Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#120001) fererencz89 válasza denesdr (#119996) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Egészséges dolog PC-ről szabályozni közvetlenül egy végfokot? Meg eleve SQ??? :)

VoidXs
Hangerő állítás jó, ha van, a PC már eleve a DSP kütyüt váltotta ki. Fejhallgatót is kell hajtson ez a valami.

lezso6
De ha minden sztereó (DAC, végfok), hogyan tudom majd a SUB-ot külön kezelni?
Ahogy én olvastam, ezeken a SUB-okon a high level output nincs szűrve, ahhoz ugyanis valami komoly hangváltó szerű izé kell, ami borít mindent a szatelliteknél hangzásban, impedancia, fázis,... Tehát elvileg megkapja a teljes tartományt, nincs HPF. Avagy nem??

Nem szotkam hibázni.

(#120002) lezso6 válasza fererencz89 (#120001) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ja igazad van, akkor valószínűleg rosszul tudom, mert a nagy jel vágása tényleg para. Én vonalszintű ki és bemenetekkel használtam subot, aktív hangfalakkal, abból indultam ki, azt tudja vágni a szub.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120003) denesdr válasza lezso6 (#120000) üzenetére


denesdr
addikt

Alapvetően az az ajánlott megoldás a legjobb hangminőségért, ami figyelembe veszi a hangsugárzók és a szoba adottságait. Amúgy főleg ezeknél az analóg sub váltóknál nincs olyan, hogy XY Hz és alatt csak ez, felette csak az szól, mert leggyakoribb a 12 esetleg a 24 dB/oktáv váltás, ezek messze állnak a brickwall szűréstől.. De ezt is hiába teszed rá, mert ha a szobában valamelyik hangsugárzó átvitele nem egyenes (mert ugye most nincs külön-külön EQ), akkor könnyen el tud mászni a váltás akusztikus része.

(#120004) denesdr válasza fererencz89 (#120001) üzenetére


denesdr
addikt

Hahaa, SQ mindenek felett. ;] Ha csak PC-d van forrásnak, akkor legjobb, ha közvetlenül kötöd rá a végfokot, bár sokan ezt szentségtörésnek vélik, mondván, hogy digit hangerőszabályzás és tsai nem SQ-ra való. :))

[ Szerkesztve ]

(#120005) BIGi75 válasza fererencz89 (#119995) üzenetére


BIGi75
senior tag

Térhatású hang későbbiekben sem opció a nappalidban? Mert akkor érdemesebb lenne talán mégis HM processzor, vagy inkább preout-os AVR, hogy bővítés esetén már ne kelljen már újabb végfok.

(#120006) lezso6 válasza denesdr (#120003) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Az általában nem jó, ha egyszerre szól a szub és szatelit, legalábbis aktív stúdió monitoroknál ez alapvető szabály. Mert így a szatelit hangfalak jobb hangminőséggel hálálják meg hogy levetted róluk a terhet. Persze nyilván itt most nem brickwall váltásról van szó. :D A keresztváltás körül, egy kis tartományban egyszerre fognak szólni.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120007) denesdr válasza lezso6 (#120006) üzenetére


denesdr
addikt

Ja, egyszerre fognak szólni, ha valamilyen égi szerencse folytán sikerül összehoznod őket a sub nagyon harmatos, analóg potis képességeivel. ;]

(#120008) denesdr válasza BIGi75 (#120005) üzenetére


denesdr
addikt

AVR vagy HM procinak személy szerint akkor látom csak értelmét, ha valaki szeretne Atmost és/vagy más forráseszközt is szeretne használni mint PC. Esetleg soksubos felállásban gondolkodik (ez nem tudom mennyire megoldott PC-n). De ugye PC-n kívüli forrás esetén az EQ az AVR/proci dolga, ezt is érdemes szemelőtt tartani.

[ Szerkesztve ]

(#120009) orbano válasza fererencz89 (#120001) üzenetére


orbano
félisten

micsoda? kizártnak tartom, hogy itt ne lenne vágva az erősített bemenet: [link]
és ez egy sima hípex modul.
denesdr?
áhh, csak googléznom kelett volna, ilyesmit keresek én is amúgy.

[ Szerkesztve ]

A vér nem válik VAZZE!™

(#120010) denesdr válasza orbano (#120009) üzenetére


denesdr
addikt

A magas jelszintű bemenet természetesen vágva van, de csak LPF van rajta, azaz csak a mélynyomót szűri, magyarán HPF-t nem ad, nyilván, mert a többi hangszórót nem a Hypex hajtja. Tehát a többi hangszóróhoz a Hypex modulon kívül kell megoldani a szűrést, Troels ezt passzív váltóval oldotta meg.

[ Szerkesztve ]

(#120011) fererencz89 válasza orbano (#120009) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Most nem értelek. :D
Én mezei aktív sub-okról beszéltem. Ha high level bemeneten eteted, magának ágja a magasakat, ahogy beállítod (ki is lehet némelyiknél talán iktatni), de ezzel szinkronban nem fogja a high level kimenetről vágni a mélyet, ugyan azt a teljes értékű jelet kapod onnan, mint az erősítőből. Kivétel lehet az az eset, ahol eleve egy gyárilag összerakott 2.1 egységről van szó.

#120005BIGi75:
Alapvetően nem szeretnék sokcsatornás megszólalást. De ha ez a járható út az én esetemben, nem vetem el.

Nem szotkam hibázni.

(#120012) orbano válasza fererencz89 (#120011) üzenetére


orbano
félisten

Akkor már én sem értem mit akarsz és mi a gond :D :B Jaaa az, hogy te keresztváltót szeretnél a kettő közé. Van olyan aktív szub ami tudja ezt is vonal szinten.

[ Szerkesztve ]

A vér nem válik VAZZE!™

(#120013) fererencz89 válasza orbano (#120012) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Valahogy úgy. Láttam már én is olyat, de nem vagyok benne biztos, hogy az töredéknyire is van olyan jó megoldás, mint külön csatornaként kezelni a sub-ot, és orrba-szájba paraméterezni PC-n. :D

De az is lehet, hogy simán betolok egy sub-ot, erősítőből párhuzamosan megy a 2.0, és a sub párhuzamosan kapja a high level jelet, majd EQ-val lefaragom a mély többletet, nem is váltok/szűrök különösebben, és a végén ez is működni fog. :)

Nem szotkam hibázni.

(#120014) denesdr válasza orbano (#120012) üzenetére


denesdr
addikt

Biztos van olyan, de az azt jelenti, hogy a sub erősítője (ami ebben az esetben több utas) fogja hajtani a fő hangsugárzókat is. Na most akkor ilyen helyzetre minek is a magas jelszintű bemenet? ;]

(#120015) orbano válasza denesdr (#120014) üzenetére


orbano
félisten

miért hajtaná? az ilyenek vonal szinten vágnak

A vér nem válik VAZZE!™

(#120016) BIGi75 válasza fererencz89 (#120013) üzenetére


BIGi75
senior tag

Adok egy külső hangkarit, éppen fiókban pihen 2ő, az megoldja. Ráadásul az 1ik távis, 600 ohmos fejeskimenettel.Eskü SQ:DDD

(#120017) denesdr válasza fererencz89 (#120013) üzenetére


denesdr
addikt

Nálad viszonylag szerencsés a helyzet, mert a fő hangfalak szobai mélyátvitele a mély frekik felé leejtős (ami a váltás szempontjából gyakorlatilag egy HPF-nek felel meg), amit akár ki is tudnál tölteni egy subbal, magyarán egy kis szerencsével hozzáadott HPF nélkül is lehetne elfogadható sub integráció. Ázért valamennyit biztosan kellene vágni a subon, de azon meg szokott lenni általában LPF, még ha csak analóg is.
Persze plusz HPF hiányában a fő hangsugarzók nem fognak az idáig rájuk érkező mélytől tehermentesülni, mert ugyanazt a sávot fogják megkapni, mint sub nélkül.

(#120018) denesdr válasza orbano (#120015) üzenetére


denesdr
addikt

De ha vonal szinten vág, akkor a kimenet is vonalszintű lesz, az meg nem hajt meg egy hangfalat, tehát kell még valamilyen erősítő.

(#120019) denesdr válasza orbano (#120015) üzenetére


denesdr
addikt

Magyarán a sub elektronika vagy nem vágja a fő hangsugárzók felé menő jelet és nem ő hajtja a fő hangfalakat (tehát a magasszintű jel csak átmegy rajta érintetlenül a fő hangfalak felé) vagy vágja, de akkor kell még egy plusz erősítő is, ami a fő hangfalakat hajtja (mivel a vonalszintű vágáshoz át lett konvertálva benne a magasszintű jel vonalszintűvé). Ha ez utóbbi eset áll fenn és magas jelszintű a subon a bemenet, akkor gyakorlatilag 2 erősítőt kell használnunk a fő hangfalak hajtásához plusz a subnak a saját erősítőjét, azaz így összesen hármat, egy amelyik a subot hajtja a magas jelszintű bemeneten, egy másik amelyik a fő hangfalakat hajtja és ugye a sub saját erősítője.

[ Szerkesztve ]

(#120020) kutyek válasza denesdr (#120019) üzenetére


kutyek
senior tag

legjobb ezt tisztán digitálisan hajtani, és hamár, akkor why not wireless? [nubert X-connect]. Nem kell plusz köröket futni a dekódolással (atmos, TrueHD stb), digit stream-ek multiplexelésével, transzportjával, időzítésével - ezt megoldja a rendszer.

Sub: [link] appból állítható LPF/HPF, PEQ, szoba kalibráció stb.

(#120021) lezso6 válasza denesdr (#120007) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Miért lenne az nagyon harmatos? Meg milyen analóg poti? Az általában csak hangerőre meg LPF-re szokott lenni poti, ezen kívül egy fázisfordító kapcsoló meg egy HPF kapcsoló fixen 85 Hz körül. Kb az összes stúdió monitornál ennyi. Na most ha pro audioba elég, akkor gyakorlatilag bárhova. Az akusztika sokkal fontosabb.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120022) denesdr válasza lezso6 (#120021) üzenetére


denesdr
addikt

Mondjuk egy teljesen DSP vezérlésű rendszerhez képest harmatos az a pár poti.
A "kb az összes stúdió monitor" inkább annyit jelent, hogy legolcsóbbakon, a komolyabbak/drágábbak szinte mind DSP-sek már, kivéve a maradi gyártók termékeit, mint az ATC stb.

(#120023) lezso6 válasza denesdr (#120022) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Dehogy harmatos. Persze nem árt, ha van DSP, valamivel jobb lehet tőle, de egy sima hangfalhoz képest (ahol ma már tényleg musthave) semmit nem hoz subwoofer viszonylatban. Egy szubnál az elhelyezés meg az akusztika az elsődleges,.

Nagyon drágáknál van opció DSP-re, pl Neumann meg Genelec. De amúgy meg Adam, Eve, KRK, Mackie, Presonus, JBL, Dynaudio, Yamaha, Kali stb mind azt tudja, ami leírtam, szóval gyakorlatilag kb az összes stúdió monitor. :) Az ATC meg egy külön állatfaj. :D

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120024) denesdr válasza lezso6 (#120023) üzenetére


denesdr
addikt

Jólvan, jó tekergetést, nekem akkor is harmatos marad a potizás a DSP-hez képest. Részemről ennyi a téma.

(#120025) lezso6 válasza denesdr (#120024) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ez nem bringa hogy folyamatosan tekergetni kell. :D Egyszer beállítod, örülsz, ennyi, gyorsan megvan. Slusszpoén, hogy habár fix szokott lenni a HPF, az LPF-et nem feltétlenül ugyanannyira fogod beállítani, mert valamikor kicsit alatta vagy felette szól jobban.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120026) fererencz89 válasza lezso6 (#120025) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

De amit vázoltam, ott nincs HPF. Gondolom az is sokat hozna. Vagy már nem értem, mitől van itt feszültség. :D

Kitagadnának (bár már így is számkivetett vagyok :DDD) a hifis társadalomból, ha dobnám a "hifi beütésű" DAC-amp-ot, az ájdiofíl angol sztereó erősítőt, és vennék az árukon egy böszme, lenézett mozivasat, ami bővelkedik bemenetekben/szolgáltatásokban? :F :)

[ Szerkesztve ]

Nem szotkam hibázni.

(#120027) denesdr válasza fererencz89 (#120026) üzenetére


denesdr
addikt

Azért, mert leharmatosoztam a potméteres subintegrációt. :D Nyilván a semmitől jobb, nem akartam senki kedvét elvenni.

(#120028) lezso6 válasza denesdr (#120027) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Mert úgy néz ki, hogy sosem használtál ilyet, ugyanis működik, nincs vele semmi gond. Felesleges sznobizmus a DSP-s keresztváltás egy subwoofernél. Így is elég baj van subwooferrel, de gyakorlatilag sosem az, hogy analóg potit kell tekergetni és bárcsak DSP-vel váltana.

Én ezt kb olyasminek tartom, mint azt amikor valahol említettem, hogy balanced kimenetű DAC-ot keresek, aztán jött az okoskodás, hogy az harmatos meg nem is igazi balanced, mert az egész DAC-nak kell annak lenni.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120029) lezso6 válasza fererencz89 (#120026) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ha nem lehet megy a HPF az erősített jelen, akkor annyiban bukta, hogy egyszerre fog szólni minden, ami nem feltétlenül jó, bár lehet működhet. Vagy az erősítő elé kötöd be, mert a vonalszintűből már le tudja vágni a mélyet, csak akkor meg a hangerőszabályzással lesznek gondok. És ha valami miniDSP jellegű megoldást szeretnél, hogy külön DAC-ról menjen a subwoofer, ugye akkor is megoldandó probléma a hangerőszabályzás.

De ugye korábban is mondtam, hogy ha az a probléma, hogy ha 40-60 Hz között kioltás van, akkor a subwoofer nem biztos hogy megoldás lesz. :D Max akkor ha máshol helyezed el, mint a sztereó hangfalakat, s lehet kettő subwoofer is kellhet.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120030) denesdr válasza fererencz89 (#120026) üzenetére


denesdr
addikt

Ha nem tervezel sokcsatornás rendszert használni, akkor én inkább egy miniDSP Flex-et javasolnék, ez lehetne a forrásválasztó/DSP-s main-sub crossover és szobakorrekció/DAC/előfok egyben.

(#120031) denesdr válasza lezso6 (#120028) üzenetére


denesdr
addikt

"Felesleges sznobizmus a DSP-s keresztváltás egy subwoofernél."

LOL. Hifi műszaki szemmel topik 2023. Szerintem szólhatnánk VoidXs-nek vagy épp a high-end stúdió monitorok gyártóinak hogy nyugodtan hagyjanak fel a szoftvereikkel, mert csak sznobizmus az egész, nem kell jobb a potmétereknél.

(#120032) denesdr válasza lezso6 (#120029) üzenetére


denesdr
addikt

Egy (vagy több) subnak többek között pont az a haszna, hogy például olyan helyre tudjuk rakni, ahol nem lesz kioltás úgy mint mondjuk a fő hangsugárzóknál és a fő hangsugárzókról HPF-fel leszedve a problémás sávot, ráküldhetjük a subra.

(#120033) orbano válasza denesdr (#120019) üzenetére


orbano
félisten

várjál itt két dolog keveredik. beszéltünk a magas szintű bemenetes megoldásról, aztán mondtam, hogy egyszerűbb a keresztváltós. az nyilván vonalszintű bemenetet vár alapesetben és azt ad tovább. ergo egy meglévő rendszerbe tudod integrálni.
hogy most egy szub tudja-e mindkét "üzemmódot", az irreleváns.

A vér nem válik VAZZE!™

(#120034) fererencz89 válasza denesdr (#120032) üzenetére


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Én eszerint az elmélet szerint tervezek most lépni.

Nem szotkam hibázni.

(#120035) lezso6 válasza denesdr (#120031) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Szerintem jó lenne, ha kicsit konstruktívabban állnál hozzá, mert ez az általad képviselt fotelharcos attitűd nem vezet sehova.

Kontextusból kiragadva az idézett mondat általánosságban nem igaz, viszont itt pont az volt a kontextus, hogy szerinted mindenképp kell DSP-s váltás, mert a többi harmatos. Igen jó lenne a DSP, csak az mocskos drága lesz ám, miközben alig hoz valamit, főleg az ő esetében, ahol lehet a subwoofer se segít.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120036) lezso6 válasza denesdr (#120032) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Erről beszéltem. Anno ezért kellett így elhelyeznem a Sub8-at. :D Próbáltam mindenhol, de csak ott volt jó. Csak ugye ha fererencz89 nem teheti akárhova, akkor nem garantált megoldás a subwoofer. Nem egyszerű ez.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120037) denesdr válasza orbano (#120033) üzenetére


denesdr
addikt

Bocs, nem láttam külön line-level be/kimenetű crossover hozzászólásodat.

fererencz89 #120034
Jó megközelítés szvsz.

(#120038) lezso6 válasza orbano (#120033) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

A vonalszintű az tök jó, csak ugye itt meg az a probléma, hogy az erősítő hangerőszabályzóját nem használhatod, hisz az nem hat a subwoofer hangerejére.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120039) denesdr válasza lezso6 (#120035) üzenetére


denesdr
addikt

Egy szóval sem írtam, hogy mindenképp DSP kell. Azt írtam, hogy szerintem fapad a potméteres állítgatás, ha ez nem így jött volna le, akkor most tisztázva van remélem. Nekem személy szerint kellene DSP, mert már létezik, hozzáférhető és szeretem azt amit csinálni lehet vele.

(#120040) denesdr válasza lezso6 (#120038) üzenetére


denesdr
addikt

Line-level váltásnál a hangerőszabályzás az előfokban van, ami hat a fő hangfalakra is meg a subra is. Miért ne hatna a subra?

(#120041) lezso6 válasza denesdr (#120040) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Mert így van kötve:

forrás -> sub -> erősítő -> hangfalak.

Jön a vonalszintű jel valahonnan, bemegy a subwooferbe, az levágja magának a mélyet, s csak a maradékot küldi tovább az erősítőnek.

Ezért kell a sub elé valamilyen hangerőszabályzó megoldás. Vagy olyan erősítő, amin van sub kimenet, talán az lenne a legelegánsabb. A legjobb meg az általad említett miniDSP Flex vagy hasonló, s akkor párhuzamosan lenne a kettő, csak az jó drága is ugye.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120042) denesdr válasza lezso6 (#120041) üzenetére


denesdr
addikt

Egy rendes sat-sub line-level váltás így néz ki:
Forrás -> előfok (itt szabályozzuk a fő hangerőt) -> line-level váltó -> a fő hangsugárzók végfoka és a sub line-level bemenete.

[ Szerkesztve ]

(#120043) lezso6 válasza denesdr (#120042) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Csak ugye a legtöbb sub saját maga is tud váltani, mint írtam, stúdió monitoroknál ez az alap, hogy van rajta vonalszintű minimum sztereó bemenet és kimenet, de a drágábbakon átmehet 5-7 analóg csatorna is. :D

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120044) denesdr válasza lezso6 (#120043) üzenetére


denesdr
addikt

Oké, egy stúdióban a keverő az előfok, ahol a fő hangerőt állítjuk, ez kihat a fő hangfalakra és a subra is, hol a gond? Még mindig nem látom, hogy miért ne hatna a hangerőszabályzás a subra.

Amit írtál "forrás -> sub -> erősítő -> hangfalak" , bullshit. A subot nem közvetlenül a forrásra kell kötni, ha van másik erősítőnk amin hangerőt szabályzunk.

[ Szerkesztve ]

(#120045) lezso6 válasza denesdr (#120044) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Az lehet gond, hogy ha eddig az erősítő hangerőszabályzóját használta, akkor az nem már nem lesz opció line-level váltás esetén. Azaz kelleni fog külön valamilyen előfok erre a feladatra, ahogy írtad.

Dehogy bullshit, forrás = vonalszintű forrás, ami lehet DAC, előerősítő, akármi, leírtam. Nálam is meg sokan másoknál is így működik, csak aktív hangfalakkal. Megint kontextus nélkül ragadsz ki dolgokat, hogy beleköss vagy nem olvasod el figyelmesen amit írok. :(

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120046) denesdr válasza lezso6 (#120045) üzenetére


denesdr
addikt

Ha úgyis csak PC a forrás, akkor legolcsóbb megoldásnak kell még egy DAC, amire a subot lehet kötni és így akár megvalósulhat a teljes DSP-s váltás is és a PC lenne a fő hangerőszabályzó.

(#120047) denesdr válasza lezso6 (#120045) üzenetére


denesdr
addikt

Nem ragadok ki semmit. Miért kötnénk a forrásra a subot, ha mellette van még egy erősítőnk, amin a fő hangfalak hangerejét szabályozzuk?

(#120048) rostiron


rostiron
őstag

Sziasztok.
Egy bugyuta kérdést szeretnék feltenni :D .
Egy [rotel 935bx] erősítőnél a két hangfalat B&W DM602 a "direct speakers" vagy a " remote speakers" -be kell kötni ?

Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,

(#120049) lezso6 válasza denesdr (#120046) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Legolcsóbb megoldás, ha a subwoofer vált, mert akkor még DAC sem kell.

PC-s (pl vindózos) hangerőszabályzást inkább ne, tapasztalat. :B

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#120050) lezso6 válasza denesdr (#120047) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Mert másképp nem tudsz a subwooferrel vonalszintű keresztváltást végezni.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.