Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-26 09:20:33

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#87851) btomi9


btomi9
aktív tag

Sziasztok!

Mit javasolnátok erre a helyzetre?

50m2 -es panel lakásban jelenleg egy Asus RT-AC56U kiszolgál, a legfrissebb merlin firmware van rajta, leginkább azt a funkcióját használom, hogy tud custom DDNS -t (én a duckdns -t használom).

Sok éves már a jószág, úgy gondolom, kiszolgált, sokszor melegedési, hardveres bajai vannak, nyugdíjaznám.

Asus AX92U és AX86U között vacilálok az időtállóság miatt. DIGI 1000-es netem van lakásig jövő optikán, egyelőre SOHO szinten nem láttam még nagyon gigabitnél gyorsabb switcheket stb.

2 laptop, 3 telefon, 1 tablet használja a wifit (egyik sem tudja az AX -et, de a jövőben majd érdekes lehet). A DIGI eszköze bridge módban van, az Asus megy fel PPPoE -n keresztül. Egy NAS közvetlenül a routerből kapja a netet, onnan gigabites switch -ről egy tévé, és 3 számítógép van jelenleg ethernetre kötve.

Árban igazából meg tudom fizetni az AX86U -t, ha a jósgömb szerint jönnek majd a 2.5 gigabites eszközök (az egyik asztali gépben Asrock Taichi ultimate alaplap, annak van gigabitnél gyorsabb LAN portja).

Nem ragaszkodom a duckdns -hez, meg a merlinhez sem, de kíváncsi lennék, hogy Nektek mi vált be, ill. pl. az AX92U gyári firmware -e milyen DDNS szolgáltatókat tud (erről ha tudnátok egy képernyőképet küldeni, azt megköszönném). AX92U -t viszont nem tervezi supportálni a merlin, a többi új (akár olcsóbb) AX -eseket viszont támogatja.

(#87852) Gubek-Einste válasza Talala (#87850) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Még mindig ajánlott típus az Asus AC65P vagy esetleg van jobb vétel nála?
Ebben az árkategóriában nincsen jobb választás ha nem kell az AX-s wifi.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#87853) pixta78 válasza dkess (#87844) üzenetére


pixta78
senior tag

Köszönöm, beállítottam! :R

Hegyet alulról, templomot kívülről, kocsmát belülről!

(#87854) Talala válasza Gubek-Einste (#87852) üzenetére


Talala
senior tag

Köszönöm a gyors választ. Mai napig nem is tudtam hogy már van ax :DDD. Gyors utána olvasás után, ha jól értettem több eszközt tud kiszolgálás és nagyobb a hatósugara.
Ám egy lakás tekintetében az ac szerintem bőségesen elegendő.

(#87855) knorbi90


knorbi90
csendes tag

Sziasztok, hozzám is elért a Digi 1000-es nete, szeretnék egy routert mögé tenni. Amire használnám kábelen pc, wifin pedig konzol, laptop, telefonok, tv stb.
Kinéztem a TP-LINK Archer C80 AC1900 Wireless-t, ez esetleg jó lehet, tudja wifin az 1000-es netet osztani? Sajnos nem nagyon értek hozzá ha esetleg van más ajánlás megköszönöm.

(#87856) DGery


DGery
aktív tag

Köszönöm, akkor megkérdezem ott.

#87841 woodworm

Ezt nem tudtam, köszönöm az infót!

by DGery® c.o. ///// MacBook Air M1/ iPhone 12 128GB / iPhone SE 2020 / iPad 9 WiFi only 64GB / Apple Watch Series 5 / Xiaomi Mi Scooter 3 / HP EliteBook 850 G7 / Dreame D10s Pro / iKier K1 12W

(#87857) dkess válasza btomi9 (#87851) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

Melyik Asrock Taichi ultimate alaplapod van? Pl. a X470 -nek 10 Gbps -t tudó LAN portja is van - a többinek jellemzően 2.5 Gbps a max ...

Mindenekelőtt a DDNS támogatással kapcsolatban - itt van képernyőkép is: [link] .

A Merlin -el kapcsolatban a támogatott AX -es router -ek listája: AX56U, AX58U, AX88U, AX86U . Ami picit érthetetlen még, hogy az AX82U nem támogatott - holott hardveresen teljes mértékben megegyezik a támogatott AX58U -val - csak az AX82U 5 GHz -en 4x4 HT160 -at tud a 2x2 HT160 helyett ... Úgyhogy amennyiben ez kritikus, akkor kb. a AX86U maradhat a listádon ...

Igen, a listára felvenném az AX82U -t is még akkor is, ha nem támogatja a Merlin -t, az AX92U és AX86U -nál is gyengébb a SOC, nincs gigabit -nél gyorsabb LAN portja, de mégiscsak a legolcsóbb 5 GHz -en 4x4 HT160 -at kínáló Asus router ...

Itt egy összehasonlítás a 3 router -ről: [link]

Egyéni szubjektív kiemelés a részemről melyik miben erős - csak az érintett 3 routert figyelembe véve:

RT-AX82U - 60K HUF (Dual-band AX, legolcsóbb Asus router 5 GHz AX 4x4 HT160 támogatással, AiMesh Ethernet backhaul -ban az ideális opció, ASUS AURA RGB támogatás a nagy darab LED -ekhez az elején :D )
RT-AX86U - 114K HUF (Dual-band AX, legerősebb SOC, dupla RAM a másik kettőhöz viszonyítva, +1 db RJ45 port, 1 db 2.5 Gbps LAN, Merlin -t támogat)
RT-AX92U - 70K HUF (Tri-Band router - de csak az egyik 5 GHz AX -es, SOC ereje a másik kettő között van, falra is szerelhető akár, AiMesh WiFI backhaul -ban a legerősebb opció)

Nos, bár az AX86U első ránézésre mindent támogat ami Neked kellene (legerősebb SOC, dupla RAM, eggyel több RJ45, 2.5 Gbps, Merlin) ugyanakkor az árával nem vagyok kibékülve. Értem ez alatt, hogy sokáig volt ez 90K HUF is - 114K HUF -ért szerintem irreális. 80-85K HUF között a prioritásaidat is figyelembevéve ennyiért ajánlanám is Neked, de ...

Jövőállóság amit megfogalmaztál. Engedd meg, hogy mint olyan aki otthon 2.5 Gbps LAN -t is üzemeltet - az egy db 2.5 Gbps kevés ... Értem ez alatt, hogy a LAN oldal mellett már van egy ideje Magyarországon 2/1 Gbps internet is (megy 2.5 Gbps LAN -on is ki tudja adni) - így ezt pl. WAN -nak használva a LAN oldalra nem marad és vice versa ... Továbbá lehet, hogy NAS terén is előbb-utóbb szeretnél 2.5 Gbps fölé ugrani. Nálam is pl. a NAS gigabit és 2.5 Gbps -en is használva van párhuzamosan, de persze nem a világ végéig lenne ez a felállás.

Hány eszközöd támogatna 2.5 Gbps -t? Ugye az AX86U -nál vagy a WAN oldalad 2.5 Gbps vagy a LAN oldalon tudsz egy klienst 2.5 Gbps -el használni (esetleg 2.5 Gbps -es switch -et kötsz rá). Amennyiben pl. csak a NAS meg egy PC, akkor az alábbi két úton is elindulhatsz akár:

- NAS és PC -t közvetlenül is összekötöd. Ekkor nem kell sem 2.5 Gbps -t tudó switch és ilyen router sem kellene ......
- egy 2.5 Gbps -es switch -et kötsz a router után - ekkor több 2.5 Gbps -es eszközt is használhatsz illetve szintén nem kell ezt támogató router

Arról nem is beszélve, hogy 114K HUF -ért van olyan 6 LAN portos (nem Asus: [link] ) router, melynek kettő portja is támogat 2.5/5/10 Gbps -t AX -es (5 GHz -en 4x4) WiFI -t, DDNS -t, VPN-Mesh -t (SD-WAN), VLAN kezelést stb. stb. .... Upsz, most nézem ma délelőtt felemelték 130K HUF fölé (két hétig volt akkor bevezető áron 114K HUF -ért). Akkor nem szóltam ...

[ Szerkesztve ]

(#87858) btomi9 válasza dkess (#87857) üzenetére


btomi9
aktív tag

A mindenségit neki, ez ám a részletes válasz! :R Nagyon szépen köszönöm a sok időt, meg energiát, amit rám fordítottál!

Z390 -es az alaplap, amin van
AQUANTIA® 10G LAN. Az a QNAP router, amit linkeltél, hát az igen! Ezt nevezem jövőt álló mutatványnak, lehet, hogy ebbe az irányba mennék akkor. De utána kell járnom, hogy ez milyen DDNS -t támogat, illetve azt nem soroltam fel, és nem is nagyon használom (de azért egy ilyen szintű router biztosan tudja), hogy pl. OpenVPN -t tudjon csinálni, ha kell.

Vagy ugye a B verzió, hogy annyira mégsem időt álló lesz, cserébe olcsó (amúgy a NAS felé lenne _talán_ értelme gigabit fölé menni, de Gen8 microserveren van XPenology és abban a beépített gigabites portot használom. Mondjuk link aggregációval játszhatnék esetleg :)

(#87859) dkess válasza btomi9 (#87858) üzenetére


dkess
őstag

Nagyon szívesen.

Az az igazán sajnálatos, hogy ez a router délelőtt még 114K HUF volt és jó ideig ennyi volt. Amennyiben komolyan érdekelne, akkor javaslom ne csak az árkeresőt használd (ott csak egy boltot hoz és most nem is a legolcsóbb), hanem a kuglit is. Pl. a legrégebb óta a "zöld manósoknál" van ez a router - ott mindig is 130K HUF volt ... Nem tudom - vársz pár napot lehet megint kap egy olcsóbb árat a vizeseknél ...

Amit érdemes még tudni, hogy új típus. Azaz a firmware még formálódik funkciók tekintetében is - ugyanakkor már most használható szinten van. Rengeteg review van fent net -en temérdek videóval. A gyártónak is egész sorozata van több félórás YouTube videóból.

A funkciók tekintetében azért nézz utána az azóta kiadott fw -knek, mert az adott teszt/bemutató után jöhettek ki funkciók. Most csak egy példát mondok. Sok nagyon kezdeti (pl. tavaly év végiek) aggályként hozták, hogy 5 GHz -en a 4x4 AX nem támogat HT160 -at. Ezt a QNAP már megjelenéskor (azaz a kezdeti review -ok előtt) 2021 Q1 -re ígérte. Ez 2021.02.01 -én be is került a repertoár -ba. Ez is érdekesen, mert 5 GHz -en vagy 4x4 max. HT80 -al vagy 2x2 HT160 -al. Amennyiben pl. több VAP -ot (Virtual AP -t) használnál pl. VLAN -ok miatt, akkor a 4x4 -es felállás sokkal ajánlottabb.

VPN kérdéskor:

- vagy VPN Mesh (SD-WAN), amit QuWAN -nak is hívnak - max. 36 db hálózati eszköz alkothat ilyen VPN Mesh -t ...
- vagy VPN Szerver és/vagy VPN kliens lehet (e kettő akár egyszerre is, de ekkor nincs QuWAN).

Link aggregáció van (akár WAN -ra is). WAN -t jelenleg így lehet kofigurálni:

- egy gigabit -es port,
- kettő gigabit -es port (dual-WAN),
- egy 2.5/5/10 Gbps port.

WiFi Mesh nem(igazán) támogatott jelenleg még. AP sincs mellé igazán - bár a QNAP -nak van AC -s routere is régebbről - az támogat Mesh -t (szerintem ez is fog hamarosan) ...

IEEE 802.11r (Fast Transition) már most is van. Amennyiben a Mesh oldalt megcsinálják rendesen (mint az AC -s elődnél), akkor ütős lehet. WiFi -ről írnak mindenfélét. Jól konfigurálva egész jó a lefedettség és a sebesség is más routerekhez viszonyítva is: [link] . Itt a TP-Link AX6000 és Asus RT-X89X (ez 200K HUF -os router !! - AX6000) routerekkel hasonlítgatják és ezek szintjét hozza. Itt-ott rájuk is ver ... :)

Ami nagyon foghíjas funkció még az a parental controll. Amennyiben ez nagyon kritikus, akkor érdemes lehet várni vagy mást választani, mert ebben még egy TP-Link, Asus vagy éppen Synology is bucira veri ...

A NAT passthrough -ra 9,6 Gbps -t (!!) adnak meg. Ez nagyon impresszív.

(#87860) btomi9 válasza dkess (#87859) üzenetére


btomi9
aktív tag

Ez nagyjából minden mai eszközre igaz sajnos, legyen az bank, autógyártó (!), tech világcég, akárki, hogy kidobnak production-re olyan szoftver verziókat, ami full tele van hibákkal, majd a hülye user sok pénzt fizet és ingyen kiteszteli... Szép, új világ.

Szóval ezzel együtt tudok élni, mert úgyis a jövőbe látás miatt lenne érdekes, a funkciók többségét a mai eszközparkommal nem használnám ki. Parental control még nem érdekes, biztos ebben is lesz fejlődés, mire oda jutunk :)

(#87861) dkess válasza btomi9 (#87860) üzenetére


dkess
őstag

Mondok egy érdekeset. Az AX82U -t ajánlanám most Neked. Ez akkor él, ha:

- nem tudom milyen NAS -od van és az támogat-e multigigabit -et vagy 10 Gbps -t. Avagy akár "okosítható" -e pl. 2.5 Gbps -re (pl. Realtek alapú USB adapterrel) vagy akár 5 Gbps -re (van ilyen USB adapter is Aquantia vezérlővel) vagy éppen PCIe kártyával (pl. 10 Gbps). Gondolatébresztőnek esetleg: [link] . Amennyiben csak PC és NAS közé kellene a nagy sebesség akkor azokat direktben összekötve nem kell se "extra" switch - sem "extra" router ... Továbbá e mellett általános gigabit -es LAN -ra menne a NAS/PC gigabit -es kapcsolata is - azaz nemcsak a multigigabit -es/10 Gbps -es hálózati interface -re lennénk lekorlátozva ...

Továbbá amennyiben a mostani NAS -t nem lehet gigabit fölé megoldani és egyéb gigabit -nél gyorsabb kliensed sem lenne még ...

A QHora -t akkor ajánlanám, ha a NAS -od belátható időn belül lehetőleg 10 Gbps -es lesz (ezt kihasználni képes háttértárral) avagy legalább multigigabit -es. A PC -dben a 10 Gbps LAN (a gigabit mellett) adott ... Amennyiben ezek nem adottak, akkor tulajdonképpen nem feltétlenül éri meg a duplája felárat a AX82U -hoz viszonyítva. Persze "jövőálló", de amennyiben az igény nagyon a távoli jövőben jelentkezne, akkor ... Persze a korábban emlegetett multigigabit -es (pl. 2/1 Gbps) internet is árnyalhat a képen, ha amúgy igény lenne erre (azaz megérheti olyan routert választani ami támogatja) ...

No meg persze a Qhora -t - a AX92U -hoz hasonlóan - falra is tudod szerelni, ha ez érdekes lenne. Sztenderd VESA furatai vannak erre (persze a tápkábelt - PoE nincs - meg az UTP -t a AX92U -hoz hasonlóan képzeld oda ...) ...

[ Szerkesztve ]

(#87862) ivana válasza dkess (#87861) üzenetére


ivana
Ármester

Ehelyett a sok bullshit helyett az első kérdés inkább az kéne legyen, hogy kell-e gigabit feletti sebesség egyáltalán otthonra.

(#87863) spyduck


spyduck
nagyúr

Sziasztok!

A TP-Link MR400 érezhetően lassabb mint a Huawei B818? Van közöttük 10.000Ft, viszont az adatlap alapján nem sok különbséget látok. Stabilabb, gyorsabb, egyáltalán érdemes inkább a Huawei-t venni?

szerk: Vodafone mobil nettel használom, kb 50 Mbit a sávszél arrafelé.

[ Szerkesztve ]

(#87864) bexinho23


bexinho23
őstag

Sziasztok!

Digi1000hez kaptam egy pocsek modem/routert (HG8143A5). Kikapcsoltam a wifit, access pointkent hasznalok egy asus n56u-t, ami tokeletesen ellatja a dolgat. Viszont az alap problema meg mindig fennall. Megpedig, hogy pl a ph app, otp, vagy a google drive appja elso inditaskor nagyon sokaig varakozik a netre. Akar egy percig is. Youtube, bongeszes nagyon gyors, de appoknal valami nem oke. Tobbek kozt (borzaszto volt a wifi erosseg is, 5GHz-t sem tudott) pont ezert tettem a halozatba AP-kent az asust, de az app problema nem lett megoldva.

Mit tehetnek, mit javasoltok? Sajnos az asus routerbe nem tudom kozvetlenul a digi (net) kabelet bedugni, nincs olyan csatlakozo rajta.

(#87865) valakky válasza ivana (#87862) üzenetére


valakky
aktív tag

a leírt cuccait és a postjait elnézve és azt, hogy miben gondolkodik, szerintem felesleges kérdezgetni kell-e ez neki. feltéve persze, de nem megengedve, hogy valaki rendelkezik a szövegértés képességével.
az meg legyen az ő dolga, hogy miért akar gigabit feletti hálózatot.
pl. mert mindenkinek kell valami otthoni hobbi.

[ Szerkesztve ]

(#87866) Bubaaa válasza bexinho23 (#87864) üzenetére


Bubaaa
aktív tag

Amit a digi adott eszközt,kérd át bridge módba. És úgy tedd mögé a saját routered. Azon be kell állítanod a PPPoE kapcsolatot,és a szolgáltatótól kapott felhasználónevet,és jelszót. Akkor a saját routered fogja szórni a wifit is,és annak a kezelőfelületén tudsz mindent brállítani,ellentétben a digi eszközével.

(#87867) bexinho23 válasza Bubaaa (#87866) üzenetére


bexinho23
őstag

Szuper. Akkor eleg egy emailt irnom nekik, hogy bridge modban szeretnem hasznalni, es kozpontilag at is allitjak? Mennyi ido a muvelet? Csak mert hetvegen vagyok paromeknal, aztan nem akarom, hogy hetkoznapra net nelkul maradjanak... Ha par perc az egesz, akkor akar hivnam is oket.

(#87868) Bubaaa válasza bexinho23 (#87867) üzenetére


Bubaaa
aktív tag

Hívhatod őket,úgy gyorsabb. Pár perc alatt kész,de max 2 óra. Asszem kapsz sms-t mikor megtörtént az átállítás.

(#87869) Bubaaa válasza bexinho23 (#87867) üzenetére


Bubaaa
aktív tag

A 2 órát ne úgy értsd,hogy addig nincs net,ugyanúgy működik minden,csak lehet hogy két óra múlva állítja át a technikus. Ezután érdemes majd áramtalanítanod a szolgáltatói eszközt,és utána beállítani a routeredben mindent ami kell.

(#87870) Gubek-Einste válasza knorbi90 (#87855) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

Kinéztem a TP-LINK Archer C80 AC1900 Wireless-t, ez esetleg jó lehet, tudja wifin az 1000-es netet osztani?
Nem teljesen, körülményektől függ, hogy mennyi jön össze.

Sajnos nem nagyon értek hozzá ha esetleg van más ajánlás megköszönöm.
Ajánlott eszközök:
20k alatt: Asus AC57U, TP-Link Archer C5v4
20-30k: Asus AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#87871) Tothgera30 válasza Gubek-Einste (#87847) üzenetére


Tothgera30
Ármester

Három szobás tégla lakás. Mivel kertes ház, zavaró jelek nincsenek a környéken.

"A pokol nem hely, hanem állapot"

(#87872) Gubek-Einste válasza Tothgera30 (#87871) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Kicsit részletesebb ha lehetne?

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#87873) nagyi2k


nagyi2k
tag

Sziasztok!
1000 -es Digi nethez szeretnék új routert a szolgáltatói helyett.
Tégla lakás. Tv, konzol kábelen csatlakozna. Fontos lenne a stabil wifi,
mert van pár okos eszköz - kapcsoló, dugalj, ghome.
Ha tudna media servert USB-n az se lenne nagy gond.
A mostani szolgáltatói is lefedi a lakást, de csak 2.4 Ghz...
Asus RT-AC65P lett kinézve, de most eléggé akciós a TP-Link Archer AX20.
Szerintetek melyikkel járnék jobban - stabilitás, lefedettség, kompatibilitás.
Köszi. nagyi2k

(#87874) Tothgera30 válasza Gubek-Einste (#87872) üzenetére


Tothgera30
Ármester

Nappaliban elhelyezve, onnan nyílik három szoba, amit le kellene fednie. Tehát mindenhol egy falba ütközik. Szomszédoknál 2-3 wifi jelet érzékelek, de egyáltalán nem zavaró. 100mbps-es nethez, később talán gigabites lesz. Két laptop, négy telefon, egy CCTV és két Smart TV használná. Olyan huszonpárezer forintban húznám meg a határt. Különösebb igény nincs, csak belső antennás legyen.

"A pokol nem hely, hanem állapot"

(#87875) Krinyo válasza Tothgera30 (#87874) üzenetére


Krinyo
senior tag

Ehhez pont külső antennás kellene a falak miatt. AC57U V3.

(#87876) Tothgera30 válasza Krinyo (#87875) üzenetére


Tothgera30
Ármester

Van a lakásban egy szobacica. Sajnos biztos vagyok benne hogy a süniszerűen szanaszét álló antennák nagyon felkeltenék az érdeklődését. Viszont egy doboz vagy henger szerű routert hamarabb elfogad, és nem piszkálja.

Esetleg az is megoldható hogy két routert teszek be a lakásba, tehát a szolgáltató routere után kötök még egyet, és ház két ellentétes sarkába helyezem őket.

[ Szerkesztve ]

"A pokol nem hely, hanem állapot"

(#87877) Alex91 válasza Tothgera30 (#87876) üzenetére


Alex91
félisten

[link] , de lehet, hogy pilotavizsga kell hozza...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#87878) Tothgera30 válasza Alex91 (#87877) üzenetére


Tothgera30
Ármester

Így az AX-es routereket el is felejthetem ilyen árkategóriában?

"A pokol nem hely, hanem állapot"

(#87879) Alex91 válasza Tothgera30 (#87878) üzenetére


Alex91
félisten

Belso antennasat igen, a Xiaomi is mar nem olyan designal jon...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#87880) btomi9 válasza dkess (#87861) üzenetére


btomi9
aktív tag

Nagyon jó! Igazából Gen8 microserveren van XPenology és abban a beépített gigabites portot használom egyelőre, de nyilván tudok bele tenni akármilyen hálókártyát. A tévém most még egy sima full HD-s, de előbb-utóbb én is átmegyek 4k -ra, nem tudom, leginkább netflixről fogyasztok most tartalmakat, de pl. a gopro-val készített videókat akár a gopro felhőből, vagy felmásolva a NAS -ra onnan (amúgy WD red lemezek vannak a Synolog saját SHR rendszerében, amikor 3 diszkből 1 kiesést tolerál).

De tudod mit? Igazából én azt szeretem, hogyha egyszer bekonfigurálom, ne kelljen hozzá nyúlni, működjön. Plusz mindig mindenből a legjobbat akarom, ez most még iszonyat menő, hogy kinek van rajtam kívül ilyen eszköze :) úgyhogy nagyon hajlok a QNAP felé, kerül, amibe kerül!

(#87881) ktommy91


ktommy91
addikt

Sziasztok!
24k HUF-os plafonnal kellene nekem Wifi 6 router egy kis alapterületű 3 szintes családi házban a diginet 1000 szétszórásához. Alapesetben két asztali PC , egy notebook és 3 telefon lógna rajta.(plusz esetleg egy TV box) A két asztalinál lenne fontos a jó sebesség, ezért már úton van aliról két ax200-as pci-e vevő. A kiválaszott router a Redmi AX5 volt, de már a második eladótól rendeltem be és annak sincs készleten, ezért keresnék mást.(pedig ebben a hónapban jók az árfolyamok, 44 dodós rendelés sem ÁFA köteles...)
Szóval néztem a Honor Wi-Fi 6 Plus -at ,de a 2 mag és a 128MB RAM nem nem tűnik időtállónak, így a favorit 24k-ért a Redmi AX6 lett. Van most annál jobb vétel?

[ Szerkesztve ]

Nincs kerítés.

(#87882) dkess válasza Tothgera30 (#87878) üzenetére


dkess
őstag

Akkor már nem ide keresel routert: [link] ? Amennyire jól látom ez nem 3 szobás - ugyanakkor még itt is szempont volt a "macskakompatibilitás" ... :)

Egyébként a keretet lehetne picit pontosítani, mert az ilyen "ár jelenleg másodlagos" jellegű megfogalmazásodra kapni fogsz "hideget-meleget" ...

@btomi9, #87880

Az XPeno -val azért vigyázz, mert amennyire jól tudom nem olyan egyszerű belegyógyítani olyan hálózati adapter driverét ami nincs benne, mint a DSM -be. Ott eleve olyan release -eket választanak a felhasználók, ami az érintettet tartalmazza. Amennyire jól emlékszem, akkor volt is problémája egyeseknek ilyen USB adapterrel, de talán hálókártyával is amennyire jól emlékszem. Most nem tudom pontosan mi a helyzet, erre a saját topikjában érdemes rákérdezni. DSM -ben pár egérklikk és megy, de ez DSM ...

A QHora ugye pont nem feltétlenül (lehet az is akár) az ami "egyszer bekonfigurálom és soha többé nem nyúlok hozzá" jellegű dolog. Ugye egyfelől még mindig jönnek ki új funkciók illetve az esetleges hibajavítások okán is érdemes fw -t frissítgetni. Igaz, ezt nézi és nem feltlenül nekünk kell az fw frissítések után kutatgatni ...

Szerintem már akár két kört is szétkapkodtak ebből a típusból illetve még a magam részéről is azt tudom mondani, hogy egy fokkal kevésbé leszel "menő", mert nekem is már úton van (még a régi árán) ... ;)

(#87883) dkess válasza btomi9 (#87880) üzenetére


dkess
őstag

Az előző hozzászólásomhoz. Az Asus topikból valaki pont AX86U -t cseréli QHora -ra és írja, hogy meg is válik a AX86U -tól: [link] . Esetleg még rá is alkudhatnál ... :D

A helyzet egyre bonyolódik ... :)

(#87884) bexinho23 válasza Bubaaa (#87869) üzenetére


bexinho23
őstag

Koszonom a segitseged, szuperul megoldodott az ajanlasoddal a dolog. Emailen keresztul komkunikaltam a digivel reggep 7kor. 5 percen belul mar at is allitottak. :)

(#87885) fdisk


fdisk
őstag

Szerdán üzemeltem be az új routeremet. (ax20)
Olvasgattam a hsz-et és megakadt a szemem azon, hogy bridge mód.
És hogy a digi routerét érdemes átállítatni bridge módba.
Mivel nem vagyok olyan jártas ebben a témában, kérdezném hogy ez mit jelent?
Befolyásol valamit? A sebességet?

A célba először a csíkóhal ért be, a remény hal meg utoljára.De a reményhal megdöglött, az új kedvencem egy szarok rája! ¤¤¤

(#87886) ktommy91 válasza fdisk (#87885) üzenetére


ktommy91
addikt

Annyira én sem vagyok jártas, de úgy tudom hogy bridge módban a digi modem-router homegateway akármilye csak modemként funkciónál és a saját routered csatlakozik ,kapja meg a publikus IP címet. Ez azért hasznos, mert ezek az eszközök mindenre jók, de igazából semmire és jobb ha a saját normális routered végzi a forgalomirányítást. Illetve, ha esetleg van valami szervered akkor egyszerűbb így konfigurálni.

Aztán majd jön valaki okosabb és leírja pontosan.

[ Szerkesztve ]

Nincs kerítés.

(#87887) Soma01 válasza spyduck (#87863) üzenetére


Soma01
veterán

Van ott különbség az LTE kategóriában! De ha csak 50 Mbps is elég, akkor jó lesz a Tp-link.

(#87888) Gubek-Einste válasza nagyi2k (#87873) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ebben az árkategóriában nincsen jobb választás mint az Asus AC65P ha nem kell az AX-s wifi.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#87889) Gubek-Einste válasza ktommy91 (#87881) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

3 szintes házba egyetlen eszköz nem lesz elég, legalább kettő kellene de inkább három (egy-egy szintenként).
AX-esből csak a TP-Link Archer AX10 van mint ajánlható 24k alatt.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#87890) nagyi2k válasza Gubek-Einste (#87888) üzenetére


nagyi2k
tag

Köszi a választ.
Jelenleg nincs AX es eszköz.
Fontosabb lenne az erős, stabil jel. Ezek szerint ebben jobb az Asus?

(#87891) Tothgera30 válasza dkess (#87882) üzenetére


Tothgera30
Ármester

Nem. Ez barátom lakásába kellene.

"A pokol nem hely, hanem állapot"

(#87892) Babáresz


Babáresz
csendes tag

Sziasztok!

50 nm2-es panellakásba keresek wifi jelerősítőt, vagy powerline adaptert (nem rég lett körszerűsítve a hálózat, de ethernet nem lett behúzva), vagy routert gaming felhasználásra. 50k a lélektani határ, ha szerintetek ezeken a megoldásokon biztosan nem lehet megfelelően multiplayer játékokat játszani, akkor sajnos kénytelen leszek fúrni.

Válaszaitokat köszönöm,

B

(#87893) dkess válasza Babáresz (#87892) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

Azt lehet tudni, hogy mit korszerűsítettek azon a hálózaton, ha "ethernet nem lett behúzva"?

A "szokásos" milyen net, milyen kliensek, van-e koax hálózat (ha igen, akkor milyen helyiségek között) stb. stb. stb. Egyébként a Powerline és WiFi azok nem kifejezetten helyettesítő megoldásai egymásnak. Akkor tudnánk megfelelő megoldást mondani, ha némi részletet elárulsz azért ...

(#87894) kromatika válasza dkess (#87893) üzenetére


kromatika
veterán

Sziasztok.Adott egy upc connect box ami már hetek óta eldobálja a netet.Napont 3x is újra kell indítani.Nem stabil. Már unom ezt. Be konfiguráltam helyesen ,és inSSIDer is jó helyet találtam.De hiába. Többször is állítottam.Szóval kellene egy jó router.Fontos a jó ár érték,mert a keret szűkös. A lakás 85 négyzet méter,és kb 5 eszköz van a wifin.Gigás netem van. Kérdésem.Mennyire jó vétel ez az akciós vétel,mennyire ajánlott ez a router?TP-LINK Archer C80 AC1900 [link] sokkal többet hozna e mint pl ez ?D-link DIR-842 (AC1200 / Dual‑Band) [link] Szivesen veszek más ajánlást is. :R

(#87895) kezo0 válasza Tothgera30 (#87876) üzenetére


kezo0
addikt

Vajon akkor mit szólna a macsek egy ilyenhez...? ;]

Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…

(#87896) dkess válasza kromatika (#87894) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

Akkor ez egy társasház? Hogy néz ki - hány szoba, nagyjából merrefelé lenne a helye a routernek, arrafelé lenne a WiFi részleg is a leginkább igénybevéve (kliensek száma és azok milyensége). Mennyi zavaró szomszéd WiFi lenne?

Igazából a TP-Link -nek jobb a lefedettsége és különösen, ha pl. van 5 GHz -en 3x3 MU-MIMO -t támogató laptop is és/vagy van kliens bőven, akkor sebességben is lesz előnye. Erősebb is a vas és ennek van esélye 85 nm -et lefedni, de persze látatlanban 100% -os garancia nincs. A másik router sajnos gyengébb lefedettségben ...

Szerk.: persze amit lehetsz - pl. főleg "virágboltozó" PC/laptop -ot - lehetőleg tegyünk kábelvégre - annál jobb lesz a WiFi -nk is ...

[ Szerkesztve ]

(#87897) Soma01 válasza kromatika (#87894) üzenetére


Soma01
veterán

Elég nagy az a lakás egy darab routernek! Az egészet le akarod fedni? Csak egy eszközzel? Ha igen, akkor el tudod helyezni középen?
Asus RT-AC65P-t kellene inkább venned.

(#87898) kromatika válasza dkess (#87896) üzenetére


kromatika
veterán

Köszi mindenkinek.Igen társas ház. A lényeg hogy a 2 egymás melletti szobában legyen minél jobb a jel./Értelem szerűen az egyikben van a router nem a konyhában/ A két szoba egymásba is nyitható,tehát egy ajtó válassza el őket.És a két szoba, igen a lakás közepén van kb. A noti egy 8 genes dell amiben
Intel® Wireless-AC 9560 wifi kártya van.Támogatja a MU-MIMO-t és ezeket.2,4 GHz, 5 GHz (160 Mhz)
Teljes sebesség1,73Gbps
Wi-Fi TANÚSÍTVA *802.11ac
MegfelelésFIPS, FISMA Akkor a TP-LINK Archer C80 jó árban van így akciósan 16 ért,vagy van ebben az árban jobb vétel?Egyébként hogy milyen a lefedő képesége egy routernek az milyen gyári adatból olvasható ki? :R

[ Szerkesztve ]

(#87899) kromatika válasza Soma01 (#87897) üzenetére


kromatika
veterán

Az Asus már nem fér bele a keretbe.Nagyon Max 20 ig tudok elmenni.

(#87900) Soma01 válasza kromatika (#87899) üzenetére


Soma01
veterán

Van annyiért is! Sőt, 17-ért is. ;)

Én simán azt venném ennyiért.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.