Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44201) krichd1


krichd1
addikt

Azért érdemes megjegyezni, hogy manapság a digitális zene nem egyenlő a CD-n megvehető hanganyaggal, egyre több felvétel elérhető nagyobb "felbontású" formátumban.

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#44202) Ribi válasza blattida (#44198) üzenetére


Ribi
nagyúr

Azért kell 1 szint, hogy tényleg jó is legyen. Vannak zenék amit gyenge fülessel nem hallgattam, de jobb fülessel furcsa mód mégis meghallgatom.

(#44203) bajnokpityu válasza narumon (#44193) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Neee, kérem, ez hasonlóan szemellenzős ostobaság,mint a klasszikus zene mindenek felett, vagy a számitógép nem lehet jó forrás, bezzeg a CD, stb...

Azért monod ezt, mert még nemigen volt szerencséd jó digitális forráshoz, ezért a szűkült perspektivád.
Ettől még létezik.

Van mindkét forrásom, de ahogy sikerült egyre analógosabbá tenni a digitális forrásomat, egyre messzebb került a hifi állványtól. Hétvégén vittem le a pincébe.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#44204) AMDFan válasza narumon (#44196) üzenetére


AMDFan
addikt

Máshogy van keverve/masterelve a vinylre kerülő anyag. Ha digitalizálod, akkor is jobban fog szólni mint ugyanabból a CD verzió.

(#44205) bajnokpityu válasza bajnokpityu (#44203) üzenetére


bajnokpityu
félisten

pincébe a lemezjátszóm... csak a lényeg maradt ki..

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#44206) #71562240 válasza narumon (#44193) üzenetére


#71562240
törölt tag

"Engem nem zavar az, hogy a stúdióban digitálisan dolgoztak - miért zavarna? (...) Ezzel a fából vaskarikával ilyen szinten nem értek egyet."
Két okból is zavarhat a digitális stúdiómunka, még analóg lemezkészítésnél is. Egyrészt, az elhangzott zene eredetileg analóg volt, tehát a stúdióbeli AD majd DA átalakítással plusz, hangminőségrontó konverziót viszel be a hangfelvételbe. Törvényszerűen rontja a hangminőséget a konverzió. Másrészt, általános tapasztalat (kivétel szinte minden alól van), hogy a stúdiómunkálatok során is jellemzően annál jobb egy hangfelvétel, minél rövidebb és minél későbbi szakaszon szerepelt digitálisként a munkálatok folyamán. Ehhez kapcsolódó, szintén általános tapasztalat, hogy jellemzően a CD-k közül is az AAD-k szoktak legjobban szólni, majd az ADD-k, és a legrosszabbul a DDD-k - megint hangsúlyozom, kivételek persze vannak. Általában a CD is annál jobban szól, minél kevesebb és minél később bekövetkező digitális művelet történt a hangfelvétellel - az audiofil stúdiók egy része ma is törekszik ennek a gyakorlatnak a fenntartására, miközben persze az idő előrehaladtával az igényes hangmérnökök számára egyre fejlettebb digitális stúdióeszközök állnak rendelkezésre, ezt is el kell ismernem. De nagyon kevés az olyan (bár tudnék példákat mondani), igényes és alkalmas hangmérnök, aki akarja és tudja is okosan használni a digitális stúdióeszközöket, mint például az említett Alan Parsons. Alan Parsons azért sem igazán jó példa, mert az ő zenéjében (és sokszor az őt hangmérnöknek-producernek használók zenéjében) már a hangszerek is jellemzően digitálisak, tehát ott más a kiindulópont - persze hasonlóan sok más mai zenéhez-popzenéhez.

A közben felmerült témához a már korábban is hangoztatott véleményem: A vinyl ripnél kevés iszonyatosabb, undorítóbb dolog van a világon, elvi és gyakorlati szempontból is - annak ellenére, hogy bizonyos okokból a hangképének bizonyos szegmensei valóban tudnak jobban vagy jobbnak látszóan szólni, mint a CD-rip. Vinyl rip ne akarjon velem egy sötét sikátorban találkozni.

[ Szerkesztve ]

(#44207) narumon válasza bajnokpityu (#44203) üzenetére


narumon
őstag

Nem mondtam, hogy nem létezik, sőt azzal kezdtem, hogy nekem a bajom nem feltétlenül a formátumokkal van. Hidd el hallottam én már nagyon sok jó digitális forrást (és rendszert) csak az elérhető jól szóló zenék egy nagyságrenddel vannak kevesebben mint vinyl-en :(
Mondom ezt úgy, hogy közeli jóbarátomnak most is több milliós digitális rendszere van - korrektül is szól azokkal a zenékkel amiket ő hallgat. (jól kevert, jól hangszerelt zenék). Viszont amint mainstream zene kerül bele - onnantól szerintem az én rendszerem a tizedárból jobban szól. És nem a rendszer miatt hanem a szar forrás miatt. Értem ez alatt, hogy hallgass meg egy Red Hot Chili lemezt CD-n (szvsz hallgathatatlan a szarrá normalizálás miatt), majd ugyanazt a lemezt vinylen ahova normális masterről került. És akkor ehhez adjuk hozzá hogy én szívesen hallgatom (és vettem meg) Avicii-t, Scootert, David Guettát, Mobyt és Daft Punk-ot - csakúgy mint Loreena McKennitt-et vagy Kari Bremnest és Diana Krallt. És sajnos nem vicces amikor egy olyan zene mint mondjuk Schiller - Sonne lemeze a vinylen egy kurvajó mastert kapott a CD-n meg fel van húzva tökig az egész hang - minden egy hangerővel zajlik. Vagy mondhatnánk, hogy mondjuk Madonna egy buta zene, de vinylen ezermillió hangszer és hangszin van ami a CD-n nem is létezik!!! És sajnos a mainstream CD-k 90% ilyen, és ezt semmilyen überfrankó digitális rendszerrel nem tudod kikerülni mert így gyártják azt amit hallgatsz.

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44208) andorra válasza bajnokpityu (#44203) üzenetére


andorra
őstag

Még mielőtt rossz vágányra kerülne ez az értekezés tegyünk rendet!
Se a digitális forrást, se az analóg forrást favorizálók ne akarjanak meggyőzni senkit arről, hogy az, amit ők igaznak gondolnak, az automatikusan, mindenki másra is érvényes kell legyen !
Miért ne lehetne azt elfogadni, hogy az egyik embernek az egyik, a másiknak pedig a másik tetszik jobban?

Narumon
Ne akarj hittérítő szerepbe bújni, örülj annak, hogy jó rendszered van és neked tetszik! Ha valaki majd meghallgatja a rendszeredet és annak alapján esetleg úgy dönt, hogy neki az tetszik jobban, majd magától váltani fog a digitálisról, ahogy Te tetted, hacsak ésszerűségi szempontok nem térítik el ettől.

[ Szerkesztve ]

(#44209) narumon válasza AMDFan (#44204) üzenetére


narumon
őstag

Hát pont erről beszélek én is :)

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44210) narumon válasza andorra (#44208) üzenetére


narumon
őstag

Bocs, nem volt szándékom hittéritőt játszani (nem is akarok), csak mivel engem még nem ismernek itt így egyszerre túl sok infot próbálok szerintem megosztani. Ha esetleg más jött le belőle akkor elnézést. (Csak láttam már olyat sajnos, hogy sok ember azt hiszi hogy vinylen mondjuk csak régi zenéket lehet venni a mostaniak nem jelennek meg - HIBÁS, vagy éppen, hogy a vinyl recseg-ropog, stb - HIBÁS és még ezer sztereotípia ami valamikor a 70-es években alakult ki egy Tesla lemezjátszó mellett, talán :))

Az egyetlen dolog amire én igazából fel akartam hívni a figyelmet, hogy nem magával a digitálissal van baj, vagy a digitális rendszerrel. Nekem azzal semmi bajom sincs. Volt egy jó kis OPPO BD lejátszóm ami SACD lejátszónak is kiváló volt. Szerettem is hallgatni! A probléma nem ennek a hangminőségével volt hanem az SACD-n beszerezhető (vagyis inkább be NEM szerezhető zenékkel). Sajnos nagyon kevés zene jelent meg SACD-n. (Mármint ha folyamatosan az új kiadásokat nézzük). A CD-vel is csak annyi a bajom, hogy voltak nagyon jól szóló CD-im.csak sajnos nagyon kevés. Én szeretek meghallgatni egy jó rockzenét, de egy jó Madonnát is (sőt Lady Gagát is, hogy tovább borzoljam a kedélyeket :D :D), csak az új kiadások mind nagyon rosszul szólnak ezekből. És amikor ránéz a CD-n lévő zene hullámformájára az ember akkor igazából már meg sem lepődik, hogy egy tökig kivezérelt (hullámforma nélküli) masszát lát.

Nos szóval elnézést ha másként jött le amit mondani akartam, sorry :(

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44211) bajnokpityu válasza andorra (#44208) üzenetére


bajnokpityu
félisten

ezt ne nekem mond, évekig használtam a kettőt egymás mellett.mondjuk legmodernebb lemezem egy queen válogatás volt, többi öregebb.

de erre válaszoltam: "Papíron a vinyl vetélytársa a CD és itt nincs is értelme miről beszélni. Amivel ki lehetne váltani az gyak a DVD Audio és társai meg a 24bit 96khz (vagy még több) felvétel - de ez meg ritka mint a fehér holló. Szóval JELENLEG logikus választás marad a vinyl a zeneszerető embernek."

tehát aki zenét szereti vinylt hallgat, a többi nem szereti a digitális forrásával.

Amikor utóljára pár honapja feljött a téma, pont én mondtam azt a vélményt, h mindenki azt hallgassa,amiből több van neki. és ezzel páran egyetértettek. ahogy én se törlöm le kedvenc zeném, csak mert empéhárom.

ugyanakkor nem értem ezt az érvet, hogy a CD loudnesses, a lemezjátszó meg nem. Kizártnak tartom,hogy a mai vinylen más legyen,mitn a CDn. Hát hülye az a kiadó, hogy egy munkát kétszer csináljon meg - egy szűk kör számára?

[ Szerkesztve ]

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#44212) narumon válasza bajnokpityu (#44211) üzenetére


narumon
őstag

Kizártnak tartom,hogy a mai vinylen más legyen,mitn a CDn. Hát hülye az a kiadó, hogy egy munkát kétszer csináljon meg - egy szűk kör számára?

Márpedig 90%-ban így van (sajnos csak 90%-ban), ennek nyugodtan utána is nézhetsz. Annyira így van, hogy a vinyl változaton a keverést végző személy is más mint a CD változaton. Ennek egyszerű oka van - vinylen nem lehet eladni a loudness anyagot - ezért maradtak a vinyl mellett ezek az emberek. Így a kiadó kénytelen kiszolgálni őket (ha meg is akarja őket tartni és miért ne akarná ha egyszer pénzt hoznak [nem keveset hiszen egy viny általában azért 1-2e forinttal több mint ugyanaz CD-n]).
A másik viszont a vinyl technikai limitációjából fakad. Itt nem lehet mindent túlvezérelni mert kiugrik a tű a helyéről. Ez a mi nagy szerencsénk :D

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44213) dreed


dreed
tag

Sziasztok!
Ismeri valaki a Grundig cd8400 MkII-t? Nálam van, hallgatom, tetszik, 15ezerért enyém lehet. De semmit nem találok róla lampizator ajánlásán kívül. Hogy viszonyulhat egy Philips cd582-höz, ami kb. 11ezerbe fájna? Találhatok ilyen árban jobbat a fent említett Grundig-nál?

Üdv: Károly

(#44214) andorra válasza narumon (#44210) üzenetére


andorra
őstag

Olyan étizedek óta nagy tapasztalattal rendelkező hifizők, akiknek aligha tudsz már újat mondani, önállóan eldöntötték, ki így ki úgy, hogy mit hallgatnak inkább. Tehát ne abból indulj ki, hogy információ vagy tapasztalat hiánnyal küzdünk, tlsztelet persze a kivételeknek. Én például személy szerint nem kívánlak arról győzködni, hogy ne analógot hallgass, ha neked az tetszik. Ha valaki tanácsot kérne ez ügyben, azt mondanám, hogy hallgasson meg mindkét rendszerből minél többet és döntse el saját maga, hogy mit választ. De érvekkel győzködni egymást olyanoknak, akik ezen már réges régen túl vannak, teljesen értelmetlen és kilátástalan.

[ Szerkesztve ]

(#44215) blattida válasza narumon (#44200) üzenetére


blattida
nagyúr

A mainstream zenéknél lehet, hogy így van, ez érvényesül a vinilen is csak kevésbé, alapvetően technikai okokból, viszont klasszikus, jazz vagy egyéb nem mainstream zenék esetében, normális kiadók lemezein ez szerencsére nem érvényesül, mivel ott a hangminőség az elsődleges.

A digitális túlvezérlés nem okozná a tű kiugrását a barázdákból, amit Te is írtál korábban, a fősodor cd-i kis dinamikájúak, amit ebben a formában lp-n nem lehet megcsinálni, mert a magasakkal is vigyázni kell és a lemezekre is rá kell férni...

dreed
Szinte ugyanaz a kettő, a futóműben lehet eltérés, mert a mk2-es grundigokban lehet cdm2 és cdm4 is.
Azt vedd, amelyiket olcsóbban vagy jobb állapotban megkapod, azonban a cdm2-vel is vigyázni kell, mert ha meghal, akkor drága mulatság a javítása.

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#44216) narumon válasza andorra (#44214) üzenetére


narumon
őstag

Mhm ennek ellentmond mondjuk az hogy fenti kollega azt írta, hogy SZERINTE nincs két master. Ez mondjuk mindent elmond az utána járásról és nézésről :)))

Najó nem kötözködök :D

(#44215) blattida Így van. Ezt írtam én is korábban, barátomat hozva fel példaként. Ő ilyeneket hallgat - ezekkel veszett jól is szól a rendszere. Így leginkább attól is függ, hogy miket hallgatunk. Mondjuk azt megszoktam, hogy hifi forumokon egyedül maradok a kommersz zenékkel. :) Ilyen forumokra csak jazz és komolyzene rajongók írnak?? :D

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44217) bajnokpityu válasza narumon (#44212) üzenetére


bajnokpityu
félisten

oké, én is gondolkoztam, valami kompenzálásnak lennie kell a CDhez képest. tehát valóban nem ugyanaz.

Mivel digitálisan kevernek, elég logikus feltételezés, hogy abból keverik tovább a fekete-lemez anyagát. Ahol lehet, hogy kompenzálnak valamennyit a loudnessből is, még ezt is elhiszem. De, hogy fullosan előlről kevernék az egészet, miközben a várható profit garantáltan alacsonyabb, ezt nem gondolnám. Szerintem egy autómata rendszert ráengednek, és csókolom.

amdfan:sztem ő pont azt mondja, hogy kisebb dinamikával készülnek a vinylek. (sztem magának a lejátszásnak van kisebb dinamika-tartománya) tehát szerinte a CD loudnessesebb, mint a vinyl.

[ Szerkesztve ]

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#44218) AMDFan válasza narumon (#44212) üzenetére


AMDFan
addikt

Így van, jóval nagyobb dinamikával szólnak a vinyl-re készített felvételek. Igazából miért nem azt csinálod, hogy digitális rendszered van, és beszerzed a vinyl ripeket, vagy mondjuk elkészíted magadnak. Persze nem lehet minden vinyl ripben megbízni, de alapvetően engem zavarna, hogy romlik a vinyl minősége minél többször játszom le, plusz sokkal egyszerűbb a zenehallgatás is. Persze van aki pont a szertartásos mivoltát szereti az egésznek.

(#44214) andorra: miért fáj az neked ha valaki népszerűsíti az analóg lejátszást? Itt csak és kizárólag arról lehet beszélgetni amiről pár ember szeretne? Szerintem nem... Ez nagyon is érdekes téma és szorosan kapcsolódik a hifihez.

(#44216) narumon: egyáltalán nem csak jazz és komolyzene rajongók írnak. Bár azt sajnos én is észrevettem, hogy a zene mint olyan sok hifistától eléggé távol áll :(

[ Szerkesztve ]

(#44219) AMDFan válasza bajnokpityu (#44217) üzenetére


AMDFan
addikt

nem, narumon a "loudness war"-ra gondol ami = dinamikacsökkentés.
a vinylen még a könnyűzenék is 10 körüli átlagdinamikával készülnek.
Pl. RHCP - Stadium Arcadium albuma sokkal jobban szól vinyl ripről hallgatva mint a 4-5ös átlagdinamikájú CD-ről hallgatva.

[ Szerkesztve ]

(#44220) blattida válasza narumon (#44216) üzenetére


blattida
nagyúr

Nem, sokan hallgatnak mást is, ezen a fórumon is vannak jócskán, akik távoli irányzatokon művelődnek.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#44221) #71562240 válasza blattida (#44198) üzenetére


#71562240
törölt tag

Persze, igaz a szólam, de ez egy zenei topikban hangzana jól, hifi topikban disszonánsabb a hangzása, hiszen hobbink lényege a minél jobb hangminőségű zenehallgatás, hehe. Ezzel még csak közhelyet mondtam, amiért mégis megjegyeztem, az az, hogy újra el akarom sütni a szokott vesszőparipámat: az én fülemnek meg nem kerülhető alapélménye évtizedek óta, hogy az analóg zene (megfelelő formátumban) eleve, nagyságrenddel életszerűbben szól, mint eddig bármilyen digitális formátumú zene. És ez nem mindegy, nekem biztos, hogy nem. És ezért nem értem meg soha Andorrát ezügyben, aki meg is szokta kapni a magáét, mikor sötét sikátorokban találkozunk.
Az említett életszerűségnek persze több paramétere is van, de a legfontosabb, hogy én kirívóan hallom az analóg és a digitális zene közti égbekiáltó "felbontáskülönbséget".
Erre a felbontáskülönbségre mondanék egy példát, ami kapcsolódik a Narumonnal folytatott analóg versus digitális stúdiómunka témához is.
A példánkban ugyanannak a zenei eseménynek a felvételéhez van két hangfelvételi láncunk, amely csak abban az egy dologban különbözik, hogy az egyikben a felvevő 44,1 kHz mintavételt alkalmaz, a másikban pedig 192ezer kHz mintavételt és így kerül mesterszalagra. A hangmérnök ezután lekonvertálja 44,1 kHz mintavételűvé a nagyfelbontásút is. Ha minden pontosan történt, a lekonvertált változatból készült CD-ről általában sokkal nagyobb felbontást hallunk, mint az eredetileg is 44,1 kHz-en mintavételezett CD-ről - ez ugyebár tapasztalatunk. Ehhez képest az analóg hangfelvétel "mintavételezettsége", azaz "felbontása" úgymond afféle "végtelen-szerű", és amellett, hogy az analóg jellemzően (általában) sokkal természetesebb hangszínekkel szól, mint a digitális, számomra ennek a felbontáskülönbségnek a hallása is végzetes.

(#44222) narumon válasza bajnokpityu (#44217) üzenetére


narumon
őstag

"DE mivel digitálisan kevernek, abból keverik tovább a fekete-lemez anyagát. Ahol lehet, hogy kompenzálnak valamennyit a loudnessből is, még ezt is elhiszem. DE, hogy fullosan előlről kevernék az egészet, miközben a várható profit garantáltan alacsonyabb, ezt nem gondolnám. Szerintem egy autómata rendszert ráengednek, és csókolom."

Ez igazából úgy történik, hogy az együttes felveszi a zenét. A keverés utána jön. Ebből kevernek 2-3 féle verziót (1, CD 2, Vinyl 3, iTunes). Van erről cikk a neten keress rá! (Ha nem találod akkor majd kitúrom neked). Red Hot Chilinél egészen pontosan a vinyl verziót helyileg is tök máshol keverték mint a CD-t, de gyanítom a többinél is leginkább így van.
Más részről a vinyl kiadásokat legtöbbször nem ugyanaz a kiadó adja ki mint a CD kiadásokat. Ezt eléggé szét szokták választani. Jó persze felül legtöbbször ugyanaz a tulaj (nem mindig!), de egy másik divizió foglalkozik vele. Nem véletlenül hiszen teljesen más a célközönség, az értékesítési csatornák és minden más. Ez kezd most egy kicsit felborulni azzal, hogy folyamatosan emelkedik az eladott vinylek darabszáma és visszakerültek az áruházak polcaira is (elég itthon megnézni a Media Markt-ot pl).
Nos ezek a vinyl kiadások gyaníthatóan kevesebb profitot hoznak mint a CD (viszont a CD is legutóbb már vereséget szenvedett a letöltésekkel szemben), viszont azért mégis egy több milliárd dolláros piacról beszélünk, aminek egy kisebb aparátust kell eltartani - ehhez képest a keverés elenyésző költsége semmi a várható haszonhoz képest. Viszont meglépni muszály - mert máskülönben nem tudnák eladni a lemezeket. Így is ha véletlen egy keverés rosszabbul sikerül 1-1 kiadónál ettől hangosak a megfelelő forumok. Itt nem az a célközönség van akinek minden mindegy. (Viszont szó nélkül kicsöngetnek egy jó lemezért akár 20e forintnyi valutát is ha arról van szó!)

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44223) dreed válasza blattida (#44215) üzenetére


dreed
tag

A Grundig cdm4-es, jó állapotban. A Philips vaterás, cdm2-es.

Üdv: Károly

(#44224) narumon válasza bajnokpityu (#44217) üzenetére


narumon
őstag

amdfan:sztem ő pont azt mondja, hogy kisebb dinamikával készülnek a vinylek.

Fordítva. Még a legrosszabb vinylen is 10 körül van a DR, míg CD-ből nem ritka az 2-3DR-es lemez :(

Itt egy jó kis gyűjtőoldal:

http://www.dr.loudness-war.info/index.php?sort=dr&order=asc

"AMDFAN: Így van, jóval nagyobb dinamikával szólnak a vinyl-re készített felvételek. Igazából miért nem azt csinálod, hogy digitális rendszered van, és beszerzed a vinyl ripeket, vagy mondjuk elkészíted magadnak. Persze nem lehet minden vinyl ripben megbízni, de alapvetően engem zavarna, hogy romlik a vinyl minősége minél többször játszom le, plusz sokkal egyszerűbb a zenehallgatás is. Persze van aki pont a szertartásos mivoltát szereti az egésznek."

Mert nagyon kevés a ripben elérhető anyag a jó meg még kevesebb. Az analóg hangot nagyon nehéz visszaadni CD-ből, SACD-ből is megvettem ami érdekelt - most vinylt veszek. Az egy közkeletű tévedés, hogy romlik a vinyl minősége minél többször játszod le (illetve nem tévedés csak a mértéke). Azért itt is történnek fejlesztések (mind a lemez anyagára mind a tűkére vonatkozóan). Egy mai modern tűvel egy mai lemezt elvileg ezres nagyságrendben lehet meghallgatni mire jelentős hangminőség romlást hallanál. Nekem van olyan lemezem (Jean Michel Jarre - Oxygene 1976) amit még apám vett az adott évben ráadásul Yugo nyomásban ami tényleg nem egy nagy valami, de mivel az öregnek normális lejátszója volt (pedig az akkori tűk messze voltak a mostani microlineoktól) így én még ma is úgy rakom fel ezt a lemezt, hogy különösebb gond lenne vele. Persze néhány pattanás már van benne - de hát ez a lemez öregebb mint én (és ennyi idős CD-m meg nincs is) :D Szonikálisan viszont még most is sokkal jobb mint a CD!
Szóval én egy olyan elvetemült gyűjtő vagyok aki hallgatja is a lemezeit :) Igaz ebben egy AT150mlx hangszedő van a segítségemre amivel nem gond a sok hallgatás. Gyakorlatilag a tű fejét nem is lehet szabad szemmel látni!

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44225) #71562240 válasza bajnokpityu (#44217) üzenetére


#71562240
törölt tag

"Mivel digitálisan kevernek, elég logikus feltételezés, hogy abból keverik tovább a fekete-lemez anyagát. Ahol lehet, hogy kompenzálnak valamennyit a loudnessből is, még ezt is elhiszem. De, hogy fullosan előlről kevernék az egészet, miközben a várható profit garantáltan alacsonyabb, ezt nem gondolnám. Szerintem egy autómata rendszert ráengednek, és csókolom." Általában valószínűleg megcsinálják elölről, ez fontos is. Részben ezért is kerülnek kétszer annyiba manapság az LP-k, mint a CD-k - egyéb okok mellett.

(#44226) Auratech


Auratech
őstag

Ez tök egyszerű.
A premaster az eredeti dinamikai áfogást megőrző változat.
Ebből készül a CD audió 16 bit glass master, ami hasonlít a digit rádiós masterhez, ami a leginkább kitolt, kihangosított verzió. Ha már a stúdióban elkészül a rádiós verzió, nem nyúl bele az adó processzora és kezd pumpálni a zene, mint sok magyar adó pölö a Ray of Life sugárzásakor.

A premasterből készülhet vinil master, ami jellemzően vintage mastereléssel kerül a DMD vágóra, jó esetben.
Ez is komprimált, de más karakterű, mert maga a vágás is szaturál kicsit.
A jó digitális rendszerben a teljes dinamikaátfogás megmarad.
A final "masterelést" meg az erősítők-sugárzók oldják meg.

Auratech Field Recording

(#44227) #71562240 válasza narumon (#44224) üzenetére


#71562240
törölt tag

A továbbiakban érdemes lesz tisztázni, hogy volt aki a beszélgetés során dinamikaszintre gondolt dinamika címszó alatt (és ezáltal potenciális dinamikaátfogásra), és volt aki dinamikaátfogásra.

(#44228) PuMbA válasza narumon (#44224) üzenetére


PuMbA
titán

"Még a legrosszabb vinylen is 10 körül van a DR"

Én egyszer letöltöttem egy ilyet 10-es ripet, de csak abban különbözött a CD-től, hogy a dBFS mérőn a peak audio level és az rms között nagyobb volt a különbség, de egyébként ugyanúgy "egy helyben állt az egész", ilyet egy declipper szoftverrel könnyen meg lehet csinálni CD-ről, de ettől még nem fog jobban szólni :) Becsapós lehet a DR szám...

(#44229) narumon válasza PuMbA (#44228) üzenetére


narumon
őstag

Ezért is nem bízok a ripekben. Sajnos vannak akik rip után ráengedik a declicker - denoiser plugint. (Hallható minőség csökkenés), aztán még normalizálnak is. Adnak a kakinak egy pofont :))
No meg hát van olyan lemez (azért említettem 90%-ot ami tök igénytelen - ez sajnos itt is előfordul). Sajnos egyébként a rip nem képes visszaadni azt amit hallunk a lemezről még jó cuccal sem. :(

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44230) xtremetuning válasza narumon (#44207) üzenetére


xtremetuning
addikt

Egy apró szösszenet részemről, bár az én véleményen csak igen halványan releváns :

Amikor eldöntöttem, hogy újra nekiesek az anno. pénzhiány miatt kötelezően elfelejtett hifizésnek, pont a computer audio hajnalára érkeztem.
El kellett döntenem, melyik irányt választom : analóg - vinyl - több macera, viszont biztosabb végeredmény, illetve induljunk a streamelés - hangformátumok - bizonytalanabb végeredmény, ámde sokkal kevesebb macera irányába.
Az utóbbi mellett döntöttem (éljen a kényelem), és amúgy is, szeretem a kihívásokat. :DDD

3 év alatt eljutottam valahova, ahol most jól érzem magam és nem érzem a hiányát a bakelitnek, pedig életem elég nagy részét köztük töltöttem. Daft Punk, Avicii, Madonna, Depeche, és sok mainstream szintén a palettán van nekem is Patricia Barber, Kari Bremnes, Johnny Griffin, Jon Lord, Mari Boine és még számtalan audiofillebb :D zene mellett. Andorra miatt még a klasszikusokba is belecsaptam és azt hiszem egész jó végeredménnyel szólnak ők is a "majdnem" véglegesített rendszeren. Így már akár szeretem is Őket hallgatni.

De miért is mindez ? A lényeg, hogy a technológia mai állása mellett SZVSZ nagyon elmosódtak a régi éles határok. A tranzisztoros erősítők tudnak zeneibben, csövesre hajazó hanggal élni, és a csövesek is hajaznak a tranzisztorosok előnyeire. Egy mostani streamer attól komoly, hogy jól megválasztott szerver kiszolgálással igenis tudja az analóg hangot, dinamikát. Én is hallom az általad utalt hangszereket egy 'együgyű' Madonna felvételnél. Van egy ismerősöm igen-igen-igen komolynak nevezhető analóg rendszerrel (nagyjából 100M-es rendszerről beszélünk) - szemellenzős bakelit felfogással. 3 hete, pár nálam töltött óra után elismerte : amennyire csak lehet, megközelítettük az analógot, ellenben sok helyen el is hagytuk azt.
Most ott tartunk, hogy kezdünk neki összerakni valami hasonlót.

Conlusion : én elismerem az analógot, de nem szabad (lehet) elmenni a mostani digit termékek mellett.

Maczkó jöhet az ekézés..... :D

...ha belekezdtél a high-endbe, vess keresztet, mert sosem lesz vége.. :) ......... és ezt mástól nyúltam, de nagyon igaz : 'Tegnaptól őszinteséget fogadtam. Azóta nincsenek barátaim...'

(#44231) schawo válasza narumon (#44194) üzenetére


schawo
titán

A digitális forrás kényelmes, a zene pénz (illetve eszköz), illetve megfelelő hanganyag kérdése. A loudness war a tömegek problémája, nem a hifistáé, aki képes kiválasztani a megfelelő hanganyagot.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#44232) narumon válasza xtremetuning (#44230) üzenetére


narumon
őstag

De még mindig nem értem, hogyan kerülöd ki a szar masteringet (a mainstream zenék 95%-nál?)

Erről beszélek:

[link]

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44233) schawo válasza narumon (#44232) üzenetére


schawo
titán

Ma már egy csomóféle alternatív master közül választhatsz.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#44234) bajnokpityu válasza narumon (#44232) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Direkt megnéztem néhány vinyl ripet,néhány DSDt, és flacot, hogy állnak DR-ben. Tök egál...

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#44235) xtremetuning válasza schawo (#44233) üzenetére


xtremetuning
addikt

Pontosan. Meg kell válogatni, de van miből. Nem a piratebayről kell leszedni.... ;]

...ha belekezdtél a high-endbe, vess keresztet, mert sosem lesz vége.. :) ......... és ezt mástól nyúltam, de nagyon igaz : 'Tegnaptól őszinteséget fogadtam. Azóta nincsenek barátaim...'

(#44236) andorra válasza AMDFan (#44218) üzenetére


andorra
őstag

"miért fáj az neked ha valaki népszerűsíti az analóg lejátszást? "
Népszerűsítésről itt szó sincs. Azt csak hatásos bemutatókkal és LP lemezek ingyen osztogatásával lehetne.
Te például rájöttél arra, hogy az aktív közeltéri monitorokat érdemes választani otthoni zenehallgatásra, megpróbálsz erről másokat is meggyőzni, hogy nekik is az lehet a jobb. Honnan tudod?
Alig hallasz, vagy egyáltalán nem hallasz különbséget olyan esetekben, amikor mások nagyon is, de te megállapítod, hogy csak úgy lehet, ahogy te tapasztaltad, vagy ahogy te gondolod.
Narumon próbálkozott a digitális technikával majd rájött, hogy csak az analóg az, ami igazán tetszik neki. Honnan tudja, hogy másnak nem a digitális tetszhet jobban?
Vagyis összegezve: ne gondolja senki, hogy nála van a hifi-bölcsek-köve !

(#44237) narumon válasza schawo (#44233) üzenetére


narumon
őstag

No ez érdekelne.
Ezekből érdekelne normális digitális master:
Red Hot Chilli Peppers albumok (Leginkább Californication, I'm With you)
The Birthday Massacre albumok (ebből MIND!)
Hurts (mindkét album)
Schiller - Sonne album
Depeche Mode - Delta Machine
Pet Shop Boys (electric, Elysium)

tudnám sorolni napestig. Ebből érdekelne normális digitális verzió (nem vinyl rip).

(#44234) bajnokpityu Nem tudom miket néztél. Nézd meg ezeket amiket itt fent sorolok. Sajnos ezeknek a CD változata borzasztó :(

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44238) blattida válasza dreed (#44223) üzenetére


blattida
nagyúr

Az említett philips-ben cdm4 van, más nem lehet, a grundig a kérdéses, annak az eladója mondta, írta neked, hogy cdm4 van benne?

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#44239) narumon válasza andorra (#44236) üzenetére


narumon
őstag

Narumon próbálkozott a digitális technikával majd rájött, hogy csak az analóg az, ami igazán tetszik neki. Honnan tudja, hogy másnak nem a digitális tetszhet jobban?

Én ilyet sehol nem mondtam. Digitálissal sokkal egyszerűbb lenne az élet. Én a rossz mastering gyakorlat miatt vagyok az analóg oldalon.

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44240) xtremetuning válasza narumon (#44237) üzenetére


xtremetuning
addikt

Konkrétan a Depeche - Delta 3 gigányi nálam és 24-192.
Schillerből Opus és Greatest Hits van.

...ha belekezdtél a high-endbe, vess keresztet, mert sosem lesz vége.. :) ......... és ezt mástól nyúltam, de nagyon igaz : 'Tegnaptól őszinteséget fogadtam. Azóta nincsenek barátaim...'

(#44241) narumon válasza xtremetuning (#44240) üzenetére


narumon
őstag

És ezeket honnan lehet beszerezni?
Nálam Depeche Mode-ból egy HDtracks-os változat járt (szerencsére mielőtt megvettem volna) az is békafeneke a vinylhez képest. (bár az nem volt 3GB emlékeim szerint).

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44242) xtremetuning válasza narumon (#44241) üzenetére


xtremetuning
addikt

Én inkább ott látom a problémádat, hogy a digit rendszered nem ér el egy bizonyos minőséget.
Viszont, ha rámennél, nem úsznád meg annyiból, amennyiből az analógot összeraktad.

...ha belekezdtél a high-endbe, vess keresztet, mert sosem lesz vége.. :) ......... és ezt mástól nyúltam, de nagyon igaz : 'Tegnaptól őszinteséget fogadtam. Azóta nincsenek barátaim...'

(#44243) #71562240 válasza xtremetuning (#44230) üzenetére


#71562240
törölt tag

Mári-val ellentétes pályán haladok. Én egyre inkább számi-zött vagyok.

(#44244) narumon válasza xtremetuning (#44242) üzenetére


narumon
őstag

Nem nagyon olvastál vissza látom :(
És nem is válaszoltál a kérdésemre. 150 milliós hifi rendszeren is gondod lesz a zenével ha az szar masterből van... :(

És én csupán ennyiről beszélek, ezt hallgatom most mikörben írunk:

Moby - Hotel

A vinyl rip (tehát mégcsak nem is az amit hallgatok)
DR Tracks: 12,10,11,11,11,12,10,11,12,14,12,11,11,10

Ezzel szembe a CD:
DR Tracks: 10,8,9,8,9,11,8,9,9,11,10,8,9,9,8 [És ez még a normális CD-k közé tartozik.]

Ezt nem tudod a hangrendszered minőségével ellensúlyozni, mert nincs mit. Ami nincs a lemezen az bizony nincs a lemezen.

Rosszabb példa:
Pet Shop Boys - Electric

Vinyl rip
DR Tracks: 10,11,10,9,11,10,10,12,11, [megjegyzem saját ripben ennél néhol nagyobb számokat kaptam]

CD
DR Tracks: 4,4,5,4,5,4,4,5,5, [akárhogy is nézem, legjobb esetben is fele dinamika van a CD-n]

Lehetne mondani, hogy számháború de sajnos a legtöbb esetben ezek a különbségek tisztán hallhatóak is. És ami nagyobb gond, hogy egy Pet Shop Boysnál még lehet legyinteni, hogy úgyis elektronikus kit zavar ha a CD-n a cin, és a dob tök egy hangerőn szól. Azonban egy Rock zenénél ez már borzasztó zavaró. Persze ha valaki azt szokta meg, hogy a snare (ütős) az ugyanolyan hangerővel szól mindig mint a lábcin, cintányér és lábdob (meg minden egyéb) annak egy idő után ez lehet hogy fel sem tűnik. Egyszerűen fogalmad sincs, hogy mikor püföli a dobot, cineket teljes erőből és mikor üti csak könnyeden őket. Mert a CD masternél nincs különbség. Lehet, hogy sokakat ez nem zavar - lelkük rajta - de ennyi erővel a szintibe is beprogramozhatták volna azt a dobot kár a dobossal vesződni.

Egy utolsó videó a témában, ha ezután sem érted / értitek, hogy miről beszélek akkor nem tudok többet mondani, de ez alapján könnyen belátható, hogy ez mellé hiába raksz akármilyen rendszert ha nincs a lemezen rajta az információ:

[link]

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44245) AMDFan válasza narumon (#44244) üzenetére


AMDFan
addikt

Ez pontosan így van. Ezek a dinamikabeli különbségek nagyon is jól hallhatóak, és főleg egy olyan rendszeren szólnak szarul amik kiegyenlített hangzásúak és nem teszik hozzá a saját kiemelésüket.

(#44246) xtremetuning válasza narumon (#44244) üzenetére


xtremetuning
addikt

Te sem érted. Meg kell keresni a megfelelő mastert. Vagy csinálni saját ripet (ami megfelelő kiszolgálású digit rendszeren igenis hallgatható lesz), lásd BunyósPityu görög cimbije, aki a 68000 eurós Kuzma XL lejátszót rippelésre használta. :U

...ha belekezdtél a high-endbe, vess keresztet, mert sosem lesz vége.. :) ......... és ezt mástól nyúltam, de nagyon igaz : 'Tegnaptól őszinteséget fogadtam. Azóta nincsenek barátaim...'

(#44247) #71562240 válasza xtremetuning (#44246) üzenetére


#71562240
törölt tag

Megkérdeztem a tengerimalacomat, hogy inkább az 1mx0,5m-es rágcsálókalitkájában szeretne-e lakni, vagy egy Ferrari Testarossa-ban. A Ferrari-t választotta, úgyhogy vettem neki egyet, és tényleg, láthatóan sokkal jobban érzi magát ott, mint a kalitkában.

[ Szerkesztve ]

(#44248) schawo válasza narumon (#44244) üzenetére


schawo
titán

Bizonyos dolgokban igazad van. Egészen biztos vagyok, hogy találsz olyan LP kiadást, aminek nem lehet fellelni megfelelő minőségű digitális változatát. Szerencsére ez egyre ritkább, az új címek már jellemzően több különböző változatban jelennek meg, és lehet közöttük csemegézni. És azon is dolgoznak egyes cégek, hogy a régi címek közül is minél több megjelenjen normális dinamikával. 100%-ig ezt természetesen nem lehet kivitelezni, mindig lesz olyan, hogy valaki talál még egy kiadást, ami még épp nincs meg, csak gyenge minőségben. De szerencsére jól alakul a dolog az elkényelmesedett, lusta disznó digitális hifisták legnagyobb örömre. De a vinil még előnyben van, az biztos. Szóval nem akarunk le/rá/össze/visszabeszélni az analógról, pont ahogy a digitálisról sem. Senkit.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#44249) narumon válasza xtremetuning (#44246) üzenetére


narumon
őstag

Node azt nem érzed, hogy veszett fejsze nyele? Miért csináljak ripet ha hallgathatom az eredetit?
Abban ugye azért megegyezhetünk hogy a rip nem lesz jobb mint az eredeti?

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44250) narumon válasza schawo (#44248) üzenetére


narumon
őstag

Egyetértek. Én szívesen visszatérek digitálisra bármikor (azért most is van egy NAS-om néhány TB zenével ;), amint be lehet szerezni normális változatokat. Leginkább fizikai módon szeretném ha lehet (de tudom ez csak álom). Nagyon vártam a DVD Audio befutását de sajnos nem lett belőle semmi - és nem is látom, hogy a közeljövőben ez változna :(

https://www.facebook.com/Naruvideo

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.