2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?

Gondolkodjunk egy kicsit, mielőtt a GND-pontokat összekötjük egymással!

[ ÚJ TESZT ]

Miről van szó?

A „melyik áram merre folyik?” című játék szükségessége abból ered, hogy a kapcsolási rajzok általában az összes földpontot ugyanúgy jelölik. Azonban ezeket mégsem érdemes akárhogyan összekötögetni, mert a valóságban a vezetékek ellenállása nem nulla, ahogyan induktivitásuk sem, így a rajtuk átfolyó áram feszültséget ejt a vezetékeken.

Ezért sokszor kifejezetten nem szerencsés, ha több áramot húzunk közös vezetéken, és így az egyik hibafeszültségét akaratlanul bemérjük a másik kiindulópontjába. Ground plane alkalmazásakor szintén fontos meggondolni, melyik áram merre keresztezi egymást, és esetleg némely földvezetéket érdemes kiemelni a ground plane-ből, vagy változtatni az áramköri blokkok elhelyezkedésén.

Hogy mikor kell erre figyelni? Mondjuk egy akkutöltő tervezésénél nem fogok ezen gondolkodni, de pl. a legegyszerűbb fejhallgató erősítő esetében már igen. Nagyfrekvencián pedig a kis vezetékinduktivitások is nagy impedanciát jelenthetnek, így ott is fontos lehet a jelenség. A témát hifi elektronikán mutatom be, de a leírtak általánosan igazak minden áramkörre, beleértve a digitálisakat is.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy ez az egész csupán szőrszálhasogatás, ne tegyük! Adott esetben akár annyit is számíthat, mint maga a kapcsolás megválasztása. Vagy gerjedést, illetve egyéb diszfunkcionalitást okozhat, vagy teljesen működésképtelenné teheti az áramkörünket (pl. nagyfrekvenciás digitális áramköröknél). Ha a kiváló minőség elérése a cél, akkor pedig a nüanszok is sorsdöntők lehetnek!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.