Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-26 09:20:33

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#88301) Yeffy válasza dkess (#88300) üzenetére


Yeffy
veterán

egy ilyen valasznak is orultem volna odaat. :U koszonom az informacioidat! :K
jelentkezek, ha esetleg lesz kerdesem a finomhangolas utan.
igazabol nincs semmi nagyon eztra igenyem, DNS-t akarok modositani, idonkent OpenVPN-t hasznalni, a tobbi inkabb hardveres igeny, amiket itt mar leirtam (hosszu tavra tervezes, nagyobb WiFi hatotav, lehetoleg 5 GHz-en is, stb).

Senki nem tudja rajtad kívül milyen környezetbe megy majd a router, milyen kliensekkel meg elvárásokkal.
ezt azert ebben a topikban leirtam a kezdo hsz-emben, amit oda is linkeltem, de megertem, ha az nem eleg specifikus.

[ Szerkesztve ]

Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

(#88302) McLaca


McLaca
őstag

Sziasztok,

AC65P és AX20 közt vívódok. Utóbbin elsősorban a mostani akciós ára, és az AC65P-hez képest 5GHz-en ac-n átlagban gyorsabb tempó, jobb lefedettség no meg az ax képesség miatt.

Viszont nincs még ax képes eszköz a lakásban, de van 2 notebook (csak felváltva használva, egyik mindig kábelen - céges gép, másik mindig wifi-n, ac-t tud), 1 PC és TV (ezek is kábelen), 2 telefon (ac-s) és 6 db (csak n-es) okos konnektor.
Egy őskövület TP-Link 941ND szolgálta ki eddig, de aztán jött a DIGI az optikával, ezért router most switch (az okos konnektorok annak a wifijét használják), és a DIGI-s Huawei WIFI-jét használja a privát notebook és a két telefon, viszont az is elég harmatos, meg a kábeles 100Mb is a múlt már, ezért Huawei menne bridge-be és routert cserélnék.

A közeljövőben 4 okos konnektor és 1-2 telefon marad a PC és TV mellett (a többi költözik velem együtt :) ), alkalmi vendégeskedni +1-3 telefon fog rajta, és lehetséges, hogy a PC átköltözik WIFI-re egy ax-es kártyával (kábellogisztikai okokból), ezért gondolom, hogy jobb választás az AX20.

Amin gondolkozom, hogy ha a jövőben a PC mégis marad kábelen, akkor is jobb választás-e az AX20 (tudván, hogy n-en gyengébb, mint az AC65P)? Nagyon komoly router tudásra nincs szükség (amit a 941ND funkcionálisan tudott, az nagyjából elég volt), de azért a HW NAT jó lenne a Gbit-es nethez - eddig nem találtam infót, hogy az AX20 ezt tudja-e.

A magyar nyelvben nincs -al, -el rag. Van helyette -val és -vel. Ha nem vagy biztos benne, hogyan írd, inkább olvass utána: http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh

(#88303) bluemirage válasza McLaca (#88302) üzenetére


bluemirage
őstag

Jó a gondolatmenet. Beleképzelve magam... egyértelmű, hogy az döntene, hogy a PC mivel fog kapcsolódni. A Digi optika miatt nyilván kábellal illene és a leírtak alapján az AC65P-t venném. Minden másra is jó neked az AC65P.

De ha WIFI-t kellene a PC-n eröltetni, akkor az AX20-at választanám.... bele jó drága AX-es Wifi adapter.... de nyilván ez így is sem lesz teljesen OK... A Wifi és PC nem jó barátok... "Nem illenek össze":U

Meliora sunt bono inimica

(#88304) tototos


tototos
őstag

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni megint. A mellékelt képen látható házba kellene kiépíteni hálózatot. Sajnos pontos méreteim nincsenek, a tulaj szerint 130m2-a teljes terület. A falak téglából vannak. A központi elosztó hely egy lépcső alatti terület. Ide fut be az összes hálózati kábel. Van egy végpont a szobában, egy a teraszon és egy a nappaliban. Plusz vannak vezetékek kamerának, riasztónak. Ide biztos kell egy 8 portos switch. A kérdés, hogy a teraszra milyen kültéri AP javasolt valamint hova kellene még routert rakni hogy megfelelő lefedettség legyen a házban. A bejövő net FLIP 500 megabites. A most akciós AX20-as router megfelelő választás vagy más típus kellene?

Köszönöm

(#88305) Soma01 válasza McLaca (#88302) üzenetére


Soma01
veterán

Az AX20 olcsóbb (most akciós) és jövőállóbb és (Tp-link) Mesh-t is tud, ha bővíteni kellene a lefedettséget. Lefedettségét is többen dicsérik, jobb az átlagtól. Én azt venném. Teli áron drágább, mint a AC65P.

(#88306) Soma01 válasza tototos (#88304) üzenetére


Soma01
veterán

A teraszra miért kell külön AP? Szerintem jut majd oda elég térerő bentről.
Az jó, hogy be van kábelezve a ház és minden helyiségben van kábeles csatlakozási lehetőség. Most így elsőre azt gondolom, hogy Asus vonalon kellene gondolkodni. A Tp-link OneMesh még csak most kezd terjedni. Plusz több router nem is lehet a rendszerben, de a AiMesh-ben lehet "bármi". De Tp-link-ből meg AP-kal (fali, plafoni, kültéri) lehet építeni egy jó Mesh rendszert. De kell hozzá kontroller. Szóval ez nem lesz olyan olcsó.
Mindenesetre nagy terek vannak és ez kedvez a WiFi-nek. A lan kábelek hová vannak kivezetve? (plafon, konnektor mellett, falon valahol magasabban)

(#88307) tototos válasza Soma01 (#88306) üzenetére


tototos
őstag

Van a ház mögött kazánház plusz egy nagyobb kert ahol jó lenne a wifi ezért kellene a teraszra egy AP. A házon belül a lan kábelek konnektorok mellett vannak elhelyezve. Kérdés, hogy szükséges-e a mesh vagy csak lerakni egy routert a ház közepére és lefedi a teljes szintet. Az ap meg a kert felé szórja a jelet.

[ Szerkesztve ]

(#88308) atee


atee
őstag

Kicsit továbbléptem és az ajánlott vonalat követve kábelezés is lesz a routerek között.
Alap helyzet, hogy vettem az akciós asus zenfifi miniből egy 2 es packot. Indulásnak megpróbálom mennyire elég, de feltételzve, hogy kell egy 3. eszköz. Annak is meg lesz a kábelézés a hálózat építéskor. Kérdés, hogy a meglévő zenwifit mivel egészítsem majd ki, ha szükség lesz rá? A mesh lehetőségeit kihasználva!
Gondolom adná magát, hogy ugyan ilyet tegyek mellé, de ha nem lesz akciós akkor 50 ezret már nem fogok adni érte. Illetve előre se szeretnék 3 eszközt. Hátha elég a kettő a ház megfelelő lefedéséhez.
Egyelőre egy fos szolgáltatás van, de van rá remény, hogy kb. 1 év múlva telekom optika is elérhető lesz. A környező falvakba már van vagy húzzák. Csak a várost hagyták eddig ki...

D-day 2002-01-04 01:54

(#88309) MaCS_70 válasza Yeffy (#88299) üzenetére


MaCS_70
félisten

OFF

"ott is ott virit egy posztom, nem nagyon tunik, h barki akarna segiteni..."

Ne haragudj, de ez nagyon nem így működik. Itt minden kérdéssel szívességet kérünk a többiektől, amire senki nem vállalt kötelezettséget és éppen ezért ez nem számonkérhető.

Ha nem kapsz választ, annak a legkézenfekvőbb oka az, hogy éppen nem olvasta olyasvalaki, akinek megfelelő tudása ÉS feláldozható szabadideje volt arra, hogy válaszoljon.

Nem mellesleg pedig illik megtisztelni a potenciális segítőinket azzal, hogy jól definiált kérdéseket teszünk fel némi helyesírással megtámogatva. Ha pedig egy kicsit már eltávolodtunk az eredeti kérdés beírásától, akkor kedves dolog a felidézni a saját kérdésünk részleteit, hogy ezzel segítsünk képbe kerülni őket, nem pedig azt elvárni, hogy az keresse vissza a kérdésedet, akitől éppen szívességet vársz.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#88310) dkess válasza atee (#88308) üzenetére


dkess
őstag

Ez melyik ZenWiFi pontosan? Az XD4 Mini? E mellé pl. fő routerként a AX56U passzolna leginkább (tudásban, árban stb.). Persze elhelyezkedéstől és igények (kliensek elhelyezkedése stb.) és anyagi lehetőségek függvényében mehetünk feljebb AX58U vagy éppen AX82U irányában ...

A másik oldalról is meg lehet fogni a dolgot - pl. lehet további XD4 -es egységekkel is bővíteni ... :)

(#88311) atee válasza dkess (#88310) üzenetére


atee
őstag

ASUS ZenWifi AC Mini CD6
AC1500 Dual-band Mesh router.

D-day 2002-01-04 01:54

(#88312) dkess válasza atee (#88311) üzenetére


dkess
őstag

Akkor egy kettes pack -ot remekül lehet bővíteni mondjuk egy harmadik CD6 -al ...

(#88313) Soma01 válasza tototos (#88307) üzenetére


Soma01
veterán

Nem néz ki nehéz terepnek, de ha 130 m^2, akkor már lehetnek nehézségek.
Mekkora terhelésre kell számítani? Mekkora sebességet várnak a WiFi-től? AX szabvány is kellene, vagy elég az AC?

(#88314) atee válasza dkess (#88312) üzenetére


atee
őstag

Igen erre gondoltam, hogy esetelg egy 3 ilyen. Vagy legyen inkább egy másik fő routernek? Most akciós már nincsen belőle és nem is kell még néhány hónapig. Valami akciót talán elkapok addig.. :) ezért kérdeztem miket figyeljek! :R
Illetve akkor nem kell nekem AX szabványnak lennie a 3. egységnek sem. Vagy van értelme?

[ Szerkesztve ]

D-day 2002-01-04 01:54

(#88315) ledgeri


ledgeri
nagyúr

Üdv!
Gondolatmenet tisztázó kérdéseim lennének a témában:
Szeretnék érdeklődni, hogy van-e olyan router gyártó, aki gyári firmware-ébe integrál olyan megoldásokat, mint amilyen a Pi-hole, vagy adguard home (DNS alapú kérelemtilás, frissíthető, online címlisták alapján), és ez nem 1.5-szeres szorzó az árban?

AC vs AX kérdésben még minimum igény esetén is érdemes az AX- felé nézni, jelent annyit a mindennapokban?(Minimum igény: wifin 1 mobil, esetenként max 3, semmi tervezett 100 gigás adatmozgatás és AP mozgatással lefedhető mozgástér [végponton is eggyező szabványt feltételezve])

A guest-network létrehozhatósága igényel valamiféle hardveres jelenlétet (biztosan meglévő dual band, stb) vagy csak szoftveres hálózati logikai dolog, ami "ha most nem is lenne, a kövi firmwarrel jöhet"-féle?

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#88316) Soma01 válasza tototos (#88307) üzenetére


Soma01
veterán

Szerintem próbálj te is egy AX20-at. Ha nem elég, lehet tenni repeater-eket. (range extenders) [itt a kompatibilis eszközök listájának linkje] Még Mesh is lehet belőle, nem túl drágán. Sajnos kábeles felhordó hálózatot (még?) nem támogat a Tp-link rendszere.
Kültérre is mehet valamilyen Tp-link AP. Pl. EAP225-Outdoor.

(#88317) dkess válasza atee (#88314) üzenetére


dkess
őstag

A kérdést kétfelé bontanám:

1. Amennyiben AC vonalon maradnánk fő router tekintetében

Adná magát az AC57U v3 hasonló árszinten és tulajdonságokkal. Igazából a több LAN porton kívül különösebben nem ad hozzá a történethez - így akkor már legyen az ugyanolyan és adott esetben dizájnosabb plussz egy egység.

Amennyiben kicsit feljebb nézelődnénk, akkor az AiMesh AC routerek tekintetében azt tapasztalnánk, hogy a következő lépcsők egységre vonatkozó ára másfélszeres illetve kétszeres. Annyival talán nem nyújtanak többet illetve itt már "láthatáron vannak" az AX -es egységek is ...

Egyébként AC -s ZenWiFi -ből meg a következő lépcső a CT8. Nézz rá az árára ...

2. AX -es router is beleférhet.

Drágább ... Meg persze különbözne a másik két AC -s egységtől. Azaz akkor lenne érdemes ilyenben gondolkodni, ha helyszín ügyileg valahol megérné ilyet használni.

Milyen helyzet lehet ilyen? Például, ha valahol menetrendszerűen feldúsulnának felhasználók meg az Ő eszközeik és esetleg innen pl. a teraszt is jól be tudná szórni az eszköz stb. Mondjuk ebben az esetben gondolkodhatnánk 4x4 -et tudó eszközben (akár mindkét sávon, de 5 GHz -en legalább). Namost ilyen eszközbe fektetni (mivel drágák) úgy gondolom, hogy AX -es vonalba érdemes igazából fektetni. Ekkor AC -s és AX -es kliensekkel is nagyot tudna domborítani - tekintettel a kliensek nagy számára is.

Azonban, ha ez árban nem fér bele és/vagy nincs ilyen hely(zet), akkor a racionális döntés - szintén egy harmadik CD6 ...

(#88318) Soma01 válasza dkess (#88317) üzenetére


Soma01
veterán

A CD6-nak jó kis ára van! 1db 31.000, 2db 38.000 ft. Egy AX55 is olcsóbb. (30.000) Nem tudom, lefedettségben mi a különbség ,de nekem jobbnak tűnik az AX55. Szerinted? De 2db CD6 már megéri.

(#88319) tototos válasza Soma01 (#88313) üzenetére


tototos
őstag

Terhelésben a wifi nem lesz terhelve. Mobilok lesznek rajta meg laptop. A TV-k kábelen lesznek bekötve a rendszerbe. Bőven elég az AC is. A lényeg hogy legyen megfelelő jel. Van egy pince és egy tetőtér is. A tetőtérben a Flip routere teljesen megfelel az elvárásoknak. Az AX20 jónak tűnik főleg ennyi pénzért. Azt hogy hova kerül azt meg majd a tapasztalat megadja. Félek hogy ha a lépcső alá rakjuk be akkor ott a sok beton lefogja nagyon.

(#88320) dkess válasza Soma01 (#88318) üzenetére


dkess
őstag

Ezeknek eléggé változik az ára. A CD6 kettes pack pont most volt jó ideig 30k HUF alatt (ez ugye 15K HUF/egység alatti ár). Most éppen drágább. No meg ebből van egyes/kettes/hármas pakk - éppen hol/mikor és mennyiért ...

Az AX55 lefedettségét sokan szidták már itt a topikban. Igazából Node -nak hálószobákhoz ilyesmi elmegy.

Csakhogy itt nem Node -nak nézne az illető eszközt (arra van a CD6 kettes pakkja), hanem esetleg fő routernek valamit. Sőt még az sem 100%, ha jól értem, hogy biztosan kellene harmadik eszköz - csak mi lenne ha vonalon mozgunk egyelőre ...

Igazából AX vonalon AX56U alá nem adnám, de az előző hozzászólásom alapján akkor mennék egy AC57U v3/még egy db CD6 fölé, ha legalább 5 GHz -en 4x4 AX lenne. Az meg legalább egy huszas még ...

(#88321) atee válasza dkess (#88317) üzenetére


atee
őstag

Köszönöm a részletes elemzést :R
Tovább gondolkozom rajta. Mivel időm van rá. És abba az iranyba megyek amit az esetleges akciók kijelölnek :) persze szem előtt tartva azt is, hogy a fő egység lehet egy komolyabb eszköz is. Az említettek miatt.

D-day 2002-01-04 01:54

(#88322) Soma01 válasza tototos (#88319) üzenetére


Soma01
veterán

A lépcső alatt beépített szekrény lesz? Próbáld majd nem betolni a falig. Akár még a szekrényajtóra is felrakhatod.

(#88323) Yeffy válasza ledgeri (#88315) üzenetére


Yeffy
veterán

van-e olyan router gyártó, aki gyári firmware-ébe integrál olyan megoldásokat, mint amilyen a Pi-hole, vagy adguard home (DNS alapú kérelemtilás, frissíthető, online címlisták alapján), és ez nem 1.5-szeres szorzó az árban?
basszus, tenyleg, ezt el is felejtettem megkerdezni, jo, h feltetted! ezt is szeretnem beallitani.
ASUS-eknal (amit kineztem eszkozt, azon) ez mukodik? dkess esetleg? :B

Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

(#88324) fekpet válasza dkess (#88241) üzenetére


fekpet
csendes újonc

azt találtam, hogy az asus ac57u v3 - 2.4 GHz 4 x 4 és 5 GHz 2 x 2. a CB pedig bgn: 2x2, an +ac 3x3. ez a gyakorlatban mennyire érzékelhető?

másik kérdésem, ha az asust falra szerelem akkor az antennákat át kell állítani?

(#88325) dkess válasza atee (#88321) üzenetére


dkess
őstag

Nagyon szívesen.

Amennyiben komolyan gondolod ezt a router dolgot meg akciókat részesítenél előnyben, akkor ajánlanám a figyelmedbe a AX82U -t: [link] . Most az egyik helyen 57K HUF, míg másik helyen 58K HUF.

@Yeffi, #88323

Igazából írtam egy hosszabbat, hogyan lehetne megoldani, de a böngésző eldobta a hsz -emet. Így most csak nagyon röviden és olyanformán, hogy nem is egyezik a lényegi mondanivaló az eredeti tervemmel:

Mihez kellene ehhez. Általános mindenkire érvényes reklámblokkolás csak vagy Parental Control szerű dogokra?

Első körben nézd meg, hogy mennyire felelnek meg az Asus ezirányú megoldásai - pl. Parental Control. Amennyiben OK, akkor jó, ha nem akkor lehet SMB routerek irányában kellene inkább nézelődnöd, de akkor a pénzügyi keretet is át kellene rajzolni (alaposan) ...

@fekpet, #88324

A lényegre törve és csak WiFi -t alapul véve:

- amennyiben csak 2.4 GHz -en N -es WiFi -t tudó okosezközökből lenne jó pár (pl. okosizzó, okoskonnektor, okoskapcsoló stb.), akkor inkább AC57U v3,
- amennyiben lenne 5 GHz -en AC 3x3 Mac -ek és/vagy kicsit több 5 GHz -en AC -s eszközöd, akkor inkább CB ...

Attól függ melyik Asus -ról lenne szó. Pl. AX92U -nál falra szerelve nem hajtjuk ki az antennákat ...

AC57U v3 -nál pedig az alábbi kép alapján két középső függőleges - két szélső kicsit döntve:

(#88326) ledgeri válasza Yeffy (#88323) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Ha itt van a listában (Esetleg a teljesebben), akkor mint opció él. Ha friss az eszkoz (AX-esek), akkor meg idővel várható hogy bekerül, megjelenik a nyomás felhasználói oldalról.

Ez csak egy modul a sokból.
Ajánlom, hogy keress rá "openwrt adguard"-ra és nézz meg egy telepítési útmutatót videóként, hogy lásd a felületet is mozgásban. Picit mókolós a 0-hoz képest.
Az alap Szülői felügyelet -videók alapján- kb annyi, hogy "-tól-ig nem nem csatlakozhatsz, egyedileg beírt ezt, egyedileg beírt azt nem láthatod", míg az adguard és pihole arról szólna, hogy ott a webes forrásból akár automatikusan frissulő milliós adatbázis a címmekkel ahova nem jut el a lekérésed, ha valami reklám arra a címre hivatkozna.
Alapból is kis esélyt láttam arra, hogy "igen x-link tudja" :)

Szerk: példavidi... Hát megint előjön az open source kérdés: pipa ki, pipa be, vagy szerkeszthető lista....

[ Szerkesztve ]

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#88327) Atomgeszi válasza Atomgeszi (#88271) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Össze is raktam az AX20--ast. Egyelőre a tarros router mellett.

A hálóban, ahol a tarros tudott 5Ghz 50 megát, az AX20-as 5Ghz 120-at tud. :D
De azért, ha jó a csövezés a szobában meg a padláson, akkor azért lehúzom a szobába, hogy meglegyen ott is a bődületes 200 mbit. :DDD

2.4Ghz vonalon viszont az AX20 50-et tud, a tarros router olyan 35-40 körül.

Érdekes, mert családi házas övezet, főként öregekkel.. tehát még azt se lehet, hogy le van terhelve a sáv.
De jó nekem az 5Ghz is igazából. :D

(#88328) Yeffy válasza dkess (#88325) üzenetére


Yeffy
veterán

elnezest, ha nem voltam eleg vilagos.

neem, egyaltalan nem akarok PArental Controlt, altalanos, automatikusan frissulo, mindenre kiterjedo adblock-ot szeretnek. kb, mint a PiHole, csak dedikalt hardver nelkul. a tobbi, korabban megfogalmazott kriteriumaimmal (aminek az AX56U megfelel) egyutt.
letezik erre megoldas mondjuk ASUS-eknal, vagy mas markanal, netan marad vagy a PiHole, vagy AdGuard DNS (utobbit nem feltetlen preferalnam)?

Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

(#88329) Yeffy válasza ledgeri (#88326) üzenetére


Yeffy
veterán

sajnos egyik linkelt listaban sem talalom az AX56U-t - o lenne a kiszemelt -, de elkepzelheto, h a friss mivolta vegett nem, ahogy irod. remelhetoleg kesobb bekerul.

belekuksiztam a videoba, ugyan nekem nem Parental Control kell, hanem general adblock, de ez, h ennyi mindent lehet benne allitgatni, ez jo cumo. :K

szerk.:
az adguard és pihole arról szólna, hogy ott a webes forrásból akár automatikusan frissulő milliós adatbázis a címmekkel ahova nem jut el a lekérésed, ha valami reklám arra a címre hivatkozna.
igen, ez kene nekem, ami frissul, csak nem AdGuard DNS-sel, mert DNS-re mast hasznalok, plusz ok elegge commercial szaguak. nem bizok bennuk. :D

[ Szerkesztve ]

Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

(#88330) Soma01 válasza Atomgeszi (#88327) üzenetére


Soma01
veterán

Nagyon jó! Köszi a visszajelzést.

Az 50 Mbps is jó ha 20 MHz-en használod. Gondolom ott megy alapból. Ha másokat nem zavarsz vele, mehet 40-en is. De ahogy írtad, hogy milyen környezetben használod, úgy nem lesz gond.

(#88331) dkess válasza Yeffy (#88329) üzenetére


dkess
őstag

Az AX56U viszont támogat Merlin -t. Ott viszont van DNS filtering parental control nélkül is. Innen kezd el nézni a linkelt video -t: [link] .

Ugyanakkor ez sem kifejezett ad-block, de a veszélyes web oldalakat kiszűri (azokat reklámostul).

(#88332) atee válasza dkess (#88325) üzenetére


atee
őstag

Köszönöm, komolyan gondolom, de így a ház felújítás legeléjén nem vállalok be ekkora kiadást rá. Pedig csábító ár valóban. Sajnos az árajánlatoknál viszont már most 1.5 millióval messzebb vagyok mint az elképzelés/lehetőségek és nem kaptam meg mindenkitől :B szóval megy a matek mert ez most a legfontosabb.

[ Szerkesztve ]

D-day 2002-01-04 01:54

(#88333) Atomgeszi válasza Soma01 (#88330) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Auto-n volt. Most átlöktem 40Mhz-re, így jön a szobában 150 Mbps a 2.4Ghz hálón.

5Ghz átraktam 80-ra, így megvan a 180 is a szobában.

(#88334) Soma01 válasza dkess (#88331) üzenetére


Soma01
veterán

Imádom ezt a fickót! Nemrég iratkoztam fel a csatornájára. Nagyon jó, érthetően elmagyarázza a dolgokat és szerintem vicces is. Nekem kimondottan szórakoztató. Van egy jó videója a OneMesh vs AiMesh-ről. Akkor mondtam, hogy na én feliratkozok ide. :)
Akartam már én is betenni ide videót tőle, de valahogy azt gondoltam, hogy mivel nem elég "komoly" ezért nem való ide.
Örülök, hogy (általad) bekerült egy videója ide.

(#88335) Soma01 válasza Atomgeszi (#88333) üzenetére


Soma01
veterán

Hát ennyíí! :DDD

(#88336) Atomgeszi válasza Soma01 (#88335) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Még tesztelem a konzolokkal is, de szerintem mindenképp berakom a szobába. Akkor esetleg állítsam vissza 20-ra? Vagy miben van ennek jelentősége? Bár a szobában is 5Ghz fogok használni minden eszközzel.
Vagy hagyjam auto beállításon?

[ Szerkesztve ]

(#88337) wolf88


wolf88
tag

Sziasztok!
Tudnátok ajánlani olyan routert,amibe SIM kártya berakható?köszi szépen.

(#88338) dkess válasza Soma01 (#88334) üzenetére


dkess
őstag

Annyi hozzátartozik a dologhoz, hogy ledgeri tette be a videót Yeffy -nek válaszolva. Én csak a timecode -ot tettem bele a linkbe meg írtam, hogy innen kezdje el nézni ...

(#88339) Yeffy válasza dkess (#88331) üzenetére


Yeffy
veterán

megneztem, koszi,kezdetnek nem rossz, bar valoban nem egy Pi-hole.
viszont ez esetben Merlin upgrade-del kell majd kezdenem, ha beszereztem.

utananezek ennek a Pi-hole-nak is, hogy mukodik, lehet, h megis csak o lesz a megoldas.
mert ezen kivul mindenben tetszik/megtetszett az AX56U.

Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

(#88340) Soma01 válasza dkess (#88338) üzenetére


Soma01
veterán

...azt nem is figyeltem, hogy ki linkelte be eredetileg.

(#88341) Soma01 válasza wolf88 (#88337) üzenetére


Soma01
veterán

Egy kicsit több infót tudnál írni erről?
Mekkora sebesség kellene?
Lan csatlakozó kell rá?
Mire lesz kb használva? Milyen helyszín? Hány eszköz kapcsolódna rá?
Mennyi pénzt szánsz rá?
Új vagy használt is lehet?

(#88342) Soma01 válasza Atomgeszi (#88336) üzenetére


Soma01
veterán

Tedd auto-ra. Nehogy az legyen, hogy valami e miatt nem csatlakozik. Ha nem elég a sebesség, akkor tedd feljebb.

(#88343) wolf88 válasza Soma01 (#88341) üzenetére


wolf88
tag

TEsómékhoz lesz a router. Mobilnet van náluk,gyenge a jel a lakásban. Telekomos sráccal beszélt,aki küldött nekik egy Mesh,vezérlőt,igen ám,de a jelenlegi alcatel mobilstickük csak usb-n csatlakozik routerhez,amivel nem működik ez a kütyű.Két lehetőség van,vagy visszaküldik a verézlőket,vagy vesznek egy SIM-es routert. Kíváncsi az árakra,hogy mennyibe kerül,megéri-e venni.Kell LAN csatlakozó.Otthoni tanulás,netezés.Nem tudom,hogy mennyi csatlakozik,minimum 4-5...

(#88344) ledgeri válasza Yeffy (#88329) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Oké nem írtam eleget. Adguard alatt AdGuard Home-ot értettem, és nem Adguard DNS-t.
Az AdGuard DNS az ebben a tekintetben olyan mint a Cloudfire DNS, vagy a Google DNS globális szolgáltatása: Ha beállítod, hogy ez a DNS-e a gépednek, routerednek, akkor a webcím lekérés kimegy ehhez a szerverhez, ez meg visszaküldi az IPcímet, és a géped, routered csatlakozik.
Ezzel szemben az AdGuard Home és Pi-Hole meg úgy működik, hogy ezek vannak beállítva DNS szervernek. Ha a telefonod (alkalmazásába épített reklámlekérő) kér egy rádszabott reklámot, és annak a kiszolgálójának IP címét akkor ez felakad a pi-hole/AG-H listáján és átirányítódik 0.0.0.0-ra vagy helyi címre (192.168.x.y), így nem is hagyja el a kérés a modemed. Ez a fő különbség!, és mind a kettő a DNS-ségét használja a dolognak, ez met félre az előbb...

A pi-holeról biztosan tudom, hogy ha valami nincs tiltva, akkor beállítható, hogy melyik külső DNS-t használja, de szerintem -mivel AG-H is open source biztos, hogy nem az Adguard DNS az egyedüli amit használhat.

Az asuswrt-merlin az külső DNS-ekre alapoz. Szóval adat annál is mindenképp elhagyja a hálozatot, ha később tiltva is lesz...

Szerk: 00:42 és 08:22- nél, látszik ebben a videóban, hogy azért a listák is szövegek, és a router RAM-ba mennek, szóval annak is tudatában kell gondolkodni, vagy pi-hole, és annak a külön költségei... (De openwrt>AdguardHome is futhat raspberry-n, szóval akár teljesen kizárható az erős router HW igénye ebből az irányból)

(Ezek a kombók amik miatt nem alszom 2 hónapja, nem tudom melyik a legjobb nekem :O ;] )

[ Szerkesztve ]

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#88345) Viktor0610


Viktor0610
MODERÁTOR

Kérdés.
Van egy Digi FTTH 1000 Mbps netem Huawei EchoLife HG8240H eszközzel, amire jelenleg egy ASUS RT-AC57U router csatlakozik.
Lecserélhetem ezt a routert egy Telenorosra? Huawei B818, Huawei B535 vagy Huawei B628.

Samsung Galaxy A54

(#88346) Alex91 válasza Viktor0610 (#88345) üzenetére


Alex91
félisten

Persze, ha szolgaltatot valtasz... :DD

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#88347) Viktor0610 válasza Alex91 (#88346) üzenetére


Viktor0610
MODERÁTOR

Vagy a telenoros csak SIM-kártyával működik? :D
Jó, nem értek hozzá. :B

Mármint -ha nem lett volna egyértelmű a kérdés- a digis net beállítható vajon egy teleonoros routeren is?

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy A54

(#88348) Atomgeszi válasza Soma01 (#88342) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Áttettem, mert közben olyat csinál a FF, hogyha megnyitok itt jobb oldalt egy piros zászlós témakövetést, hogy új hsz van, akkor nem tölt be, csak a fejléc, ha meg F5-özök közben, akkor egy ezredmásodpercre bejön az új hsz, de azzal a lendülettel rá is frissít.. Bár most auto-ra rakva sem jobb a helyzet. És elég random csinálja. :F Nem tudom, hogy van-e összefüggés.. DHCP-t kikapcsoltam, viszont dinamikus IP-t oszt ki neki még. :U
Nem tudom, hogy mivel van ez összefüggésben.

Most is ahogy ezt a hsz-t írtam, a fejléc bejött az elküldés után, viszont semmit nem csinált az oldal ezen kívül. Ahogy frissítettem már meg is jelent a hsz-em.

[ Szerkesztve ]

(#88349) Soma01 válasza Viktor0610 (#88347) üzenetére


Soma01
veterán

Szerintem be. Van Wan portja is, úgy tudom. (B525-nek van) Úgy látom, azoknak is van, amiket felsoroltál.

[ Szerkesztve ]

(#88350) Viktor0610 válasza Soma01 (#88349) üzenetére


Viktor0610
MODERÁTOR

Köszi!

Holnap rendelek is egy Huawei B628-ast. :K

Samsung Galaxy A54

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.