Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#84551) dik


dik
őstag

Első próba jól sikerült rádugtam a kanócra az ext. se kép se hang.... Mára elég volt a kísérletezésből...

"A hülyékkel nem lehet mit kezdeni!"

(#84552) szaboi6512 válasza Sefter (#84543) üzenetére


szaboi6512
őstag

Szia!
Friss reg után sem kaptam kódot, esetleg én is megkaphatom?
köszi

ASUS RT-AX58U "Ez kizárt dolog,mert nem tudom!"

(#84553) PcForCe válasza gulylali (#84548) üzenetére


PcForCe
tag

Szia! Továbbra sem sikerült kódot szereznem.

Samsung Galaxy S9+

(#84554) Alien4


Alien4
tag

Sziasztok!

Evekig birkoztam egy 1043V2vel, egyik FW sem adta sajnos. Mindig keheskedett. Penteken megjott a digi optika a hazba, szolgaltatoi router szintugy gyenge, magasak a pingek, ki-kihagy idoszakosan. Ha folyamatosan pingelem ez latszik is. Mind wifi mind kabelen.
Keresem az utodot. Panel, 53m2 lakas. Digi optikan bejon, onnantol egyetlen darab routert szeretnek.
Bevallt modellt keresek, hosszu tavon stabilat. 2 telefon, 1 laptop, 1 pc kabelen es nehany "okos" eszkoz logna rajta. Esetleg szuloi felugyelet, esetleg vendeg halo... FTP akar torrent lehetoseg...
Elore is koszonom ha idot szansz ram es segitesz!

(#84555) Gubek-Einste válasza Alien4 (#84554) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ajánlott eszközök:
20k alatt: Asus AC57U, TP-Link Archer C5v4
20-30k: Asus AC1200GU/AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20
30k felett: Asus AX55/AX56U/AX58U/AX92U

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#84556) Alien4 válasza Gubek-Einste (#84555) üzenetére


Alien4
tag

Koszonom a gyors valaszt! :R
Kozepmezony Tp linkjei? Tul olcsot sem akarok, viszont 30 folott meg mar tulzasnak ereznem az ar/kihasznaltsagot. Velemeny?

(#84557) gulylali válasza PcForCe (#84553) üzenetére


gulylali
csendes tag

Új regisztrációnál nem kaptam de hírlevelükre felíratkozva küldenek kettő 3000ft nem akciós termékre beváltható kupont.

(#84558) PcForCe válasza gulylali (#84557) üzenetére


PcForCe
tag

Az jó, bár akkor ennél ugysem tudom felhasználni mert ez akciósan 60k. Azt hiszem, nem halogatom tovább.

Samsung Galaxy S9+

(#84559) Sefter válasza gulylali (#84557) üzenetére


Sefter
veterán

megeszi akciósra is.. :)
Kosárba rakod a terméket, megnyitod a kosarat és egyből ott írd be. Nekem így működött.

Psn ID: sefter_hun

(#84560) gulylali válasza PcForCe (#84558) üzenetére


gulylali
csendes tag

Most bevette a kódot.

(#84562) dik válasza dkess (#84549) üzenetére


dik
őstag

Na tehát sikerült végig próbáltam. Valóban működik. De így a nappaliban ahol volt atom erős jel mindkét sávon. Ha viszont elmentem a konyhába ott viszont 2,4 is alig. 5 már tőle pár méterre egy fallal odébb is döglött. Szóval vissza tettem az első és talán legjobb megoldásra mint volt. Kiderült így ennyit tud és kész...
Tehát ezek tudatában nem egy jó megoldás lehet számomra ha veszek egy másik routert és fent is lesz meg egy lent is(bár lehet rosszul gondolom :) ). Mert ahova lent tudnám tenni úgymond a ház egyik sarka és akkor a másikban szintén nem lenne jel ha lenne is alig. Nagy előre lépés nem lenne. Persze lehet rosszul gondolom. :) A mai routerek erősebbek mint a régiek? Ez annyira nem tiszta még...

"A hülyékkel nem lehet mit kezdeni!"

(#84563) dkess válasza Alien4 (#84556) üzenetére


dkess
őstag

Teljesen jó Gubek-Einste ajánlása. Annyit tennék hozzá márkafüggetlenül, hogy a középkategória 30K felett kezdődik sajnos. A 20-30K közötti régiót nevezzük mondjuk "alsó-közép" kategóriának.

Amennyiben a "Kozepmezony Tp linkjei" érdekelnének illetve számítana a "jövőállóság" is, akkor AX -es vonalból emelnék ki kettő típust, melyek Gubek-Einste jánlásában nem volt benne (ennek oka, ahogy Ő írta korábban, hogy nincs túl sok tapasztalat velük - bár AX50 -e már van egy-két embernek itt a fórumon, pl. mellettem is van most egy).

- TP-Link Archer AX50: AX -et tud 2.4 és 5 GHz -en is - utóbbin 2x2 és 160 MHz -el (2.4 Gbit/s -es módot tud). Az AX10/AX20 nem tud 160 MHz -et így 5 GHz -en csak 1.2 Gbit/s -es módot tudnak. Itt már van USB 3.0 - igaz csak tárhelyre meg Time Machine -ra használható. Nincs OneMesh, de ez 53m2 panelbe nem is kell.
- TP-Link Archer AX73: AX -et tud 2.4 és 5 GHz -en is - utóbbin 4x4 és 160 MHz -el (4.8 Gbit/s -es módot tud). USB3 itt már lehet média szerver is az AX50 tudásán felül (de pl. nyomtatószervert vagy 3G/4G stick -et ez sem tud). Van OneMesh. Jobb hűtést biztosít a burkolata.

MU-MIMO -t és OFDMA -t mindkettő tud. Amennyiben saját részre kellene e kettő közül választani - akkor az utóbbi lenne.

@dik

A mobileszközökön (avagy akár a lenti TV -n is, ha nem switch -en elosztott LAN kábel végén csücsül már például) beállítottad az új SSID -ket (amik az AP -hez tartoznak)? Például amennyiben a TV csak N -es WiFi -t tud - akkor ott az AP csak N -es 2.4 GHz -hez tartozó SSID -t és jelszavat - míg mondjuk a mobiltelókhoz a 5 GHz -es AP SSID -t (de akár mindkettőt)?

Azaz nem véletlenül továbbra is a fenti N -es router (ami csak 2.4 GHz -et tud) WiFi -jéhez próbálnak csatlakozni az eszközeid továbbra is? Akkor persze lent már az nem lesz kielégítő.

Logikailag ugyanaz az eszköz WiFi repeater módban (ahol a WiFi sávszél egy része a fenti router -el történő kapcsolatra megy el ami ráadásul baromi gyenge/instabil volt) megy el. Míg így kábelről AP módban a WiFi teljes sávszélessége csak a lenti eszközök kiszolgálására megy.

Router terén érdekes továbblépési lehetőség lenne pl. AC -t és OneMesh -t is tudó eszköz választása. OneMesh esetén egy db SSID használatával (akár mindkét 2.4/5 GHz -es sávra illetve lenti is fent is) mehetne a WiFi. A legolcsóbb ilyen megoldás: TP-Link Archer C6 . Ez már akár gigabit -es netet is kiszolgál és minden WAN/LAN portja is gigabit -es (igaz a lenti RE200 LAN portja csak 100 Mbps -es - így a kettő között továbbra is ez a kábeles sebesség lenne - gigabit -es internet esetén érdemes lehetne az RE200 -at gigabit -es LAN porttal rendelkező és OneMesh -t is tudó eszközre cserélni, de értelemszerűen most nem kell).

Azonban egy 10 Mbit/s -es internet mellett nem akartalak belehajszolni egy 9 ezer forintos kiadásba, amikor a jelenlegi eszközeid is kiszolgálnának. Pláne mivel a fenti - csak N -es WiFi -re nem panaszkodtál semmilyen szempontból - így csak az OneMesh (és ebből kifolyólag az egy SSID használata mindenhol) lett volna gyakorlatilag az előny.

Amennyiben az RE200 -at is jól állítottad be, akkor lent most érezhetően jobbnak kellene lennie minden szempontból ...

Szerk: amennyiben lentre vennél másik routert ebben a kategóriában és azt is AP módban járatnád, akkor kb. annyit tudna (picivel jobbat - a jobb antennái miatt), mint a RE200 most ... Azaz annak lenne némi értelme a fentebbiek alapján, ha pl. a C6 -ot fentre vennéd és OneMesh.

Esetleg, ha kettő C6 -ot vennél és az alsót AP módba raknád OneMesh -t is beállítva. A két eszköz között gigabit -es kábeles kapcsolat lenne (ha a kábel a két szint között legalább Cat5E) és lentre is valamivel erősebb WiFI lenne. Ez utóbbi megoldásnak (két új router) 2*9= 18K HUF lenne az ára most ... (ebben az esetben az RE200 -at is lehetne rakni akár másik kábel végre és a lenti rész eldugottabb helyeire vagy éppen kintre szórjon WiFi -t). Amennyiben 3 eszközzel OneMesh módban nem szórod be az egész házat, akkor kb. semmivel ...

[ Szerkesztve ]

(#84564) dkess válasza dkess (#84563) üzenetére


dkess
őstag

@dik

Lehet egy kép többet mond ezer szónál a legutolsó javaslattal kapcsolatban. Az alábbi képen az RE200 -at be lehet rakni másik lenti helységbe - pl. akár műhelybe is. Előnyök:

- a lenti C6 erősebb ("fickósabbat" a szavad járásával) WiFi -t tudna szórni lent, mint a csak RE200 most,
- akár gigabit -es internet -et is lekezel (ha majd lenne). Gigabit -es LAN kapcsolat fent is és lent is a kábeles eszközöknek (pl. PC, TV stb.),
- mindenhol lenne 2.4 GHz -en N -es WiFi és 5 GHz -en N/AC WiFi,
- Onemesh használatával lent is és fent is egyetlen SSID(/jelszó) használata minden eszközre és 2.4/5 GHz -re is akár,
- amennyiben lent már a router elég lenne WiFi -re, akkor a RE200 -at ki is lehetne venni a képből.

Költség oldal:

- a két db TP-Link Archer C6: bruttó 2*9 - azaz összesen 18K HUF,
- az alább narancssal jelölt LAN kábel, ha nincs otthon. Persze itt is Cat5E lenne legalább javallt, de 100 Mbps -hez elég régebbi is, ha éppen az lenne otthon.

(elnézést a nagyom Móricka rajzért)

(#84565) mastodon válasza dkess (#84510) üzenetére


mastodon
aktív tag

Igen, a HG8245H modem van nálunk.
Átalakítóval van koaxunk (az van a falunkban), aztán a fal után megint átalakítóval megy az UTP a set-top boxba, IPTV-s. A fotó alapján nem úgy van,. hogy szürke kábel a net, fekete a tv? A tv most csak egyik szobába megy, de korábban két helyre ment, ahhoz van az elosztó.Tehát a t-com router után be lehetne tenni a saját routert, nem?

[ Szerkesztve ]

(#84566) dkess válasza mastodon (#84565) üzenetére


dkess
őstag

Köszönöm - így már világos. Akkor mindkét LAN kábel a nappali felé megy - az egyik IPTV -vel coax -ra alakítva. Továbbá akkor az a Huawei HG8245H mégsem "használaton kívüli". A kérdés legfeljebb annyi lehetne, hogy ez az eszköz:

- csak ONT módban fut,
- vagy ONT+Router módban (és csak a WiFI része van kikapcsolva).

Továbbá, hogy a konfigurációs felületéhez hozzáférsz-e (nem ismerem a Telekom policy -jét ezzel kapcsolatban)?

Ami érdekes, hogy mind ez a Huawei HG8245H - mind a nappaliban levő TP-Link TL-WDR3600 WiFi szempontból hasonlót tud: Dual-Band (2.4 ás 5 GHz -en is) N -es WiFi -t ... Amennyiben a felületéhez hozzáférsz, akkor pl. port-forward -ot is tudsz kezelni rajta (ha kellene) - de pl. qos vagy parental control nincs.

Amennyiben ez megfelelő lenne, akkor érdemes lehetne esetleg próbát tenni azzal, hogy:

- Huawei HG8245H -t ONT+Router módba kapcsoltatjuk bekapcsolt WiFi -vel és beállított SSID/jelszókkal (ami különbözik a TP-Link -es SSID -ktől),
- TP-Link TL-WDR3600 -et AP -ként használjuk. Mivel nincs dedikált AP mód - ezért ezt így kell beállítani: [link] . A LAN portokra továbbra is lehet PC -t és TV -t is kötni ekkor is.

A korábbihoz hasonló javaslat alapján:

- a TP-Link TL-WDR3600 WiFi SSID -jét beállítani a nappaliban és az ahhoz közel eső háló illetve a szülők mobileszközeire (ne is ismerjék a másikat),
- a Huawei HG8245H WiFi SSID -jét beállítani az ahhoz közel eső két hátsó hálószoba eszközeire illetve a gyerekek mobileszközeire (ne is ismerjék a másikat). A gyerekek mobileszközei kielégítő WiFi -t kapnak a nappaliban is mivel a Huawei aránylag központi helyen van.

Ekkor már hátradőlhetünk - mindenki fog tudni egyszerre videotelefonálni. Lehet, hogy csak a Huawei eszköz WiFi -jét használva lefedettség terén elég lehet, de sávszélesség tekintetében "csücskös" lenne ...

Amennyiben kellene a kicsit nagyobb sebesség - pl. AC WiFi alapokon, akkor benevezhetünk pl. 2 db TP-Link Archer C6 -re (OneMesh támogatás miatt) - ez most bruttó 2*9 - azaz összesen 18K HUF lenne. Ekkor:

- Huawei HG8245H -t csak ONT módba (kikapcsolt WiFi értelemszerűen),
- egyik Archer C6 menne a Huawei mellé. A sárga-fekete LAN kábel maradna a Huawei -ben (IPTV). Egy rövid LAN kábel -el kötnénk össze a Huawei -t és a Archer C6 -ot (WAN portba). Az Archer C6 egyik LAN portjából indulna a szürke LAN kábel a nappaliban. Ez az Archer C6 router módban futna és mindent (beleértve a WiFi -t, port-forwardingot stb.) ezen állítanánk.
- a másik Archer C6 menne a nappaliba - AP módban. Itt van dedikált AP mód így egyszerűbb a beállítás. Természetesen a kábelre kötött eszközök (PC és TV) továbbra is kábelen.

A WiFi -re beállítunk OneMesh -t és Inteligens kapcsolódást (ez a band steering marketing neve a TP-Link -nél) stb. Egyetlen SSID/jelszó párossal mehetne az egész lakásban a WiFi minden eszköre ...

Amennyiben AX kellene (miért is ne) - akkor a Archer C6 helyébe behelyettesíthető más. Igaz TP-Link oldalán AX esetén az OneMesh felárát igen combosan mérik. Asszem AX73 alatt nincs is ilyen - igaz ez már jó cucc. Persze itt is lehet próbálkozni egy darabbal a bejárati ajtó felé (ekkor lehet elég lenne pl. egy AX10/AX20/AX50 is - elég központi helyen van), de mondjuk amennyiben AX73 -ból kettő kellene, akkor annak ára is van ... Persze lehet még Asus vonalon is mazsolázgatni akár AX -et tudó Mesh router -ek közül ...

[ Szerkesztve ]

(#84567) Alien4 válasza dkess (#84563) üzenetére


Alien4
tag

Haho, koszonom a tartalmas valaszt es a kiegeszitest!
Buta kerdes, de mint irtam, mar nem bizok a szaktudasomban. Ezek a keszulekek nem tudnak egybol optikai csatlakozast fogadni, ugye?
Tehat a szolgaltatoi ONT dobozt meg kell hagynom, ugye?

(#84568) dkess válasza Alien4 (#84567) üzenetére


dkess
őstag

Nem, a csak router készülékek nem képesek ONT funkciót ellátni. Azaz az ONT doboz mindenképpen kelleni fog. Ez esetben a kérdés az lehet, hogy:

- a Digi -s eszköz csak ONT ("Bridge") módban fut-e (ekkor WiFi sincs),
- avagy ONT+Router módban fut. A Wifi esetében például csak 2.4 HGz -es N -es WiFi van - olyan maximum 60-80 Mbit/s sebességgel. Ez azért nem túl acélos és még egy port-forward -ot sem tudsz állítani.

Azaz érdemes csak ONT módban futtatni és saját routerben gondolkodni. Ez lehet egy helyen is - vagy külön helyiségben. Az ONT helyét nagyban befolyásolja, hogy honnan ágaznak szét Nálad a koax (TV) kábelek illetve telefon kábele (amennyiben vezetékes telefont használnál).

A javasolt módja az lenne pl. ha a Digi ONT a bejárati ajtó mellett mondjuk gipszkarton mögött (szerelőnyílással) lenne és innen ágazna szét a koax kábelek minden helyiségben illetve telefonkábel is menne (avagy, ha nem, akkor itt használnád a telefont modjuk falra szerelve vagy polcon). A router pedig egy központi helyre vezetett helyen lenne - UTP -vel összekötve az ONT -al. Persze az UTP -k meg innen ágaznának szét minden helyiségbe. Ekkor lenne a legjobb lefedettséged, ami egy router -el is biztos elég lenne.

Persze, ha a bejárati ajtó környéke van központi helyen, akkor a router is lehetne ott és akkor nemcsak a koax -ok és a telefon ágazna innen szét - hanem az UTP hálózat is ...

(#84569) dik


dik
őstag

Nagyon köszönöm a válaszokat így már tiszta a kép! :R

"A hülyékkel nem lehet mit kezdeni!"

(#84570) dik válasza dik (#84569) üzenetére


dik
őstag

De mint látom a C6 annyira nem volt az ajánlottak között. De gondolom az én kis céljaimra tökéletesen megfelelő lenne(első kötben én is ezzel a gondolattal barátkoztam, nagyon sokan elégedettek vele gondolom így nagy baj nem lehet vele...). Netem nem hiszem lesz nagyobb itt olyan ökör árakban beszélnek szörnyű...

"A hülyékkel nem lehet mit kezdeni!"

(#84571) dkess válasza dik (#84570) üzenetére


dkess
őstag

Amennyiben azt is elolvasod mellé az érintettek miért ajánlják a C5v4 -et a C6 helyett, akkor láthatjuk azt írták ennek egyetlenegy oka van: a C6 -ra nem lehet CFW -t rakni.

Ugyanakkor mivel mi OneMesh -t szeretnénk továbbá semmi CFW specifikusat - így ebből a szempontból mindegy. A C5v4 meg OneMesh -t nem támogat ...

(#84572) mastodon válasza dkess (#84566) üzenetére


mastodon
aktív tag

Köszi a gyors választ, ezt hosszasan kell értelmeznem.
A PON led világít, LOS sötét. Elsőre, akkor ha a T-Com router alá betennék egy AX50-et az jó eséllyel beszórná az egész lakást? (régi routert kiveszem, szgépet falba kötöm)

(#84573) dkess válasza mastodon (#84572) üzenetére


dkess
őstag

Ez a "PON led világít, LOS sötét" csak arról tájékoztat, hogy az ONT eszköz sikeresen csatlakozott a szolgáltatód hálózatáról. A "router mód" -nak nincs LED -je. Közvetetten lehet csak következtetni:

- általában, ha a WiFi LED világít, akkor ONT+Router módban van,
- általában, ha a WiFi LED nem világít, akkor csak ONT módban van.

Azért "általában", mert ez sem 100% -os. Húgoméknál régebben olyan Digi -s ONT -ja volt, mely Bridge (csak ONT) módban WiFi -n kommunikált és a WiFi -n kapott jelet egy router fogta és az intézte a PPPoE bejelentkezést és NAT -olást ...

A legegyszerűbb a saját TP-Link router -be belépve ellenőrizni, hogy látsz-e ott PPPoE bejelentkezési adatokat és bekapcsolt NAT -ot.

Persze a TP-Link -en a LAN portba dugva a bejövő UTP -t - a 'http://192.168.1.254' -re a Huawei bejelentkezési képernyőjét kapod. Az eszköz alján ott a felhasználónév/jelszó. A 'Wan Information' menüben a 'WAN' fülön is meg lehet nézni, hogy a 'WAN' be van-e kapcsolva illetve a PPPoE bejelentkezés a lap középtáján látszódik-e.

Most az AX50 -et beraktam a kecó egyik sarkába. Kb. akkora távolságra, mint Nálad a lakás két sarka (3 fal mögött) kb. feleződött a gyakorlati sebesség (speedtest.net ap -al mérve mobilon) - azonban így is sokkal jobb (többszöröse), mint az N -es WiFi ... (egyébként az 1.2 Gbps -es módból --> 760 Mbps -es módba váltott vissza - persze gyakorlatban ennek a felével/harmadával számolj) Azzal együtt, hogy nálam nagyon durva külső zavarás van - 8 db "4 pálcás"/szintén 8 db "3 pálcás" és plusszban egy raklap gyengébb idegen WiFi hálózat.

Azaz Nálad a lakás közepén a bejárati ajtó felett megbirkózna a feladattal. Amennyiben az előtér polc végébe (folyosó felőli oldal) rakod, akkor meg kb. a lakásod abszolút középpontjában lenne (ehhez ugye a LAN kábeleket oda kellene vinni a polc alatt/fölött, de cserében van ott is konnektor ahogy írtad korábban).

[ Szerkesztve ]

(#84574) dik válasza dkess (#84571) üzenetére


dik
őstag

Meg van cifrázva. :) Mivel nem vagyok annyira benne ezekben a dolgokban így nem is értek hozzá annyira. És van olyan amiben minden benne van és jó is és nem csillagászati árban van? A jövőre való tekintettel. Nem akarom és nem is szoktam sűrűn cserélgetni a dolgaimat...

"A hülyékkel nem lehet mit kezdeni!"

(#84575) dkess válasza dik (#84574) üzenetére


dkess
őstag

Ugye gyakorlatilag 3 féle alternatíva volt ajánlva - most csak nagyon címszavakban:

- a lenti szinten az RE200 -at UTP kábelvégre téve (ugye a kábelezés már most is megvan a két szint között) és AP módba rakva sokkal combosabb WiFi lesz lent, mint ha az RE200 repeater módban lenne (maga a repeater mód miatt meg a router és a RE200 között botrányosan szar a WiFI kapcsolat most) - költsége: 0 Ft,

- egy Archer C6 alulra AP módban. Ezzel a router erősebb és külső antennákkal turbózott WiFI -je nyújtana az előzőnél is nagyobb lefedettséget alulra. A lenti router ugye még switch -ként is funkcionálhatna a TV -nek és laptop -nak egyszerre is stb. stb. - költsége: kisker bruttó 9.000 Ft,

- egy Archer C6 fentre (a jelenlegi helyett) router módban és egy alulra AP módban. Opcionálisan a meglevő RE200 AP módban külön helyiségbe. Gyors AC WiFI lent is (akár lent két külön helyiségben is szórva a WiFi -t) - és fent is. OneMesh hálózattal - egy SSID -t használva. Gigabit -es LAN lent is - fent is. Akár majd gigabit -es internet -et is kiszolgálva ("jövőállóság"). - költsége: kisker bruttó 18.000 Ft.


Az RE200 -as beállításait írásban részletezve leírtam az egyes forgatókönyvnek megfelelően fentebb. Ez mehet akár képernyőképekkel is, ha bemásolod ide a felületet.

Namost nekem lenne pár kérdésem:

- úgy érzed, hogy szeretnélek belehajszolni felelőtlen költekezésbe? Bruttó 9 ezer forintért lassan már egy sima "gyökkető" switch -et sem lehet kapni. Gyanítom, hogy amennyiben elmúlik a "Black Friday" -es időszak, akkor ezek feljebb fognak menni ... Amikor "fickós" router után érdeklődtél eredetileg, akkor milyen költségkeretben gondolkodtál? Amennyiben ezek már "csillagászati árak", akkor ennél olcsóbbat - ami előrelépés lenne a mostanihoz képest hirtelen nem tudok ajánlani,
- avagy úgy érzed, hogy én (akár a másoknak nyújtott válaszaim alapján is) vagy mások a pH fórumáról nem segítenének az eszközök beállításában, ha lenne kérdésed?

(#84576) dik válasza dkess (#84575) üzenetére


dik
őstag

Ne kell félre érteni semmit nyugalom van! 1 eset az pipa kb. sokra nem mentem. Nem hajszolsz semmibe! Az az összeg nem összeg. 20 ezer körül max. áldoztam volna rá többet az én céljaimra felesleges lenne. A válaszok hibátlanok csak itt az én hozzá értésemmel van a baj. Sokszor azt sem tudtam pontosan miket írtok. :) Ez az én tudatlanságom. Szóval szépen lassan majdcsak felfogom ki kivel van. :D Köszönök mindent ismét!

"A hülyékkel nem lehet mit kezdeni!"

(#84577) magyarc


magyarc
tag

DIGI-s HG8121H-t hogy lehet átkapcsolni ONT/Bridge módba? Áramszünet után mindig bekapcsol a wifije.

(#84578) dkess válasza magyarc (#84577) üzenetére


dkess
őstag

Ezen típus felületét a 'http://192.168.100.1' én éred el. Itt egy magyar nyelvű YouTube videó is (igaz én nem néztem meg): [link] . Persze vannak leírások egyebek is net -en.

Áramszünet esetén átáll ONT/Bridge módból ONT+Router módra is vagy csak a WiFI -je kapcsolódik be? Nekem az újabb Digi -s ONT van - az nem csinál ilyet.

Gondolom próbáltad akár telefonon megkérni Őket az ONT/Bridge módra állítással kapcsolatban (ez a legegyszerűbb, aki nem ért hozzá)? Nagyon gyorsan átteszik így is ... Ez nem segített?

(#84579) gahor72


gahor72
aktív tag

Yesssss. És itt van újra... 😒

[ Szerkesztve ]

(#84580) Intruder2k5 válasza magyarc (#84577) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

DIGI internet topik. Egyébként csak az ÜFSZ tudja átkapcsolni.

(#84581) magyarc válasza dkess (#84578) üzenetére


magyarc
tag

A webes felületet ismerem, a WLAN menüben tudom kikapcsolni a wifit. Ez az ami áramszünet után mindig bekapcsolódik. A WAN menüben semmilyen beállítási lehetőség nincs, pedig itt lehetne talán kiválasztani a Bridge módot. Ezek szerint jön a telefonos segítség...

(#84582) magyarc válasza Intruder2k5 (#84580) üzenetére


magyarc
tag

Köszönöm!

(#84583) mastodon válasza dkess (#84573) üzenetére


mastodon
aktív tag

A WLAN LED világít. A http://192.168.1.254-en nem jön be oldal (nem én állítottam be a WDR-t, lehet tiltva van?). A WIFI Analyzer-rel nem látok olyan jelet, amely a Huaweié lehetne.
Ez van a routeren:

Akkor azért az AX50 a tapasztalatod alapján bárhonnan beszórja a mostaninál jobban a lakást, nem?

(#84584) blakey válasza mastodon (#84583) üzenetére


blakey
titán

Ha OpenWrt-t használsz akkor a Wifi erősségét javíthatod ha régiót váltasz, pl. USA-ra állítod, Kína is jó. A lényeg, hogy olyan régiót kell választani ahol magasabb a sugárzási teljesítmény.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#84585) dkess válasza mastodon (#84583) üzenetére


dkess
őstag

Igen, ez alapján az ONT Bridge (csak ONT) módban van és a TP-Link router látja el a PPPoE bejelentkezést/NAT -olást illetve WiFi feladatokat ...

Egy próbát egyébként tehetsz is, hogy a nappali/lakás sarkából átteszed a bejárati ajtó melletti polcra a mostani dual-band N -es router -edet (230V elosztó és LAN kábel kelleni fog). Tégy egy próbát, hogy:

- szülők mobileszközei: 5 GHz -es sávhoz tartozó SSID -re csatlakozzanak,
- gyerekek mobileszközei: 2.4 GHz -es sávhoz tartozó SSID -re csatlakozzanak.

Amennyiben a lakás egyes pontjain olyan 60-80 Mbit/s -et mérsz akkor "megérkeztünk. Inkább ennél kevesebb is lehet a nagy "hangzavar" (társasházi idegen WiFi -k zavaró hatása). Akár a videótelefonálós (3 -an egyszerre) próba is mehet.

Kicsit 'blakey' -re is reagálva. Igen, CFW -vel segíthet a régióváltás magasabb WiFi teljesítményt elérni. Mivel a router vételi képességei is jobbak, mint egy mobileszközéi így tényleg számíthat valamennyit. Azonban, ha tényleg nagy a "hangzavar", akkor beállíthatsz akkora adóteljesítményt is akár, hogy a vadászgépek lepotyogjanak az égről, de a mobilok visszirányú gyenge adóteljesítménye fog elveszni a "hangzavarban" (azaz a távolság fokozottan számít zavart környezetben). Azaz érzésre olyan sokkal jobb nem lesz - sőt akár egyáltalán nem lesz jobb. Arról nem is beszélve, hogy a szomszédok is a "szívükbe fognak zárni", hogy széjjelzavarod az Ő WiFi -jüket (még nagyobb "hangkavalkád" lesz, amit túl kell ordítani) ... :) Ezzel javaslom tényleg csak akkor próbálkozz, ha átteszed a bejárati ajtóhoz a mostani router -ed.

Az AX50 "bárhonnan" nem szórja be a lakást - ezt nem mondanám. Ezt persze leginkább az mondatja velem, hogy WiFi esetén semmire nincs garancia. Elméletileg igen, de a nappali/lakás sarkából nem lesz nagy előrelépés (maximum sebességben). Nálam pl. az erős zavarás ellenére beszór ekkora területet. Azonban igazán akkor tudna domborítani sebességben és stabilitásban, ha középre kerülne (minimum a bejárati ajtó fölé).

(#84586) Alien4 válasza dkess (#84563) üzenetére


Alien4
tag

AX73 megrendelve. 40k.
Ujrahuzom a kabelezest is a PChez, CAT5E, meg csatizom. Digi ONT eszkozt meg attetem bridge modba.
Ha ezutan is rossz, akkor tuzet rakok a regi 1043+digi fiberhome es AX73bol es hagyom leegni a lakast.

(Amugy a nyomtatonk nekunk alapbol wifis volt, az mar nem fog menni? Bar netto csak porosodik... festekpatron is beleszarad mindig... szoval nem nagy veszteseg. Ellenben mas helyen meg ugy lattam, hogy van benne printserver)

MOD: rájöttem, sületlenséget beszélek... csak kedd van... bocsi :W

[ Szerkesztve ]

(#84587) mastodon válasza blakey (#84584) üzenetére


mastodon
aktív tag

Itt kell kiválasztani? (piros karika) és egyből magasabb lesz a jelerő?

van másik hely is, ahol jelerősség állítható, bárt, már csak egész kicsit. És nem teszi-e tönkre ez az eszközt?
[kép]

(#84588) mastodon válasza dkess (#84585) üzenetére


mastodon
aktív tag

Akkor kipróbálom az áthelyezést. Csak átkötöm a kábeleket és újraindítás után minden feláll, mint korábban. Elvileg nem lehet semmi gond, ugye?

(#84589) blakey válasza mastodon (#84587) üzenetére


blakey
titán

Igen, ott kell kiválasztani és a második képen lévő aszerint változik, tehát pl. USA-ra állítva a maximum nagyobb lesz.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#84590) dkess válasza Alien4 (#84586) üzenetére


dkess
őstag

Elöljáróban. Lehet csak én nem értem a végén a 'MOD' írásodat - ez azt jelenti, hogy kedden nem gyújtogatsz? ... :DDD

Az AX73 -al a leírt környezetben nem fogsz csalódni. Ahogy írtam korábban is legyen a lakás középpontja környékén lehetőleg.

Ugye írtál: "2 telefon, 1 laptop, 1 pc kabelen es nehany "okos" eszkoz ". USB/WiFi -s nyomtatót - vagy hogy ezt kellene router -re kötni azt nem. Ugyanakkor így sem érzem "katasztrófának", hogy AX73 lett. Ui. ennek akkor lenne relevanciája egyáltalán, ha a routert a nyomtató mellé szeretnéd tenni. A WiFi része működni fog továbbra is - miért is ne működne.

Én a helyedben úgy állítanám be a WiFi hálózatot, hogy a két sávra két SSID (jelszó lehet ugyanaz - nem érdekes) - ez TP-Link -nél az alapbeállítás is egyébként (pl.: "valami" és "valami_5G"):

- 2.4 GHz -re: OkosTV (legyen kábelen, ha lehetséges), nyomtató - továbbá okosvillanykörte, okoskapcsoló, okoskonnektor stb. stb. Ez utóbbi okoseszközök (meg valószínűleg a nyomtatód is) leginkább csak 2.4 GHz -es N -es WiFi -t támogatnak és bőven elég is nekik ez a sávszélesség,
- 5 GHz -re: laptop (ha WiFi -n van használva), mobiltelók és tabletek ilyesmi.

Egyébként hasonló megfontolásokból kifolyólag (legyen kábelen a nyomtató - ugyanakkor ne a router környékén valamint ne száradjon be a festék) van nekem UTP -s lézernyomtatóm ... :)

A "tűzrakást" ne kapkodd el. Egyfelől az AX73 tényleg jó lesz - másfelől, ha nagyon "nem tetszene a banán", akkor 14 napon belül vissza is tudod küldeni ...

@mastodon

Így van - csak átkötöd és megy is:

- fekete/sárga UTP (IPTV) marad a Huawei ONT -ban,
- a szürke UTP kihúz a Huawei ONT -ból.
- egy másik UTP kábel egyik fele mehet a kihúzott kábel helyébe - a másik fele a TP-Link router -ed WAN csatijába,
- a szürke UTP (amit a Huawei ONT -ból húztál ki) mehet a TP-Link router -ed egyik LAN csatijába.

Főleg az utolsó ponttal kapcsolatban amennyiben rövid lenne a falból kilógó rész, akkor kellhet olyan UTP toldó, mint ami a #84565 hsz -ed alsó kép közepén látható (ne innen vedd ki :) ).

(#84591) dkess válasza dkess (#84590) üzenetére


dkess
őstag

@mastodon

Kicsúsztam a szerkesztési időből. Most nézem #84587 hsz -edben a képet, hogy a TP-Link router AP módban fut. Akkor a szürke LAN kábelt nem kell kihúzni a Huawei ONT -ból és az utolsó pont sem érdekes akkor (így is működne, de felesleges).

Egyszerűen csak a harmadik pont érdekes - azaz összekötöd a Huawei -t a TP-Link -el és kész ...

(#84592) Alien4 válasza dkess (#84590) üzenetére


Alien4
tag

MOD: = kreténséget írtam és leesett. Módosítottam a hsz-t.
Amúgy panel 53m2... csak internet. Se tv, se telefon (flottás vagyok, 10 giga és korlátlan 3200huf)
Asszony csomagban. Jelenleg csak mobiltelefon van és néhány lakáshoz tartozó "okos" eszköz (xiaomi)

Telefonjaink is még csak 4G-sek, de ugye már dübörög az 5G, majd ideér.
Laptop egy fujitsu a555, pc meg 4771, FPS500, 1050Ti (windfocve) configgal.
Qbittorrent fut jelenleg a PCről. (azt jelenleg próbálom automatizálni...sorozatletöltések meg ilyenek)Ha már az alapvető működés meg lenne az eszközökön, örülnék. (1043 is kínlódott már, szolgáltatói meg most is halálán van.)

Az biztos, hogy most ezzel az eszközzel túllőttem a jelenlegi kívánalmainkon... viszont ugye ezt nem csak ide akarom... tehát ha lakásvásárlás jön... oda már jobb lesz.

TV is valami rébeggi samsung ?ue55k?-s típus de a PC-ncore kombo viszi a lakást elsősorban

(#84593) Giot


Giot
addikt

Halihó Sziasztok!

Segítséget kérnék tőletek.
Tesómnál panelben a DIGI-s router meglehetősen gyenge, így megkért, hogy vegyek neki egy normálisat. Nálam egy 1043nd V.3 szolgál pár éve, ezelőtt is TP-link volt, nem voltak különösebb gondok.
Mivel így alakult, hogy venni kellene egyet a családba, eszembe jutott, hogy mi lenne ha az 1043nd kerülne a panelba, nálam meg akkor már egy dual band-as, újabb, fejlesztés jeligével.

Tehát a kérdés, jól szolgálna e az 1043nd a panel lakásban?
Milyen dual band-as routert vegyek ha a TPlink háza táján akarok maradni? És mindenképp előre lépést szeretnék? Nyilván fontos a stabilitás és a lefedettség.
Jelenleg 500mbit/s (UPC/VODA) nettel kell együtt működnie, de jövő évben 1000megás netre váltanék költözés miatt.(DIGI)
Ezt találtam az ajánló alapján: LINK
De szívesen fogadom a véleményt! :)

[ Szerkesztve ]

(#84594) Essejó válasza Giot (#84593) üzenetére


Essejó
veterán

Én ugyan kimondotan nem szeretem a TP-t, és a C5 a CFW miatt ajánlottabb, de ez most jó áron van link szóval a tesónál se javallanám a 1043-at, régi darab az már.
BF akciós ár.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#84595) Alien4 válasza Giot (#84593) üzenetére


Alien4
tag

Most köszönök el egy (kb 5 éves) V2-től. semmilyen FWvel nem akart jól működni.
Kapott 12V 2A-es új tápot is... Nekem csak kín volt vele.

(#84596) dkess válasza Alien4 (#84592) üzenetére


dkess
őstag

Igen, megvan amit írtál. Azt is írtad, hogy jön a Digi gigabites internete - amiből a mostani routered 150 Mbit/s -et is alig tud majd NAT -olni, a csak 2.4 GHz -es N -es Wifi -je sem acélos (finoman fogalmazva) és mellesleg vannak egyéb gondjaid is vele.

Ilyenformán ezen internet kiszolgálására szeretnél egy modern routert. A telefonok 4G -je (avagy 5G -je) - e szempontból mindegy. Nekem is 4G -s telefonom van - AX -es WiFi -vel ...

Nos, ez egy kicsit mastodon -nak is szól - egy AX50 10 méterre enyhén zavart környezetben WiFi -n (5 GHz) mobileszközre (azaz "sima" max 1.2 Gbps -es módban) 10 méterre simán kiszór 850 Mbit/s -et (!!). Ez megy neki 5 méter+1 téglafallal is ekkora sebességgel (850 Mbit/s). Ez egy 4 hónap utáni AX50 teszt (YouTube): [link] .

Saját mérés most mobileszközről (azaz "sima" 1.2 Gbps -es módban) AX50 erősen zavart (WiFI) környezet - 1 méter:

Saját mérés most mobileszközről (azaz "sima" 1.2 Gbps -es módban) AX50 erősen zavart (WiFI) környezet - 10+ méter (1 téglafal+1 vasbeton főtartófal+1 vékony vasbetonfal):

Nem szar - ugye (a feltöltés több szokott lenni azért ...)? Nos, ehhez képest az AX73 sokkal jobb ...

Amennyiben ez a AX73 nem jó Neked, akkor szóljál és megyek segítek felgyújtani ... :DDD

(#84597) Alien4 válasza dkess (#84596) üzenetére


Alien4
tag

Pénteken minden kiderül, majd holnap sztem átkérem bridge módba digis eszközt...
Mobilokon van 10 giga, PC meg ugye direktbe van dugva... PPPOE user/pw-t tudom, tehát betárcsáztatom a PC-t direktben ha úgy van... Azt mondták 2 nap aktiválni max... szóval remélem a szerda-péntek megoldható Nekik. (megszabadulnék már ettől a kálváriától...is...) :D

Egyedül szeretek gyújtogatni, de tiszta szívemből kívánom az igazad :D
Max kint csinálom és iszunk :D

(#84598) Giot válasza Alien4 (#84595) üzenetére


Giot
addikt

Ohh értelek. Nálam is az 1043nd szolgál pár éve, de az nem hisztis. Igaz a V3.

#84594 Essejó: Köszi, meglátjuk.

[ Szerkesztve ]

(#84599) Giot


Giot
addikt

Xiaomi/Redmi routerekről van tapasztalat?

(#84600) dkess válasza Giot (#84599) üzenetére


dkess
őstag

Igazából ahogy írták is az Arcer C6 van most brutál akcióban és nagyon megéri, ha ebben a kategóriában nézelődünk. Igazából nem írtad, hogy milyen és mennyi WiFi klienseket kellene kiszolgálni. Alább írok pár ajánlott típust alább - költségkeretként az Általad példaként hozott huszonegynehány ezres Archer C7 -et alapul véve ...

AC1200 -as kategória (2.4GHz: max. 300Mbps / 5GHz: max. 867Mbps):

- TP-Link AC1200 Archer C6 - Bruttó 9.000 Ft
- ha kell CFW csak akkor: TP-Link Archer C5 AC1200 V4 - Bruttó 13.000 Ft
- ASUS RT-AC57U v2/v3 - v2 Bruttó 15.000 Ft ; v3 Bruttó 16.000 Ft

Amennyiben lenne bő 20.000 forintom TP-Link -re, akkor nem az AC1750 -as (2.4GHz: max. 450Mbps / 5GHz: max. 1300Mbps) TP-Link Archer C7 AC1750 -re mennék, hanem amennyiben TP-Link kell, akkor már AX -re. Pl.:

- TP-Link Archer AX10 AX1500 - Bruttó 20.000 Ft,
- TP-Link Archer AX20 (AX1800) - Bruttó 25.000 Ft.

Az AX3000 -es már 160 MHz -et is tudó AX50 már 31K HUF ...

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.