Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#34001) Iomega válasza nebulo5 (#33999) üzenetére


Iomega
őstag

Reméljük, hamarosan jobbra fordul a helyzet, és minden visszaáll a jól megszokott állapotba. :U

Annyit érünk, amennyi szeretet van bennünk. - "Ne menjen le a Nap, a te haragoddal!"

(#34002) vodkaboy22 válasza blattida (#34000) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Mer később nem azok voltak a stúdióban akik értettek a dolgukat?
Hmm szerintem 60-as évek után is voltak nagy változások és még most is lehetne újat alkotni a rögzítéstechnikában... (fémüveg- alapanyagú membrán mikrofonban >> 2009-ben publikáltak elsőnek róla)

De mindent félre téve én nem 80-as évekre gondoltam hanem a mostani évekre...
És erre reagáltam. Tehát ha 2011-ben felvesznek valamit normális helyen ami aztán eladásra is kerül azt nem hiszem el, hogy 1955-ben jobban feltudták volna venni... 1955-ben örültek a fejüknek ha volt egy minimálisan torzító nem 100 órás üzemidejű erősebb csöves erősítő... :C

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#34003) AMDFan válasza nebulo5 (#33999) üzenetére


AMDFan
addikt

Az a helyzet, hogy ez a topic nem azért van, hogy bensőséges legyen, hanem azért hogy eszmecsere történjen. Az mp3-as vitáról meg annyit, hogy valami oknál fogva még mindig nem tett be senki egy baromi egyszerű kis ABX teszt eredményt annak igazolására hogy mennyire rossz is az mp3. Miért ne lenne helye az mp3-ról szóló vitának egy hifi topicban? Ha az mp3nak nincs itt helye, akkor bizony át kell keresztelni a topicot audiofil társalgóvá, vagy nyitani egy ilyet, mert amíg párszázezer forint alatti hifi eszközöknek van helye a topikban, addig az mp3nak is van, mert a zene élvezetét sokkal jobban korlátozza egy "ilyen olcsó" hifi mint az mp3. Sokan leírták már itt a topicban, hogy nem, nem hallják a különbséget az mp3 és a lossless forrás között, nekik volt annyi merszük, hogy leírták ezt nyíltan, persze hogy is várjam el bizonyos emberektől azt, hogy a hangzatos kijelentéseik után bevállalják azt hogy elbuknak egy ABX teszten. Nyilván komolyan sértené az egoját. Nem véletlenül forszírozom ezt a témát, mert ezen lehet pofon egyszerűen lemérni azt hogy ki az akinek csak a szája jár és ki az aki tudja miről beszél. Beszéltem már olyan emberekkel mp3-ról akiknek a szava mondjuk úgy hitelt érdemel, mert nem csak ez a hobbijuk hanem a szakmájuk is. Egyetértettek abban, hogy egy jól kódolt 320as mp3 abszolút nem fogja elrontani a zenei élményt, 99%-ban ők sem tudnak különbséget tenni az eredeti és a 320as mp3 között. Természetesen abban is egyetértettünk, hogy ezt egy ortodox audiofil közösségben nem illik szóvá tenni. Mivel ez a topic NEM audiofil közösség, én pedig nem veszítek semmit azzal, hogy ezt a témát felvállalom, ráadásul én voltam eddig az egyetlen aki bizonyította ABX teszttel, hogy nem csak a szavak nagymestere, ezért igen, amikor előkerül a téma, akkor forszírozni fogom és nem hagyom, hogy fals infókat leírjon bárki és félrevezesse azokat akik csak olvassák a topikot, és ezek után neadjisten azért ne hallgasson meg egy jó zenét mert úristen csak mp3ban van meg, és az milyen rosszul fog szólni a középkategóriás hifijén, aminek sokkal több hibája van annál minthogy az mp3 legyen a legnagyobb gondja. Senki sem beszél az mp3 előnyeiről, nem tudom hol olvastál ilyet, erről egyetlen egy mondat sem esett.

[ Szerkesztve ]

(#34004) blattida válasza vodkaboy22 (#34002) üzenetére


blattida
nagyúr

De, csak akkor volt nagyjából 100 lemezkiadó, pár száz igazán jó hangmérnök, 20 évvel később pedig már több ezer stúdió, sok tízezer hangmérnök, nem beszélve a stúdiókról, több nagyságrendnyi változás a mennyiségben nem okoz minőségben pozitív változást, de ezt nem igazán miért is kell magyaráznom. :F

1955-ben már jócskán voltak normális, értsd több ezer üzemórára képes teljesítmény csövek, megbízható elektronikák. :W ;]

Minőségben nincs túl nagy fejlődés, csak egyre jobban közelítünk az lp szintjéhez (bizonyos területeken sikerült is meghaladni), ennek is lehet örülni és ettől függetlenül zenét hallgatni.

Megfelelő technika már régóta van, sok-sok éve készülnek hangilag, művészileg igényes felvételek, csak kammerer lp fanatikus, abból a nézőpontból pedig teljesen igaza van.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#34005) #56474624 válasza Iomega (#34001) üzenetére


#56474624
törölt tag

Azaz sok-sok szakmailag inkorrekt infó/blődség hallatszik el napi szinten, amit a valóban hozzáértőknek nincs türelme/ideje állandóan kijavítgatni?

(#34006) KisTücsök


KisTücsök
addikt

Közben itt még találtam erősítő fronton két alternatívát. Rotel RA-1062, Myryad Z142.

Vélemény? A Rotitól nagyjából eltudom képzelni, hogy mit várjak (kis 920-as volt nálam, ahogy RA-01 is), de a Myryad?

(#34007) Iomega válasza #56474624 (#34005) üzenetére


Iomega
őstag

Nem erre gondoltam, hanem, hogy békesség lesz. Engem nem zavar, bármilyen hsz is íródik, de ezek szerint van akit igen. Erre való tekintettel, szükségszerű az első információs hsz megléte, amely ha megszületik, abban remélhetőleg minden fontos információról olvashat bárki, ami támpontnak is jó lesz, illetve tájékoztatja azokat, akik kevésbé jártasak ebben a témában. :U

Annyit érünk, amennyi szeretet van bennünk. - "Ne menjen le a Nap, a te haragoddal!"

(#34008) blattida válasza #56474624 (#34005) üzenetére


blattida
nagyúr

Ez is benne van.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#34009) eclipse006


eclipse006
őstag

Ideje lenne inkább arra koncentrálni, hogy megpróbáljunk segíteni a kérdezőknek.
Egyébként sem lehet elvárni szerintem, hogy mindenki azonosan "felkészült" legyen az adott témában, pont ezért van a fórum, hogy segítsünk. Én pl. nagyon nem szeretem amikor valaki durván kioktatja a másikat, meg lehet azt mondani finoman is. Ha pedig valaki helytelen tanácsot vél felfedezni, nyugodtan ki lehet javítani, persze normális módon. Részemről ennyi, ezzel a kis hsz.-emmel nem szeretnék felesleges vitába keveredni. :R

[ Szerkesztve ]

https://www.instagram.com/sz.sandor90/?hl=hu

(#34010) #71562240 válasza AMDFan (#34003) üzenetére


#71562240
törölt tag

Ugyebár nem állította a kolléga sem, hogy ne szabadna az MP3-ról vitázni ebben a fórumban, minthogy eddig se tiltotta senki. Tegyed. Felesleges és indifferens ez a világmegváltó forradalmár hevület holmi "Foobar ABX" játék propagálása érdekében. Nem ezen a játékon múlik, hogy zeneértők fülében, zeneértő rendszereken, de akár a mobiltelefonomon is mekkora különbség van a CD (iletve a lossless) és az MP3 között. Olyan ez a vehemenciád, mint az ismert vicc poénja: "... és akkor lehúzom a bugyiját..., kiveszem belőle a gumit, előveszem a csúzlit, és kilövöm az összes ablakot!" Jeleztem többször is, hogy az értelmes hifista és audiofil értelmes célja nem a minél inkábbi lebutítás, hanem a feljavítás. Megvannak a jó tesztmódszereink, amelyek a minőségek és a különbségek minél erősebb kimutatását segítik, nem vagyunk Placebó Jánosok (és értelmesen tudjuk kezelni a kognitív disszonanciáinkat is).

(#34002) vodkaboy22: Ma is vannak nagyon jó minőségű felvételek, nem állította az ellenkezőjét senki. Arról volt szó, hogy jellemzően mikor készültek leginkább a legjobb felvételek. Tendenciáról volt szó, ahogy blattida is kifejtette. (Abban persze téved, hogy én bármilyen fanatikus is lennék, hehe. :D ) (De persze igaza van, LP fanatikus vagyok... :D )

(#34006) KisTücsök:
Nem kell neked tőlünk tanácsot kérned, nem véletlenül válogatod ki a legízlésesebb ajánlatokat a kínálatból. :) Ez a kettő is bizony odaillik, de a Rotel hirdetése túlárazott, hiszen újonnan se sokkal drágább, és amúgy is a leggyengébb a három közül.
A Myriad kissé frissebb márka, kb. húsz éves, szintén az angolos iskola gyermeke, sok sikeres, igényesen megépített készülékkel az audiofilek körében. Adott árkategóriában az elérhető kompromisszumok közül ők inkább a hang szépsége javára szoktak megalkudni, így néha kevesebb jut a hang energiájára, néha kissé sovánnyá tud válni a hangjuk. Ez érvényes tud lenni a Z142-re is. Nehéz választás lenne az Audiolab és a Myriad között, talán az Audiolab stabilabb, nagyobb léptékű hangja miatt én azt választanám, de a Myriadnak egy kicsit kellemetesebb hangja van, klasszikus-akusztikus zenén talán a Myriad tudna többször elvarázsolni. Nehéz választás, de az ilyesmire mondják, hogy kellemes gond.

[ Szerkesztve ]

(#34011) #56474624 válasza #71562240 (#34010) üzenetére


#56474624
törölt tag

Szerintem nem propagálta az mp3-at, pusztán csak az a topicban rendszerint elhangzó "kissé" pökhendi kijelentés zavarja az embert, hogy ég és föld különbség van mp3 és veszteségmentes között (illetve ugye hogy annál jóval kisebb különbségekért cserélünk kábelt, erősítőt, hangfalat, állványt, helyezgetjük a hangfalat, stb.). Ha így van, akkor az az ég és föld különbség simán átjön egy foobar ABX teszten is. Olyankor persze aztán jönnek a rémgyenge kifogások és szokásos mellébeszélések. :N
Mindegy, nem akarom újra generálni ezt a vitát, csak persze hogy böki az ember csőrét az mp3 kapcsán rendszerint előjövő félrebeszélés, mert az ugye egyenesen eretnekség. Én személy szerint első sorban zeneszerető (másodsorban csak hifista) ember lévén inkább beszerzek egy zenét mp3-ban, mint esetlegesen sehogy.

(#34012) #71562240 válasza #56474624 (#34011) üzenetére


#71562240
törölt tag

Szerintem se propagálta az MP3-at. Nem is állítottam ilyet. Nem is gondoltam ilyet. Mondhatnám nem értem a válaszodat, de persze értem: figyelmetlenül olvastad a szövegemet, és ezért olyasmivel szemben érvelsz, amit én nem állítottam, nem gondoltam.

(#34013) #56474624 válasza #71562240 (#34012) üzenetére


#56474624
törölt tag

Ó dehogynem, hisz te írtad, hogy a hifista célja a maximalizálás. Erre írtam én, hogy szerintem nem mondta ő egy szóval sem, hogy ne lossless-ben hallgasd a zenéket, hanem mp3-ban, tehát hogy ne maximalizálj. (Ha már csak megnyugtatja az embert a tudat, sokkal jobb színben hallhatja a zenéit.) Teljesen lényegtelen dolgot ragadtál ki a mondandójából, hiszen még mindig a mobilról fülhallgatón is égbekiáltó különbség kijelentés (és hasonlóak) az, ami kiverte a biztosítékot, nem pedig az, hogy valaki lossless-ben hallgatja a hifi láncán a zenéit. Ne tessék ennyit mellébeszélni. Tudom, hogy szép politikusi pálya van mögötted, de a hifi topicba talán nem kéne ezt a stílust erőltetni. :N

[ Szerkesztve ]

(#34014) dudika10 válasza #71562240 (#34012) üzenetére


dudika10
veterán

Mellébeszélés? Pipa.
Hülyeség? Pipa.
Magas ló? Pipa.
Ha nem akarok válaszolni, mert abból kiderülne, hogy hülye vagyok, akkor értetlenkedek és megpróbálom a másikat hülyének beállítani? Pipa.

Nem értem, hogy aki azt írja, hogy idézem:
"... de akár a mobiltelefonomon is mekkora különbség van a CD (iletve a lossless) és az MP3 között."
annak miért esik nehezére rászánni 3 percet, hogy berakjon egy 10/10-es ABX tesztet.
Illetve értem, és szerintem sokan értik még rajtam kívül... :)

ps.: egy-egy üzenet nem feltétlenül annak szól, aki meg van jelölve, mint címzett. De ezt valószínűleg egyetlen egyetemen sem tanították, és egyetlen könyvben sem írták az elmúlt 30 évben, az lehet a probléma.

ps2: küldenék egy videót, mindenkinek aki szereti nézni a membránmozgást: [link] ;]

[ Szerkesztve ]

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#34015) DDL válasza #56474624 (#34011) üzenetére


DDL
őstag

Az az baj a pontatlan definíciókkal történő dobálózással, hogy nagyon félrevezető tud lenni. Pl. mp3 és "losslessy" között ég és föld a különbség. Definiálta vki ebben a vitában már, hogy konkrétan milyen mp3 és "losslessy" között van ekkora különbség? Nem emlékszem. Ezért ezt számon kérni sem lehet. Pláne nem úgy, hogy konkrét mp3-as eljárást vesz az összehasonlítás alapjául.

Alább leírok egy még folyamatban lévő hallás fiziológiai kutatás részeredményét:
A szeánsz célja annak megállapítása, hogy a 2*30 fős tesztcsoport mekkora sikerességgel tudja megkülönböztetni a két médiumot és a hallott zenei reprodukciók között van-e érték-élménybeli különbség. Tehát nem annak kiderítése, hogy melyik a jobb!.

1. csoport: hallható különbség 28, nem hallható különbség 4 (2 bizonytalan). Van érték különbség 0, nincs érték különbség 30.

2. csoport: hallható különbség 2, nem hallható különbség 28. Van érték különbség 0, nincs érték különbség 30.

Az 1. csoport tagjai "hifisták", a 2. csoport tagjai átlag emberek.

formátumok

Üdv: DDL

Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html

(#34016) #71562240 válasza #56474624 (#34013) üzenetére


#71562240
törölt tag

Most éppen ugyebár elég feltűnően hazudsz. Nem először. Mondhatnám kár.

[ Szerkesztve ]

(#34017) #71562240


#71562240
törölt tag

Egyébként, ha már témánál vagyunk.
Visszaemlékszem azokra a "boldog békeidőkre", amikor eredeti műsorforrásként (az orsósmagnó korszaka után) ott volt az analóg lemez, annak helyettesítőjeként a kompakt magnókazetta. Akkoriban senki sem állította, hogy a mikrobarázdás analóg lemez tökéletes. Akkoriban senki sem állítota, hogy a kompakt magnókazetta hangminősége ugyanolyan jó mint a lemezé, és hogy ne lehetne rögtön észrevenni a különbséget. Mindenki tudta mi a helyzet, milyen különbségek vannak. Akkoriban még nem a marketingesek szabták meg, hogy mi a jó hang, hanem a befogadók füle-agya. Ráadásul nem volt állandó szövegelés, hogy aki magnókazettára másolja a lemezt, az lop.
Mindehhez képest eljött a digitális korszak. A 80-as évek elején megjelent a CD lemez, és megtudtuk, hogy ez a tökéletesdigitálishangminőség (a marketingesek megmondták). Kiderült, hogy a CD tökéletes (a marketingesek megmondták), és sokan el is hitték (Józsi bácsi, Mari néni...). Majd a CD-nek is megjelent a "magnókazettája", a tömörített zenehallgatási formátumok, leginkább az MP3. Megtudtuk (a marketingesek megmondták), hogy ez ugyanolyan hangminőségű, mint a(z amúgy is tökéletes) CD, hiszen olyan módon tömörít, amit az agyunk nem vesz észre, hiszen az elfedési jelenségek, az információfeldolgozási határok stb. stb. Ma már szinte elsődleges, "eredeti" formátummá vált az MP3 (hiszen ugyanolyan tökéletes mint a CD, a marketingesek megmondták), és aki MP3-ba másolja a CD-t, az lop, hiszen a két formátum egyenértékű. A marketingesek megmondták (és persze az adott formátumokat kifejlesztő mérnökök felolvasták ugyanezt a súgógépről). Brave New World.
Azzal ma már szinte senki sem foglalkozik, hogy az ezek szerint hibátlan CD-hez képest az SACD, a DVD-Audio akkor micsoda? A hangminőségromlást elő nem idéző MP3-hoz képest akkor az Ogg Vorbis, a WMA, vagy a "lossless" formátumok akkor micsoda? Lehetséges a hibátlannál még hibátlanabb? A tökéletesnél még tökéletesebb?
Megyek aludni.

(#34018) #56474624 válasza DDL (#34015) üzenetére


#56474624
törölt tag

A szeánsz célja annak megállapítása, hogy a 2*30 fős tesztcsoport mekkora sikerességgel tudja megkülönböztetni a két médiumot

Nem teljesen világos. Megkérdezték őket, hogy hallanak-e a kettő között hallható különbséget, vagy be is azonosíttatták velük?

(#34019) #56474624 válasza #71562240 (#34016) üzenetére


#56474624
törölt tag

Miben hazudtam, mester? ;] :C

(#34020) DDL válasza #56474624 (#34018) üzenetére


DDL
őstag

Nem teljesen világos. Megkérdezték őket, hogy hallanak-e a kettő között hallható különbséget, vagy be is azonosíttatták velük?

Szerintem érthető voltam és világos. A különbség hallhatósága volt a kérdés, nem pedig annak megállapítása, hogy melyik a jobb. Egyébként tesztlapot töltöttek ki. :)

Üdv: DDL

[ Szerkesztve ]

Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html

(#34021) Pecc


Pecc
őstag

Ezzel a minőségi méregdrága zenehallgatással pusztán az a baj meglátásom szerint, hogy a kicsit is bizonytalan embereket képesek elhúzni a drága világba azok akik ilyeneket birtokolnak, ilyen helyen dolgoznak, akarva/akaratlanul, szóban vagy akár a világhálón fellelhető szakmai anyagok, fórumok olvasásra buzdítással.

Ami nem feltétlenül baj, csak ezért lehet ezeket eladni ennyiért, annyiért, gyártani, újságokban, bemutatókon reklámozni tesztekkel, bármiféle iromány kiadásával alátámasztva stb.

Ez erősen szvsz. Szerintem abban egyetért mindenki, hogy jó lenne legalább itt, nem az ellentétet olvasni és a hülyézést.

[ Szerkesztve ]

(#34022) ozzy711 válasza dudika10 (#34014) üzenetére


ozzy711
őstag

Ez most komoly? Nem koncentrikus, hanem függőleges irányban kitérő ( vagy ez függ a hangszóró dobozba helyzésétől, elforgatásától is? ) a membrán mozgása? Ez nem trükk felvétel?

(#34023) ozzy711 válasza DDL (#34015) üzenetére


ozzy711
őstag

Az mp3 mérete, pedig kevesebb mint a fele a másikénak. Nem beszéltünk akkor még a sima pcm ( wav ) formátumról, aminél szintén hasonló eredmény születne, csak kb. 40%-al még nagyobb a mérte! ( jellemzően az 1400 körüli bitráta miatt ). Érdekes!

(#34024) PuMbA válasza ozzy711 (#34023) üzenetére


PuMbA
titán

Ebben most mi a lényeg? A WAV meg az FLAC az ugyanaz, csak az FLAC tömörítve van :)

[ Szerkesztve ]

(#34025) Patice válasza PuMbA (#34024) üzenetére


Patice
nagyúr

:DDD :Y

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#34026) ozzy711 válasza PuMbA (#34024) üzenetére


ozzy711
őstag

Pont erről beszélek! Az mp3 is ugyanaz mint a flac, csak tömörítve van. ;] Erről megy a diskurzus!

(#34027) #71562240 válasza #56474624 (#34019) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nem ér ennyit az egész, de ha már "kérdeztél", itt van néhány idézet (persze sokrétűbb a dolog, de ez a veleje):

kammerer: "...Felesleges és indifferens ez a világmegváltó forradalmár hevület holmi "Foobar ABX" játék propagálása érdekében...."

Ba cy lus: "Szerintem nem propagálta az mp3-at..."

kammerer: "Szerintem se propagálta az MP3-at. Nem is állítottam ilyet. Nem is gondoltam ilyet..."

Ba cy lus: "Ó dehogynem, hisz..."

(#34028) Ribi válasza ozzy711 (#34022) üzenetére


Ribi
nagyúr

Itt inkább az a helyzet, hogy a kamera lassú + a kódolás miatt is szétcsúszik a kép.
Elvileg egy membrán ilyet nem csinálhat, mert rá van fixálva a tekercsre ami kb 1-2 mm tengely kitérés után felszántaná a tekercset.

[ Szerkesztve ]

(#34029) #56474624 válasza DDL (#34020) üzenetére


#56474624
törölt tag

A szeánsz célja annak megállapítása, hogy a 2*30 fős tesztcsoport mekkora sikerességgel tudja megkülönböztetni a két médiumot és a hallott zenei reprodukciók között van-e érték-élménybeli különbség.

Ez szerinted választ ad az aláhúzott kérdésre? :F

(#34030) #56474624 válasza #71562240 (#34027) üzenetére


#56474624
törölt tag

Én csak azt látom, hogy ugyanazt a szót használtam mp3-nál, amit te a foobar-os abx tesztre vonatkozóan. Te viszont már előtte jöttél ezzel a hifi célja a maximalizálás szöveggel. Ami az mp3 propagálásának (/hallgassuk azt) feltételezése más szavakba öntve. ;)

(#34031) dudika10 válasza DDL (#34020) üzenetére


dudika10
veterán

Aha, értem. Megkérdezték őket.
Ez legfeljebb pszichológiai teszt.
[link]
Egyforma méretű-e a két asztal és a rajtuk levő füzetek?

(#34022) ozzy711:
1. nem szabad mindent elhinni amit látsz. (Erre egy remek példa ez a felvétel is, de az 5 sorral fentebbi link is. Ezért nem fogom megérteni, hogy miért hiszi azt bárki is, hogy a füle becsaphatatlan, amikor teljesen világos, hogy a szeme például nagyon könnyen becsapható.)
2. a hangszóró sok mindenre képes, ha nagyon erőszakolják. (Nem hiába kísérleteznek a könnyű és merev membránokkal.)
3. de, normális esetben koncentrikusan mozog ki-be, és nem vetemedik a membrán (ennyire). Van jópár videó, ahol ez jól látszik. Legtisztább természetesen a sinus.

(#34026) ozzy711: nagyon nem mindegy, hogy winrarral tömöríted a fileokat, vagy a bitek felét elhagyod.
A winrarral tömörített bitre pontosan visszaállítható (ami persze nem igaz se elméletileg, se gyakorlatilag egyesek szerint ;] ).

[ Szerkesztve ]

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#34032) Ribi


Ribi
nagyúr

Azt próbálta valaki, hogy wav->flav->wav konverzió után hasonlít-e az eredetire?

(#34033) PuMbA válasza Ribi (#34032) üzenetére


PuMbA
titán

Nem hasonlít, hanem megegyezik. Audacity-vel simán megnézheted úgy, hogy beimportálod az eredeti és az "flac-s" WAV-ot és az egyiket invertálod, majd kivonod egymásból a kettőt és ha semmi nem marad akkor egyezik :)

[ Szerkesztve ]

(#34034) mp54 válasza #56474624 (#34013) üzenetére


mp54
senior tag

Tudom, hogy szép politikusi pálya van mögötted, de a hifi topicban talán nem kéne ezt a stílust erőltetni.
És neked...?

(#34035) #71562240 válasza #56474624 (#34030) üzenetére


#71562240
törölt tag

Néha furcsa véletlen egybeesések történnek...
Egyébként korábban is a Foobar ABX játék kapcsán került elő az a bizonyos "a hifista célja a maximalizálás" szövegem, tehát már csak ezért sem lehetett volna ez a szöveg az MP3 propagálásának feltételezése, no és persze egyébként se lehetett volna.

[ Szerkesztve ]

(#34036) ozzy711 válasza PuMbA (#34033) üzenetére


ozzy711
őstag

Elhiszem, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a fentiek szerint egy átlag 70-80 mb-os wav "élevezeti faktora" megegyezik egy kb. 15-20 mb-os 320-as mp3-éval. Nekem ez a furcsa!

(#34037) AMDFan válasza DDL (#34015) üzenetére


AMDFan
addikt

És mit gondolsz mi lett volna az eredményt, hogy ha ugyanazt a 2 flac filet játsszák le nekik? Ugyanez :) A hifista egojában benne van, hogy ha nem hall különbséget az mp3 és a flac között akkor ő kevesebb lesz/rosszabb a hallása stb. Ez tévút, ez a teszt pedig semmit nem mondd meg, csak a hifista és átlagember közti különbséget. A hifista különbésget AKAR hallani.

(#34038) #56474624 válasza #71562240 (#34035) üzenetére


#56474624
törölt tag

Mi köze van a maximalizálásnak ahhoz, hogy megcsinálsz egy foobar ABX-tesztet? Semmi. :N
Tehát ha jóindulatúan feltételezem, hogy nem logikátlanul hordasz itt össze dolgokat, akkor az a maximalizálós szöveg ugye az mp3-hallgatásra vonatkozott.

[ Szerkesztve ]

(#34039) Alpee válasza ozzy711 (#34026) üzenetére


Alpee
aktív tag

Az igaz, audióformátum mindegyik... :DDD

(#34040) AMDFan válasza #71562240 (#34017) üzenetére


AMDFan
addikt

Kerülöd a forró kását, semeddig sem tartana egy ilyen ABX-et megcsinálnod, sőt gyanítom már csináltál is, csak ugye kínos lenne bevallani az eredményt. Ugyanúgy ahogy tavaly, most is csak a szavakkal dobálózol (ide be lehet helyettesíteni pejoratívabb szót is) és hülyének nézel másokat akik tudják miről beszélnek.

(#34020) DDL: ehhez még annyit, hogy ABX teszten sem kell megmondanod melyik a jobb. Egyszerűen hallani kell a különbséget és rábökni, hogy melyik kettő szól egyformán.

[ Szerkesztve ]

(#34041) #71562240 válasza mp54 (#34034) üzenetére


#71562240
törölt tag

Te mindig a legjobbkor érkezel! Ld. még zenekari tutti... :R :D

(#34040) AMDFan: Azért éppenséggel eltartana egy ideig. Foobar telepítése a számítógépre, Foobar beállítása, tesztanyagok elkészítése megfelelő konvertáló szoftverrel korrekt kísérleti körülmények között, tesztek lefolytatása korrekt kísérleti körülmények között, Foobar uninstallálása a számítógépről, számítógép megtisztítása rendszerkarbantartó programmal a registry-ben és egyéb helyeken maradt programmaradványoktól... Mindezt pusztán azért, hogy "bebizonyítsam" magamnak, hogy nem vagyok nap mint nap érzéki csalódások alá eső Placebó János? Ne hidd, hogy "titokban" megcsináltam.

[ Szerkesztve ]

(#34042) mp54 válasza #71562240 (#34041) üzenetére


mp54
senior tag

Ez nem semmi....Emlékszel még a zenekari tuttira....

(#34043) dudika10 válasza #71562240 (#34041) üzenetére


dudika10
veterán

A mentegetőzés legalább egy nagyságrenddel több időt vett igénybe az életedből. :)

[ Szerkesztve ]

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#34044) Slownz válasza DDL (#34015) üzenetére


Slownz
senior tag

Egyébként szólok, hogy ez tipikus pszichológiai teszt, sok köze nincs a vitához. Itt csak annyit mérnek, hogy az adott csoportba tartozók (jelen esetben hifisták kontra "átlagember") hall-e különbséget két médium között. Ez a teszt egyébként akkor lenne számomra érdekes, ha pont az lenne, hogy mondjuk két megegyező fájt játszanak le és az egyik csoport mégis vél hallani különbséget, akkor jönne ki gyönyörűen a placebo hatás (ötletet is adták, pont egy ilyet kéne megvalósítani).
De még ha eltérő médiumok voltak (ami valószínűsíthető), akkor se bizonyít semmit, csupán azt, hogy vannak a "hifista" attitűddel rendelkezők, akik ennek az attitűdnek megfelelően ikszelgetnek.

Egyébként pont ennek az eljárásnak a korrektebb módja az ABX teszt, hiszen ott van kontroll, ami kizárja a placebo hatást. (legalább is minimalizálja a véletlenszerűséget)
Ha már ideálig eljutottunk, már csak egy lépcsőfok az ABX teszt ;]

Amúgy nekem sokkal izgalmasabb egy topic, ha vélemény eltérések, viták, eszmecserék vannak, mintha mindenki egyetértenek. Szívesebben olvasok ilyesmit, sokkal többet tanul belőle az ember, mintha homokba dugná a fejét. Viszont az tény, hogy fontos a hangnem, én speciel nem személyeskednék senkivel, eddig se tettem.

(#34045) ozzy711 válasza Alpee (#34039) üzenetére


ozzy711
őstag

Ugye? :D

(#34046) PuMbA válasza ozzy711 (#34036) üzenetére


PuMbA
titán

Nekem nem :) Konvertáld le az SACD-det MP3-ba és hallgasd úgy meg, hogy közben képzeld azt, hogy az SACD-t hallgatod és kiderül, hogy mi a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#34047) vodkaboy22 válasza #71562240 (#34041) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Ohh látom még az informatikához is alig értesz... Foobar nem hagy registry kulcsot, mert "hordozható" program. Mit kell beállítani rakd be a számokat azt uccu neki...
Egy érvet elfogadtam volna, de azt pont nem soroltad fel ... : nincs neked megfelelő DAC/hangkártya ami minőségi hangot adna.

[ Szerkesztve ]

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#34048) vodkaboy22 válasza Slownz (#34044) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Igaz bár psziho tesztnek is érdekes, mert így hirtelen nem látom sok értelmét ebben a formában :C

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#34049) andorra


andorra
őstag

Jó kenne szó szerint beidézni, de nincs a birtokomban, ezért emlékezetből idézem, Darvas László (Hi-Fi Magazinban megjelent) kitűnő eszmefuttatását az Audiofilek elleni "szokásos" támadásokról:
Az a kegyakoribb vád az -úgynevezett- Audiofilek ellen, hogy olyan apró kölünbségekért hajlandók áldozni viszonylag nagy összegeket (ezt én most önkényesen kiegészíteném azzal, hogy fáradságot, energiát), amit az átlag zeneghallgató meg sem hall, vagy ha meg is hallja, nem sokra értékeli. (Ennek oka, hogy nincs hozzá elég jó hallása, elég jó rendszere és többnyire olyan zenét hallgat, amelynél ennek kisebb a jelentősége. Ezt a zárójeles megjegyzést én fűztem hozzá.)
Képzeljük el a következő gondolatkísérletet! Tegyük le a Lánhíd lábához az első Edison féle gramafont. Tegyük mellé sorba azokat az újabb lemezjátszókat, amik utána következtek. Az egymást követő példányok között egészen apró különségek vannak, mindegyik csak egy hajszállal jobb az előzőnél. A sor vége valahol Az Andrási út végén a Millenumi Emlékműnél lesz. Aki viszont az első és az utólsó lemezjátszó közti órdító különbséget sem hallja meg, azon már a fülorvos sem segít.

[ Szerkesztve ]

(#34050) #71562240 válasza vodkaboy22 (#34047) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nem tudtam, hogy a Foobar "hordozható" program. Még sose próbáltam használni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.