- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Autós topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabesz87
veterán
Kikérném a tanácsotokat. Van időpontom szervizbe 17-ére. Legfőképpen a panoráma tetőt akarom tisztíttatni (lefolyójáratok, sínek, mechanika kenése/takarítása), mert félek, nehogy elduguljon, aztán beázzon. Ha meg már ott van, pár dolgot még meg akarok nézetni, csináltatni:
- szilentzsírzás (általános VW tünet elvileg, fekvőrendőrökön picit nyöszörög, a kenés segít, úgy tudom)
- a kitakargatós LED lámpát szeretném, ha megnéznék, kell-e esetleg újrakalibrálni, mert 1-2x volt már, hogy miközben működött este, rámvillantott a szembejövő
- első kerék mögötti doblemez alól (a járatban) ki kéne takarítani az oda befolyt leveleketAz aggályom az, hogy nem tudom, mindezért vajon mennyi fog kérni a szakszerviz, ill. hogy vigyem-e most, mert köztes inspekció olyan 4500km múlva esedékes (valami ilyesmi, tegnap néztem meg, mit ír az autó). 2-3 hónapon belül meg egy nagyobb összeget kétszer (hála a munkadíjnak, még ha van is oda GTE kedvezmény kártyám) nem szívesen fizetnék. Igazából a tető a high prio, a többi nem életbevágóan SOS. Na meg ott is kéne hagyni az autót, mert ez nem 1-2 órás művelet.
-
stickermajom
addikt
válasz
BigBlackDog #202298 üzenetére
De, kéne neki. Vagy hát még működik az autó, szóval biztos szólt volna, ha gond van.
Ugye az ördög nem alszik, szóval azért illett volna ránézni, de valahogy mindig elmaradt. Ráadásul már 0W20-at kap, 5W30 helyett, szóval akár ehetné is.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
stickermajom #202297 üzenetére
"az elmúlt évben nem néztem olajszintet"
Az Opel nem jelez, ha túl alacsony? Ennek ellenére mondjuk én is szoktam nézegetni egy-két havonta, de mondjuk ez amiatt van inkább, mert a TSi bizonyítottan szereti enni az olajat 10-12e km felett.
-
stickermajom
addikt
Jövőre lehet feldobok egy kisebb lapátot a műszakira, mert a múltkori felverődés pont egy centivel beljebb van.
Amiatt tutibiztos, hogy nem cserélek szélvédőt.
Fogyi 7,8, kéne valami hibrid erre a használatra. Amúgy hova lettek a spritmonitoros adatlapok felülről?
Holnap 3. éves szerviz és most esett le, hogy az elmúlt évben nem néztem olajszintet.Shame on me.
-
Ellia
addikt
Sziasztok!
Műszaki előtt állok, a szélvédőn pedig van két kőfelverődés, pont a vezető üléssel szemben.
Voltam vele üvegesnél ahol azt mondták, hogy ez már javított korábbról és ilyet nem "tömnek" újra, illetve véleményük az, hogy nem lesz probléma vele a későbbiekben.
Viszont műszakin ez tudomásom szerint buktató dolog.
Mit lehet ilyenkor csinálni? Értelem szerűen két felverődés miatt nem cseréltetnék szélvédőt...
-
válasz
BigBlackDog #202292 üzenetére
Olyan itt nincs
-
kisza25
félisten
válasz
Szada85 #202278 üzenetére
Nekem 2250€ volt a bruttóm szakácsként egy 4* szállodában, igaz 9 szezont voltam ott, de szezononként 50€ (nettó) emeltek a fizun.
Ez egy szezonban szabadság és 13. havival együtt volt nettó 7000€+ 200-1000€ jatt egy szezonban (3,5 hónap), a konyhára ennyi jutott el. Viszont szállás+kaja ingyen volt, én egy szezonból (3,5hónap) olyan 6000€-t haza tudtam hozni.
Utolsó szezonom kint 2015- ben volt. Amúgy volt olyan kolléga, aki csak az utolsó havi fizut+ urlaub pénzt hozta haza, amit felélt amíg itthon volt -
kisza25
félisten
válasz
bitpork #202276 üzenetére
Újabb autóknal divat pótkerék helyett a defekt javító+kompresszor (súly csökkentés co2 miatt, ezért kisebb sokszor az alap üzemanyagtank) azon meg van nyomasmérő.
Én nem voltam kúton fujatni 5éve, mert i30, i20, tipo, seatban is volt kompresszor, seatét megtartottam, mert adtam hozzá pótkereket
Tipohoz most teljes pótkerék van, meg a seat defektjavítója+kompresszor -
rbalint88
addikt
A Splash (1.2ideges) es Audi (1.8T) is pattog rendesen. Elantrat 1.6gdi) talan 1-2x hallottam epphogy, Priust es a V60-at soha. Alfat a dizelseg ellenere is tobbszor, foleg elmenyautozas utan.
focvis: Aki ejjel legeny, az masnap os
Parade fogyasztas, de eletidegen egy GTI-tol, jar a B.
-
Szada85
aktív tag
válasz
diegho #202186 üzenetére
Annyit tennék hozzá, hogy a 7000 bruttó "sima mérnöknek" itt sem terem minden bokorban.
Ez az IGMetall (fém és elektroipar) tarifatáblázata (tartományfüggö is a dolog): [link]
Az egyik legnagyobb autóipari beszállítónál 5év tapasztalattal E10-es szint körül/fölé lehet magad pozícionálni.Mellé némi "halandó" meló fizu szintén "elsökézböl":
3 csillagos hotelben recepciós: ~1700-1900€ bruttó,
5 csillagos superior hotelben foglalási ügyintézö: ~2250-2350€ bruttó.Csak pár példa.
-
szabonagyur
félisten
Ha erdekel valakit kaptam Mol 100as benzin vagy ennek megfelelo GO -20 Ft/L kupont, melyet atadnek, erdeklodni privatban.
Junius 10-ig hasznalhato fel
-
válasz
MasterMark #202275 üzenetére
Ami ugye vicces mert jellemzően nem a kúton éjszakázik az ember de mire odaért addigra felmelegszik
-
válasz
stickermajom #202264 üzenetére
Anno a Z20LET is nagyon szerette pattogtatni a kipufogót az Astra G Coupéban. VW-kra érdekes módon nem jellemző.
Qru: Danke! Hajjajj...
Ezek után BBD-től elvárom, hogy produkáljon egy 3,9-es átlagot minimum 100 km-es távon.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
stickermajom #202264 üzenetére
Pedig teljesen normalis. Skoda csak akkor pattog ha regeneral.
-
Itt hagyom a mai
másnaposplattnerezésem eredményét a a jövő generációknak.
Szokásos Zeg-Keszthely-Zamárdi tesztútvonal, 21-23 Celsius, 225/40R18 Bridgestone T005, VW Golf 7 GTI manuális váltó, vegyesen MOL és Aldi-OMV 95 oktán E10. Félúton kisütött a nap, onnantól klímával.
Fogyasztás: 4,8 liter /100 km.
Köszönöm a bókokat!Nagyon kicsit hagytam benne, olyan maximum 2-3 decit, így még a fájdalomküszöb határán maradtam.
Utána vasárnapi M7, egy 7 km-es araszolás Fehérvár előtt, a belső sáv tempójával haladtam 120-150 környékén, Budaörsig 5,7 [kép], majd hazáig szokásos torlódás, a garázs előtt 5,8. [kép] Danke sör.Szerk.: Annyit csaltam, hogy langyos motorral indultam és hiányzik a tetőspoiler (a kiálló vezetékek 3M duct tape-pel leragasztva).
-
Cry0
őstag
sziasztok! aliról valaki vásárolt már lámpa fóliát ? mi mit javasol ?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
bandus #202259 üzenetére
Ha felmelegszik a kerek akkor megno benne a nyomas a hotagulastol. Nekem is jelzett mar falsot a Skoda. Ha manualisan csekkolva rendben a nyomas akkor nem kell foglalkozni vele.
Ha beallitottad a nyomast rogzitsd az erteket a tpms-nek.Gumisok eloszeretettel fujjak tul a gumit. Nekem is a 2.4 helyett majd 3-ra fujtak fel. Aztan az elso kanyarban majdnem leestem az utrol.
-
nincs sok tapasztalatom a nyomasjelzo rendszerekkel, kiirta a kocsi h alacsony a bal elso kerekben a nyomas. keritettem vegre egy kutat ahol nem szar a kompresszor, minden kerekben 3 bar kornyeke volt (wtf mernem 2.2, ennyire tulfujtak gumicserenel vagy ez a tulnyomast mutatja itten?, a bal elsoben valoban alacsonyabb. Visszafujtam erre a 3 bar kornyekere mint a tobbi kerek. Auto ujraindit, szinten alacsony nyomas hibauzi. Vartam egy 5 percet, aztan ellenoriztem de nem csokken a nyomas a bal elso kerekben, a hibauzenet megmaradt. lehet a szenzor romlott el? meg ha defektem is van, amikor visszamegy a nyomas a kivant ertekre akkor el kene tunnie a hibanak nem?
este elgurulok megint megnezni a nyomast, remelem csak a szenzor szar. ha meg defekt akkor kivancsi vahyok az assistance ezt hogy oldja meg itt krk szigeten
mondjuk asszem van teljes erteku potkerek, szoval nagy gond nem lesz. bar meg sosem kellett kereket cserelnem.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
stickermajom #202257 üzenetére
Neked is szokott pattogni a kipu a hotagulastol?
-
Magnum_
nagyúr
válasz
Gabesz87 #202240 üzenetére
2, vagy 3 opcio:
Kozos aramrol vetelezel egy almerovel es az alapjan elszamolsz a tarsashazzal, ehhez kell a hozzajarulo nyilatkozat a lakoktol, a szereles koltsege es az almero.
Masik az, hogy a sajat villanyoradbol huzol le kabelt (en nem 2mm2-t, hanen 3x4mm2-t huzattam le, az birja tartosan a 20, vagy 25A-t, nem volt kulonosebben dragabb), ha megooldhato, ez nem biztos. Nekem meg az epitkezes alatt oldottak meg.
Harmadik: amit irtam bitmalasznak, uj merohely kialakitasa rendesen villanyoraval a parkolohelyeden, intezed a helyi aramszolgaltatoval.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
AMD Power #202247 üzenetére
Mert ott tenyleges hufokot mutatott meg a modernebb autokban meg fixen all kozepen/90 fokon 75-110 fok kozott (nehogy a usert megzavarjak a mozgo mutatoval).
A venti halk menetkozben en sem hallom se a Bubinal se a Skodanal. A Jazzben allohelyben hallom ha bekapcsol (pl dugoban).
-
6030D
addikt
-
-
kisza25
félisten
válasz
rbalint88 #202239 üzenetére
Klímás fűtés, de jól tudom infra is lehet, vagy hőszivattyú: H tarifás áram (40% kedvezmény fűtési időszakban okt 15-április 15- ig) és olcsóbban fogsz fűteni, mint gázzal
Meg ott van a geo tarifa is, érdemes elolvasni -
Gabesz87
veterán
válasz
Magnum_ #202225 üzenetére
Én is gondoltam már rá hogy kideritem mennyi lenne a társasházban, ha a helyemre huznanak kábelt. Azt mondta a közös képviselő érdeklődjön meg az áramszolgáltatónal először a kiepites feltételeit. Ok küldtek nekem egy igény bejelentő lapot. Na itt akadtam el, mert az nekem total kínai. Gozom sincs hogy kéne kitölteni, gondoltam már rá hogy megkérem majd a gondnokot, ő amúgy is ért a villanyszereleshez, csak tudja.
-
rbalint88
addikt
válasz
bitpork #202229 üzenetére
Budospestiaban 32A-t kapsz “alanyi jogon”, csak meg kell igenyelni es a kismegszakitot fizetni, ~8000Ft. En most bovittettem 3x32A-re (32-rol, a fennmarado 64 meg 64x3900x1,27-be kerult - 317k, plusz az ugyintezes), mert minden is villanyrol fog menni, a gazorat meg leszereltek es elkoszontunk egymastol. A kazan+kemenybeleles+radiatorok+ maxi falveses kb 2M-s bekerulesi koltsege helyett inkabb lesz elektromos padlofutes kb 700ezerert es majd aprankent kifizetem a kulonbozetet a villanyszamlaban - viszont vizes rendszerrel nem lehetett volna padlofutesunk, tehat ugy fogom fel, hogy a komfortot is fizetem meg. Ugye mivel nem lesz gaz, ezert villanybojler, villanysuto, fozolap is bejatszik, a dupla klima meg futesre is jo es az a kazan melle is kellett volna, igy meg a futesi funkciojat is fogjuk hasznalni, nem csak fizetunk erte.
A 3x32A-bol meg kenyelmesen marad arra, hogy a garazsba lemeno 3x2,5mm2 egy fazis kapjon egy 20A biztit, szoval a fedelzeti toltok 16A-e mellett elfer az is, hogy felkapcsoljuk a lampat a garazsban -
Magnum_
nagyúr
válasz
stickermajom #202236 üzenetére
A szabvanyositas benne van a pakliban, nekem rendben volt, 3.5 eve a regisztralt szerelo kert vagy 60.000-et ezert az egyfazisu bovitesert. De ma mar a 16A nem eleg. Egyebkent erteknovelo tenyezo, azaz eladasnal is szamit szerintem, ha fel van bovitve.
Btw nalunk uj kozos kepviselo van es elkezdett pampogni, hogy hol az almero, veszem a garazsban az aramot a kozosbol, majd elmagyaraztam neki a megoldast es persze rogton tokeletes megoldas lett :-)
-
AMD Power
titán
Az is rengeteg. Nekem az F Astra azutan kezdett el sokat enni ahogy bejőtt ez a E10 benzin. Előtte nyáron 7 literrel lazán eljártam, télen 8-8.2 literrel. Azzal még kis is egyeztem. De az elmúlt időszakban iszákos lett.
Bandus Az nagyon szép eredmény. Főleg ilyen tempó mellett.
-
stickermajom
addikt
válasz
Tsebacsi #202234 üzenetére
Az a baj, hogy ha szabványosítani is kell, akkor az nem lesz olcsó, 300 ezrekkel rémisztgetnek. Mondjuk legalább 32A-ig a szolgáltató felé nem kell fizetni. Kérdés megéri-e, ha esetleg el lesz adva.
Mi tavaly bővíttettünk 3x16A-ról, 1x32+2x20-ra, de mostanában gondolkodtam, hogy simán 3x32 kellett volna és akkor le van tudva jó sokáig. Mondjuk itt nem kellett szabványosítani, de így is kva sokba került. -
-
-
-
válasz
rbalint88 #202227 üzenetére
A lakásban már nincs szabad áram sajnos
20 éve még nem gondolta senki h átállunk mindenben villanyra. Most ha 3 nagyobb gép egyszerre megy akkor a bizti is elköszön
(#202228) Magnum_: mert nem megtartásra vettem és vétel előtt 30%+ ment fel az áruk ami most sem állt meg. Jah hogy közben megszerettem? Hát íj esete
+ a totál villany zsákutSZa szerintem.
-
-
-
válasz
Tsebacsi #202219 üzenetére
Jó, nem sír a szám széle mert 1000km-re vetítve cca 30% így is a tisztán villany. Volt már 20%is meg 38% is attól függően hogy mennyire hosszúak az utak. Szóval nem panaszkodom így sem. Kezdek erre is ráállni.
-
-
-
válasz
Snoop-y #202212 üzenetére
Ez az enyémben is beállítható, de én jobb szeretem manuálisan aktiválni az ilyen huncutságokat
#202211AMD Power: valami 700km össz ebből 500km áram, benya 9,1l/100km és csökken, tank még fél fölött (kb 350km hatótávot ír benyával), szóval messze felülteljesíti az elvárásaimat.
Tényleg az lesz, hogy 2 havonta 1x tankolok -
AMD Power
titán
Volt ma már fogyasztási eredménye valakinek?
488km-re 39 liter benzin. Majdnem 8 literes fogyasztás.... De! Ebben volt 2db giga dugó és ez 100%-ban BP sok rövid távval, és már volt amikor klimáztam. -
tboldi
nagyúr
válasz
stickermajom #202202 üzenetére
-
válasz
Reggie0 #202201 üzenetére
Tőlem azt csinálsz amit akarsz...
202197rbalint88: Én értem ezt, de akkor sem tartom a legjobb megoldásnak a rongálást, mégha ténylegesen a tulaj is szív miatta, ettől nem leszünk jobbak.
A nagy fejlődés egyik rákfenéje, hogy a jog jelenleg jobban védi az elkövetőt, mint az elszenvedőt.
Plusz ha én lennék ilyen "önbíráskodó", tuti megszívnám, velem szemben meg fix hogy nem kapnék jogorvoslatot (persze alapból nem parkolok más kapuja elé, így ez a része nem fog megtörténni). -
stickermajom
addikt
Boldinak szeretettel, ha gondjai lennének az új fényszórók beállításával: [kép] Így is lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Új okosotthon eszközök bolti ár alatt - Blitzwolf SHP15, Miboxer, Aqara eszközök
- ÚJ, USB-C-s / elemes, rádiós (RF), wifis (Tuya, SmartLife, stb.), programozható okostermosztát
- 3D nyomtatott versenypályák, versenyzői aláírások
- HomeAssistant és SolarAssistant Center - spórolj pénzt automatizálással!
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!