Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44901) Dorian válasza blattida (#44900) üzenetére


Dorian
félisten

Ha egyszer az egyenértékű zenei hangminőség az előbbiek szerint ezt igényli, akkor miért probléma?
Gondolom a mozi is fontos neki, azért nem sztereó erősítője van.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#44902) blattida válasza Dorian (#44901) üzenetére


blattida
nagyúr

Engem nem ez "zavar", hanem az, hogyha már kiadott annyi pénzt egy erősítőért, akkor miért nem vesz egy tízessel többért egy sokkal jobbat? Azért, mert a szinergia jegyében az túllő az arcamon?

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#44903) Auratech válasza Ear001 (#44878) üzenetére


Auratech
őstag

Kérdés, hogy ezt a baromságot milyen konkrét példa(/-ák) alapján állítod?
Létezik olyan, hogy egy szólót utólag vesznek fel, vagy ilyesmi. Ritkán, szükségmegoldásként.
A nagyzenekari mű interaktív játszma, ahol a karmester az összes zenész pillanatnyi testi-szellemi kondícióját súlyozva dolgozik, alkot.
Amit te mondasz, az csak a filmzenék mintakönyvtárból (pld. Miroslav..) való felépítgetésére vonatkozhat.
Sokkal drágább a stúdióidő, ha a nagyzenekari hangzás alapját stúdióban kell hangszerenként, sávonként, pultonként... összebarkácsolni. Ha nincs emberzenész, akkor olcsóbb.
Egy terembérlet egy napra kábé. 100e forint nagyságrendű. Egy stúdióóra kábé 10e. Mire pultonként, sávonként.. felmegy egy szf. zenekar, az milla felett van alsó hangon. És még nincs keverve, ami az alapanyag jellege miatt sokszor több munka (x sáv az n-ken) és borítékolható a szarabb végeredmény mindenképp.

Ami tendencia, hogy gyakran rengeteg mikrofont használnak. Ebben igazad van. Áthallás mindig van, hacsak nem pickup van minden hangszeren, ami pld. lehetetlen, hiszen egy basszus klarinét teljes hosszában kelt mindig változó hangot a magasságtól függően. De ilyen van és szerintem sem jó. Emiatt könnyen lehet egy-egy félresikerült hangot kicserélni, mivel leggyakrabban minden etapot legalább kétszer veszünk fel.
A játék során egy tételen belül is változik a hangolás(elhangolódás. húr, vonó, nád, rezek bemelegednek +4-5 fokot a csészénél..stb), amit jó zenészek intonációval korrigálnak. A hangkép viszont megváltozik, bár egységesen.
Amit jó helyen hallani egy koncertteremben, azt mesterségesen nem szükséges hang puzzle-ből összefércelni.
10-12 mikivel bárki ízlése szerint fel lehet venni egy nagyzenekart. Jó esetben 6-8. Legjobb esetben 3-5.
Koncert az más tészta.

Auratech Field Recording

(#44904) #56474624 válasza ProdyG (#44899) üzenetére


#56474624
törölt tag

Árban természetesen tippeltem aszerint, hogy lenne kerek a történet, de ez így tényleg nem kerek.

600k egy 7 csatornás hm erősítőért talán soknak hangzik, de 2 csatornára levetítve az 150-200k körüli összegre jön ki újonnan. Az pedig azért messze van még a csúcstól. (Használtan már kapsz ennyiért nagyon komoly sztereó erősítőt is, de az más tészta.)
Használt CD-lejátszók között egyébként érdekes meglepetések érhetik az embert, nagyon jó ár-érték arányú darabok vannak "fillérekért".

[ Szerkesztve ]

(#44905) #71562240 válasza Auratech (#44903) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nem jó barmozni. Egyrészt, mert amúgy sem jó, másrészt mert aki barmozik, az is hibázhat, és akkor az sokkal rosszabbul veszi ki magát, mintha nem barmozott volna.
Amit az első részben írtál, az azt sejteti, hogy esetleg valamelyest félreértetted, amit Ear ír (pedig nem írül ír Ear!). Az szerintem is túlzás, hogy az lenne a jellemző gyakorlat, amit Ear ír, de sajnos tényleg elő-előfordul, hogy a hangfelvétel céljára használt, alkalmatlan akusztikájú és helybeosztású, ellenben olcsó vagy ingyenes (vagy egyéb praktikus okból rendelkezésre álló) teremben nem a valós elrendezés szerint ültetik le a nagyzenekart, hanem a lehetőségek szerint "összevissza", külön csoportokba szeparálva az egyes hangszerszólamokat, ezt veszik fel a soksávos magnóra, és ebből a stúdióban hozzák létre a kívánt térhatás utánzatát. Az Ear által írt esetben is egyszerre veszik fel az egész zenekart, csak a csoportok elrendezése nem valós a teremben, azt majd a stúdióban utánozzák. Ez alig kíván több stúdióidőt, mintha valódi ültetési rend mellett a valódi teret vették volna fel. És RetePnyaraB tapasztalatai ellenére sajnos viszonylag sok zenekar és karmester van, akit ilyesmire rá lehet venni egy lemezfelvétel érdekében. No persze ezek jobbára (de nem csak) harmad-, negyed-, ötödvonalbeli zenekarok (és hangmérnökök és lemezcégek...).

[ Szerkesztve ]

(#44906) Dorian válasza blattida (#44902) üzenetére


Dorian
félisten

Nem hinném, hogy újonnan vette és a mozierősítők értékcsökkenése jelentősebb a sztereókénál, tehát olyan 170-180 körül lehetett használtan.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#44907) Dorian válasza Dorian (#44906) üzenetére


Dorian
félisten

Épp most van egy AVX-en 120-ért.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#44908) laceee007 válasza #71562240 (#44873) üzenetére


laceee007
csendes tag

Ezeket néztem eddig,főként elektronikus zenéket hallgatok egyébként.

JBL LX 55

Wharfedale valdus 400
Celestion f18
Erősítők közül meg ezeket:
[Cambridge audio a300]
Denon pma 260
yamaha rx v620rds
Onkyo tx ds555

Vélemény? :)

(#44909) blattida válasza Dorian (#44906) üzenetére


blattida
nagyúr

Használt esetén fölösleges az új árával dobálózni, mivel nem sokat jelent.
Az általa említett 1420-as denon újkorában sokkal drágább volt, mint a 755ar.
Ám, még ha a használt árát nézem is, nekem akkor is felemás lenne a rendszere, lehet, hogy a forrás csak a legyen valami (ami lehetőleg szép) és szóljon elv mentén kerül kiválasztásra...de mindegy, nem az én rendszerem, semmi közöm hozzá. :R

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#44910) Auratech válasza #71562240 (#44905) üzenetére


Auratech
őstag

A barom és a baromság különbözik. Te olyan színben hozod, mintha lebarmoztam vona.
Nem. Dehogy! Aki mond egy hülyeséget, nem hülye.
Semmilyen érv nem indokolja a szétültetést egy nagyzenekarban. Ha utózengetik és közelről mikrofonozzák, mit számít az akusztika?
A rájátszásos megoldásnál, amiről szerinted nem ír, rakat füleserősítőt, fülmonitort kell rendszerbe állítani, keverni, visszakeverni az élő hangot is úgy ahogy adott zenész ott hallja. Sokba kerül.
Sokkal inkább megkavarja a zenészeket, akik emiatt stresszben játszanak, ha nem úgy gyakoroltak. Abból meg nem sok jó sül ki, a legjobb fej karmester mellett sem. A zenekarban nagy hisztiket tudnak csapni az elégedetlenkedők. Soktucat tökmás ember. Aktuális gondokkal.

Nekem inkább olyan ötletem volna, hogy a felvételkor a zenekar emelkedjen, mint a nézőtér. Sokkal tisztább lenne kevés mikrofonnal a felvétel, hiszen nincsenek takarásban annyira egymás mögött a hangszerek.
Ahogy egy jó kórust több emeletes félkaréjban szepen lehet kezelni, ráadasul látják is egymást mindenhonnét. Nem négysoros vonalban, mint évzárón...

[ Szerkesztve ]

Auratech Field Recording

(#44911) Dorian válasza Auratech (#44910) üzenetére


Dorian
félisten

Lehet, baromságot kérdezek :) de a nézőtér optimális pontjáról, 1 mikrofonnal nem lehetne jól megoldani? Mintha egy ott ülő hallgatná.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#44912) #71562240 válasza Auratech (#44910) üzenetére


#71562240
törölt tag

"Nem feltétlenül őrült az, aki őrült dolgokat művel”. - Elliot Aronson "első tétele". Ez ugyebár nyilvánvaló, én se arra gondoltam, hogy eleve Eart barmoztad le, tudom, hogy "csak" a mondását - illetve a mondása mögött húzódó tartalmat. Ez nem változtat semmit az óvatosságra felhívó mondataimon - miszerint, számomra úgy tűnik, hogy indokolatlanul barmoztad le a mondását/mondása tartalmát.

"Semmilyen érv nem indokolja a szétültetést egy nagyzenekarban." Dehogynem. Sok ilyen érv van. Az összes ilyen érv a zeneiség, a hangminőség, a "helyes" stúdiómunka ideáljain kívül esik, de sajnos megesik, hogy érvényesülnek ezek a - leginkább gazdasági vagy helyi adottsági - érvek.
A szabadversenyes menedzserkapitalizmusban (tömegdemokrácia) minden rétegigény kielégítéséhez találni embereket, és minden szakma felhígul a rétegzettség szerint, ha elég nagy a rétegigényből adódó piac a rétegigény nyereséges kielégítéséhez. "Mindenre" van példa és ellenpélda.

(#44911) Dorian A mikrofonnak hatványozottan ellensége a távolság a fülhöz képest.

[ Szerkesztve ]

(#44913) enemy107 válasza ProdyG (#44899) üzenetére


enemy107
senior tag

Hogy én is hozzá szóljak.
Próbáltam én is házimozis erősítőt sztereóban hallgatni, az én tapasztalatom az volt, hogy igazán jól akkor szólt, ha a koaxiális bemenetét használtam. Vonal szintűn nem volt az igazi. Hiányzott a tér, a dinamika, sokkal visszafogottabb, és pontatlanabb volt. Szerintem ehhez olyan CD lejátszó a nyerő aminek van koaxiális kimenete, (nem az optikai mert szerintem az sem az igazi), vagy pedig jófajta DVD lejátszó ami sztereóban is jól szerepel.

http://cpu-tuning.joruska.com/

(#44914) #71562240 válasza laceee007 (#44908) üzenetére


#71562240
törölt tag

Belinkeltél két házimozi erősítőt is. Sztereó hangdobozokhoz sztereó erősítőt keress.

Ezen találatok közül a Denon vagy méginkább a Cambridge erősítő a Celestion hangdobozzal párosítva egy elég jól hallgatható, kellemes hangszínű, mégis pontos és informatív rendszert eredményezne, egy ilyen párosítás igencsak ajánlható, ezeket elindulhatnál meghallgatni, adott esetben mindegyikből illik egy kicsit alkudni - sajnos a jelek szerint a hangdoboz jegelve van. A JBL is jó hangdoboz (teljesen másfajta hanggal), de ezen hirdetésben szerintem túlárazott.
De keresgélj még, lehetőleg állódobozokat is. Ne csak az AVX-en, hanem a hifipiac.hu-n, Prohardver!-en, Vaterán, Apródon... is.

(#44915) Auratech válasza Dorian (#44911) üzenetére


Auratech
őstag

Monóban igen. A nézőtéren a hallgató nem ugyanúgy hallja az akusztikát, mint egy felvetelen. Ott ordítana a távolság.
Vicces de tulajdonképpen a karmester hallja legjobban a zenét. Azért áll épp ott.. Viszont a próbákon a nézőtér első soraiban is van meghallgatás, mert a szólamarányokban a pulpitusról nem mindig jósolható meg, milyen lesz a hangkép a közönségnél. Sötétedik a hangkep.
A teremválasszal ugyanúgy kalkulál a karmester, ahogy egy énekes a vibratot használja az egyenletes lecsengés érdekében (vagyis azért alakult ki a gregorián utáni zenei reneszánszban).
Van olyan, hogy egy pizzicato visszhangja visszacsap (slap-back echo). Ekkor modositani kell, kreatívan.
A jó felvételekben ezek beleépülnek az zenébe, gazdagítva az előadást.
Emiatt is fos dolog fragmentumokból építkezni. Frankensteinnek sem sikerült jól, pedig a cél a tökéletes ember volt, szörnyedék helyett.

A nagyzenekari ültetésben van minimális es maximális távolság. A minimálisat a vonó hossza, a maximálisat a hansebesség határozza meg. A két szél nem lenne képes egyszerre belépni egyszerre, csak a fülre hagyatkozva. Gyakorlassal igen. A karmester egyfajta vizualis metronóm is. A zenekarban gyakran olyan szolamoknak kell együtt tartania, amik egymást nem is hallják.. A téma kiterjedt. Bocs a túllihegesekért.

A zenei fragmentumokból épülő komolyzenei felvétel nekem a muzsika mónikasója. Egyszerűen ignorálom.
Szólóhangszert már énis vágtam ronggyá. (Zongora) kottailag jó lett. Hangzásra is, csak nekem volt gyomorgörcsöm a lemezbemutató koncerten bizonyos részeknél. Mindenki mosolygott.

Auratech Field Recording

(#44916) laceee007


laceee007
csendes tag

Köszönöm a segítséget! És a Wharfedale valdus 400-ról mi a véleményed?PC-vel lenne össze kötve a rendszer,gondolom hogy még minőségibb hangzást érjek el ,kellene vennem egy jó hangkártyát vagy decket igaz? A másik meg az hogy milyen kábelt kellene venni az ilyen dobozokhoz.(pl.JBL LX 55).

(#44917) kokov


kokov
tag

Tudja valaki, hogy a Sony DSO-jában (Dynamic Soundstage Organizer) pontosan mi van? Úgy értem külön megépíthető ez olcsón?

Csodát tesz az olcsó hangfalaimmal a DSO-1, de csak autórádióba teszi be ezt a ficsőrt a Sony és azt lakásba azért mégse szeretném, mert elég ciki. Kiváncsiságból bekötöttem egy FiiO E10 DAC line out-ja meg az erősítő közé egy CDX-FX7700 fejegységet aux bemeneten, mert a kocsiban már használtam ezt a DSO-t korábban. Ezen a fejegységen van 3 féle DSO ésha bekapcsolom az egyest és úgy erősítem ki kb. mintha költöttem volna 100 rongyot a szobai hangfalakra. Semmi EQ, ez csak ez a DSO. A DSO2 és DSO3 már sok, de ez az egyes csak egy icipici sistergést hoz, ami csak akkor hallható, ha 1 méternél közelebb megyek a hangfalhoz. Hangzásban viszont ég és föld a szoba, nekem ez kell. Sokkal jobb és nem torzít. Mi ez?
Hangfalakra nem fogok költeni, mert egy évben egyszer-kétszer van csak lehetőségem a család miatt nem fejhallgatózni és ennél jobbat csak hangfalcserével lehetne, mert olyan, mintha megnövelné a hangfalban a hangszórók érzékenységét. Nagyon tetszik.

(#44918) andorra válasza kokov (#44917) üzenetére


andorra
őstag

Az emberiség mindíg is csodákra vágyott és ma is hisz meg nem történt csodákban. Mi ebben a csodában sem hiszünk. Az egész jelenséget mindazok rossz hallására, ízlésére, valamint tapasztalatlanságára vezetjük vissza, akiknél egy ilyen meghallgatás efféle megállapítást eredményez. Mindzonáltal találkozhatsz itt rokon lelkekkel is, még ha egy valódi hifi közösségben ez nem is fordulhatna elő.

[ Szerkesztve ]

(#44919) Dorian válasza Auratech (#44915) üzenetére


Dorian
félisten

Köszönöm, ez kimerítő válasz volt.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#44920) kokov válasza andorra (#44918) üzenetére


kokov
tag

bla-bla-bla, nem azt kérdeztem miben hiszel.
Ha nem tudod mi az IC neve vagy a chip vagy az akármilyen kapcsolás neve, akkor fingod sincs, hogy mi a DSO, ergó nem tudsz válaszolni a kérdésemre. Semmi probléma ezzel, én sem tudom mi ez, csak ne a hsz-emre kattintva floodolj légyszi, mert lehet hogy valaki lusta elolvasni, hogy mit írtál és azt fogja hinni, hogy válaszoltál nekem és azért nem írja le, pedig veled ellentétben tudja, hogy mi ez.

Vagy nyissak külön topic-ot, mert ez valami hifis közösség szentséges topicja, amit éppen megfertőztem azzal, hogy feltettem egy kérdést? Szóljatok, nyitok, nem probléma.

(#44921) schawo

Ennyi érzékeny nebántsvirágot még nem pipáltam. Jó, nem kérdeztem semmit. :W

[ Szerkesztve ]

(#44921) schawo válasza kokov (#44920) üzenetére


schawo
titán

Úgy van, mondd meg neki, jól. Majd szurkolok neked.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#44922) nebulo5 válasza kokov (#44920) üzenetére


nebulo5
senior tag

Ejha! Felszívtad ám magadat! Olvasd el figyelmesen újra, és rájössz, hogy válaszolt!
Nagyon finoman és burkoltan fogalmazott. Az egész mondanivalója, a Te szintedre konvertálva: ha neked tetszik az az "izé" akkor csak leld örömöd benne, mert a bot füleiddel alkotott véleményed, nem a hi-fi topikba való téma!

Üdv: nebulo

(#44923) #71562240 válasza kokov (#44920) üzenetére


#71562240
törölt tag

Úgy érted, hogyha kérdezel valamit, és közben topikidegen rémhíreket terjesztesz, akkor nekünk kötelességünk csak a kérdésedet figyelembe venni, és a topikidegen rémhíreiden átsiklani? Hadd terjedjen akadálytalanul?
Éppen te adod elő a nebántsvirág szerepet!
Szerinted Schawonak miért van bekötve az egész feje?!

[ Szerkesztve ]

(#44924) kokov válasza #71562240 (#44923) üzenetére


kokov
tag

Legalább egyikőtök írna valamit, amiben infó van az ég szerelmére. A DSO topic-idegen? Jó. Akkor melyik topicba kérdezzem? Bocsánat, nem tudtam, hogy itt rémhír az, hogy javít a gyenge minőségű hangfalam hangzásán a DSO, mea culpa. :U

(#44925) zoltanz válasza zoltanz (#44356) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Probléma megoldva, törött kábeldarab kivágva, összeforrasztva. Mondjuk máshogy van bekötve is mint az új.
Ez a Din ha a kábelt nézem 1 üres 2 fehér, 3 fekete, 4 piros, 5 piros, az újon 1 fehér, 2 piros 3 fekete, többi üres mondjuk általában egy csatornát hallgatok a sztereóból. :U (elvileg a Din-nek úgy kéne kinézni mint az újon a 4-5 meg a kimenet)

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#44926) #71562240 válasza kokov (#44924) üzenetére


#71562240
törölt tag

Akik eddig olvasták a hozzászólásodat, azok nem foglalkoztak még Sony DSO utánépítésével. Ha foglalkoztak volna ezzel, hidd el, válaszoltak volna a kérdésedre, nem szokásunk az információinkat heccből eltitkolgatni. Nyilván van valamekkora esély, hogy a következő napokban benéz valaki, aki tud egzaktul válaszolni a kérdésedre, de ezt ne húsz percen belül várd hétvégén - "az ég szerelmére" -, mert ez nem chatszoba. Addig is, amíg esetleg a kérdésedre is érkezik válasz, rávilágítottunk egy kicsit arra is, hogy olyan tanokat terjesztesz, ami a hifisták döntő többsége számára bicskanyitogató, és igen, holmi Sony DSO nem hifi eszköz, nem javalljuk a használatát. De ennek ellenére vannak itt, akik használnak ehhez hasonló dolgokat, úgyhogy nem reménytelen, hogy valaki majd arra is válaszol, amire szeretnéd, ha mindenképpen ragaszkodsz egy ilyen eszközhöz a segítő szándékú lebeszélésünk ellenére. Talán lesz, aki még rá is beszél. Színes ez a topik.

(#44927) AMDFan válasza nebulo5 (#44922) üzenetére


AMDFan
addikt

Nem, abszolút nem válaszolt neki. Döbbenetes ez a nagyképűség amit páran mutatnak ebben a topikban egy-egy kérdező irányába. Már ne is haragudj, de Neked ki mondta itt valaha is azt, hogy botfülű vagy, mert 5.1-es Geniusod van? Te sosem próbálkoztál még "hangzásjavító" effektekkel számítógépen? :W

(#44926) kammerer: na ez egy korrekt válasz volt.

[ Szerkesztve ]

(#44928) #71562240 válasza zoltanz (#44925) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nem lett volna jobb inkább visszakérni a pénzt, ha már ilyen gagyi a gyártásminőség, és olyat beszerezni, ami nem töredezik? Vagy csak ez az egyféle kapható már ilyenből?

(#44929) zoltanz válasza zoltanz (#44925) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Mondjuk egyből mélyebb lett a hang, majd figyelgetem még. :) (nem olyan sztem mint újkorában, de meglátjuk)

kammerer

Most vigyázok, hogy ne törjön, Angliából lehetne rendelni jó minőségűt 10K-ért, bár lehet nem ez a gond.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#44930) nebulo5 válasza AMDFan (#44927) üzenetére


nebulo5
senior tag

Igen, jól tudod, van 5.1 Geniusom! De ha azzal kapcsolatosan, illetve az azt meghajtó számítógépes szoftverekkel kapcsolatosan van kérdésem, akkor azt, az annak kitalált topikban teszem fel. (emlékeim szerint, ez így is történt eddig) És kíváncsiságomat kielégítendőn, próbálkoztam hangzásjavító eszközökkel. De az eq-n kívül, mással nem próbáltam "becsapni" magamat. Ugyan, nem mondta még senki, hogy botfülű vagyok, de lehet, kérdéseimmel gerjesztettem már valakiben hasonló megfogalmazást :D Elismerem továbbá, hogy kissé nyersen fogalmaztam, de azt hiszem, ez mit sem változtat a tényen:
a PC keltette hangforrás, mindaddig még DAC, vagy/és erősítőn nem halad át, addig egy számítógép keltette hangforrás marad, aminek megvan a topikja. Arról, meg nincs kedvem vitát indítani, hogy a számítógép keltette jelforrás milyen minőségű erősítőn és szűrőkön kell, hogy áthaladjon, mire zenét kapunk végtermékként. Ez erősen egyéni ízlés dolga, de az ez irányú kérdések jelentős hányada, még (szerintem) mindig nem a hi-fi topikba való.

Üdv: nebulo

(#44931) Ear001 válasza andorra (#44898) üzenetére


Ear001
addikt

Konkrétan?

(#44932) Ear001 válasza Auratech (#44903) üzenetére


Ear001
addikt

Ezt a baromságot egy régen volt vacsorán tudtam meg, ahol Mike Gray és Kennet Wilkinson mesélt a szakma elsatnyulásáról, arról, hogy a hatvanas években még kész előadásokat vettek fel, amit a karmester és a zenekar előtte be és kiérlelt, de a nyolcvanas évektől rengeteg olyan felvétel készült, ami gyakorlatilag felvétel közben tanulták meg a zenészek a művet.... És ez nem csak a Deccánál, az EMI-nél volt így...

(#44933) andorra válasza Ear001 (#44931) üzenetére


andorra
őstag

Nem. Sejtelmes körülírással. Persze a kérdésemben a válasz is benne rejtőzött.
A lényegi kérdés persze az volt, hogy egy hifi rendszer olyan tulajdonságait, mint színpadkép, színpadmélység, vajon egy egyébként kitűnő, mondjuk Dire Straits lemezzel teszteljük-e, vagy egy nagyzenekari klasszikus zenei felvétellel? Nem tartottam fontosnak kiemelni, hogy ne egy gagyi felvételt használjunk hozzá.
Jóindulatom jeléül: vegyük úgy, hogy erre hívtad fel a figyelmet.

(#44934) Engineer086 válasza #71562240 (#44888) üzenetére


Engineer086
Modder

Köszönöm szépen a válaszodat, azt hiszem egyértelmű az üzenete. :) Azóta találtam egy mási Celestion duót az F28-as szériából, fel is vettem a kapcsolatot a tulajdonossal. Ha úgy alakul, hogy nálam kötnek ki az oszlopok, írok egy rövid beszámolót az első benyomásaimról.

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

(#44935) #71562240 válasza laceee007 (#44916) üzenetére


#71562240
törölt tag

A Valdus nem igazán zenére való, inkább házimozira. Ezt jelzi, hogy nem említettem az ajánlottak között.
Persze, egy jobb hangkártya fontos lenne, akár külső, akár belső (a belsők olsóbbak), de ha van SPDIF koax kivezetés a gépen, vagy a leendő hangkártyán, akkor egy olcsóbb külső DAC-kal is érdemes lehet próbálkozni.
A tárgyalt szintű készülékekhez érdemes mintegy 2-3000 Ft/m árkategóriájú kábelek közül választani, az ebbe az ársávba tartozók közül például a QED, Chord típusok okkal kiemelkedően népszerűek, ezekkel biztosan nem lennél elégedetlen, de persze sok más is szóbajöhet.
Keresgéld szorgalmasan az erősítőket, hangdobozokat.

(#44934) Engineer086 Várom!

[ Szerkesztve ]

(#44936) narumon


narumon
őstag

A múltkor többen beszéltek itt alternativ beszerzési lehetőségekről zene ügyileg.
Van az Anathema együttesének egy Weather System albuma ami CD-n (szerintem) elég satnyán szól. Be lehetne szerezni ebből vajon egy vinyl ripet? Szívesen megvenném ugyanis a vinylt de csak akkor rendelném meg ha lényeges előrelépés a CD.-hez képest!

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44937) RetepNyaraB válasza narumon (#44936) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Ez most milyen kérdés? Torrentet Te is tudsz keresni :U én spec öt pec alatt nem találtam, csak CD FLAC-et. Esetleg persze megvan valakinek itt fekete lemezen és gyárt belőle Neked egy próbát; de ennek kicsi a valószínűsége...
Mint annak is, hogy egetrázó különbség volna a két felvétel között. Egy szétzúzott és agyonloudnesselt Metallica az más helyzet, azon nagyon sokat dob egy esetleges nagyfelbontású és újrakevert masterelt felvétel (tömindegy mire nyomva); de az ambient Anathema nem ez a kategória szerintem.

[ Szerkesztve ]

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#44938) narumon válasza RetepNyaraB (#44937) üzenetére


narumon
őstag

Hát ezaz, hogy én sem találtam, de nem tudom másnak milyen forrásai vannak. Azért gondoltam megkérdezem. És igen pont ezért mert ha ugyanaz van rajta mint a CD-n akkor bármennyire is szeretem ezt a zenét nem venném meg. Ellenben ha olyan különbség van a CD között mint mondjuk egy RHCP CD és vinyl között akkor már vidáman megvenném.
Közben azt nézem, hogy USA-ból 6.000 Ft-ból kijön a lemez postával akkor lehet, hogy megreckírozom és bízom benne, hogy jobb.

No és a szokásos gond
1 lemezes USA nyomás USA-ból 6.000-ért vagy
2 lemezes UK nyomás UK-ból 7000-ért....

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44939) RetepNyaraB válasza narumon (#44938) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Az mondjuk nem drága különösebben :N
Enkóron nem volt, ennyit tudok mondani... HDTrackson nem néztem, de az meg fizetős...

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#44940) schawo válasza narumon (#44938) üzenetére


schawo
titán

Kétféle digitális változat létezik. A sima agyonkomprimált CD, és egy nagy dinamikaátfogású 5.1-es kiadás: [link] :W

De nem csodálkoznék, ha hamarosan érkezne belőle HDtracks változat, hiszen csak újra kéne keverni az 5.1-et.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#44941) RetepNyaraB válasza schawo (#44940) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

anyám ezt minek erőltetik, mikor ezzel a munkával egy jó sztereót is kiadhatnának akár :W
A többszörös gremmi díjas hangmérköknek kell a pénz; éheznek a gyerekek :W

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#44942) #71562240 válasza RetepNyaraB (#44941) üzenetére


#71562240
törölt tag

Részlet egy Darvas Lászlóval készített interjúból. (2008 november.)

"- Az eddigi válaszaiból úgy érzem, mintha egy kissé borúlátó lenne a hifi jövőjét, valamint a kritikus újságírást illetően ebben a mai mp3-as világban.

Teljes mértékben. A minőség az permanensen romlik. Azt látom, hogy nincs igény a minőségre. Az embereknek egész egyszerűen nem erre van igényük. És nem is arra van igényük, hogy leüljenek zenét hallgatni.

Ma szinte minden, amire azt mondják, hogy hifi, az úgy komolytalan, ahogy van. Ez mind a vonalon alul esik. Az embereknek csupán erre van igényük. Ez teljesen világossá vált.

A '70-es években, amikor mi hifisták lettünk, akkor a hifi egy nagyon fontos dolognak látszott. Az első helyen - a lakást leszámítva - az autó, a fotó, a film állt és utána már valahol a hifi jött. Ma, ha megnézed azt, hogy hányadik helyen jön az, amit jobb híján hifi-nek neveznek - de az égvilágon semmi köze nincs a hifihez - az most lefokozódott egy 18. rangú valamivé.

Azt a bizonyos "nép hifi", ami a programunk lett volna, arról ma is azt mondom, hogy tulajdonképpen jól volt kiválasztva. Tehát egy olyan kis vacak, mint az a csehszlovák lemezjátszó, meg a NAD 3020-as erősítő, meg a Zsolt Audió által behozott CD játszó és a NAD kis oszlop hangszórói. Állítom, hogy ha azt most ideteszed, az kenterbe verne mindent, ami ma az áruházakban kapható.

De ilyet már nem lehet többé kapni, ilyen nép hifi nem létezik, mert ebben az árkategóriában csak abszolút kommersz terméket lehet venni.

- Végül beszéljünk pár szót a zenéről, hiszen a hifi nem egy öncélú technikai hobbi, hanem csupán eszköz a zenehallgatáshoz. Milyen jellegű zenéket hallgat, és milyen formátumban? (LP, CD vagy esetleg nagyfelbontású formátum, mint az SACD)

Alapvetően komolyzenét hallgatok. Én régebben nagy könnyűzene rajongó voltam, de huszonvalahány éves koromban "felnőttem", és onnantól kezdve a könnyűzene engem nem érdekelt. A könnyűzene fogyasztásra szánt cikk. Nem igaz, hogy a nívós könnyűzene az majd előbb-utóbb csaknem komolyzene lesz. Két teljesen más dologról van szó.

Igaz ugyan, hogy én átjöttem LP-ről CD-re, de én nem hallgatok digitális felvételeket. Én még semmiféle digitális technikával készült felvételnél olyat nem hallottam, amit szívesen hallgatnék. Az én teljes lemezparkom olyan CD, amit analóg vettek fel, tehát AAD illetve ADD lemezek. Általában inkább ADD. Ehhez annyit kell tudni, hogy a világ legjobb felvételei az 50-es években készültek. Ezek kétmikrofonos felvételek, és döbbenetesen jól tudnak szólni.

És ilyen hangot - mint ezek a CD-k - analóg lemezjátszóról sem tudtam soha megszólaltatni. Ez így ellentmondásnak hangzik, de biztos meg lehetne találni a magyarázatát.

Ezek olyan felvételek, amit soha többé nem fognak tudni megcsinálni. Egész egyszerűen nem lehet megközelíteni sem, semmiféle digitális technikával. Most, amikor kihozzák ugyanezeket a felvételeket SACD-n, akkor az valamivel rosszabb lesz. Ezeken csak rontani lehet. Rögtön hallani, hogy belepiszkoltak."

[ Szerkesztve ]

(#44943) schawo válasza #71562240 (#44942) üzenetére


schawo
titán

Komprimált változat (tl;dr): Régen minden jobb volt, de főleg akkor, amikor még volt HiFi Magazin.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#44944) #71562240 válasza schawo (#44943) üzenetére


#71562240
törölt tag

Bizony, az én időmben még az ég is kék volt...

(#44945) ProdyG


ProdyG
senior tag

sok jót nem remélek, de azért megkérdezem. erről a CD játszóról mi a véleményetek?
Harman Kardon HD 970

Ahogy látom itt mindenki sztereó párti, amit meg is értek, de pont a házimozi topikból irányítottak hozzátok. Az Arcam HM erősítőm 7-8 éve 600 volt, én 125-ért vettem nemrég. Szerintem pont, hogy az új ár a mérvadó, nem az, hogy most mi mennyibe kerül használtan. Ez a CD játszók esetében még inkább látszik ("rablás").
szóval ehhez keresek továbbra is egy megfelelő CD játszót, akár 10-20 ezerrel többért is, mint a kiszemelt 755AR ára. De ne legyen 20 éves...

(#44946) bajnokpityu válasza ProdyG (#44945) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Tök jó cd annyiért . és még digi bejárata is van.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#44947) zoltanz válasza schawo (#44943) üzenetére


zoltanz
nagyúr

A jó régen is drága volt és nem mindenhol kaptad meg. (akkoriban nem volt ilyen könnyen megtalálható sok jó használt cucc mint most, elérhető áron is akár)

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#44948) andorra válasza #71562240 (#44942) üzenetére


andorra
őstag

Két dologban teljesen egyetértek vele. Az egyik az, hogy a minőségi felvétel mindennek az alapja és nem az LP, vagy a CD forrás használata. Abban is nagyjából, amit a fogyasztásra szánt zenéről írt, bár ez a kérdéskör ennél azért bonyolultabb. Mindenesetre érdemes olyan emberek véleményére odafigyelni, akik elég sokat hallgattak valamikor úgynevezett könnyű és komolyzenét is és nem csak az előbbit hallgatják orrvérzésig. (Helyesen: fülvérzésig.)

(#44949) #71562240 válasza andorra (#44948) üzenetére


#71562240
törölt tag

Az tény, hogy jó analóg hangfelvételre alapozott, jól konvertált AAD CD-k (SACD-k) esetében én is majdhogynem bele tudom ringatni magam abba az illúzióba, hogy LP-t hallgatok.

(#44950) #71562240 válasza #71562240 (#44949) üzenetére


#71562240
törölt tag

Kíváncsi lennék, hol tartana ma az analóg hanghordozó lézeres kiolvasásának technikája hangminőségben, ha nem sikkadtak volna el ezek a fejlesztések a digitális technika triumfálása miatt.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.