Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#112001) Dißnäëß válasza -KP- (#111996) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Aki nem ért hozzá, ne fogjon bele. Aki pedig érti, csak akkor jelentheti ki, hogy hát ez nem jött össze, amikor megáll ott és azt az állapotot tekinti véglegesnek.

Tudod, az, hogy Béla csinált valamit - és szerinte jó, szerinted pedig nem - ennek semmi köze a tuninghoz. Viszont köze van az ízlésedhez, füledhez, sokmindenhez, amit mindenféle tuning nélkül is átél az összes hifista, amikor átmegy a másikhoz vagy a szalonba vagy akárhova meghallgatni "valami mást".

Bélának valszeg tetszett a tuningja, amit kreált magának, vagy akár eladásra (nem tudok erről nyilatkozni) és lesz olyan ember, aki ugyanazt mondja majd, mint Te, meg olyan, aki azt mondja, húbakker, kérem azonnal. Ha Béla úgy érezte volna a teljes művelet után, hogy "hopp, ez annyira nem lett jó", akkor szerintem nem tette volna ki az ablakba, ugyanis mind a gyár, mind az építő kísérletezésre épül, bemegyünk utcákba és tapasztalattól függően vagy előbb, vagy később rájövünk valamire és kitolatunk abból, oké, akkor más irány. Ha irreverzibilisen mélyre mentünk egy mod-ban, akkor meg annyi, abból kell főzni, de ehhez nagyot kell barmolni, hogy ne legyen visszaalakítható az eredeti hangzás.

Utána átmentél a másik emberhez és az ő modja bejött.

És ebből levonod azt a konklúziót, hogy "De én azt nem merném kijelenteni, hogy mindig minden esetben, relatív rizikómentesen és nagyot lehet upgradelni. "

Ez egy érdekes konklúzió, egyrészt végig a "visszacsinálhatóságot" tartottam mondókámban szem előtt, tehát a rizikót, hogy félremegy valami, kezelni próbáljuk, hogy ne legyen nap végén sírás abból, hogy "elfaragtam", másrészt fogalmam sincs, milyen építői ismereteid és lehetőségeid meg tapasztalataid vannak, de ilyen hozzáállással én sem fognék bele és senkinek nem ajánlom.

Pozitív embernek tartom magam és a sikerélménybe, illetve saját tudásba és tapasztalatba vetett hit és bizalom az, ami bekapcsolja az emberben azt, hogy oké, most kigondoltam valamit, jól összeagyaltam, tegyük le az asztalra akkor.

Végez egy kockázatelemzést, mi mivel jár, ha ezt és ezt csinálja, vissza lehet-e fordulni és honnantól, vagy netán a legvégétől is még, ... és ennek függvényében meghozza a döntést, hogy belefog-e vagy sem.

Szóval nincs azzal semmi gond, ha Nálad félig üres a pohár, nálam meg félig tele, de csak utóbbi szemléletű embereknek javasolnám azt, amit leírtam.

Mert amikor elkezdesz egy design-ba százezrekért Mundorf-okat belehajigálni, ami attól még hogy Mundorf, passzív elem, tehát hiába Ferrari, repülni nem fog, azért a pénzért már lehet repülőt is venni. (Amit meg tudni kell vezetni) :)

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#112002) denesdr válasza -KP- (#112000) üzenetére


denesdr
addikt

Na jó... :DDD

(#112003) lapalapa válasza Dißnäëß (#111986) üzenetére


lapalapa
senior tag

Persze attól is függ mivel hallgatod, ha jó a cucc, lesz javulás.
Foobar? Nekem nem volt bejövős, pedig sokat piszkálgattam.
Bitperfekt az szép dolog, de a zene attól még nem megy át.
Inkább jriver, ja fizetős, de valamivel jobb.

[ Szerkesztve ]

Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..

(#112004) ozzy711 válasza Dißnäëß (#111985) üzenetére


ozzy711
őstag

önmagában is bucira veri az összes (kivétel nélkül) passzív elemet, hiszen utóbbiak csak elvenni tudnak, hozzáadni nem, a minőséghez

Az aktív váltás ugyanezt teszi, csak vonalszinten nem?

(#112005) -KP- válasza Dißnäëß (#112001) üzenetére


-KP-
addikt

Béla sohasem maga csinálta a tuningot. A tuningot egyébként mindig a hazai audio scene prominensebb személyei közül követte el valaki. Nem kezdők. Másrészt nem mentem át másik személyhez, hanem egy helyen volt az összes doboz. Na mindegy.

Teljesen más úgy meghallgatni valamit, hogy van belőle otthon egy darabod, amit utána reszelgetsz magadnak, és teljesen más, amikor valamiből két darab van. Amit egymás után meg tudsz hallgatni ugyanazokkal a felvételekkel, ugyanabban a rendszerben. Ennyit írtam, hogy alig lehet megkülönböztetni két dobozt,nem azt hogy tetszik, vagy nem tetszik. Megjegyzem, a doboz árának másfél szeresének az elköltése után. Márpedig szerintem ellocsolni egy valag pénzt tuningra, hogy utána a végeredmény "hát, talán, na itt mintha hallani vélnék valamit" szintű végeredményre nem érdemes. Nem ez volt az egyetlen eset/hely ráadásul, ahol tuningolt dobozt volt szerencsém megfülelni, és nem egyszer volt az a vége, hogy nem lett jobb. Vagy alig lett jobb. Nem kevés pénz elköltése után. Azt is írtam, hogy itthon nekem is van egy dobozom, ami egyrészt prémium hangszórókészlettel lett készítve prémium váltóalkatrészekkel, illetve hogy volt mellette egy másik dobozom is. Elhiheted, nem egyszer és nem kétszer csináltam velük AB tesztet, ráadásul 3-4 féle erősítővel. De te ebből elkezded a félig teli félig üres pohár agymenésedet, mikor én konkrét tapasztalatokról beszélek.

Egyébként amióta fórumozok és elkezdtem ezt a hobbit (úgy kvázi 2002 óta), mindig van egy réteg, aki folyamatosan a prémium hangszórók és prémium váltóalkatrészek felsőbbrendűségét hirdeti. Egy darabig én is ezt hirdettem, amíg meg nem tapasztaltam, hogy biza horror árú hangszórók és mundorf jantzen nélkül is van élet. A visszacsinálhatósággal meg kitörölheted, ha már egyszer berendeltél dobozonként 40-50 ezer forintnyi prémium váltóalkatrészt. A fórumosok 99%-ra meg nem jellemző, hogy egy szatyornyi váltóalkatrész áll a fiókjában, amiből csak úgy összedobhat egy próbaváltót magának. Úgyhogy én csak ezen a kijelentésen akadtam fenn, mikor leírod azt, hogy " relatív rizikómentesen lehet nagyot upgrade-elni". Tapasztalataim alapján ez egy félrevezető kijelentés. Mert az eddigi tapasztalataim alapján sem a rizikómentesség, sem a nagyot lehet upgradelni kijelentésre sem igaz, hogy minden esetben. Igen, vannak olyan dobozok, amin hatalmasat lehet javítani, meg van olyan is, amin szinte alig.

Avx-es pályafutásom alatt is előfordult jó párszor, hogy a delikvens aki tőlem vásárolt épp valamit, elmesélte hogy az xyz személy tuningja után kevésbé tetszik neki a hangfala, mint előtte. A vége pedig gyakran az lett, hogy ment fel a cucc az apróra.

[ Szerkesztve ]

(#112006) denesdr válasza ozzy711 (#112004) üzenetére


denesdr
addikt

Igen, ha így nézzük, akkor az aktív váltás is csak elvenni tud a minőségből, mivel mindenféle váltás csak szükséges rossz.
De ha jól sikerül egy váltás, akkor végeredmény több/jobb lehet, mint a részek külön-külön.
Egyébként az aktív váltás egyik hátránya, hogy a végfok zaja egy-az-egyben kikerül a hangszórókra.

(#112007) denesdr válasza lapalapa (#112003) üzenetére


denesdr
addikt

Sosem értettem az ilyesmit, hogy az "egyik lejátszószoftverrel nem jön át a zene, de egy másikkal már igen". Sosem tapasztaltam ilyesmit, de lehet, hogy a rencerem nem elég hozzá vagy a hallásom vagy mindkettő. :)

(#112008) johnywalker


johnywalker
őstag

Tuning?? A haveromnak javsoltam hogy a hangszóró hátsó utat összekötő gyári "bronz" egységet vegye ki és adok neki Rattle snake hangszóró kábelt 10 cm-es hosszban.
"ÁÁh dehogy, a gyári jobb"
Ahhammm... :))

(#112009) ozzy711 válasza -KP- (#112005) üzenetére


ozzy711
őstag

Úgyhogy én csak ezen a kijelentésen akadtam fenn, mikor leírod azt, hogy " relatív rizikómentesen lehet nagyot upgrade-elni".

Ezt úgy kell szerintem értelmezni, hogy vissza tudod állítani a gyári állapotot. Az más kérdés, hogy utána egy halom alkatrész megmarad. ;]

(#112010) Dißnäëß válasza lapalapa (#112003) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nálam is JRiver szól, de a Foobar élményt és kezelhetőséget majd a jövő évezred végére talán megtanulják.. mai napig nyögvenyelős számomra, egy tisztességes, normális, Hz és dB skálával ellátott vizualizációs spektrum analizátor meg spektrogram nincs hozzá, hangra jó, de felhasználói élményre nálam kettőalá. :( Ezért is gondolkodok Roon-on, ott nincs erőlködés és nem akarok keresztre feszülni mindenképpen. De még egy miniITX-es Foobar is lehet a vége, vagy Windows 10 + RockPiX-el ugyanez, nem tudom még. Kialakul majd. Végülis lehet ezek között átjárni addig, míg jólesik :D :O

ozzy: szép németesen "jain". Aktívból két féle van:
- aktív-elektronikus
- aktív-digitális

Előbbi vonalszinten választ szét, még analógban, utóbbi meg még ez előtt is, digiben.
A legjobb szerintem a legutóbbi, de ez azzal is jár, hogy 2-utasnál 4 DAC csatorna kell, 3-utasnál pedig 6, míg aktív-elektronikusnál előbb jössz le analógra és csak utána dobod szét a sávokat, ergo elég 1 sztereó DAC.

Az aktív-elektronikus (analóg) olyan szempontból jobb a passzívnál, hogy marhaprecízen meg lehet csinálni, totál neutrálisra is (meg aki akar, az színezzen), lehet bele gain-t implementálni (tehát akár komplett előfokot megúszni, mert ide hozod azt úgymond, bár ma már DAC-ig megy a dolog) és ami a legfontosabb, hogy a kimeneti eszköz és a hangszóró közé nem áll semmi, így direkt, közvetlen "rálátása" van az erősítőnek a hangszóróra. Szóval a bukó ezzel kevesebb, hiába ez is a jelútba kerülne bele és a legkritikusabb pont a hajtás, a kapcsolat erősítő kimenet és hangszóró között. Ha itt nem éktelenkedik n+1 passzív alkatrész, hanem nyersen direktben minden erősítőre megy, az hoz (főleg a mélytartományokra) egyfajta frissességet, tisztaságot a képbe, ha pedig még Mundorfot sem kell betenned, nem az a legszebb ? :) Amit az erősítő kitol magából, azt megeszi a hangszóró 1:1 és damping factor-tól függően a kontroll is könnyen érvényesül. Legjobb.

A nonplusultra a digitális, amikor még a bitek szintjén elváltunk, és erre jöhet még csillió korrekció plusszba kényelmesen, míg bír számolni a gép. Ami innen kimegy a DAC-okra, onnan pedig tovább, az lesz a legtisztább az összes közül. (Hiszen aktív-elektronikusnál azért az alkalmazott áramkörnek és opamp-oknak is van valamennyi zaja, még ha nem is annyi, mint egy csőnek, de van, tehát SINAD rekord döntésre egy Hypex után bekötve közepesen alkalmatlan).

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#112011) Joe123 válasza Dißnäëß (#112010) üzenetére


Joe123
aktív tag

Plusz még a fázishibákat is sokkal egyszerűbb kordában tartani aktív váltásnál ha jól tudom.

(#112012) denesdr válasza Joe123 (#112011) üzenetére


denesdr
addikt

Fázis=frekvenciamenet. Vagyis ha a hangszórók frekimenetei jók (jól követik a kitűzött váltási görbéket), akkor jó lesz a fáziskövetésük is egymáshoz képest, feltéve persze, hogy az időzítések jók.
Igen, ezt aktívval valóban könnyebb elérni/kontrollálni.
Illetve FIR szűrésű aktív DSP-s váltásnál még függetleníteni is lehet a fázist a frekiátviteltől.

[ Szerkesztve ]

(#112013) Dißnäëß válasza -KP- (#112005) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Béla sohasem maga csinálta a tuningot.
Igen, ezt lehet sokféleképp csinálni. Van, aki mással, van, aki egyedül.

A tuningot egyébként mindig a hazai audio scene prominensebb személyei közül követte el valaki. Nem kezdők.
Öregnek érzem már magam a tündérmesékhez. De értelek. Legyen hited - és mindenki más - hite szerint. Ha nem kezdők, oké, ha kezdők, az is oké. A moddernek egyrészt magának kell moddolnia, nem másnak, ahogy hangsugárzókat is magának vásárol az ember (jó esetben), nem másnak. Ahogy gyári cuccnál hibázhatok ÉN, ha a havernak veszek a saját hallásom mentén valamit, ugyanúgy hibázhatok ÉN, a modder, ha másnak moddolok és nem a saját fülemre. Ez egy marha egyszerű alapösszefüggés, sokan nem látják, nem értik. Nem gond, most leírtam, aztán akinek nem megy be, nem megy, hálistennek ő ő, nem én. Én nem másnak hifizek. Nem másnak veszek. Megmutatni meg tudok gyárit is, meg moddolást is, mi a különbség ? Gyere Pisti, itt van egy Dali meg egy Polk, melyik a jobb ? Szerintem a Dali, ezt vigyed. Pisti hazaviszi, egy hét múlva hozza vissza, figy, szar. Most akkor mi van ? Másnap meg jön Gyula, Te, kurvajó ez a Dali, tolom fel apróra a Polk-ot.. És ilyenkor mi van ? (Ugyanúgy semmi. Mindkét esetben nincs semmi, Pisti Pisti, Gyula meg Gyula). Namost, ehhez képest a modding miről szól ? Szia Pisti, kicseréltem a kondikat izéről bizére, gyere át füleld meg, vagy csináld így. Húbbazz ez nagyon gáz lett ... Szia Gyula, moddoltam kondikat erről erre, szerinted ? Hú öcsém, így maradt, én ezt megvettem hazavittem köszi.

Szóval.... más fülére se venni, se hangolni nem lehet, csak a sajátunkra. (Eltekintve az orbitális borulásoktól, amikor műszaki hiba van). Akkor miért tartozzak én felelősséggel, vagy akár magyarázattal is bárki számára, hogy most melyik miért jobb? (Gyártó, vagy modding eljárás, vagy annak hiánya).

Hifiben legyen már mindenkinek annyi esze, hogy megfüleli MAGÁNAK, akarja-e azt a dolgot fixen, és akkor nem lesz se kellemetlen meglepi, se az, hogy megy fel az apróra. Ha engem holnap megkérne bárki, hogy a hangfalait készítsem már fel 2 plussz pár csatival aktív 3 útra, vagy amíg nincsenek meg az extra végfokai, legalább tegyük a gyári váltóját a hátára ki, nem csinálnám meg. Nem tartom a hátam olyasmiért, ami lehet neki nem fog tetszeni. Viszont ha eljön hozzám és 1:1 az ő szettjét hallja nálam szétmoddolva 10x akkorát szólni, kérheti, hogy baszki ez neki is kell, az más. Lehet, még akkor is azt mondanám neki, figy, odaadom, jó fej leszek, vidd el 1 hétre, nyúzzad, kóstolgasd a setup-ot és utána mondd nekem, hogy fogjak fúrót, addig nem. Hát ez ilyen egyszerű. Vagy nagyon kis jelenértéken forog már a motyó, ami alapvetően jó, és nagyon ragaszkodik hozzá, hogy "csesszem szét". De akkor inkább én veszem át tőle és megtartom, és majd stikában moddolom, mert igen, félremehet a dolog. Hogyne. Az a nem mindegy, ennek mennyi az esélye.

Teljesen más úgy meghallgatni valamit, hogy van belőle otthon egy darabod, amit utána reszelgetsz magadnak, és teljesen más, amikor valamiből két darab van. Amit egymás után meg tudsz hallgatni ugyanazokkal a felvételekkel, ugyanabban a rendszerben. Ennyit írtam, hogy alig lehet megkülönböztetni két dobozt,nem azt hogy tetszik, vagy nem tetszik.
Én értelek, de írtál olyat is, amit én viszont nem írtam. ;)

Megjegyzem, a doboz árának másfél szeresének az elköltése után. Márpedig szerintem ellocsolni egy valag pénzt tuningra, hogy utána a végeredmény "hát, talán, na itt mintha hallani vélnék valamit" szintű végeredményre nem érdemes.
Ezzel egyetértek. Sajnos ez előre ritkán tudható. Ezért fontos a gondolkodás, papír, ceruza (Excel) :D , agyalás kicsit, illetve a doboz ismerete, konstrukció felmérése, lehet-e benne annyi potenciál, hogy ha ráköltünk nem keveset, akkor nagyobbacskát tudjon lépni felfele anélkül, hogy komplett cserélnénk az egészet. Szóval ha nem tudjuk, legalább megbecsüljük. Tapasztalt ember jobban becsül és nagyobb eséllyel lesz siker a dolog, mint sem. Esély. Tehát mehet félre a dolog az ő keze alatt is, ahogy kezdő is mákolhat be mod-ot, csak nem mindegy, melyiknek mennyi az esélye a bekövetkezésre, a többi már statisztika.

Nem ez volt az egyetlen eset/hely ráadásul, ahol tuningolt dobozt volt szerencsém megfülelni, és nem egyszer volt az a vége, hogy nem lett jobb. Vagy alig lett jobb.
Igen. Egyetértek, én is jártam így, mikor elmentem a moddoltat hallgatni. Ez nem a mod hibája, mert amíg Pisti nem, de Gyula igen, nagyonis jobbnak véli, máris nem vagyunk közös nevezőn. A Te fül-agy komplexumod nem vette be, a másiké igen. Kicsit hasonló a kábel témához és a többihez. Amíg 1 fő is kultiválja a gyárihoz képest a mod-ot, és pont Bélánál történik ez, és farzsebében a pénz, az ki fogja ezt fizetni érte. Te pedig nézel, hogy ezek mit csinálnak ?

Nem kevés pénz elköltése után. Azt is írtam, hogy itthon nekem is van egy dobozom, ami egyrészt prémium hangszórókészlettel lett készítve prémium váltóalkatrészekkel, illetve hogy volt mellette egy másik dobozom is. Elhiheted, nem egyszer és nem kétszer csináltam velük AB tesztet, ráadásul 3-4 féle erősítővel.
Ezt nem értem, hogy jön ide, kicsit kontextusból kiestünk vagy nem tudom. Tökmeguntam az ABX-eket, annyit csináltam, szarásig-rogyásig. Könnyebb sokszor a vitát elengedni, és a másikat meghagyni a hitében. Sokszor legyintek mostanában. Akkor is, ha a másik azt hiszi-érzi, "ő nyert". Mert nekem az is mindegy, az én utam az én utam..... majd ha valakinek tetszik, csatlakozik.

De te ebből elkezded a félig teli félig üres pohár agymenésedet, mikor én konkrét tapasztalatokról beszélek.
Én nem, én csak álmodtam az egészet, meg behaluzom. Felejtsd is el, ma este szebb álmaim lesznek..

Egyébként amióta fórumozok és elkezdtem ezt a hobbit (úgy kvázi 2002 óta), mindig van egy réteg, aki folyamatosan a prémium hangszórók és prémium váltóalkatrészek felsőbbrendűségét hirdeti. Egy darabig én is ezt hirdettem, amíg meg nem tapasztaltam, hogy biza horror árú hangszórók és mundorf jantzen nélkül is van élet.
Egyetértek. Hülye igénytelen gyári elko-kra is elég gyakran egy fólia, félsiker, a többi bemegy vakteszt észlelési szint alá. Inkább a kor miatt jó fóliára cserélni (még újnál is, nem bírnak ezek sokat sajnos), de hogy hangban is lépünk felfele emiatt, az pláne kellemes.

A visszacsinálhatósággal meg kitörölheted, ha már egyszer berendeltél dobozonként 40-50 ezer forintnyi prémium váltóalkatrészt.
Ezért kell gondolkodni. Semmi sem garancia semmire. Tőzsde kicsit. De azért Warren Buffet valamit mégiscsak jobban csinált, mint én ma, tehát van remény audio-ban is összességében a nyertesebb oldalra pozicionálni magunkat, magyarul a pohár félig tele. :P Tehát én úgy és olyat szerelek fel magamnak, hogy ne kelljen kitörölnöm a visszacsinálhatósággal. Jó a négyrétegű Zewa, akkor nem szakad be az ujjam a seggembe. Ezt másoknak is ajánlom, főleg a "tapasztaltaknak", akik mod visszacsinálás közben megálltak, hogy ja, hogy nem lehet. Vagy urambocsá, nem tudnak ugyanoda visszaállni, ahonnan indultak. Értem, amit mondasz, ez sajnos benne van a pakliban. De tudni kell azt is, hogyan nyúlsz hozzá valamihez és mik a prioritások. A fül elsődlegesen az amplitúdóra a legérzékenyebb, ugyanakkor eltérő mértékben, frekifüggően. Egy új váltó végeredményben a rengeteg paraméter mellett elsődlegesen erre hat ki így vagy úgy. Ezt ki lehet mérni és ki lehet tesztelni kedvező árú alkatrészekkel megvalósítva is, vagy amikor több kondiból vagy ellenállásból kilegózod hevenyészett deszkamodellen a dolgot, és mikor az eredmény "hmm ez jó" minimum, esetleg még nagyobb ováció, sőt, még hosszútávon is kielégítő (nem fáradsz, satöbbi), akkor lehet berendelni a Mundorf csomagot. Nem őrültünk meg, hogy méregdrága cuccokból tartsunk fél-1 milkónyit egy nylon szatyorban, mondván, "tuningolunk", és majd elővesszük 5-10 év múlva, amikor kell, addig meg áll és romlik benne a pénz.

De egyvalami miatt örülök, ha ez feljött, mint téma, az ember nyakán ottmaradó csilliónyi alkatrész ára: nem egyszerűbb lett volna mindezt olyan megoldásba ölni, ami tényleg lényeges előrelépést hoz a merev passzívval szemben ?

Nem szoktam sok részvétet érezni azok iránt, akiknek van passzív váltó alkatrészre 2-300-ezer Forintjuk, és még csak nem is új projektre, hanem tuningra, és a végén nem jön be és csalódnak. Megvolna a lehetőségük olyan precízre kimodellezni és kipróbálni élesben (!) utána a kiagyalt megoldást, ami ennek töredékébe kerül, és ha az javulást hoz pártíz-ezerből, akkor lehet betenni a nagyágyú motyókat. (Nem, ez sem 100%, de az esélyek jelentősen javulnak próbával).

Amúgy több helyen olvastam Mundorfban csalódókat, az sem univerzális, hogy "nesze Maybach, ülj bele jó lesz" aztán kanyarban borulsz belül faltól falig. Mondjuk ez audio-ban sokmindenre érvényes.

A fórumosok 99%-ra meg nem jellemző, hogy egy szatyornyi váltóalkatrész áll a fiókjában, amiből csak úgy összedobhat egy próbaváltót magának.
Így van. Nem is nekik kell tuningot meglépniük. Isten ments. Vagy felkészült ember kezd bele, vagy ne kezdjen bele.

Úgyhogy én csak ezen a kijelentésen akadtam fenn, mikor leírod azt, hogy " relatív rizikómentesen lehet nagyot upgrade-elni". Tapasztalataim alapján ez egy félrevezető kijelentés. Mert az eddigi tapasztalataim alapján sem a rizikómentesség, sem a nagyot lehet upgradelni kijelentésre sem igaz, hogy minden esetben. Igen, vannak olyan dobozok, amin hatalmasat lehet javítani, meg van olyan is, amin szinte alig.
Tehát kezded értelmezni a relatív szó jelentését. Illetve, én magam nevében nyilatkoztam, nem a fórumozók nevében. Mindenki maga dönti el, van-e a kezében kellő szerszám és a fejében kellő tudás, meg tapasztalat, hogy otthon elvégezzen egy olajcserét, vagy inkább begurul vele valahova. Én "szerelőként" annyit mondtam, fasza a Motul. Hogy beteszed-e a BMW-dbe, Te dolgod. Én magamnak szerelek és a tapasztalatom ez. Ha más is szeretne ilyen tapasztalatra szert tenni, arra ösztönzöm, kezdjen el masszívan sz**ni és alázattal viseltessen az egész iránt, évek múlva elkezdenek beérni az első gyümik. Bélával lehet kanyart levágni, de csak úgy, ha ott az illető, ha hallgat vele együtt, ha magyaráz, mond, felfogják, honnan nincs visszaút (pl. előlapba jól belemarunk, stb), most nem részletezném tovább. Ez az esetek 99.9%-ában kimarad. Én a teljes hangszórókészlet cserének sosem voltam híve. (Még a felének sem). Bár vannak szép gyári dobozok, amiket csak a doboz miatt érdemes megvenni, aztán hülyére belezni, visszabontani úgy 40%-áig, majd újra felépíteni, a kiszedett motyó meg úgyis elkel eBay-en.

Avx-es pályafutásom alatt is előfordult jó párszor, hogy a delikvens aki tőlem vásárolt épp valamit, elmesélte hogy az xyz személy tuningja után kevésbé tetszik neki a hangfala, mint előtte. A vége pedig gyakran az lett, hogy ment fel a cucc az apróra.
Teljesen érthető. Veszek Tőled randomra valamit, hazaviszem, bekapcsolom, gyenge, viszem vissza, vagy apró. Semmi különös nincs ebben. Haver is tuningoltatta az erősítőjét anno, semmit nem tapasztaltam, hát mondom erre megérte kiadnod X Ft-ot.. De ő hallotta. Ő tudja.

Kezdők ne akarják megérteni a moddolást és annak sikerének titkait, akkor most másodjára leírom. És még a tapasztaltakat is széjjel-osztja az internet és újra és újrakezdik, innentől kezdve őszintén, kit érdekel, amikor moddolok valamit és az nem jön be a szomszédnak ? Tök más preferenciáink lehetnek és én pont egy olyan irányba húzom el a dolgot lehet, ami neki halálnemjönbe. (Függetlenül attól, hogy ez flat, vagy nemflat, vagy mi hogy merre).

Amíg a "jó lett" fogalma teljesen szubjektív egyénről egyénre, addig nincs értelme moddingról beszélgetni, meg arról sem, hogy "gyere ezt csináld meg, nekem jobb lett sokkal". Rohan utánad az illető, aztán koppan, hogy hmm mégsem. Ez Veled is megeshet, még a moddolás folyamatában, csak Te nem adod fel, hanem korrigálod, visszacsinálod, másik út, lásd előző hsz, és addig csűröd-csavarod a trükköket és paramétereket, míg ki nem adja azt, ami már szignifikánsan kellemesebb Neked, mint amit megszoktál. Mert ez erről szól. De úgy is mondhatnám, a gyártó alkotott valamit, "jóvanazúgy, nem öntünk bele több mérnök órát, menjen piacra", mert így adta ki a rendelendő kondik és tekercsek és ellenállások ára az ő exceljükben, Te meg otthon befejezed azt, amit a "hermetikusan lezárt légtérben a gondos fehéroverálos mérnökök" nem fejeztek be.

Üres pohár, teli pohár: tök jó a hasonlat. Te óvatos duhaj vagy és több rossz tapasztalattal tuning terén. Én az ellenkező oldalon állok, több jót hallottam, mint rosszat, többet közösen is csináltunk, de vélhetően a fülünk-agyunk egyezett, vagy közel állt egymáshoz, vagy csak az áram tudta, merre menjen, mert elégedettek voltunk. De mi magunknak csináltuk, nem másnak. És voltak szívásaink, ojjé. Ez egy rögös út nagyon. De a rögös út megtanít dolgokra és magabiztosabb az ember évek múlva. Nőnek az esélyei a jóra.

Ez még csak egy dolog önmagában, de azt érzem, Te csalódottabb vagy nálam, amivel semmi gond, de nem kéne abból kiindulni, amit Te tapasztaltál, és "félrevezető"-nek titulálni a Nálad mosolygósabbak hozzáállását. Még csak nem is tanácsát, hozzáállását. És szerintem korrekt részemről, hogy akinél XY feltételek nem teljesülnek, ezeket leírtam, ne fogjon bele. De megértelek, a gyári cuccok tömkelege tényleg ipari hulladék belül. Ideális esetben közepes-jó fa, közepes-jó hangszórókészlet, és marék teveszar minden egyéb. Én ezért építek huszonéves korom óta, hogy kitanuljam a dolgot, mert ez nem mai jelenség, csak ma űzik orbitálisan pimasz módon. Ez egy örök hobbi, de csakis annak fogok a cuccába belenyúlni, aki térdenállva könyörög érte. Engem nem kell félteni, hogy holnap elkezdek Budapesten vagy akárhol végigkilincsezni, hogy "Sziauram ez egy jobb váltó, majd én megorvosolom Neked a Tied is". Nem ebből élek, magamnak csinálom és magam nevében nyilatkozom arról is, mi lehetetlen és mi nem, milyen esélyekkel. De ehhez tanulni kell és a rögöket szeretni az út elején.

Te is a Magad nevében és szűrőiden keresztül nyilatkozol. Mindenki. Mivel a tapasztalataink mások, a véleményünk is más lesz. Akit érdekel a nyúl ürege, benéz, akit nem, mert "felelőtlenség" :D , az nem néz be oda. Kérdem: és ? :U

Nem érdemes ilyeneken fennakadni. Lehet jól tuningolni, eredményesen. A feltételekről nem volt szó az eredeti hsz-ek között, hogy kisregényben kell megmagyarázni. Mint mindennek, ennek is feltételei vannak. Ofkorsz.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#112014) ozzy711 válasza Dißnäëß (#112010) üzenetére


ozzy711
őstag

A nonplusultra a digitális, amikor még a bitek szintjén elváltunk, és erre jöhet még csillió korrekció plusszba kényelmesen, míg bír számolni a gép. Ami innen kimegy a DAC-okra, onnan pedig tovább, az lesz a legtisztább az összes közül.

Ez nem teljesen világos. Gondolom pc-ről beszélünk. Van egy lejátszó progi pl. Foobar.
Megindul a lejátszás, innentől kezdve hol váltasz bitek szintjén, hogy továbbítod a külön választott biteket a dac-okba? A dac hogyan érzékeli ezeket?

(#112015) denesdr válasza ozzy711 (#112014) üzenetére


denesdr
addikt

Nem feltétlen a PC a váltó. Nálam sem az. A többire meg majd Disznész kartárs reagál. :)

(#112016) Dißnäëß válasza ozzy711 (#112014) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nem Foobar-al játszol le, ez komplexebb dolgokat igényel. Én inkább átadnám VoidXs-nek, de kb. az a lényeg h több kimenetet ad ugye a gépre dugott (legyen 3) DAC-sereg (vagy 5.1 hangkártya, sokcsatornás DAC) és ezeket spéci driverrel/szoftverrel/konfiggal (Win, Linux) szétosztod, hogy 1-2 mondjuk mélyek bal és jobb, 3-4 közép bal-jobb, 5-6 magas bal-jobb. Ezután beállítod a csatikra a szűrőket, aztán vagy olyannal játszol le, ahol az audio path-ok konfigolhatók, vagy vmi köztes virtual réteget ad meg neki kimenetként. Most túrázok cimbikkel, de PC-n kb. ez a lényege, aki már foglalkozott ilyennel, szól (jelzek AMDFan-nek, neki így van pont).

PC-n sokat mókolós, de megéri. Tudás/türelem hiányában marad a miniDSP & Co. (Az is rohadt jó).

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#112017) AMDFan válasza Dißnäëß (#112016) üzenetére


AMDFan
addikt

Hello!
Igen nálam így van csak nem Windows hanem Linux alapon, de az elv ugyanaz.
A lejátszóprogram, ami lehet a Foobar, vagy akár Spotify, vagy a böngésző (youtube, netflix akármi) nem közvetlenül a hangkártyát célozza hanem van előtte pár köztes szoftveres réteg, amin átmegy a hang, pl egy mixer/hangerőszabályzó, sajnos windowson nem tudom pontosan a software stacket. Linuxon a userspaceben futó mixer, ami még a hangkártyadriver előtt van, az a Pulseaudio nevű program, ami elég szépen okosítható.

Nálam egy 5.1-es erősítő van rákötve HDMI-n a PC-re, így gyakorlatilag egy 5.1es DAC-ot vezérel a Pulseaudio, amiben lehetőség van arra, hogy teljesen custom channel mappinget állítsak be. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy nálam elindul a zenelejátszás, az audio stream odaér a pulseaudiohoz, aki azt mondja, hogy 120Hz alatt levágjuk a jobb és bal csatornát is, és ebből csinálunk egy mono virtuális channelt SUB néven, és kitoljuk az 5.1-es DAC "Center" csatornájára. Aztán azt mondja, hogy a bal csatorna 120Hz - 1500Hz közti tartományából csinál egy újabb virtuális channelt és kitolja az 5.1-es DAC "Front Left" csatornájára. Majd a bal csatorna 1500Hz feletti részét kitolja a DAC "Rear Left" csatornájára, és így tovább...
A hangszórók pedig közvetlenül rá vannak kötve az erősítő megfelelő kimenetére.
Ha van kérdés, írjatok nyugodtan.

(#112018) ozzy711 válasza AMDFan (#112017) üzenetére


ozzy711
őstag

Ez nekem kissé bonyi, részemről maradok a passzív megoldásnál. :R

(#112019) kutyek válasza Dißnäëß (#112016) üzenetére


kutyek
senior tag

Ritkán írok ide, de most klappol. Ennél sokkal egyszerűbb szcenariók is elképzelhetők.
Digitális transzport (USB, S/PDIF) -> digitális aktív hangfalpár ("stúdió monitor"). Tetszőleges digit forrásból etethető, a monitorok aktív váltása digitális FIR szűrőkkel (dedikált DSP-vel) "belül" történik. Tipikus, olcsóbb off-the-shelf komponenesekkel (pl. TI audio interface, DSP chipek) fázishelyes, 100dB/dekád(!) meredekségű, alacsony veszteségű (torzítású) FIR szűrőkkel lehet úgy váltani, ahogy még analóg aktívval sem(!), nemhogy passzív networkkel. Extra bónusz, hogy ilyen design esetén a gyártó egy megfelelő méréssel (pl. Klippel lézer-interferométer) közvetlenül a pontos, effektív mechanikai (akusztikai) átvitelt tudja feltérképezni (ld. akusztikai vs. elektronikai váltás polémiák régebbről), és annak digitális korrekciója nagyon jó minőségben implementálható. Így előáll egy egyszerű digit aktív hangfalpár, kb. ideális, konstans és fázishelyes frekvencia-menettel, amibe csak be kell dugni egy digit transzportot, meg kimérni REW-vel a konkrét helyiségben, és korrigálni a basszust digitális PEQ-val (triviális), és úgy szól, amilyet passzív váltással kb. lehetetlen elérni...
My 2c...

Edit: TL;DR semmi plusz szoftveres varázslat nem szükséges, a digit aktív monitor mindent IS megcsinál "belül".

[ Szerkesztve ]

(#112020) ozzy711 válasza kutyek (#112019) üzenetére


ozzy711
őstag

Ez tényleg jól hangzik, de ez mégsem terjedt el a home hifiben, valahogy ezek az aktív monitorok máshogy zenélnek, mint a passzív változatok ( bár erre vonatkozóan nem igazán lehet teszteket olvasni).

(#112021) denesdr válasza ozzy711 (#112020) üzenetére


denesdr
addikt

A DSP-s monitorokban fix a DAC, erősítő (ráadásul ezek nem is látszanak!), a hifistáknak nem sok varia marad velük kütyüzni, legfeljebb forrásoldalon.
Egyébként szerintem az ilyen monitoroknál még mindig a hangszórókészlet a leggyengébb láncszem úgy mint bármi más hifi láncnál és talán ez jobban ki tud jönni az aktív mivolt miatt. Hiába a legprecízebb váltás, ha a hangszóró eleve nem szól igazán jól vagy nekünk tetszően. Szerintem.

(#112022) Dißnäëß válasza AMDFan (#112017) üzenetére


Dißnäëß
veterán

:R

@kutyek biztos tuti jó, de én a komponensekre bontott láncot preferálom. Ha akarom, cserélhessek DAC-ot is rajta, ha akarom, erősítőt (végfokot) is. A szobakorrekció elég nekem + saját dobozok, nagyon más út. Jó h leírtad amúgy, köszi. Érdekes tech.. elmesélném a régivágású vill.mérnök öregemnek, pislogna. :D

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#112023) btraven válasza kutyek (#112019) üzenetére


btraven
őstag

De hogy méred ki a szobát?
A hallgatási pozícióba teszed a mérőmikrofont?
De ha te ülsz majd oda a fejeddel meg a testeddel akkor megváltoznak a viszonyok.
Ilyen mérés csak akkor lenne pontos ha a te fejedben a dobhártya helyén lenne egy ugyanolyan mikrofon.
De akkor még mindig kihagytuk az egész testre gyakorolt hatást. Van koponya csontvezetés is.

(#112024) btraven válasza Dißnäëß (#112022) üzenetére


btraven
őstag

Tudtátok hogy a zenéket az átlag felhasználó (a tömeg) zenehallgatási eszközeire masterelik? Ami egy igen alacsony minőséget jelent? Okostelefon hangszóró, stb? Mert az a cél hogy minél többet eladjanak a lemezből és minél több ember hallgassa. Jól is néznének ki ha néhány audiophile venné meg csak a lemezt.
Minél jobb mérésekkel rendelkezik egy eszköz annál inkább visszaadja ezt az alacsony minőséget. Ugye annál kevesebbet változtat rajta.

(#112025) Dißnäëß válasza btraven (#112023) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Tekerni kell még egyet és rászívni. Rengeteget javít a hangon és az összes általad említett anomáliát megoldja.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#112026) kutyek válasza btraven (#112023) üzenetére


kutyek
senior tag

Úgy csinálom, ahogy a kanász úr mondja ;)

Amúgy régóta kardoskodom érte, hogy mindennemű élő koncertről, hangversenyről tiltsák végre ki a közönséget, mert egyszerűen botrányos, amit már a puszta jelenlétükkel rontanak az akusztikán. Pitagorasz ezt biztos nem hagyta volna ennyiben...

(#112027) liszi70 válasza btraven (#112024) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Tudtátok hogy a zenéket az átlag felhasználó (a tömeg) zenehallgatási eszközeire masterelik?"

A zenéket? Úgy általában? Nem. Egyes pop/divat-zenéket esetleg, amiket főleg a fiatal és mobiltelefonfüggő célközönségnek szánnak.

"Minél jobb mérésekkel rendelkezik egy eszköz annál inkább visszaadja ezt az alacsony minőséget. Ugye annál kevesebbet változtat rajta."

És ez így van rendjén. Az a dolga. Ez a garancia arra, hogy a kiválóan masterelt, magas szakmai színvonalú, audiophil igényességű felvételeket is "változtatás", aránytévesztés, kiemelés, beszakadás nélkül adja vissza. Tudniillik a rendszer, mesterséges intelligencia híján, nem tud szelektálni rossz, mobiltelefonra optimalizált, és jó, audiophilekre optimalizált felvételek között. :D

(#112028) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Vállfa versus Monster Ultra Series THX 1000 teszt.
[link]

Szóval vakteszteltek egy szétszedett vállfát (a drótját) említett interconnect ellen, nem szar szetten. Nem tudták megmondani, mi szól. :D

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#112029) fererencz89


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Olcsón hifit: [link]

Nem szotkam hibázni.

(#112030) fererencz89 válasza Dißnäëß (#112028) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Ááá, én meg odaadtam a tezsvéreknek vagy 10m sokeres ipari alu vezetéket pár hete. Most meg kiderül, hogy az is simán jó lett volna a pince-renceremhez. :D

Nem szotkam hibázni.

(#112031) Dißnäëß válasza fererencz89 (#112030) üzenetére


Dißnäëß
veterán

:D Úgy látszik, ilyen 1-2 métereken sokaknak mindegy. Ezt nem én mondom, ezt ők tapasztalták a blog szerint :)

Ééééérdekes.........

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#112032) fererencz89 válasza Dißnäëß (#112031) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Ávéikszen valaki a következőt ajánlotta vintage dobozokhoz:

Mondok valami nagyon furát: ballagjál ki a garázsba/műhelybe/lomtárba otthon, és túrjál elő valami jó régi, gagyi 0,75-ös Mzsl kábelt (un közönséges lámpazsinórt). Nekem mondjuk volt itthon több méternyi, 40 éves Vidi dobozokról valamikor rég levágott és feltekert kábel, de ha valami régi lámpáról vagy más őröreg elektromos kütyüről szeded le, az se baj.
Csupaszold le annyira, hogy beférjen a csatikba, járassad pár napot oxt vagy kidobod a kukába, vagy nagyon meglepődsz.
Pénzbe nem kerül, mit veszítesz? Vintage cuccokhoz (amikor ezt a korszakomat éltem) megjátszottam, és azt tapasztaltam, hogy működik (saját megjegyzés: de hogyan lehetséges ez????? :Y ). Sőt, IC kábelnek is a legjobban azok a régi noname kábelek váltak be, amiket régen a készülékekhez gyárilag adtak, és többnyire kibontatlanul pihentek a megsárgult kezelési könyv + garlevél zacsiban

Aztán, mikor azt írtam, hogy akkor lassan ott tartunk, hogy az olcsó piros-fekete zsinórokkal is lehet zenét hallgatni, akkor:

"Lehet, csak nem biztos, hogy érdemes."

A titokra azóta se jöttem rá. A korral nemesednek ezek?
Vegyek több100méter lámpazsinórt, 30-40 év múlva aranyat fog érni a gyerekeimnek?

No offense! :R

Nem szotkam hibázni.

(#112033) denesdr válasza fererencz89 (#112032) üzenetére


denesdr
addikt

Inkább mégse. :))

[ Szerkesztve ]

(#112034) fererencz89 válasza denesdr (#112033) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Helyes! :DDD
Állásponttól függetlenül, ez nekem egy mindfuck volt, tehát lehetnék bármelyik nézeten, ne legyen félreértés.

[ Szerkesztve ]

Nem szotkam hibázni.

(#112035) Dißnäëß válasza fererencz89 (#112034) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Szerintem az agyunk nagyon elvihet lámpazsinór, meg 100-ezres méteráru irányba is. Továbbra is azt vallom, hogy keresztmetszet, IC esetén árnyékolás, meg nem árt, ha rézből van. :D

Most építek hangfalakat, a belső kábelezés tömör rézdrót lesz. :D Kívülre is meg lehetne próbálni, de szigetelésgyártásban nem vagyok vmi profi, a szintén tömör rézdrót szálas UTP meg vikonka (1 pár eret nézve). Majd körbeszaglászok még alternatívák után.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#112036) fererencz89 válasza Dißnäëß (#112035) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Tehát a réz derót maga megvan, csak szigetelni kellene? Miféle?

Nem szotkam hibázni.

(#112037) Dißnäëß válasza fererencz89 (#112036) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Semmi kül, egy egyszerű tekercsnyi 1.2mm-es ezüstözött derót, az ezüst az csak azért, hogy meglegyen a feelingje és kihúzzam magam mások előtt, hogy én már bizony ember vagyok, ha van a rendszerben ezüst :)) ( :N ), de amúgy halál egyszerű mittoménmilyen tisztaságú rézdrót. Oszt jó.

A váltó tekercsei is tömör réz drótok.. hátakkormeg. :D

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#112038) fererencz89 válasza Dißnäëß (#112037) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

[link]

Nem szotkam hibázni.

(#112039) Dißnäëß válasza fererencz89 (#112038) üzenetére


Dißnäëß
veterán

LoL :D

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#112040) fehér_ember válasza Dißnäëß (#112028) üzenetére


fehér_ember
addikt

Mindent elhiszünk?

(#112041) fehér_ember válasza fererencz89 (#112032) üzenetére


fehér_ember
addikt

Ki kellene próbálni régi távvezetékekről is kábeleket.

(#112042) fererencz89 válasza fehér_ember (#112041) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Volt egy csomó régi kábel itthon, de az asszony lomtalanított... Viszont van még a ~40 éves wharfedale tekercseiből, ha érdekel. :)

Nem szotkam hibázni.

(#112043) fererencz89 válasza fererencz89 (#112042) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Van benne vékonyka is, abból IC-t akartam csinálni, de még nem jutottam el odáig...

Nem szotkam hibázni.

(#112044) Dißnäëß válasza fehér_ember (#112040) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Igen.
Vakon.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#112045) nerozol


nerozol
tag

Sziasztok,

Egy valaki tud-e chromecast audio alternatívát olcsón?
Mióta kivezették, az Audio Pro LINK 1 et láttam, viszont ez egy nem túl olcsó alternatíva. Jack megoldás teljesen ok, optikai kimenet nem szükséges.

[ Szerkesztve ]

(#112046) Polllen válasza nerozol (#112045) üzenetére


Polllen
nagyúr

Wifin is vagy BT-n hallgatnál zenét?

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#112047) nerozol válasza Polllen (#112046) üzenetére


nerozol
tag

wifin

(#112048) Gijon válasza nerozol (#112047) üzenetére


Gijon
senior tag

Esetleg.. [link] [link]

(#112049) v-man válasza nerozol (#112045) üzenetére


v-man
őstag

[link]
az iEAST M5 is szóba jöhet

XO: aviktorke | Hifi: Primare I22, Topping D70s, Wiim Pro Plus, Yamaha CDX-396, Triangle Elara 07, Topping A30 Pro, Sennheiser HD 58X

(#112050) nerozol válasza Gijon (#112048) üzenetére


nerozol
tag

#112048Gijon, #112049v-man:

Köszönöm szépen válaszaitokat mindkettőt megnézem, mi az előnye, hátránya a cuccoknak.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.