Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Personal notes '12
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- ldave: New Game Blitz - 2026
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
válasz
User_2
üzenetére
Hát ja.
Ismerős pár kétkeresős..... kb szeptember óta nézik a piacot, erre vártak. 3%ost vesznek fel önerő bőven megvan.
Amúgy jó a számolás, nekik 35millió Ftig ingyen lesz a lakás. Azért az nem gyenge.
@Hmmz
Generációk élték le az életüket panelben... nekem megvannak a gondjaim de egy van valami kilátás, nem főút mellett van megfelelően felújított panel szerintem teljesen rendben tud lenni. -
Dare2Live
félisten
És löknek mégegyet az ingatlanpiacon.

[link]btw van ismerős pár aki ennek a bejelentésére várt... -186.000Ft törlesztő/hó. Lényegében minimális törlesztőt fognak fizetni. Errefele jobb megyeszékhely 50misiből szép panelt lehet venni.
-
Dare2Live
félisten
válasz
-Skylake-
üzenetére
Szerintem fejlesztő vonalon ld jövedelem topikot még mindig a denail fázisban járunk. kb ott hogy "Az AI nem több mint LLM azaz szavakat rak egymás után".
Közben a principal/teamled fejlesztő azt mondja, hogy neki ne adjanak mediort mert a claude... vonallal jobban (és persze sokkal gyorsabban) összerakja. Innen ugye nem kell se junior, se medior. OK még nagyon az elején vagyunk de ez amblokk nagyon csúnyán néz ki annak aki most végez.
Céges büdzsé vonalon az infra human költsége fejlesztéshez képest zizis tétel. Erős a gyanúm, hogy ezért nincs rá claude, cursor... szintű AI. -
Dare2Live
félisten
válasz
dnelb
üzenetére
"Meg mindig neten jönnek ezzel a 0-100al,"
Kakucs ringig nem olvastad a hszt? Az alap model 3 veri a Z4et egy kakucson. A "fun" model 3 performance összecsomagolja/agyonveri a Z4et. A régi nem új 3as performance BMW vonalon M3 competition szint. Ha tetszik Porsche Cayman RS, S63 AMG vonal. Pedig elöző gen model 3 performancenak azért vannak/voltak gondjai és kakucson nem lehet kihasználnni a Model 3 perf teljesítményét félgázon megy. [link]
btw Egy gyors Nürburgon se látom hogy hude elfogyna 130 felett. [link] A féket azért a végére kinyírják azt aki Nürburgon akar menni cserés. Na bumm.Azt aláírom, hogy a pálya nem feltétlen fun és ha neked egy BMW M3 competitionba nincs fun akkor a model 3 perfbe se lesz pályán. Az az időről szól és nem a Z4el drifetlgetekről. Ami közúton azért nem feltétlenül megfelelő használat.
"pályán meg látom hogy mennek kamion mögött, vagy max 100al botorkálnak"
és? Köztudott, hogy a model 3 vásárlók egy jelentős része zöld. Ha nekik az tetszik, hogy kamion mögött 100al mennek mert 10-11kw/100kmet akarnak hát mért ne?
szerk: témát befejeztem mert off
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ádám16
üzenetére
"a cégnek egy e-auto töltője kihelyezve, azt ingyen használhatnám."
Nekem nincs kérdés ha lenne ilyen lehetőségem azonnal váltanék villanyosra. Sokkal olcsobb lenne üzemeltetni.
25.000km 7liter 580Ft hez képest megspórolnák évi ~1millió Ftt.
Egy alap model 3nek 0-100 5.9. Jobban gyorsul mint a Z4. Menj el tesztvezetni hogy tetszik e belülről. És performance verziót is próbáld ki. 0-100 3.2. pályánapon, még egy nem neki való kaucsuk ringen is Z4et otthagyja és nem kicsit.
A legnagyobb gond az aksi lehet. Ha ez zavar vegyél LFPset azok min elmennek min 250.000kmet. Ha tönkremegy csere 3.2misi.Toyota hibridek nagyon tartósak. De Z4 vagy egy model 3 után minden nap átkozni fogod magad amikor gázt adsz, felbőg... és nem történik semmi. Meg anyagilag rossz döntés ha ingyen tudsz tölteni.
-
Dare2Live
félisten
válasz
velizare
üzenetére
Én nemrég számoltam villanyost több verzióban is. Ha van napelem kb nincs olyan verzió, hogy ne jöjjön ki olcsobbra. Sok km esetén nem is kicsivel. Akinek van napeleme nem kell gondolkodni villanyost kell venni.
Akinek nincs napeleme ott nagyon sok opciós attól függ van. Nekem olcsobbra jött ki a benzin/dízel.@Ádám16
kiszamolo szerint ököl/alapszabály, hogy max 6havi nettot szabad autóra költeni. Ettől el lehet térni ha pont szembe jön életed vétele mert szomszéd bácsi eladja vagy neked nem csak közlekedési tárgy az autó vagy... de alapvetően szerintem kb reális. -
Dare2Live
félisten
válasz
favagoJoska
üzenetére
"Nem hiszem hogy a magyar gazdaság kibírna egy ilyen árfolyamot."
És akkor felmerül a kérdés, hogy a Cseh, Lengyel... gazdaság hogy bírta, bírja... ki. Nemhogy bírják hasítanak, kanyarban előznek...
Ez nem hit kérdése. Tény.Sajnos a FIDESZ/NER a gazdaság vonalon is teljesen inkompetens. Marad a leértékelés a lakosság megtakarításainak kifosztása, fizetésének elinflálása ami lehet versenyelőnyt ad (ugye ez kérdőjeleződött meg nagyon az elmúlt években) de nem kezeli a problémák gyökerét ráadásul hosszabb távon a gazdaságnak rémítő kártékony. Varga MNB megpróbált ellene tenni ami kezdésnek elég is volt. És itt jön a lényeg: Ami történt azt Varganak + Marcinak kellett volna privát társaságban megbeszélni. pl gyengébb forintot akarnak. Nem médiában üzengetni. Full amatőr. Mint Matolcsy az 500bps emelés elött. Nah nem értenek hozzá...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Sok oldalt lehetne róla írni... én akárhova nézek, tényleg akárhova nem csak EÜ, oktatás, rendőrség, gyerekvédelem, szoc védőháló... funkcionálisan nem működő, szétesett rendszereket látok. Egy szétesőben lévő oligarcha államot. Sok-sok éve a lojalitás számít még a legalsó vezető szinteken is. Elképesztő semmenyire se ért hozzá uram bátyám rendszer alakult ki az elmúlt 10+évben mindenhol.
Közben 390Fts eur, baromi magas bázis, árrésstop... mellett is 4.6%os infla még a KSH szerint is.
Mondanám, hogy nagyon grimnek látom a dolgokat... de múlt alapján amikor annak látom az sajnos úgy is van.
---
Szó se róla az ipari termelés nagyon csúnyán alakul. De ezen 10% forintgyengülés se fog segíteni. Max megint lehet 500bpvel emelni.@HussarF
Oda látom bele, hogy megszólalt erre a forint 388ról elment 393ra.Ha szeretné megállítani a FT emelkedését a kormány akkor rakja rendbe az inflát akkor lehet FTt elengedni. Vagy ha ninics jegybanki függetlenség akkor privátban üljenek le Vargaval. De ne legyenek Marci full amatőr.
-
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF
üzenetére
Javaslom pl csökkentse a mindent ellopunk miatti hiányt máris lehet vállalkozásoknak adót csökkenteni.
Ne fenyegessen vagy vegyenek el befektetőktől a tulajdonukat.... máris kevésbé fogják szívni a fogukat.
Sött mégjobb ötlet:
Állítsák vissza a jogállamot MOon! Jönni fog a befektetők bizalma, jönni fog az EUs pénz...Lehet mondani, hogy jobb mint a Matolcsy elszólás, Kósa... vonal de ez ettől még az amatőrség jele. Ha mindenképp meg akar szólalni a témában mert 2-3% hude zavarja a befektetőket akkor tegye ezt ne full nyilvánosan mindha médián keresztül üzengetne Varganak.
Komoly gond MOon, hogy a fél ország nem hisz a forintban. Varga váltás az elmúlt ~8hónap kezdett ezen javítani. Erre jön Marci és értelmetlenül/amatőr módon beleszarik. És persze mindenkinek gyanus mert tökéletesen tudja(kéne?) mit csinál.
-
Dare2Live
félisten
válasz
D1Rect
üzenetére
"Sajnos kurva mindegy, hogy keresek +20% egy évben, nem élek jobban tőle. 20x-et kellene csinálni."
Bérnél kb mindenhol van üvegplafon. És azt nem könnyű elérni. És még ha el is éred az üvegplafont brutál adók jönnek rá. Nem 20x, 5xhez is vállalkozni kell.
A másik, hogy a hogy élszben csak egy dolog a pénz. A milyen csapatban, csapattal dolgozol, mennyire stresszes, milyen otthon, ki vár, milyenek a szoc kapcsolatok, hobbik... legalább sött jellemzően jobban meghatározó mint a pénz. -
Dare2Live
félisten
válasz
boti19871125
üzenetére
Igazából mindegy. Ha ennyire nem ugrálsz és egy összeg akkor talán MAP+ mer évi 1*kell foglalkozni vele és akkor bünti nélkül az egészet ki is veheted.
De kamatfizetésre hude difi nincs.btw a MAP+ és a fixmap +0.5%a és a és PMAP infla+0.1%ra + BMAP vágása miatt lehet MNB magas inflát vár?
-
Dare2Live
félisten
"A magyar háztartások medián megtakarítása valahol 1,9 millió forint és 3,6 millió forint között helyezkedett el 2024. év végén."
Ehez hozzá kell adni azt, hogy a pénzügyi... vagyon egyre jobban a felső 1-5%nál koncentrálódik. [link]
És evvel ki is jön az amit az elmúlt ~2évben heti szinten látok, hogy a medianból élő családok hónapról hónapra élnek saját erőből ha van max 1-2 havi megtakarításuk van és ha gyerek biciklit kér szülinapjára akkor azt hónap elején tudják megvenni vagy/és nagymamáktól pénz kérni... Lényegében 0 megtakarítás. Nagyon kemény, hogy heti szinten látom. Az is, hogy ha úgy érzem nekem rossz hagyom gyereket játszani és csak hallgatom az ott lévőket és rájövök, hogy nekem k* jó dolgom van. Hirtelen azt érzem, hogy jaj de jó multinál ITsnek lenni, minden agyfasz ellenére is.@PredatorZoli
Képek, esetleg az összeírt költségeket megosztod?
Mi most veszünk és nagyon gondolkodok abba, hogy belevágok. -
Dare2Live
félisten
válasz
deathcrow42
üzenetére
Szerintem nem fog átmenni ez hitvita.
Mi most 5-10éve felújított panelt nézzük, ill folyamatban van a vétel (jobb megyeszékhely nem BP) ~45misi. Nincs kedvem felújítani majd ha gyereknek kell 10év múlva.
Az önerőt... ~5misi be kell tolni... utána albi díjból már az első évben is kb/majd bejön a törlesztő. Ha tetszik 5millióból vettem a panelt.
Utána ahogy albi díjak nőnek több de azt kb el fogja vinni az amortizáció.
A vásárlás másik oka, hogy tőkénk nagyja állampapír+RVben van és vmit akartam diverzifikálni. Mondjuk az 5misi kiadással annyira nagyot nem diverzifikáltam.
@PredatorZoli
Szerintem BTC/ETH... -
Dare2Live
félisten
válasz
kbela365
üzenetére
Alapvetően nem csak a 47.000Ft/hó. (Ami ahol én lakom inkább 67.000Ft de ettől tekintsünk el.)
Az is tényező, hogy hacsak valami csoda nem történik az albérlet árak nőnek. Nem lehet kizárni, hogy a trend megfordul de ami most 47.000Ft az 1év múlva lehet 57.000Ft 2év múlva 67.000Ft. 2017óta évente átlagosan pont 10.000Ftvel emeltem.pldak:
"Elmegy másik városba hasonló fizetésért albérletbe"
Ha ezt teszi alapvetően adja magát amit mi is csinálunk: Kiadja a lakását amiből kb bejön a másik lakás bérleti díja. Idővel több ő 2045ben is 190.000Ft/hó hitelt törleszt de akkor a már 190.000Ft elképesztően elinflálódott."Másik példa, orvos, 32 éves, szakvizsgázott, külföldön képzeli el a jövőjét"
Ez elég hipotetikusnak tűnik. Az az orvos akinek szakvizsgája van és külföldön akar lenni az ott van.
De ha akármilyen oknál fogva még maradni akar mért ne rakná el addig is a havi "47.000Ftt"?Témából én is kiszállok. Ahogy látom itt valami hitvita van és nem kiszamolos végigondolom.
-
Dare2Live
félisten
válasz
favagoJoska
üzenetére
Ezt írtad: "Baljós előjel lehetett a befektetésre vásárolni szándékozók számára hogy az idei nyár a szokásostól eltérően nem nőttek a bérleti díjak"
Ezt írtad.
Ehez képest első keresés:
[link] "Fékezett az albérletek drágulása augusztusban, de éves szinten így is brutális"... "Az elmúlt három hónap legalacsonyabb ütemével, országosan 1,1, Budapesten pedig 0,7 százalékkal nőttek a lakbérek augusztusban júliushoz képest"Most is találsz valamit amibe bele tudsz kötni vagy elismered, hogy amit eredetileg írtál az nem igaz?
@Drizzt A jelenlegi linken nem DH van. Persze lehet ők is tévednek.
-
Dare2Live
félisten
válasz
axioma
üzenetére
Alapvetően igen. Az elmúlt 10év alapján meg egyértelműen igen.
Édes istenkém van ismerősöm aki ~10éve nem vette fel a CSOKot mert akármi. Most veri a fejét a falba... Ahogy kinéz a 3%os hitel, 83.300Fts hiteltörlesztő elengedés nagyjából ugyanez.@favagoJoska
Pár napos hír, hogy BPn éves szinten 18%al emelkedtek az albi árak. Ha ez neked nem emelkedés akkor nem tudom mi az. Az amúgy extra drága Győrben csökkentek.
Hogy ez a jövőben hogy változik az X. A kereslet/kínálatot ahogy írtam nem modosítja ha valaki albérletből saját lakásba költözik. A kereslet/kínálat nem változik.
Az elveszik visszacsinálják vonallal vissza lehet menni CSOK, babaváró, CSOK+... akármeddig. Nem hogy fidesz ha ellenzék kerüne hatalomra se lesz bármi visszacsinálva. Úgy indul, hogy az AB azt mondja magánszerződésbe a Tisza nem írhat bele és csokolom. Ha pedig mégis megtehetne ilyesmiket nem a lakosságot fogja szivatni hanem pl a NER szabadrablás koncesszióit vágja vissza. -
Dare2Live
félisten
válasz
mauimagic
üzenetére
"mivel sokan vesznek majd saját ingatlant azok közül, akik eddig béreltek..."
Evvel semmit se változik a kereslet/kínálat. -1 kereslet és -1 kínálat. És ez megy sok éve.
"Már eddig is 6% alatt volt a megtérülés kiadásnál Bp-en"Sött ha amortizációt és mindent beleveszed az inkább 5% alatt. De ez évek óta így van. És ettől még az elmúlt 10év egyik hanem legjobb befektetése az ingatlan volt. Főleg pl most 3% hitellel.
-
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
válasz
kbela365
üzenetére
"Egy saját ingatlan az albérlethez képest elég jelentős korlátozást jelent a mobilitásban."
Mért jelentene?

Van saját panelünk, egy percet nem laktunk benne. Nem is tervezem.Durván nem részletezve igen kell 10% önerő de jelenleg a 3%os hitel törlesztőjét nagyjából kitermeli az albi díj. Most még pont vagy minimál kevesebbet 2-3év múlva 20+évig többet. Ld ingatlanpiaci helyzetet már ez is sokaknak erősen vonzó. Nem mindegy, hogya ahvi törlesztő 235 vagy 335. Erre jön rá a 83.000Fts támogatás.
Nem kérdés szavazatvásárlás megy de ez befeketetés vonalon mindegy. btw első saját felmérésem alapján működik a szavazatvásárlás, két ápoló nézi már a piacot mert evvel végre saját lakásuk lesz és igen ezért oda fogják húzni az Xet.@confuser Tippre itt is az lesz mint a 3%. Majd novemberben talán jönnek az első részletek, de inkább december és jan 2án még mindig lehet modosítás. Címlapon kell tartani.
@tsin Itt a 44misi a 10-20éve felújították kategória. Az original 1970es állapot ~41-42. 10-20éve felújítottba tömegek élnek nem érzik felújítandónak. (Egy festés, ezaz az most nem felújítás)
-
Dare2Live
félisten
válasz
confuser
üzenetére
Januárra (választások elöttre
) igérték az indulást. lokál plda:
44misis 55nmes panel esetén 4misi önerő + 40misi hitel 190K törlesztő lesz 3%ossal. Ha valaki tanár, rendőr, ápoló, közszolga, orvos, tüzoltó -83.300Ftvel 117.000Ftre fog kijönni a törlesztője. Ugyanezen lakás albérleti díja min 160.000Ft inkább 180.000Ft.
Azért ahoz nagyon elvakult/kő alatt élő/hülyének kell lenni, hogy ilyen feltételek mellett ne vágjon bele.
Persze ez keresetet fog indukálni a piacon. -
Dare2Live
félisten
EUR alapkamat 2%. MNB alapkamat 6.5%
és bár ami MOon van az abszurd, de KKEUban ez nem egyedüli és francia, uk... szituáció se csodás.
+USD még Trump miatt is szenved, nem kicsit kifejtette, hogy alacsonyabb alapkamatot és gyengébb $ szeretne.~2(3-4) hónapja akarok forintot váltani de nagyon necces 6.5%os Fixmap, 7%os BMAP mellett.
szerk:
Spar, CBA, Lidl, Aldi átlagos kisker marginja 1% alatt van. Legprofitilábisabb a Lidl 2.1%al, sokan ~0ban vannak és nem kevesen veszteségesek pl Spar.
A korményzat mindent megtesz, hogy de a kisker a hibás sokan benyalják csak hát a valóság. -
Dare2Live
félisten
válasz
Simia
üzenetére
Kétszer érdemben gondolkodtam, 900-1300 közt, hogy tőke 5-10%ban rávegyek a pakkomra. Végül ~2%ban tettem. Nem panaszkodom de annyira "éreztem", csak annyira baromi magasnak tűnit a 10év 300-450 közti oldalazás után. Detto OTP.
Közben a tőkém 50+% állampapírban...
Az a helyzet, hogy munka + 2 kisgyerek mellett képtelen vagyok tényleg konzisztensen úgy ahogy kellene erre koncentrálni. A legpihentetöbb időm tényleg a munkaidő utána vár élvezem de kimerítő, nem lehet ilyeneken gondolkodni. -
Dare2Live
félisten
válasz
buherton
üzenetére
OTP Q1ben számolja el az extraprofit és más extra adókat, ott jön ki 0ra, gondolom azt olvastad, az kevert meg.
btw ebből látszik, hogy az állam a szokásoson felűl az OTP/bankszektor profitjának a ~25%át tünteti el. Nagy kérdés viszont hogy jön e az ami a telekom szektorban. Mert akkor a 30.000Fts OTP nagyon olcsó...

-
Dare2Live
félisten
válasz
buherton
üzenetére
"érdemes hozzátenni a valóságot is azzal kapcsolatban, hogy a bankok mennyire lesznek gazdagok. Ha jól emlékszem, akkor Magyarország legnagyobb bankja az OTP, ami itthon a sok külön adó miatt gyakorlatilag nullára tudta kihozni az eredményt tavaly."
? A mindenfajta extraprofit adót első negyedévben számolja el az szokott 0ás/veszteséges lenni. A maradék 3 negyedévben az OTP profitjának ~30%át termeli a magyar rész. Éves szinten ~300milliárd jön MOról és 700-800 külföldi OTPktől.
btw telekom story megvan? Megvettük adóforintból a NERnek és lehetett árat emelni. ~10évig fizettem 2.500Ftt Diginek. 2év alatt duplájára ugortt ugyanaz. És akkor vissza telekomhoz. [link]

Az otthon start+ pedig nagyon sok pénzt fog hozni a NERes bankoknak. Mellesleg mint telekom esetében a nem NEReseknek is.disclaimer: tőkém kétszámjegyű százaléka áll OTP+telekomban.
-
Dare2Live
félisten
Teszt és persze: Első!

-
Dare2Live
félisten
Hát.... dec-jan-febb akár még márcban is ha hidegfront van van le tud menni 10Cre a hőmérséklet és lehet légkondival fűteni...
Amúgy Dél Olasz is magyar szemmel olcsó. Ami BPről repülővel elérhető +50km és érdemi város ~uazon paraméterekkel sokkal olcsobb mint Balaton. btw Nápolyt kihúzvtam bevándorlók miatt. -
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF
üzenetére
Járogatok andalúz topikokba ami sokkoló, hogy sokan elsősorban anyagi megfontolásból költöznek. Van 400-600k nyugdíja a házaspárnak és jobban megélnek és élnek belölle. Eladják a BP/megyeszékhely kecót/házat és költöznek ki.
"Itt van lehetőségem élni, jól élni."
[link]
De mert pár hetes "Másfél szobás zuglói panellakásuk árából vettek kétemeletes házat az óceán mellett" [link]
@Vision Nem az újíépítésű 259nm2es penthouse akkora medencéje van mint Szfváron a gyerekmedence... lakásokat nézegetem. Malaga vonal turisztikailag ráadásul elképesztően felkapott top spot EUban nekem amúgy se jön be.
Persze lehet BP Madrid főváros fővárost is hasonlítani. [link]@mitlageri
Nekem Andalúzia vonalon az Algeciras-Tarifa-Cadiz vonal tetszett a legjobban. Tarifa az nekem kb Mekka, Algeciras úgy jött a képbe, hogy a legközelebbi nagyváros és ránézésre mármint a kikötővároson kívül semmi extra vagy nem extrabb mint Malaga. Mondjuk kevésbé tömött és nem éreztem a Malagas kutyapisi szagot.
Persze pár hét alatt nem lehet érdemben belelátni... -
Dare2Live
félisten
Tér az mindig van. 2008ban is volt. Inkább kereslet/kínálat.
A 3% miatt én 50misiig nem tudok 10%nál kissebb áremelkedést a köv évben elképzelni. Feljebb ez kifut. Én azt nehezen tudom elképzelni hogy akárhol árcsökkenést hozna.
De kiderül.Régió vonalon én nézegetek város Ausztria vonalon. Hasonló nagyváros vonalon árak +0-30%
Meg még Spanyol, Frt nézem. Berakok egy plt multkor Ausztriára kellett.
[link]
Spanyol nagyváros 9.emelet 101m2, részben tengerre kilátás 147.000eur 58misi Ft
-
Dare2Live
félisten
"Ehhez mi köze annak, hogy az elmúlt 10 évben meg háromszorozódott a lakások ára?

2015 02-05közt küldtem hugomnak BP lakásokat. Egyeik emailből:
Bikás Park 68nm 12misi.
Ez a lakás jelenleg 90-100körül van. BPn nem háromszorozódtak az árak hanem nyolcszorozódtak.
Jobb megyeszékhely vonalon is 5-7* látok.
Lehet ki lehet hozni a "csak háromszorozódtakot" átlagban az országban ha belevesszük a falú vonalat ahol 30kmre van az első munkahely és jó állapotú házakon van kint x éve az eladó tábla.Közben az a pozi amire most 580-600ra veszünk fel embert 2015ben 300-310re vettünk. A fizetések ugyanebben az időtávban kb duplázódtak.
Persze ahogy a demográfiát nézem ahol szabadesésben vagyunk 10éves távban lehet fordul a kocka... 20-30ban biztos.
-
Dare2Live
félisten
válasz
CriticalHit
üzenetére
Alapvetően csak az értéknövekedés miatt éri/érheti meg az ingatlan. Amúgy brutto 3-5%, netto 2-4%. A 4% az konkrétan egy 1982es 10éve felújított panel úgy, hogy én csinálom a festést így 60Kból meg ~3napomból jött ki nem 320Kból mindha festő, a tönkrement csapteleppel mindennel együtt 3ht volt szórakozva...
btw ha bármi befektetést tudnék ami tartósan 8-10% reálhozamot tud most tolnám bele meg a topik 90%a minden pénzét.
-
Dare2Live
félisten
válasz
bul07
üzenetére
2év TB jogviszony kell. Aranyifjú vonalon ez probléma lesz. De aki kijött az egyetemről... se lesz meg.
Így-úgy de a NER/Fidesz nem 50+%ot hanem 2/3+t húz be nagyon sokadszorra. Ez az ország a saját tönkremenésére, hogy az EU középmezőnyéből a szegényházába essenre, bedőlő EÜre, bedőlő oktatásra, a jogállam felszámolására... szavaz. Itt a NER haveroknak kiosztott falusi turizmus már tényleg csak csepp....
-
Dare2Live
félisten
válasz
julius666
üzenetére
"minden nagyobb összegből valahogy ingatlan lesz a végén"
Na ezt most pont nem látom. Amit tegnap visszamondtak (40misis 55nmes panel masszívan érinti a 3%os hitel áraemelkedése) ott se lesz belölle itthon. 8 ingatlanból kettőt eladnak és külföldön vesznek. Illetve már megvették külföldön. A hazai ingatlan vonalat építik le.
És ez utobbit megértem rohadt drága főleg magyar fizukhoz képest az ingatlan.btw pont spanyolt nézegetem 1hónapja voltunk kint 101m2 9.emeleti felújított lakás és! ráadásul nincs elötte másik 10emeletes csak tenger azaz van panoráma 147.000eur = 59misi.
Mondjuk nem tartozik hozzá medence...
-
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
Sose voltam jó ingatlanpiacban.... de tippre 50(55)milliós lakásoknál fogja hozni a legnagyobb keresletemelkedést 100misi fölött elvész a kamat előny. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy emiatt a 150-200-300+misis lakások/házak ára csökkenjen max emiatt nem emelkedik érdemben.
-
Dare2Live
félisten
" Az árak viszont még szeptember előtt el fognak indulni felfelé szerintem"
Aki nem jogosult de akar venni az szemptemberig őrül meg aki jogosult és venni akar az szeptember után...
A kínálat viszont nem lesz nagyobb.
Ugyanaz fog végeredményben történni mint a korábbi támogatásoknál.
A 25év havi törlesztője ugyanakkora lesz a végén csak nem kamat miatt hanem az áremelkedés miatt. És megint a jelenlegi sok ingatlantulajdonosok járnak jól.
Viszont a fizuk nem nőnek... az albi árak nem fognak emelkedni.
-
Dare2Live
félisten
Tudok olyan házaspárt ahol 5db ingatlan van 50-50%ban. Ha az első a cél akkor az max 2. legyen már... Tudomisén 100% ingatlantulajdona van. És persze nagy kérdés mi az az ingatlan tulajdon mert akinek mucsaröcsögén egy 8milliót se érő garzon az beszívta...
Ez az egész 3%os hitel szeptember 1ig még x* fog változni, részletek derülnek ki.... addig kár rajta érdemben filózni.
Ami erősen valószínű, hogy az árak megint elszabadulnak. Közvetlen aláírás elött lévő szerződéseknél lépnek vissza az eladók... érthető én is ezt tenném.
-
Dare2Live
félisten
válasz
lemusz
üzenetére
Az ördög a részletekben. MOon csak azért ennyi mert vidék, ormánság, falu. Megyeszékhely BP vonalon 10év alatt 600-900% árdrágulás volt.
Közben ugyanannak a pozinak a kezdője pl 300ról 600ra emelkedett.
Dupla annyi fizetés 6-9*drágább ingatlanárak.
----
És most aki nem lesz rá jogosult az szeptemberig akar venni. Utána a 3%osok árasztják el a piacot. És meg is érkezünk oda, hogy reáljövedelmekhez képest baromi drága a magyar piac. Sött...@Steve_Brown
Meg a vályogházak nagyja alapból szarul van kivitelezve. De annyira, hogy sokszor alap sincs. -
Dare2Live
félisten
válasz
Simia
üzenetére
Ő írta a mucsaröcsögét.
20éve amelyik kezdő infós hazavitt 250-300nettot az nagyon nagyon nagyon pro + és szerencsés kezdő volt. Seniorok talán...Már párszor kitárgyaltuk a topkban, hogy 10-15éve is nehéz volt elindulni de 2025ben sokkal-sokkal nehezebb, sok esetben lényegében lehetetlen. A median és alatt réteg azaz a lakosság 50%nak ha nem "vidéken" lakik vagy/és nem nagyon tudatos elképesztően nehéz. Gyerekkel 600-700K nettoból ami már jó nem tudják a beugrót összerakni egy panelre. Utána meg az lenne a gond, hogy a törlesztő 250 és nem 150. És bármelyikük munka nélkül lenne és láttunk már válságot akkor viszi a bank.
-
Dare2Live
félisten
válasz
repvez
üzenetére
"500k-s fizetésből hogy oldod meg a fenntartást és a megtakaritást, hogy a gyerekekre és egyéb más kiadásra is jusson ne csak a hitel rezsi meg a kaja?"
Gyerekkel? Sehogy.
Netto 600-700Kból látok melós családokat megélni gyerekekkel úgy, hogy megvan kaja+albi és tudnak venni használt biciklit. Egy 50misis panelre a beugrót nem tudják félrerakni.A témáról már írtam többször, röviden összefoglalva:
Bérből/fizetésből 2025ben általánosságban nagyon nehéz elindulni generációs vagyonfelhalmozás / örökölt vagyon nélkül. Ez van, ekkorára lett fújva az ingatlan lufi. És most fújnak rajta mégegyet. -
Dare2Live
félisten
válasz
PredatorZoli
üzenetére
Szerinted ki fogja kifizetni a köv 20évben az 5-10% helyett a 3%ot?
Aki adót fizet.@erdey_a Meg kell várni a részleteket de elég gyanús...
-
Dare2Live
félisten
[link]
Orbán Viktor bejelentette: 3%-os kedvezményes hitel jön az első lakásra.
"Kormánydöntés: 3 százalékos kedvezményes hitel az első lakásra vagy házra. Bárkinek. Bárhol. Részletek hamarosan!"
Amikor azt hiszed, hogy nem emelkedhetnek tovább az ingatlan árak... -
Dare2Live
félisten
válasz
Simia
üzenetére
Nem érzem hude jónak a hasonlatot de végülis. A gond, hogy nem az USA/Izrael gyerekét ejtik evvel túszul hanem Kína, India, EU, SzA, UAE... gyerekét.
Ráadásul bármelyik légierő vonalon összehasonlíthatatlanul erősebb mint Irán. Elég ha Kína/Izrael... ad intelt a többit elintézik és máris nyitva van Hormuz.
És végtelent mennyiségben szivatta Irán ezen arab monarchiákat... nekik ez nem csak "üzlet" hanem akár létkérdés.Adott terméket exportáló országoknak nagyon előnyös szokott lenni ha az adott termék ára elszáll. USA a világ 5-6 legnagyobb olaj/finomított olajtermék exportőre. Ilyen gondokat akarok EU/MOnak én is.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Joe123
üzenetére
"Akkor száll be, ha gyors és könnyű sikert szagol."
Ledobtak ~16db gbu 57et. Ez egy US/USAF szempontjából 0 befektetés.
USnek, Izraelnek+környező arab államoknak... (de még Europának... is) 20éves fejfájás az Iráni atom. Ha csak 10évvel csúszik miatta az Iráni atomprogram már megérte...Az a scenario amúgy elég rémítő, hogy Iránnak nuki fegyvere lesz mert akkor minden másik arab monarchiának is kell és lesz atomfegyvere. Ezen érdemes picit elgondolkodni...
Hormuz lezárása jelenleg elég kontrakproduktív. USA olajból önellátó. Kínának, Indiának, EUnak ez viszont súlyos gondot okozna. És ez komoly légierővel rendelkező arab államoknak is létkérdés. Nem US hanem ezen államok vmilyen szövetsége érné azt így/úgy sanszosan légierővel azt el, hogy Hormuzon menne a teherforgalom tovább.
-
Dare2Live
félisten
válasz
velizare
üzenetére
Nem attól van a félelem, hogy megszűnik hanem, hogy 40-50-90%al kevesebb ember kell. Ez már elindult jól láthatóan halad. HR alsó poziknál 30-50%al kevesebb ember kell. ITben egy cursor... komoly efficiencyt ad. ITben egyik oka ez annak, hogy kezdünk elveszett generációról beszélni. Amihez régen kellett 1-3nap az most cursorral megvan 3-4h alatt.
Közben kezd beindulni a "dark factory" vonal is. A szövő jennyvel indult jól ismert pl autógyáras robotos vonal következő fejezete.
-
Dare2Live
félisten
"amiben meg mi tudunk lenni világelsők és azzal fizetni a Kínai cucokért"
Én nem látok ilyen területeket. Egyszerűen azért mert amikor az EU valamikben világelső volt akkor azt kína ellopta aztán ledömpingelte a piacot. Most is jöhet valami amiben világelsők vagyunk. Kína pillanatok alatt ellopja és utána olyan szintű állami támogatást kapnak amivel szétdömpingelik a piacot.
Könnyűipar nem csak a cipő és a poló. A könnyűipar elvesztését én komoly gondnak látom. Stratégialag is.
Az adaptálódással egyet értek. Kérdés hogy. Lehet a Kína féle piacvédelem és ha el akar itt valami "fejlettet" adni akkor 50%os vegyesvállalat és a gyártás itt EUban jó induló pont lenne. Csak a kölcsönösség jegyében...
"Kína akkor tud valamit megfojtani, ha jobban csinálja."
pl a dömping az szerinted jobban csinálás? Mert az EUs könnyűipart a 90es években a dömping nyírta ki. Vagy nézzük meg pl ként, hogy lett a Huawei a legnagyobb telkó bázis, gerinc... vonalon? Loptak, dömpingeltek, loptak, dömpingeltek. -
Dare2Live
félisten
"De baj az, hogy ha nincs itt a gyártás?"
Ha szerinted nem gond, hogy semmit se gyártunk, mindent kínától veszünk, bődületes a külker deficitünk... akkor szerinted nem gond. Szerintem azért hát ő igen az."Ha Kína beszerzési áron akarja tolni a cuccot Europába, akkor azt meg kell köszönni, úgysem bírják a végtelenségig."
Ez elmúlt 30év sok dolog mellett arról szólt, hogy kína adott területre bejön. Dömpingel/beszerzési áron tolja. Az adott EUs pl könnyűipar vonal csődbe megy. Onnantól pedig nem épül ki újra EUban az adott iparág vesszük kínától a végtelenségig.
Én azért ezt elég nagy gondnak gondolom..."Hanem ki kell építeni egy magas hozzáadott értékű, világszínvonalú export képes ágazatot"
wait akkor szerinted is kell gyártani, exportálni...? És fentihez kanyarodva volt/van terület amiben anno/most is világszinvonal europa? De kína anno ledömpingete és már nem? És jelenleg is kína bármikor nagyon szivesen "beszerzési" áron ledömpingel és volt világszinvonalú europai gyártás nincs. Ha szerinted ez jó akkor jó. Szerintem nem."nem a másik (és közben saját magunk) megfojtásába."
Kínának nincsenek ilyen aggájai. Bármikor megfojtana minden gyártást az EUban. Nagyon sokszor, sok helyen megtette már az elmúlt 30évben. -
Dare2Live
félisten
Az EU ugyanabban a cipőben jár mint az USA Kína kereskedelem vonalon.
"In 2024, the EU exported goods worth €213.3 billion to China and imported €517.8 billion, resulting in a trade deficit of €304.5 billion"Pont ezért szerintem nem képzelhető el egy EU-Kína kereskedelmi szövetség. Illetve igen de az nagyon nem free trade lesz. Abban kína pár év alatt ledömpingeli az EUs piacokat megfolyt/tönkretesz mindent is ami gyártás. És amit nem dömpingelt le/tett tönkre az elmúlt 30évben. Jah volt anno könnyűipar is EUban.
-
Dare2Live
félisten
"A kínai pénzügyminisztérium percekkel ezelőtt azt jelentette be, hogy holnaptól, április 10-től további 84%-kal megemeli az Egyesült Államokból származó importtermékekre kirótt vámot."
Akkor holnap Trump jön. -
Dare2Live
félisten
Nekem az is gond, hogy akárhogy beárazzak 104%os vámot akár csak pár hónapra is. Mennyit dob inflán? Mennyire veri be a fogyasztást? Hogy mit, mennyire gerjeszt? Mert fog...
Elképesztő a chiken game.
És ha a 104% nem lenne elég wtf Vance parasztozik egyet amikor ha valami abszurd mód fontos Kínának az a face. Innen Kínának vissza már durva face vesztés.
Történelmi idők. Vakarja az ember a fejét. -
Dare2Live
félisten
DKJ ref hozamokat BMAP miatt ki hol néz?
btw elmúlt havi DKJk miatt BMAP kifejezetten jó lett. -
Dare2Live
félisten
válasz
Csabroncka
üzenetére
Vannak régi számlacsomagok amik 2025ben is kvázi ingyenesek.
Újról nem tudok. -
Dare2Live
félisten
válasz
DarkByte
üzenetére
"képtelen lesz a mostani rendszer ezt kitermelni mire odaérek"
MO nagyon keveset a GDP 7%át költi nyugellátásra. Ezt ha felemeli az EUs átlag 12%ra nagyon bőven lefedte a népességváltozásból eredő nyugdíjkassza hiányt.
A botrányos magyar nyugdíjak mellett a fenti politikai döntés.
Érdekességképpen: 2010ben 11%ot költöttünk nyugdíjra. -
Dare2Live
félisten
Állampapír vonalon nyugdíjas mibe rakja a pénzét?
Nekem most talán a BMAP a legszimpibb, a német "1000" milliárd eur, Trump vonal miatt DKJ emelkedést várok.
-
-
Dare2Live
félisten
Van egy barát(nőm).
Annyit tud, hogy német szakot végzett (~anyanyelvi a némete) és ~középfokon tud angolul. Logisztikában dolgozik soksok éve. ~360bruttot keres.
Az elmúlt ~5évben ~nem jelentkezett sehova. Én javítottam ki az önéletrajzát és adtam be. Elvan miközben tényleg simán kereshetne ~uennyivel melóval +50-100%al többet.
Agitáltam ahogy bírtam de nem. Közben meg megy a sírás. Képtelen vagyok megérteni. Ráadásul ha b*tom vele akkor elüti/felhuzza magát.
-
Dare2Live
félisten
"Sokkal-sokkal egyszerubb mondjuk havi 400e forint helyett havi 1 milliot keresni, mint stabil 4% hozam helyett stabil 6% hozamot elerni."
Közben pedig óriásit fut a FIRE/passzív jövedelem témakör a havi "400e"t keresők pár milliós megtakarítással rendelkezők körében. Pedig tényleg sokkal enyszerübb 1milliót keresni... -
Dare2Live
félisten
válasz
Csabroncka
üzenetére
Tesla market cap még mindig messze több mint a top 10 autógyártóé azaz pl: Toyota + VW + Hyundai-Kia + Honda + Renault +....
Miközben EV vonalon a kínai konkurencia elképesztően jön fel és kb mindenki is fordul rá az EV vonalra.Nagyon magasan(túl?) értékelt és a BMWs... marzsok veszélyben.
Erre sok minden más mellett sig heilozik (EUs piacon kiváncsi leszek Q1eladásokra), meg pl ma tolt egy "Canada is not a real country" tweet.
És olyan tweetjei vannak, hogy nagyon nem lepne meg ha az US piac is kapna egy rendes kokit.Magam részéről kizárt, hogy beállnék longba.
-
Dare2Live
félisten
válasz
bigbuda
üzenetére
Ez nagyon nehéz, én nem látom értelmét BMAPot BMAPra váltani.
Szerintem most a nagy kérdés a PMAP ami már csak 5.2%on forog. Ezt valószínű érdemes BMAPba átrakni. A 7% úgy, hogy DKJk nem brilliroznak akár még emelkedhet is. Vagy FIXMAP 3év 6.5%. Esetleg MAP+ és ha elszáll az infla jövő ilyenkor 0%al visszaváltani és átpakolni PMAPba.
Sok verzió van és nagyon egyéni preferencia. -
Dare2Live
félisten
válasz
pirosmajom
üzenetére
Ezért volt adott termék (tej) konkrét uazzal a márkával, kiszereléssel (pilos 2.8%, Magicmilk laktózmentes) összevetve. Nálam két áruház (Lidl, Spar) összehasonlítva. 55-70%os emelkedés volt 2024 febr-juni és 2024 okt-dec árhoz képest.
HVG, pénzcentrum 30-70% közt mért tejre. Annyi, hogy aszem hvg nem terméket hanem mindig a legolcsobb 1.5%, 2.8%...os tejet nézi és így jött ki neki. És nem félévre hanem havonta nézik. Mondhatni jóval alaposabb mint én.
KSH kihozott 2024re 18.5%ot.
Direkte a szűk merítés, láthatóan így is gondot okozott, pl van aki összekeveri egy termék infláját a komplett inflával. És dobálózik a 70%al. Nem gyenge.
Én magam részéről lezártam a témát. Leginkább azért mert ha valakiknek a fenti "számok se mennek" akkor az gyanúsan hitvita a részükről. Akkor meg...
-
Dare2Live
félisten
[link] Tessék. De itt el kell szeparálni, BP, pár menöbb megyeszékhelyet, Balatont... az ország meg a többit. Átlagban ez.
És akkor egy podcast arról is, hogy elég szerencsétlen átlagjövedelemhez nézni. [link]
És akkor korábbi hszemből, persze extrem de:
2015 Bikás park panel ár
70nm bikas, ez fullosan felújítva ~16mft
bikas 65nm 12misi, felujitás nélkül is lakható
A lelakott 65-70nmes Bikás partiak 10-12ért mentek 2015ben.
-
Dare2Live
félisten
válasz
[CS]Blade2
üzenetére
"Hát ebben nincs nem, hogy 70%, de ez alapján simán jók vagyunk a 6,5%-os fixmáp-al."
Most te tényleg összekeverted az egy termék infláját az inflával? És irogatsz x hszt, teleszórod a topikot full hülyeséggel?
Tényleg? -
Dare2Live
félisten
válasz
DarkByte
üzenetére
ha jól rémlik hash/blokk fügvénye. De ahogy írtam utoljára 3éve foglalkoztam vele googli/ai... biztos jobban megmondja.
"a crypto-val majd biztos lehet fizetni"
Úgy mondanám sokkal nagyobb eséllyel lehet egy ilyen világégés után fizikai arannyal, btc/ethval fizetni mint $/eur...al.De van szaktopikja, meg ha érdekel google...
-
Dare2Live
félisten
válasz
DarkByte
üzenetére
Mondanám 0nak az esélyét de mivel a fél világ USA, Kína... megsemmisülést írtam ilyen alapon mért ne vethetnénk fel ezt is. Amióta vége az ETH bányászatnak (2022) én érdemben nem foglalkozok a témával de ha jól rémlik ilyenkor a nagy chain megy reszinkron után tovább. Ha volt double spend ami elég meredek lenne mert akkora világégés van nincs kommunikáció pl usa és EU közt de nekem van és BTC/ETHért vásárolgatok mindekét kontinesen akkor a kissebb node double spendje nem kerül be reszinkronnál.
Ha kereskedő feltételezi ezt az elég elméleti double spendet akkor védekezhetnek avval, hogy a kis noden nem fogadják el a cryptot azaz ott adott kereskedőnél nem fog működni.
3éve nem foglalkozok cryptoval ez a klasszik 2009es megoldás rémlik. Azóta lehet kitláltak, implementáltak rá jobbat x.
De ez itt baromi off meg a neten biztos van a problémára jobb leírás. -
Dare2Live
félisten
válasz
aujjobba
üzenetére
"Arrol volt szo, hogy global katasztrofa eseten nem sokra megyunk, mert a banyagepeket se fogjak uzemeltetni."
Nehéz elképzelni ilyet. Egy konvencionális 3.vh biztos nem lenne ehez elég. Sött egy USA, Orosz, Kínai.. nukleáris holokauszt ahol az USA, Oroszo, Kína... kvázi megszűnik létezni se.
Amíg egy node is üzemel a világon legyen az az EUban, Brazilliában, Ausztráliában... a BTC/ETH... működik."Feljott a lokalis gebasz, de ott meg nem latom miert ne kapnek pl. USD-ert kajat (ott ahova menekulok)."
ld fenti plt. Mert nincs USA, csak egy nuki wasteland. A $ semmit se ér. -
Dare2Live
félisten
válasz
aujjobba
üzenetére
BTC/ETH... vonalon az analógia nem véletlenül a fizikai arany. Amikor FIATért már kaját se kapsz fizikai aranyért, btc/ethért fogsz.
pl ahogy a Svájci bankszámlákhoz se jutott hozzá a 2.vh után a magyar befektetők ~99%a. De ennél egyszerübbet is mondhatok questor. Ha kevésbé is de itt is igaz a "not your wallet..."
-
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
kb hete bemondták nem lesz csökkentés, a tegnapi infla pedig jóval esélyesebbé tette a kamatemelést. Aztán, hogy mi lesz az x. A Marci-Varga páros felé nekem sincs nagy bizodalmam.
Mindenesetre már 403.6 Pedig bemehetnne 400 alá. Ott mondjuk lehet váltanék....segal: Nem egyszemélyben dönt. Ezt a döntést majd Varga-Marci páros hozza majd meg és ott azért kell figyelni mert valami irányt ad a következő évekre. Megvannak a félelmeim erősend de ott láthatjuk meg. (Ha ne adj isten csökkent 5.5%ra ugró infla mellett ott el kell gondolkodni akarunk e ftban érdemi pénzt tartani....)
-
Dare2Live
félisten
válasz
PredatorZoli
üzenetére

Visszanéztem a leveleket amiket 2015ben hugomnak küldtem. Kettőt találtam ahova odaírtam, hogy Bikás park. :
70nm bikas, ez fullosan felújítva ~16mft
bikas 65nm 12misi, felujitás nélkül is lakhatóA lelakott 65-70nmes Bikás partiak 10-12ért mentek. BPn inkább 7-8*oztak az árak 10év alatt.
Még ami eszembe jutott, hogy 2015ben nem teljesen juniorként 300-400al lehetett kezdeni. Most nem tudom tippre 700-900 körül.
7-8* árnövekedés vs 2-2.5* fizu növekedés. -
Dare2Live
félisten
válasz
Dare2Live
üzenetére
Még egy ucsó ingatlanhoz.
[link]

Ami torz benne az, hogy van BP pár menő megyeszékhely ahol az árak 10év alatt 5-7*eztek és van ahol lényegében nem volt árváltozás vagy eladni se lehet.
(pl bikás park nagy 70nmes panel 2015 11-13 millió most tippre 50-60, másik meg falu vagy döglödő város)
Erre amúgy volt egy másik jó ábra 4-5hónapja mindha linkeltem is volna de most nem ugrik be honnan, nem tudom linkelni.
Még lokál fizetés arányban is BP, jobb megyeszékhely vonal egyre drágább, megdöglött "vidék" egyre rosszabb. -
Dare2Live
félisten
válasz
Segal
üzenetére
"kezdenek beragadni a hirdetések"
Panel vonalon amit kb árban raknak fel az 1 max 2hónap alatt elmegy.
Meg hirtelen kis böfögés:
MOon a legnépszerübb befektetés az ingatlan. Hozzá képest az ETF de a pmap is miaz kategória, ellopják...
Hely függő de az árak olyan szinten vannak amik közelítik sok Osztrák... város árait. Menő megyeszékhely panel ára kb megegyezik osztrák nagy városok áraival.
Érdekes, hogy nincs koreláció. Albi díjak már csökkennek ingatlan árak nem.
10+éves trend van.
Kevés lakás/ház épül.
Fizetés, kultúra... miatt BP, Pest megye, fejér, GYMS, Vas lakossága kb tartja magát. Pár menő városon kívül az ÉK, K, DK, D Magyaroszág lakossága köv 25éves távban 25-30%al zuhan. Már nem csak a falvak halnak ki a nem menő városok is érezhetően öregednek, kihalnak.
Alapvetően látható, hogy most mint mindig location, location, location.
A hitelkamatok nagyon relatív, hogy mennyire magasak.@kovaax Bukni azért elég nehéz volt BTC/ETH... val. Annyi van, hogy már lehet vele. De 2021óta duplázott. Szép. De azért nagyon nem egy NV...
-
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
[link] Ez kb 2017tól van fenn ~akkor fejezték be. Azóta szépen kinött a fű, fődém fáról a festék már lekopott... Eladni biztos nem akarják, piaci ár felett van és folyamatosan emelik az árát. Van ilyen jópár.
Meg van a benne lakik felárazza bőven piac fölé és várja, hogy hátha valaki annyiért elviszi. És az elmúlt pár évben ha nem emelt árat megvették. -
Dare2Live
félisten
válasz
[CS]Blade2
üzenetére
Politikai ok?
Konkrét termék. Számok. jan-feb-márcban ennyi. oktober, november, decemberben annyi. Egy éves időtáv. Követhető (így a digitális Lidl, Spar... nyugtával egész könnyen.) Számok.
A KSH szerint 19.5%. A valóságban 30-70%.Láthatóan te akarod ezt "politikai ok"nak kinevezni. Gondolom politikai okból.
"Olyan mértékről beszéltek, ami, ha igazatok lenne, az látszana, és egyre jobban látszana."
Látszik is. A KSH szerint 19.5%. A valóságban 30-70%. Nem kell idekeverned politikát, idekeverni mi volt 40-50éve 3Ft 60 fillér a kenyér nem arról beszéltem.
Ahogy írtam:
Konkrét termék. Számok. jan-feb-márcban ennyi. oktober, november, decemberben annyi. Egy éves időtáv. Követhető (így a digitális Lidl, Spar... nyugtával egész könnyen.) Számok.
A KSH szerint 19.5%. A valóságban 30-70%.Csal/hazudik a KSH a tej... inflával. Egyértelmű.
De hamár behoztad: Hobbistaként követem a témát. Régen (2020 elött) én nem vettem észre, hogy a KSH amit mond az köszönő viszonyba nincs a valósággal.
-
Dare2Live
félisten
válasz
aujjobba
üzenetére
Lehet a most semmit se jelent? Tudod infla.
Nézz azonos terméket azonos helyen jan-febr-márc meg nov-decben.
Vagy akár nézz legolcsobbat jan-febr-márc meg nov-decben.Közben rákerestem és rájöttem miért a tej... és jópár konkrét, mérhető mánia. Ez nemcsak benne van minden bevásárló kosárban de elég jól mérhető is, jellemzően a legolcsobb (1.5% és 2.8ast) nézik legolcsobbhoz, 4-5 láncnál. 30-70% árdrágulást mérnek tejnél. A KSH meg 19.5%et.
De a tojás mint másik alapvető élelmiszerre is 40-75%ot mérnek KSH meg 22%ot. Most nem kotrom elő a Lidl/Spar számláimat.Ekkora eltéréseknél adott eseteknél, peremfeltételeket meghúzva annyira nem komplex téma ez nekem nincs nagy kérdés. A KSH csúnyán elhazudja az inflát.
-
Dare2Live
félisten
válasz
[CS]Blade2
üzenetére
A KSHval az a baj, hogy totálisan NER alá került, úgy csal ahogy nem szégyel = hitelessége 0.
A tavaji kedvencem a telekom akció volt. Csak egy irányba érinti az inflát. :)"csemegézel magadnak belőle egy részkosarat"
Nem tudom mi ez a tej mánia de hamár ezt hoztad fel a tej elég konkrét termék
2024 Jan/febr és ~dec közti hirtelen Lidl gyüjtés:
Pilos Tartós Tej 2.8% 268Ft -> 419Ft = 56%os áremelkedés
Lidl Laktózmentes magicmilk tej 315 -> 559Ft = 77%os áremelkedés
A KSH meg odaböfögi, hogy 19.5%os infláció volt tejnél.
[kép] [kép]szerk:
Amúgy mellbe üt, hogy pl 268Ft volt 2024 első felében 1 liter tej. Elsőre azt hittem akció, 56%+os áremelkedés nem rémlett. Több számlát is megnéztem április, május, júniusban is 268Ft. Szept-októberben ugrott az ára +56%ot. 1.5% és 3.5%es is %osan ennyit ugrott de arról csak egy-egy adatom van. -
Dare2Live
félisten
Februárban, márciusban... is lesz PMAP fizetés.
Én mindig nézek P/Et a mostani 25Kval is ~7. Ez nagyon olcsó, ha a háború faktor kiárazódna simán visszajönnek a 10+ P/Es idők. Az 35.000Ft+.
Az OTP kvázi nem fizet évek óta osztalékot miközben évi ~800-1000milliárd Ft a nyeresége. Ott vagyunk hogy ha megvenné a Luminort ~600milliárd Ftért is még mindig nagyon komoly rendkívüli osztalék jöhet 2025ben.
És ~7es P/E mellett még osztalékrészvénynek se lenne rossz.
Van benne még bőven fel. -
Dare2Live
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Sokkal felhasználóbarátabb a LY.
@tototos
A 2.000Ft nem tétel.
Valami jó összehasonlítást nézek IBKR/LY vétel/eladásra ott vannak különbségek és ott is LY a jobb. És na az nem mindegy. -
Dare2Live
félisten
válasz
UberMutant
üzenetére
Én most 2hónap IBKR után erősen afele hajlok, hogy kezdőnek Lightyear.
-
-
Dare2Live
félisten
Ki a franc? Nagyságrendileg 10.000milliárd Ft!!! áll folyószámlán... ~0.1%os kamaton.
"okos ember tartalekol ilyenkor, ki tudja meddig lesz munkaja, mikor lesz szukseg arra a penzre."
Az okos lehet. De "Nagyságrendileg 10.000milliárd Ft áll folyószámlán... 0.1%os kamaton.""Intő példa lehet(ne) a pénzügyi kormányzat részére az ÁFA bevételek fokozatos "eltűnése"
Amit írsz meg ennek azért nincs nagy köze egymáshoz mert a kijárók nagybevásárlást csinálnak. Másik topikban vki nagyon akurátusan írta a magyar-szlovén árakat, bevásárlásait. ~25%ot sporol avval, hogy kijár. Bevásárló csoportok szerveződnek.
Szlovéniának, Romániának.... fizetuk/jük az áfát. Elsősorban nem TVt vesznek kint az emberek hanem ugyanazt mint amit a magyar LIDLben vennének.szerk:
Ami nekem nagyon durva, hogy a "hanyatló" "éheznek" Németországban is olcsobb egy bevásárlás mint MOon. -
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
Hátha valaki tudja: IBKRen nem TBSZre megvett ETFet (vagy rvét) át lehet vezetni TBSZre? Hogy?
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Microsoft Surface Pro 9 i7 16GB ram 2TB ssd + Microsoft Surface Dock 2
- Eladó egy Questyle CMA 12 Master referencia fejhallgató-erősítő és high-end DAC
- Dell Latitude 5440 - I5 1345U 1.6GHZ - 16Gb - 256Gb
- Amazfit Balance eladó még majdnem egy év garanciával
- iPhone 17 Pro 256GB gyári független makulátlan 2028.09.19.
- ÚJ HP OmniBook Ultra Flip 14"OLED 2,8 K 120Hz - Ultra 7 256V - 16GB - 1TB - 2, év gari - MAGYAR
- Beats Solo 4 vezeték nélküli fejhallgató, bontatlan.
- Samsung Galaxy S25 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

És nem véletlenül kértem az időpontot.

mgoogyi