Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#43801) Claark válasza blattida (#43799) üzenetére


Claark
csendes tag

Aha, nagyon köszi. Gondoltam, de nem voltam biztos benne. Azt hittem ezért zúg nagyon a fülhallgató kimenet egyik oldala. Akkor hát nem ezért. A jobb oldali hangfal kimeneten meg 30 voltot mértem. Mi lehet a gáz?

(#43802) blattida válasza Claark (#43801) üzenetére


blattida
nagyúr

Ha zúg és valóban egyen 30 volt van a kimeneten, akkor a végtranzisztor párok egyik tagja valószínűleg elhalálozott. Szerviz.

nebulo5
Az elektrolit nem úgy folyik ki, ahogy a hagyományos elemek sava és nem is így néz ki.

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#43803) Claark válasza blattida (#43802) üzenetére


Claark
csendes tag

Értem. Kurva élet! :((
De köszi a segítséget. :)

[ Szerkesztve ]

(#43804) blattida válasza Claark (#43803) üzenetére


blattida
nagyúr

Ez konkrétan milyen erősítő?
Javítható és elvileg nem olyan nagy összegért.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#43805) gorbep válasza Claark (#43801) üzenetére


gorbep
senior tag

Ha 0 hangerőn a műszer DC állásában, akkor eléggé gáz :Y ......szervíz lesz... sok minden lehet, de valószínűleg végtranzisztor zárlat.

A lényeg, hogy így semmiképpen ne kösd rá a hangfalat, mert leéghet a tekercse.....

Szerk: lassú voltam....

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#43806) #71562240 válasza gorbep (#43784) üzenetére


#71562240
törölt tag

"...és ezen a bufferelés sem segít 100%ban az állandó erőforrás megosztás miatt." Ha még emlékszel olyan időkre, amikor dedikált CD-lejátszókat hallgattál, akkor kérdezném a véleményedet. Jónak tartod/tartottad-e, amikor a CD-játszókban futóműként megjelentek a számítógépes szférából átemelt CD-ROM-ok - amelyek alkalmasint a bufferelést bevitték a digitális lejátszók világába?
Kérdésem célzata: én például nem örültem ennek, én annak örülök, ha egy CD-játszóban CD-játszó futómű van, nem CD-ROM futómű. Ugyebár Kammerer első tétele, hogy nincs ingyenleves, minden beépített alkatrész ront a hangminőségen, márpedig számomra a CD-játszók, SACD-játszók... világában a buffer egy felesleges ("káros"), pluszban bevitt alkatrész, én azt szeretem, ha a CD-játszónak CD-játszó mechanikája van, és "real-time", egyszeres sebességű kiolvasással viszi a streamet a DAC felé - természetesen minél pontosabb órajelezés mellett. Ugyebár itt többé-kevésbé "konténermentes", "tiszta" streamről van szó, minek hozzá buffer. (Abban sem hiszek, hogy a többszörös sebességű többszörös kiolvasás plusz bufferelés jó dolog, merthogy az elv szerint úgy másodikra-harmadikra esetleg ki tudná olvasni, amit elsőre nem sikerült, énnekem jobban tetszik az egyszeres kiolvasási sebességű egyszeres kiolvasás, azt pontosabbnak ("pontosságesélyesebbnek") gondolom, mint a többszörös sebességű többszörös kiolvasást.)
Mi a véleményed?

Szerk.: Blattida véleményére is kíváncsi vagyok, meg persze akárki máséra is, aki kompetensnek érzi magát.

[ Szerkesztve ]

(#43807) Claark válasza blattida (#43804) üzenetére


Claark
csendes tag

Ez egy NAD 3020A. Nálam van már vagy 8 éve, de ma kapartam elő azóta. Bekapcsoltam, a kivezérlésjelzőn állandóan vilagít az első led (1W). Csatlakoztattam egy fülest, akkor hallom az egyik oldalon a zúgást, aztán még mintha valami égett szag is kezdett volna terjengeni. Akkor lemértem a hangfal kimeneteket, az egyik 30 Volt, a masik 0.7 Volt körüli.

[ Szerkesztve ]

(#43808) Claark válasza gorbep (#43805) üzenetére


Claark
csendes tag

Nem csatlakoztattam hangfalakat, pedig avval akartam kezdeni... volt valami megérzésem. :C
De ilyenkor nem kellene közbelépjen valami védelem? Hogy ne nyírjam ki a hangfalakat? Vagy ehhez túl öreg ez az erősítö?

[ Szerkesztve ]

(#43809) blattida válasza Claark (#43807) üzenetére


blattida
nagyúr

Akkor azért volt ennyire ismerős.
Igen, beteg a kicsike, de javítható.

kammerer
Önmagában a puffereléssel és a rom meghajtókkal nincs baj (például a mark levinson is előszeretettel alkalmazza és ha jól tudom, a Te gépedben is az van), mindenképp sokkal pontosabb lesz a végeredmény, sokkal kisebb jitterrel, viszont az ilyen meghajtók már nagyon régóta nem túl tartósak és csak jóval drágábban javíthatóak/cserélhetőek, ezért sem terjedtek el különösebben, mármint tisztán audio vonalon.

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#43810) AMDFan válasza gorbep (#43784) üzenetére


AMDFan
addikt

Úgy érzem, hogy kerülöd a lényeget. kammerer állítása szerint a csomagkapcsolt számítógépes hálózatok TCP/IP-n keresztül sem képesek a tökéletes adatátvitelre. Ezt csupán azért hoztam fel, mert ha valaki azt állítja, hogy egy jobb ethernet kábellel szebbek lesznek internetezés közben a színek, annak mégis mit kellene elhinnem?

"a hang és videoátvitel gyakran ez a kategória."

Igen, például skypenál vagy videotelefonálásnál lehet UDP, de nem akkor amikor http-n keresztül streamelsz bármit is...

[ Szerkesztve ]

(#43811) #71562240 válasza Claark (#43808) üzenetére


#71562240
törölt tag

(Meg)érezted az erőt.

(#43812) AMDFan válasza Toobee (#43771) üzenetére


AMDFan
addikt

"Ez egy pillanatig nem volt kérdés és nem vitatta senki."

Kérdezd meg erről kammerert....

(#43813) #71562240


#71562240
törölt tag

Idézet Kammerertől, csak úgy a falra hányva:

"Ez az egyik tipikus csúsztatásuk ("nekik"): ha az ember arról próbál beszélni, hogy mi hogyan szokott megvalósulni a gyakorlatban, azazhogy mi a gyakorlati tapasztalat a készülékek valóságos működéséről, akkor úgy csinálnak, mintha az ember arról beszélne, hogy mit lehet, mit nem lehet. (...) Miközben "ők" mondogatják, hogy olyan tapasztalat nem lehet, aki hallja, látja, az hülye. Persze nehezebb lehülyézni az embernek a tanárát szemtől szembe, mint például az e célra mindig rendelkezésre álló Kammerert." ... "A végén nem azt akartam írni, hogy "rendelkezésre álló", hanem hogy "az e célra mindig kéznél levő Kammerert" - merthogy szándékom szerint én ehhez nem állok rendelkezésre, csak elviselem szelíden - a hazugságfolyamot."

Ez tart legalább a hangszórómembrán mozgásának témája óta. Legalább ott kezdődött, hogy nem arra reagáltak, amiről Kammerer beszélt, nem az ellen "bizonyítékoltak", amiről Kammerer beszélt (adott, behatárolt körülmények közti tapasztalatról), hanem az ellen, amit éppen az érdekük úgy kívánt, hogy Kammerernek tulajdonítsanak.

(#43814) #71562240 válasza blattida (#43809) üzenetére


#71562240
törölt tag

Az én gépemben is az van, és ennek én nem örülök.

(#43815) gorbep válasza #71562240 (#43806) üzenetére


gorbep
senior tag

Az a baj, hogy amikor még dedikált CD játszót hallgattam más volt a láncom többi eleme(1025 Orion Mini-hifi erősítő és Prelúdiumok) nagyon szerettem, de azért a jelenlegi láncom jelentősen jobb/más.

Azt azért ne feledjük el, hogy a futómű esetén csak látszólag hasonló az adatfolyam az analóg lejátszás szisztémájához, mert a mechanikai meghibásodások (értsd karcolás) javíthatósága érdekében a lemezen geometriailag egymás utáni pitekben kódolt minták, időben nem egymás mellé rendelhetők, ezt a bitátszövésnek hívott technológiát alkalmazták, a csomósodó hiba az idő szerinti mintasorban eloszlik, ezért jóval nagyobb valószínűséggel javítható. A térben leolvasott minták idő sorrendbe rendezéséhez egy átmeneti tár szükséges, amibe pl soronként betöltjük a leolvasott mintasort, de oszloponként olvassuk ki az idősorrendnek megfelelő mintasort. Ez gyakorlatilag egy bufferelés is egyben, ami a bitátszövés miatt nem elhagyható. Tehát CD nincs buffer nélkül!!!

A CD drive-ok alkalmazásának előnye a nagyobb sebesség, ezért olvasási hiba esetén van esély és idő újraolvasásra, de emiatt a rendszerbe még egy buffer szint kerül. Ebből kvarcpontosan kerül az idő szerinti adatsor kiolvasásra, míg az előző esetben a lemez kerületi sebesség szabályozott pit adatsora adta az ütemezést, addig a PC-s változat talán neked túl precíz, steril ütemezést ad az eredeti szisztéma kicsit ingadozó" időbeli dithering"-jéhez képest. A dithering felbontás javító erejét a méréstechnikában számos helyen ki is használjuk....de ettől a megoldás itt nem jobb elméletileg, de lehet, hogy neked ezért tetszik jobban.

A pech-ed, hogy ez a megoldás a gyártóknak egyszerűbb a kompatibilitás miatt, de a legfőképpen olcsóbb....

Azt azért szögezzük le, hogy eredményes kiolvasás és hibajavítás esetén a két bináris adatsor azonos lesz! Eltérés csak az időzítésekben lehet.. (nem szándékozok vita lavinát indítani, de eben az esetben ha a kimenet file, a file-ok bitre pontosan azonosak a 5e Ft-ős Samu CD-ROM és a legdrágább High End olvasó esetében is. (Ami csak elérhető volt a környezetemben. PL rezgésmentesített Plextor külső drive, programtól függetlenül ua-t az adatfile-t (vaw) generálta, ha valaki HighEnd olvasóval is tesztelné, ez a vita nem lehetne vita többé.... eldőlne vagy erre, vagy arra)

Mindenkitől bocs, de rövidebben nem tudtam korrekten kifejteni.....

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#43816) gorbep válasza AMDFan (#43810) üzenetére


gorbep
senior tag

nem kerülöm a lényeget..... akkor szögezzük le:

TCP/IP hálózat esetén sikeres átvitel esetén a bináris adat hibamentesen célhoz ért! és .

De nem tartom kizártnak, hogy az előbb általam vázolt 3. eset miatt a kábel minősége változó nagyságú zavart hoz létre a vég készülék analóg fokozatában, és ha a készülék képes ennek a kis eltérésnek a megjelentésére ( Pl komoly projector 3m-es jó minőségű vásznon) akkor egy jobb szemű megfigyelő akár ABX-ezhető eltérést lásson a két kábel (akár ethernet, akár HDMI ) alkalmazása között.

Tehát a hiba nem informatikai, hanem az analóg elektronika zavarérzékenysége miatt léphet fel, Higgadt mérnök ezt a hibát nem zárhatja ki. Az igazság szerintem ebben az esetben a két tábor álláspontja között van, valamilyen szinten mindkét tábor igaza védhető.

És arról se feledkezzünk meg, hogy mindenki érzékelési küszöbe változó, ez részben adottság részben tanulási folyamat eredménye. Ezért gyakori, hogy aki régebb óta jobb felbontású (audió v videó) berendezéseket használ illetve megtapasztal, az számára ordító különbségeket is lát/hall ( nem képzel !), amit egy átlagos megfigyelő nem tud érzékelni, vagy csak érzékelni vél.

Ez az én véleményem, nem az eredő isteni igazság, és ha tapasztalom, bizonyítom magamnak, vagy cáfolom.... a tévedés jogát fenntartva.

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#43817) AMDFan válasza gorbep (#43816) üzenetére


AMDFan
addikt

Amit írsz jogos, schawo és azt hiszem Ear is leírta már a vita során, hogy RF zavarok miatt lehetne lehetséges amiről beszélünk, de ez azért valljuk meg ERŐSEN elméleti és szerintem felvetne "némi" tervezési hiányosságot is a gyártó részéről. Persze láttam már én is DIY csodákat ahol ilyenek minden további nélkül előfordulhatnának. Konkrétan hallottam már olyan DAC-ot ami fölé semmit sem lehet tenni (és dobozba se lehet tenni), mert akkor torzít. Erre szoktuk poénból mondani, hogy ez most bug vagy feature? Nyilvánvalóan bug...

Na mindegy, a lényege az egésznek az, hogy szerintem a mérnöki szemléletet kell előtérbe helyezni, és az ezotériát hanyagolni. Ha valahol lehet különbséget hallani, akkor azt valamilyen formában mérni lehet és megmagyarázni. Például a sokat emlegetett bitperfect átvitel digitális kábelen. Nem tudom mit nem lehet megérteni azon, hogy ha nem bitperfect lenne az átvitel, akkor nem az lenne az észrevétel, hogy "élettelenek a hangszerek" hanem az, hogy serceg pattog, akad a zene...

(#43818) gorbep válasza AMDFan (#43817) üzenetére


gorbep
senior tag

A bitperfect átvitel csak az egyik szükséges rész, a másik a pontos "promt" ütemezés, ami sajnos pl. az SPDIF esetén nem biztosított, ezért a forrás eszközök eltérése miatt nagy a minőség szórása..... és elvileg is lehetséges amit a hallgatók tapasztalnak, egy 0 várható értékű időbeni csúszkálás a mintáknál a folytonos analóg jelben 0 várható értékű additív zajt eredményez. A fátyol, függöny, élettelen hang lehet erre jó jellemzés a zaj spektrális eloszlásának függvényében.

A gyártók védelmében legyen mondva, az ilyen RF zajok ilyen szintű szűrése nem egyszerű és igen költséges dolog. 24 bit esetén 1V csúcsértéket tekintve nV-os nagyságrendről beszélünk, ami a nagyfrekis képkialakítás gyors ciklikusságával még interferál is képes. Mivel a két frekvenciatartomány átlapolódik, egyszerű szűréssel nem megvalósítható, sőt aljas módon a zavar még változtatja is a spektrális összetételét az adattartalom függvényében .... ezektől megszabadulni egy rémálom :(((

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#43819) Tamoo válasza gorbep (#43818) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

:R na végre, értelmes hozzászólásokat is lehetett olvasni a témában. Nem ködösítés. Még ha méréssel nem is támasztottad alá. ;] :D

(#43820) schawo válasza gorbep (#43818) üzenetére


schawo
titán

A hálózati kábelen felszedett rf zaj viszont nem jelenhet meg a többszörös digitális átalakításon átesett analóg képanyagban.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#43821) #71562240 válasza schawo (#43820) üzenetére


#71562240
törölt tag

Bár szerintem megjelenhet éppen az RF zaj is a "többszörös digitális átalakításon átesett analóg képanyagban", de tételezzük fel, hogy igazad van, és nem jelenhet meg. Van-e kedved ötletelni azon, hogy mi vagy mi minden okozhatja azokat a változásokat, amelyek az UTP kábel cseréje során kerülnek a képanyagba - és/vagy a hanganyagba?
Azért kérdezem, mert úgy tűnik, itt és most már mindenki (vagy legalábbis a vitázók döntő többsége) elfogadta jogosnak és valóságosnak a mérnök/nemmérnök hifisták azon tapasztalatát, hogy az UTP kábel cseréje változást okozhat a rendszer "túloldalán" hallott hangminőségben és látott képminőségben. Ha ezt elfogadjuk/elfogadod, van-e véleményed arról, hogy mi vagy mi minden okozhatja ezeket a változásokat?

(#43822) Ear001 válasza AMDFan (#43817) üzenetére


Ear001
addikt

Nem elmélet az RF zap, hanem gyakorlat. Beszélgess cask néhány konstruktőrrel, nem DIY emberrel, hanem olyanokkal, akik sorozatgyártásba került készülékekekt alkottak - fognak neked mesélni érdekeseket.

Amúgy meg ritka értetlen ember vagy, gorbep remekül leírta, bogy attól, hogy digitálisan egyforma, attól még az analóg kimenet nagyon is eltérő lehet.

[ Szerkesztve ]

(#43823) schawo válasza #71562240 (#43821) üzenetére


schawo
titán

Sok kellemetlen változást okozhat az UTP kábel akár a képi végeredményben is. Az UPnP (ennek következményeként a DLNA) adatátvitel UDP-n keresztül zajlik ennek minden problémájával. Feljebb már írtam. De ezek a problémák nem a színek elváltozásában jelennek meg.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#43824) #71562240 válasza gorbep (#43815) üzenetére


#71562240
törölt tag

"A térben leolvasott minták idő sorrendbe rendezéséhez egy átmeneti tár szükséges, amibe pl soronként betöltjük a leolvasott mintasort, de oszloponként olvassuk ki az idősorrendnek megfelelő mintasort. Ez gyakorlatilag egy bufferelés is egyben, ami a bitátszövés miatt nem elhagyható. Tehát CD nincs buffer nélkül!!!"
No igen, ez természetesen beleértendő volt a kérdésembe, hogy a "nem bufferelő futóművű" CD-játszók esetében is legalább a DAC-nál egy pár ezredmásodpercnyi bufferelésre szükség van az adatcsomagok/blokkok összerendezése végett. De ez a CD-szabvány témája.

Mindenesetre úgy látom, a futóművet tekintve te békében vagy a CD-ROM megoldással a "dedikált" CD-játszókba is, sőt te inkább azt favorizálod a "hagyományos" CD-játszó futóművel ellentétben. Sajnos Szabó "HiVox" Zoliék is így vélekednek, akik a CD-játszómat gyártották. Én meg folyamatosan azon jártatom az agyamat, hogyan lehetne a CD-játszómban levő CD-ROM-ot kicserélni "hagyományos" CD-játszó futóműre - vagy olcsón venni külön dobozos "hagyományos" futóművet, - merthogy van digitális bemenet a lejátszómon. :)
A másik, amin jártatom az agyamat, hogy találjak valakit, aki a benne lévő (most éppen NEC márkájú) CD-ROM firmware-jét átprogramozza úgy, hogy maximum kétszeres sebességgel tekerjen. (Én azt szeretném, hogy egyszeresen tekerjen, de persze a buffereléshez kell egy kis ráhagyás, úgyhogy megalkudnék egy maximum kétszeres sebességgel.) Nyilván a szokás szerinti assembly-ben van programozva, nem az én világom. Most kb. 5-8-szoros sebességgel tekerve olvas - és ez engem persze zavar. :D

(#43825) Tamoo válasza #71562240 (#43824) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Kétszeresnél és 5-8 szorosnál is ugyanazt a buffert használja, úgy gondolod "előrébb" lennél?
Bár hülye kérdés, nem is tudom miért tettem fel. :D
Aki ilyet tudna programozni, annak az óradíja valószínűleg több (némi túlzással) mint az olvasód értéke. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#43826) #71562240 válasza Tamoo (#43825) üzenetére


#71562240
törölt tag

"Kétszeresnél és 5-8 szorosnál is ugyanazt a buffert használja, úgy gondolod "előrébb" lennél?" Persze hogy előrébb. Miért veszed bele a buffer ügyét? Ezen vágyamnak semmi köze a bufferhez. Ezen vágyam arról szól, hogy milyen sebességgel olvasson.
"Aki ilyet tudna programozni, annak az óradíja valószínűleg több (némi túlzással) mint..." Hát, erről beszélek. :D
Egyébként bizonyos (elsősorban persze Plextor) CD-ROM típusokhoz vannak olyan szoftverek, amelyekkel felülírható a firmware sebességszabályzó működése, és beállíthatóak kisebb értékek a szoftver segítségével, de sajnos az én jelenlegi típusomhoz nincs ilyen szoftver.

(#43827) Tamoo válasza #71562240 (#43826) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

"Miért veszed bele a buffer ügyét?"
Azért veszem bele, mert függetlenül attól, hogy 2x-esen vagy 5x-ösen olvasol, ugyanabba a bufferbe ugyanannyit fog "gyűjteni".

[ Szerkesztve ]

(#43828) #71562240 válasza Tamoo (#43827) üzenetére


#71562240
törölt tag

"...függetlenül attól, hogy 2x-esen vagy 5x-ösen olvasol, ugyanabba a bufferbe ugyanannyit fog "gyűjteni"."
Biztos, hogy ugyanannyit?!
Én arról beszélek, hogy a kétszeres kiolvasási sebesség nekem jobban tetszik, mint az ötszörös, mert úgy sejtem, gyanítom, hogy a "csak" kétszeri, de lassabb kiolvasás révén esetleg általában pontosabb lesz a kiolvasás, mint az ötszöri, de gyorsabb kiolvasás révén. Ez vagy igaz vagy nem, de a gondolat, a felvetés értelmes. Nem véletlenül van határa az adott olvasók kiolvasási sebességének, hiszen minél magasabb a kiolvasási sebesség, annál több esélye van a kiolvasási hibák létrejöttének. Azt gyanítom, hogy amit egyszeres (kétszeres) sebességgel elsőre (másodikra) nem sikerült kiolvasnia, azt még inkább nem fog sikerülnie kiolvasnia ötszörös sebességnél, akár a harmadik, negyedik, ötödik fordulatnál sem. Tehát, azt gyanítom, hogy (általában, jó eséllyel) nem ugyanannyi adat megy a bufferbe kétszeres és ötszörös sebességű kiolvasáskor. Aminthogy negyvenszeres sebességű kiolvasáskor általában nagyon-nagyon-nagyon nagy eséllyel kevesebb adat fog menni a buffer felé, mint kétszeres sebességű kiolvasáskor, - hiába próbálta az olvasófej negyvenszeres sebességnél negyvenszer kiolvasni az adatot, amit elsőre nem sikerült kiolvasnia negyvenszeres sebességnél.
Elfogadható, hogy ez egy életszerű gondolat? (No persze nem Kammerer gondolata, hanem ismert közhely.)

(És most csak a jelvesztésről beszéltem, nem akartam abba belemenni, hogy minél nagyobb a kiolvasási sebesség, esetleg annál nagyobb a hamis jeleket bevivő kiolvasás esélye.)

[ Szerkesztve ]

(#43829) Tamoo válasza #71562240 (#43828) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

"Biztos, hogy ugyanannyit?!"
Ezt se Te se én nem tudjuk ...
Ha már logikai oldal, ott a másik is: gyorsabb olvasásnál több lehetősége/ideje van újrapróbálkozni. Én azt vettem ki a hozzászólásaidból, hogy neked az egyszeres olvasás tetszik, ahol nincs ilyen "hibajavítási" lehetősége. Akkor meg végülis miről is beszélünk? Most akkor hibázzon vagy ne? :DDD

[ Szerkesztve ]

(#43830) #71562240 válasza schawo (#43823) üzenetére


#71562240
törölt tag

A színek változatlanságához való ragaszkodásodat nem értem.
Eljutottunk oda (te is), hogy bizonyos (most mindegy, hogy milyen) zavarok-hatások eljuthatnak az UTP kábeltől a kijelzőig, és látható lehet a hatásuk a kijelzőn levő kép bizonyos tulajdonságainak a megváltozásában. Én is visszakérdeztem már, de más kolléga is, idézem: "...úgy is feltehetjük a kérdést, hogy egy létrejött sw. vagy hw. hiba mért pont a színben ne okozna problémát?..." Miért lenne érinthetetlen a zavaroktól-változásoktól éppen a szín, mint olyan? A szín is csak ugyanolyan adatcsomag, mint bármely más adatcsomag, amely meghatározza, hogy mi jelenik meg a kijelző képernyőjén - sőt ezen adatokon belül éppen a színek adatai a legbonyolultabbak, legkényesebbek (feltehetően főleg CRT monitornál). Az emberi szem elég sok színárnyalatot képes megkülönböztetni, ezenkívül van a színnek tónusa, mélysége, telítettsége, világossága, élénksége... stb., stb. - miért éppen ezek ne lehetnének érzékenyek a zavarokra? Nagyon érzékeny adat a (bonyolult) színadat! Korábban mintha valaki olyat mondott volna, hogy "a szín az szín" (és ezzel el van intézve, a szín az úgy van, ahogy van, és kész). Miért? Miközben többen is jelzik a (szerintem természetes) tapasztalatukat, hogy az UTP-kábel cseréjével létrejövő, a kijelzőn látható változásokban a színek megváltozása is benne szokott tudni lenni. Azt gondolnám, hogy ez így természetes. Miért éppen a szín ne változhatna? (Árnyalata, tónusa, mélysége, telítetttsége, világossága, élénksége...)
Ugyebár abból indul ki a kérdésem, hogy te is elismerted, az UTP-kábel cseréje hozhat létre változásokat a kijelzőn megjelenő kép tulajdonságaiban. Szerinted ez alól kivételek a szín tulajdonságai. Miért?

[ Szerkesztve ]

(#43831) schawo válasza #71562240 (#43830) üzenetére


schawo
titán

szószátyár válaszom: lásd fent

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#43832) Tamoo válasza #71562240 (#43830) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

De Te csökkenteni akarsz a sebességen. Na mindegy, szerintem hagyjuk. Én nem tudom hogy a "jobb", nem arról akart szólni a hozzászólásom.

[ Szerkesztve ]

(#43833) #71562240 válasza schawo (#43831) üzenetére


#71562240
törölt tag

Igen, azt még éppen elkezdtem hozzátenni, hogy a kérdésemre jó eséllyel válaszolhatod, hogy erre már válaszoltál. :D

(#43832) Tamoo Kérlek olvasd el mégegyszer, figyelmesen a (#43828) kammerer hozzászólásomat. Abban egy "húzd meg, ereszd meg" dilemma van, amely kétdimenziós, ahol a két dimenzió egymás ellen hat, és nekem van egy sajátlagos gyanúm arra, hogy én merre akarnám inkább "húzni", és merre inkább "ereszteni" a két, egymás ellen ható dimenzióból eredő dilemmát.

[ Szerkesztve ]

(#43834) AMDFan válasza #71562240 (#43830) üzenetére


AMDFan
addikt

Azért, mert amikor "bejön a szín a Zinternetről" akkor az digitálisan jön be, weboldalak esetén úgy hogy #DFCCFF, egy youtube videó esetén meg gyakorlatilag file formátumban. Mint tudjuk ezek teljesen bithelyesen fognak megérkezni a számítógépedbe az RF zavaroktól függetlenül. A számítógéped ezután a videókártyán keresztül kiküldi HDMI-n a monitorodnak az adatot az meg megjeleníti és ennyi. Az UTP kábel ezért nem játszik szerepet a színekben (sem). Az egészben azt kell elfogadni, hogy a számítástechnika bithelyesen működik, a teljes láncban, ha ezt a TÉNYT elfogadod, akkor utána már ez lesz a logikus következtetés.

[ Szerkesztve ]

(#43835) gorbep válasza #71562240 (#43824) üzenetére


gorbep
senior tag

Nálam is tulajdonképpen ilyen Bufferelt kiolvasás van, csak nálam a buffer 3TB. és permanesen ott van, amit egyszer leolvastam. A CD-rom előnye volt nálam még, hogy sok olyan lemezt is gond nélkül leolvas, amivel az asztali játszónak meggyűlik a baja. Régebben vettem használ CD-ket is, a demo egy Enya CD-m, ami úgy néz ki, mintha smirglivel körkörösen megcsiszolták volna. CD-rom 1.5 óra alatt lerippelte. Még olyan asztali lejátszót nem találtam ami lejátszotta volna.

A másik ok, ami miatt a PC-felé fordultam az óriási mennyiségű hozzáférhető minőségi audió anyag, amihez CD-n illetve SACD-n hozzájutni nehézkes. (és drága, bár amennyi szerzői jogi általányt befizetek mostanában az előadóknak és szerzőknek már RR-al kellene járniuk...) Amióta itt jártál a még meghallgatásra váró lista min a duplájára duzzadt. De találok olyan gyöngyszemeket, amiket SACD-n így ismeretlenül, biztosan nem vettem volna meg.

A másik ami a PC felé terelt, az az audió hordozókon megjelenő tisztességtelen üzleti haszon kb 10évvel ezelőtt, de ez nem az fórum..... :((( .

AMDFAN: az ethernet kábel által okozott hiba természetesen nem erre az estre értendő. a videó kártya HDMI portjáig az átvitel tökéletes, ezt nem vitatja senki. A gond utána jelentkezik..... Ha pl Projector UTP-n csatlakozik, vagy a hang egy streamer-ből jön.... A NET file transzportban nincs hiba, érts meg, az eltérés nem az informatikai rendszerben keletkezik, hanem a DA átalakítás során, illetve utána, csak ebbe az utolsó digitális átviteli lánc fizikai Layere ( pl kábel)belezavar(hat).

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#43836) AMDFan válasza gorbep (#43835) üzenetére


AMDFan
addikt

"Nálam is tulajdonképpen ilyen Bufferelt kiolvasás van, csak nálam a buffer 3TB."

:C

(#43837) gorbep válasza AMDFan (#43836) üzenetére


gorbep
senior tag

Szerkesztettem neked az előző választ, olvasd el!

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#43838) AMDFan válasza gorbep (#43837) üzenetére


AMDFan
addikt

Már többször írtam, hogy ezzel én abszolút tisztában vagyok. A hozzászólásom nem is erre vonatkozott. Én mindössze annyit szerettem volna ezzel a hadjárattal elérni, hogy legalább azt tegyük tisztába ami nyilvánvaló, mégpedig, hogy a digitális átvitel bitperfect, tökéletes, pontos, 100%-os stb stb stb. Az, hogy az analóg részét mi és hogy zavarja meg, az már megint egy teljesen másik kérdés, és nem is az én területem, elfogadom amit ear, schawo és te is írtál róla. RF zajok stb... A vita nem erről folyt.

[ Szerkesztve ]

(#43839) Giovanny


Giovanny
őstag

Üdv,egy hozzáértő segítségét kérnék Chario doboz mennyit ér most természetesen itthon, új állapotú?

[ Szerkesztve ]

Zero Defect.No Compromise !

(#43840) AMDFan válasza gorbep (#43837) üzenetére


AMDFan
addikt

Csak, hogy teljesen nyilvánvaló legyen, és most már nem kívánok többet foglalkozni az üggyel, mert túl lett tárgyalva. Én az ilyen és ehhez hasonló nagyon súlyos téveszméket szeretném kiszűrni a fórumból:

"De a zenei fájl-formátum az USB-n se fog átmenni veszteség nélkül, főleg, mert a készülékek arra törekszenek, hogy minél gyorsabban menjen a másolás-adattovábbítás, márpedig a megvalósított sebességek túl nagyok az adott, túl nagy adatmennyiséghez. Vannak nagyon magas minőségű USB interfészek-kábelek, iszonyú drágán, amelyek megközelítik a zenei jelfolyam veszteségmentes adattovábbítását. Nyilván, ha mondjuk fél óra alatt azt az adatsort kell átküldeni az interfészen, hogy 2x2=4, akkor sokkal nagyobb eséllyel megvalósítható (ideig-óráig) a bitpontos jeltovábbítás, de zenei formátumok jelfolyamánál nem ez történik, hanem iszonyú sebességgel iszonyú adatmernnyiség halad, ergo általános jelenség a kisebb-nagyobb jelveszteség, vagyis ha elég sokszor másolgatod ide-oda az adott fájl-t úgy, hogy mindig a másolmányt küldöd tovább újramásolásra, előbb-utóbb tönkremegy a fájl, inkább előbb mint utóbb (a 2x2=4 adatfájl félóra alatti másolgatása esetén valószínűleg nagyon sokára fog bekövetkezni adathiba). Nem hogy a legolcsóbb, de a legdrágább USB kábelen (interfészen) sem tud átmenni a zenei jelfolyam adatvesztés nélkül, és ez még a mai eszközeinkkel mérhető és mért is."

A teljes bejegyzés itt olvasható: [link]

Azért lovagolok ezen ennyit, mert ha ilyen téveszmékből indulunk ki, és ezek mentén gondolkozunk, akkor a végére nagyon súlyos tévedések és rossz következtetések fognak kijönni. Mint amikor egy egyenletnek már a legelejét elszámolod.

[ Szerkesztve ]

(#43841) #71562240 válasza gorbep (#43835) üzenetére


#71562240
törölt tag

"...a demo egy Enya CD-m, ami úgy néz ki, mintha smirglivel körkörösen megcsiszolták volna. CD-rom 1.5 óra alatt lerippelte. Még olyan asztali lejátszót nem találtam ami lejátszotta volna." Na ez az, ilyen tapasztalatokat vár a kognitív disszonanciám, hogy beleszerethessek a CD-játszómban levő CD-ROM-ba! :Y Bár lejátszani a CD-ROM se tudta a jelek szerint.

Az adathordozókon levő tisztességtelen haszonról:
Hát, rajtam se sokan kerestek luxusmonopolextraprofitot! Én a bő harminc éves hifista pályám alatt nagyon kevés kivétellel csak olyan lemezt (vagy műsoros kazettát) vettem meg, ami le volt árazva legalább olyan szintre, amit már korrektnek tartottam érte - és ki is tudtam fizetni. Vagy a használtakból válogattam. Vettem már vagy kétezer hanghordozót, de abból nagyon kevés volt olyan, amit megvettem teljes áron. Pedig gyűjtőszenvedélyű vagyok, igazából hiánytalanul szeretnék minden fontos szerzőtől minden fontos előadótól minden fontosat megvenni, de ezt akkor se fogom a szokásos luxusextraprofitmonopol árakon megtenni, ha telitalálatom lesz a lottón. Heh, jól kicseszek velük!

[ Szerkesztve ]

(#43842) nebulo5 válasza #71562240 (#43841) üzenetére


nebulo5
senior tag

" Az adathordozókon levő tisztességtelen haszonról:
Hát, rajtam se sokan kerestek luxusmonopolextraprofitot!
"

Teljességgel egyetértek veled! Az adathordozóimat is Európában vettem/veszem meg, mert a honi, vérlázítóan "profitorientált" nyerészkedést, mélységesen megvetem! Ilyen szempontból, az én pénzemre hiába fenik a fogukat, fonják be szakállukat/pajeszukat, az ingyenélők.

Üdv: nebulo

(#43843) Bodz válasza schawo (#43708) üzenetére


Bodz
nagyúr

Ez biztosan nem ebből fog készülni. :)

Dió vagy tölgy lesz a nyerő, mert az van most raktáron az asztalos barátomnál. Melyikből legyen inkább?
Közben megnéztem már, hogy mennyit kérnek az eredetiért... :Y

(#43707) kammerer: Ha elviszed jó pénzért a maradékot, akkor felőlem csináltathatok többet is. :D

[ Szerkesztve ]

(#43844) #71562240 válasza Bodz (#43843) üzenetére


#71562240
törölt tag

Keveselled az árát?

Ha csak az a kettő a lehetőség, akkor a dió talán jobb lenne összességében. És előkelőbb. És szebb. És kicsit könnyebben megmunkálható. A (nemes)tölgy azonban tartósság tekintetében előnyből indul, a dió alapból (kezeletlenül) nem a legeslegtartósabbak közé tartozik, mondjuk, hogy közepesen az. Persze nem mindegy, milyen tölgy, gondolom kocsányos/kocsánytalan van az asztalosnál. Ha netán cser van (nem hinném, de hátha), akkor egyértelműbben szavaznék a dióra, már csak azért is, mert a csertölgy nemtelenebb és nem is tartós. Ha netán más tölgy, akkor nézzük meg, hogy melyik.

(#43845) #71562240 válasza Bodz (#43843) üzenetére


#71562240
törölt tag

Ja, és ha csináltatsz többet is, akkor én vállalom, hogy a maradék példányokat szelektív hulladékként ingyen is elviszem, nem kell fizessél az elvitelért semennyit! :Y

(#43846) RetepNyaraB válasza Bodz (#43843) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Eh kicsinyes vagy. Meg ott van az aprobetüben, hogy az arban benne foglaltatik a kokain tarolo csö, garantaltan rendörkutya- es röntgenbiztos, welcome porcio szajreval :K

[ Szerkesztve ]

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#43847) contaxg válasza Bodz (#43843) üzenetére


contaxg
veterán

Nekem könnyűnek tűnik ez az állvány. A másolással az a gáz, hogy ha nem úgy lesznek a csapolások kialakítva mint az eredetin, tulajdonképpen bármi lehet hangilag a végeredmény.

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#43848) MasterMark


MasterMark
titán

Most vettem észre, hogy a mélyek a hallgatási pozícióban tökéletesen kioltják egymást. Valami nem oké. :DDD

Switch Tax

(#43849) #71562240 válasza MasterMark (#43848) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nem oltják ki egymást a mélyek, csak úgy érzed, ahhoz képest, mint amikor kimozdulsz a "sweet pointból". Kimozduláskor a szoba legtöbb helyéről hallgatva mélyebb tónusúvá válik a zene, egyrészt azért mert jobban hallod a visszaverődéseket (de ezen "nem valós" mélyek), másrészt azért mert kikerülsz a magassugárzók optimális hallgatási szögéből. A (dóm) magassugárzók egy elég szűk térsávban tudják csak a maximális energiájukat lesugározni, tehát amikor a "sweet pointban" ülsz, akkor megkapod ezt az energiát, amikor kilépsz onnan, akkor sokkal kisebb energiát kapsz a magassugárzóktól, ezt valamelyest akkor is érezheted, ha kijjebb fordítod a hangdobozokat a szokványos befelé fordított állapotból. Ha jól megfigyeled, a sweet pointban is bőven hallod a mélyhangokat, mihelyst hozzászokik a füled ahhoz a frekvenciamenethez, amit ott hallasz, amikor is a magassugárzók a teljes energiájuk a füledbe viszik. Ennek ellenére el lehet játszani a hangdobozok bázistávolságával, akár szélesebbre, akár keskenyebbre állítva, ez sokat segíthet a jó hangolásban, a mélyek optimalizálásában - nem mindegy persze, hol vannak az oldalfalak. El lehet játszani a hangdobozok kijjebb fordításával is, el is fogsz játszani vele, és eleinte azt fogod érezni, hogy úgy sokkal kellemesebb a tónusa, előbb-utóbb azonban majd kívánni fogod, hogy újra befelé forduljanak a hangdobozok, és az igazi teret halljad, az igazi tónusban. Legalábbis remélem, hogy eddig befelé fordítottak voltak, egyrészt mert úgy a "helyes", másrészt mert erre építettem a mondandómat, hogy befelé van fordítva a szokásos szögben, hogy a hallgatási pozícióban a füledre nézzen az előlap.

[ Szerkesztve ]

(#43850) MasterMark válasza #71562240 (#43849) üzenetére


MasterMark
titán

Eddig kijjebb voltak fordítva, próbálkoztam vele, hogy úgy milyen. Most visszafordítva befelé sokkal jobb lett.

Switch Tax

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.