- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- SCYROX V8 gamer egér
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Érdekes történések a hardveraprón...1.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Egy Biztonsági őr kalandos útja 2
-
LOGOUT.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
yle_greg
aktív tag
Kerdeses, hogy hany eves a gyerek, es mennyire kell mostoha korulnenyekre szamitani?
En par eve a most 10 eves fiam kezebe a strandon nem a GX9+14-140 kombot nyomtam, mert azt feltem a viztol es a homoktol, hanem egy Oly TG5 strapa kamerat, amivel a vizben is filmezhette ahogy matracostul beboritjuk anyat a vizbe.
Kis erzekelo, de nagy atfogas, muanyag cucc, nem eskuvofotozasra valo, de egy akciokamera gyengen halszemes kepenel ezerszer jobb. Igazabol teljesen jo kepeket csinal, nyilvan nem kell pixelkukkolni, de siman nyomtathato es nagyinak adhato. A lenyeg, hogy a vakacio ne arrol szoljon, hogy jajj, csak nehogy megseruljon a fenykepezogep, emiatt jo erzes hasznalni, a ha nincs nyugalom, oda az elmeny.Amugy Pana vonalon van focus peaking, megmutatja, hogy hol van az elessegi sik, en is hasznalok Heliost, sped boosterrel, igy kirajzolodik a swirly bokeh is a crop szenzoron. Anelkul tul nagy a szorzo, szerintem nem fog tetszeni, ha csak a kep kozepet latod.
Ha kirandulos es cserelheto objektives a feladvany, akkor szerintem idojarasallonak kell lennie a gepvaznak es az objektivnek is.
A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
Varoz
addikt
X-T20-am van, semmire nem cserélném le.
De ha valami oknál fogva mégis, akkor csaj Fuji.„Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
ftc
nagyúr
Oly 520 volt előtte annak is tetszett a színe...igen JPG-ben gondolkozva...
Annyira nem egyértelmű, mivel csavarok rozsdásodtak, beakadt a expo gomb s néha AF is szórakozott... Tátrában kezdte megadni magát... betört LCD-t nem számolom ,mert az a fiam volt... X-T20 alap tapasztalatai...
Marad az olvasgatás illetve teszt képek nézegetése.
Pana ezért jött szóba:
Panasonic Lumix G97 + Lumix 12-60mm f/3.5-5.6 ASPH vagy 14-140-el 940EUR, s maradék pénzből obit tudnák venni...X-T30II - 900EUR
X-T50 - 1500EURR10 - 1100EUR
Z50 II - 1150 alap objektivel.Megyek olvasgatni még mielőtt döntök illetve majd valahol megfogdosom a gépeket...
-
Ezek mind jó gépek szerintem is. Nekem van panasonicom (gx80, az régebbi modell) és fujim is (xt30II). Mind a kettőt szeretem, mind a kettő tök jó gép. A panában is tök jól be lehet állítani a színeket, de ezen a téren a fujit jobban szeretem.
Canon R10-et most vett egy barátom, áradozik róla, a nikont nem ismerem.Ha a költségvetésbe belefér a Fuji X-T50, én személy szerint azt választanám az általad írtak közül.
-
Tin_Shield
őstag
A színek legyenek legalább Fuji szintén kitétellel kb ki is zártad a többieket
Már ha az OOC jpg képekre gondolsz.
Nyilván a bármelyik gyártó nyers képeiből elő lehet állítani valamennyire hasonlót mint amit a Fuji tud, a kérdés az, mennyi energiát tudsz/akarsz erre szánni.
Ez persze a legszubjektívebb versenyszám, biztos van olyan aki idegrángást kap a Fuji jpgtől, de mondjuk él-hal a Panasonicért vagy a Sonyért. Az iróniát félretéve, ezek sem olyan tragikusnak már, mint mondjuk egy évtizede voltak, a Pana Real Time LUT pl. egész izgalmas, fotóra is. -
Varoz
addikt
Fujid van, színekben hozzá mérsz, megszoktad, cuccod is van hozzá. Szerintem viszonylag egyértelmű a döntés, hogy Fuji.
„Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
Neck
veterán
Ezek egyik se rossz vétel.
Fogdosd meg őket. A fényképezés kreatív hobbi, Sokkal többet számít, hogy melyik áll kézre, mint a specifikáció.Nekem pl egészen kis kezem van, emiatt imádom a Sonymat, de simán el tudom képzelni, hogy valaki messzire dobná.
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Neck
veterán
válasz
lugosi #59889 üzenetére
Némelyik MILC (Pl Sony) tud focus peaking funkciót, kontraszt értékeléssel színezi a fókuszban levő pixeleket. Én aránylag egyszerűen tudtam vele fókuszálni, még a6000-en volt Heliosom.
A kérdezőnek valamelyik APSC vázat ajánlanám, arra a célra, amit írt, kb mindegyik gyártónak (Sony, Nikon, Canon, Fuji) van megfelelő váza. Érdemes kézbe venni, lurkóbal együtt, hogy melyik a bejövős.
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
ftc
nagyúr
Természetesen
Gyerekek, családi kirándulások, természet s videó is elfogadható legyen.
Leginkább ami fontos, hogy legyen kereső illetve normál AF.
A színek legyenek legalább fuji szinten.Amiket nézek:
Pana G90 vagy G97 illetve G100
Fuji X-T 30 II esetleg 50
Nikon Z50 II
Canon R10DPpreviewt kezdetm olvasgatni, de hátha van itt is valakinek tapasztalatja ezekkel kapcsolatban
-
válasz
MrChris #59887 üzenetére
Egyetértek azokkal amiket írsz, a gx80+12-32 tényleg egy jó felállás, és a Heliossal tényleg nem egyszerű a fókuszálás. Én használom azt az obit m43-on is és Fujin is, még állóképeknél is azt mondom, hogy nem egyszerű jól eltalálni a fókuszt (hozzáteszem, mindezt úgy, hogy azt a konkrét Helios obit használom konverterrel, amit 1986-ban kaptam karácsonyra, szóval volt időm hozzászokni, meg a manuális fókuszhoz is), nem maga az obi a probléma, hanem a milcek keresője, illetve kijelzője. Ezeket az obikat aránylag könnyű volt használni a korabeli gépek prizmájával, mattüvegével stb., de ha az akkori fókuszálási segítségek nincsenek meg, akkor még a kép kinagyításával is nehézkes és lassú a manuális fókusz, minden elektronikus segítséget figyelembe véve. Videóhoz meg tényleg inkább egy AF obi kéne, főleg mert m43-on a Helios már 106mm, ott elég könnyű tévedni az élességi síkkal.
-
Bass
addikt
Jó lenne ha kereső is lenne rajta,a videózás nekem nem fontos csak a gyereknek mondhatni "bohóckodni" közben a lényeg h kisebb legyen mint a d3400 és kiforgatható legyen a kijelzője és legyen beépített vaku, aránylag normális videot készítsen (nem kell film minőség
) ,viszont én szeretek fotózni(természet,makró,város)a helios csak időnként venném elő (csak fotózni)nem az lenne az elsődleges obi de nagyon szeretem a képi világát nikonon csak ott nincs végtelen. Szimpik a panák de ezt az mft rendszert nem ismerem, és milcekben sem vagyok otthon.
[ Szerkesztve ]
"The gods who light up the sky at the gate of sethu"
-
MrChris
nagyúr
m4/3-on egy Helios elég küzdelemes fókusz szempontjából, pláne videózásra. G90 egy árban szokott lenni a G9-el, kicsivel kisebb, könnyebb, viszont videója nem tud 10 bitet, ennek léte főképp akkor előnyös ha utómunkában szabadabb szín és fényerő szabályozhatóságot szeretne kevés képromlással. G9-en, 4k-n crop nélkül megy a 60fps, ez is egy extrája, de ilyenkor 8 bites.
400e-ből inkább egy A7mk3-t vennék videóra, arra jobban passzol a Helios, bár én nem erre az obira építenék. A sok nagyszerű dologa mellett viszont gyengécske a szenzor stabija.
Ha van elég fény, lévén kirándulásról van szó akkor egy olcsó stabis 4k-s gépet vennék a gyereknek, pl GX80 és egy 12-32 obi. De általánosan tartanék attól hogy bármilyen fényképelőt is adnál a polcon végezné, mert erős a verseny a mobiltelefon méretével, állandó jelenlétével... -
-
Bass
addikt
Sziasztok megválnék Nikon D3400-tól mert a gyerek kitalálta h.videozni szeretne túrázás, kirándulás közben ezért vennék valami milcet de nem igazán ismerem őket melyik márkát érdemes 3-400e ft értékben választani..Igazábol a nikon is patika és meg is felel én csak fotózom vele csak videózni nem való.Ami eddig tetszik a Pana G9 vagy a G97 de bármilyen tanácsot és ami a lényeg h.m42 Helios használható legyen. Köszönöm
[ Szerkesztve ]
"The gods who light up the sky at the gate of sethu"
-
ftc
nagyúr
Sziasztok
X-T20 helyett keresek valamit...többe kerülne a javítás, mint az értéke. Nem bírta hoszabb távon a sós levegőt illetve a -20C-t...
Cél 1000-1200EUR... Nem feltétlen vagyok Fuji párti.
Mi az ajánlott?
-
Golota
aktív tag
válasz
Wolfire #59877 üzenetére
Én főleg az Olympusokat ismerem MFT vonalon, de van a Panasonicnak is vannak gépei ebben a kategóriában. Olyban azt hiszem az E-PL6/7/8 már újabb szenzort használ, de lehet hogy a PL5-ben is az van. Ezeket lehet kapni használtan majdnem mindig, érdemes szétnézni az Index adok-veszek fórumon is. Tapasztalatom szerint a Panák kidolgozása kicsit kevésbé igényes, több a műanyag, de biztosan azok is jó gépek. Léteznek makro lencsék az ajánlotton kívül, pl a Panasonic Lumix G Macro 30mm vagy a Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro. Nézegesd meg a Juzaphoton, amit fent linkeltem. Ezek ár/érték arányban verhetetlenek.
-
Wolfire
újonc
válasz
Golota #59876 üzenetére
Köszönöm az ajánlást. Nem írtam árat, mert nem tudom, hogy mennyibe kerülne egy ilyen gép. A képek alapján jónak tűnik az objektív, bár valóban elég drága. Viszont jelenleg egyikből sem találtam eladó példányt használtan. Esetleg van még hasonló gép amit tudnál ajánlani?
-
Golota
aktív tag
válasz
Wolfire #59875 üzenetére
Nem írtad, hogy mennyit szánsz rá. Legolcsóbban valszeg egy pár éves, kereső nélküli M4/3 MILC jönne ki. Például egy Olympus PL6. Ezeket (a mai árakhoz képest) gombokért kapod. A húzósabb tétel az objektív lesz, mert azok viszont tartják az árukat. Mondjuk egy Oly Zuiko 30mm ha jól látom 70 körül van használtan (ha van) és elég jónak tűnik. Itt nézegethetsz minta fotókat ezzel a lencsével.
-
Wolfire
újonc
-
Wolfire
újonc
Sziasztok! Egyik hobbimhoz keresek egy makró fényképezőgépet. Mivel egyáltalán értek a fényképezőkhöz, ezért gondoltam, hogy megkérdezem itt, hogy milyet kéne vennem. Ami a lényeg, hogy nagyjából egyforintos méretű tárgyakat szeretnék fotózni vele éles, szépen kivehető részletekkel. Igazából ha egy egyforintost, vagy valamivel kisebb érmét szépen, élesen le tud fotózni, az nekem megfelelne.
Nézegettem pár ilyen gépet, de akkora árkülönbségek vannak, hogy fogalmam sincs, hogy melyik jó ilysemire és, hogy mennyiért. A legjobb lenne egy használt gép, minnél olcsóbban ugyanis semmi szükségem egy új gépre, évente kb. 50-100 kép készítéséhez.
Köszönöm a segítséget! -
p_adam
addikt
válasz
DonMedve #59871 üzenetére
Egyáltalán nem, ez így logikus. Ahogy írtam, sokat könnyít/egyszerűsít a dolgon, ha van (jó) fény. Én is ezt preferálom (ilyenkor nem zavar a 20 éves technológia), csak az a nem könnyű, hogy sok esetben villámgyorsan változik.
Meg nincs is kifejezetten olyan, hogy 'rossz' döntés. Összehasonlítási alap nélkül kb. bármilyen kamerával élmény fotózni, és idővel megtanulni egyre jobban kihasználni, amit tud, csak felhasználás, egyéni igények stb. alapján lehet valamennyire szűkíteni a kört.
Amíg nem jössz rá, hogy a kit objektív mért nem a legjobb, addig az is tökéletes, nem kell jobb.
Minden cserélhető objektíves kamerán van egy adott típusú bajonett (ez a kiindulópont), és olyan objektívet kell választani, ami erre illeszkedik / ezzel kompatibilis.[ Szerkesztve ]
-
válasz
p_adam #59870 üzenetére
Jaja, értelek a fények.
Már nézegettem azokat is, csak úgy gondoltam, hogy azt majd kövi lépésben. Kezdésnek úgy gondoltam, hogy amit olyan és lehet azt természetes fényben, ha itt bent kell akkor egyelőre megteszik az asztali lámpák.Ugye a családi események, meg a verseny is szabad ég alatt történik. Lehet, hogy most tök baromságokat hordok össze, ugyanakkor úgy gondoltam, hogy el akarom kezdeni, többi jön ahogy "okosodom".
Az objektívből melyik jó nekem amit írtál? Mert újonnan is lehet kapni 190K-900K-ig. Canon EF/EF-S/EF-M meg RF.
Már ég a pofám, tiszta hülyének érzem magam.[ Szerkesztve ]
"...Nekem nincs semmim ezen a világon,csak a tököm meg a puszta szavam...,és ezt a kettőt nem játszom el senkiért,megértetted?!..." <Tony Montana>
-
p_adam
addikt
válasz
DonMedve #59869 üzenetére
Arra is ajánlottam már egy konkrétat (EOS M5)
De ahogy mondtam nem kifejezetten a kameratípus a lényeg, hanem az, hogy optikával (fényekkel, álvánnyal stb.) együtt hogy szeretnéd ezt kihozni.
Pl. egy 24-105 optika ad neked olyan lefedést, amire szükséged van, azaz teljes tartományában ki tudod használni. Csak éppenséggel ekkora keretből nem lehet kihozni, csak valami olcsóbb alternatívát (leginkább DSLR-re.) -
válasz
p_adam #59868 üzenetére
Na, most gyorsan elolvastam egyáltalán mi a különbség a DSLR vs MILC között.
Alapvetően termékfotózásra, és események fotózására használnám. Családi események, valamint a Kedvesem fut és szokott versenyekre menni, azokat szeretném dokumentálni. Ezek a fő csapásirány. Ha jól értelmeztem a cikket, akkor számomra jobb lehet egy MILC kamera, ha jól tévedek. Ezt a cikket olvastam el gyorsan.
Meg mint mondtam abszolút kezdő vagyok és nem szeretnék most 0,5-1 milliót belefeccölni, csak valahol elkezdeni.
Sógornőmnél van a kamera amit írtam, nem használja azért gondoltam, hogy megveszem tőle kezdésnek jó lehet, csak úgy voltam vele, megkérdem a hozzáértőbbeket, hogy van e esetleg jobb vétel ebben az árkategóriában, amivel érdemes kezdeni. Ahogy nézegettem a általam említett kamera 95-130K között mozog használtan kitobival.[ Szerkesztve ]
"...Nekem nincs semmim ezen a világon,csak a tököm meg a puszta szavam...,és ezt a kettőt nem játszom el senkiért,megértetted?!..." <Tony Montana>
-
p_adam
addikt
válasz
DonMedve #59867 üzenetére
Tisztában vagyok vele, de én abban kevésbé hiszek, hogy ajánlok valami konkrétumot anélkül, hogy tudnám, mit szeretnél - ha még igazából te sem tudod, meg annyira én sem tudtam, de nem is feltétlen követendő példa, ha az ember kameráról kamerára megy és szórakozik velük, hogy mi milyen
Ha helyileg nem lennél messze, szívesen mutatnék jópár kamerát, mivel nem írosgatni kell erről, hanem megtapasztalni a gyakorlatban mindezt a dolgot, és utána választani egyet, ami tetszik. Sajnos ilyen lehetőség boltban csak újabb kamerák esetén van, bár lehet a DSLR/MILC dolog eldöntésében segíthet valamit. -
p_adam
addikt
válasz
DonMedve #59865 üzenetére
Elsősorban azért hoztam fel, mert működésileg hasonló, mint a 2000D, csak használhatóbb. De személy szerint APS-C vázra nem biztos, hogy ennyit áldoznék egy keretből, amit optikával nem könnyű kigazdálkodni.
Nekem is volt/van belőlük több, nevetségesen jók ár/értékben. De alig használom őket.
És nem azért, mert nem jók, hanem azért, mert nem nagyon van rájuk megfelelő optika kit zoom-on felül (ami nappal/utazásra stb. egyébként elengedő is, egynek jó, de beltérben nem lesz világos a kereső és az AF is csak egy nagy világító segédfénnyel fog tudni fókuszálni). Nikon APS-C vázakra pl. legalább van 35/1.8G DX optika, amit széleskörűbben be lehet vetni, mint egy szintén fényerős, de szűkebb ('portrés') látószöget adó 50/1.8-at Canon-on (ami természetesen ugyanúgy van Nikon rendszerben is)
Pl. egy ezeknél is régebbi DSLR kisebb felbontású, zajosabb, kicsit lassabb, stb. de egy jó optikával az is többet ér, mint egy újabb, belépőbb gép kitobival (bár a 2000D jelenlegi - szvsz túl magas - értéke azt sugallja, hogy mások ezt nem feltétlen így látják)Pl. a 6D-t azért említettem, mert az előbbi probléma az optikákkal nem áll fent és ez a szint, amiben szenzorban "nem kell jobb", vaku nélkül is megállja a helyét (de eseményre javallott). A zárja halk, diszkrét. Ugyanaz az 50/1.8 normál látószöget ad, és a lehetőségekhez képest kevés fényben is talál fókuszt.
De sajnos árkeret szempontjából nem igazán reális. (bár pl. van 24-85, ami egyébként az árához képest tök jó - de az "ipari standard" stabilizált konstans fényerős 24-105 sokkal használhatóbb - csak jóval drágább, de mondhatjuk hogy "még megéri" mert sokan immáron pont 20 év után is ezt nyüstölik, és nem fogják cserélni, max. mögüle a vázat - nem véletlenül...)Aztán vannak MILC-k, amik megint teljesen mások, mivel itt nem elsötétül a kereső (és nappal nincs is különbség, hogy milyen optikát teszel rá), hanem beltérben zajos lesz.
Ott is ugyanez a baj: jobb objektívek rendkívül hamar kifuttatják a keretet.[ Szerkesztve ]
-
válasz
p_adam #59864 üzenetére
A 70D is jó lehet nekem? Van most egy aprón egy obi nélkül. De mint írtam, nem kötöm az ebet a karóhoz, jó más gyártó is, teljesen szűz vagyok bármerre indulhatok. Jó nekem a használt is, kezdésnek olyan max. 140k-t szánnék rá.
-
p_adam
addikt
válasz
MrChris #59863 üzenetére
Az nem lenne különösebb probléma, csak Dual Pixel AF meg forgatható éritőkijelző nélkül nincs értelme. Pl. Canon 70D is hellyel-közel egy árban van, amit szimplán nem értek, AF, kereső, akku, megépítettség stb. minden jobb, csak nagyobb, nehezebb és öregebb (de 2000D-ben sokkal régebbi a hardver annak ellenére, hogy újabb...)
-
MrChris
nagyúr
válasz
DonMedve #59862 üzenetére
Ha csak le kell emelni a polcról akkor számodra ez a legjobb megoldás. A fényképelés élménye részben meg van benne, de az a kereső sokat ront a megítélésén. Tükröt felcsapva, milcesítve meg azért csak útban van az a tükörcsapkodás. Kitobin túllépve egy olcsó 50/1.8-as obival portrézva talán kedvet is kaphatsz hozzá.
-
válasz
p_adam #59861 üzenetére
Megnézem az általad említett gépeket. Igazából a családban van egy ilyen amit írtam, ami csak porfogóként üzemel, azt gondoltam átvenni. Kezdésnek gondoltam elég lehet, de persze az ember minél jobbat akar a pénzéért ezért megnézem amiket írtál. Köszönöm a segítséget, szívesen veszek más ajánlásokat is, nem ragaszkodom az említett márkához.
-
p_adam
addikt
válasz
DonMedve #59860 üzenetére
Valamiért elég népszerű, pedig manapság eléggé leesett az értéke komolyabb gépeknek is Pl. Canon 6D-t találsz hasonló áron, sokkal komolyabb szenzor, kereső, AF, ergonómia, stb. bár érintőkijelző nincs benne.
Vagy ha az utóbbi, kissé okostelefonra hajazó kezelés és hordozhatóság a fontosabb, akkor pl. egy EOS M5 is opció lehet, sokkal komolyabb Dual Pixel AF rendszert kapsz a keresőben és a (kiváló minőségű) LCD-n is. Az akksit eszi rendesen, de ezeknél a réggebbi MILC gépeknél ez nem túl meglepő. Általában eleve adnak hozzá többet.
(Ez persze csak Canon, más márkákból is van rengeteg választási lehetőség.) -
Sziasztok! Abszolút kezdőnek, egy Canon eos 2000D kit jó lehet? Portré, tárgy, események fotózására lenne használva. Videó nem lényeg. Előre is köszönöm.
-
MuMa012
tag
Sziasztok!
Egy Canon SX 40 HS-ről váltanék. Mivel már évek óta nem frissíti a gyártó és más gyártók sem eröltetik magukat ebben a hatalmas zoomos, nem cserélhető objektíves kategóriában, váltanék egy cserélhető objektívesre. Eléggé széles perspektíván mozogna a felhasználása: Utazásokon városnézéseken városi és természeti tematikájú fényképezés, illetve tervezem oral-history interjúk videós rögzítését, utólag dokumentumfilmként felhasználásra.
Gépre szánt összeg? Az induláshoz (alapgép + 1-2 objektív) nem mennék 750 000 fölé.
- Felhasználás? Városi, természeti fotók (amatőrként), interjúk (beltérben)
- Méret számít? Nem feltétlenül
- Videóra szükség van? Igen, a jelzett okokból.
- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? Újat szeretnék, a jelenlegit is 13 év után cserélném le.
- Egyéb kívánság, speciális igények? Nincs
A Canon EOS R8-ast néztem, s nagyon szimpatikus a videóstesztek alapján, de pont videókról találtam kevés tapasztalatot ezekben. Sony A7 III vagy IV-nél meg fordítva, inkább videózásról áradoztak, mint a fotókról adtak volna több mintát. -
Gyula84
veterán
Üdv nem bírtam és megvettem a z6-ot
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Régóta nem követem a kínálatot. Még mindig mesterségesen luxusáron adják a belső 10 bit videófelvételt? Vagy még mindig Panasonic g9 a legolcsóbb megoldás erre?
Még az okostelefonok is olcsóbbért adják már. -
tsgkmr
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, tudnátok ajánlani vázat és egy hozzá megfelelő (leginkább univerzális) objektívet, amely videózásra és fotózásra egyaránt alkalmas? Előbbin lenne nagyobb fókusz, de időnként fotózásra is fontos lenne (jellemzően események).- Gépre szánt összeg? Szuper lenne, ha nagyon max 400 ezer forintban megállna a váz és az objektív együtt.
- Felhasználás? Ahogy írtam is, esemény fotók + videók.
- Méret számít? Jó lenne, ha nem egy batár lenne
- Videóra szükség van? Igen, leginkább interjús szituációk, rövid snittek rögzítéséhez.
- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? Csak és kizárólag új.
- Egyéb kívánság, speciális igények? Nincs
Nézegettem a Sony zv-e10-et, de igazából nem vlogger kamerára lenne szükség.
Köszönöm előre is! -
c41r0^
őstag
válasz
c41r0^ #59728 üzenetére
Nem írtam még meg, de végül ez lett, sok teszt nézegetés, összehasonlítás, olvasgatás és utánajárás után, valamint köszönhetően a karácsonyi Pana akciónak; így az 50mm-es fix obi ajándék volt, és a kitből és a 28-200 obiból is volt igen jelentős kedvezmény a listaárához képest:
Panasonic Lumix DC-S5 II váz + S 20-60mm f/3.5-5.6 kit (DC-S5M2KE)
Panasonic Lumix S 28–200 mm F4,5–7,1 MACRO O.I.S. (S-R28200E)
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 (S-S50ME) - ajándékba adtákAz egész kijött kicsivel több, mint 1M felett. Baromira meg vagyunk elégedve ezzel a kombóval az eddigiek alapján, na ez egy igazi előrelépés az FZ1000-hez képest.
-
nikkor
aktív tag
Sziasztok!
Canon R10-hez szeretnék nagylátót venni. Az RF objektívek súlyuk miatt nem jönnek szóba. Így a Sigma 10-18 f2.8 DC DN és a Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM közül kell választanom.
Az élessége mindkettőnek nagyon jó, középen és a széleken egyaránt. Ebben szerintem alig van köztük különbség.
A Sigmának nagyobb a fényereje, emiatt jobb a háttérmosása. Jobb az építési minősége, fém a bajonett és itt van szigetelés is.
A Canon még könnyebb, mint a Sigma és van benne 4 fokozatú képstabilizálás. Ez fontos lehet kevés fényben történő fotózásnál, mivel az R10-ben nincs IBIS. Olcsóbb is, de az ár nem elsődleges szempont.
Ti melyiket választanátok a helyemben és miért? -
haruspex
aktív tag
Igazából ismerem az obikat, és a lehetőségeket, pláne mivel használtam arendszert és pénzt költöttem rá, szóval utána is néztem.
A fuji-n kívül az összes cserélhető objektíves rendszerrel fotóztam már, bár nem volt szándékomban végigpróbálni, és ezek közül egyedül ezt találtam használhatatlannak.... De más is volt már ezen a véleményen akivel beszéltem, nem én vagyok az az egy, ezért is írtam példákat, hogy a megfizetett influenszerek, és az itteni kórus mögött azért elég sok embernek van baja a rendszerrel, főleg aki próbált mást is, és nem csak az ergonómiával, de kedves, hogy odaírtad.
"Mondjuk ezt a menüs dolgot sose fogom érteni" Majdnem mindegyik menűét szokták szídni, de ez mindent alulmúl, máshol, nem láttam még a rövidítéseket magyarázó rövidítéseket.....
Egyik vázzal sem mennék úszni, de eladni időjárása állónak amit b@sztak körbe leszigetelni, az pofátlanság, és ez ilyen tipikus sony húzás. Ha nem hazudnak, akkor jó legalább felül valamit szigeteltek.
"videós fókusz nem lesz olyan" a videós fókusz sonyk egyetlen valós előnye ahogy látom, pár más rendszerhez képest, de mutatok Neked olyan videót ahol natív objektívvel folyamatosan ugrál az arcom és a háttér között pedig kitöltöm a fél képet.....SZóval ezzel is futottam lyukra, bár este volt.
Amit linkeltél az valszeg pont lesz a többire is a viltroxok is jönnek Nikonra is, a Canon meg korlátozottan, a szokásos ügyfélszívató politikájuk miatt.
AZ új váz apsc-n kettőt jelent, az egyikből az AI-chipet kihagyták persze (azt láttam működni tényleg impresszív, bár annyira nem hat meg), meg (is-t). ÉS Lehet örömködni sok pénzért a reklámvideókban, (azoknak akik elfelejtették mondani az előző gépeknél, hogy semmilyen beállítás nem működik az érintőképernyőn) , hogy 8-10 évvel mindenki után sikerült....
A kitobjektívnek továbbra sincs semmilyen alternatívája. Könnyű, kicsi használható átfogású alapobjektív mi van még? Jó a sigma 18-50 de az egyik sem. Ha nincs Akkor minek kis vázat gyártani.
Amúgy kipróbáltam a vázat, másikat is, de ott nem derül ki, hogy nem igazán úgy működik élesben ahogy kellene neki.
Egy dolog, hogy a váz szar, ami igazán bosszantó ugye a cég üzletpolitikája, és a hype ami itt is megy. Le fognak tolni hosszútávon mindenkit, a szűkülő piacon, kb egyetlen szenzorgyártóként, végtelen marketingbüdzsével.
[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
válasz
haruspex #59841 üzenetére
a6500-nak 3 db C (custom) gomb van, a tiéden asszem 1db volt.
a6700-nak új menüje van (nekem a régivel se volt bajom, de az új mindenkinek jobban tetszik).
Mondjuk ezt a menüs dolgot sose fogom érteni - minden menü megtanulható, én pl baromi keveset nyomkodom a menüt, mivel minden ki van téve C gombokra, meg az F menübe, és onnantól nem kell semmi a menüből. De oké, a régi vázakon nem ment érintőképernyőből - az újabb vázakon ez a menü már érintőképernyővel is működik.
A vízállóság nem a Sony erőssége, aláírom, ebben a Nikon pl, vagy a Fuji jobb. Ez valakinek szempont lehet, de az emberek nagy többsége gondolom nem esőből streamelVagy ha igen, akkor igen, vegyen Fujit - csak akkor meg a videós fókusz nem lesz olyan, mint a Sonyn
Az egy dolog, hogy Sony-ra minden felmegy (egyébként ez a bázistávolságon múlik, és a többi MILC is jól áll ezzel), de ezen felül rengeteg natív, AF objektív van - egészen megdöbbentőek is. Most fogok egy ilyet felvenni a helyi Saturnból, már a játék kedvéért megéri: [link]
Ja, és ez feltehető APSC-re is, ott egy tök jó ekv. 42mm látószöget ad."Elég sok obi megjelenik a többire is" --> Van pár, ami igen (főleg a Tamronok, Nikon full frame-re), de Canonra, és főleg az APSC CaNikonra nagyon kevés. Amin alapból is kevés natív obi van...
Szóval ja, lehet mondani dolgokat a Sony-ra, de főleg a kitobit meg a menüt hallom, az új vázak már az új menüvel jönnek, a kitobi helyett meg válasszatok a százezer obiból valamit. Az AF-re meg 100 emberből 1 panaszkodik, 99 meg ámul hogy mennyire jó (köztük én is, amikor a gyerek eltakart arca mögött kiszámolja, hol a szeme - nem vicc!) Szóval ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mi nem működött annál az egy embernél...
A frusztrációdat továbbra is értem, nem állt kézre - meg tudtad volna előzni, ha megfogdosod, kipróbálod, de attól még ne öntsd az ajánlós fórumba ezt, mivel a kézreállóság szubjektív, és a Sonynak is sok jó tulajdonsága van. Az objektív dolgokat kell leírni, a szubjektív kezelhetőséget meg nézze meg ő, fogdossa meg ő.
Remélem nem baj, hogy kicsit tágítottam a perspektívát, szerintem továbbra is sikerült szakmai keretek között maradni.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
vakablak93 #59839 üzenetére
Egy Fuji 150-600-at szívesen kibérelnék pár hétvégére, ha felém lenne ilyen. Tök jó lehetőségek ezek.
-
haruspex
aktív tag
Aztán vettem helyette egy másik vlog/steam kamerát ami viszont képes volt elvárható működésre. Az a 6500 alatt kb ugyan ezek a kezelőszervek 6700 alatt ugyan ez a csodálatos menü, és ugyanezek az objektívek, és az összesnél ugyan az a hozzállás (ugye az időjárásálló gép aminek csak a tetejét, és az elejét szigetelték megvan? ) ne magyarázzuk már a bizonyítványt. Mondjuk meg kell hagyni amikor beszart pár hónap után, tényleg gyorsan megjavították.
Point&shootra nem milcet vesz az ember, hanem kompaktot, de arra is szar amíg nem tudsz gyorsan alap dolgokat állítani mint expokorrekció, (2025-ben olyan kamerát árunak ahol az érintőképernyőn nem tudsz állítani semmit....)vlogra, meg a stabilizáció, meg a zselé miatt nem jó, pedig elvileg arra lenne, mint mondtad.
Volt már a kezemben Sony, sok csodára nem számítottam, de sikerült meglepni. Nem érdekelt milyen rendszer, használni szerettem volna megvettem ami megfelelt volna a kritériumoknak.
Az egypálcás tükrös obikat nem is értem, évekig ment a kampány,
milyen jó, hogy fel lehet tenni Sonyra mindent vegyétek emiatt a legjobb, illetve a képminőség, és a fókusz sem lett rosszabb., A méret meg van amikor nem elsődleges. Amúgy az egyik obim most egy első genes sigma 50-150 , kínai adapterrel nem váltja meg a világot, de teljesen jó. PLáne 70k-ért amennyiért vettemPersze jó lenne, ha lenne alternatíva. (Sonyra eredetileg az volt a terv, hogy kifogok egy használt samyang 35-150-et 800 eu körül az amazonról, de végül maradtam egy 50-150 f 2.8 is-nél.) Elég sok obi, ami megjelenik sonyra, megjelenik a többire is.
A tárgyfelismerésre panaszkodott az srác is aki végül megvette a az oly 40-150-et, (a fénykezelésére, meg egy influenszer akivel Iránban beszélgette szal nem csak nekem nem jött be a dolog)
Én elhiszem, hogy a full frame jobb, oda vannak egészen izgalmas objektívek is, de egyrészt nem akarok felváltani, másrészt valamiért szkeptikus vagyok már (ugyanez ment évekig a világ legjobb autófókusza szöveg, aztán mindig a következő generációnál kiderült, hogy annyira mégsem jó vedd az újabbat), plusz ez az árkategória a többinél is bőven jó már ugyanígy. -
Neck
veterán
válasz
haruspex #59834 üzenetére
Ha jól értem, vettél egy VLOG / stream kamerát, aminek kb annyi a funkciója, hogy beállítod, miként akarod felvenni a dolgokat, megnyomod a gombot, és mehet a "talking head". Ennek a kezelhetősége nem áll összhangban egy dedikáltan fotóra kihegyezett vázzal... A kitobi olyan amilyen, cserébe a 18-135 teljesen jó, aki azzal veszi kitben az APSC vázakat. A 3rd party obi kínálat meg döbbenet. Annyira sok obi jön ki Sony-ra, gyakorlagilag heti szinten, hogy már nem lehet követni
Ugyanakkor Nikon APSC-re meg mutatóban van natív objektív. Persze, rárakhatod az egypálcás tükrös obikat, de ne már.
A color science teljesen jó, az AF problémát, amit írtál, sose tapasztaltam még.Csak hogy árnyaljam a képet, a Sonynál is (mint ahogy a Canon, Nikonnál szintén) a FF van fókuszban. Ahhoz képest még egész élhető az APSC vonal, de valójában a FF-re fókuszálnak ők is. A kommented alapján úgy tűnik, minden Sony-val kiástad a csatabárdot, pedig...
Nekem 7C2 van, egyszerűen fantasztikus, hogy egy ennyire pici vázba, számomra teljesen OK kezelhetőség mellett, rangefinder EVF-el beletettek egy ilyen csoda FF szenzort, ilyen autofókusszal. Egy Tamron 20-40 f2.8-al tökéletes párost alkot, egyszerűen élmény kézbe venni.A kitérődet sajnálom, de valójában egy rövid kipróbálással a kezelhetőséges red flag kiderült volna - a többi dolgot meg, már megbocsáss, user errornak érzem.
[ Szerkesztve ]
-
vakablak93
őstag
válasz
haruspex #59838 üzenetére
Nyilván ha tucatnyi objektíved van lehet drága buli lenne.
Azt meg hogy, egy esetleges rendszerváltás, vagy a berlés ára fáj jobban, azt is neked kell tudni.Bevallom nem tudom otthon milyen áron lehet bérelni.
De ilyen árakon, én sokszor vagyok úgy hogy egy hétvégi kirándulás erejéig is simán kibérlek egy obit, ha az is elég lehet, akárcsak kíváncsiságból is: [link]
Máig örülök pl. hogy a Fuji XF 56mm 1.2-t csak kibéreltem egyszer és nem vettem meg. Ha az enyém lett volna lehet falhoz vágom.
Még egy olyanba mint mint amiket a Viltrox obikkal tapasztaltam nem akarok a magam reszéről belefutni.🤢
-
haruspex
aktív tag
válasz
vakablak93 #59836 üzenetére
Értékelem a jó szándékot, de sztem mondjuk egy komplett szettet kibérelni egy hónapra, minden , hát sok szerencsét, nem tudom mennyibe kerül, de nem olcsó, ez abszolút irreális kezdve attól hogy egy helyen nem találod meg ami kell, de néha sehol sem, az árral befejezve. Itt a ph fórumon sztem leírják ha
Talán meglep, de nem akartam a fél életemet ezzel tölteni, sőt, megvettem ami kell, és kész. Eddig használtam 4 rendszert (meg próbáltam canon-t is), egyikre sem mondtam, hogy ez használhatatlan, vagy egy kalap sz@r. Aztán egyrészt vmiért azt hittem, hogy a zv-e10 ben van ibis, ez nyilván az én hülyeségem, de az élmény, amikor lenémítod a gépet a beállításokban, majd beülsz a fotóspróbára, és csipog a fókuszvisszajelző, az priceless, meg elfelejti az előre beállított gombokat, amikor úgy kell kibányászni a memkártyát, majd ki is nyírja végül stb. stb. SZóval meglepett.lugosi A vlog volt az egyik oka a váltásnak, amikor utazok, kirándulok, nincs hozzá használható stabilizált nagylátó objektív, az elektromosat meg lenyomja bármelyik telefon kb, és nincs zsebretevős fényerős fix sem használható. (70-200 alternatíva is kb. csak adapterezve, bár az máshol is így van)
-
-
vakablak93
őstag
válasz
haruspex #59834 üzenetére
Hát sajnálom a csalódásod, nem lehet jó élmény egy rendszerváltás ilyen okok miatt.
Nem nézek már teszteket, hanem kibérlem egy hétre/hónapra.
Eddig szinte csak azt tapasztaltam hogy több a kamuteszt mint nem, én nem idulok ezekből ki semmiképp.Innen tapasztaltam meg több itt akár a fórumon vagy tesztekben jónak mondott obiról, hogy nem jók.
Pl. mft 1.7-es fixek, vagy a fuji agyonmagasztalt, de a sony palacsintához hasonlóan taknyoló kitobijai...Legközelebb próbáld meg kölcsönkérni vagy kibérelni a cuccot pár napra. Nagyon sokat lehet spórolni a rendszerváltogatás hejett.
-
haruspex
aktív tag
válasz
szucstom #59827 üzenetére
Igen, bocsánat elírtam, 12-28, és igen sokkal kellemesebb látószög. Tudom, hogy sokan rá vannak kattanva az extrém széles obikra, de a 42-es vég sokkal jobban használhatóbbá teszi,mint a 18, és 30-as ekvivalens végű obik, mert az már nagyjából hozza az emberi szem perspektíváját, talán kicsit szűkebbet is, . A 16-50 nél jobb, kiránduláshoz a jóval nagyobb kezdő átfogás miatt. (Nikon 16-50-em nem volt a Sony kit létét egyedül az igazolja, hogy nincs más helyette.)
vakablak93: Zv-e10-et vettem, elé jó áron , de 6400-ig bezárólag ua. azok a kezelőszervek kb, új menüt meg csak a6700 kapott. HÁt nézz teszteket a Sony apsc obik jelentékeny része nem jó, vagy nem elég jó különösen a régebbiek közül, volt 10-20-am is az optikailag már rendben van, csak abból meg a stabilizátort spórolták ki, mondjuk tényleg kicsi, és könnyű, (csak nevetséges, hogy egy vlogra hirdetett kombó alkalmatlan rá. )
kisharsany: Amikor mft-n vettem egy obit, relatív olcsón vagy drágán, az jó volt, egy két kivétellel, itt meg pont fordítva van kb, és ez nem mindegy, illetve továbbra is hiányoznak a kisméretű könnyű (Pláne fényerős obik), anélkül pedig nincs értelme kis vázakat csinálni. AMúgy a 3rd party obik javítottak a helyzeten, de akkor is szánalmas.
Amúgy tényleg kisméretű vázakat csak croppos rendszerek és a sony tud csinálni, mert, az ő bajonetjük kisebb mint a többi FF rendszeré.
NYilván elég dühös vagyok, egyrészt egy iszonyat ellenszenves, és ártalmas üzletpolitikájuk van, ami sajnos működik, másrészt, elég sok pénzembe, és időmbe került ez a kitérő.
[ Szerkesztve ]
-
Golota
aktív tag
válasz
haruspex #59822 üzenetére
Értem. Nekem is Sony van, (A6600) többnyire elégedett vagyok vele, de nem kritika nélküli fanboyként.
Amivel nem értek egyet a felhozottak közül:
Szerintem a színekkel kapcsolatos aggályok ma már nem megalapozottak, sokat javult a color science. A menüvel kapcsolatban nekem sok problémám nincs. Nem úgy működik, mint a legtöbb fényképező, inkább egy windows menüre emlékeztet.
Objektívek: nem kell megvenni a Sony kit objektíveket. Nekem Sigmák vannak és szerintem frankó mindegyik. ennyi pénzért más rendszerben sem kapsz jobbakat, sőt!
Az ergonómia olyan, amilyen. Van pár tekerő rajta, de a többi gép jobb.
Ami engem személy szerint nagyon zavar:
- Nincs autofokusz, ha időzített kioldóval dolgozol. Fókuszál és ott marad. Próbálj állványról családi képet csinálni. Ez szerintem ennyire gagyi, hogy hihetetlen.
- Nulla szoftver support. Ez nem csak a fényképezőkre jellemző, hanem MINDEN Sony termékre. Én ple ezért nem vennék soha Sony tv-t sem. Hiába remek a hardver, ismerősnél látom mennyi szívás van amiatt, hogy egyszerűen nem hajlandóak javítani a hibákat. Az A6600 már jópár éve kijött és most járnak a 1.0001 verziónál, amit asszem 2021-ben adtak ki...
- Gyenge IBIS.
Ami sztem nagyon jó:
- Autofocus. Még nem találtam jobbat. Gyerekek sportfotó/video miatt vettem és azt kell mondanom tökéletesen teljesít.
- Video minőség, használhatóság, fókusz, stb.
- Hatalmas választék 3rd party lencsékből MILC-re.
Szóval szerintem jó rendszer a Sony, csak tudnod kell mit keresel. Street fotóra és portréra nem biztos, hogy Sonyt vennék, de amire nekem kell arra egy nagyon jó választás volt.
[ Szerkesztve ]
-
szucstom
őstag
válasz
Tin_Shield #59828 üzenetére
Ahhhaa... na akkor ezen filózás lesz, mert 220voltnál nézem a kitet és a 12-28assal drágább a szett😁 mindenesetre valszeg februárban alkalmam lesz megvenni.
Ami mondjuk nagyon hiányozni fog, az a szemkagyló
PS4 ID: Z0D14C_1990; Manjaro KDE
-
kisharsany
tag
válasz
Mr.Csizmás #59829 üzenetére
Máshol is vannak, csak kérdés mennyi és milyen minőségben. Hogy a Sonynál ez a szám magasabb mint az átlag, az tény. Miért kellene megvenni az összes objektívet? Ezt nem értem miért írod, én sem írtam semmi ilyet.
Ettől függetlenül én is inkább Canon, Fuji felé hajlok, de vannak érdemei a Sonynak, amit nem lehet elvenni tőlük.[ Szerkesztve ]
-
Varoz
addikt
válasz
Ebbe nehéz belekötni. Pont emiatt ingyen se kéne már a Sony. Hideg ráz a hypevonattól. Plusz valamiért az átlag Sony user felismerhetően fotóz, nem jól. Már a színek is furák.
„Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
kisharsany #59825 üzenetére
a többi gyártónál nincsenek?
illetve akinek ez érv, az meg szokta venni az összes objektívet emiatt?
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
JohnyBlue
addikt
válasz
kisharsany #59825 üzenetére
Egen. Én canonról váltottam sonyra és onnan fejvesztve menekültem vissza canonra.
Nagyon tetszett a sonynál minden de a képek zajstruktúrájával egyszerűen nem tudtam megbarátkozni. Illetve lehet, hogy a végére már be is beszéltem magamnak de hasonló érzékenységnél mintha a canon mintha több részletet adna. Valahogy az egésznek volt egy ilyen olajfestmény jellege.
THUNDERDOME TILL WE DIE
-
kisharsany
tag
Szerintem ez olyan téma mint az autók. Van aki imádja a francia autók belterét, van aki idegbajt kap tőle és a német áll kézre.
Az objektívek terén manapság már minden gyártónál súlyos összegekbe kerül egy minőségibb darab, de legalább a Sonynál vannak alternatívák. -
válasz
Nekem pár alkalommal volt a kezemben Sony milc, nekem az volt az érzésem hogy amit tudnak azt jól tudják, de a régebbi vázaknak nekem nagyon zavaró volt a menüje, és valahogy maga az egész gép olyan unszimpatikus volt nekem - persze attól még lehet jó. Egy váz tetszik, az a7c vonal.
-
haruspex
aktív tag
válasz
Golota #59821 üzenetére
Az egész rendszerről süt az igénytelenség, és a beleszaromság, hogy majd letoljuk a piacot pénzzel, és pár jól megfizetett influenszerrel. Borzasztó a kezelhetőség, és az ergonómia, de az az "összetöröm ezt a szart szinten", utána a Nikont kézbe venni megváltás volt (az az érzés, hogy ez egy fényképezőgép), de sztem bármi az lenne. Tele a rendszer szar, és az árához képest gyenge objektívekkel, és itt nem a kínaiakra gondolok, azok jók, hanem a Sonykra. AZ agyon istenített af, nem rossz, de meg van spékelve egy jó ergya témafelismeréssel. (Ha nekem egy táncos kitölti a képet szemből, ne a mellére tegye az arcmár, és szemkövető fókuszt, mégha egyezik is az izlésünk)
A legjellemzőbb rájuk hogy kiadták a már 10 éve is felháborítóan szar kitobjektívet mégegyszer, bemondják, hogy de jó könnyebb lett 2g-vel (persze mert műanyagra cserélték a bajonettet dejó), de a youtubon már 2 nap már elélvez rá egy influenszer, hogy van benne stabilizátor, és milyen jó.
-
szucstom
őstag
Sziasztok!
- Gépre szánt összeg? Őszintén szólva kit-ben és csak simán a váz is érdekelne, bár előbbi a preferáltabb. Ha a váz önmagában egy árban lenne egy másik váz+kit-tel, az sem jelent gondot. A nagyon max összeg pedig 400 ezer jó magyar forint.
- Felhasználás? Elsőkörben túrázások alkalmával, tájfotózásra használnám, illetve ami most "szenvedély" lett, az az asztrofotózás.
- Méret számít? Ha lehet ne legyen böhöm nagy gép (most pl. egy Nikon D3400 vázat használok, annál nagyobb nem tudom, egyáltalán létezik-e)
- Videóra szükség van? Jó, ha van, de nem feltétlenül szükséges. minőségre bőven elég az átlagos.
- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? A használt is megfelel.- Egyéb kívánság, speciális igények? Ha lehet én maradnék a Nikon famílián belül.
Amit mostanság néztem és utánaolvastam az a Nikonnak a Z30-as és Z50-es váza, ami tetszik. Nem rohanok sehova, szeretnék minél több infót összeszedni, hogy mikor eljön az ideje, tudjam, merre induljak.Előre is köszönöm segítségeteket!
PS4 ID: Z0D14C_1990; Manjaro KDE
-
Neck
veterán
válasz
Mr.Csizmás #59817 üzenetére
Dustin Abbott R4 /R5-tel tesztelte az összeset. Nála nagyobb pixel peeper kevés van...
A Facebookos burzsoáziának nem kell mindent elhinni61/(1.5 * 1.5) = 27.1MP
42/(1.5 * 1.5) = 18.6MPSzerintem az APSC és MFT pixel density sokkal durvább, mégse sírunk miatta...
[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
válasz
Mr.Csizmás #59812 üzenetére
Ezt az érvelést szakmailag vitatom.
Csak halkan jegyzem meg, hogy az APSC és MFT 20-24MP szenzorok pixelsűrűsége nagyobb, mint a 7R3 szenzoré, és azokra is van kicsi könnyű, FF-hez képest relatíve olcsó obi. Akkor egyáltalán ne ajánljuk a kisebb szenzorokat emiatt? Nem mondjuk, mert azokra a szenzorokra is van azt kiszolgáló obi..
De hogy FF-nél maradjak, a Tamron E mount obik (kivéve a 35-150) se nem nagyok, se nem nehezek, se nem annyira drágák, és a 7RIV szenzort mégis "kiszolgálják", ami nagyobb felbontású, mint a 7R3...
Ettől függetlenül én is azt mondom, hogy egy olcsóbb vázzal, és jobb üvegekkel többre megy - de nem a felbontás miatt.
Csinálhatna a Sony egy modern AF vázat az jó öreg A9 szenzorral, simán lenne rá kereslet. Akár az a7C2 házban... Bőven elég a 24MP.
[ Szerkesztve ]
-
Gyula84
veterán
Köszi neked is
most épp ezek vannak mentve, inkább a Z6 felé húzódok jelenleg
[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
válasz
Mr.Csizmás #59812 üzenetére
Ez kicsit sem igaz. Egy jobbfajta egyszerű, könnyű, modern fix optika bőven képes kiszolgálni a szenzort (azt már nem is mondom hogy vintage fix optikák között is szép számmal vannak jók, persze vannak erre szakosodott tesztek, pl. philipreeve.net, így ezt mások is tudják...), de a zoom-ok se mondhatók nagy méretűnek, vagy nehéznek (csak adott esetben drágák, de nem csak Sony-t lehet venni, Sigmák, Tamronok stb. is használhatók, a kompromisszumot nem a felbontás terén kell megkötni).
A pixelsűrűség egy 24MP-es APS-C szenzoron érezhetően nagyobb (m43-ról ne is beszéljünk...), Christopher Frost teszteli kb. az összeset és a legolcsóbb kínai manuális optikákon kívül általánosságban elmondható, hogy teljesen jók 42MP-en.Az meg a másik dolog, hogy van használható APS-C módja a váznak, így adott esetben annyival kevesebb optikát kell cipelni...
Újonnan 1200$ volt egy A7RIII felára A7III-hoz képest. Használtan viszont ennek csak kb. a harmada, és nem csak a szenzoron spróroltak, hanem a keresőn, LCD-n, ház konstukción és a zárszerkezeten is, időnként látni zárcserés A7III-makat, míg A7RIII esetén nagyon ritka lehet, mert még nem láttam.Egy Canon R5 és R6 esetében ugyanez a helyzet: igaz, hogy nincs szükség ekkora felbontásra, de az a sok kis különbség, ami ezen kívül esik, az előbbi malmára hajtja a vizet, igaz, itt az árkülönbség is nagyobb.
Összefoglalva: a 24MP valóban bőven elengedő (ami egyébként is 33MP manapság egy A7IV-gyel), de a 42MP (FF méretben) egyáltalán nem "átok", régebben jobban küzdöttek vele a képfeldolgozó szofverek, de ma már a több, mint 3 éves laptopon is jól működik.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Gyula84 #59811 üzenetére
dxomark lista helyett valami kompetensebb megközelítésből javasolnám a gépválasztást. az R-ek extranagy felbontású érzékelőjék baromi drága és nehéz üvegek szolgálják ki maradéktalanul, inkább átformálnám a balanszot egy kisebb költségvetésű (és mpx) vázra, és több használható obira.
-
Gyula84
veterán
válasz
Mr.Csizmás #59810 üzenetére
Szerintem hátizsákban elfér. Jó lenne, ha megállna 3000euro körül együtt az objektívvel
-
Gyula84
veterán
Köszi mindenkinek
őszintén szólva simán dxomarkon néztem a listát
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
ANDROID??? #59806 üzenetére
az kicsit drágább, perpill ez a legolcsóbb ff váz relatíve, az új mivolta miatt, főleg ha cégre veszi az ember, meg a kitobit eladja belőle.
-
ANDROID???
addikt
válasz
Mr.Csizmás #59805 üzenetére
(vagy R8
)
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Gyula84 #59804 üzenetére
ezt nem javaslatként, csak táj. ideszúrom, hogy sony ff-en kívül is van élet amatőr szinten
Canon EOS RP + RF 24-105 mm f/4.0-7.1 IS STM 386k"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Gyula84
veterán
Üdv a Sony a7r iii még érdemes megvenni vagy inkább valami fiatalabbat helyette?
esetleg még nézegetem a iv verziót
-
daved0022
csendes tag
Sziasztok!
Jelenleg egy Canon 70d-t használok kisebb karácsonyi/ szülinapi portré fotók készítéséhez amihez van egy fix 50mm F1.8 és egy sigma 30mm F1.4 Art objektívem.
Elgondolkodtam ,hogy váltok egy Canon RP milc vázra.
Nyilván újabb technika, full frame stb stb stb de valahogy amiket látok vele képeket mégsem győznek meg.
Szerintetek van értelme a váltásnak erre a vázra? -
nikkor
aktív tag
Milyen napellenzőt használtok a Canon RF 35 1.8-hoz?
A gyári ránézésre nem szimpatikus, szerintem nem megfelelően tölti be feladatát.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Futás, futópályák
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...