Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-05-05 18:35:36

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#85801) bigdady válasza bexinho23 (#85798) üzenetére


bigdady
nagyúr

Tedd jelszó nélkülire majd rejtsd el az ssid-t.
Vagy jelszó nélkül Mac szűrés

[ Szerkesztve ]

(#85802) dkess válasza adam3 (#85800) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

Egy olyan kérdésem lenne, hogy honnan van az info, hogy a AC57U v3 nem támogat IGMP snooping -ot? Az Asus szerint igen. Már a korábbi verziók is - a magyar használatijában is benne van.

Amennyiben jól értelmezem hajlanál a 3 router -es megoldás felé és ezek közül az egyik lenne a garázsban. Itt a garázsban (illetve közvetlen környezetében) mennyire számít az erős WiFi lefedettség. Értem ez alatt, hogy amennyiben nem, akkor ide jöhetne egy "akármilyen" (IGMP snooping -ot tudó) router. Nem tudom van-e pl. egy olyan ami a WiFi -t leszámítva megfelelne a célnak vagy ezt is venni kellene? Pláne még, ha routolnia sem kell - csak DHCP szervernek lennie ...

Miért kérdezem. Ugye írod a 100K HUF -os határt illetve a "Minimum igény az AC wifi" (azaz nem zárod ki az AX -et sem). Namost, ha az alsó és a felső szinten lenne egy-egy AX58U AX3000 (49K HUF/db) mind a kettő AP módban, amiből az egyiket konfigurálnánk AiMesh Router -nek és a másikat AiMesh Node -nak (persze kábeles backhaul -al)?

Namost visszatérve erre a HGW routol és az első router csak DHCP szerverre dologra. Ezt csak az IPTV miatt vagy lenne más egyedi megfontolás? Amennyiben a HGW routol, akkor arra a "pár eszközre" már csak elbírja a DHCP szerverkedést is, nem? Ez egyébként melyik HGW lenne - a régi Sagencom vagy az újabb Kaon?

Amennyiben a HGW csinálna mindent, akkor ugye abból egy porton menne UTP a switch -be és a HGW portjairól az IPTV (ebből hány kiállás kellene egyébként?). Avagy amennyiben az egész miskulanciát át szeretnéd hajtani a switch előtt egy router -en, akkor miért nem az NAT -ol (és intézi az IPTV -t is)? Mi lenne a koncepció?

(#85803) bexinho23 válasza bigdady (#85801) üzenetére


bexinho23
őstag

Koszi, ez eszembe se jutott. Atmenetileg megteszi.

(#85804) Veron válasza dkess (#85795) üzenetére


Veron
őstag

Köszi! :R

A konyhában is kiváló a wifi. :)
És nem, szerintem nem tartottam be a szabályt. Most hogy mondod, lehet a mesh router wan portjában van a kábel. Kicsit később megnézem.

Amúgy igazad van, megérkeztünk, vagy legalábbis nagyon közel vagyunk. Eddig jól szuperál, bár este lementba sebesség 450 mbps-ról 70 környékére egy időre, nem tudom az okát.

A virágboltozó eszköz egy NAS lesz majd kábelen.
Egyedül a mesh router router képességei, számítási kapacitása egy kérdőjel.

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#85805) adam3 válasza dkess (#85802) üzenetére


adam3
aktív tag

Szia,

Az IGMP snooping támogatást benéztem. Egy hozzászólásban olvastam itt, de újra elolvasva a xiaomi routerekre írta a fórumozó.

Jelenleg még nincs meg a szolgáltatói eszköz, csak a tervezés fázisban vagyok, január végén rendelem meg. Mivel a jelenlegi ftth lakásban többször újraindult a sagemcom egy nagyobb fájl másolásakor (most a nas a sagemre van kötve), illetve elég sok IoT készülékkel tervezek (bár ezeket igyekszem Zigbee-n megoldani) amiktől lehet elvenném az internet kapcsolatot, plusz a szülői felügyelet funkciók is jobban testre szabhatók egy saját routerben mint a szolgáltató eszközében, meg akartam tőle szabadulni az új helyszínen. De mivel a hozzászólások alapján a HGW-ben IPTV miatt nincs bridge mód, a pppoe-t nem tudom tőle elvenni. Így az az ötletem maradt, hogy akkor legalább a DHCP-t a saját eszköz csinálja amin csinálok egy NAT-ot és így rálátok/tudom szabályozni a net eléréseket is (remélem az IPTV is bírja a HGW utáni NAT-ot). Azonban mivel az új helyszínen lesz egy nagy switch, így jobban átgondolva a belső nas forgalom el sem éri éri még a plusz routert sem. A WiFit pedig a garázsból csináltam volna a ház elé, de lehet ezt megoldom a felső szinten lévő router első, az alsó szinten lévő router hátsó szobába helyezésével. Ezek után már csak a net korlátozását kell megoldanom valahogy.

Szóval akkor az új terv szerint lesz egy HGW ami megcsinálja a koaxon a csatlakozást, rábízom a DHCP-t, majd egy kábellel rákötöm a switchre, amibe bekötöm a NAS-t és minden szobai aljzatot. Az alsó szinten a hátsó nappaliba rakok egy AX58U-t mesh routerként, a felső szinten az első hálóba pedig még egyet mesh node-ként. IPTV box pedig mehetne bármelyik asus routerre vagy szobai aljzatra. Nekem ez is tetszik, bár még egyelőre nem látom megéri-e a plusz pénzt az AX, de olvasgatok még a témáról.

Köszönöm,
Ádám

(#85806) Essejó válasza adam3 (#85805) üzenetére


Essejó
veterán

A HGW különben nem pppoe-vel hanem MAC-al kapcsolodik a netre.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#85807) Veron válasza Veron (#85804) üzenetére


Veron
őstag

Nem lehet kiválasztani az Ethernet backhault, mert szerinte nem kábelen kapcsolódik a node a routerhez.
A node-on ki van választva az port 1 preferáltnak.

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#85808) Alex91 válasza Veron (#85807) üzenetére


Alex91
félisten

Zenwifi routere AP modra van kapcsolva?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85809) Gubek-Einste válasza bexinho23 (#85799) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Bármelyik ajánlott típus megfelelő lesz.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85810) Veron válasza Alex91 (#85808) üzenetére


Veron
őstag

Igen AP módban van. Most minden mesh eszköz az ONTon lóg kábelen ugye.

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#85811) Alex91 válasza Veron (#85810) üzenetére


Alex91
félisten

[link] , ezt ajanlom esetleg tanulmanyozni...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85812) viktorhu válasza Veron (#85810) üzenetére


viktorhu
veterán

Nem lesz energiám visszaolvasni mindent, szóval bocsánat, ha félreértelek, de ez nem hangzik jól, hogy a mesh eszközök az onton vannak kábelen - nem úgy kellene, hogy csak a mesh router kapcsolódik az ontra, és arra csatlakoznának a távoli ap-k? Az ont nem fogja kezelni a mesh hálózatodat.

(#85813) Veron válasza viktorhu (#85812) üzenetére


Veron
őstag

Ahogy a Te írod, úgy tökéletesen működik. Kíváncsi vagyok működik - e abban az esetben, ha minden az ONTra kapcsolódik csillagban és AP módra van állítva az AiMesh.

[ Szerkesztve ]

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#85814) viktorhu válasza Veron (#85813) üzenetére


viktorhu
veterán

De akkor nem mesh lesz, sima ap-id lesznek.

(#85815) 19Petya83 válasza dkess (#85781) üzenetére


19Petya83
tag

Nem ír semmi egyebet, csak ami a bemásolt képen van.
Fogalmam sincs, hogy mi lehet.

(#85816) kiir válasza 19Petya83 (#85815) üzenetére


kiir
tag

Az jutott eszembe, hogy a routerem LAN IP-cím-kiosztáskor két külön IP-címet szokott osztani ugyanannak a laptopnak: kap egyet a kábeles csatlakozás, és kap egy másikat a wifi-csatlakozás (merthogy ezeknek az interfészeknek önálló MAC-címe van). Nem lehet, hogy ezt számolja nálad is kettőnek? Feltéve persze, hogy a PC-d egyszerre csatlakozik kábelen és wifin is a routerre.

(De lehet, hogy nincs igazam és ez nem ugyanaz az eset).

[ Szerkesztve ]

(#85817) Veron válasza viktorhu (#85814) üzenetére


Veron
őstag

Nem, ahogy Alex91 által linkelt oldalon is írják, csillagban modemre/ONTra kötve is működnie kell a meshnek.
Itt a scenario 4. [link]

[ Szerkesztve ]

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#85818) dkess válasza Veron (#85817) üzenetére


dkess
őstag

Bizony, ez olyannyira igaz, hogy eddig is nem az volt a gond, hogy nem ment a AiMesh az utóbbi topológiával (az ment), hanem az, hogy nem akart kábeles backhaul -al menni (hanem csak WiFi -ssel).

Igen, jó volt Alex91 által küldött link. Itt ebből is kiolvasható, amit a korábbi hozzászólásomban írtam. Amire még figyelni kell, hogy a kábeles backhaul -t két helyen kell állítani - egyfelől általánosságban min alapuljon a backhaul (Ethernet) és a konkrét node -oknál mi legyen a prioritás (Ethernet First).

A másik amit megnéznék, hogy egészen biztosan frissítettük a firmware -t? Az alig másfélhónapos utolsó verzióban (Version 3.0.0.4.386.40611 - [link] ) ui. egész véletlenül pont ezt javították ("Fixed AiMesh connection issue." és "Fixed UI related issues.").

@adam3,

A FTTH -s Sagnecom ONT az egy teljesen más állatfaj, mint a Kaon HGW :) Pont volt nem is oly rég itt a topikban aki Kaon HGW -t használ T -nél - esetleg Őt meg lehetne keresni egy élménybeszámoló erejéig ...

Ez egyébként egészen biztos: "HGW-ben IPTV miatt nincs bridge mód"? Minden T -s HGW -re igaz? Mondjuk mintha olvastam volna valami olyasmit, hogy egy régebbi Sagencom HGW -vel voltak fennforgások. Azonban ott voltak user error -ok is szép számmal (rossz router típus - vagy rossz router beállítás, avagy voltak akik a TP-Link menedzselhető switch -en sikerült valamit elállítani stb.). Meg olyan is, ha rossz fw -re frissítették a HGW -t, akkor elment az IPTV (T térítésmentesen cserélt Kaon -ra). Ennek érdemes lenne alaposabban utánanézni ...

Egyébként az elképzelésed nem rossz az elrendezésről (pláne mivel az ötletemen alapul :) ) ugyanakkor lenne egy kérdésem, amivel kapcsolatban előző hozzászólásomban érdeklődtem. Van esetleg kéznél elfekvőben jelenleg egy olyan router, mely kicsit is "épkézláb" (mondjuk egy 10K HUF -os TP-Link akár), mely megbírkozna egy gigabit -es nettel meg egy IPTV -vel? Ugye akkor kikapcsolt rádióval használhatnánk továbbra is, amennyiben Neked jelentene előnyt, ha saját router eszközt használnál. Amennyiben a lehetséges HGW -nek elöljáróban komoly bizalmat szavazol, akkor persze lehet arra is támaszkodni router -ként is (illetve csak e miatt egy újat venni nem feltétlenül érdemes).

@kiir,

Egész jó találat. Azonban, ha máshol nem, akkor a kábeles/WiFi -n csatlakozó eszközök listáján ezeket külön-külön is kellene látnia. Azonban azt mondja, hogy nem láét semmit ...

Azt sem feltételeztem, hogy kábelen és WiFi -n is csatlakozik egyszerre ugyanarra a PC -re és nem is gondol erre.

(#85819) Veron válasza dkess (#85818) üzenetére


Veron
őstag

Na hozott a Jézuska egy Asus gigabit switchet karácsonyra.
Ezt betettem az ONT mögé és ezen lógnak az AiMesh eszközök. Így tökéletesen működik az Ethernet backhaul, azonnal felismerték a topológiát. :C Ugyanez az ONTra kötve nem működött, pedig kellene.
Lehet a Digi ONT a gyenge láncszem itt, azért nem tudtam beüzemelni a NASt sem.

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#85820) Multibit válasza Veron (#85819) üzenetére


Multibit
veterán

Ha visszaolvasol a Digi internet topikban, láthatod, hogy a több ethernet csatlakozóval bíró Digi-s eszközökön a portok szeparálva vannak, nincsenek közös alhálózaton.

(#85821) Veron válasza Multibit (#85820) üzenetére


Veron
őstag

Ez eszembe sem jutott, köszönöm.

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#85822) Arnee01


Arnee01
csendes tag

Srácok, csak egy visszajelzés az itt elhangzott tanácsok alapján: Asus AiMesh beállítás 2 db AC57Uv3-mal max 10 perc, ebből az újraindítás + firmware update tart a legtovább, kábeles backhaul-lal természetesen, és zseniálisan működik. Ünnepek után csakazért is megveszem a harmadikat is, és ~45ezerből mindenhol utcafronttól hátsókertig + 2x100 négyzetméter minden sarkán erős jel és gyorsaság + rakatnyi LAN port. Csak ajánlani tudom.

(#85823) #01758976 válasza Arnee01 (#85822) üzenetére


#01758976
törölt tag

Köszi. Én is ezt a tanácsot kaptam, és a napokban meg is kell rendelnem valamit, mert 4.-től szükség van a wifire ott is ahol jelenleg nincs. Azonban a router gondok topikban olvastam, hogy valakinél 100% a proci terhelés, meg szerintem a ram is elég magas, rákérdeztem, de ott még nem kaptam választ. Szóval te elmondanád mi van a routeren (iptv, lan, etc és mennyi)? Mennyi velük a proci & ram terheltség, melyik fw-el?

(#85824) Som@


Som@
őstag

Sziasztok.
Meguntam az UPC fehér dobozát, ezért keresek routert.
Két versenyzőre szorítottam le a választást, az itt olvasottak alapján, de a végén nem tudok dönteni.

2x70 nm, emeletes családi ház. Tégla falak, beton béléstest a födém. A bejövő hálózati dolgok a földszinten vannak közepén.
A hálózatot használó eszközök: lan: 1 set top box egy nas. Wifin 1 okos tv, két laptop, 1 nyomtató, 6 mobil eszköz.

Melyik eszköz lenne a megfelelő választás? A mostani CB legfőbb baja a lefedettség, és a sebesség. Meg sokszor újraindul.

Kiszemelt eszközök:
TP-Link Archer C5v4
Asus AC57U

Mozgásba hozzuk az energiát! elemes.hu

(#85825) Arnee01 válasza #01758976 (#85823) üzenetére


Arnee01
csendes tag

Router: 14 wireless eszköz, LAN-on 1xNAS, 1xsmarthome gateway, 1xPC, a negyedik port meg ugye a node. CPU 30-40% között, RAM 88%-on.

Node: 6 wireless, LAN-on 1xTV, 1x zene streamer, 2x üres port. CPU 15-25% között, RAM 73%.

RAM használat elég soknak tűnik (most néztem először). Vezeték nélkül 2x telefon + 1x laptop, meg talán 1x tv-box ami nagyobb "fogyasztó", a többi ilyen-olyan smarthome cucc.

(#85826) neo-geo


neo-geo
aktív tag

Sziasztok. Sajnos kezd haldoklani a mostani router-em, ami nem mai darab Tp-Link WRD940N. Mit ajánlanátok, hogy egy kicsit erősebb legyen a jele, meg a sebessége? Max 20 ezer forintig.

PSN-ID:Putyesz-HUN

(#85827) dkess válasza Veron (#85819) üzenetére


dkess
őstag

Szuper. Most délután voltam húgoméknál (náluk is Digi ONT a router, de még egy régebbi nagyobb méretű) és ott is voltak ilyen sebességbeszakadások. Speedtest.net -el mértük - dönget a WiFi pl. 750/275 Mbps -el (AX50 AP módban mobileszközökkel). Aztán időnként mértünk ilyen 40/230 Mbps körülieket. AX és AC -s eszközök vegyesen dögivel és mindegyiken időnként előjött ez. Ez a Digi ONT saját WiFi -jével (2.4 GHz N -es) azért nem feltűnő, mert eleve 60/80 Mbps a nagyon max. ... Úgyhogy tényleg lehetnek ilyen beszakadásos történetek ... Nálam a Digi ONT újabb típusú (kisebb méretű) és bridge módban is van - nem tapasztaltam ilyeneket (sőt az AX50 nálam is volt egy-két hétig - semmi ilyesmi nem volt). Igaz, én ilyen lefelezős sebességeket sem találkoztam, amiket így mostanában sokan igen ...

Egyébként néztem, hogy muzsikál a dolog szabadtéren. Jó nagy telkük (840 nm) van - kisétáltam a legszélére (több, mint 20 méter lehetett a ház falától, router házon belül) és még simán mértem 230/100 Mbps -et az 5 GHz -es sávra ...

Amúgy is lehet kérdéses, hogy a NAS miatt illetve a leendő rengeteg okoseszköz miatt is érdekes lehet-e az, hogy kívülről elérd ezeket a dolgokat. Ebben az esetben előnyös lehet saját router (ebből a szempontból lehet kár volt megszabadulni a korábbi kettő valamelyikétől).

Persze saját routerként majd valamikor a jövőben egy AC57U v3 lehet megdobná a dolgokat. Akkor egy node -unk felszabadulna - amit akár el is lehetne adni vagy éppen az emeletre egy második node -nak befogni :) . A gigabit -es vezetékes uplink elbírná, de ugye ahhoz "rendezkedni" kéne mivel a mostani node "szerencsétlen" módon eléggé pont középen van a lépcsőfeljáró rajzon lefelé eső oldalán (konkrétan akár bevinni az egyik nappali felett levő szobába kábelen). OK, ez csak elmélkedés ...

Visszatérve az okoseszközökre. Ugye írtad, hogy van már egy pár, de úgy igazából majd a jövőben fognak "elburjánzani" Nálatok. Nem tudom - band steering -et (a 2.4 és 5 GHz -es sávok összevonása) állítottál? Amikor már szabad szemmel is észrevehető mennyiségű okoseszközöd lesz WiFi -n, akkor esetleg érdemes lehetne a két sávot különvenni. Az okoseszközök kapnák a 2.4 GHz -et (jelenleg a legtöbbjük amúgyis csak 2.4 GHz -en N -es WiFi -t tudó eszközök) és a minden más (pl. PC, laptop, mobiltelók, tabletek) kapnák a 5 GHz -es sávot. A másik sávot nem is kell ismerjék ... Ilyenformán a rengeteg "ilyen-olyan" WiFi -t tudó okoseszköz nem a gyors kapcsolatot megháláló eszközök 5 GHz -es sávjára "rabolnának rá" ...

@hárásó,

Ami még ott rögtön ki is derült, hogy a jóember AC65P -jéről készült az a képernyőkép ... Ugye már a 4 CPU mag és a 256 RAM is gyanús lehetett a képen ... :)

Úgy egyébként, ha jól láttam panasz nem volt az eszközre semmi. Amennyiben jól értem, akkor Arnee01 -nek is tetszik a mutatvány ...

@Som@,

Amennyiben pont a lefedettség a gond, akkor adná magát, hogy több WiFi -s eszközben és Mesh rendszerben (a C5v4 körülbelül itt esett ki a versenyből) gondolkodni.

Mesh rendszer üzemeltetés terén a kábeles backhaul a járható út. Egy gondolat erejéig visszatérve a 'Router gondok' topikra - korábban nem jártam még ott, most elolvastam 3 oldalnyit az utóbbi időből. Hát van ott minden, mint a jó bucsúban: eleve hibás koncepciók/elgondolások, user error -ok user error -ok hátán és olyan megfogalmazással sok esetben, hogy élből "lesült az agyam" (lehet kellett volna némi akklimatizációs időszak :) ).

Namost itt olvashattunk olyanokat dögivel, hogy "berakok két routert a két szintre és közte WiFi, azt de jó lesz" jellegű felkiáltásokat. Aztán mindegyiknek kőkemény sírás lett a vége. Kivétel nélkül ...

Szerintem már sejtheted mire szeretnék kilyukadni. Kellene egy kábel az emeletre ... Ajánlott módon UTP, de akár beszélgethetünk áramról, koax -ról, optikáról - ami csak van a két emelet között.

Persze beszélgethetünk olyanokról, hogy lehetne próbálkozni egy db AX92U -val (az árára azért keress rá) és lehet jó lesz. Persze az is lehet, hogy nem ... Nomeg fele árból olyan Mesh rendszert rakunk össze, ha gondolod, hogy a tíz ujjadat megnyalod a végeredményt látván.

Apróság: az ilyen TV meg hasonszőrű dolgokat is érdemes lenne kábelvégre kapni amennyiben lehetséges.

[ Szerkesztve ]

(#85828) Veron válasza dkess (#85827) üzenetére


Veron
őstag

melyik az újabb, kis Digi ONT? hogyan lehet beazonosítani?

Ebben az esetben előnyös lehet saját router (ebből a szempontból lehet kár volt megszabadulni a korábbi kettő valamelyikétől).
miért lettek volna jobbak a korábbi eszközök? egy saját routerem, a mesh router most is van. ebben ugyanaz a chip, mint az AC57U-ban, elvileg hasonló kapacitású.

A gigabit -es vezetékes uplink elbírná, de ugye ahhoz "rendezkedni" kéne mivel a mostani node "szerencsétlen" módon eléggé pont középen van a lépcsőfeljáró rajzon lefelé eső oldalán..
ezt most nem fogtam, bocs. Miért kellene rendezkedni?

Ilyenformán a rengeteg "ilyen-olyan" WiFi -t tudó okoseszköz nem a gyors kapcsolatot megháláló eszközök 5 GHz -es sávjára "rabolnának rá" ...
van band steering, igen. okoseszközből így is van már 15-20 darab. de miért rabolnának rá a csak 2.4 GHz-et ismerő eszközök az 5 GHz-es sávra, ha nem is ismerik?

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#85829) dkess válasza Veron (#85828) üzenetére


dkess
őstag

Most megnéztem az enyémet - Huawei HG8143A5. Alapvetően nem szoktam ONT -okkal meg egyéb szolgáltatói eszközzel foglalkozni, mert nálam az első dolog, hogy bridge -be kérem úgyis ...

Pont az idézett mondatom előtt írtam le, hogy miért ... :) Egyfelől voltak az oldaladon teljesítménnyel kapcsolatos kérdőjelek a CD6 -al kapcsolatban - amik elképzelhetőek (valószínűsíthetően) inkább az ONT illetve hálózati kérdések lesznek. Ugye először a ONT(bridge)-->CD6 router-->egyéb eszközök volt a felállás. Aztán pont e miatt változattál az ONT(router)-->switch-->AiMesh- és egyéb eszközök felállásra. Avagy ez már vissza is alakult azóta?

A saját router konfigurálhatóságról "ódákat zengtem" korábban. Ugyanakkor, ha a NAS-t/okoseszközöket/egyebeket internet oldalról is el szeretnéd érni, akkor kvázi kötelezővé válik. Persze amennyiben visszaálltál a CD6 a főrouter is koncepcióra és immáron minden rendben van, akkor értelemszerűen tárgytalan.

"Rendezkedés". Például, ha kettő node lenne fenn a jövőben valamiért. Most csak nagyon röviden: nem egymás mellé kerülnének ...

Miért rabolnának rá? Egyszerű a válasz. Egy band steering -es Mesh rendszer hogy gondolkozik? Megpróbálja az egyes node -okra eső WiFi -s eszközök száma alapján, az alapján, hogy éppen forgalmaz-e, a vételi képességek alapján és "csilliónyi" egyéb szempont alapján összesakkozni, hogy melyik sávon hány és melyik eszköz legyen. Sőt akár a node -ok között is tili-tolizik. Ez az algoritmus számára "jó" - ugyanakkor az emberek felhasználói élményének nem biztos ...

Miért? Azért, mert mondjuk egy adott node 5 GHz -én keccsoló okoseszközök elkezdenek forgalmazni (mondjuk röviden kis adatmennyiségeket). Egyfelől mondjuk egy laptop eleve e miatt kerülhet 2.4 GHz -re, ami lassabb sáv. Ugyanakkor a fontosabb szempont a technikai oldal, ami úgy indul, hogy a sok (vagy több) okoseszköz elkezdeni megszakítgatni az egyéb kommunikációt, hogy "ő is odaférjen". Kellően sok eszköznél ez sok ilyen megszakítgatást jelent, mely időtartam alatt érdemi kommunikáció nem történik. Aztán persze forgalmaznak - majd a laptopunk/PC -nk is kap egy időszeletet amíg forgalmazhat és így tovább. Gyakorlati szempontból - amikor egy WiFi -s PC -n éppen az "öbölben járunk" és az okoseszközök nekiállnak forgalmazni, akkor mondjuk a 300 Mbps letöltési sebesség lemegy mondjuk (csak példa) 80 Mbps -re ... A sok apró megszakítás és az apró adatforgalmak miatt ...

Amennyiben viszont létrehozunk egy külön "játszóteret" nekik (jelen példánál maradva a 2.4 GHz -es sávot), akkor ott úgy és akkor homokoznak amikor akarnak. Az emberi felhasználók meg amikor "öbölben járnak" (vagy bármi más), akkor gondtalanul a csak Nekik fenntartott és gyorsabb 5 GHz -es sávban ezt megtehetik. Akkor legfeljebb csak egymástól tudnak sávszélességet és forgalmazási időt rabolni ...

Persze amíg mondjuk csak és kizárólag 2.4 GHz -et tudó okoseszközünk (vagy legalább az elsöprő többségük ilyen) van, addig ennek hatása nem olyan látványos. Azonban még a legelején említetted, hogy az a most még csak 15-20 darab okoseszközből hamar lesz sokkal több is ...

(#85830) Gubek-Einste válasza neo-geo (#85826) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

20k környékén csak a TP-Link Archer AX10 van mint ajánlott AX-es eszköz.
Ajánlott eszközök 20k alatt Asus AC57U vagy TP-Link Archer C5v4 lenne, picit felette (22k) az Asus AC1200GU volna ami sokkal jobb válasz volna.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85831) #01758976 válasza dkess (#85827) üzenetére


#01758976
törölt tag

Arnee01 Köszi. Ha még lenne kedven megnéznéd hwnat alatt is? :B

Nem is a mostani felállás miatt voltak/vannak kételyeim, azt röhögve kell bírnia, meg nem is a Node miatt. Annak a jövőben sem kell jelentős terhet vinnie. Viszont az első routernek jelenlegi állapotban két iptv, zene streamer, Node, plusz két noti 5Ghz-n ez sem sok, de felmerül egy esetleges igény egy pc + nas vonalra is, ezek, ha lesznek 0-24h és a nas néha keményen rángatva lenne, annyira, hogy jó lenne azt primerre tenni, mert eddig primernek a Nodet gondoltam, ám ez felállás bizonytalan. Szeretném is elkerülni, csak nem bántam volna, ha nyugodtan vinné ezt a lehetőséget is. Switch ide-oda.
Viszont az összeg annyira tetszik, hogy nem mennék már feljebb, marad minden az eredeti elképzelés szerint. Köszi a törődést kess :)

(#85832) Som@ válasza dkess (#85827) üzenetére


Som@
őstag

Szia.
Az emelet kábelezése rombolás nélkül sajnos nem járható út.
Eszközökkel teleszórni a házat nem szeretném.
Kompromisszumkész vagyok, nem szükséges mindenhol atomgyors jel. De az UPC CB már a határon működik. Nem kezel egyszerre ennyi eszközt. Külső antenna híján pedig a térerő sem jó mindenhol.

A két kinézett router tudásában mi a számottevő különbség? Ezek vannak mindig ajánlva 20k alatt. De összehasonlítást én nem találtam sehol.

TP-Link Archer C5v4
Asus AC57U

Mozgásba hozzuk az energiát! elemes.hu

(#85833) mcll


mcll
senior tag

Sziasztok!

Egy kérdés, jelenleg melyik router ajánlott a következő feltételekhez:
- Digi 1000 net mellé (Digi-s router persze bridge módba kapcsoltatva)
- Lakás kb 45m2, nem kell nagy lefedettség
- Wifi kell
- Gbps portok kellenek, ha lehet több is legyen rajta így nem kell majd külön switch
- Stabil, megbízható eszköz kell, az összeg ennek arányában, de persze ne horroráron
- Tudjon port forwardot, dyndns-t kezelni, meg a szokásos opciók.
Köszi!

"Microsoft gives you Windows... Linux gives you the whole house."

(#85834) Alex91 válasza Som@ (#85832) üzenetére


Alex91
félisten

Hozzad inkabb legalabb 1 ket meshbe kapcsolt eszkoz lenne jo.

[link] , ez elviekben 3 bandes, (Mondjuk ezt Veron kollega megerosithetne), igy a wifi backhaul is hatekonyabb.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85835) Alex91 válasza mcll (#85833) üzenetére


Alex91
félisten

Jelenlegi felallassal mi a gond?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85836) woodworm válasza Alex91 (#85834) üzenetére


woodworm
veterán

Miért lenne 3 sávos? A fellelhető információk alapján az ac59u v2-vel egyezik meg hardveresen és szoftveresen, a design eltérő. Tehát az egyenlőségi sor eggyel növelhető és az egyes készülékek és csomagok ára lehet a döntő..

[ Szerkesztve ]

(#85837) Alex91 válasza woodworm (#85836) üzenetére


Alex91
félisten

[link] , itt a hasznalatija...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85838) woodworm válasza Alex91 (#85837) üzenetére


woodworm
veterán

Lassan nem lehet specifikáció alapján választani az asusnál, mert köze nincs a valósághoz. Most akkor a megadott 5GHz-es adatsebességet kell kettővel osztani vagy az egyik rádiót nem számolták az összteljesítménynél (600+866)?

(#85839) Alex91 válasza woodworm (#85838) üzenetére


Alex91
félisten

A hasznalatiban emlitve van tobbszor is a 3 band, de hogy valoban az van-e?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85840) dkess válasza Som@ (#85832) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

Tényleg nem megy az emeletre se UTP, se áram (biztos?), se koax (akár régi "elfeledett"), se optika? Akkor ott fent egy igazi "kábel sivatag" van ... :)

Úgy egyébként nincs kábelcsatorna (pl. régi koax -nak ami antenna felé ment felfele) vagy gipszkarton bármi ami a fantáziát meg tudná mozgatni?

Tulajdonképpen azt lenne jó megérteni, hogy ez a "kábelmizéria" az azért nem teljesen L'art pour L'art ... Érdemes körülnézni az egyéb hálózatos topikokban és olvasgatni a horrorsztorikat az ilyen "majd csak WiFi -vel megoldok jól mindent" koncepciókkal kapcsolatban. Azaz a legközelebbi kisebb-nagyobb felújításkor ezt érdemes betervezni - legalább egy emeletek közötti uplink -et (minimum Cat6 kábellel), és akkor tényleg a minimumról beszéltem. Haragudhatsz is rám nyugodtan ezért, de igazából a fizikára kellene ... :)

Rátérve a UPC CB -re. A szolgáltatói eszközökre általában sokféle panasz lehet illetve rengeteg oka van, hogy szeretünk saját routert használni. Na pont a lefedettség az nincs köztük (ha csak tényleg nem nagyon rossz helyen van - de persze ez sem az eszköz hibája). Itt a pH -s tesztje is lefedettséggel kapcsolatban: [link] . A szomorú rögvalóság az, hogy a 15-20K HUF -os kategóriában lefedettség terén pont tönkrever mindent ...

Ugye írod, hogy pont lefedettség lenne az egyik legnagyobb aggály vele szemben. Ez alapján logikailag egy eszközös megoldást ajánlani 15-20K -s értékhatárig felelősségteljesen kb. lehetetlenség. Persze kísérletezgetni, próbálgatni lehet ...

A két routerről nagyon röviden. A C5v4 -re tudsz CFW -t rakni - ugyanakkor még az TP-Link féle OneMesh -t sem támogatja a gyári szoftver. A AC57U -ból van 3 HW verzió. Ezek közül az Asus -os AiMesh -t például csak a v3 támogat (ez abból a szempontból lenne érdekes, ha mégis bővíteni szeretnénk a dolgokat a jövőben Mesh rendszerré). Amit tudni érdemes róluk, hogy mindkettő gyakorlatilag a legolcsóbb gigabit -es és AC -s router -ek ligájában versenyzik a gyártó palettáján. Azaz "csodákat" funkcionalitás terén nem szabad várni, de azért egy-két dolog akad - pl. az AC57U képes USB -n keresztül 3/4G stick -eket kezelni. Persze azt nem tudhatjuk, hogy milyen szempontok alapján szeretnéd ezeket összehasonlítani.

@Alex91, #85839

Ez nagyon érdekes kérdés. Különösen azért, mert ugye AC1500 -asnak van hirdetve mind a használatiban ("Wireless AC1500 Dual Tri Band Gigabit Router" - [link] ) és mind a specifikációban ( [link] ): "AC1500 enhanced AC performance : 600+867 Mbps" (Tri-Band router -eknél itt 3 számot szoktak összeadni).

Ebben a felállásban (Tri-Band router -eknél itt 3 bejegyzés szokott lenni):

2.4 GHz 4 x 4
5 GHz 2 x 2

Működési frekvencia: 2.4GHz, 5 GHz (Tri-Band router -eknél itt 3 bejegyzés szokott lenni).

Veron is egy AC -s eszközzel 450 Mbps -eket mért AiMesh -ben (ami 5 GHz -en 2x2 -t feltételez) a CD6 -al. Ezt esetleg empirikus (kísérleti) úton lehetne igazolni - például szétszedve a Mesh -t külön SSID a két 5 GHz -es rádióra és megnézni, hogy mindkettő AC -s -e illetve rámérni mind a kettőre.

Amennyiben ez valóban Tri-Band lenne és a harmadik "titkolt" 5 GHz -es rádió is AC 2x2 lenne (és nem mondjuk 1x1), akkor a dolog lehet átmehetne "ajánlottba" ...

(#85841) MaCS_70 válasza dkess (#85840) üzenetére


MaCS_70
félisten

"Rátérve a UPC CB -re. A szolgáltatói eszközökre általában sokféle panasz lehet illetve rengeteg oka van, hogy szeretünk saját routert használni. Na pont a lefedettség az nincs köztük"

Hümmm....

Sosem használtam a CB wifijét, de a kipróbálások erejéig nem tűnt éppen erősnek. Ugyanakkor tény, hogy a szomszédos lakótelep távolabbi házaiból is látok otthon CB-s SSID-ket.

Ugyanakkor úgy másfél éve, amikor nálam járt a UPC-s szerelő, arra panaszkodott, hogy a munkája nagyon nagy részét teszi ki az olyan reklamációk intézése, hogy a CB wifije gyenge.

Szóval azért nem olyan egyértelmű ez, és még azt sem tartom kizártnak, hogy a Connect Boxokon belül is vannak eltérő szériák.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85842) Veron válasza dkess (#85840) üzenetére


Veron
őstag

szétszedtem a frekvenciákat, mit nézzek? csak egy 2GS és egy 5G-s wifit látok.

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#85843) Olyan


Olyan
csendes tag

Ilyet latott mar valaki [link]
tp ax3200

[ Szerkesztve ]

(#85844) bigdady válasza MaCS_70 (#85841) üzenetére


bigdady
nagyúr

ac65p asus szervízben vol tegy hónapig, nagyon jó volt a lefedettsége a cb-nek, simán hozta az asus-t

(#85845) MaCS_70 válasza bigdady (#85844) üzenetére


MaCS_70
félisten

Az teljesen reális.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85846) bigdady válasza MaCS_70 (#85845) üzenetére


bigdady
nagyúr

fekete vodafonost próbáltam

(#85847) MaCS_70 válasza bigdady (#85846) üzenetére


MaCS_70
félisten

Mármint az új, döntött oldalú? Az szerintem jobb, mint a Connect Box.

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85848) Gubek-Einste válasza mcll (#85833) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

Ajánlott eszközök:
20k alatt: Asus AC57U, TP-Link Archer C5v4
20-30k: Asus AC1200GU/AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20
30k felett: Asus AX55/AX56U/AX58U/AX92U, TP-Link Archer AX50/AX73

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85849) Gubek-Einste válasza Som@ (#85832) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A két kinézett router tudásában mi a számottevő különbség? Ezek vannak mindig ajánlva 20k alatt. De összehasonlítást én nem találtam sehol.

TP-Link Archer C5v4
Asus AC57U

TP-Link Archer C5v4: CFW kompatibilis de nincsen OneMesh támogatottság
Asus AC57U: többet tud a gyári firmware-ben de nincsen rá custom firmware, a v3 már AiMesh képes is.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85850) Gubek-Einste válasza Olyan (#85843) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mi a konkrét kérdésed?
Tapasztalat nincsen az AX3200-vel de egy próbát tehetsz vele ha akarsz.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.