Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#85651) Daywalkerke válasza dkess (#85650) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Újból köszönöm a részletes választ, de azt írod a Mikrotik eszközről, hogy nem erősítő, de e nélkül a TP-Link 1043ND router jele nem érne el a szomszédos épületbe, tehát ha nem erősítő akkor hatótávnövelő?
Mert a szomszédos épületben jelenleg nem a router SSID-jére csatlakoznak az eszközök hanem a Mikrotik által sugárzott 4db különböző SSID-re, amely SSID-knek külön-külön jelszavuk is van, amelyek teljesen függetlenek a router SSID-jétől.

Az persze világos, hogy a Mikrotik a TP-Link 1043ND router jelét használja (hiszen jelenleg is LAN-al van összekötve a router és a Mikrotik), ezért nem igazán értem, hogy ha most elég egy eszköz (a jelenlegi Mikrotik) és maga a router, akkor az általad ajánlott CPE610 és CPE510 eszközökből miért nem elég ugyanúgy egy a jelenlegi router mellé?
Tehát ha felrakok egy CPE610 vagy CPE510 a jelenlegi Mikrotik helyére kültérre és összekötöm LAN kábellel a 1043ND routerrel és beállítok a CPE610 vagy CPE510 admin felületén 4db külön 5Ghz-es SSID-t (az általad posztolt TP-link weboldalán lévő szimulátort megnézve ez elvileg lehetséges), akkor ezen SSID-kre nem lehet majd közvetlenül egy tabletnek vagy okostelefonnak csatlakozni úgy ahogyan most tudnak csatlakozni a Mikrotik 2.4Ghz-es 4db külön SSID-ihez?

[ Szerkesztve ]

(#85652) dkess válasza Daywalkerke (#85651) üzenetére


dkess
őstag

Így van - se a Mikrotik, se a CPE610 és se a CPE510 nem "erősítő". Az az "erősítő" amire Te gondolsz - annak a becsületes lánykori neve: "Mikrohullámú sütő". Ezt így jegyezd meg, ha kell egy óriás molinóra írd ki és rakd a falra.

Hatótávnövelő (repeater vagy extender -nek is mondják) olyan van, de nekünk nem ez kell. Másik oldalról vizsgálva személyes véleményem, hogy ezek az "ördög játékszerei" amúgyis. Ezeket ne keverjük ide - semmirenemvalók (másra sem).

Amennyiben megnézed bármelyik fentebb eszköz adatlapját, akkor láthatod, hogy az adóteljesítményük max. 500 mW. Azaz egy milliwattad sem "erősebb", mint bármelyik belső eszközöd. Két dolog miatt válnak igazán alkalmassá mégis a feladatra (ezeket már nagyon sokszor írtam):

- antenna nyereség: amennyiben adatlapoknál tartunk, akkor itt pl. óriási különbséget láthatsz az említett és a beltéri eszközök között is,
- irányítottság. mivel ugyanazt a teljesítményüket a tér korlátozott szeletében érvényesül - ezért ebben a korlátozott térben tűnik erősebbnek illetve érzéketlenebb lesz a máshonnan érkező zavarokra.

Ez nem azt jelenti, hogy a beltéri szar és ezek jók - vagy éppen fordítva. Azt jelenti, hogy ezen kettő kategória másra való. A kalapács meg a fűrész is szerszám, de valahogy kalapáccsal beverni egy szöget kényelmesebb ... Ugyanakkor kalapáccsal fűrészelni sem annyira f@sza ...

Tehát a szomszéd nem a saját routerére csatlakozik ami ott van a szobájában, hanem a Mikrotik -ra ami kinnt van? Hülye kérdés1: Mi frásznak van saját router -én a WiFi egyáltalán bekapcsolva? Hülye kérdés2: Nem lehet, hogy véletlenül mégis "elnézi a rajzot"?

"... felrakok egy CPE610 vagy CPE510 a jelenlegi ..." - Felejtsük el már ezt a 'vagy' logikai relációt a két eszköz között. Mindent vagy semmit elv van: vagy mindkettő legyen vagy egyik sem. Továbbá pontosan ugyanaz az oka, hogy nem elég egy készülék ami a mostani felállásnál is van: mert nem működik (!!). Ha működne, akkor okafogyott lenne az egész kérdés ...

Mi a frásznak 4 db SSID a CPE610 -re? Ne, inkább ne írd le.

Olvastad a hsz -em végén linkelt írásban a diszkós hasonlatot (ugye ilyeneket én is írtam korábban). Ugye azzal kapcsolatban, hogy a kültérre telepített kültéri irányított eszköz kommunikációja a mobillal (ugye ennek se nagy nyereségű antennái, se irányított nyalábformálása, se adóteljesítménye nincsen) nagy távolságra beltérről.

Most nagyon röviden. Vidéki diszkó - bömbölő zene. Te kényelmesen hallgatod láblógatva 2 kilométerről. Próbálj a 2 km -re levő diszkóban éppen táncoló egyik kollégához beszélni onnan ahol vagy. Akár ordibálhatsz is. Hát ebből sokminden lesz, de kétirányú kommunikáció biztos nem ...

Érted már a koncepciót?

(#85653) Gubek-Einste válasza Giot (#85642) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ide való kérdés.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85654) viktorhu válasza Elk_hound (#85640) üzenetére


viktorhu
veterán

Az enyémben kliensenként lehet állítani a garantált minimum sávszélességet. Valószínűleg csomagtípust elemezni még munkaigényesebb, és megint csak pont azt veszítenéd, amit nyerni akartál. Majd ha olyan helyen laksz, ahol egy 30 megabites dsl sávszélességen osztozol a család többi tagjával, és biztosítani akarod, hogy a torrent / játék ne akadályozza a home office munkát, akkor tudod ezeket a funkciókat hasznosítani.

(#85655) Gubek-Einste válasza dkess (#85643) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Igen, azt nem írtam, hogy melyiket hova raknám. A CPE610 mehet a Mikrotik helyére kültérre (pontosan célozzatok a másik oldalra). És most jön a varázslat: a CPE510 a másik oldalon beltérre.
Távolsági linket azonos eszköz párral oldunk meg így vagy 2 darab CPE610 legyen vagy pedig 2 darab CPE510, vegyes párost inkább kerüljük ha lehet!

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85656) dkess válasza Gubek-Einste (#85655) üzenetére


dkess
őstag

Egyik kint - a másik bent. Ahol bent vagyunk ott teljesen "vakon vagyunk" (nincs ablak a másik oldali cél felé) - úgyhogy ... Szívem szerint ezt az egészet kerülném lassan ...

(#85657) Daywalkerke válasza dkess (#85652) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Nem szeretném tovább az idődet rabolni, ezért egy rövid kérdésem van még, hogy akkor ha a mostani Mikrotik helyére felszerelek egy CPE510 eszközt és ebbe beállítok 4 külön SSID-t akkor ezen SSID-khez lehet majd közvetlenül kapcsolódni 5Ghz képes okostelefonokkal és tabletekkel? (mint ahogy most lehet kapcsolódni a Mikrotik 2.4Ghz-es 4db SSID-jeihez is közvetlenül mobillal és tablettel)
Több SSID-re pedig azért van szükség mert ezen épület felé (amelyben nincs semmilyen internet szolgáltatás) van fordítva most a Mikrotik és ugyanerrefelé nézne a CPE510 eszköz is és ezen épület 4 különböző lakásában is lenne használva az internet, ezért kell 4db SSID, hogy mindegyiknél egy max sebességi limitet beállìtva (így van most a Mikrotik-nél is beállìtva) el lehessen a max. 300Mbit sávszélességet egyenlő arányban osztani a 4 lakásra.

(#85658) Alex91 válasza Daywalkerke (#85657) üzenetére


Alex91
félisten

Oh, milyen informacio maradt meg eddig rejtve, ki vele! :DD
Jo, tudom, hogy te is tudod, hogy ingovanyos talajon jarsz...

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85659) Daywalkerke válasza Daywalkerke (#85657) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Szerkesztési ideje az előző posztomnak letelt, ezért itt írom, hogy kíváncsiságból rákerestem a TP-Link CPE510 és repeater mode kulcsszavakra és első találatként le is hozta a Google a hivatalos Tp-link weboldalon az alábbi weblinket, amin le van írva, hogy hogyan lehet a CPE510 eszközt repeater (range extender) -ként használni:

[link]

Én pontosan ezt kerestem, úgyhogy elvileg ez az eszköz teljesen jól fogja helyettesíteni a mostani Mikrotik-et.
Nagyon szépen köszönöm neked dkess ezen eszköz ajánlatát és a sok részletes válaszodat és bocs, hogy ilyen hozzá nem értő vagyok, de pont ezért jàr az ember ilyen fórumokra, hogy az ilyen profiktól mint te tájékozódjon. :C

[ Szerkesztve ]

(#85660) SZKEBE75 válasza Gubek-Einste (#85632) üzenetére


SZKEBE75
senior tag

Köszönöm a tanácsokat,végül is a :TP-LINK Archer AX73 AX5400 - lett rendelve.

pc/N100DC-MZ/X-JCAT-MZ/X-Daphile--RME ADI 2 DAC fs-MZ/X---Focal Alpha 50 Evo---IE 900 -- viablue

(#85661) PeterPH válasza SZKEBE75 (#85660) üzenetére


PeterPH
senior tag

Épp tegnap üzemeltem be egy AX73-at magamnak. Egyelőre úgy néz ki, hozza az elvártakat. Kiváncsi leszek a tapasztalataidra.

(#85662) Alex91 válasza PeterPH (#85661) üzenetére


Alex91
félisten

Es te nem irod le? :)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85663) csibor


csibor
őstag

Sziasztok!
500 UPC cb box helyére kéne valami router nem túl drágán 10-20k között. Lakótelepi lakás 1+2 szoba, vasbeton. 1 gép kábelen, többi wifin.

(#85664) dkess válasza Daywalkerke (#85659) üzenetére


dkess
őstag

Majd utánaolvasok annak mi a pszichológiája, hogy az értelmes dolgok le vannak írva többször/sokszor illetve van szép rajz könnyen értelmezhető módon és nem megy át sehogy sem. Mellesleg van néhány hülyeség ami meg elpusztíthatatlan/kiirthatatlan még akkor is, ha otthon nézegetjük az ezen alapuló NEM MŰKÖDŐ megoldásunkat ... Én meg ezt nem értem - de tényleg ...

Berakom ide a képet még egyszer, hogy kéznél legyen:

Mindjárt szögezzük le: olyan nem lesz, hogy csak az egyik oldalra teszünk irányított eszközt és akkor majd jól rácsatlakozol a másik épületből mobiltelóval meg hasonlókkal. Miért nem? Egyszerűsítsünk a dolgon (most nem írom le hosszan): azért, mert ez van most és látod, hogy nem működik.

Multi SSID. A fentebbiek alapján minek? A szomszédod otthon a 1043ND -n annyi SSID -t állított be ahány klienssel (pl. mobiltelóval) csatlakozik rá? Egy frászt. Van egy db SSID - és ahhoz csatlakozik a 36 db mobiltelefonjával ...

A CPE610 és CPE510 között is minek lenne multi SSID? Kérdés: a fentebbi kép közepén hány db vastag kék és kétirányú nyilat látsz? Négyet vagy egyet? Na pont annyi SSID kell majd. Egy db kapcsolat - egy SSID.

A jobboldali részen sem lesz olyan, hogy a CPE510 -hez csatlakozunk. Nem, tessék csak használni "Belső Wi-Fi" -re a saját eszközt, ahogyan a képen látjuk. Amennyiben a CPE510 -hez akarnál csatlakozni, akkor jól kinyírod a CPE610 és CPE510 közötti kapcsolatot. Most akkor a két épület között kapcsolatot vagy nem?

Még egyszer - a CPE610 és CPE510 csak az egymás közötti kapcsolattal foglalkozik. Egyikre sem csatlakozunk kliensekkel egyik oldalon sem. Nézd meg a képen merrefelé állnak? Ezek irányított eszközök.

Alább egy kép a linkedről. Kezdjük azzal, hogy a multi SSID -t meg a repeater (extender) módot irtsuk ki magunkból. Nyúljunk le egész mélyre magunkban és az írmagját is tépjük ki. Amennyiben el is olvastuk és értelmezni is tudtuk, akkor tudjuk miért, de ne szaporítsuk a szót tovább:

Eleddig a Mikrotik gyakorlatilag a legelső 'Access Point' módban ment és erre csatlakoztál a sok eszközöddel. De ez már nem megy a korábban részletezett okok miatt. Felejtsük el. Mint ahogy a 'Repeater (Range Extender)' módot is. Itt ugye azt írja, hogy a WiFi -n kapott net -et osztja tovább WiFi -n (a 'Bridge' mód ugyanez csak külön SSID -t kapnak a helyi kliensek ...). Na ezek sem kellenek nekünk, mert egyfelől pont a másik irányba néz (irányított eszköz), de a legfontosabb: ezzel kinyírnánk a két eszköz közötti kapcsolatot. De ezt nem akarjuk - ugye nem akarjuk?

Ami a lényeg - az első képen láthatunk:

- kettő "Belső WiFI" -t, melyet a 1043ND és a Te eszközöd biztosít. 2.4 GHz -en/5 GHz -en - tökmindegy. Ezt használod. Van vezetékes kliensed - azt is rádughatod a saját router ikonnal jelzett eszközödre (ami AP módban fog futni).
- egy 'Külső WiFi' -t látsz. Egy kapcsolat - egy SSID. Csak egymással foglalkozik a két eszköz. Technikailag mindegy lenne, hogy melyik csatlakozik melyikhez - a lényeg, hogy létrejön a kapcsolat, akkor rákerüljél a bal oldali épület helyi hálózatára és onnan internet -et kapj (ugye piros vonallal csak ott látunk bejövő vezetékes internet kapcsolatot).

Egyszerűsítsünk:

- CPE610: Beállítasz 'Access Point' módot és egy db SSID/jelszót.
- CPE510: Beállítasz 'Client' módot és a másik eszközön beállított SSID/jelszóval csatlakozol.
- a saját routered jobb oldalt: a CPE510 -ből kijövő UTP kábelt bedugod a routered WAN portjába. A saját routeredben beállítasz AP ('Access Point') módot. A vezetékes klienseidet rádugod a LAN portjaira - a mobil klienseket pedig a saját routeredben beállított SSID/jelszavakkal csatlakoztatod a saját routeredre (nem a CPE610 -re és nem a CPE510 -re).

Na most az szép dolog, hogy miért jársz ide a fórumra és én is szívesen segítek. Ugyanakkor már az egész fórum hangosan röhög rajtunk, hogy kb. 36 -odszor írom le tökugyanazt.

(#85665) blakey válasza csibor (#85663) üzenetére


blakey
titán

A helyére nem fog menni, a CB-t modem módba kell helyezni és akkor jöhet a saját router. Ha visszaolvasol néhány hsz-t akkor találsz ajánlásokat árkategóriákra bontva.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#85666) dkess válasza dkess (#85664) üzenetére


dkess
őstag

@Szerk: amennyiben jobboldalt négy lakás is lenne, akkor sem kell 4 SSID - csak, ha a bal oldali jó ember egyesével akarja letiltani az embereket (mondjuk mert nem fizet vagy összevesznek). Ez esetben ez a része mindegy. A jobb oldalt a négy lakást tekintve két út van:

1.

A saját router eszközből lehetőleg kábelen továbbosztod a net -et a másik 3 lakásba.

2.

Mindenki vesz jobboldalt egy CPE510 -et és az elv ugyanaz, mint a rajzon csak mind a négy lakásban. Ekkor mondjuk baloldalon is jobban járunk egy CPE510 -el.

Értelemszerűen, ha mind a négyen teljes erővel neteztek, akkor oszlik a 100 Mbps. A gyakorlatban lesz vagy 15-20 Mbps legfeljebb (ezért is jobb az egyes pont, mert akkor lehetne átlagosan stabilan 20 Mbps felett is).

Szerk.: azt ugye tudod, ahogyan már a korábbi hsz -eimben is írtam: nem a WiFi elméleti max. sebessége fog négyfelé osztódni (ami ugyís 100 Mbps gyakorlati maximumnál tetőzne), hanem a 100 Mbps -es LAN csatin ahol le fogod venni a net -et. Az, ha megfeszül se tud 100 Mbps -nél többet ...

[ Szerkesztve ]

(#85667) Alex91 válasza dkess (#85664) üzenetére


Alex91
félisten

Nem lesz jo, mert te se olvasol! :D

Mara kiderult, hogy 4 kulon lakasban kellene azt a wifit, a savszelt igazsagosan szetosztva, eljuttani...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85668) dkess válasza Alex91 (#85667) üzenetére


dkess
őstag

Amit nem írnak azt nem tudom olvasni.

Egyébként már, ha olvasás, akkor olvasd el az utolsó hozzászólásomat, amiben épp a 4 lakásos témakörről értekezek ... ;]

(#85669) Alex91 válasza dkess (#85668) üzenetére


Alex91
félisten

Amig en irtam, addig irtad te is :).

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85670) MaCS_70 válasza Daywalkerke (#85659) üzenetére


MaCS_70
félisten

Az megvan, ugye, hogy a CPE-k szektorsugárzók. A repeaterüzemmódjuk (ami egyébként szerintem is úgy általában egy kerülendő szükségmegoldás) nagyjából arra jó, hogy valami szűk akadályt megkerülj vele, tehát mindkét oldalnak a szektoron belül kell lennie?

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85671) PeterPH válasza Alex91 (#85662) üzenetére


PeterPH
senior tag

Jogos, de mint írtam, csak tegnap lett beüzemleve, úgyhogy korlátozottak a tapasztalataim.
Egy Linksys EA6900 (AC1900) router-em volt, ami gyakorlatilag az ASUS RT-AC68U ikertestvére, olyannyira, hogy az EA1900-on is Asuswrt-Merlin firmware-t használtam amióta csak létezik. Ezzel teljes mértékben elégedett voltam, csak tovább szerettem volna lépni, haladni akartam a korral.
Egyre inkább mozgatta a fantáziám egy AX-es router beszerzése, így mivel szeretem a xiaomi cuccokat beszereztem egy nagyon hipe-olt AX3600-at (global verzió, xiaomi.hu), ami finoman szólva csalódást okozott lefedetettség tekintetében. Helyiségen belül még tartotta a lépést a régivel, illetve AX-en nyílván beelőzte, de helyiségen kívül már mindenhol jelentősen rávert a régi router. Nem akartam firmware-ekkel, régió hackeléssel bajlódni egy garanciális eszköz esetén, és a szolgáltatásai sem nyűgöztek le. Egyszóval ez ment vissza a feladónak.
Ezután ASUS fronton kezdtem el nézelődni, információkat gyűjteni (AX82, AX86, AX92), de végül elvetettem a dolgot, az elrugaszkodott árakat látva, ennyit nem ért volna a váltás.
Ekkor jött szembe a TP-Link AX73, lényegesen kedvezőbb árcédulával, így gondoltam adok neki egy esélyt. Szerencsére úgy néz ki bejött, megfelel az igényeimnek.
Az egész lakásban (4 szoba, 80+ nm) hozza a korábbi router tempóját a régi kliensekkel, AX klienssel (jelenleg csak egy telefon) pedig erre is rá tud tenni egy lapáttal. Digi FTTB500-at reccenésmentesen viszi, nem hiszem, hogy később az FTTH1000 gondot okozna neki. A wifi teljesítményét iperf-el néztem, 850-900Mbit között tetőzik a telefonomon.
Hamarosan érkeznek AX200 kártyák is, amikkel tovább tudom bővíteni az AX képes eszközeim listáját.

(#85672) Elk_hound válasza woodworm (#85647) üzenetére


Elk_hound
tag

Köszönöm, igen ezt a funkciót kerestem.

(#85673) csibor válasza blakey (#85665) üzenetére


csibor
őstag

Természetesen ez alap. Akkor visszaolvasok.

(#85674) Daywalkerke válasza dkess (#85664) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Szerintem itt valami félreértésben lehetsz mert én többször írtam, hogy a jelenleg a kültéren lévő Mikrotik eszköz most jelenleg is működik és jelenleg is ezen keresztül kapják a 4 SSID jeleket az abban az épületben lévő eszközök (mobil, tablet) ahol nincs semmilyen internetszolgáltatás.
A probléma csak azzal van, hogy mivel ahogy az előzőekben többször is írtam, hogy ez a Mikrotik 2.4Ghz-es eszköz kb. 5 éve lett felszerelve (nem általam), akkor még alig volt pár 2.4Ghz-es jel az egész környéken, ezért akkor erre a célra, hogy abból az épületből ahol az 1043ND router van, tehát ezen épületből (aminek külső falán van jelenleg is a Mikrotik) a szomszédos épület felé továbbítsa range extender-ként a wifi jelet, amit azon épületben több külön lakásban több külön eszközzel is használnak, tehát közvetlenül a Mikrotik által kibocsátott 4db SSID-k vannak jelenleg is használatban, amivel nem is lenne gond ha nem lenne jelenleg rengeteg más egyéb, idegen 2.4Ghz-es jel, amik valószínű, hogy sokszor megzavarják a Mikrotik által küldött 2.4Ghz-es jelet és ezért a Mikrotik által küldött 2.4Ghz-es jelek sokszor instabilak, pedig az előző években ilyen problémák alig voltak.

Az eszközöknek a Mikrotik eszközhöz való csatlakozásával egyébként nincs gond mert mindegyik lakásból van a Mikrotik-re akadály nélküli "rálátás", tehát semmi nem akadályozza-zavarja (pl. fal, vagy egyéb akadály) az eszközöket (mobil, tablet), hogy csatlakozzanak a Mikrotik-hez, ezért abba az épületbe ahol nincs internetszolgáltatás jelenleg sincs semmilyen eszköz ami a jelet ezen épületben fogadja a Mikrotik-től, hanem az eszközök (mobil, tablet) közvetlen csatlakoznak a Mikrotik-hez.

Remélem így most már minden egyértelmű és az is, hogy pont ezért miért csak egy CPE510-es eszközt szeretnénk első körben venni és azt a jelenlegi Mikrotik helyére feltéve és a Repeater (Range extender) funkciót bekapcsolva rajta kipróbálni, hogy tudnak-e (ugyanúgy ahogy eddig a Mikrotikhez 2.4Ghz-en) a szomszédos épületből az eszközök (mobil, tablet) közvetlenül 5Ghz-en csatlakozni a CPE510-es eszközhöz.
Ha nem akkor természetesen abba az épületbe is lesz véve egy ugyanilyen eszköz (CPE510) ahol nincs internetszolgáltatás és minden úgy meg lesz csinálva ahogy dkess írta a két CPE510-es eszközzel, de ha működik egy CPE510-es eszközzel is a dolog akkor minek venni még egyet?

(#85675) Alex91 válasza Daywalkerke (#85674) üzenetére


Alex91
félisten

Es gondolom az 5 ev alatt nem is nott a Mikrotikra kapcsolodo kliensek szama... :DD

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85676) dkess válasza Daywalkerke (#85674) üzenetére


dkess
őstag

OK, a félreértésekről. Nekem a legelejétől tiszta, hogy egy Mikrotik és a másik oldalon klienseszközök. Szerintem ezt rosszul gondolod - olvasd vissza a hsz -eimet. én tisztában voltam ezzel.

Ami viszont nem volt tiszta, hogy 4 külön háztartás eszközeire kell ezt megoldani. Ennek oka, ahogyan mások is írták, mert egyszerűen nem tartottad fontosnak megemlíteni. Visszaolvastam a hozzászólásaidat és igen - jól emlékszem, mégcsak nem is utaltál rá. Sőt konzekvensen egyes számban nyilatkoztál a másik házban levő dolgokról. Mondjuk az utolsó hsz -emben erre reagálva írtam két megoldást is a 4 háztartásos modellre.

Kérlek nézd esetleg vissza, hogy e mellett egy távolságadatra hányszor kérdeztem rá és mennyi idő hány hány hsz után kaptam meg az info -t. Na most ezek nem a félreértés kategória.

Aztán le volt írva sokszor neked nem "erősítő meg hatótávnövelő" kellenek. Ezek viszont még most sem mennek át nálad. Temérdekszer leírva, YT videón bemutatva - de még a TP-Link -es linken amit hoztál ott is világosan leírják. A "hülyeség" tényleg elpusztíthatatlan ...

Abban megint tévedsz, hogy a Mikrotik hatótávnövelő (extender) módban fut. írtam az utolsó és a korábbi hsz -eimben is, hogy "Access Point" módban fut. Sőt még Te is írod, hogy UTP -n kapcsolódik a 1043ND. Most meg azt írod mégsem kábelen van összekötve a Mikrotik a 1043ND -vel (egyébként de)?

Ami még nem megy át pedig sokszor le volt írva: a 2.4Ghz-es megoldásotok most nem megy. Igazam van? Namost az 5 GHz ugyanezzel a logikával még kevésbé fog menni. Ennek oka, hogy az 5 GHz sokkal rosszabbul bírja a távolságot (szétszóródik) illetve falakat (ott meg elnyelődik). A 2.4 GHz meg megy mindenen, mint kés a meleg vajon. A zavarás nem (annyira) érdekes Mikrotik (vagy az utódja) szemszögéből, mivel irányított eszköz. Ez a másik dolog ami szintén nem megy át a kezdetektől, hogy ezen eszközökben ez az igazi truváj.

Azaz a probléma ismét - ha a mobiltelók nem tudják átlőni a 2.4 GHz -et a falakon --> akkor 5 GHz -en még annyira sem fogják tudni ebből a távolságból. Tényleg ott volt az utolsó-előtti hsz -emben a link ugyanerről az esetről, kérlek olvasd el és értelmezd.

Az extender mód még kettő CPE510 (avagy az egyik CPE610 mindegy) is sz@pás lesz. Teljesen másra találták ki. Már mások is írják, hogy nem lesz jó neked. Ne az alapján válassz üzemmódot, hogy melyiknek van kellemesebben csengő neve. Egyébként csináld - majd rájössz.

(#85677) Arnee01


Arnee01
csendes tag

Sziasztok,
egy kis supportot kérnék Tőletek hálózatfejlesztéshez, ehhez rajzoltam egy kis ábrát.

T betűs szolgáltató 1 gigás netéhez adott routertől (1-es pont) a jellemzőbb felhasználási helyekre (2-es és 3-as pont) van UTP kábel húzva (narancssárga vonalak). Mivel a szolgáltatói eszköz wifije nem túl acélos, ezért egy korábbi Asus AC55U routeremet állítottam üzembe AP-ként a 2-s pontnál, itt amit lehet kábelre raktam (kék vonalak) és a környéken van is szép erős és gyors wifi (~400 mega körül 5GHz-en laptop meg telefon). Emelet 3-as pontján már gyengébb a performance, így mivel UTP adott, terveznék ide egy routert. Persze akkor már legyen vmi mesh megoldás, így AC55U vagy beáll vezetékes AP-nek valahova kikapcsolt wifivel, vagy családban nyugdíjaznám. Ami úgymond fix megkötés, hogy szolgáltatói modem/routert nem tudom áthelyezni, és ott mellette van vezetéken NAS + kamera recorder is.

1. Ha 2-es és 3-as pontra veszek 1-1 mesh képest eszközt és az a szolgáltatói router mögött AP módban van, az elétképes megoldás? Szeretném megúszni a 3 router dolgot :) Ide mondjuk low-end megoldásnak 2x AC57 mesh-be ~30-ból jó lehet? Vagy 2x ennyiért AX55 például?

2. Szükséges, vagy javasolt lehet 3 eszközös felállás, úgy hogy 1-es helyre szolgáltató mögé beteszek egy fő routert és 2-es 3-as pont a node?

3. TP-Link AX73-mal mi volt a gond? :) mondjuk Asus párti vagyok, szóval csak érdeklődnék :)

4. milyen más megoldást, vagy eszközt javasoltok? (AC vs AX vonalat azért nem döntöttem el, mert jelenleg is AX képes telefonnal AC-zek és bőven elég a ~400 mbit mindenre, és értem én, hogy jövőállóbb, de vehetek vmit 10 évre 100ezerért, és akkor most azzal brutál elégedett leszek, de ehhez képest ha 30-ért veszek valamit és 3 évig használom, akkor pont ugyanott vagyok anyagilag "értékcsökkenésben", és 3 év múlva, lehet jobbat vennék, mint ami most kerül 100ezerbe. Na ez csak eszmefuttatás volt, köszi az észrevételeket és hozzászólásokat előre is!

[ Szerkesztve ]

(#85678) dkess válasza Arnee01 (#85677) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

A 2 db AC57U v3 (vigyázz - csak a v3 AiMesh képes) életképes ötlet a kettes és hármas ponton mindkettő AP módban és az egyiket AiMesh Router -ként konfigurálni.

Az egyes pont kérdése attól függ, hogy itt mennyire kellene jó WiFi? Értem ez alatt, hogy pl. ha itt minden vezetéken van és maximum néhanapján jár arra mobiltelóval akkor nem feltétlenül kell ide új harmadik router. Azaz ennek függvényében kétfajta lehetséges megoldás:

1. Nem kell egyes pontra aktív Mesh WiFi

Akkor az AC55U mehet ide vezetékes (kikapcsolt rádióval) router -nek. Azaz szolgáltatói eszköz bridge módban és ez a router NAT -ol. Az AiMesh működni fog akkor is, ha két router van mögötte AP módban (az egyik AiMesh Router lesz e mellett).

2. Kellene teljesértékű harmadik Mesh WiFi tag is oda.

Nincs mese, akkor 3 db AC57U v3 kell ... (és a AC55U megy nyugdíjba vagy switch -nek ilyesmi). Ebben az esetben az egyes ponton levő eszköz lesz a router és e mellett az AiMesh Router is - a másik kettő pedig AP módban illetve Aimesh Node -ok.

AX témakör. Amennyiben a fentebbiek kijönnek AX56U -val, akkor legyen (a leginkább forgalmas helyen AX58U is elférne). Egyébként inkább AC. Az AX55 -öt sajnos jópáran szidták.

TP-Link AX73 -el nincs gond. Bitang jó cucc - oda ahova egy router kell ajánlható. Azonban Mesh tekintetében nem feltétlenül. Az oka, hogy a TP-Link OneMesh amit támogat az csak WiFi backhaul -t tud ... A Deco -k Deco Mesh -e pl. támogat kábeles backhaul -t. Úgyhogy főleg, ha Asus a preferencia Nálad, akkor legyen abból Mesh rendszer ...

(#85679) Alex91 válasza Arnee01 (#85677) üzenetére


Alex91
félisten

Most azert jo lenne eldonteni, hogy AC vagy AX... Egyebkent szerintem 3 eszkoz, vagy esetleg 2 erosebb eszkoz tenné meg. Mindket esetben kikapcsolt szolgaltatoi wifi-vel.

Ez most jo aron van, de lehet, hogy kellene melle switch is: [link]
Ket eszkozre: Asus RT-AX58U, egy a mostani szolgaltatoi melle, egy a 2-es pontra. Ha nem eleg, akkor ugye meg kellene valami a 3.-ra is.
Nem tudom, hogy a TP-Link AX73 tud-e kabeles backhault, mert most az is van jo aron akcioban. Ha tudja, akkor ez is megfelelne.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85680) Daywalkerke válasza dkess (#85676) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Még véletlenül sem szeretném, hogy az az érzés legyen benned, hogy tiszteletlen vagyok veled, mert pont, hogy ennek az ellenkezője igaz, NAGYON hálás vagyok az eddigi írásaidért-tanácsaidért, mert mint a wifi-vel kapcsolatos teljesen laikus emberként ezek óriási segítségek voltak, de most idézek a #85676 hsz-edből: "a 2.4Ghz-es megoldásotok most nem megy. Igazam van?"

Ahogy azt már többször (pl. a mai #85674 hsz-emben is) írtam, hogy a Mikrotik jelenleg is működik 2.4Ghz-en és bőven átér a 2.4Ghz-es jel azon épületben ahol nincsen internet szolgáltatás, csak a rengeteg 2.4Ghz-es egyéb jel sokszor zavarja a Mikrotk jelét, és ezért a fogadó oldalon a mobilokon és tableteket sokszor megszakad a jel, majd aztán kis idő után újra vissza is jön és akkor újra van a mobilokon és tableteken internet, tehát véleményem szerint 99%-os valószínűséggel a CPE510-es eszköz 5Ghz-es jele is probléma nélkül fog átérni először repeater (extender) módban megpróbálva, de ahogy írtam ha mégsem akkor megfogadva a tanácsodat még a fogadó oldali épületre (ahol nincs internetszolgáltatás) is lesz rakva egy CPE510-es eszköz.

(#85681) dkess válasza Alex91 (#85679) üzenetére


dkess
őstag

Neki a 2 -es és hármas ponton kell erős WiFi (az egyes pont kérdéses - ezt nem tudta még eldönteni). Egyébként jó ajánlat.

A TP-Link AX73 nem tud kábeles backhault.

@Daywalkerke,

Első körben határozzuk meg a "működő megoldás" definícióját: jelen esetben az ami stabil és értelmezhető sebességgel lehetőséget biztosít WiFi alapú kapcsolatra a két épület között. Pont. Én így értettem a működést.

Ha egy eszköz villog, füstöl vagy éppen a fejetetejére áll és ugyanakkor a fentebbieket nem teljesíti, akkor az a megoldás nálam a : nem működik kategória.

Namost ennek fényében újraolvasva az érintett hozzászólásomat? :)

(#85682) Arnee01 válasza dkess (#85678) üzenetére


Arnee01
csendes tag

köszi.

Az, hogy a szolgáltatói router bridge módban van és mögé közvetlenül egy saját router ez miért jó? 1-es ponton nem kell erős wifi, igazából 3-as helyről próba alapján AC55 elég jól besugározza az emeletet. Csak akkor lent nincs semmi :)

A zenwifis ajánlat, amit Alex91 ajánlott alapvetően tetszik wifi szempontból, kicsi hiányérzetem vele, hogy az "amit lehet dugjunk kábelre" elv sérül, illetve nem biztos hogy értem miért jobb, mint akár 3 darab AC57U (v3 természetesen), vagy rosszul látom?

AX58 és 56 jól működik együtt mesh szempontból? Nem ajánlottam azonos típusokkal menni?

Mindezek csak kérdések és abszolút a tudáshiánynak tudhatóak be, véletlenül sem kötekedés :)

és még1x köszi a segítséget mindenkinek!

(#85683) bigdady


bigdady
nagyúr

Hali

Mesh wifi kiépítésére mi most a bestbuy? 4 helyiség tégla ház egy szintes. 3-500-as UPC melle kene. Koszi

(#85684) dkess válasza Arnee01 (#85682) üzenetére


dkess
őstag

Szívesen.

Ez a felállás tartogat számos előnyt önmagában is - pl. port-forward, dhcp reservation, egy DDNS és/vagy VPN szerver beállítása, de akár persze tehetsz rá nyomtatót, 4G -s USB stick -et vagy akár háttértárnak (biztonsági mentésnek, médiaszerver is) és még Mesh rendszert is lehet rá konfigurálni (amennyiben az a forgatókönyv lesz) ésatöbbi ésatöbbi. A szolgáltatói eszközzel ugye egyiket sem tudod.

Alex91 ajánlata is "kábelvégre dugós". Igaz, hogy kevés LAN csati van rajta, de nem nulla. Ráadásul a főrouterből megy kétfelé a két node felé egy-egy UTP. Persze a switch -eket hozzá kell számolni az árhoz, ha nincs elfekvőben. Egyébként az ajánlott ZenWiFi AX1800 -as - mint a AX56U is ... A routerrel kapjuk a LAN portokat is (ugye Nálad a node -oknál is vannak kábeles eszközök) és talán egy fokkal jobb rádiós tulajdonságokat. A ZenWiFi -vel meg a dizájnos kinézetet. Összeségében ugye hasonló árban vannak ...

Ja most nézem még egyszer, hogy AC -sat ajánlott - ennél ugyanaz a képlet, mint fentebb csak a AC57U v3 -t behelyettesítve. Ez az AX -es verzió, amire fentebb gondoltam: [link] .

@Daywalkerke,

Összedobtam már egy rajzot, hogy el tudd képzelni mire is való egy WiFi -s "erősítő" és egy "hatótávnövelő" (utóbbi repeater vagy extender). Ilyesmit a korábbi képemen nem láttunk - ugye? Talán ez is segít eldönteni melyikre van szükséged:

Persze utóbbihoz lehetne vonatos meg hegyiösvényes meg hasonló rajzok, de ne bonyolítsuk ...

(#85685) Alex91 válasza bigdady (#85683) üzenetére


Alex91
félisten

Hany nm, hol helyezkedik el most a wifi router?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85686) bigdady válasza Alex91 (#85685) üzenetére


bigdady
nagyúr

Kb a ház közepén a kazánházban kb két válaszfal van minden irányban de van ahol három. 150nm :R

[ Szerkesztve ]

(#85687) blakey válasza bigdady (#85683) üzenetére


blakey
titán

2db AX92U

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#85688) bigdady válasza blakey (#85687) üzenetére


bigdady
nagyúr

És hova kene az egyiket rakni és hova a másikat? Ház közepén van a connect box modem a kazanhazban. Oda az egyik az oké

[ Szerkesztve ]

(#85689) Gubek-Einste válasza csibor (#85663) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

20k környékén csak a TP-Link Archer AX10 van mint ajánlott AX-es eszköz.
Ajánlott eszközök 20k alatt Asus AC57U vagy TP-Link Archer C5v4 lenne, picit felette (22k) az Asus AC1200GU volna ami sokkal jobb válasz volna.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85690) Gubek-Einste válasza MaCS_70 (#85670) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Zavaró állomás létesítésére tökételes az irányított antennás eszköz repeater módja :D

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85691) Gubek-Einste válasza bigdady (#85688) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ha mutatsz egy rajzot akkor könnyebb lenne.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85692) Alex91 válasza bigdady (#85688) üzenetére


Alex91
félisten

Kezdesnek vegyél egy 92U-t, ha nem lesz elég, akkor mehet melle másik.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85693) Essejó válasza dkess (#85676) üzenetére


Essejó
veterán

Csodálom a türelmedet! :R

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#85694) Daywalkerke válasza dkess (#85684) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Igen valóban a wifi erősítő kifejezést ezentúl hanyagolom és marad az extender/repeater használata.
Működésről alkotott nézeteink pedig ahogy látom nem egészen egyeznek mert én "nem működőként" az olyan eszközt definiálom ami egyáltalán nem működik, ha szaggatva vagy akadozva is, de valamennyire működőképes, nálam az még a működő kategória :)
Illetve jelen esetben a 2.4Ghz-en szerintem lehet bármilyen stabil és megbízható eszköz, az általad működőként definiált kapcsolat(idézlek: "stabil és értelmezhető sebességgel lehetőséget biztosít WiFi alapú kapcsolatra") a rengeteg más és egyben zavaró 2.4Ghz-es jel miatt sosem lesz a 2.4Ghz-en, ezért is jött szóba az 5Ghz, aminek bár tudva, hogy ahogy írod, hogy "sokkal rosszabbul bírja a távolságot (szétszóródik) illetve falakat (ott meg elnyelődik)", de mivel ahogy írtam semmi zavaró tényező 88pl. fal) nincs a két épület között és légvonalban kb. 20m a távolság és tökéletes a két épület közötti rálátás, valamint az egész környéken 1 vagy 2db 5Ghz-es jel van csak, ezeket és a 2.4Ghz előnyeit is figyelembe véve még így is talán nagyobb az esély arra, hogy egy db CPE510-es eszközzel 5Ghz-en jobb lesz az eredmény mint a mostani 2.4ghz-es Mikrotikkel.

(#85695) Alex91 válasza Daywalkerke (#85694) üzenetére


Alex91
félisten

Csinald! Aztan szamolj be, hogy hogyan szuperal! :D

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85696) Daywalkerke válasza Alex91 (#85695) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Mindenképpen megírom, de az ünnepek miatt már csak jövő év elején lesz belőle valami, úgyhogy januárban jelentkezem, addig is köszönök szépen mindenkinek minden információt.

(#85697) torkis


torkis
csendes tag

Segítséget kérnék router választásban. A házban van egy 8 portos Mikrotik cloud router, amelyet fő tűzfal funkcióra használok, innen minden szobába húztam ki Cat6 kábelt. Ezt akarom kiegészíteni AP módban üzemeltetett routerrel. El tudom helyezni a ház nagyjából központi helyén, általában 1-2 fal távolságra lenne (5-10m) az eszközöktől. Jelenleg még nincs AX eszközöm, de 1 éven belül gondolom lesz, viszont az AC sebessége nekem elégnek tűnik. A gyerekek még kicsik 3 éven belül nem gondolnám, hogy nagy Wifi fogyasztók lesznek. valahol 30e körül szeretném megúszni a dolgot.
Az Asus RT-AC65P, RT-AC57Uv3, TPLink AX50 között vacilálok jelenleg, de persze nem ismerem a teljes kínálatot. Milyet vegyek szerintetek?

(#85698) dkess válasza torkis (#85697) üzenetére


dkess
őstag

Amennyiben egy router elég lesz, akkor AX50.

Amennyiben nem vagy nem vagy biztos benne, akkor 2 db AC57U v3 -al a járnál jobban ház két pontján és AiMesh -t konfigurálsz. AiMesh -t lehet konfigurálni két AP módban levő Asus router között is - egyik lesz az AiMesh Router, a másik az AiMesh Node.

(#85699) Olyan válasza Alex91 (#85621) üzenetére


Olyan
csendes tag

Szia
sajna ennyit nem szanok ra. Max 50000.
ebbol kell kihoznom a legjobb megoldast.
Sugarzasi tavolsagban van nagyobb elteres a tplinkek es az Asusok kozott?
pinceben eleg a kisebb savszel es itt nem lesz kabeles semmi.
a jelenlegi upc routeremhez kepest lenyeges erossegnovekedesre lehet szamolni ezek kozul valamelyikkel?
ott ahol jelenleg gyenge a vetel vagy nincs ott csak mobil eszkozok vannak alacsonyabb adatforgalommal.
emeleten a szobak a nappali es router folott vannak. Egy fodem van koztuk. Eleg jol atmegy a wifi most is. Telefonon merheto 150-200 mbit. A tobbi alacsonyabb priotlritasu helyiseg. Egy extender is eleg lehet?
pl. A teraszon internetradio vagy youtube, nem 4k tartalom lesz.
mi a legjobb megoldas ami jo erre a keretet alapul veve?
koszi

[ Szerkesztve ]

(#85700) dkess válasza Olyan (#85699) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

3 db AC57U v3. Szigorúan kábelen minden. Az "extender" szót úgy ahogy van elfelejted. AiMesh hálózatot konfigurálsz. A három hely:

- a nappaliban levő mostani helyet elcsúsztatod az 'R' betű irányában. Ez nem lesz gond, ha jól feltételezem, mert pont azért került a mostani helyére, hogy a konyha/terasz irányába legyen valami (de nem lett az igazi) ...
- a másik a konyhába az 'E' betűhöz - mondjuk lehetőleg az ablakba. Ez felel majd a ház jobb oldala/konyha/terasz tandemért,
- a harmadik megy az emeletre.

(úgy egyébként mindent a router -ek környékén kábelvégre dugsz. A pincébe a két földszinti router WiFi -je is le fog szivárogni a mostani egy helyett ...)

Ez így 48K HUF - benne vagyunk az 50K HUF -os keretedben és lesz egy f@sza WiFI -d otthon ...

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.