Hirdetés

2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-04 14:58:59

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. március

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#87801) Krinyo válasza Krinyo (#87800) üzenetére


Krinyo
senior tag

Ja, most látom, hogy nem tud lejönni meg felmenni a kábel ugyanazon a csatornán, elég vékony lehet az a csatorna... akkor az emeletre raknám az AC57U V3-at AiMesh router módban és onnan jönnék tovább az AX82U-hoz, ami node-ként kellene üzemeljen.

(#87802) lastmohican2 válasza dkess (#87797) üzenetére


lastmohican2
tag

Köszönöm szépen a segítséged! Akkor ez lesz rendelve: https://www.arukereso.hu/router-c3144/tp-link/archer-c6-ac1200-mu-mimo-p426979959/#

[ Szerkesztve ]

(#87803) sztanozs válasza dkess (#87799) üzenetére


sztanozs
veterán

Ez sajna így nem működik, nem véletlen van a fal a három helyiség között a földszinten és a két emeleten (nem csak fal van, hanem kb 5 méter távolság is).
Egyébként ami eszközöm még van jelenleg:
- RT-AC56U
- RT-AC57U (régi, már nem támogatott verzió, de asszem felhackelhető rá aimesh kompatibilis fw is).
- valami random gigabites switch

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#87804) dkess válasza sztanozs (#87803) üzenetére


dkess
őstag

Igen, ettől féltem én is. Az nagy "szűkítő" tényező, hogy a középső kábelcsatornában csak egy kábel mehet.

Az AC57U -ból csak a v3 AiMesh képes - másra nem tudsz AiMesh -t hekkelni ...

Akkor marad az említett "B terv" - azaz tetőtér EdgeRouter és 2 router -el indulnánk első körben. Mind a kettő AP módban - ebből a földszinti lenne az AiMesh Router - az emeleti az AiMesh Node. Egyik a földszinten mondjuk egy AX82U - a másik az emeleten AX56U (ráadásul akkor kb. el is dőlt, hogy ez az 'Emelet A' helyen lesz). A pincébe pedig berakod valamelyik régi AC -s routert "buta" AP módban (aztán, ha lesz cash/akarat akkor oda is mehet egy AiMesh képes router).

A narancssárga az opcionális kiállások a felső két szintre ...

A tetőtér-'Emelet A' között is csak egy UTP -vel tudnánk alászállni?

- amennyiben igen, akkor az 'Emelet A' -nál levő router LAN portjából tovább lehet menni az alagsorba innen (ezt nem rajzoltam be).
- amennyiben nem, akkor lehet behúznék még egy kábelt oda ...

Krinyo által javasolt (#87801) lehetne a "C terv", de ez nem ideális megoldás szerintem. Pláne mivel az emeletről nem tudunk vissza menni - és ahogy írtad: a falak azok falak (azaz nem lehet horizontálisan a falakon keresztül menni). Így viszont csak a 'Emelet B' -nél és a földszint -en levő router helyiségében lenne vezetékes kliens bekötési lehetőség ... Nem mellesleg egy jóval gyengébb router látná el a hálózati router és az AiMesh Router szerepkört is ... MEg egyéb LAN oldali szempontokat figyelembevéve sem ideális ...

Szerk.: Jut eszembe - ha már EdgeRouter (ER-4) képét raktam a tetőtérbe, akkor lehetne pl.:

- U6 LR a földszinten,
- U6 Lite pedig az 'Emelet A' -nál is ...

Mondjuk így már 185K HUF. 2 db U6 Lite -al beleférnénk ...

[ Szerkesztve ]

(#87805) sztanozs válasza dkess (#87804) üzenetére


sztanozs
veterán

Ubi-ban gondolkodtam, de majd minden eszköz PoE és nem tudom hogy tudnám megtáplálni. Ráadásul nem tudom hogy ezek az ufók falra szerelhetők-e vagy csak plafonra ideális az elhelyezésük?
Mondjuk az Ubi-s megoldással ott a bibi, hogy kellene az AP mellé még legalább két vezetékes kimenet is. Arra jó lenne egy InWall, de azt is PoE kell táplálni (ráadásul nem tudom, hogy ezeknek a cuccoknak milyen adókarakterisztikájuk van (hátuk mögött van-e net). Nem akarok minden szobába AP-t rakni :/

BTW ha megtartom az RT-AC57U edge routernek, akkor a maradék tud AIMesh módban működni? Mondjuk így is kell három eszközt venni...

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#87806) Alex91 válasza dkess (#87804) üzenetére


Alex91
félisten

Az ONT nem maradhatna router modban? Minek oda meg egy router?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#87807) pixta78 válasza pixta78 (#87691) üzenetére


pixta78
senior tag

Meg is jöttek, 1 áráért kettőt sikerült vennem :Y

Holnap be is állítom őket.

Hegyet alulról, templomot kívülről, kocsmát belülről!

(#87808) dkess válasza sztanozs (#87805) üzenetére


dkess
őstag

Igen, az Ubi -val az az egyik "baj", hogy a teljes képet kell nézni. Most példának okáért szerintem otthonra pl.:

- 1 AP miatt nem feltétlenül érdemes ebben gondolkodni egyáltalán, hacsak valami más miatt nem kellene nagyon,
- 1-2 AP esetén elég lehet mondjuk PoE Injector is.
- 3 AP és felette már otthonra is érdemes lehetne egy PoE Switch a router mögé.

InWall ide szerintem nem kellene. Az UAP -k falra és mennyezetre is szerelhetőek és ráadásul fajtától függően némileg eltérő karakterisztikával is sugároznak. Egyébként némileg hátrafelé is - ugye itt a mögötte levő fal akár jelentősen ronthatja a dolgok állását. Kicsit általánosabban azt mondják, hogy:

- mennyezet általában ideális, de úgy egyébként a nagy klienssűrűség esetén ez ajánlottabb,
- falon meg irányítottabb a történet (mármint horizontálisan).

Meg aztán lehet kombinálni is, hogy beltéren mennyezeti - kültéren meg falon stb. stb.

Alapvetően nem rossz ötlet pl. az AC57U -t megtartani a tetőtérben routernek (akár az AC56U -t meg a alagsorban átmenetileg) és akkor a két AX -es router meg a földszinten meg az emeleten. Az apró gondom ezzel kapcsolatban, hogy a legrégebbi, a legkisebb teljesítményű és úgy egyébként már a legrövidebb hátralevő terméktámogatással rendelkező eszközt terveznénk főrouter -nek.

Ez lehet csak engem zavar kicsit, de mehetünk úgy is, hogy így indulunk, aztán, ha nem lenne elég, akkor a későbbiek folyamán cseréled. Egyébként az alagsorral kapcsolatban meg, ha belefér, akkor vegyünk egy nagy levegőt és adjuk el a AC56U -t és vegyünk oda (alagsor) is egy AX -es routert. Egyébként, ha maradunk a SOHO (Asus) vonalon, akkor tartanám továbbra is, hogy:

- földszint: AX82U - 60K HUF,
- emelet: AX56U - 40K HUF (és amennyiben a AC56U eladásával együtt beleférne, akkor az alagsorba is AX56U).

Egyébként, ha nagy a WiFi szeparáció a földszint és alagsor között - valamint tulajdonképpen annyira fontos dolog nincs az alagsorban, akkor maradhat ott akár az AC56U "buta" AP -ként akár hosszú távon is ...

@pixta78, #87807

Örülök neki, akkor hajrá. Egy olyan kérdésem lenne, hogy ahonnan ezek vannak ott van másmilyen router is hasonlóan jó konstrukcióban? :)

@Alex91, #87806

Amennyire jól értettem a kérdező első pillanattól kezdve úgy gondolkodott, hogy saját eszköz látná el a router szerepkört. Ez az oka.

Úgy egyébként általánosságban pedig lehet nem kell sokáig fejtegetni, hogy milyen előnyökkel jár ez a felállás általánosságban.

[ Szerkesztve ]

(#87809) pixta78 válasza dkess (#87808) üzenetére


pixta78
senior tag

Egy vállalkozástól van akik elkapkodták a vásarlást, és csak az egyiket bontották ki próba erejéig. Aztán SIM kártyásra cserélték egyből.

Hegyet alulról, templomot kívülről, kocsmát belülről!

(#87810) sztanozs válasza dkess (#87808) üzenetére


sztanozs
veterán

“Sajna” az alagsorban van a home office iroda, szóval ofa is kellene normális net, bár jó kérdés hogy a céges laptop mit támogat.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#87811) Alex91 válasza sztanozs (#87810) üzenetére


Alex91
félisten

A helyedben en vennek 3 db AX56U-t. ONT lenne a router, az emelet, foldszint ONT-vel,kozvetlenul osszekotve AP modban, a foldszint lenne az AiMesh kozpont, az emeleti nodhoz meg kotned az alagsorit. Remelem megy igy is a mesh, ha nem, akkor sima AP marad.
Ezt aztan kesobb is reszelheted, ha megse lenne tokeletes.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#87812) dkess válasza sztanozs (#87810) üzenetére


dkess
őstag

Az AX82U + 2*AX56U = 140K HUF. Ebből még levonhatjuk mondjuk a AC56U eladási árát is (az AC57U maradna meg a tetőtérben) ...

Ezzel benne lennénk a 100-150K HUF -os megfogalmazott költségkeretednek. Ahogy gondolod ...

(#87813) Soma01 válasza sztanozs (#87803) üzenetére


Soma01
veterán

A WiFi-től milyen sebességet vársz el? Csak netezni kell, vagy nagyobb adatok mazgatására is használnád? Gondolom, elég a netezés, mert szerintem a kábeles eszközök azok, amik több adatot forgalmaznak.

(#87814) dkess válasza Soma01 (#87813) üzenetére


dkess
őstag

"home office iroda" is lenne Nála "céges laptop" -al. Meg persze a többi WiFI -s eszköz ...

(#87815) sztanozs válasza dkess (#87814) üzenetére


sztanozs
veterán

home office = video call szinte egész nap, meg vpn céges hálóra (wifi), lányom otthonról tanul (szintén videocset napi kb 3-4 óra, wifi - bár neki jelenleg még egy régi szutyok gépe van , talán n-es a max amit tud), párom szintén otthonról dolgozik (régebbi mbp, vpn/remote desktop, wifi), van itthon egy NAS is + rpi kodival (kábel) a tévén Netflix 4K (kábel), meg mobil eszközökön netflix/youtube (wifi), és egy konzol (kábel)... kb ennyi

Asszem a céges gépem a legfiatalabb, de szerintem az sem támogatja még az ax wifit.

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#87816) dkess válasza sztanozs (#87815) üzenetére


dkess
őstag

Köszönöm szépen a választ - Soma01 nevében is.

A NAS -on akadt meg szemem. Mind az internet oldali elérés és mind a tervezett LAN topológia miatt is az ideális megoldás az lenne, ha közvetlenül a hálózati főrouterre lenne rákötve - ami ugye a tetőtérben levő router. Ez az tetőtér mennyire rendelkezik fix klímával (télen illetve nyáron is)? Ugye itt lenne egy olyan addicionális előny is, hogy nem a nappaliban/hálóban/dolgozószobában zajongana ...

(#87817) Angelo69


Angelo69
senior tag

Segítséget szeretnek kérni tőletek.
Intézményben kellene “felújítani” a Wi-fi s hálózatot.
Jelenleg 3 db 150Mbps Tp-Link router fedi le az egészet. Ezt szeretném lecserélni Mesh hálózatra, és a TP-Link DECO szériájára gondoltam.
Mind a három helyen ki van építve kábelesen a hálózat.
Digi-s net van, és hozzá a szokásos optikai kábeles router.
Gondoltam beteszek a digis után egy Archer c7-et, de azok meg nem kompatibilisek a DECO szériával.

Itt most megakadtam egy kicsit, és nyitott vagyok bármilyen ötletre, vagy javaslatra.

Előre is nagyon szépen köszönöm! :R

"Én ilyen egyszerű gyerek vagyok, oxigént alakítok széndioxiddá... semmi váratlan fordulat."

(#87818) Gubek-Einste válasza Angelo69 (#87817) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#87819) sztanozs válasza dkess (#87816) üzenetére


sztanozs
veterán

Semennyi klímával nem rendelkezik jelenleg a ház - most télen kb csak 10 fok van a padláson, nyáron meg van vagy 60, szóval annak nem igazán alkalmas. Persze nem "fullos" NAS, csak egy RPi4 OpenNAS-sal 6 TB lemezzel (és még egy csomó docker szolgáltatással).
Azt terveztem, hogy leviszem a dolgozószobába, ott sem zavarna - maradhat a nappalibban is a földszinten, az emeletre viszont nem vinném fel, ott vannak a hálószobák.

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#87820) alfa20


alfa20
senior tag

Sziasztok,
Tudnátok segíteni, olyan routert keresek ami USB-n keresztül tud mobilnetet kezelni, illetve másik USB-n kezeli a nyomtatót?
Eddig egy ASUS RT-N56U-t használtam, de tönkre ment a tápja és 19V helyett 48-at kapott ami haza vágta, így kellene helyére valami.

Telenor mobilnet 25Mbps-ot hoz letöltésben, 2 telefon, 1 tv, 1 noti van használatban.
Két szintes családiház fő routere lenne, az emeleten egy jeltovábbítónak beállított RT-N12 van.

[ Szerkesztve ]

"Az agy olyan, mint az ejtőernyő: csak akkor működik, ha nyitott." (Thomas Dewar)

(#87821) Angelo69 válasza Gubek-Einste (#87818) üzenetére


Angelo69
senior tag

“Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?”
Azért nem tértem ki rá, mivel a jelenlegi routerek (150Mbps Tp-Link) maximálisan lefedték az intézményt, így gondolom a mai eszközökkel csak jobb lehet a helyzet.
“Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?”
1000-es Digi.
“Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?”
2 asztali állomás, és 5-6 laptop, esetleg pár telefon még.
“Mennyi lenne a beszerzésre?”
Minél költséghatékonyabb, kb. 40-65 ezer között, lehet még egy kis mozgástér pluszba, ha muszáj.

“Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?”
Semmi extra, az átlagos irodai internet szükségleten felül.
A laptopokon lenne néha videó lejátszás a YouTube-ról a csoportokban.

"Én ilyen egyszerű gyerek vagyok, oxigént alakítok széndioxiddá... semmi váratlan fordulat."

(#87822) Soma01 válasza sztanozs (#87819) üzenetére


Soma01
veterán

Na, hát akkor én is írok egy verziót. :)
A padlásra nem teszel semmi pluszt, ott csak az ont lesz. Onnan le egy UTP az "emelet A" pontba és onnan tovább, megállás nélkül az alagsorba. Ide kellene egy (az első) WiFi outer. Innen ugyanezen az úton fel a padlásra, ugyan így, megszakítás nélkül egy másik UTP kábel és onnan le az "emelet B" pontba. Itt is kellene, de már AP módban egy router (a második lenne ez eddig) ami szerintem egy AX55 legyen (~30e Ft). Innen, ebből a pontból, ebből a routerből menne le még egy kabel a "földszinti" pontba, szintén egy AP módban lévő AX55-be. (ez a harmadik router) Itt, ezen a routeren maradna még 3 lan port, amibe mehet a tévé, nas és a konzol. Az első, alagsori router meg lehet egy erősebb router is, mint az AX55-ök. Pl. AX56U vagy AX82U vagy amit itt ajánlanak még és aiMesh képes. :K

(#87823) Soma01 válasza Angelo69 (#87821) üzenetére


Soma01
veterán

Mit szólnál 1db AX56U-hoz (fő routernek) és 2db AC57U v3-hoz? Ezek így hárman beleférnek a költségvetésbe?

[ Szerkesztve ]

(#87824) Gubek-Einste válasza alfa20 (#87820) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Asus AC66U B1 megfelelő lehet a célra.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#87825) Angelo69 válasza Soma01 (#87823) üzenetére


Angelo69
senior tag

És ebből hogy lesz Mesh hálózat?

"Én ilyen egyszerű gyerek vagyok, oxigént alakítok széndioxiddá... semmi váratlan fordulat."

(#87826) Soma01 válasza Angelo69 (#87825) üzenetére


Soma01
veterán

Összekábelezed őket, majd beállítod az eszközök menüjében, hogy egy Mesh hálózatot alkossanak. De kábelezés nélkül is menni fog, csak kábellel azért jobb a kapcsolat. Gondolom, a mostani hálózatba is be van kábellel kötve mind a három (régi) router.

(#87827) Angelo69 válasza Soma01 (#87826) üzenetére


Angelo69
senior tag

De a AC57U-nak az oldalán azt írja a paramétereknél,

AiMesh:No
Primary AiMesh router:No
AiMesh node:No

"Én ilyen egyszerű gyerek vagyok, oxigént alakítok széndioxiddá... semmi váratlan fordulat."

(#87828) blakey válasza Angelo69 (#87827) üzenetére


blakey
félisten

A V3 Mesh képes.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#87829) pixta78


pixta78
senior tag

Tudnátok abban segíteni, hogy tudom távolról mobilról elérni az otthoni Amlogic(fix IP) boxon futó torrent(TM) klienst?
Asus RT AC57Uv3 routerbe van kötve.
Asus saját DDNS serverére regeltem. De tovább nem tudom mit hogyan.
Köszönöm szépen.

[ Szerkesztve ]

Hegyet alulról, templomot kívülről, kocsmát belülről!

(#87830) Angelo69 válasza blakey (#87828) üzenetére


Angelo69
senior tag

A V3 lemaradt, így már világos.
A TP-Link ennyire rossz lenne, hogy itt mindig az ASUS termékeit ajánlatok?

"Én ilyen egyszerű gyerek vagyok, oxigént alakítok széndioxiddá... semmi váratlan fordulat."

(#87831) Gubek-Einste válasza pixta78 (#87829) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ide való kérdés.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#87832) dkess válasza pixta78 (#87829) üzenetére


dkess
őstag

Első körben nem vagy szolgáltatói NAT (cgNAT) mögött - ugye? Amennyiben igen, akkor kérd ki magad belőle.

Az Amlogic box -nak DHCP Reservation -ban foglalj IP -t - avagy használj fix IP -t. Rögzíts egy olyan port forward szabályt a routeren mely erre az IP -re szól a megfelelő port számmal. Természetesen tűzfal -on ezt ne blokkold.

(#87833) Gubek-Einste válasza Angelo69 (#87830) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Sokkal jobb/rugalmasabb az Asus AiMesh mint a TP-Link Deco vagy OneMesh.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#87834) Soma01 válasza blakey (#87828) üzenetére


Soma01
veterán

Így van!

Angelo69!
Tegnap (meg múlthéten) is tettem fel egyet. Akkor még ott volt a menüjében az aiMesh. :) Fontos, hogy v3 legyen!

(#87835) Soma01 válasza Angelo69 (#87830) üzenetére


Soma01
veterán

Ilyen helyre Omada kellene, ha Tp-link. De az meg nem fér már bele a keretbe. Kb. duplája lenne árban a keretednél.
Ez, így, ennyi pénzből sokkal jobb rendszer lesz, mint amilyen a Deco lenne.

[ Szerkesztve ]

(#87836) Angelo69 válasza Soma01 (#87835) üzenetére


Angelo69
senior tag

És akkor a AX56U-t rakjam router módba, a Digi eszközét meg kapcsoltassam Bridge üzemmódba, vagy jó lesz fordítva is?

"Én ilyen egyszerű gyerek vagyok, oxigént alakítok széndioxiddá... semmi váratlan fordulat."

(#87837) Soma01 válasza Angelo69 (#87836) üzenetére


Soma01
veterán

Igen. Az AX56U legyen a fő router, a Digi ONT-je pedig legyen bridge (modem) módban. Az két AC57U v3 meg AP modban, illetve aiMesh módban.

(#87838) Angelo69 válasza Soma01 (#87837) üzenetére


Angelo69
senior tag

Nagyon szépen köszönöm Neked, és Gubek-Einste-nek is a segítséget! :R

"Én ilyen egyszerű gyerek vagyok, oxigént alakítok széndioxiddá... semmi váratlan fordulat."

(#87839) DGery


DGery
aktív tag

Sziasztok!

Kicsit eltanácstalanodtam és szeretném a segítségeteket kérni.
Új házba költüzünk, ahol UPC/Voda lesz a szolgáltató és várhatóan 300 vagy 500 megás net lesz bekötve (bár a környék leterheltségét és a kiépített hálózatot ismerve örülök, ha 300as...)

Az UPC connect boxot mindenképpen modem módban fogom használni, és utána lesz téve egy Xiaomi AX3600 (global, de lehet "kínaiasítom") mint fő router. Viszont a ház métere miatt (2 szint, szintenként kb 80m2, tégla falazat, vasbeton födém, az alsó rész majdcsaknem egy légtér), illetve szeretném kihasználni azt a lehetőséget, hogy jó időben az udvaron dolgozzak (kb 5m-re a háztól) gondolkodom, hogy egy MESH hálózatot összerakok. AX nem feltétlen lenne fontos, mert nincs olyan eszköz ami támogatná és jó ideig nem is terezek. AiOT sem lényeg, ahogy olvastam, azt képes egy ekkora területen az AX3600 ellátni, és nem is lesz rajta sok eszköz.
A hálózaton 2 telefon, 1 táblagép és 1 laptop fog egyszerre csatlakozni általában

A kérdésem az lenne, hogy milyen másodlagos eszközt javasolnátok erre a célra?
(Sajna a meglevő RT-AC57U v1 nem MESH képes :O )
Árban jó lenne, ha 15 körül megállhatna a dolog, és nem zárkózom el a kínai rendeléstől sem, de akkor jöhet még olcsóbban :D

Köszönöm a segítséget

by DGery® c.o. ///// MacBook Air M1/ iPhone 12 128GB / iPhone SE 2020 / iPad 9 WiFi only 64GB / Apple Watch Series 5 / Xiaomi Mi Scooter 3 / HP EliteBook 850 G7 / Dreame D10s Pro

(#87840) dkess válasza DGery (#87839) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

Az AX3600 mellé ilyen célra az AX1800 -at szokták ajánlani. Érdekes módon sokat értekeznek ez utóbbiról is a pH AX3600 -as topikjában ... :) Ennek oka persze a költséghatékonyság (olcsóbb, mint az AX3600), de amennyiben a pénz nem akadály, akkor persze lehet további AX3600(-ak) ...

(#87841) woodworm válasza DGery (#87839) üzenetére


woodworm
veterán

Mivel a mesh gyártófüggő, ezért a xiaomik között kellene keresgetned. Szerintem a 3600-as topikban több tapasztalat gyült össze, hogy mely routetek dolgoznak össze jól.

(#87842) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Tegnap beüzemeltem az AX56U-t. Jónak tűnik, féltem a Xiaomi 3G után a wifi hatótávtól, de ez még jobb is :) Most egyelőre ugyanott van AP-ként, mint a 3G volt, de majd ha lesz időm, és kedvem, kísérletezem a máshová helyezéssel, és utána fogom esetleg normál routerként használni. Csináltam összehasonlításként speed checker-el mérést, telóról, hálóból, lakás közepéről, és a nappaliból, 2,4 és 5 GHz-en egyaránt. Még felteszem a Padavant a 3G-re, és azzal is mérek, és úgy csinálok egy összehasonlító grafikont/táblázatot majd.
Köszönöm a jó ajánlást mindenesetre, örülök, hogy végül is hallgattam rátok, és nem az AX3600-ot vettem.

(#87843) pixta78 válasza dkess (#87832) üzenetére


pixta78
senior tag

Köszönöm, minden adott, épp a Forward része nem megy. Nem tudom mit hova kell beírni.

Egyébként érdemes volt leváltani az 1db Archer C2- t és 741ND-t, 2db AC57Uv3-ra (AI Mesh)! :)
Nagyon jó, hogy mostmár mindenütt megy az 5G és a 2,4 is sokkal jobb!!!
Köszönöm az ajánlásodat! :R

[ Szerkesztve ]

Hegyet alulról, templomot kívülről, kocsmát belülről!

(#87844) dkess válasza pixta78 (#87843) üzenetére


dkess
őstag

Itt le van írva: [link] .

Ugyanakkor ahogy írtam - javaslom ezekkel kezdj:

"Első körben nem vagy szolgáltatói NAT (cgNAT) mögött - ugye? Amennyiben igen, akkor kérd ki magad belőle.

Az Amlogic box -nak DHCP Reservation -ban foglalj IP -t - avagy használj fix IP -t."

(#87845) Gabesz87


Gabesz87
addikt

AX56U-ban mi az amit érdemes beállítani, be-/kikapcsolni? Ahogy írtam, most AP módban van. Gondolok itt olyanokra, mint pl. wifi beállításokban :
- csatorna (legyen auto, vagy válasszak valami manuálisan, amit a wifi analyser ajánl?),
- sávszélesség,
- WPA3 (ez visszafelé kompatibilis, ergo ha be van kapcsolva, attól a nem WPA3 képes eszközök tudnak kapcsolódni?)
- OFDMA
Köszi

(#87846) Tothgera30


Tothgera30
Ármester

Xiaomi AX1800 router mennyire ajánlott?

"A pokol nem hely, hanem állapot"

(#87847) Gubek-Einste válasza Tothgera30 (#87846) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Attól függ milyen körülmények közé/felhasználásra kellene.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#87848) hurjup válasza hurjup (#86571) üzenetére


hurjup
csendes tag

Sziasztok

Ujra routert keresek. Arnyalom, miert...

Adott egy DIGI 1000-es FTTH kapcsolat minden nyugjevel (kimarado LCP echo valaszok es meg ki tudja mi). A DIGI modem/router bridge modban van, igy transzparens, nem tudom mi zajlik a dobozon belul. Par honapja csereltek amugy egy gyari uj darabra.

Korabban Archer C7 v2-m volt legutobb 19.07.6 alapon. A PPP kacsolat stabil volt (dolgozni kellett vele), de a wifi-t idonkent eldobalta, azzal nem tudtam mit kezdeni. A csalad cincogott, csere.

Szoval lett tornyos xiaomi ax1800 mivel jo a hire es minosege marketingje. Egy porosabb openwrt-re (18.06) epul, ami onmagaban nem lenne baj, de a kinaiak jelentosen rontani is tudtak rajta. Valamennyi izelitot leirtam belole a kommentben amire most valaszolok. Itt a wifi atomstabil, de a PPP kapcsolat random szakad. Szerencsere be lehetett torni a routerbe (lehet szandekosan hagytak a kiskaput), a PPP stabilitast tudtam javitani, de nem lett tokeletes. Ugye ez kellemetlen, mivel igy mar kabelen es wifin is elmegy a net. Ujra szetneztem.

Vegul par napja vettem egy tp-link ax10 -et. Ok mar tobb ideje foglalkoznak routerrel, es itthon szeretik is a tipust (arukereson top akarhanyba soroltak). Namost, a wifi itt is stabil, de a PPP nem. Amennyire a gyatra logokbol megmondhato, nagyjabol ugyanugy esik es kel mint a xiaomi. Ugye az ax10 broadcomos, de a hatterben ettol meg egy ismeretlen de velhetoen poros openwrt-re epul. Rutinosak, ebbe a routerbe nem lehet betorni, tehat konfiguralni sem.

Osszefoglalva, a valoszinu felallas az hogy a 19-es openwrt alatt a PPP kapcsolat stabil, a regebbieken nem. Azaz valoszinuleg nem a DIGI sara a szakadozas.

Ha barkinek hasonlo (DIGI 1000) netkapcsolata van ES atomstabil nala a net, szivesen vennem ha beirna milyen routere van. De igazabol barmilyen velemenyt szivesen fogadok... koszonom elore is.

(#87849) Soma01 válasza hurjup (#87848) üzenetére


Soma01
veterán

Nekem is volt már dolgom AX10-el e miatt. Random szakadt a Digi net. Asusokkal semmi (ilyen) gond nem volt még. Az ütemezett újraindítás tud javítani a helyzeten. De ez csak a probléma megkerülése és néha így is szakadt. Volt, hogy 24 órát nem bírt ki. De legalább a restart megoldotta 24 óránként.

(#87850) Talala


Talala
senior tag

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni router választáshoz. Digi 1000 net. Kábelen konzol,PC és 4-5 eszköz wifin lenne rajta maximum. Még mindig ajánlott típus az Asus AC65P vagy esetleg van jobb vétel nála? Minden "mókolást" mellőzzük, 20k lenne a rá szánt összeg.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.