirage (#87658) üzenetére


dkess
őstag

Persze majd, ha jön valaki, hogy egy stadionba szeretne WiFi -t, akkor majd jöhetnek a hasonló UAP, Aruba, Omada, Engenius stb. ajánlások ... :) Általában kisebb igényekkel és pénztárcával szoktak érkezni a kérdezők, de kétségkívül nagyon érdekes egy ilyen projekt ...

Otthonra azért ez nem ideális választás. 63K HUF -ért kap egy 2.4 GHz -en N -es 2x2 -t és 5 GHz -en 2x2 AC -t, amit kezelhet majd egy külön felületen. Ráadásul ehhez ugyanúgy kelleni fog PoE injektor vagy switch (meg persze a radius server ahogy említetted is) ...

Ennyi pénzből - ráadásul esetleg otthonra - akkor inkább U6-LR, AX -es WiFi -vel 2.4 és 5 GHz -en is 4x4 -es rádióval. Aztán a controller mehet Docker -be NAS -ra, rPi -re (akármire, avagy saját Unify eszközzel vezérelve). Véleményem szerint szebb is - már, ha ez számít valamennyire ...

(#87660) bluemirage válasza dkess (#87659) üzenetére


bluemirage
őstag

Jogos... :K Én sem vennék otthonra, ahogy rtam. De még az általad drágának tartott példám is gagyinak minősül. Nálunk nem is része a "core IT"-nak. Céges eszközök és alkalmazások nem használják. Mert ott továbbra is csak Aruba (optika, U/FTP) az elfogadott.

Meliora sunt bono inimica

(#87661) dkess válasza bluemirage (#87660) üzenetére


dkess
őstag

Nem is a gagyiságra utaltam, hanem egyfelől arra, hogy ezen a vonalon maradva is van talán jobb választás - pláne esetleg otthonra.

Másfelől Soma01 pl. egy olyan hsz -re reagált, ahol a kérdező ezt a költségvetést szabta: "35-40 ezer Ft-ra gondoltam". Mármint nem egységenként, hanem összesen. Amennyire jól feltételezem Soma01 is nagy vonalakban hasonló nagyságrendben gondolkozott, ahol nagyjából a SOHO cuccok jöhetnek számításba. A kb. 60-70K -s AP -k, amihez még kellenek egyéb "cuccok" is már általában nem szokott beleférni az itt kérdezőknek.

Igen, a céges környezet teljesen más kávéház - más igények és más költségvetés ...

Szerk.: Soma01 kérdésére válaszolva - az AC57U v3 falra szerelhető ... Továbbá van kiscsiliárd fajta konzol amivel esztétikusan a "Mesh dizájn" cuccokat is meg lehet oldani ...

[ Szerkesztve ]

(#87662) Krinyo


Krinyo
senior tag

Kb. 1-2000 Ft-ért lehet kapni passzív POE feladó-leválasztó párokat, ha nem túl hosszú a kábel jó lehet.

(#87663) pixta78


pixta78
senior tag

Sziasztok!
Kis hálózatomat szeretném felpörgetni.
Segítsetek légyszi a kialakításban.
60nm alapterületű 2 szintes tégla ház a társasház sarkán. Sajnos a lakás közepére nem tudom rakni egyik routeremet sem csak az oldal falakra. Most így néz ki:
Egyik kis szobába jön be a kábelnet, itt egy Archer C2 Ac750v1 a fő router. E szobát egy 15 cm fal és egy 40cm fő fal választja el a nappalitól. Ahol még böngészni lehet de már videohívni macerás, főleg a legtávolabbi sarokban. Ezért bekábeleztem az emeleten fel a padlásra majd le a nappaliba. Cat5e kábellal. Iperfel mérve meg van a Gbit UTP-n. Egy régi 743ND routert AP módban beraktam a Nappali távolabbi falán lévő TV alá(ahová megy a zsinór) egy szekrénybe ahol switch,xbox,erősítő,amlogic box....stb tetején ül. De sajnos nem lett sokkal jobb a videohívás. Ami még rossz, hogy nem vált át automatikusan az erősebb jelre, hanem wifi reboot a telefonon akkor jobb egy picit.
Mit javasoltok?
Vegyek egy külső antennát a 743- ra, vagy másik útválasztó? Abból milyet? Nincs ax re még igény, de Gbit portos legyen.
:R

Hegyet alulról, templomot kívülről, kocsmát belülről!

(#87664) Alteus


Alteus
csendes tag

Üdv! Kis lakásba keresek 10-20 ezer között gigabites routert, nem játékra, átlagos felhasználásra. Egyidejűleg max 2 lan kapcsolat, 3-4 wifi. Ha legalább USB2.0 fájlmegosztás is lenne benne és torrent kliens, a hátsó felemet is a földhöz verném. Nézegettem az összefoglalóban szereplő Asus routereket, de mind már kifutott modell. Van némi közöm a linuxhoz, szóval a custom fw-ektől sem zárkózom el, mondjuk az openwrt pont nem volt szimpatikus, mert nem tud hwnat-ot.
Van esélyem ilyen feltételekkel megfelelő eszközt találni?

(#87665) dkess válasza pixta78 (#87663) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

A jelenlegi cuccokat eladod és 2 db AC57U v3 AiMesh kábeles backhaul -al konfigurálva. Amennyiben az emeletre is kellene valami, akkor oda mehet a harmadik szintén kábelvégre.

Falra is szerelheted akár. 16K HUF darabja.

@Alteus, #87664

C5v4 (van CFW)/C6 (ezen nincs USB)/AC57U v3. Ezek egyike sem tud torrent klienst, de egyébként megfelelhet. Egyébként esetleg Synology RT1900ac használtan, ha kifogod ebben a tartományban. Ezen van torrent, de 10 MB/s alatti sebességgel.

Sajnos ebben a tartományban (is) csodát nem szabad várni torrent kliens meg annak a teljesítménye terén ...

[ Szerkesztve ]

(#87666) pixta78 válasza dkess (#87665) üzenetére


pixta78
senior tag

Köszi de csak a 743 leváltásan gondolkodom. Ha előröl kezdeném biztos a mesh vonalon mennék de most ennyit nem szánok rá. Talán 1re beruházok.

Hegyet alulról, templomot kívülről, kocsmát belülről!

(#87667) Gzu73 válasza Alex91 (#87648) üzenetére


Gzu73
tag

Természetesen a házhoz szeretnék routert, ezért írtam, hogy első közelítésben 35-40e Ft.

Fordítsuk meg a kérdést, te mit ajánlasz ehhez a házhoz és mennyiből lehet megvalósítani?

(#87668) dkess válasza pixta78 (#87666) üzenetére


dkess
őstag

A jó hír az, hogy ebben az esetben is él az ajánlás: 1 db AC57U v3 16K HUF -ért.

Persze nem lesz olyan jó (pl. a "nem vált át automatikusan az erősebb jelre" dolgot nem oldja meg), de legalább, ha elindulnál később AiMesh irányban, akkor nem kellene lecserélni ...

(#87669) pixta78 válasza dkess (#87668) üzenetére


pixta78
senior tag

A v3 az fw-re utal?
Aprón láttam Padavannal.

[ Szerkesztve ]

Hegyet alulról, templomot kívülről, kocsmát belülről!

(#87670) Alex91 válasza Gzu73 (#87667) üzenetére


Alex91
félisten

A minimum amit mar kaptal ajanlasban. A jelenlegi netedhez valoszinuleg eleg lesz. Ha varhato gyorsabb net, vagy szeretnel gyorsabb WiFit, akkor AX az irany...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#87671) dkess válasza pixta78 (#87669) üzenetére


dkess
őstag

Nem, a hardver verzióra: [link] .

Csak a v3 AiMesh képes ...

(#87672) Alteus válasza dkess (#87665) üzenetére


Alteus
csendes tag

Ha jól értem, akkor 20k-ig nem létezik olyan router, ami akár cfw-vel alkalmas lenne kulturált torrentezésre?

(#87673) dkess válasza Alteus (#87672) üzenetére


dkess
őstag

Igen, jól értetted ...

(#87674) woodworm válasza Alteus (#87672) üzenetére


woodworm
veterán

Tp-link C5 v4 padavannal. Bár kérdés. hogy mit vársz el a torrentezéstől.

(#87675) Alteus válasza woodworm (#87674) üzenetére


Alteus
csendes tag

Ezen most én is elgondolkodtam. Max 4-5 egyidejű seed, letöltési sebességnek a 100 Mbit már elég lenne. Ami gyorsan kell, azt úgyis PC-n húzom le.

(#87676) woodworm válasza Alteus (#87675) üzenetére


woodworm
veterán

Ennyi biztosan nem fog menni hasonló hardverrel. Szerintem olyan max. 20 Mbit, amit várhatsz letöltésben. Egyszerre egynél többet nem tanácsos indítani, seedben már lehet egyszerre akár 100-nál is több.
Az ac65p-vel értem el 100Mbitet qbit klienssel, de nem használtam üzemszerűen, nem tudom mennyire tudja stabilan. Az viszont a keret felett van, openwrt van rá vagy merlin fork. A csomagokhoz entware kell, ami ssh-n fog működni.

(#87677) Alteus válasza woodworm (#87676) üzenetére


Alteus
csendes tag

Megértettem, akkor inkább különválasztom a torrentezést, van egy raspberry pi3b-m, az legalább 50 Mbit-et tud lefelé. És veszek egy olyan routert, amin csak usb file share van.

(#87678) dkess válasza Alteus (#87677) üzenetére


dkess
őstag

Miért nem használod usb file share -re is a raspberry pi3b-t?

(#87679) Gzu73 válasza Gubek-Einste (#87649) üzenetére


Gzu73
tag

Köszi a választ.

Azt szeretném tudni, hogy ez az AiMesh akkor egyben kezelné a 2.4 és 5GHz-es sávot és én csak egy wifit látnék, de az ami ac-s eszköz akkor az mindig a gyorsabb sebességgel müködne?
Csak azért kérdem mert ebben a nyamvadt Connect Box-ban is eredetileg a 2 sáv ugyanazon a néven futott és sose lehetett tudni, hogy 5 GHz-en vagy csak feltűnt, hogy nagyon lassú esetleg.

Másik kérdés, árban mi lenne a következő Asus router, ami már esetleg jobb lenne, hogy érdemes lenne e felfelé lépnem vagy sem?

(#87680) Dragon3000 válasza woodworm (#87676) üzenetére


Dragon3000
veterán

Az viszont a keret felett van

Esetleg hardveraprón talál, mert van pár darab garanciával 20k-ig.

(#87681) Gubek-Einste válasza Gzu73 (#87679) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Azt szeretném tudni, hogy ez az AiMesh akkor egyben kezelné a 2.4 és 5GHz-es sávot és én csak egy wifit látnék, de az ami ac-s eszköz akkor az mindig a gyorsabb sebességgel müködne?
Csak azért kérdem mert ebben a nyamvadt Connect Box-ban is eredetileg a 2 sáv ugyanazon a néven futott és sose lehetett tudni, hogy 5 GHz-en vagy csak feltűnt, hogy nagyon lassú esetleg.

Nem, az AiMesh az Asus mesh hálózati megoldása, ami neked kellene az a Smart Connect/band steering de nem ajánlott a használata mivel sokszor úgy működik ahogyan a CB-n is.

Másik kérdés, árban mi lenne a következő Asus router, ami már esetleg jobb lenne, hogy érdemes lenne e felfelé lépnem vagy sem?
Az AC65P a következő lépcsőfok de azt már inkább elsődleges eszköznek kellene beállítani mivel sokkal erősebb mint a jelenlegi.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#87682) dkess válasza Gubek-Einste (#87681) üzenetére


dkess
őstag

A AC65P nemigazán stimmel Neki a véleményem szerint. AiMesh -t nem tud, alap FW -vel pedig a lefedettsége sem acélos. Most jelenleg két WiFi -t szóró eszközzel is (!!) elégtelen a WiFI Nála:

- a földszinten az alsó bejárathoz eső részen (itt pl. 2 hálószoba - távoktatásos buli és vezetékes kapcsolat sincs),
- illetve az emeleten (itt is van távoktatásos gyerkőc).

AC -s alapokon valami ilyesmi továbblépési lehetőség lenne pl.:

- AC66U B1: [link] - 2*33K HUF
- AC66U B1 (2 Pack): [link] - 60K HUF felett
- AC67U (2 Pack): [link] - 70K HUF felett

Ugyanakkor persze tartom amit az előző hozzászólásomban írtam - most csak címszavakban:

- 3 eszközös AiMesh lehet a jó megoldás oda,
- AX -es vonalra már inkább lenne érdemes továbblépni a fentiek helyett és ott 40K HUF egységárnál "kezdődik a buli" ...

(#87683) Gubek-Einste válasza dkess (#87682) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

AC66U B1/AC67U-t nem érdemes venni, helyette AX55 kellene inkább.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#87684) dkess válasza Gubek-Einste (#87683) üzenetére


dkess
őstag

Pontosan erre akartam utalni, hogy nem éri meg. AX55 vagy nagyobb routerrel AiMesh -el meg szintén nem férünk bele a keretbe - egyedül meg nem lenne elég ...

Gyors összefoglaló:

- nagyon max. 40K HUF a keret - egy fillérrel sem lehet több,
- CD6 és AC57U v3 nem jó - ezen ajánlást válaszra sem méltatja a kérdező,
- AC65P egyedül oda nem elég. Párban meg már úgy is túllépné a keretet, ha támogatná az AiMesh -t (de nem támogatja),
- továbblépés AC vonalon a AC66U B1/AC67U lehetne, de egyfelől nem éri meg (akkor már inkább AX kicsit drágábban) - másfelől párban már itt is kilógnánk a keretből,
- AX -el meg szintén kilógunk, ha nem egy routeres felállás lenne ...

Ehhez hozzáadva a saját magánvéleményemet, hogy 3 elemes AiMesh adná ott a vállalható eredményt ... Kezd "mission impossible" szagú lenni a dolog ... :)

(#87685) Gzu73 válasza dkess (#87653) üzenetére


Gzu73
tag

Köszönöm a részletes elemzést. Lenne pár kérdésem és észrevételem:

Nem tudom mi az a kábeles backhaul.

A mindhárom egység AP módban az azt jelenti, hogy a Connect Box 2,4 és 5 GHz wifijét fogják 'szórni'?

A kék pontot kábelesen kell összekötnöm valamelyik ponttal?

Sajnos a piros pontból megy fel az emeletre a kábel és nagyon-nagyon macerás lenne még 1 kábelt kihúzni a zöld és a piros pont közé.

A router a piros pontban: akkor 1 eszközt rakok a CB mellé és a CB modem módba kerül?
Kék pontba nem lenne ideális a másik eszköz, mert akkor a tv meg a nas és az xbox kábelezése nem oké.

AX-es WiFi-t szerintem elengedtem, mert 120 ezret nem akarok rászánni.

A ZenWiFi a kinézetén kívül ad többletet? Esetleg ugyanannyit fog tudni vagy kevesebbet funkcióban?

TP-Link Deco-k nem ajánlottak? Esetleg rosszabb, mint a ZenWiFi? Vagy csak nincs tapasztalat azért ajánljátok az Asus-t?

(#87686) dkess válasza Gzu73 (#87685) üzenetére


dkess
őstag

Nagyon szívesen. Igen, később visszaolvasva észrevettem, hogy utaltál rá, hogy a zöld pontból megy az emeletre UTP. Akkor, ha jól értem máshova nem megy jelenleg?

A "mindhárom egység AP módban megy" esete akkor lett volna érdekes, ha:

- a CB router módban fut,
- és a piros pontból lett volna az elágazás a nappali és az emelet felé.

Az első nem ajánlott - a második pedig nem áll, így ez tárgytalan. Egyébként igen, Asus esetén megy úgy az AiMesh, hogy mindegyik eszköz AP módban van ...

A kék pont UTP -vel lenne összekötve a zöld ponttal. Ugye ekkor ez lenne a felállás:

- CB bridge módban - UTP megy a zöld ponthoz.
- Zöld pontban levő egység a hálózati router és egyben az AiMesh Router szerepkört is viszi,
- innen ágazik el csillag topológia szerint egy kábel az emeletre (ez jelenleg is van) és egy a kék pont felé a földszinten (ez jelenleg nincs).

Hol is menne az a kék vonal? Az előző hsz -emben volt egy olyan feltételezés, hogy a WC melletti helyiség (ami ugye a lépcső alatti rész) egy tároló. Itt általában szokott lenni áram is (sok helyen pl. a mosógép van itt). Namost itt alul átmegyünk - aztán felmegyünk ameddig lehet, kijövünk a közlekedőre és aránylag magasan a falra szereljük itt az egységet. Pl. az AC57U v3 -at elég könnyű falra szerelni ...

Miért kell a kék pont? Leegyszerűsítve a választ, mert jelenleg hiába van a földszinten két WiFi -t is szóró egység - itt mégsem jó az ...

Kicsit másik oldalról nézve. Ez itt elég "forró pont". Értem ez alatt, hogy amennyiben egy emelettel feljebb lenne csak egy Node, akkor ugye az felelne:

- mindenki aki megérkezik a házba illetve elmegy, továbbá aki csak a mosdóba kimegy,
- az alsó kettő elülső hálószobában lévők és eszközeik,
- teljes felső emelet.

Az első két pont ráadásul egy vasbeton födémet átverve. Ráadásul az alsó két első hálószobába ugye vezetékes kapcsolat sincs, hogy adott esetben (pl. távoktatás) kihúzzon a bajból illetve kicsit tehermentesítse a WiFi -t ezen a fertályon.

ZenWiFi/Deco igazából a nézeten dobna csak. Ugyanakkor például falra szerelni macerásabb, ha azt akarnánk (pl. kis méretű lebegő polc vagy konzol kellene). Továbbá ne felejtsük, hogy a "router kinézetű" dolgoknak ott vannak a gigabit -es LAN portjai is amivel pl. switch -et is kiválthatunk ...

Igen, az AX -es dolgok drágábbak. Cserében gyorsabbak, falakra/távolságra nem érzékenyek annyira, sokkal több egységet képesek egyszerre kiszolgálni, kisebb késleltetésekkel, szomszéd zavaró WiFi -re nem érzékenyek - valamint utolsósorban az AX -es klienseink kevesebb áramot fogyasztanak ... Ugyanakkor nekünk most nem fér bele ...

[ Szerkesztve ]

(#87687) Alteus válasza dkess (#87678) üzenetére


Alteus
csendes tag

Azt is használom. :)
AC57U v3 lett végül, köszi a tippeket.

(#87688) pixta78 válasza dkess (#87671) üzenetére


pixta78
senior tag

Szia, találtam egyet de csak a hátuljáról küldtek képet, ebből nem derül ki, hogy v3 de az AI Mesh rajta van.
Ez lehet az?
:R

Hegyet alulról, templomot kívülről, kocsmát belülről!

(#87689) blakey válasza pixta78 (#87688) üzenetére


blakey
titán

A doboz oldalán van egy matrica mindeféle adattal, azon szerepel, hogy milyen verzió. V3-ra nincs semmilyen CFW, csak V1-re van Padavan.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#87690) dkess válasza pixta78 (#87688) üzenetére


dkess
őstag

Csatlakozom blakey -hez - akár küldjön arról is fényképet illetve akár a számláról is.

Annyi megjegyzés, hogy csak a v3 támogat AiMesh -t - úgyhogy valószínűleg jó lesz. A doboz szép meg jó dolog - ugyanakkor azért, hogy mi kerül a dobozba (pl. akár egy féltégla) egy használt idegen eladóval kapcsolatban értelemszerűen innen nem tudunk garanciát vállalni ...

(#87691) pixta78 válasza blakey (#87689) üzenetére


pixta78
senior tag

Arról is kértem képet. Nem szükséges Padavan. A V3 kell.

Hegyet alulról, templomot kívülről, kocsmát belülről!

(#87692) Gzu73 válasza Alex91 (#87670) üzenetére


Gzu73
tag

az utcában van 1000-es digi is, illetve az upc/voda is tudna 500/22-t adni, de egyelőre nem terveztem nagyobb netet.
Jelenleg nincs egyetlen AX-es eszközöm sem így gondolom nem érdemes talán AX WiFi.

(#87693) dkess válasza Gzu73 (#87692) üzenetére


dkess
őstag

Sajnos ez összetettebb kérdés ennél - több szempontból is.

Mindenekelőtt egy hülye kérdés: egészen biztos vagy benne, hogy soha nem lesz semmilyen AX -es eszközöd?

Az emberek általánosságban nem egy-két évente cserélnek routert. Feltételezem Te sem szívesen költenél rá még egyszer egy-két éven belül ...

Csak nézd meg hányan jönnek ebbe a topikba még akár egy sávos N -es router helyére keresni valamit. Hogy ne menjünk messzire a Te jelenlegi N -es routered hány éves modell? Hát nem egy mai gyerek az biztos ...

Mindeközben mi történik a világban? Az internet sebességek eléggé elszaladtak - írtad Nálatok is elérhető gigabit -es net is akár. Kétezeregynéhányszáz forintért már kapsz. Lassan az összes panelben is gigabit FTTH lesz (ahol lakom ott az összes panel és családi házban is legalább az - vidéki kisváros, tulajdonképpen egy "zsákfalu") ... Multigigabit -es net -ek is már vannak jó ideje. Valószínűsíthetően nem fog leállni itt a dolog, hogy "ennél gyorsabb soha nem lesz" ...

A másik oldalon okoseszközök. Persze pl. én próbálok ellenállni (a felhasználó legyen okos - ne az otthona :) ), de valamilyen szinten ez az irány. Egy raklap WiFi -s eszközzel. Tulajdonképpen a Mesh -nek is (több eszköz használatának) nem csak az az értelme, hogy lefedettséget növelünk, hanem maga a WiFi -s terhelés is több eszközön hardverén oszlik el (!). Gondolj bele - a WiFI nem lineárisan skálázódik.

Ezért van az, hogy sok PRO AP -n nincs gigabit -nél gyorsabb LAN csatlakozó pedig a WiFI -je papíron többezer gigabit mondjuk (minek?). Ugye amint lesz rajta mondjuk 2-300 kliens, akkor az olyan egység ami akár 2-300 Mbps -t tud összesítve olyat nem fogsz kapni 100K HUF alatt (sőt. Ehhez már nagyon erős HW kell és szoftveres háttér se mindegy) - és ez "csak" egy AP ...

Persze a SOHO cuccokat nem ide méretezik - pláne nem a kínálat legalját amit tulajdonképpen ajánlottunk Neked.

Persze megértem az anyagi oldalt is. Pláne adott esetben egy pandémiával súlyosbított általános helyzetben. Továbbá igen, a jobb általában drágább is szokott lenni. A WiFi -re meg amúgysem szeretünk költeni - legfeljebb időnként várnánk a csodát ... :)

(#87694) Clemi


Clemi
veterán

Sziasztok,

Erről a Linksys routerről van valakinek tapasztalata?
Jelenleg egy pár hónapos TP-Link Archer AX50 amit használok, de bár működik, de olyan rejtélyes és bosszantó hibákat produkál, hogy erősen gondolkodom a leváltásán, viszont csak olyan jöhet szóba, amit az aljával a falra tudok szerelni, mert az asztalit nem nagyon tudom hová tenni, mert hely csak a TV mögött van ott is inkább csak az állvány és a fal között.
Hogy miket művel? Miután beüzemeltem, kb 1 hónap után vettem észre, hogy a bejövő adatforgalmat simán harmadolta. Kiderült az UPNP volt a gond. Aztán a nejem céges laptopja amit még az elődjével használtunk (az is TP-Link, de csak C5) nem is látja a WiFi-jét. Majd folytatta azzal, hogy a Jbl soundbart mikor megvettem, simán rá tudtam csatlakoztatni a WiFi-re, majd 1 hónap után elkezdte eldobálni a kapcsolatot és a eltűnt az Airplay eszközök közül. Sok sok újra csatlakozási kisérlet után mindig sikerül visszaállítani a kapcsolatot, de eljutott arra a pontra, hogy már egyáltalán nem lehetett. Persze a soundbar megjárta a szervízt, mert nem gyanakodtam a routerre és miután visszakaptam, hogy hibátlan, egy újabb gyári visszaállítást csináltam rajta (mint az UPNP) hibánál, és láss csodát, megint elsőre csatlakozott és maradt is a kapcsolat. Legalábbis egyelőre.
Ha jól sejtem, a routert leadva garanciális bevizsgálásra, semmit nem találnának rajta ami hibás, hisz a mindennapokban tényleg kiszolgálja a telefonokat, táblagépeket, csak ezek a kiszámíthatatlan baromságai kezdenek felboszantani és valószínű csere lesz a vége, ezért keresem az utódját.

(#87695) dkess válasza Clemi (#87694) üzenetére


dkess
őstag

Ennyi pénzért inkább a linkelt AX1800 -as router helyett egy AX82U (AX5400) -at ajánlanék: [link] . Igaz falra csak konzollal vagy kisebb lebegő polccal stb. tudod szerelni.

Alternatíva a AX92U , ez falraszerelhető (behajtott antennákkal még "mutat" is) - igaz 70K HUF. Avagy az AX82U "kistesója" az AX3000 -es AX58U (49K HUF) is simán falra szerelhető.

Mondjuk amennyiben mégis megoldható máshogy, akkor a TV mögé rakást ne erőltesd nagyon. A soundbart se a TV mögé raktad, ha jól sejtem ...

Az az AX50 meg valami egyedi hibás lehetett. Egy hónapig tesztelgettem - semmi parajelenség nem volt vele. Most húgoméknál van - ott sincs gond vele ...

(#87696) Krinyo válasza dkess (#87695) üzenetére


Krinyo
senior tag

Az AX82U annyival gyorsabb AC-n is az AC68U-nál, hogy verset lehetne róla költeni. Persze ehhez gép is kell, amivel észreveszed a különbséget.

(#87697) Clemi válasza dkess (#87695) üzenetére


Clemi
veterán

Köszi, az az AX58U bejövős és jó tipp.
Szeretném én nem erőltetni a nem a TV mögé elhelyezést, de hidd el nincs más alternatíva. Bár lenne, de akkor a teljes kábelezést (beleértve a lakásba bejövő kábeleket) át kellene forgatni teljesen ellentétes irányba, ráadásul akkor coaxolni kellene a fél lakáson át, így meg egy egész rövid coax kábellel meg van oldva a bejövő digi modemtől a TV-ig.

(#87698) dkess válasza Clemi (#87697) üzenetére


dkess
őstag

Szívesen.

Igen, azt a soundbar -os példát nem teljesen véletlenül írtam. Ahogy általánosságban az emberi felhasználókra is elmondható, hogy pl. egy soundbar hangját szívesebben élvezik mondjuk a TV készülék alá helyezve, mint mondjuk a fali konzolon levő TV mögé nyomorítva - úgy a gépi kliensekre is elmondható, hogy sokkal szívesebben "hallgatják" mondjuk a TV fölé (mellé/alá/helyett stb.) helyezett WiFi routert. Hidd el 10 -búl 9 fogorvos is ezt ajánlaná ... ;)

(#87699) Clemi válasza dkess (#87698) üzenetére


Clemi
veterán

Tudom és értelek, de a fő eszközök mind ott vannak a közelében és kábelen mennek (mennének WiFi-n is) mert miért ne ha lehet, ha meg megfordítom, úgyis egy switch lenne a vége, mert úgy meg messzebb lennének a routertől, amit úgyis eldugnék. Ja amúgy most is úgy van a falon, hogy az antennái még nem a TV mögött, hanem lejebb a fa TV állvány széle fölött, de még a TV alatt vannak, úgyhogy igazából annyira nem árnyékol. A soundbar meg igen ott van az állványon a TV előtt, és pont rálát az antennákra :)

(#87700) dejv


dejv
tag

sziasztok!
szeretném én is a segítségetek kérni router / jelerősítő vásárlásával kapcsolatban:

téglából / ytongból épült családi ház, UPC modem a ház egyik, kamera pedig a ház másik végében (kb. 20m táv). A kamera már nyilván nem fogja a jelet, ezért szeretnék kb. féltávra egy routert / jelerősítőt tenni, hogy a ház végében is legyen elérhető jel. A routernek kb. 5 falat kellene tudnia átlőni mindkét irányban
Csatolok 1 skiccet is a ház elrendezéséről. [kép]
Tudnátok nekem valami ésszerű megoldást javasolni?

Előre is köszi szépen

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.