Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Win 10 LTSC: hülye vagyok?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
Kis KBC tapasztalat:
Forintot utaltam be hozzájuk, néhány perc alatt jóvá lett írva, pedig gyűjtőszámlára ment.
Nincs külön devizaváltás, tehát azt nem tudod megcsinálni mint RC-n, hogy először váltasz majd valamikor felhasználod.
Kizárólag a tranzakcióval együtt vált, tehát amikor mondjuk épp eurós ETF-et veszel, és csak annyit (egy kis ráhagyással) amennyi a tranzakcióhoz kell.
Így elég sok maradék keletkezik, forintból ugye amit nem váltott át, euróból pedig a ráhagyásnak megfelelő összeg.
A váltásnak nincs díja, ellenben az árfolyam nem a legjobb.
Én kb. 1000 eurót váltottam, a középtől 3 forinttal drágábban (375 vs. 378), így ez összesen kb. 3000 forintba került, szemben az RC 5 eurós minimum díjával és normális árfolyamával.Az ügyfélszolgálat első látásra jónak tűnik, bankszámla kivonatot küldtem nekik e-mailben, hogy vegyék fel a számlaszámom a rendszerbe. Ezt néhány perc alatt elintézték.
A MobilBroker és a WebBroker jól használható, fényévekre van az RC-től. A biztonsági funkciók külön tetszenek, QR kódos beléptetés, mindenhez félperces lejáratú jelszót generál a mobilapp, ennek valahogy így kell működnie a huszonegyedik században.
Ami számomra kicsit negatívum volt, hogy a számlanyitási folyamat személyes azonosítási részére csak a jelentkezéstől számított 2 hétre kaptam időpontot, Budapesten.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz aujjobba #65803 üzenetére
A váltási árfolyammal sajna nem lehet mit kezdeni. Érdemeseb egyből eurot beutalni.
Ha csak devizát váltanál, de nem akarod elkölteni, akkor azt tudod csinálni, hogy beadsz egy olyan megbízást, ami biztos nem fog teljesülni(jó magas limitárral), és közbe a kívánt forint mennyiséget átváltod "tranzakció közben".
A devizaváltás egyből teljesülni fog így, a vétel viszont nem. Ez után vond vissza a vételi megbízást, és kész is a váltás
Én a maradék elköltehtetlen aprót ami euróban maradt rajta, így váltottam vissza forintra, egy ideig fedezi a számlavezetési díjat. -
aujjobba
addikt
válasz PredatorZoli #65804 üzenetére
TBSZ-ről tudnak díjakat vonni?
A főszámlán párszáz forint maradt csak, a TBSZ-en ragadt be 12ezer. -
Csabroncka
addikt
Sziasztok, ha a MÁP+-om 06.14-én ír jóvá kamatot, mikor tudom bontani bünti nélkül, ezt a részét sajnos nem nagyon értettem
"in medias res"
-
Fifi
őstag
válasz Csabroncka #65806 üzenetére
"A kamatfizetést követő 5 munkanapos időintervallumban a forgalmazók nettó 100%-os árfolyamon (ami a névérték) plusz a visszavásárlás értéknapja szerinti felhalmozott kamaton jegyeznek vételi árat a Magyar Állampapír Plusz sorozatra és vásárolják vissza a befektetőktől."
Forrás [link]
A konkrét napokat az adott sorozat nyilvános ajánlattételében le is írják.
[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
válasz axioma #65788 üzenetére
Nem emlékszem, hogy szoktak-e jóval előre szólni. De mivel vételi árfolyamként van szó róla, így bármikor változhat. Amúgy is, alapesetben ezek hosszú távú papírok, ilyen szemmel árulják és kellene, hogy megvegyék. Az olcsó menet közbeni eladás csak jóindulat leginkább.
Én simán el tudom képzelni, hogy pl. 2 év múlva, amikor tizeniksz százalékot fizet a PMÁP és mondjuk szűkösebb a költségvetés, akkor ezzel ösztönzik, hogy végig tartsák az emberek. És ha valaki pont akkor kell, hogy kivegye a pénzét, az IJ... -
aujjobba
addikt
válasz aujjobba #65805 üzenetére
Tudnak.
‘A havi díjat a Fióktelep elsősorban a normál számláról kísérli meg levonni, másodsorban pedig a TBSZ számláról.’
[link]KMT: Beszéltük ezt már, hogy a kincstárnak nem érdeke a feltételek ilyen szintű lerontása. Bizalomvesztés lenne a vége, aminek súlyos következményei vannak.
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz Csabroncka #65806 üzenetére
A keresőbe beírod a MÁP+-od sorozatszámát és a találatok között megkeresed a "Nyilvános ajánlattétel" című pdf-et, amiben pontosan benne vannak a visszaváltási napok.
-
Lex Icon
senior tag
Államadósság tekintetében hosszútávon szokás gondolkodni. Tehát nem a "most gyorsan kopasszuk meg az embereket" elv él, hanem a minél tovább és többet hitelezzenek nekünk az emberek.
Egy folyamatosan növekvő hitelállománnyal könnyebb a magasabb kamatokat is kifizetni, mint egy visszaváltási pánikot előidéző változtatással.
Az 1%-ra is pont azért vitték le, hogy növeljék a befizetéseket. A változások miatti ide-oda pakolgatásban pedig jelentős kamatfizetést tudnak megspórolni. Míg a többség csak rövidtávra és főleg lineárisan gondolkodik, az ÁKK-nál azért tapasztaltabb rókák vannak. -
cibere11
tag
válasz Manitou #65800 üzenetére
Üdv!
Még egy kérdés."PMÁP-nál ez a kamat a pénzszámládra kerül, ha nem állítottál be mást. ( pl saját bankszámlát)" Hol és hogy tudom megadni a saját számlaszámom.A webkincstárnál megadtam de nem jelzi hogy most már majd oda fogja utalni a kamatot.
Köszönöm.HTC Wildfire S 2.3.5, Nexus 7 16 Gb , iPhone 4 8Gb , iPhone 5s 16Gb iPhone SE 32gb iPhone SE 2020 64 Gb Macbook Air 2017 , Xbox SS Macbook M1, IPhone 13
-
AcCEsS
senior tag
A Random Capital számlámra tegnap éjszaka átutalt forint mikor kerül jóváírásra? A hétvége miatt csak hétfőn jelenik meg az egyenlegemen?
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
kavalkád
aktív tag
válasz aujjobba #65803 üzenetére
arra figyelj majd, hogy a van (vagy legalábbis 2 éve még volt) olyan szabály is a KBC-nél, hogy amennyiben a váltás piaci nyitvatartáson kívül történik akkor még brutálisabb árfolyamok vannak. ráadásul emlékeim szerint nem csak a célpiacnak kell nyitva lennie, hanem a BÉT-nek is.
TBSZ-ről nem lehet díjat vonni szerintem, hiszen akkor az kivételnek minősülne és megszünne TBSZ lenni.
update:
https://www.kbcequitas.hu/ugyfeltamogatas/tudastar/mennyibe-kerul-a-devizavaltas
ja, még van ilyen, 3% töblettel váltanak olyankor, rablás.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz kavalkád #65819 üzenetére
Bar a jogilag ervenyes valaszt nem tudom, de a
"TBSZ-ről nem lehet díjat vonni szerintem, hiszen akkor az kivételnek minősülne és megszünne TBSZ lenni."
szerintem teves logika, nem minden egyenleg-csokkento tranzakcio kivetel, a dijterheles az pont nem, hiszen nem jut hozza a befekteto. -
travix
aktív tag
Fed gazdaságpolitikájáról cikk:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220317/inflacio-2022-ben-vagy-deflacio-2023-ban-533785Röviden: marad az infláció kisebb kamatemelések mellett, hogy szinten tartsák
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Rovid kerdes: arfolyamnyereseg adozasa devizas reszveny eseten a szerzesi osszeg - ha jovedelemkent kerult a birtokomba - akkor az akkori (valaszthato) devizaarfolyammal szamolt teljes forintosszeg, vagy csak az a 0,87-es adoalap? Vagy szerzeskorinal mindig az adott napi, akkor is ha elter az adoszamitasitol? Es az eladaskor jol latom hogy fixen adott napi az alkalmazando arfolyam? Koszi.
-
aujjobba
addikt
válasz kavalkád #65821 üzenetére
Beírtam már erre a választ a kondíciós listából:
‘A havi díjat a Fióktelep elsősorban a normál számláról kísérli meg levonni, másodsorban pedig a TBSZ számláról.’
[link]A devizaváltás tegnap délután kettő körül történt, akkor szerintem nyitva voltak a piacok.
Mindegy, a kondíciós lista írja ezt is, hogy nincs váltási díj, ellenben 1-3% spread-re számítani kell.
Legközelebb a szokásos revolut-os módszert alkalmazom.[ Szerkesztve ]
-
kkjoz
újonc
Sziasztok,
nemrég szálltam be a tőzsdére, főleg ETF-eket vettem, bár a 10000-es OTP-ra sem tudtam nemet mondani. A portfólióm több mint fele SPPW (SPDR MSCI World Acc), mert a justetf szerint ennek voltak a legkisebb költségei és jó a kapitalizációja is; illetve egyéb hasonló világ és kontinens-specifikus termékek, és az előbb említett OTP.
Ahogy olvasgattam a fonalat, láttam hogy itt más ETF-eket (is) javasoltok, de kicsit még új vagyok a témában és nem teljesen értem a mögöttes gondolatot. Milyen más mutatók vannak, amiket érdemes nézni? Mi alapján döntse el egy "befekető", mennyire széles spektrumú ETF-et akar?Másik kérdés, ti hogy súlyozzátok a likvid és kevésbé likvid befektetéseiteket? Lakásvétel, szentimentális szempontokat félretéve, mennyire tud versenyezni a tőzsdei hozamokkal?
-
aAron_
őstag
MSCI World-nél én magasabb diverzifikációra törekednék. ACWI már tartalmaz feltörekvő piaci részvényeket is, szerintem ennek hosszú távon lehet haszna.
Ha komplikáltabb stratégiák is érdekelnek, factor befektetésekben mélyednék el jobban. Ez azonos kockázat mellett magasabb hozamot ígér, de gyakorlati működéséről még nem sikerült 100%-ig meggyőznöm magamat sem. Rational Reminder-en van egy külön topicja, érdemes szétnézni. Egyik legnépszerűbb UCITS ETF ebben a kategóriában JPM JPGL multi factor ETF-e.
Kötvény oldalon hosszabb lejáratú magas minősítésű állampapír ETF-ek védelmet nyújthatnak piaci shock esetén. Ennek beépítése is hasznos lehet.
Lakással fő probléma szerintem, hogy nagyon nagy tőke kell ahhoz, hogy ne jelentsen diverzifikációs problémát a tartása. Befektetési portfólióm 10%-ánál több pénzt én nem szívesen tartanék benne, jelenlegi környezetben meg pláne.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
bandus
veterán
korabban mar kerdeztem, de azt hiszem a mostani kamatkornyezetben mar abszolut megeri a 2024-es lejaratu map+-okat attenni a 2028/I PMAP-ba, ugye? Ket kulonbozo map+om van, ezeket eladnam es es a fenti pmap-ba tennem, de a felere lehet szuksegem lesz fel even belul. Meg igy is jo deal lehet?
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Lex Icon
senior tag
Most kell részvényt venni? - drága vagy olcsó (Bence Balázs)
Érdemes megfigyelni az inflációs várakozások ábráját 2023-24-re! -
kkjoz
újonc
válasz aAron_ #65828 üzenetére
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00B6R52259#chart
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00BJRCLL96#overview
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00BFY0GT14#exposure
Nekem eléggé egyformának tűnnek, annyi hogy mindegyikben USA a túlsúlyos, de pont az amerikait nem tartalmazó ETF-jeim mennek a leggyengébben eddig (gondolkoztam oroszon / kelet európain is februárban, de szerencsére kockázatkerülő voltam )
Lakással kapcsolatban olyan forgatókönyv mennyire hajmeresztő, hogy saját tulajdonban levő ingatlant fedezetként használva kölcsönt veszek fel, és ezt fektetem be? Itt játszana a lakás értéknövekedése is, potenciális bérleti díj és a tőzdsei nyereség mínusz a kölcsön törlesztői.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Lakással kapcsolatban olyan forgatókönyv mennyire hajmeresztő, hogy saját tulajdonban levő ingatlant fedezetként használva kölcsönt veszek fel, és ezt fektetem be? Itt játszana a lakás értéknövekedése is, potenciális bérleti díj és a tőzdsei nyereség mínusz a kölcsön törlesztői.
5-6-7%-os kamaton már ez nem annyira nyerő. 3%-on még jó volt, mostmár minimális lenne a marzs (márha lenne egyáltalán), ha egy 7%-os tőzsdei hozammal számolsz, annyiért ez nem éri meg. Nagyon megdrágultak a hitelek. Ráadásul szabad felhasználású jelzálogkölcsön drágább is mint a lakáscélú. Ahogy nézem, ezek már most is 7% fölötti kamaton mennek. Ez így felejtős.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
revolut magyar bankszámlaszámra való utalások meddig működnek?
Ma áttoltam egy adag pénzt a szokásos számlaszámra és még nem jött meg. Április rémlett amíg lehet...
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
kavalkád
aktív tag
válasz PredatorZoli #65836 üzenetére
ez a matek nem teljesen pontos, mert ha a tőzsde ugyanannyit hoz évente mint a lakáshitel éves kamata, akkor nyersz rajta, mivel a lakáshitelt havonta fizeted vissza, míg a tőzsdére egy összegbe fizeted be a pénzt.
pl. 10 mFt 5 évre 7%-os kamattal:
- teljes visszafizetendő összeg 11.880 eFt
- tőzsdén elért eredmény (kamatos kamattal) 14.025 eFt
itt azért látni a profitot.ettől függetlenül nem tartom jó ötletnek azt a megoldást, a létbiztosnágát teszi kockára aki ilyen irányba gondolkodik.
-
aAron_
őstag
válasz kavalkád #65839 üzenetére
Nettó jelenértéket kell számolni, és mivel a diszkont ráta pont annyi mint a hozam jelen példában, 0 az értéke. Az mindegy, hogy a cash-flowk nem egyszerre vannak.
#65831 Oppenheimer: Ha megvásárolható az ACWI, miért vennék World-öt? De ez csak egyéni preferencia.
What is your ikigai?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz aAron_ #65840 üzenetére
Mert én pl nem hiszek a fejlődő országok gazdaságaiban. Legtöbb fejlődő ország örökre az is marad, mert struktúrális/társadalmi szinten vannak gondjaik.
Sztem jobb választás az MSCI World kizárólag fejlett piacokkal.
Ezek bőven eleget profitálnak a fejlődő országokban, mindenféle idióta országkockázat nélkül.[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
vnorbi
aktív tag
válasz pethYeti #65846 üzenetére
Igen.
Egyébként ha úgyis át akarod váltani, akkor azoknál a sorozatoknál, ahol még sokat kell várni a következő kamatfordulóra, jobban megéri benyelni a 0,25% büntetést most azonnal, mert a PMÁP kamata annyival magasabb, hogy hamar kitermeli ezt a büntetést, és bőven pluszban leszel vele, mint ha kivárod a MÁP+ kamatfizetését, és csak akkor teszed át.
Szerk:
Ja, PEMÁP-ba akarod rakni. Akkor ott nincs ilyen tipp, azzal nincs egyértelmű haszon a MÁP+-hoz képest (alacsony a kamata, és futod a devizakockázatot, úgyhogy nem biztos, hogy az a végén jobb lesz).[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest