Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44101) #10726912 válasza RetepNyaraB (#44099) üzenetére


#10726912
törölt tag

Ha a Jamok mély brümmögése bosszant, akkor próbáld meg a reflex csöveket betömni, be dugítani, befalazni úgy, hogy az ne látszódjon, ha eltávolítod a beavatkozást...sokszor szokott segíteni, pontosabb mély, s kevesebb is egyben, mindemellett, megszűnik a kiemeléseknél hallható doboz zörej-búgás-döngés.
Egy próbát megér, nem kell fullra tömnöd elsőre, elég egy-egy pár zokni pl a reflex csőbe (nem röhög, keress nem lábszagost!! :)) ), később pl nyersgumival tegyél rá egy falapot, s így a gumival tapaszd be teljesen (bár ilyenkor elő jöhetnek a hangszórók alatti esetleges kifújások, ezeket ellenőrizd kézzel, vagy p.l. öngyújtó lángját figyelve).
Tapasztaltam már ilyen esetben jelentős javulást, próbáld ki!
Azért teszem offba, mert barkács szinten kísérleteztem, bár nekem jobb lett az adott hangfal, ez nem szakmailag, mérésekkel megalapozott és nem is ide való.

(#44102) AMDFan válasza blattida (#44100) üzenetére


AMDFan
addikt

Szerintem meg alapvetően egy nagyzenekart "visszaadni" az nem csak hangminőség kérdése. A Genelec hangminőségben más kategóriát képvisel mint a Klipsch, de más a felhasználási területe is. Az egyik egy böhöm álló hangfal, a másik pedig egy közeltéri monitor. Nekem jobban esett nagyzenekart hallgatni a Klipschen, sőt alapvetően az a véleményem, hogy nagyzenekart álló hangfalak és main monitorok tudnak megfelelően visszaadni. Az okát nem tudom, én így hallottam.

(#44101) Tiger.huhhhh: át kell helyezni hosszába nem tömögetni a reflenyílást. Lehet a fizikával erősködni, de a végén úgyis ő fog nyerni. Ekkora álló dobozt keresztben, "faltól falig" hallgatva a végeredmény nem lehet más mint búgás. Ez akkor is így lenne ha 1 millás hangfalat hallgatna. Vagy venni egy állványos 2 utast, ami nem megy le 40Hz-ig. Annak meg még kicsit jót is fog tenni a kiemelés. Én is átmentem ezeken a dolgokon egy pontosan ugyanekkora szobában.

[ Szerkesztve ]

(#44103) #71562240 válasza RetepNyaraB (#44099) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nekem is megvan még Dr. Zell telefonszáma...

Azt írtam, hogy örülj, hogy a te Jamo-d (és mellesleg még a sorozat egy-két másik tagja is) a mélyerősebb típusúak közé tartozik, mert egyébként általában a Jamo-k szárazabb (most hozzáteszem: "visítósabb") hangúak szoktak lenni. De ezt a szárazabbat nem a tiedre írtam, a tied mélyerős.
20m2-es szoba "rengeteg" tér egy állódoboz számára. Egy beépített szubbasszussal rendelkező Jamo 606 számára talán kicsit kevés hely, de még ez sem igaz szerintem, hanem a szobaakusztikádat kellene rendberakni. A szobaakusztikádat akkor is rendbe kell rakni, ha veszel egy kevésbé döngetősebb hangdobozt. Akkor is döngős marad a szobaakusztikád, ami rengeteget ront a hangon. Ezt mindenképpen meg kell oldanod, akármilyen hangdobozod is van, még ha állványos is.
Tehát ha most az állódobozról állványosra váltasz, akkor küldöm Dr. Zell-t, ami NEM BIZTONSÁGOS!

Egyébként, amit a Kistigris mond, az is értelmes, megfelelő szivaccsal tömködve a reflexnyílást, széleskörűen hangolhatod a mélyátvitelt. De az se oldja meg az akusztikai problémáidat, amiket meg KELL oldani.

[ Szerkesztve ]

(#44104) blattida válasza AMDFan (#44102) üzenetére


blattida
nagyúr

Hanem még minek a kérdése? :F Minden olyan jellemző, ami befolyásolja az adott hangsugárzó hangját és belőle is fakad, az a hangminőség tárgykörébe tartozik.
Értem egyébként, amiről beszélsz, de az pusztán nyers fizika és egyszerűen a közeltéri hallgatásból fakad, nem a genelec-ből vagy más produktumból.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#44105) AMDFan válasza blattida (#44104) üzenetére


AMDFan
addikt

"az pusztán nyers fizika és egyszerűen a közeltéri hallgatásból fakad, nem a genelec-ből vagy más produktumból."

Igen egyetértünk, de azért ebből nem szabad levonni egy olyan következtetést, hogy bármilyen böhöm álló hangfalon jobb nagyzenekart hallgatni mint a bármilyen közeltérin :) Szóval azért a produktum igenis számít, a hangminőséggel együtt. Azt viszont nem gondolnám, hogy minden ami befolyásolja a hangját az a hangminőség tárgykörébe tartozik. A felhasználási terület is befolyásolja a hangját. Egy Genelecet hallgathatsz 80 centiről is, ugyanúgy fog szólni, egy álló hangfal nem fog ugyanúgy szólni 80 centiről.

(#44107) blattida válasza AMDFan (#44105) üzenetére


blattida
nagyúr

Nem is írtam olyat.

Egy genelec sem szól ugyanúgy 80 cm-en, mint három méteren, ez minden hangsugárzó fajtára és típusra igaz.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#44108) AMDFan válasza blattida (#44107) üzenetére


AMDFan
addikt

Hát a genelec valóban nem, mert adott esetben 3 méteren rosszabbul szól :P Ugye ilyen távolságnál már a szobaakusztika döntően befolyásolja a hangzást... Az ideális hallgatási pozíció/elhelyezés minden modelljüknél meg van adva, függ a felhasznált membrán fajtájától a doboz kialakításától hangolásától, stb...

[ Szerkesztve ]

(#44116) Kalandor


Kalandor
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Legyetek szívesek abbahagyni az OFF-ot egy kiemelt szakmai topicban, köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#44119) KisTücsök


KisTücsök
addikt

Jött egy Hivox tápkábel a héten. Olcsó volt, ennyit próbaképp megér - gondoltam. Ha meg nem válik be, legfeljebb odakötöm a turmixgép gyári kábelének a helyére, az úgyis elég rövid. De erre nem lesz szükség.

Nyugodtabb lett a hang, nem annyira tolakodó. Bon Jovi magasai már néhol bántották a fülemet a PC-s kábellel, ezzel már annyira nem. Talán egy hajszálnyit részletezőbb is lett, de ezt lehet csak beképzelem. Kb ennyi.

Amúgy elég merev, nehezen kezelhető. Meg amúgy ez a Hivoxnál miért kerül ilyen rohadt sokba? Vagy egy ilyen árú kábeltől ne is várjak nagyobb javulást? Érdekes, hogy a piaci ára kb a harmada (vagy most én pl a negyedéért vettem) Más kérdés, hogy a forrás még mindig az a retek sony.

Ha már forrás. Apám nézeget ilyen 20 ezer alatti CD lejátszókat. Rotel RCD 930AX-ről vélemény? Én mondjuk még várnék, és később egy jobbat, de Ő tudja. Csak gondoltam rákérdezek. Ha nagyon gagyi, akkor megpróbálom lebeszélni (feltéve ha még egyáltalán megvan).

Lehet rá kéne állni a PC alapú zenehallgatásra.

(#44120) blattida válasza KisTücsök (#44119) üzenetére


blattida
nagyúr

Nem kerül az sokba, ilyesmi áron mennek újonnan az ilyen kábelek.

A Rotel nem rossz a saját kategóriájában, a kérdés, hogy mennyiért venné és amúgy milyen a zenei ízlése?
Az biztos, hogy nagyon sok eladó cucc van és rengeteg olyan, mely sokkal jobb vétel lenne.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#44121) KisTücsök válasza blattida (#44120) üzenetére


KisTücsök
addikt

17 ezerért van hirdetve. Van MARANTZ CD 63 SE 9.5-ért, CAMBRIDGE AUDIO 540C 18-ért. Hirtelen ezeket találtam. 20 ezer alatt. Persze van még sok Philips, Onkyo, Sony, stb is.

Rock. Klasszikus főleg, meg blues. Szóval hangszeres.

(#44122) KisTücsök válasza KisTücsök (#44121) üzenetére


KisTücsök
addikt

Esetleg még HK HD 7450. 15k.

(#44123) blattida válasza KisTücsök (#44121) üzenetére


blattida
nagyúr

Az egész jó ár, bár egy kicsit lehetne még olcsóbb, illetve biztos, hogy alkudható.
Az említett marantz nem jobb, csak más, a cambridge viszont egy hajszállal jobb lejátszó, főleg, ami a dac-ját illeti.

A puhább, analógosabb, zsírosabb hangot szereti, vagy a szárazabb, pontosabb, digitálisabbat?
Az előbbire inkább a rotel, de főleg a marantz való, az utóbbira jó lenne például az említett cambridge.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#44124) KisTücsök válasza blattida (#44123) üzenetére


KisTücsök
addikt

Inkább az analógosabbat. Mondjuk én is. Akkor annyira nem rossz ennyiért. Továbbítom. Köszi!

(#44125) #71562240 válasza KisTücsök (#44124) üzenetére


#71562240
törölt tag

Mielőtt ráugranál a korábban szóbakerültekre:
ONKYO DX-7511 24ezer - kifejezetten analógos (egyúttal digitálisan tiszta, transzparens is). Ennyiért nagyon jó.
Pioneer PD-S701 25ezer - ha akarod analógosabb, ha akarod digitálisabb. Ennyiért nagyon jó.
Sony CDP-XB 930 QS 30ezer - Én általában nem szeretem a Sony elektronikákat, de ennyiért ez nagyon jó. Volt is ilyenem.

Illetve ár-érték arányban melléjük tenném azt a 17ezerbe kerülő Rotel RCD 930AX-et és a 18ezres Cambridge 540C-t, de szerintem ugorjatok fel erre a 25-30ezres szintre, mert ezekkel már hovatovább zenét is lehet hallgatni, ezek már "komoly" készülékek.

Cambridge Audio DVD 99 100euró - Kuriózumként, mint univerzális készülék, fillérekért szól elég szépen és játszik le mindent.

[ Szerkesztve ]

(#44126) KisTücsök válasza #71562240 (#44125) üzenetére


KisTücsök
addikt

Köszi! Szintén továbbítom.

Mondjuk ezek már kiesnek a 20 ezres keretből. Amúgy inkább csak amolyan ideiglenes szerepet töltene be. Csak én akkor már inkább várnék és majd valami komolyabbat (igaz, néhány hete én akartam 5 ezerért Philipset venni...).Majd valami olyasmi, ami kb azonos kategóriában játszik az erősítővel. Van fent 8000CDE, iá 45k-ért, de egyrészt most sajna nincs keret, másrészt a stop gomb nem működik rajta, így meg azért kipróbálás nélkül nem mernék bele vágni. Na mindegy, kár is ezen rágódni.

Majd írok, ha lett valami belőle.

(#44127) ghoszty


ghoszty
tag

üdv!
egy sztereo rendszer szeretnék összedobni max 70-80k-s keretből pc re kötve hasznalnam föként zenehalgatásra digitalis bemennettel lenne jo bar nemtudom megoldhato e ennyibol igazabol nem tudok sokat a temarol ugyhogy megkoszonnok egykis segitseget :R

tudnatok ajanlani nehany erositot + hangfalparost?

(#44128) Ear001 válasza xtremetuning (#44077) üzenetére


Ear001
addikt

Köszönöm az invitációt, biztos jobb a környezet mint egy aprócska hotelszoba tele nájlonzacskózörgető hifituristával...

(#44129) andorra válasza #71562240 (#44125) üzenetére


andorra
őstag

A következőre hívnám fel a figyelmet:
A Philips rendszerű CD hibajavítás határozottan jobb a SONY rendszerénél. Ez bizonyos típusú írott lemezek esetében a nagy számok törvénye alapján jól mérhető volt és a gyakorlatban egyértelműen bebizonyosodott.
Ennek a tapasztalatnak a birtokában, kizárólag csak Philips rendszert használó CD játszókat ajánlanék, mint pl.. Marantz, vagy Philips, esetleg néhány más európai gyártót, de Sony-t és más japán gyártókat viszont semmiképpen sem, hacsak véletlen nem Philips rendszerre épülnének.

(#44130) #71562240 válasza ghoszty (#44127) üzenetére


#71562240
törölt tag

Használt készülékekkel megoldható egy s más.

Nézegesd az apróhirdetéseket (Hi-Fi Piac, AVX, Prohardver..., meg a szokásos apróhirdetési oldalak...), és olyan márkák típusait keresd, mint például
- erősítőben: NAD, Marantz, Cambridge Audio, Rotel, Denon, Proton, Luxman, Tangent, Kenwood, Yamaha, esetleg némelyik Onkyo, Pioneer...
- hangdobozban: Tannoy, Mission, JPW, Cambridge Audio, Mordaunt Short, Celestion, Canton, B&W, Boston, Wharfedale, Heco, JBL...
Aztán gyere vissza beszélgetni azokról, amiket találtál és beleférnek a keretedbe.

A digitális bemenet nem az erősítőn lesz, hanem vagy veszel egy jobb hangkártyát a PC-be, vagy egy DAC-t.
Vezetékekre is kell pár ezres, ha odaérünk.

Aki még egyszer le meri írni a kérdésében, hogy zenehallgatásra kell, az ne akarjon velem egy sötét - vagy akár félhomályos - sikátorban találkozni! :Y

(#44129) andorra Én pedig szívem szerint csakis hibajavítási rendszer nélkülit ajánlanék. :Y

(#44131) andorra válasza #71562240 (#44130) üzenetére


andorra
őstag

Én pedig szívem szerint csakis hibajavítási rendszer nélkülit ajánlanék.
Az enyém is pont ilyen. Vagyis, nem létezik.

(#44132) AMDFan válasza andorra (#44129) üzenetére


AMDFan
addikt

Talán érdekes lehet ez a kísérlet, nem gondoltam volna, hogy ennyire hibátlanul olvasnak a CD játszók: [link]

(#44133) DDL válasza Kalandor (#44116) üzenetére


DDL
őstag

Ez mióta szakmai topic???
Már régen nem az... :W

Üdv: DDL

Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html

(#44134) andorra válasza AMDFan (#44132) üzenetére


andorra
őstag

Továbbra se gondold !
Két, teljesen különálló probléma az, hogy a CD játszót lökdössük és az, hogy a fejolvasó mechanika folyamatos mozgásban van, annak érdekében, hogy a lézersugár mindíg fókuszban legyen!
Az első, a hordozható CD-k és az autóban használt CD-k esetében érdekes, ez a mi érdeklődési körünkbe aligha tartozik igazán bele.
A második, az viszont egy állandó probléma, mivel a CD lemezek nem tökéletesen sík felületek és egészen durva ütésű CD-kkel is találkoztam már, amivel éppen egy Sony CD lejátszó képetelen volt boldogulni. (Komplett lézeregység cserére volt szükség.)
Tehát azt, hogy milyen jól olvas egy CD játszó, csak akkor tudjuk érdemlegesen vizsgálni, ha a hibajavító rendszere kikapcsolható és sokféle nyersanyagra írott CD áll a rendelkezésünkre tesztelés céljábóll. Mégjobb, ha ezek több évvel ezelőtt lettek megírva.

[ Szerkesztve ]

(#44135) AMDFan válasza andorra (#44134) üzenetére


AMDFan
addikt

Jó akkor fogalmazzuk át a dolgot.
A teszt a következőképpen zajlott.
Adott egy eredeti wav file, amit kiírt CD-re a srác, majd visszaolvastatta egy CD lejátszóval és rögzítette a CD játszó digitális kimenetét, mindezt kétszer. A rögzített anyag és az erdeti wav között elvégzett egy nulltesztet (az egyik anyagon csinál egy fázisfordítást, majd kivonja a kettőt egymásból, így megkapja a kettő közti különbséget) aminek az eredménye egy jó nagy csend lett. Magyarul a CD játszó nemcsak tökéletesen olvasta vissza a kiírt CD-ről az anyagot, de a digitális továbbításba sem csúszott semmiféle hiba, pedig leírta az emberünk, hogy egy olcsó egyszerű rca kábelt használt.

(#44136) andorra válasza AMDFan (#44135) üzenetére


andorra
őstag

Nem látom az összefüggést a teszt és az én általam leírtak között.

(#44137) AMDFan válasza andorra (#44136) üzenetére


AMDFan
addikt

Hát épp ez volt az én problémám is :)

(#44138) blattida válasza AMDFan (#44132) üzenetére


blattida
nagyúr

Persze, de ez önmagában nem újdonság.
A probléma az, hogy a cd kiolvasása során sokat kell dolgoznia a fejegység szeró rendszerének, az rángatja a tápot, az pedig időzítés béli problémákat okoz (hiszen nagyon kihegyezett tápegységek vannak a legtöbb lejátszóban, egy vagy két darab fesz stabilizátorral, mely az összes fokozat számára előállítja a szükséges öt voltot (is, a már említett olcsó clock, stb), azaz jittert, aminek hatása legfőképpen az analóg fokozatok után jelentkezik.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#44139) AMDFan válasza blattida (#44138) üzenetére


AMDFan
addikt

"jittert, aminek hatása legfőképpen az analóg fokozatok után jelentkezik."

Miért az analóg fokozat után jelentkezik? Ebben nem látom a logikát.

(#44140) andorra válasza DDL (#44133) üzenetére


andorra
őstag

Ne is legyen! A hifi zenehallgatás nem egy szakma, senkinek sincs hozzá szakképesítése. A hifizéshez használt készülékek, a hangfelvétel készítés, ezek persze szakmákhoz kötődnek. Akkor lehetne a hifi szakmai topik, ha bizonyos szakemberek olyan rendszert tudnának tervezni, ajánlani, ami az adott felhasználó számára, az adott körülmények között, számára a legjobb. Erre viszont senki sem lehet képes.

(#44141) blattida válasza AMDFan (#44139) üzenetére


blattida
nagyúr

hatása legfőképpen
Akkor hallod.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#44142) andorra válasza AMDFan (#44137) üzenetére


andorra
őstag

Vagyis, hogyan következik ebból a tesztből bármi arra vonatkozóan, hogy a Sony és a Philips CD rendszerek, hogyan birkóznak meg, nagyszámú és sokféle fajtájú írott lemezekkel?

[ Szerkesztve ]

(#44143) AMDFan válasza andorra (#44142) üzenetére


AMDFan
addikt

Az sehogy, azért írtam, hogy talán érdekes lehet ez a CD lejátszóval végzett teszt is.

(#44141) blattida: ha a digitális vevő oldalon teljesen pontosan megkapod az eredeti wavot akkor már a jitter nem fog beleszólni a hangzásba.

[ Szerkesztve ]

(#44144) andorra válasza AMDFan (#44143) üzenetére


andorra
őstag

Nem tudom, kinek, mi ebben az érdekes. Viszont ha 10 különböző CD lejátszóval elvégeznénk ugyanezt a kísérletet, alighanem ugyanezt az eredményt kapnánk. Viszont mégis, mind a tíz másképpen szólna. Mi általában erről szoktunk beszélni.

(#44145) blattida válasza AMDFan (#44143) üzenetére


blattida
nagyúr

Akkor igen, de olyan csak elméletben van.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#44146) gorbep válasza AMDFan (#44143) üzenetére


gorbep
senior tag

Már megint eltekintesz attól, hogy a pontos időfüggvény visszaállításához nem elég a hibátlan mintasor, hanem a mintáknak pontosan a megfelelő időpillanatban kel a DAC bemenetére érkezni,ha csúszik az időzítés előre vagy hátra, az az analóg oldalon 0 várható értékű zajként jelentkezik..... a vaw file-ban ezek a csúszások nem jelentkeznek, ha nem nagyobbak a mintavételezési idő felénél, és a file compare azonos file-okat jelez, a különbség mégis hallható.... tehát azt vizsgálja amit nem vitatunk..... ez az én rossz hírem a számára ;]

Vissza kellene mintavételezni az analóg csatornát, mindjárt lenne különbség a wav-ok között a különböző kábeleknél..... csak az nem támasztaná alá a kolléga elméletét..... :U

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#44147) narumon


narumon
őstag

Sziasztok!

Kifejezetten vinyl/LP stb forumot nem találtam. Itt meg mintha néha lenne róla szó. Más forumokon aktív vagyok (sőt itt prohardveren is más témákban), viszont pár éve már csak analóg rendszerrel, teljesen leépítettem a digitális rendszeremet mára csak a számítógép maradt hírmondónak belőle.

A jelenlegi rendszerem: Technics 1210Mk2 kis moddal, Yaqin 6v6 csöves, Audio Note AZ-Two hangfalak, készülő Hagerman Cornet2 phono (addig most ideiglenesen egy kis pro-ject van berakva. Összvissz ennyi. Van kb 1200db vinyl lemezem mindenféle stílusban, meg egy kis blog ahol néha írok megjelenésekről.

A kérdés csak annyi, hogy jó helyen járok-e, vannak-e itt még analóg lelkületűek, szokott-e egyáltalán ilyen témában beszélgetés kialakulni vagy van ennek máshol megfelelő topicja?

Köszi

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#44148) schawo válasza AMDFan (#44139) üzenetére


schawo
titán

Pedig így van. Gondold át fejben alaposan az időben is diszkrét digitális rögzítés és a digitális analóg konverzió menete közötti különbséget, és érhető lesz, miért indifferens a teszt.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#44149) andorra válasza narumon (#44147) üzenetére


andorra
őstag

Teljesen jó helyen jársz. Ami közös kell legyen bennünk, hogy mindíg az eredményt vesszük alapul, tekintet nélkül arra, hogy ki, milyen eszközöket és forrást használ ehhez.

(#44150) schawo válasza narumon (#44147) üzenetére


schawo
titán

Jó helyen jársz. A fülünk, szívünk és lelkünk analóg, de az én eszem digitális. És a pénztárcát tartó kezem csak az eszem tudja mozgatni.

evDirect villanyautós töltőhálózat

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.