Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#85901) MaCS_70 válasza KubanitoS (#85900) üzenetére


MaCS_70
félisten

Ez egy beltéri egységgel nagyon kérdéses, hogy menni fog-e. Úgy, hogy filmet is nézz vele, szinte biztos, hogy nem.

Ide mér irányított, kültéri egység kell, mondjuk Mikrotik SXT vagy LHG -- ami mögé saját routert is állíthatsz szolgálatba sőt, így ajánlott).

Melyik országrész?

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85902) KubanitoS válasza MaCS_70 (#85901) üzenetére


KubanitoS
veterán

Amit saját tapasztalatból tudok nyilatkozni az a következő: a mobilom a helyszínen tudta a 4G-t. Tökéletesen elindult rajta bármely streaming szolgáltató műsora azonnal, megfelelő minőségben. Speedtest 10 mbit le, 2-3 mbit feltöltést mutatott. Netezni is lehetett.

Van a házban egy hordozható, akkumulátoros wifi router Telenor korlátozott nettel. Erre rácsatlakoztam a telefonommal, majd a routueren keresztül átjátszottam a Chromecasttel felvértezett tévére és szintén tökéletesen ment minden a Netflixtől kezdve az HBOGO-ig. Ez is lenne a cél.

Viszont az a router nem rendelkezik egy darab antennával sem, meg nem is erre van kitalálva, így ezért gondoltam, hogy venni kellene egy normálisabbat és akkor az stabilan tudná osztani a jelet.

Rákerestem a kültéri egységekre is. Ezeknek hogy működik a felszerelése? Bent milyen eszközhöz csatlakoznak? A helyszín dél kelet, Gyula és Elek közötti terület.

Nothing will stand in our way. I will finish what you started.

(#85903) MaCS_70 válasza KubanitoS (#85902) üzenetére


MaCS_70
félisten

Akkor szerintem nem 20-25 km-re van a torony.

A kültéri egységek rendszerint PoE tápellátással is működnek (a jelzett Mikrotikek igen), tehát elég egy Ethernet-kábel feléjük, aminek a másik vége a tápba, illetve Y-ban elágazva a saját routered WAN-portjába csatlakozik. (Feltéve, hogy modemként használod, de a házon kívülről eleve nem akarsz wifizni.)

Persze lehet routermódban is, a lényeg az, hogy egy Ethernet jön be a házba.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85904) KubanitoS válasza MaCS_70 (#85903) üzenetére


KubanitoS
veterán

Megnéztem pontosan, légvonalban 16 km-re van a torony.

Na de egy kis on: a kinézett TP-Link MR6400 szerinted is megfelelő vétel lenne, vagy ár/értékben lenne jobb megoldás is?

[ Szerkesztve ]

Nothing will stand in our way. I will finish what you started.

(#85905) MaCS_70 válasza KubanitoS (#85904) üzenetére


MaCS_70
félisten

A TP-Linkek ezen a (szűk) pályán nem rosszak, hasonlóan a Huawei hasonló készülékeihez.

A gond szerintem a kompromisszum, hogy a 4G-s eszköznek van alárendelve a saját router -- ami akkor lehet kényes kérdés, ha nem csak a mindennapi szolgáltatásokat akarod használni. Az 525-528-535 Huawei sorozat talán jobb, de újonnan szerintem már csak az 535 kapható.

Próbáld ki a 6400-ast, ha a paraméterei Számodra megfelelőek -- de SZIGORÚAN elállási lehetőséggel, mert fokozottan bizonytalan helyzetben vagy!

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85906) k-dani


k-dani
csendes tag

Pár napja már kérdeztem, kaptam válaszokat is, de nem konkrétan a kérdésemre, úgyhogy újra felteszem a kérdést.
Van előnye egy AX-es routernek AC-val szemben, ha az eszközeim között nincs AX-es (talán csak 1 AC-s eszközöm van, a többi még régebbi). Tehát a kérdésem nem az, hogy melyik konkrét routernek erősebb a rádiója, melyik jövőállóbb, stb., hanem csak az, hogy az AX szabvány tartalmaz-e bármilyen előrelépést AC és az alatti kliensek számára is?
Asus RT-AC65P és AX58U között gondolkodom (többek között custom firmware lehetősége miatt is), de nem szívesen adnék 20 ezer forinttal többet akkor, ha az előnyét csak kb. 7 év múlva látnám (ha egyáltalán működik addig).

(#85907) ChiliChili


ChiliChili
tag

Sziasztok, a meglévő gigabites hálózat (4 lan+5 wifi) mellet VPN-t is szeretnék, amihez gondolom, némi nyers erő is szükséges. Most egy TP-Link TL-WR1043ND v2 osztja a netet. Ez elbírja a +VPN-t megbízhatóan és anélkül, hogy elfüstölne? Erről van tapasztalatotok? Melyik router most a legalkalmasabb hasonló felállásban?

Ami most a routeren keresztül megy:
lan (1GB):
- tv, netflix, hbo-go
- desktop pc
- nas
- ps4

wifi:
4-5 eszköz

[ Szerkesztve ]

(#85908) Gubek-Einste válasza neo-geo (#85884) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Annyi lenne az extra igény, hogy minél erősebb legyen a jel amit letud adni
Csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy milyen lesz az elért eredmény.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85909) Gubek-Einste válasza ChiliChili (#85907) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Asus AC65P és felette érdemes csak nézelödni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85910) Elk_hound válasza KubanitoS (#85904) üzenetére


Elk_hound
tag

Ilyen speciális igény (valamint átlagosnál nagyobb informatikai affinitás esetén) azért "érdekesebb" (openwrt, cserélhető antennák, ) eszközök is szóba jöhetnek, nem csak konzumer cuccok. Én biztosan bepróbálkoznék egy ilyennel;
[link]

(#85911) dkess válasza k-dani (#85906) üzenetére


dkess
őstag

Lehet azért, mert az elmúlt hetekben volt párszor tárgyalva részleteiben. Most csak címszavakban - az AX az AC -hez viszonyítva egy "hipertérugrás". Sokkal nagyobb előrelépés, mint pl. egy N-->AC -ra váltás ...

- az alapból kb. másfélszer akkora sebesség a "hagyján" része ... Az igazi előrelépés a "minden más" ...
- Fejlettebb QAM, MU-MIMO, OFDMA. Pestiesen szólva úgy megy át a falakon, mint kés a vajon illetve a távolságot is sokkal jobban bírja. Ott ahol az N/AC már magába csuklik - az AX akkor kapcsol egy kettest ... Másik oldalról sokkal több klienssel elbír. Szintén leegyszerűsítve, mert az erőforrásokat sokkal hatékonyabban tudja felhasználni. Azaz a kliensek számának meredek emelkedése nem okoz olyan drámai visszaesést, mint a korábbi verzióknál. Az előbbiekkel is összefügg, hogy általában sokkal kisebb késleltetés (ez is sok kliensnél jön elő igazán, ahol a minden más erősen visszaesik, de az AX nem annyira).
- BSS. A "színezés". Sokkal kevésbé érzékeny zavaró idegen WiFi -kre. Ez értelemszerűen egy családi házas övezetben, ahol nulla idegen WiFi fogható nem jelent akkora előnyt. Egy társasházban, ahol viszont van másféltucat max. térerős idegen WiFi már inkább. Az előző ponttal együtt értve mondjuk 10+ méteren meg 3 falon túl, ha az AC -vel kapunk egyáltalán értelmezhető sebességet ott az AX még többszáz Mbps -el dönget mondjuk 3-as ping -el és 1 -es jitterrel (mobiltelóval).

És most jöjjön a feketeleves. Az AX előnyei akkor domborodnak igazán, ha AX -es klienssel használjuk. Sőt továbbmegyek, ha idővel a klienseink java része AX -es lesz. Persze általánosságban csak AC -s(/N -es) kliensekkel is jobbak. Volt is itt olyan aki mondjuk AC65P -t (kb. 25K HUF) és AX73 -at (kb. 38K HUF) hasonlított össze kétszintes családi házban ugyanazokkal az AC kliensekkel. Hát jobb volt az AX73 már azokkal is érzékelhetően, de különösen az AX58U 49K HUF -os árát alapul véve nem biztos, hogy mindenkinek megéri a majd kétszeres felárat - különösen, ha javarészt N -es kliensekkel és pár AC -ssal rendelkezik és nem is várható pl. 5 éven belül, hogy akár egy AX -es eszközt is vegyen. AX -es klienseket azért már két éve kapni és az arányuk várhatóan emelkedni fog a jövőben.

@Elk_hound,

Az Általad linkelt eszköz is kb. ugyanolyan "konzumer cucc", mint a TP-Link MR6400. Ráadásul a világvégéről is ugyanúgy 80 USD (+ szállítás és adott esetben egyebek), mint az MR6400, amit ráadásul itthon megkapsz ennyiért a szokásos 14 napos elállási lehetőséggel és garanciával.

Egyébként az MR6400 -ra (v1/v4/v5) is van OpenWRT. Az antennái cserélhetőek. A MechZone -nak eggyel több LAN portja van, de ezt leszámítva teljesen ugyanaz a specifikáció. Arról nem beszélve, hogy amennyiben, ha a gyári szoftverrel kapcsolatban lenne kérdés vagy úgy egyébként magával az eszközzel, akkor a TP-Link -el kapcsolatban lehet hamarabb kap választ mind a magyar - mind külföldi fórumokon ... Sőt akár alapból is egy laikus is lehet hamarabb beállítja az akár más típusokból is "ismerős" felületen amit akar.

Én az ilyen "Mainland Csájnás" eszközöktől tartok egy fokkal jobban (ezt a konkrét típust nem ismerem). Adott esetben kapod a villásdugót meg a tápot ami semmivel sem kompatibilis itthon - indulhat a "kapadozás". Ugye a felülete - csak kínaiul ért (persze van Google fordító). Aztán, ha szerencséd van, akkor csak olyan funkciói bugzanak, ami téged nem (annyira) érdekel. Aztán indulhat a fw vadászat meg a fórumok bújása (van aki pont ezt élvezi benne) stb. OpenWRT -t meg egyszerűen nem mindenki akar tenni. Ezt sajnos érdemes tudomásul venni. Ettől Ő még nem lesz kevesebb vagy "megvetendő" - csak máshogy gondolkodik, mint mondjuk itt a fórumon a többség ...

[ Szerkesztve ]

(#85912) Arnee01


Arnee01
csendes tag

Azzal kapcsolatban van valami ajánlás vagy best practice, hogy az antennákat milyen módon célszerű irányba állítani? Vagy nem kell gondolkodni és csak simán az "ég felé nézzenek"?

(#85913) ermim válasza dkess (#85886) üzenetére


ermim
csendes tag

Nagyon szépen köszönöm segítségedet! Természetesen a nagy másolási sebesség a router USB-jéről nem a szuper net miatt kellene, hanem, mert egyik pc-ről a másikra filmet másolok, közben letöltök ne adja isten valamit a gigabites netemmel és ha nincs tempo a router usb-jére kötve, már meg is fagyott a teljes hálózat. Mert hát a router hálózati leterheltségét nem csak az internet terhelés, hanem a pc-k közötti vagyis a belső hálózati terhelés is adja.

A leírás amit küldtél sokat segít, áttanulmányozom. De első ránézésre nagyon király!

Nagyon köszönöm még egyszer! :R

(#85914) Elk_hound válasza dkess (#85911) üzenetére


Elk_hound
tag

Nagyjából ezt írtam én is. A Tp-link régen kedvencem volt, amikor még a WRT5gl volt a "router". De ebben a kütyüben láttam valami "mást" , nem szokásos tucat-router. :K

(#85915) ermim válasza dkess (#85886) üzenetére


ermim
csendes tag

Elnézést kérek, de lejárt a módosítási idő korlát. Ez lenne a módosított kérésem:

Nagyon szépen köszönöm segítségedet! Természetesen a nagy másolási sebesség a router USB-jéről nem a szuper net miatt kellene, hanem, mert egyik pc-ről a másikra filmet másolok, közben letöltök ne adja isten valamit a gigabites netemmel és ha nincs tempo a router usb-jére kötve, már meg is fagyott a teljes hálózat. Mert hát a router hálózati leterheltségét nem csak az internet terhelés, hanem a pc-k közötti vagyis a belső hálózati terhelés is adja.

A leírás amit küldtél sokat segít, áttanulmányoztam. Nagyon király!

Megnézve a router verziókat e kettő közül variálnék:
TP-Link Archer AX6000
ASUS RT-AC88U AC3100

Mind a kettő 8 LAN portos, de a TP-link többet tud minden paraméterben.

Esetleg nem tudnál még egy picit segíteni, hogy az utorrenthez hasonlatos torrent klienst melyik routerhez lehetne találni. Ha jól tudom, a letöltő utorrenthez hasonlatos klienst okosított fw-vel lehet feltenni, melyikhez található a két általam kinézett router közül?

Nagyon köszönöm még egyszer előre is segítségedet! :R

(#85916) dkess válasza ermim (#85913) üzenetére


dkess
őstag

Nagyon szívesen.

Egy barátod megkeresett PM -ben - az arra küldött válasz nem tudom eljutott-e már Hozzád. Elöljáróban - sajnos SOHO routereknél már a gigabit -es torrent (nemhogy az 5 Gbps -es - ehhez ugye még az internet sincs meg :) ) sincs meg. A sok írás között elbújtatva a megoldás is megvan középtájon ami olcsó és kivitelezhető (szintén elöljáróban - nem router -en alapuló megoldás).

Szerk.: Akkor, ha jól értem van két PC. Ezek közül az egyiket kvázi "házi szerverként használod"?

A megoldási javaslatom, ami olcsóbb is lehetne hosszabb távon illetve sokkal jobb élményt nyújthat. Egy PC mondjuk régebbi vagy külön erre célra válogatott HW elemekből a "virágboltra". Célszerűen, ha torrentre be tudsz rakni egy 1-2 TB -os SSD -t akkor lenne igazán jó. Amennyiben tárolni szeretnél dolgokat, akkor a HDD -s rész is lehet ebben vagy akár másik gépen.

Amennyiben komolyabb mennyiségeket szeretnél LAN -on belül másolni pl. két PC között lehet közvetlen kapcsolat (ehhez elképzelhető, hogy kábelezni kell - vagy egyszerűen odarakod közel hozzá - akár az egyiket egy szekrény mélyére). Ekkor ugye nem terhelnél rá az általános LAN -ra.

Leírom röviden nálam mi van pl. Gigabit -es internet, gigabit -es általános LAN mindenhol. A PC és NAS között e mellett (azaz mind a kettő a gigabit -es LAN -on is rajta van illetve internetre is ki tud menni) van külön 2.5 Gbps LAN kapcsolat is. Azaz úgy tudok a kettő között 280 MB/s -el másolgatni, hogy nem terhelem a gigabit -es LAN -t egyáltalán. Sőt tudok egyszerre a 2.5 Gbps 280 MB/s -vel és a gigabit -es LAN 110 MB/s -ével párhuzamosan is másolni PC és NAS között (általában elég azért a "sima" 280 MB/s is ... :) )

További előnyök. Router tekintetében egyáltalán nem kell szempontnak lennie a torrent képességnek vagy egyebeknek. Ami pénzt az olcsóbb router -en megspórolunk - az mehet a 2. PC (/NAS) projektbe ...

[ Szerkesztve ]

(#85917) MaCS_70 válasza Arnee01 (#85912) üzenetére


MaCS_70
félisten

Ha az antennák függőlegesen állnak, abból baj nem lehet, ez az alapállapot.

Többszintes lakás esetén a szélsőket érdemes LEHET 30-40 fokban kifelé dönteni, de erre nincs általános recept, minden függ az antennanyereségtől, a falaktól, a tárgyaktól meg a Fővárosi Nagycirkusz esti műsorától is. Érdemes egy kicsit próbálkozni, de sokat már nem.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85918) ChiliChili válasza Gubek-Einste (#85909) üzenetére


ChiliChili
tag

Ezek közül valamelyikkel jól járhatok? RT-AX56U vagy RT-AX58U

[ Szerkesztve ]

(#85919) The.Bali


The.Bali
aktív tag

Sziasztok!

Írtam már korábban, a kapott segítséget köszönöm még egyszer. Időközben pontosítás történt ezért újra szeretném feltenni a kérdésemet.

Két szintes tégla lakásba (90+30nm) keresek DIGI 1000-es internethez WiFi megoldást. Korábban amég nem volt DIGI internet, az alsó szinten eddig megfelelő volt a WiFi jel egy N-es 100Mbites ASUS routerrel, azonban egy TP-Link repeater kellett a felső szintek lefedéséhez.

Olvasgattam a hozzászólásokat és egy jó megoldás a vezetékes backhaul lenne mondjuk 2db ASUS RT-AX58U routerrel, azonban a kábelezés sajnos nem megoldható. Ajánlottátok az AX92U-t is, hogy talán lefedi a lakást (akkor még kevesebb nm-t írtam).

1. Van arról tapasztalat, hogy két darab AX58U kizárólag vezeték nélküli AiMesh-ben hogyan viselkedne WiFi sebességeket tekintve ha egymástól viszonylag erős jeleket is kapnának?

2. Esetleg két erősebb AC-s router (RT-AC68U) szintén vezeték nélküli AiMeshben mire képes?

3. Találtam egy leírást a Dedicated Wireless Backhaul(DWB) [link] funkcióról. Erről van valami infótok? Sajnos a AX58U router nincs a támogatott eszközök listában, csak a drágább AX92U.

Köszönöm előre is.

(#85920) dkess válasza The.Bali (#85919) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

nem megy az emeletre se UTP, se áram (biztos?), se koax (akár régi "elfeledett"), se optika?

Úgy egyébként nincs kábelcsatorna (pl. régi koax -nak ami antenna felé ment felfele) vagy gipszkarton bármi ami a fantáziát meg tudná mozgatni?

Az a ONT+router tandem helyileg merrefele lenne? Értem ez alatt a földszinten valamennyire középtájon illetve az emelet is erre fertályra esik?

Korábban írtad, hogy: "80Mbit/s sebességre képes vezeték nélkül közvetlen a router mellől, az emeletről pedig 5Mbit/s-re csökken a sebesség".

Namost egy olyan helyen, ahol egy 2.4 GHz -es N -es ONT/Router WiFi -je a lenti 80 Mbit/s -ről a fenti részen 5 Mbit/s-re esik ott a WiFi backhaul -on alapuló mesh -t, repeater -t vagy bridge -et (/akármit) gyorsabban felejtenék el, mint ahogyan az eszembe jutott ...

Még az egy router -es (pl. AX73 vagy AX58U - amennyiben van halvány esély, hogy vezetékes Mesh -re bővítesz később mégis, akkor inkább az utóbbi) megoldással is sokkal beljebb lennél ... Igaz, az említetteknél leginkább akkor, ha a kliensek is AX -esek lennének fent, de persze kicsit már az AC -seknél is hoznak a konyhára ...

(#85921) Gubek-Einste válasza ChiliChili (#85918) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Megfelelőek lesznek ezek is.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85922) Arnee01 válasza MaCS_70 (#85917) üzenetére


Arnee01
csendes tag

4 antenna esetén így érted? \II/
Gyárilag ide "bekattan", ca. 45 fokba.
(lletve a középsőknek pedig ugyanúgy 45 fokba hátrafele van "beállásuk", de ezt nem tudom itt 2 dimenzióba lerajzolni :) )

(#85923) MaCS_70 válasza Arnee01 (#85922) üzenetére


MaCS_70
félisten

Igen, így!

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85924) The.Bali válasza dkess (#85920) üzenetére


The.Bali
aktív tag

Szia!

Értem és köszi a választ. Áram az megy természetesen, optika, utp, koax sajnos nem.

Ezek az áramkábelen működő erősítők érnek valamit? Tenda-nak láttam talán valami találmányát :)

(#85925) Gh0sT


Gh0sT
addikt

Sziasztok!

Adott egy két szintes családi ház, vasbeton födémmel, amit egy darab router nehézkesen szolgál ki. Jelenleg csak mobilnet van, de fél év múlva kötik a vezetékes netet, így kicsit előre is gondolkodnék.

A mostani setup:
Mobiltelefonban sim kártya --> USB tethering --> ASUS RT-N16 --> ASUS AC65P --> kliensek
Az AC65P a fő router, ehhez kapcsolódik minden eszköz, az RT-N16 csak azért kell, mert az képes USB tetheringre, viszont meguntam a mobiltelenos bohóckodást és masszív sz@pást az instabil nettel.

Az Asus RT-N16-ot kellene kiváltanom egy LTE képes routerrel, viszont WDS-t is szeretnék beállítani a két router között. Jelenleg az AC65P felel a VLAN-okért, tűzfal szabályokért, osztja az IP-ke DHCP-n. A hálózatot 6 VLAN-ra osztottam egyelőre (laptopok, HTPC-mutimédia, okos otthon, kamera rendszer, vendég wifi, mobiltefefonok). A kritikus pont az, hogy az okos otthonos wifis eszközökhöz kevés az egy router, de egy VLAN-ban kellene legyenek, ezért is lenne szükség WDS-re.

Meg tudom én ezt valahogyan oldani egy LTE-s routerrel? Az LTE-s routerbe kellene átpakolnom a VLAN kezeléstől elkezdve mindent (ami most az ACP65P-ben van), és így mehetne a WDS a két router között? Jól gondolom? Létezik ilyen LTE-s router?

Köszönöm!

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#85926) Gubek-Einste válasza Gh0sT (#85925) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A VLAN, az LTE és WDS együtt elég ütni tudja egymást.

A legfőbb gond a WDS lesz mivel a WDS a nem szabványos volta miatt elég bizonytalanul tud működni, általában csak teljesen (hardver/firmware verzió) azonos eszközök között jön össze a kapcsolat és akkor sem biztos, hogy stabil fog működni.
Kölcsönösen meg vannak adva egymásnak a MAC címeket WDS használata esetén.
Miért akarsz WDS-t használni?

Egy dedikált SIM kártyás eszköz nem lenne elég a mostani mobil + N16 helyett és minden mást az AC65P intézne?
Mert ha igen akkor egy MikroTik LTE eszköz elég lenne modemnek ami LAN porton adna netet az AC65P-nek és akkor nem kellene a jelenlegi belső hálózaton változtatni.

A kritikus pont az, hogy az okos otthonos wifis eszközökhöz kevés az egy router
Milyen értelemben?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85927) MaCS_70 válasza Gh0sT (#85925) üzenetére


MaCS_70
félisten

Gubek-Einstéhez csatlakozva:

Egy dobozon belül nem igazán fog ez összejönni, érdemes leválasztani és külön kezelni a WAN-t, ami jelen esetben ugye az LTE.

Melyik országrészről van szó?

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85928) RedHarlow


RedHarlow
aktív tag

Sziasztok, egy lassan 10 éve vásárolt TL-WR740N routert szeretnék lecserélni. A jelenlegi routerrel az a legfőbb problémám, hogy már egy szobával arrébb is csak közepes jelet ad a ház másik végében pedig már elég gyengét, ezért valami erősebb hatótávú routert szeretnék mivel egy nagyobb családi házról van szó. A net semmi extra, egy mezei közepes UPC. Úgy maximum 10k-t szeretnék rákölteni. Tudnátok ajánlani egy megbízható modellt? Előre is köszönöm a segítséget! :)

[ Szerkesztve ]

(#85929) ChiliChili válasza Gubek-Einste (#85921) üzenetére


ChiliChili
tag

Köszi, akkor így megyek tovább, jön a vpn... :)

(#85930) dkess válasza RedHarlow (#85928) üzenetére


dkess
őstag

Amennyiben jól tudom, akkor az a "semmi extra, egy mezei közepes UPC" net sebessége ez: 300/20 Mbps . Ami érdekes, hogy a legkisebb csomag (150/10 Mbps) is meghaladja a jelenlegi routered képességeit (persze feltöltésben nem).

Ugyanis a routered 100 Mbps -es WAN/LAN portokkal rendelkezik (azaz a letöltés ennél sosem több még vezetéken sem) - míg a WiFi s részleg 2.4 GHz -en max. 150 Mbps -t tud, aminek a gyakorlati végsebessége ennek a fele ...

Azaz a TP-Link -et és a pénzhatárt alapul vesszük, akkor bármilyen 10K körüli router csak a sebességet alapul véve előrelépés lesz. Például: C5v4 (ha OpenWRT érdekel) vagy C6. Ezek a gigabit -es internettel is megbirkóznak, gigabit -es WAN/LAN csatikkal és Dual-Band AC1200 -as WiFi -s részleggel.

Ugyanakkor. A lefedettség kérdésköre. Erről semmit nem tudunk meg a hozzászólásodból. Csak homályosan lehet következtetni, hogy egy nagy ház nagyon az egyik sarkában lenne a router és, hogy jelenleg is gond van a lefedettséggel ...

Azaz ezzel is lenne lefedettségi gond. Amíg nem pöttyintesz el legalább véletlenül egy-két releváns részletet (pl. a falazat színe pont nem érdekel) addig mindössze annyi tanács, hogy a jelenlegi router -edet vidd el a ház másik végébe (nem kell teljesen koppig a másik falig). A kettő routert összekötöd UTP -vel és állítasz egy AP módot (a régin amit átvittél) rajta ennek megfelelően: [link] . Amennyiben rám hallgatsz, akkor nem rövidíted meg az életedet ilyen repeater meg WDS módokkal ...

(#85931) Gh0sT válasza Gubek-Einste (#85926) üzenetére


Gh0sT
addikt

Nem fedi le az AC65P a teljes házat a vasbeton födém miatt. 50-60 wifis relé van a falakban bedobozolva (árnyékolás, világítás, dugaljak) és a routertől messze lévő eszközök esetén már nagyon gyenge a jel. Nem működnek túl megbízhatóan. Nem ragaszkodok én a két routerhez, de valahogyan növelnem kellene a lefedettséget úgy, hogy egy router lekezel mindent és külön VLAN-on vannak a logikailag összefüggő eszközcsoportok.

Ha egy MikroTik LTE eszközt választok, akkor mi kell nekem még mellé, hogy a fenti problémám is megoldódjon?

A WDS-t arra szerettem volna használni - és itt van egy nagy kérdőjel, mert nem tudom hogy erre való-e - hogy egy 5GHz-es hálózaton korzórhatnának a mobilok, laptopok, attól függően, hogy éppen az emeleten vannak, vagy a földszinten vannak-e. Ezen kívül az okos otthonos wifis eszközök is szépen szétdobnák magukat a földszinti, vagy éppen emeleti 2,4GHz-es wifin. Rossz koncepció?

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#85932) Gh0sT válasza MaCS_70 (#85927) üzenetére


Gh0sT
addikt

Budapest, XVIII. kerület :)
Fél év múlva lesz elvileg vezetékes net, most költöztünk, a fene se gondolta volna, hogy mobilnettel kell bohóckodnom.

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#85933) dkess válasza Gh0sT (#85931) üzenetére


dkess
őstag

Persze nem akarok "belekibicelni" az eszmecserétekbe és elnézést is kérek - csak egy gyors kérdés: nem kevered véletlenül a WDS -t és a Mesh -t? Ezt érdemes lehetne tisztázni, mert különben tévúton fogtok járni ...

(#85934) RedHarlow válasza dkess (#85930) üzenetére


RedHarlow
aktív tag

Szia, köszi a választ.

Itt egy tervrajz: Katt!

A piros csillag a router. Az egész házban szeretném erősíteni a jelet de leginkább az északi részen található részre szeretnék eljuttatni stabil jelet. Csodákat nem várok de gondolom, hogy a mai routerek hatótáva azért több mint a jelenlegi, egy antennás, anno legolcsóbb modell. Ja és téglafalakról van szó.

[ Szerkesztve ]

(#85935) Gh0sT válasza dkess (#85933) üzenetére


Gh0sT
addikt

Simán lehet, hogy keverem. Eddig csak olvastam róla, illetve rá ment pár napom hogy rájöjjek, hogy a jelenlegi két routerrel nem fogom tudni beállítani, bár elméletben mindkettő támogatja.

Szerk: most már teljesen elbizonytalanodtam hogy mi kell nekem.

Ez a kiinduló írás: [link]

"WDS: ezt a fajta kapcsolatot találták ki igazából arra, hogy egy wifis eszköz közbeiktatásával távolabbra elnyúljon a wifis hálózatunk. A legfontosabb különbség a Repeater-hez képest, hogy itt a fő router tisztában van azzal, hogy mögötte egy másik eszköz is szórja a wifit, ezzel kibővítve a lefedett területet, és ezen a teljes területen menedzseli a kapcsolódó klienseket aszerint, hogy melyik kliens melyik wifi hozzáférési ponthoz van közel, és melyik eszköz milyen forgalmat bonyolít. Tehát a WDS igencsak okos módon tudja variálni a teljes wifi hálózatot, ráadásul mindezt úgy, hogy ebből a klienseket használók nem sokat vesznek észre, nincsen se szakadozás, se SSID váltás."

[ Szerkesztve ]

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#85936) dkess válasza RedHarlow (#85934) üzenetére


dkess
őstag

Egy kérdés - az a külön bejáratú rész az egy másik háztartás? Csak azért, mert ha igen, akkor a Mesh -el nem fogunk szórakozni és marad az eredeti felállás szerinti ajánlás.

AMi esetleg jöhetett volna még, hogy melyek a nagyobb prioritású helyiségek - hol dúsulnak fel legjobban a felhasználók és az Ő WiFi -s eszközeik?

Az a 'Jó' helyiség az egy közös használatú közlekedő ugye?

Mindenekelőtt végezzük el egy kísérletet a mostani router -el. Tegyük egy kicsit hosszabb kábelvégre akár egy hokedlire a kék csillagok valamelyikére ideiglenesen. A ház egészében elérünk így legalább egy "jó" vagy "közepes" szintet. Azaz speedtest -el mondjuk a mostani routeredet alapul véve olyan 40 Mbps környékét?

Amennyiben igen, akkor javaslom az új router helye legyen itt akár falra szerelve, akár polcon/előszobaszekrény tetején ilyesmi. Persze áram kell illetve a UTP kábelt is ide kellene húzni a szolgáltatói eszköztől. Persze amennyiben eleve az előszobán keresztül jön be a net, akkor könnyebb dolgunk van, mert akkor azt az eszközt is ide tesszük aztán kész.

Amennyiben persze a 'kiváló' helyen továbbra is kritikus lenne a kiváló vételi tulajdonságok, akkor maradhat a piros csillagon a router, de az befolyással lesz a továbbiakra. Azaz ebben az esetben a jelenlegi TL-WR740N -t vigyük a zöld csillagok valamelyikére. Célszerűen a felső részbe - főleg, ha külön bejáratú külön háztartás az. Kábelen kössük össze az új routerünkkel és a régit állítsuk AP módba. Ekkor az a háztartás kap 100 Mbps internetet (ugye a LAN csatik ezen az eszközön 100 Mbps -esek), melyet a TL-WR740N LAN portjain illetve WiFi -n le tud venni. Te nem adsz hozzáférést a saját WiFi -dhez és Te sem lépsz rá az övére.

A Te új routered pedig vagy a piros csillagon vagy a kék csillagok egyikén szórja az AC -s WiFi -t illetve a gigabit -es portjain akár kábelesen is tudsz rá PC -t, TV -t vagy akármit kötni.

Mindezt 10K fölött egy picivel (+ kábelezés). A gigabit -es internettel is elbírna a rendszer. Mit szólsz hozzá?

Amennyiben Mesh -t szeretnénk (ez akkor lenne ideális, ha egy háztartásról lenne szó mégis), akkor az sajnos jóval drágább lenne ...

@Gh0sT,

Mindenekelőtt az otthoni felhasználásról a "WDS, Repeater(/Extender), Mesh WiFi Backhaul" -kkal kapcsolatban annyira szívesen beszélgetek, mint a hüvelygombáról. Félreértés ne essék - ezeket ahová kitalálták őket oda jók, de otthoni felhasználás tekintetében ezek az "ördög játékszerei" ... Persze, ha nagyon komoly idült mazochista hajlamaid vannak illetve szereted szívatni magad (de úgy igazából emberesen), akkor persze ki ne hagyd egyiket se ... Apropó WDS - nézd meg mikori az a logout bejegyzés (2014)? Ez már akkoriban sem volt a bölcsek köve ... Star Wars -osan szólva: "Nem ezeket a droidokat keresed" ...

A lényegre térve. A szó(összetétel) amit keresel: Mesh rendszer, Ethernet backhaul -al és kikapcsolt ban steering -el (ugye e legutóbbit igényként fogalmaztad meg).

Itt ami kellemetlenül érinthet minket az az ethernet backhaul -os rész. Igen, kellene egy valamilyen (ideális esetben UTP alapokon) gerinc a két szint között legalább. Ezzel hogy állunk? Bármilyen kábel van a két szint között? Ugye, ha van vezetékes hálózatunk, akkor az nemcsak a WiFi -t teszi használhatóvá, hanem értelemszerűen a kábelre dugható eszközökön is tud segíteni.

Haladhatunk tovább ezen az úton?

Egyébként jövőre mikor jönne az új vezetékes net? Értem ez alatt, ha csak egy-két hónap múlva, akkor nem biztos, hogy től sok pénzt locsolnék a 4G projektre ...

(#85937) Gubek-Einste válasza Gh0sT (#85931) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Nem fedi le az AC65P a teljes házat a vasbeton födém miatt. 50-60 wifis relé van a falakban bedobozolva (árnyékolás, világítás, dugaljak) és a routertől messze lévő eszközök esetén már nagyon gyenge a jel. Nem működnek túl megbízhatóan. Nem ragaszkodok én a két routerhez, de valahogyan növelnem kellene a lefedettséget úgy, hogy egy router lekezel mindent és külön VLAN-on vannak a logikailag összefüggő eszközcsoportok.

Ha egy MikroTik LTE eszközt választok, akkor mi kell nekem még mellé, hogy a fenti problémám is megoldódjon?
Erre egy másodlagos eszköz beüzemelése a megoldás, a vasbeton födém miatt, kábeles kapcsolattal a másik emeleten.

A WDS-t arra szerettem volna használni - és itt van egy nagy kérdőjel, mert nem tudom hogy erre való-e - hogy egy 5GHz-es hálózaton korzórhatnának a mobilok, laptopok, attól függően, hogy éppen az emeleten vannak, vagy a földszinten vannak-e. Ezen kívül az okos otthonos wifis eszközök is szépen szétdobnák magukat a földszinti, vagy éppen emeleti 2,4GHz-es wifin. Rossz koncepció?
Elvileg jó lehetne erre a WDS de nagyon bizonytalan a működése, sokkal jobb megoldás a mesh de a jelenlegi AC65P nem mesh képes így cserélni kellene azt is. Ha elengeded a seamleass roaming-ot vagyis hogy a szintek között szakadás mentes legyen a váltás akkor egy sima wifi router is megfelelő lehet a másik emeletre.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85939) Gh0sT válasza dkess (#85936) üzenetére


Gh0sT
addikt

UTP gerinc: adott, össze van kötve a két szint.
Kábeles net: talán augusztus 31. a céldátum, de nyilván csúszhat, attól függ mikor árkolnak a közvilágításnak, mert abba fektet kábelt a Digi.

Megfogalmazom másképp az igényt: mi van ha elrugaszkodok a Meshtől, WDS-től (nevezzük akárminek)? Tekintsünk el a mobil eszközöktők, laptopoktól, koncentráljunk csak az okos otthon részre. Ezeknek az eszközöknek kell egy wifi hálózat a földszinten és az emeleten külön-külön, hogy stabilan működjenek. Ezt elvileg meg tudom oldani a mostani két routeremmel is (AC65P és NT16) ha jól gondolom. Mondjuk azt nem tudom (mivel ilyet még nem csináltam), hogy az N16-ra csatlakozott eszközöket az AC65P (fő router) hogyan fogja látni?

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#85940) Gh0sT válasza Gubek-Einste (#85937) üzenetére


Gh0sT
addikt

"Ha elengeded a seamleass roaming-ot vagyis hogy a szintek között szakadás mentes legyen a váltás akkor egy sima wifi router is megfelelő lehet a másik emeletre."

Viszont akkor úgy nézne ki a hálózati topológia, hogy:
1. Mikrotik LTE eszköz modemként netet ad az AC65P-nek
2. AC65P-ben nem változtatok semmit, menedzseli a VLAN-okat
3. AC65P felel a földszinten a Wifi hálózatért
4. N16-ot felviszem az emeletre, kábellel összekötöm az AC65P-vel
5. N16 felel az emeleti wifiért
6. a földszinti wifis okos otthonos eszközök az AC65P wifijéhez csatlakoznak
7. az emeleti wifis okos otthonos eszközök az N16 wifijéhez csatlakoznak

Két kérdés, de az előző hozzászólásban is már feltettem az egyiket:
1. az N16 mögötti eszközöket mitől fogja látni az AC65P?
2. a mobiltelefonok, laptopok a két szint közötti mozgásnál mit fognak csinálni? Lecsatlakoznak az egyik hálózatról és felcsatlakoznak a másikra?

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#85941) tylerhun


tylerhun
tag

Három kérdésben kérem a segítségeteket:

#1 AiMesh vagy OneMesh?

#2 Vidéken élünk, ahol jelenleg Huawei B535-be költöztetett Telenor mobilnet szolgálja ki a házat, viszont van egy-két helyi alternatíva, de sajna még csak rézkábel sem fut az utcában, nem hogy optikai. Tehát, a felhasználói visszajelzések alapján úgy látom, hogy ez a szolgáltatás lehetne a befutó: mikrohullámon érkező/távozó 28/7Mbit/s. Azonban ez csak egy gondolat, amit szeretném, ha megerősítene vagy megcáfolna a hozzáértő közönség. Megérné váltani? Jobb a mikrohullámú internet a 4G-nél, vagyis a linkelt szolgáltatás egy B535-be helyezett SIM kártyás Telenor-os internetnél?

#3 Van valakinek tapasztalata a TP-Link Archer AX73-mal?

Köszi a válaszokat! :R

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=tylerhun

(#85942) SamanUbul


SamanUbul
újonc

Sziasztok!

A tanácsotokat kérem, mit javasoltok a következőkre.

Most az 500 megás internet kapcsolatot a UPC connect box-al szórom szét a lakásban.
Elrendezés az alaprajz szerint, egy szint, tégla falak, 78 m2.

Megszaporodtak a kliensek, most már van 6 laptop, 6 mobiltelefon, 1 wifi-s nyomtató, 1 okostévé, 1 set top box, 2 kamera.
Minden kliens maximum wifi 5-öt tud, de ha most beruházok, akkor nem 1-2 évre venném, így technológiailag lehet előremutatóbb, mint amit a jelenlegi kliensek igényelnek.
Internet kapcsolat sebessége a jövőben nőhet, de maximum 1 gigabitig.

Amikor a gyerekeknek megy az online óra, akkor a szoba1-szoba2-szoba3-ban speedtest.net-el mért 5-20 megabit letöltési sebesség és 10-22 megabites feltöltési sebesség mellett sok a panasz, hogy dadog a hang, akad a kép, leesik a hálóról telefon vagy laptop, és ezzel párhuzamosan a nappaliban is gondok vannak minőséggel ilyenkor, amikor többen is aktívak.

Kábelezés nincsen a lakásban, amit lehet szeretnék vezetékmentesen megoldani, a klienseknek is a jellemző helyét jelöltem be, de szobán belül mozoghatnak.

A fórumot olvasva az ASUS vonal szimpatikusnak tűnik, de mivel nincsen tapasztalatom, nem költeném sem felesleges próbálkozásokra, sem overkill dolgokra a pénzt.

Mit javasoltok ide?

Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#85943) Alex91 válasza SamanUbul (#85942) üzenetére


Alex91
félisten

[link]
Ha több a keret, akkor Asus RT-AX92U-bol 2 db...
Esetleg TP-Link AX73-bol szinten 2 db OneMesh-ben,

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85944) MaCS_70 válasza Gh0sT (#85940) üzenetére


MaCS_70
félisten

Tehát a 65P lenne maga a nagybetűs ROUTER, az N16 csak egy AP.

A 65P szerintem semmilyen VLAN-t nem tud menedzselni, ahhoz sokkal komolyabb eszköz kellene.

Mivel a 65P a router, az N16 pedig AP, ők közös, a router által igazgatott hálózaton vannak, ennél fogva az eszközök átlátnak rajtuk egymás felé. Tök mindegy, hogy melyiken kapcsolódnak wifivel vagy Etherneten.

Az emeletek közti váltás sajnos csak úgy történik meg, hogy amikor valamelyik kliens feladja a harcot egy kapcsolat fenntartására (mert az már teljesen elgyengült), akkor azt eldobja, és csatlakozik a következő, még jónak tűnő kapcsolathoz. De ettől még ugyanahhoz a hálózathoz kapcsolódnak, csak másik AP-on keresztül.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85945) dkess válasza tylerhun (#85941) üzenetére


dkess
őstag

#1 A kábeles backhaul támogatása miatt inkább AiMesh. Persze csak így "látatlanban".

#2 Ezt senki nem mondja meg. Pl. elég a korlátos mobilnet (most csak példa: 50GB elég lenne?). Avagy, hogy a mobilnet és a mikrós net mennyit tudna Nálad a gyakorlatban? Illetve Neked mennyibe kerülne a mikrós net (hűséget vállalnál-e?) vagy a mobilnet? Kellene-e a mobilnet mellé SIM -et támogató router avagy elegendő lehet ott mondjuk egy szolgáltatói 4G stick -et támogató router is?

#3 Önmagában egy nagyon jó router a AX73. Ugyanakkor lehet, hogy jó lesz Neked - lehet, hogy nem. Pl. szolgáltatói 4G stick -et nem támogat. Az OneMesh csak WiFi -s backhault támogat. Elég-e egy router Nálad vagy több router -es felállásban gondolkodsz-e? Van-e és milyen kábelezés. Mekkora kecó, falak, kliensek száma - vezetékes/wi-fi, hol dúsulnak fel, mi az elhelyezkedésük stb. stb.

@SamanUbul,

Ugye az internet az 500/22, amit akkor a gyakorlatban kábelről mérve tud is. Azt nem írtad, hogy a szobákban mért sebességek hogy jönnek ki. Pl. 2.4 GHz -es N -es WiFi -kkel miközben a WiFi -s kamerák (esetleg más nappali eszközök) is erre a sávra dolgoznak? Avagy hogy voltak elosztva az eszközök a sávok között? Egyidejűség mennyire állt fent? Értem ez alatt, hogy a 22 Mbps -es sebesség feltöltésre viszi a teljes internet sávszélt - azaz ebből arra lehet következtetni, hogy egy eszköz csak magában használva a feltöltést érünk el ennyit.

Ugyanakkor a 5-20 Mbps letöltés egy eszközön mérve úgy hogy más nem forgalmaz borzalmasan kevés lenne. Különösen az UPC CB szórási képességeit alapul véve - pláne, ha az 5 GHz -es AC -s szekciót is figyelembe vesszük. Meg persze azt, hogy aránylag kicsi és egy szintes házat veszünk alapul.

Bontsuk ketté a dolgot:

1. Egy router -es megoldás

Elméletileg elég lehet. AX73 vagy AX92U lenne javasolt az alábbi piros csillaggal jelzett helyen. Sötétkék: WAN ; Zöld: LAN UTP kapcsolatok. Értelemszerűen falban/bútor mögött/parkettaszegély mögött/gipszkarton mögött ... Igen, a WiFi -s kamerát is kábelvégre kapva, ha van rajta RJ45 is ...

Amennyiben a legkisebb esély is lenne, hogy tudnánk kábelezni a fürdőnél levő WiFi kamerához legalább, akkor inkább AX92U (kábeles backhaul -t támogat). Mondjuk ebben az esetben egy AX58U is elég lehet (+ még egy AX58U a másik oldalra), de ezt majd nézzük a következő pontban.

Ne felejtsük - amelyik eszköz nem lóg WiFi -n (hanem kábelen van) - az nem is "zabálja" a WiFi -t ... Például nappali laptoppal "virágboltozni" támadna kedvünk, akkor azt érdemes lenne nem a WiFi -t kinullázva tennünk ...

2. Két router -es megoldás (kábeles backhaul)

Itt is - Sötétkék: WAN ; Zöld: LAN UTP kapcsolatok. Jön a varázslat - világoszöld LAN kapcsolat a másik router -hez. Ez szintén mehet fal mentén, padlóban (nyilván padlófűtés esetén felejtős), akárhol. Itt mindkét kamera kábelvégen tudna lenni.

Ebben az esetben 2 db AX58U lenne az ajánlott.

Természetesen mindkét esetben szabad kábelvégre tenni további eszközöket - amennyit csak lehet. A kettes megoldásnál amennyiben elmegyünk a "fürdős router -ig", akkor itt ne álljunk le, hanem ágaztassunk szét innen 3 LAN kábelt a három szobába (a router LAN portjait felhasználva).

2./B Két router -es megoldás (WiFi backhaul)

Azzal kezdeném, hogy egyfelől nem kapunk olyan jó megoldást, mint a fentebbi kettővel. Továbbá "aki nem épít ki kábeles backhaul -t egyszerre - az nem kap rajzot estére" ... :)

Gyakorlatilag a két rajz kombinációja lenne. Azaz a nappali-előszoba sarka az egyik - és a fürdő sarka a másik.

2 db AX73 vagy 2 db AX92U (esetleg 2 db AX58U) javasolt. Amennyiben a legkisebb esély is lenne, hogy tudnánk kábelezni a két router között egy távoli jövőben legalább, akkor inkább az Asus -ok ...

@MaCS_70,

Ott jelenleg is vannak VLAN -ok. AC65P CFW -vel ...

[ Szerkesztve ]

(#85946) Gubek-Einste válasza Gh0sT (#85939) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ezt elvileg meg tudom oldani a mostani két routeremmel is (AC65P és NT16) ha jól gondolom. Mondjuk azt nem tudom (mivel ilyet még nem csináltam), hogy az N16-ra csatlakozott eszközöket az AC65P (fő router) hogyan fogja látni?
Úgy, hogy a másodlagos eszköz nem router, hanem AP módba van bekötve az elsődlegesbe és akkor csak az elsődleges van router módban és egyetlen alhálózat lesz így mindenki lát mindenkit.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85947) Gubek-Einste válasza Gh0sT (#85940) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

1. az N16 mögötti eszközöket mitől fogja látni az AC65P?
Úgy, hogy a másodlagos eszköz nem router, hanem AP módba van bekötve az elsődlegesbe és akkor csak az elsődleges van router módban és egyetlen alhálózat lesz így mindenki lát mindenkit.

2. a mobiltelefonok, laptopok a két szint közötti mozgásnál mit fognak csinálni? Lecsatlakoznak az egyik hálózatról és felcsatlakoznak a másikra?
Pontosan, lesz egy minimális szakadás a váltás miatt de az lesz inkább a gond, hogy ameddig teljesen meg nem szakad a már meglévő kapcsolat addig nem lesz váltás és nem is feltétlenül az erősebb wifi-hez fog fel/vissza kapcsolódni a kliens eszköz akkor sem.
Ezen segíthet a Roaming Asszisztens ami bizonyos jelszint alatt lerúgja a kliens eszköz az AC65P-ről (az nem tudom, hogy az N16-ban van-e).

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85948) Gubek-Einste válasza tylerhun (#85941) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

1; Az Asus megoldásával elég sok a tapasztalat és sokkal rugalmasabb is mint a TP-Link-féle, eszköz számban is több van így egyértelműen az legyen.

2; A környéken kellene rákérdezni, hogy mi a helyi tapasztalat, távolból/látatlanban nem lehet ezt megmondani de általában a mikro-s nettel nem a legjobb.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85949) tylerhun válasza dkess (#85945) üzenetére


tylerhun
tag

@dkess

Ahogy említettem jelenleg mobilnetről operálunk itthon. A rendszer viszonylag egyszerű: 7000 forintért kapok korlátlan mobilnetet a Telenortól, amit egy Huawei B535 router hoz be a házba. A B535 bridge módban operál, ahhoz most egy D-Link Dir882-es van kötve és az szórja szét a WiFi jelet a házban. Korábban ehhez még csatlakoztattam egy D-Link Covr 1202-es 3 darabos Mesh router szettet is, de jelenleg enélkül használom.

A fenti szett van, hogy jól, van hogy rosszul operál - most éppen 3,44/16,1 Mbps sebességet hozott, de jobb napokon ez 31,8/18,8 Mbps-re is felpörög. Ezt tudja most nálunk a 4G.

Két szolgáltató van még felénk: Vidékháló és Deltanet, az előbbinek nagyon rossz a Google értékelése, az utóbbi már jobbnak tűnik (már csak azért is mert válaszolnak az ügyfélvisszajelzésekre a neten). A Deltanet 28/7 Mbps-ot kínál mikrohullámon 9000 forintért 2 éves szerződéssel.

Az AX73-mat a Dir882-höz hasonlóan használnám, szóval a B535 bridge módban össze lenne kötve az TP Linkkel, és kész. A Dir882-vel jelenleg két bajom van: mostanában problémázik a kapcsolattal, a telefonokat házon belül eldobja néha, a laptop se mindig tud rácsatlakozni - és el tudnék képzelni nagyobb hatótávolságú routert is itthonra, az AX73 pedig nem négy, hanem hat antennával operál (bár dBi értéket nem találtam sehol).

Apropó, Alex91 ajánlata miatt kérdezem, hogy két OneMesh routert, pl két AX73-at ugyan úgy tudok használni, mint két AiMesh routert? Mert én eddig úgy szűrtem le, hogy nem és csak wireless range extenderrel tudom kiegészíteni a OneMesh hálózatot.

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=tylerhun

(#85950) Alex91 válasza tylerhun (#85949) üzenetére


Alex91
félisten

Most nezem, lehet, hogy igazad van!
Az OneMesh nem megy 2 db router kozott...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.