Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#66401) KMT válasza Vesa (#66393) üzenetére


KMT
addikt

Sok ilyen cikk jött ki az elmúlt hetekben, mindenféle előjellel.

Szerintem a korábbi tapasztalatokat sem lehet könnyen átültetni a mostani helyzetre.

A vétel tekintetében én az alapján dönteném el, hogy mennyire biztos, hogy "kell" lakás/ház rövid távon. Ha nagyon kell, akkor még pont nem túl drága hitelt lehet kapni hozzá. Ha nem kell annyira, vagy épp nem is kell hozzá hitel, akkor én várnék, mivel nagy árnövekedésnek kicsi az esélye. Kb kisebb, mint hogy eszkalálódik a háború, ami után meg jobb nem ingatlantulajnak lenni. Legalább a háború végét megvárnám.

(#66402) julius666 válasza aujjobba (#66395) üzenetére


julius666
addikt

Amikor lakast veszel ami epites alatt van, kialkudtok egy vetelarat a vallalkozoval, erre szerzodtok

Így van. Jellemzően te vevőként pedig fizetsz egy foglalót, ami a kivitelezőnél maradsz, ha te állsz el a vásárlástól, illetve a kivitelező visszafizeti neked a dupláját, ha ő mondja be az unalmast.

Amikor ilyen szintű emelkedések vannak költségekben/hitelkamatokban (amikor foglalózol/adásvételit kötsz jellemzően még nincs meg a hitelszerződés, nem garantált a hitelkamat), simán megérheti (vagy egyszerűen muszáj) inkább veszni hagyni a foglalót és felmondani a szerződést.

hogyan szallsz ki es adsz el olyan ingatlant, ami meg nem is tied?

Te mint vevő sehogy, viszont a kivitelező vélhetően nem zsebre teszi a buktát, hanem megpróbálja újra eladni az ingatlant. Részleteiben tévedett a kolléga, az összhatást tekintve simán lehet igaza.

Egyébként nem tudom megvolt-e itt a hír, de ha az MNB nem emeli a zöldhitel keretet (szerintem nem fogja), akkor lényegében az a láb is kiesett, csomó bank már nem fogad be új kérelmet.

[ Szerkesztve ]

(#66403) forceberg válasza j0k3r! (#66399) üzenetére


forceberg
veterán

Engem meg itt leszólogatnak, hogy ne próbáljak várni az EUR váltás - VWCE vétellel...
:))

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#66404) aujjobba válasza forceberg (#66403) üzenetére


aujjobba
addikt

Az utolso mondatot is olvasd el.

'Persze így lehet a legjobban kimaradni az emelkedésből'

(#66405) forceberg válasza aujjobba (#66404) üzenetére


forceberg
veterán

Naná, mert nincs üveggömbünk :D

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#66406) Kobe válasza aujjobba (#66395) üzenetére


Kobe
veterán

Pedig van ilyen eset.
Sot, eleg sok a piacon az olyan vevo akit azzal cummantottak be a kivitelezo hogy az o jelzaloghitele volt gyakorlatilag a kezdotoke amibol finanszirozta a kivitelezo az epitkezest, majd utana szerzodest bontott mert el tudta adni +20-30% /nm aron, vagy befizeted te, vagy szerzodesbontas aztan mehetsz a sunyiba.
Nalunk pl nem 1 ujepitesu tarsashaz igy lett "hires"

Ilyenkor vissza lehet rendezni az eredeti allapotot, de az alstt az 1-2 ev kivitelezesi ido alatt te fizeted a hitelkamatot a bank fele, azt a kutya nem teriti meg neked utolag.

Btw, uj kondiciok jottek, majus 1 tol mar felroppentek az elso fecskek a 10% feletti jelzalogkamatokban, igaz foleg a rovidebb kamatperiodusuaknal.
En epp Unicredit kondilistajat neztem, ok az egyik legolcsobb, a tobbinel valszeg mar inkabb 11, 11.5%ot fogja karcolni.
Utana jonnek a hosszabb lejaratuak, ott majuszol kb 2% emeles van (4.69 rol 6.49re) ugyhogy OTP tuti felmegy 10% fole ott is

(#66407) Oppenheimer válasza j0k3r! (#66399) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Hat most nincs sok porom. :D Es azt se tudom mibe gyujtsem port. Tegyuk fel hogy eladom az OTP-t. Aztan? Fene se gondolta volna hogy kozben minden ATH-ra megy. :D

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#66408) donat_sz válasza aujjobba (#66400) üzenetére


donat_sz
senior tag

a többség kulcsrakész lakást szeretne venni, nem vitás, hogy tényleg ilyen szerződésekből van-e a több vagy sem azt már egy szakmai személy tudja megmondani.
én pont arra akartam felhívni a figyelmet, hogy az igény ellenére én a környezetem és pár évvel ezelőtti saját lakáskeresésünkből fakadó tapasztalat alapján úgy látom sajnos kevés az ilyen projekt.
a kivitelező ezzel jelentősen csökkentheti a kockázatát és egy nem kellően körültekintő vevő könnyen belesétál a csapdába. Mivel inkább túlkereslet van ezért az eladó sokszor erőfölényben van/volt és ezt kis ish asználja.
Ennek okán a bedőlt ingatlan projektre szerintem is van esély. Hogy ez hogyan fog hatni az árakra az már kérdéses. ahogy te is írod, az alapanyag az új vevőnek is napról napra drágább lesz..

én inkább rögzülő ingatlan árakra (ami relatív értékcsökkenést jelent) és csökkenő keresletre számítok.

(#66409) Moleman válasza forceberg (#66403) üzenetére


Moleman
addikt

Rettegtünk itt, hogy nem akarunk 100 fölött venni, most meg már inkább az a kérdés, hogy fizukor 104 vagy 105 lesz-e. :D
Az ezévi várakozásokból kiindulva valószínű vissza fog esni középtávon, de hát valóban nincs üveggömbünk. Ha kivárunk és mégsem esik vissza, akkor buktuk a szárnyalást, és beszállhatunk 140-en. Hogy pont elcsípjük a következő nem várt visszaesést. :DDD

(#66410) Vesa válasza donat_sz (#66408) üzenetére


Vesa
veterán

"én inkább rögzülő ingatlan árakra (ami relatív értékcsökkenést jelent) és csökkenő keresletre számítok. "

Valami ilyesmire gondoltam én is. A bedőlést a folyamatok együttes hatása indíthatja meg, és elsősorban a kereslet csökkenése által számítok arra, hogy az a drasztikus emelkedés amit az elmúlt 5 évben láttunk az ingatlanpiacon, minimum megtorpan. Hiszen kereslet-kínálat alapján működik ez is.

A tudomány a valóság költészete!

(#66411) PazsitZ válasza aujjobba (#66395) üzenetére


PazsitZ
addikt

Vannak esetek bőven, amikor az épittető is hitelből dolgozik.
Ott most a bank növelheti a hitelt, mert remélhetőleg úgyis befolyik, lesz vevő.
De hitelkeretet kell módositani ekkor.
Szerintem erre gondolt.

- http://pazsitz.hu -

(#66412) PredatorZoli válasza DJMDJM (#66397) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Részvétem.
Sajnos az első amit meg kell hogy tegyél, az az, hogy beletörődsz és elfogadod, hogy ezt a pénzt elbuktad. Nem fogod tudni a biztosítót felelősségre vonni, amit aláírattak veled, az kizárja ennek a lehetőségét, és úgy általában egyébként is a felelősség, esetleges veszteség a vevőé, vagyis a tiéd.
A legtöbb pénzt úgy tudod megmenteni, ha kiszállsz egyből, és nem vársz a csodára, mert igazából napról napra többet fogsz bukni vele.
A tanulópénz valószínűleg ezúttal nem lesz kevés, de legalább mostmár látod, mibe kerül az, ha valaki azt mondja erre a témára, hogy "neki nincs ideje erre", vagy hogy "ő ehhez nem ért" vagy hogy "őt ez nem érdekli" vagy "ehhez neki nincs kedve". Tanulni tanulni tanulni.

(#66413) j0k3r! válasza Oppenheimer (#66407) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Igen, ismerős. Valahogy nem áll rá a kezem nekem sem a 341-es USD váltásra :DDD ATH még nincs mindenhol, NDX például még messze van tőle. Valahogy nem akarom elhinni, hogy az emelkedő kamatkörnyezetet csak így lerázza magáról a tőzsde. No meg majd jönnek a céges jelentések is pár hét múlva, ahol szintén negatív forecastot várok az infláció miatt. Marad a wait and see :U

some men just wanna watch the world burn...

(#66414) PredatorZoli válasza j0k3r! (#66413) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Összességében nem mindíg voltak rosszak a tőzsdei hozamok, amikor magas volt az infla és ez miatt a kamat is.
Szóval ettől még bármi lehet. Lesznek cégek amik ebben az időben is jól fognak teljesíteni, csak valszeg nem a túlértékelt növekedésiek.
Eljön végre a value ideje és meggazdagszunk.... Vagy nem :DDD

(#66415) j0k3r! válasza PredatorZoli (#66414) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Minden részvény value, ha nem fizetsz túl érte. Én inkább növekedés/érettség szempontból szeretem különválasztani őket. Ezek alapján lehet megpróbálni értékeltséget megsaccolni.

some men just wanna watch the world burn...

(#66416) Oppenheimer válasza j0k3r! (#66413) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Sajat pszichologiam is figyelembe kell vennem, ebbol az jon ki hogy nagyobb kp aranyt kene tartanom. :D
Az is zavar hogy kereskedesi kenyszerben vagyok az OTP es MTEL miatt, ezeket talan a heten eladom szep profittal, hogy nyugodtabban uljek a kp-n.
Ki tudja mi lesz ezekkel a reszvenyekkel a valasztasok utan. Es a magyar gazdasad kilatasai is sokat romlottak a vetel ota, szoval biztosabbnak ereznem ezt a penzt a jo kis MSCI Worldben.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#66417) M3aN válasza j0k3r! (#66413) üzenetére


M3aN
senior tag

Na de vajon jövő hét ilyenkor mennyi is lesz. Megint érdekes változó az egyenletben a választás kimenetele, vajon merre fogja indítani az árfolyamokat.

(#66418) PredatorZoli válasza M3aN (#66417) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Én úgy gondolom, hogy a terhelő dolgokat nem az első nap jelentik be, így én nem várnék eget rengető fordulatot jövő hétfőn. Persze az opus lehet megmozog, de az nem érdekel sok mindenkit.

[ Szerkesztve ]

(#66419) Brandynew válasza M3aN (#66417) üzenetére


Brandynew
őstag

Ha marad a mostani kormány, némiképp erősödni fog a forint, ha nem marad, akkor némiképp gyengülni, mert hozzáadódik a képlethez egy kiszámíthatatlanság változó.

(#66420) pictigjis válasza Brandynew (#66419) üzenetére


pictigjis
senior tag

en forditva latom :)

(#66421) sajtos365 válasza Brandynew (#66419) üzenetére


sajtos365
tag

(#66422) M3aN válasza Brandynew (#66419) üzenetére


M3aN
senior tag

Na ez a szép ebben, hogy ezt pont fordítva látom én is, mint ahogy pictigjis kolléga is írta.

(#66423) tlac válasza vnorbi (#66389) üzenetére


tlac
nagyúr

Ha kiutalod a dollárt, akkor esélyes, hogy többet levesz a levelező bank a pénzedből, mint amennyit megspóroltál az alacsonyabb tőzsdei díjon (euró kiutalásában nem vesz részt harmadik fél, aki lehúzna).

ezt, hogy érted?

rc-n gyakorlatilag ugyanazt a díjat látom:

Azonos deviza kiutalás
0,1%
min: 15 €/15 USD
max: 80 €/80 USD

[ Szerkesztve ]

(#66424) UberMutant válasza tlac (#66423) üzenetére


UberMutant
őstag

ez a szép benne, hogy előre nem lehet tudni mennyit húznak le, ezért nem is látod

[ Szerkesztve ]

(#66425) concret_hp válasza sajtos365 (#66421) üzenetére


concret_hp
addikt

ezek nem az esélyek, hanem az oddsok
amikor kirakták kb. ugyanennyin állt, aztán elmászott 1.1-5.7-ig és onnan jön vissza, szerintem annyira kevesen foganak, hogy pár száz K-val lehet mozgatni az oddsot.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#66426) vnorbi válasza tlac (#66423) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Dollár utalásban részt vesz egy levelező bank, és nem tudni, hogy mennyi az ő közreműködésének költsége, csak az lesz, hogy a cél számlára esetleg nem érkezik meg a teljes összeg, és a küldő és fogadó oldal is azt fogja mondani, hogy ők nem vettek le semmi pluszt, az út közben tűnt el.

Példa a közelmúltból, de ha már valaki utalt ki Randomról dollárt, és megosztaná a tapasztalatait, az lehet, hogy hasznosabb lenne.

[ Szerkesztve ]

(#66427) paatrick válasza sajtos365 (#66421) üzenetére


paatrick
őstag

Csak hogy ne menjek 1 hétnél se visszább:

:DDD

6 év "lelkes újonc", 4 év "kvázi-tag", 2 év "tag", 1 év "aktív tag", már senior tag. I'm doing my part. ¯\ ʕ•ᴥ•ʔ /¯

(#66428) stingy2 válasza vnorbi (#66426) üzenetére


stingy2
senior tag

Elég sok USD utalásom volt az elmúlt években össze vissza a világban (nem Random, de kb. mindegy). Szóval a díj így néz ki SWIFT utalás esetén:
1, saját brókered, bankod díja
2, a saját brókered, bankod levelező bankjának díja (ez ált. 25-35$/utalás)
3, a fogadó pénzintézet levelező bankjának díja (még egyszer 25-35$/utalás)
4, a fogadó pénzintézet díja (ált. díjmentes)
Amennyiben szerencséd van, és a küldő és fogadó pénzintézet levelező bankja ugyanaz, akkor csak egy levelező banknak kell fizetni.
Ha nem SWIFT-en megy, hanem mint pl. Revolutnál vmi. pénzküldő cégen keresztül, akkor más a díj, ált. kevesebb.

INTJ

(#66429) dani0113 válasza Brandynew (#66419) üzenetére


dani0113
senior tag

Szerintem az ellenzék által sokat említett EURO-ra való törekvés és nyugati közeledés miatt, biztosan jobb lenne az EU hangulata ezáltal én nagyobb bizalmat és FT erősödést várnék. Ha marad a mostani lemez, akkor az egyre nagyobb külföldi elfordulás miatt nem érzem a befektetők bizalmának növekedését szerény hazánkban! :) SZERINTEM! :DDD

[ Szerkesztve ]

iPhone 13 Pro 128GB

(#66430) Brandynew válasza dani0113 (#66429) üzenetére


Brandynew
őstag

Szerintem ez a külföldi elfordulás a választók szintjére leegyszerűsített, ellenzék által megfogalmazott politikai szlogen. A gazdasági szereplők nem hiszem, hogy ennyire feketén-fehéren látnák a helyzetet. Egy ilyen keleti ország, mint a miénk, nem folytathat ugyanolyan politikát, mint az ütközőországokkal körbevett Franciaország vagy Svájc, ezen az ellenzék se tudna változtatni, legfeljebb a befelé irányuló kommunikációja lenne más. Tehát ez szerintem nem okozná a forint erősödését.

[ Szerkesztve ]

(#66431) superg


superg
senior tag

Üdv! Ha revolutról utalok USD/EUR-t RC-hoz annak van költsége?
Forintot utaltam csak még bankszámlára az ingyenes volt.

(#66432) Gabás válasza superg (#66431) üzenetére


Gabás
addikt

az eurónak nincs, a dollárnak van

(#66433) superg válasza Gabás (#66432) üzenetére


superg
senior tag

És mennyi?

(#66434) Gabás válasza superg (#66433) üzenetére


Gabás
addikt

[link] + a levelezőbank költsége

(#66435) Drizzt


Drizzt
nagyúr

Az ügyfélkapus MÁK számlanyitás mennyi idő alatt szokott végbemenni? Már több, mint egy napja várom az eredményét a számlanyitási kérelemnek.

I am having fun staying poor.

(#66436) KMT válasza Brandynew (#66430) üzenetére


KMT
addikt

Nagyon ügyes ez a magyar ellenzék, hogy eléri, hogy különböző országokban is úgy gondoljanak orbánra, mint ők.
És valahogy a többi hasonló helyzetű, mondjuk Ukrajnával szomszédos ország esetében mintha nem lennének ilyen kritikák... :U

(#66437) superg válasza Gabás (#66434) üzenetére


superg
senior tag

Kösz "sokat" segítettél

(#66438) superg válasza Drizzt (#66435) üzenetére


superg
senior tag

Nekem soha nem nyílt meg ,be kellet mennem,általában azért pár nap.

(#66439) pictigjis válasza Brandynew (#66430) üzenetére


pictigjis
senior tag

a gazdasági szereplők pontosan látják, hogy ha marad a jelenlegi lemez, akkor ebbe az országba még eu-s pénzek sem nagyon fognak jönni, nem hogy más. az elmúlt 12 év alapján minden lenne itt, csak forinterősödés nem

de hagyjuk is abba, mert végül is mindketten csak tippelgetünk :)

(#66440) Drizzt válasza KMT (#66436) üzenetére


Drizzt
nagyúr

"És valahogy a többi hasonló helyzetű, mondjuk Ukrajnával szomszédos ország esetében mintha nem lennének ilyen kritikák... :U"
Hát, ha valaki nem ad okot a kritikára, az miért kapna kritikát? Ők küldenek fegyvert, dolgoznak az orosz energetikai függésről lecuppanáson, Orbán meg nem. Ennyire egyszerű. Ukrán vezetés, meg úgy kb. mindenki emiatt van felháborodva. A fegyver szállítás inkább Ukrajnának zavaró, az orosz függés csökkentésére törekvés hiánya viszont Európa szerte árulással felérő álláspont.

I am having fun staying poor.

(#66441) IG55 válasza Drizzt (#66440) üzenetére


IG55
senior tag

Utolsó reményem, hogy a választás után 360 180 fokos fordulatot vesz a kormány álláspontja, még ha marad a jelenlegi, akkor is.

(#66442) nort_on válasza superg (#66437) üzenetére


nort_on
senior tag

Kb két hozzászólással feletted volt egy bejegyzés erről #66428. :)

(#66443) superg válasza nort_on (#66442) üzenetére


superg
senior tag

Abból még nem derült ki számomra,de amit vnorbi linkelt [link] az már relevánsabb

(#66444) nort_on válasza superg (#66443) üzenetére


nort_on
senior tag

Ha beutalsz USD-t megosztod majd velünk a költségéket? Szerintem többünket is érdekelne. Köszi. :)

(#66445) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

OTP pozit lezártam 20% profittal, de ha az FX nyereséget is hozzáveszem, akkor 25.
MTEL egyelőre marad, azon egyelőre csak 7% a nyereség. Eladom ha 370 lesz egy euró.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#66446) superg válasza nort_on (#66444) üzenetére


superg
senior tag

Megosztanám de az nem most lesz :)

(#66447) sunavlys válasza KMT (#66436) üzenetére


sunavlys
senior tag

Nem kell ehhez az ellenzék :C

ZTE v967s, Redmi 4A, Huawei_p9_lite_2017, Redmi Note 11 Pro

(#66448) sunavlys válasza IG55 (#66441) üzenetére


sunavlys
senior tag

Meglesz. Tettekben 180 fok, szavakban 360. :DD

ZTE v967s, Redmi 4A, Huawei_p9_lite_2017, Redmi Note 11 Pro

(#66449) buek1967


buek1967
tag

Bocs a láma kérdésért: ha beutalok ma Revolutra 200 Euro játékpénzt és veszek belőle részvényt, ősszel kiveszek 250 Eurót, 50 nyereségem lesz, akkor a jövő évi bevallásban a napi MNB deviza árfolyam szerinti beutalás forintos összege a bevitt összeg, és az 50 Euró nyereség a kivét napján érvényes forint árfolyam figyelembevételével adózik 15%-t?
Tehát ma veszek 200 Euróért részvényt: 200x373=74600HUF (deviza MNB)
Szeptember elsején realizálódik 50 EUR nyereségem, mert kiveszek 250 eurót, akkor a szeptember elsejei 50 eurós MNB deviza árfolyam 15% kell befizetnem adóba a jövő évi SZJA bevallásban? Mondjuk az árfolyam 400 lesz, tehát 50x400=20.000HUF, tehát 3000HUF (15%) kerül a bevallásba? (Van több kis összegű részvényem még Revoluton, azokat nem bolygatom, csak figyelem a mechanizmust, ezek nem számítanak ilyenkor?)

Siemens SX1-el kezdtem 2005-ben

(#66450) aujjobba válasza buek1967 (#66449) üzenetére


aujjobba
addikt

Nagyjabol igen, de nem a beutalas es a kivet napja a relevans, hanem a reszveny vetel/eladas elszamolasanak napja.
Azert irok elszamolas napjat, mert nem pont aznap tortenik az elszamolas amikor a vetel/eladas, hanem pl. T+2.
Revolut kivonaton ha jol emlekszem Settle Date neven szerepel az elszamolas napja.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.