Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-26 09:20:33

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#84851) berta1956 válasza Gubek-Einste (#84826) üzenetére


berta1956
csendes tag

önálló családi ház téglafalak, szomszédok - egy szomszéd 10 méterre... a net . 500-as előfizetés , de a további kérdéseket sajnos nem értem....csak annyi igényem van, hogy stabilabb legyen az internet, lenti tv-n is minden adás elérhető legyen, és a kertben is szeretném használni a ház falától 20 méterre is...köszi sebességet néztem 57mbps letöltés és 28 a feltöltés

(#84852) bvdub


bvdub
csendes tag

Sziasztok!

Adott egy 158nm2-es kétszintes családi ház, ahova a Telekom kábeles net (1000Mbit) tetőn keresztül jön be, a HGW pedig a padlástérben lett elhelyezve (még nem költöztünk be). A csövezés úgy lett megoldva, hogy a set top box-okhoz (kivéve 1 szobát, ott tervek szerint PowerLine adapterrel oldanánk meg), illetve az én dolgozószobámba az asztali gépemhez elmennek az UTP kábelek. A jelenlegi terv az, hogy a HGW-hez UTP-n keresztül csatlakoznak az STB-k, az én asztali gépem, plusz egy NAS (egy switch-et beiktatnék, mert nem lesz elég szabad port). Az emeleten az eddigi mérések alapján számunkra elégséges mértékben szórja a netet a padlástérben elhelyezett HGW, viszont értelemszerűen a földszintet már nem. A jelenlegi elképzelés az (de nyugodtan ajánljatok más kialakítást, mert teljesen amatőr vagyok a témában :)), hogy mivel egy szabad cső lemegy a padlástérből az alsó szintre a garázsba, így ott elhelyeznék egy AP-t, ami pedig lefedné reményeim szerint az alsó szintet. A kérdés az, hogy:
1. Egyáltalán jó-e az elképzelés?
2. Ha igen, milyen AP-t ajánlanátok, amely elbírná az alsó szintet (2 laptop, plusz talán Netflix az egyik TV-n), és potenciálisan a kertet? A kertben már nyilván nem szükséges az izmos sávszél, de egy böngészésre alkalmas net jó lenne
3. Ha a kertet már nem bírná el, akkor oda milyen megoldást ajánlanátok (oda UTP-t már sajnos nem fogok tudni kihúzni)

Elnézést, ha amatőr a kérdés/megfogalmazás és előre is köszönöm! :)

[ Szerkesztve ]

(#84853) Real_Necro


Real_Necro
veterán

Hol találok összefogó leírást arról, mit kell tennem az rt-ac65el ha openwrt-t akarok rárakni, valamint mennyire lesz bonyolultabb a kezelőfelülete?

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#84854) dkess válasza woodworm (#84836) üzenetére


dkess
őstag

Igen, ez egy olyan tipikusan igazad is van meg nem is ... :)

Induljunk egy kicsit távolabbról, de azért ne nagyon messziről - kezdjük a: Wi-Fi -vel. Ez a szó nem más mint "marketing bullshit". Olyannyira, hogy ezt nem a szakma találta ki, hanem konkrétan egy marketing cég. Aztán, ha mondjuk mi elkezdenénk konzekvensen "IEEE 802.11 Router" -ekről beszélni, akkor a topiklátogatók alhangon fele nézne, mint hal a szatyorból ... Pedig ez lenne a helyes kifejezés - nem?

Aztán mégis elterjedt ez a Wi-Fi kifejezés. A gyakorlatban működik, mint marketing név és mint gyűjtőfogalom is. Istenbizony nem csak laikusoktól hallottam ezt - hanem bizony-bizony egy-egy szakember száján is kicsúszott már ...

Kicsit távolabbra merészkedve elővehetjük a WiGig kérdéskörét is. Avagy a vegyük a másik nevét a Wi-Fi 60GHz -et? Tökmindegy - mind a kettő ugyanaz a marketing maszlag és bizony mindkettőt használja a szakma is. Ugye ennek is a becsületes neve IEEE 802.11ad lenne ... Ugye ezt is kicsit másra használják mint amire tervezték, de amennyiben bemész a boltba, hogy kellene "IEEE 802.11ad Router", akkor ne legyen sértődés, ha a dobozra amit kézbe kapsz meg egy negyedik féle dolog lesz írva: Wi-Fi Router ... :)

Lassan rákanyarodhatunk a Mesh -re. Ez pontosan ugyanolyan marketing név és gyűjtőfogalom, mint mondjuk a Wi-Fi . Egyfelől, ha jövök pl. OpenWRT -vel kapcsolatosan ilyen "802.11R Fast Transition" (OpenWRT hívja így - valójában: 802.11.r Fast Basic Service Set Transition; pl. ezen hsz -emben ebből a topikból: [link] ), akkor többen értetlenkednek, hogy "mit káromkodom" avagy "rájuk töröm az ajtót" vagy személyes sértésnek veszik ...

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy rengeteg gyártó specifikus implementáció van - akár egy gyártón belül is (!!). Most csak hülye példa - TP-Link (de hozhattuk volna bármely másikat is):

- OneMesh - SoHo router -ek, repeater -ek, AP -k ...
- Deco Mesh - Deco termékcsalád (ez pl. tud kábeles backhaul -t is),
- 802.11 k/v/r - Omada termékcsalád (ez a "pro" vonal Náluk), ez szabványra épülő megoldás.

És akkor jönnek az OpenWrt féle dolgok a saját 802.11.r implementációjukkal (amit valamire fel lehet tenni valamire nem), mint "n+517" -ik fajta megoldás ...

Ez a "katyvasz" a Mesh maga. Mind az. Amennyiben az egyikre rámondjuk, hogy "csak" egy sima roaming beállítás, akkor mindre mondhatjuk ... Az a "legtöbben" meg a laikusok ezt a szót értik kb. az egészből ...

Egyébként az a szerencsés helyzet van, hogy a kérdezőnek pont van egy ASUS RT-N18U -ja. A fél topiknak meg Asus AC65P -je van OpenWRT -vel ... Mindenki megnézi, hogy legalább a szükséges beállítási lehetőségek megvannak-e és akkor a kérdező meg tudja rendelni. Aztán, ha mégsem működne avagy nem jól, akkor egyszerűen visszaküldi, mint ahogy az Asus AX55 -el is tette ... Avagy megtartja Mesh nélkül vagy éppen egyedüli router -ként használva ...

Úgy egyébként az eredeti javaslatomról vélemény? Akár Mesh nélkül?

(#84856) dkess válasza baalika (#84849) üzenetére


dkess
őstag

Pont az eredeti hozzászólásod előtt pár hsz -el ( [link] ) gyűjtötem össze a 8 portos router -eket - árral, némi rövid leírással és véleménnyel.

Úgy egyébként az egy(/két) LAN portos switch -ekkel ugyanúgy zsákutcában lennél. Ezek semmivel nem olcsóbbak/jobbak. Jellemzően "Mesh router" -ként szokták megmarketingelni és elég drágák is szoktak lenni. Többet fizetnél kevesebb LAN portért ... :)

Meg persze lehetne barangolni a WiFI nélküli router -ek világában vagy a kicsit egzotikusabbak felé is (pl. Mikrotik), de nem ezek kellenek Neked.

Alex91 -el értek egyet. Asus AX92U -t pont rád szabták. Ehhez vagy egy 8 portos gigabit switch -et csapsz hozzá és minden kábeles cuccot erre kötsz vagy egy 5 -öset és erre a switch -re csak a lassabb dolgokat (pl. TV, médialejátszó, AVR, nyomtató ilyesmik) ...

(#84857) 19Petya83


19Petya83
tag

Sziasztok!
Sajnos úgy néz ki, hogy a jelenlegi routerem (TL-WR1043) kezdi beadni az unalmast. A céges laptopon állandóan eldobja a wifit és újra kell rá csatlakozni. Telefonokon is vacakol, de olyankor a mobilnet kisegít. A munkahelyen nem dobálja el a laptop a wifit és kábelen is stabil a net.
Milyen routert érdemes venni manapság maximum 20.000 forintig? Vagy van esetleg javaslatotok, hogy hogyan tudnám tesztelni, hogy tényleg a routerrel van-e baj? Egyik napról a másikra jött a probléma. Reset már volt és kb 4 éves.
Nincsenek különleges igényeim, max annyi, hogy legyen rajta 4 LAN port és gigabites legyen. Jelenleg 500-as Digi net van, de bízok benne, hogy emelnek a közeljövőben. 70 négyzetméteres lakást kellene beszórnia.

Előre is köszi a segítséget.

(#84858) rekop válasza dkess (#84854) üzenetére


rekop
senior tag

"802.11 k/v/r - Omada termékcsalád (ez a "pro" vonal Náluk), ez szabványra épülő megoldás."
Biztos vagy benne hogy ez a termékcsalád támogatja a 802.11r szabványt?
Én a datasheet-ben nem látok erre vonatkozó információt, csak a 802.11k/v-t említik meg, viszont ezeket sem az összes Omada AP támogatja:
Only EAP660 HD, EAP620 HD, EAP265 HD, EAP245 V3, EAP225 V3, and EAP225-Outdoor support seamless roaming

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#84859) dkess válasza bvdub (#84852) üzenetére


dkess
őstag

Gondolatban mindig felmerül első javaslatként (csak eddig nem írtam le soha), hogy a kérdezőnek érdemes lenne elolvasnia az írását mielőtt a 'Küldés' gombra nyom. Ugyanis, ha Ő maga ezt követően úgy véli, hogy nem adott meg semmilyen érdemi info -t ami alapján döntést lehet hozni - akkor ez másoknak sokkal nehezebb lesz?

Milyen költségkeret? Milyen igények - AX -es WiFi, Mesh stb.? Az a HGW még AC -s vagy már az újabb AX -es lesz (újabban már az utóbbit szórják ki)? Hány darab kábeles kiállás megy lefele és hova (megjelölve, hogy melyik szint)? Amennyiben kicsit tagoltabb az írás az is segít. Akkor - alsó szinten hol lenne tervezve a router helye? Nappaliban - mondjuk a TV környékén (elméletileg oda is menne UTP a set-top-box alapján)? Ez aránylag központi helyen van? Az ablakai a kertre néznek vagy máshova (tapasztalataim alapján nappaliból 2.4 GHz -en azért pl. egy 800m2 -t be lehet szórni úgy, hogy fb -re, yt -re, némi zene streamelésre, light -os böngészésre elég lehet)? A garázsnak van kertre néző ablaka?

Fentebb AP helyett routert írtam. Ez előrevetítheti, hogy a kedvezőbb rádiós adottságai és nagy vonalakban ára miatt is routert fogunk ajánlani AP módban. Ennek további előnye is, hogy "grátisz" kapunk egy négy portos switch -et is ahova tesszük. Hülye példa: amennyiben nappali mellett a TV -nél levő UTP kiállásra menne, akkor kábelesen rádughatjuk: a TV -t, médialejátszót, zenelejátszót, AVR -t avagy akár a laptop -ot is, ha "virágboltozni támadna kedvünk (gyorsabb, ha csak nem "bika" routert nézünk ide).

@rekop,

A TP-Link szerint igen: [link] . Úgy egyébként egyetlen dologban vagyok biztos: az a halál ... :)

[ Szerkesztve ]

(#84860) Vrtboy


Vrtboy
tag

Urak,
Még egy apróság amit részben vagy egészben már más is feltett....
AC65P -t gondoltam megrendelni mert ha elég akkor 25eFt -tal beljebb vagyok az AX58u -hoz képest ( nincs Ax kliensem...így ez p
egy két évre bőven jó lenne)

Szóval
- openwrt ajánlott, ezt majd meglátom h szeretnék e erre több órát áldozni h megértsem mi a helyzet ..
- kérdés hogy openwrt esetén is van valamilyen grafikus felület , vagy parancssor lesz az egész?
- openwrt esetében van IOS applikacio vagy ezt bukom?
- azt olvastam hogy AC65p gyári firmware nem tartalmazza a Download Managert ( ez nekem nagyon fontos,)

Köszönöm

(#84861) dkess válasza 19Petya83 (#84857) üzenetére


dkess
őstag

Hát, ha a a 20K kemény határ, akkor márkapreferenciától függően:

- TP-Link Archer C6(v2) - AC1200 -as csak mert a legolcsóbb és nagyon akciós: Bruttó 9K HUF,
- TP-Link Archer C5v4 - AC1200 -as amennyiben CFW kellene: Bruttó 13K HUF,
- Asus AC57U V3 - AC1200 -as, csak mert Asus (abból a legolcsóbb), AiMesh képes is - Bruttó 15K HUF,
- TP-Link Archer C7 - AC1750 -as, Éppen határon. Bruttó 20K HUF,

(#84862) valakky válasza blakey (#84845) üzenetére


valakky
aktív tag

jó neked, nálam rúterként és AP-ként is gyengébb wifiben az 57u v1, mint a gyárival.
rúterként hajlamos a 2.4-es sávon hogy egy jó adag idő után csökkentse a sebességet eszközönként 5-6 megabitre, ahol 40-50 volt (mondjuk azon a wifin lóg 2 ip kamera, aminek kell kb. 2-2 megabit) meg telefon, de azon se venni észre. a laptopon szoktam kiszúrni, amit kb. 2 hetente ha használom ott.
AC része se egy nagy durranás padavanon a gyárihoz képest, sőt nekem rendre kisebb sebességeket produkált, eklektikusabban mint a gyári. mondjuk pont nincs arra se szükség. de a sima rúter része atomstabil.

[ Szerkesztve ]

(#84863) blakey válasza valakky (#84862) üzenetére


blakey
titán

jó neked, nálam rúterként és AP-ként is gyengébb wifiben, mint a gyárival. - Padavan firmware-el USA-ra állítva erősebb lesz, ezért írom mindig oda, hogy mivel.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#84864) valakky válasza blakey (#84863) üzenetére


valakky
aktív tag

szerinted nem csesztettem kb. az összes elképzelhető csatornán, még az erősséget is állítva? egyedül a feltöltésben tudott jobb lenni...
cserébe nem látta az lg tévé azokon a csatornákon.
egy ax10-et használok azóta AP-ként, tisztább, szárazabb, jobb. bohóckodni se kellett vele.

[ Szerkesztve ]

(#84865) Real_Necro válasza baalika (#84855) üzenetére


Real_Necro
veterán

Kissé fapados az angolom, itt csak szoftveresen kell mókolni, vagy át is kell forrasztani valamit?

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#84866) blakey válasza valakky (#84864) üzenetére


blakey
titán

Padavan firmware, USA, megvan? Nem a csatornák csesztetéséről van szó, mert azt hiába b@sztatod, EU marad, gyenge jelerősséggel.
LG TV 5 GHz-en a 36-48-as csatornákat biztosan látja, 100-ast biztosan nem, a többit nem tudom. Vannak alap csatornák amik biztosan működnek minden eszközön, 2,4 GHz-en 1-11, 5GHz-en 36-48.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#84867) bvdub válasza dkess (#84859) üzenetére


bvdub
csendes tag

Elnézést kérek, jogos, visszaolvasva valóban nem volt túlságosan egyértelmű és specifikus a leírásom. Végigmegyek a kérdéses pontokon:

- A HGW egy Kaon CG3000, legjobb tudomásom szerint ez még AC-s.
- Igények: utánaolvasván, meglátásom szerint a Mesh egy kicsit túllövés lenne a mi igényeinknek, alapból a fontosabb, valóban nagyobb sávszélt igénylő eszközök kábelen futnának. Ami Wifi-ről menne: feleségem dolgozószobájában alkalomadtán élő oktatóvideókat gyárt telefonról (full hd), így ott a stabilitás elég fontos szempont. Ezen túlmenően a nappaliban Netflix, illetve a kertben, ha úgy van sima általános böngészés. A nappali ablakai kertre néznek, egyébként az egész telek összvissz 400nm2.

- A költségkeretre viszonylag egyszerű válaszolnom: amennyiből meg lehet oldani, hogy az igényeknek megfelelően fusson. Ha ez mondjuk 100k, akkor nem probléma, de fölöslegesen nyilván nem adnék ki rá több pénzt.

Kábeles kiállások:
- felső szinten összesen 3db: 2 a dolgozószobába (PC + NAS), 1 a hálószobába (TV)
- alsó szinten összesen: alapvetően 3db-t terveztünk volna, 1db a nappali TV-hez, egy lett volna a garázsba eredetileg tervezett AP routerhez, és - ezt sajnos az előzőben elfelejtettem megemlíteni - lenne egy kamerarendszer is 6 IP kamerával, amelynek kábelei a garázsba futnak be. Ennek lesz saját switch-e, azonban a főhálózatba befutna, hogy kapjon netet (innen jött az ötlet eredetileg, hogy ha már a kamerarendszer a garázsba fut be, akkor az AP router is lehetne ott).

Egyébként valóban, mivel a nappali központi helyen van és oda alapból futna egy UTP, így eléggé adja magát az ötlet, hogy a garázs helyett talán oda kellene rakni az AP routert. Viszont ennek kiválasztásában még - ha már elég specifikus a leírásom - igényelnék némi helpet :)

[ Szerkesztve ]

(#84868) rekop válasza dkess (#84859) üzenetére


rekop
senior tag

Ebből szerintem nem egyértelmű, hogy igen. Fast roaming feauture-ként hivatkozik a 802.11k/v szabványra, viszont ezeket nem mindegyik AP támogatja.
Kicsit rákeresve a TP-Link community fórumán pedig azt írják, hogy "802.11r is not support by any Omada EAP at this time".
Jah, egyébként meg a másik dolog ami biztos: az adó... :)

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#84869) woodworm válasza Real_Necro (#84865) üzenetére


woodworm
veterán

Az openwrt-s leírásban nincs benne, de windowsra van az asusnak saját tftp kliense. Ha ellátogatsz oda, az asus topikban kapsz segítséget. Openwrt előtt érdemes lehet kipróbálni a módosított asus fw-t is. Az ac65p/85p-re még csak snapshot van, ha valaki frissen akarja tartani, akkor a luci (webui) felrakásáig parancssorban kell ténykedni.

(#84870) dkess válasza bvdub (#84867) üzenetére


dkess
őstag

Egy olyan gyors kérdésem lenne, hogy a kábelezésnél ügyeltetek arra, hogy a 10 Gbps -re is képes legyen? Ahol már most gigabit van - és azért már rengeteg panelben is gigabit FTTH van - ott azért már ez valószínűleg a nem is oly homályos és távoli jövőbe vesző dolog ... Persze egy Cat5E még tökéletesen kiszolgálja a 2.5 illetve 5 Gbps -t is, de ennél "bonyolultabb dolgot már nem bízunk erre például ...

Szintén apró kitekintés még másik irányban, hogy a T már a gigabit -es internetjei mellé is ezt az ONT -ot adja: Sagemcom F@st 5670 (magyar használati: [link] ). Dual-Band AX -es WiFi -vel és 1 db 2.5 Gbps -es LAN porttal is (a gigabit -esek mellett) . így pl. már a 2 Gbps -es internetet is kiszolgálná. Amennyiben jól olvastam a kommunikációjukat, akkor valamennyire talán kérésre is ad(hat)nak ...

Ez egy olyan érdekes megoldásra lehetőséget biztosítana, hogy pl. a NAS (nem tudom milyen NAS -od van) UTP -jén 2.5 Gbps -es LAN kapcsolatot létesítünk. Persze mivel a többi kliens felé gigabit lenne ezért az egyes végpontoknál ennél nem lenne több, de a LAN kliensek (+ akár internet felé is) ezen 2.5 Gbps -en tudnának osztozkodni a NAS tekintetében. Persze ezt meg lehet bolondítani azzal, hogy a fenti switch több 2.5 Gbps -es portot is tartalmazzon (akkor pl. a PC -d irányában is meglenne ez a sebesség - akár másfelé is) illetve lehet gondolkodni akár 2.5 Gbps feletti LAN sebességekről is ... Nekem a NAS (alsó-közepes régi Synology) 2.5 Gbps LAN -ra is van kötve a 280 MB/s -es másolások után már nem szeretnék 110 MB/s -eseket nézni NAS -ra ... :) A garázsban levő switch -nek (az IP kamerákhoz) elég gigabit -esnek lennie ...

Mivel lenne legalább egy 3+3 LAN az ONT -tól - így amennyire jól feltételezem ide terveztetek eleve egy legalább 8 portos switch -et. A garázsba meg eleve terveztetek switch -el - így oda nem kötelező az AP -t rakni (nem mellesleg ugye annak is kevés lenne a LAN portja a 6 IP kamerához). Azt jól értem, hogy a garázsba menne 2 UTP is (1 AP meg a másik a switch -hez)?

Amennyiben a kábelezés tekintetében nincsen minden kőbe vésve, akkor a második garázsba menő UTP -ből az egyiket átdobnám, hogy a feleséged dolgozószobájába menjen (apropó - ez lent van vagy fent? Feltételezem lent, de ...). Jól jöhet akár, ha időnként egy laptop(/PC) vagy éppen egy UTP -s lézernyomtató ilyesmi kábelvégre kerülhetne - ki tudja mit hoz a jövő ...

Apróság, és befejezem a kábelezés témát - húgomék pl. a kertre néző külső falon is csináltattak egy fedett konnektor/UTP/koax (TV) kiállást. Mondjuk az is igaz, hogy kb. soha nem használták ...

WiFi. Legyen akkor nappaliban egy router AP módban - korábbiaknak megfelelően LAN portjaira mehetnek: TV, médialejátszó, zenelejátszó, AVR ilyesmi.

Ajánlott típusok (AX -es WiFi -ben gondolkoznék mindenképp):

- TP-Link Archer AX73 AX5400 - 39K HUF,
- ASUS RT-AX58U AX3000 - 49K HUF,
- (amennyiben van cash: ASUS RT-AX92U AX6100 - 70K HUF)

Én a helyedben úgy állítanám be a WiFi hálózatot, hogy a két sávra két SSID (jelszó lehet ugyanaz - nem érdekes):

- 2.4 GHz -re: OkosTV (ami nincs kábelen), Wi-Fi -s nyomtató (ha van) - továbbá okosvillanykörte, okoskapcsoló, okoskonnektor stb. stb. Ez utóbbi okoseszközök leginkább csak 2.4 GHz -es N -es WiFi -t támogatnak és bőven elég is nekik ez a sávszélesség,
- 5 GHz -re: laptop (ha WiFi -n van használva), mobiltelók és tabletek ilyesmi.

Mobiltelókra meg lehet adni a 2.4 GHz -hez tartozó SSID -t - minden más csak a csaját csoportjához tartozót ismerje ...

@rekop,

Amennyiben jobban megnézzük, akkor pl. TP-Link esetében sem mindegyik SOHO router/repeater/AP támogatja ám a OneMesh -t ... Más márkánál sincs másképp - Asus -ok közül sem mindegyik AiMesh képes. Így aztán elég "meglepő módon" az Omada -knál is érdemes odafigyelnie annak, aki ezekből akar Mesh hálózatot összelegózni, hogy pontosan melyik mit támogat ... :)

(#84871) bonat


bonat
senior tag

Sziasztok
Tudnátok mondani pár WiFi routert, aminek nem fix az antennája, hanem leszedhető?

(#84872) kezo0 válasza berta1956 (#84851) üzenetére


kezo0
addikt

Csak kiváncsiságból kérdem, mert másodszor említed a tévéadások elérhetőségét: ez hogyan kapcsolódik a routerhez ill. a hálózatodhoz? Mármint az, hogy most nem minden csatorna jön be a tévén. Ha jobban lefedi majd a router a házat, akkor több tévéadás lesz fogható...?

Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…

(#84873) Gubek-Einste válasza berta1956 (#84851) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ajánlott eszközök:
20k alatt: Asus AC57U, TP-Link Archer C5v4
20-30k: Asus AC1200GU/AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20
30k felett: Asus AX55/AX56U/AX58U/AX92U

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#84874) Gubek-Einste válasza Vrtboy (#84860) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

- kérdés hogy openwrt esetén is van valamilyen grafikus felület , vagy parancssor lesz az egész?
Van grafikus felület is.

- openwrt esetében van IOS applikacio vagy ezt bukom?
Nincsen

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#84875) Gubek-Einste válasza bonat (#84871) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen igényekhez kellene?
Miért lenne fontos a cserélhető antenna?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#84876) racskobalazs


racskobalazs
senior tag

Sziasztok!

Egy olyan problémába futottm, hogy van egy Asus RT AC53 routerem, eddig teljesen jó volt, elég volt mindenre. Viszont múlthéten beüzemeltem egy kisebb nas-t otthon, csináltam hozzá ddns-t, vpn szervert routeren s az a gond, hogy ha nem otthon vagyok és szeretnék letölteni, akkor elég limitált, kb 3mbps amit el tudok érni, ahogy néztem, amint elkezdtek le/fel tölteni a vpn mögötti nas-ra a router cpu plafont ver.
Ezen érdemben lehet segíteni mondjuk egy új routerbe való beruházással a 30k alatti tartományban? Vagy ebben az árkategóriában ne nagyon keressek "csere" eszközt?

Más indok amiért lecserélném, hogy mostmár mindkét lan portja foglalt és a 750mpbs kombinált 2,4-5 ghz teljesítménye is (ha végre hozzák a gigabitet) kevéske lesz.

Előre is köszönöm!

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#84877) Zaji


Zaji
őstag

Sziasztok,

Ahogy visszaolvastam a Xiaomi routerekkel kapcsolatban nem nagyon vannak tapasztalatok. Én azért megkérdezem, hogy az AC2100 vagy az AC2350 lenne jobb vétel?

(#84878) engineeeer válasza dkess (#84729) üzenetére


engineeeer
tag

Köszönöm a segítséget!

Gubek-Einste végül az AC65P-t ajánlotta, de úgy olvastam abban nincs gyárilag AiMesh.

Kicsit talán jobban pénztárcába nyúlnék, találtam egy ilyet (RT-AC66U B1 2 Pack) 66ezerért.

Véleményed szerint megéri a felárat az AC57U v3-hoz képest?

(#84879) tylerddd


tylerddd
veterán

Üdv! Érdeklődnék, hogy az ASUS RT-AC66U B1-t használja-e valaki valamilyen mobilnetes stick-kel? Van esetleg bevált darab, amire érdemes rámenni?

Illetve SIM slottal rendelkező router is érdekelne, amin legalább 1 LAN port is van! Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#84880) Vrtboy


Vrtboy
tag

Sziasztok,

Valaki meg tudja erősíteni vagy cáfolni hogy az AC65p esetében a gyári firmware -Ben a Download Master benne van -e?

Köszönöm szépen

(#84881) Gubek-Einste válasza racskobalazs (#84876) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

Ajánlott eszközök:
20k alatt: Asus AC57U, TP-Link Archer C5v4
20-30k: Asus AC1200GU/AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#84882) Gubek-Einste válasza engineeeer (#84878) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Már nem éri meg az AC66U B1.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#84883) Gubek-Einste válasza tylerddd (#84879) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Sajnos a SIM kártyás eszközök elég drágák.

Ajánlható eszközök: TP-Link Archer MR200/MR400/MR600, D-Link DWR-953, Huawei B525/B535/E5180 (Cube)

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#84884) Gubek-Einste válasza Vrtboy (#84880) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Nincsen DM.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#84885) engineeeer válasza Gubek-Einste (#84882) üzenetére


engineeeer
tag

Esetleg az AC68U? Ugyanígy 2 darabos packban lehet kapni 61.000?

(#84886) Gubek-Einste válasza engineeeer (#84885) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Hardverben ugyan az mint az AC66U B1 így az sem.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#84887) racskobalazs válasza Gubek-Einste (#84881) üzenetére


racskobalazs
senior tag

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
50m2 panel, alapesetben eszközök között max 1 fal és 10m.
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Jelenleg 100-as digi, de amint lesz köttetek gigabitet.
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
WiFi-n: 4 (2 telefon, laptop, tv) kábelen 2: Asztaligép+"szerver"gép.
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
DDNS támogatás, VPN szerver támogatás, több mint 2 port, gigabit lan/wan. Legyen valamivel normálisabb VPN teljesítménye mint a jelenleginek (RT AC53 ~3MB/s). Esetleg egy normális 2,4 és 5ghz speed sem árt.

Előre is köszönöm :)

[ Szerkesztve ]

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#84888) Gubek-Einste válasza racskobalazs (#84887) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Asus AC1200GU vagy AC65P megfelelő lesz.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#84889) Vrtboy válasza Gubek-Einste (#84884) üzenetére


Vrtboy
tag

Köszönöm szépen. Mindig van valami ami miatt kiesik a kiszemelt.

Tényleg utolsó:
30k körül AC router -t tudsz esetleg javasolni (1750 legalább) ami tudja a mobilos App-t és a DM -t gyárilag?
(nem szeretnék Nas-t, gyerekek miatt meg a havi 3-5 mese letöltés nagyon kényelmes lenne távolról ..)

Az Ax58u-t nem venném meg mert feleslrgesnek érzem amíg nincs AX kliensem egy sem...

Köszönöm szépen

(#84890) dkess válasza engineeeer (#84878) üzenetére


dkess
őstag

Olvastam a későbbi hozzászólásaidat és Gubek-Einste -ét is.

A részemről két dolgot emelnék ki:

- ez nem lesz újdonság: továbbra is a "legerősebb" ajánlásom UTP kábel a két szint közé,
- Asus Aimesh esetén tudd azt, hogy elég "változatosan" tud működni. Azonos SOC -al rendelkező router -ek használata erősen javallt (Asus -nál vannak "érdekes" kombók típusok terén ugye), de még inkább akár két azonos típus; AC-AX "mix" -eket ne erőltessük - valamint a paletta teteje és belépős modelleket se nagyon együtt.

AC65P - AiMesh nincs (azaz, ha úgy döntenél, hogy kellene még egy router, akkor ...). Amit nem írtak, hogy ez OpenWrt -vel nyújt kvázi olyan teljesítményt ami "sok mustárral elmehet" Nálad.

RT-AC66U B1 2 Pack - nem rossz cucc, de a kvázi dupla felárát nem éri meg a dupla AC57U v3 -hoz képest ...

@Vrtboy,

Ez magaslabda lesz Gubek-Einste -ének :) --> AC65P

[ Szerkesztve ]

(#84891) Vrtboy válasza dkess (#84890) üzenetére


Vrtboy
tag

Dkess: miért írod h magas labda ? Lemaradtam .

(#84892) Dragon3000 válasza dkess (#84890) üzenetére


Dragon3000
veterán

Ez magaslabda lesz Gubek-Einste -ének :) --> AC65P

Mivel nincs benne dm, openwrt-vel meg a mobilos app nem megy, így biztos nem ezt fogják ajánlani.

(#84893) dkess válasza Vrtboy (#84891) üzenetére


dkess
őstag

OK, a smiley azért volt ott, mert Gubek-Einste alapból szereti a AC65P -t ajánlani. Amennyiben max. 30K HUF határ mellett kérnek AC -s router -t akkor meg pláne ... :)

Aztán non-plus-ultra, ha a kérdező (jelen esetben Te) kezded el az előbbiek mellett még emlegetni is az AC65P -t ... :)

(#84894) woodworm válasza Vrtboy (#84880) üzenetére


woodworm
veterán

Linkeltem már többször a módosított gyári fw-t, arra felrakható az entware, így a transmission is. Működik vele az Asus app.
Viszont a történet egy része parancssoros és a transmission eléréséhez vagy böngésző szükséges vagy egy remote app.

(#84895) bvdub válasza dkess (#84870) üzenetére


bvdub
csendes tag

Nagyon szépen köszönöm a részletes választ és a segítséget!

A kábelezés szerencsére csak a hét második felében valósul majd meg, így szólok a villanyszerelőnek, hogy akkor Cat6 kábeleket húzzon be. :)

Sajnos viszont a Telekom állítása szerint csak akkor cseréli nekem a már meglévő HGW-t ha az elromlott (talán említettem, hogy Kaon CG3000-t küldtek, ami a specifikációk alapján AC-s), így ez nem tudom, mennyire valósítható meg. NAS-ként egyébként Synology DS218 van betervezve.

Igen, a feleségem dolgozószobája lent van, konkrétan a garázzsal szemben, viszont oda nem tudjuk átvezetni a falban az UTP-t (abba az irányba nem került cső kialakításra), feleségem pedig megőrül, ha kábeleket lát, így nála marad a WiFi :D

Még egyszer köszönöm az ajánlásokat!

(#84896) engineeeer válasza dkess (#84890) üzenetére


engineeeer
tag

Rendben köszönöm.

Még lenne egy elég amatőr kérdésem.

A digis routerbe optikán jön a net, viszont az eddig tárgyalt routereken ethernet port van.

Amikor megjön az új router vennem kell-e átalakítót vagy a digis eszköz megmarad és azt kössem rá a WAN portból az új router WAN portjára ethernet kábellel?

(#84897) Kroni1 válasza dkess (#84890) üzenetére


Kroni1
veterán

"továbbra is a "legerősebb" ajánlásom UTP kábel a két szint közé"

Van arra valami infó, hogy mennyivel jobb mesh-ben egy kábelen összekötött mesh controller és mesh node router teljesítménye ahhoz képest ha ezek csak wifin kapcsolódnak egymáshoz?! Gondolom ahol lehet a kábeles sokkal jobban ajánlott, csak kíváncsi vagyok ez gyakorlatban mit mutathat.. :F

(#84898) MaCS_70 válasza engineeeer (#84896) üzenetére


MaCS_70
félisten

A digis eszköz LAN-portjára kell kötnöd a routered WAN-portját. (A digis WAN-portja maga az optika kell, hogy legyen.)

Nem kell átalakító, hiszen az maga a digis eszköz.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#84899) Essejó válasza bvdub (#84895) üzenetére


Essejó
veterán

Akkor meg majd a szakadozó lagoló net miatt fog megőrülni.:DD
Egyébként koax net (HGW) esetén nincs AX-es, optika és 2000/1000 net esetén van AX-es ONT.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#84900) Essejó válasza engineeeer (#84896) üzenetére


Essejó
veterán

A Digis routert a szolgáltatóval, optimális esetben ha ott a saját router addigra akkor bekötéskor mindjárt a szerelövel Biridge módba kapcsoltatod, és a gigás lanportjáról viszel kábelt a saját routered wan portjára.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.