Hirdetés

2020. október 24., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-10-05 17:57:03

LOGOUT.hu

Ez a nem hivatalos Synology fórum olyan napi használattal kapcsolatos kérdéseknek, amiknek egyszerűbbnek találtam létrehozni egy fórumot itt a PH!-n, mintsem a hivatalos fórum válaszaira várni. Azért indítottam ezt a topikot, mert szerintem vannak sokan, akik Synology NAS-t vettek, szeretnék használni, de nincs termékregisztrációjuk és/vagy ott nem kaptak megfelelő, kielégítő választ a kérdéseikre és (még) nem tudják, hogy van beépített használat utasítás a DSM-en belül. :)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22151) hami85


hami85
tag

Sziasztok!
Valakinek van erre vonatkozóan valamilyen ötlete, javaslata:
Van egy TPLink Router, amire rá van kötve a PC valamint a NAS és a TV hálókábelen keresztül. A Router önmagában probléma nélkül működik, viszont ha a NAS is rajta van, akkor 2-3 naponta random a router mintha befagyna és egy hálózatos eszközről sem megy, csak ha újraindítom a routert. A NAS-ban van UPNP beállítva ez bezavarhat? Vagy mi lehet a gond?
(Az ip kiosztás dinamikus és cska a NAS kap fix ip-t mindig.)
Köszönöm előre is.

(#22152) Patice válasza hami85 (#22151) üzenetére


Patice
Topikgazda
LOGOUT blog

UPnP bekavarhat szerintem, TV gondolom azon keresztül éri el a NAS-t és lehet nem tetszik neki.

Esetleg a NAS torrentezik? Router mennyi kapcsolatot bír?

Otthoni (média)hálózat beállítása? --> Küldj privátot! :)

(#22153) hami85


hami85
tag

Igen torrentezik a NAS. Port Forwardolás be van állítva. megpróbálom az UPNP kikapcsolást a NAS-ba.
"Router mennyi kapcsolatot bír?" --- Elvileg bírnia kell.

[ Szerkesztve ]

(#22154) Doky586 válasza Patice (#22152) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"UPnP (...) TV gondolom azon keresztül éri el a NAS-t"

Mi köze a TV-nek az upnp-hez? Ha kikapcsolja az upnp-t nem fog működni a TV ?

(#22155) Patice válasza Doky586 (#22154) üzenetére


Patice
Topikgazda
LOGOUT blog

UPnP/DLNA szerver futhat egy routeren is, meg egy Synology NAS-on is a Médiaszerver felrakásával. Enélkül a TV nem látná a NAS tartalmát.

Én azt írtam, hogy csak a routerben kapcsolja ki.

Otthoni (média)hálózat beállítása? --> Küldj privátot! :)

(#22156) hami85 válasza Patice (#22155) üzenetére


hami85
tag

Köszi mindenkinek, próbálkozom.

(#22157) claire78


claire78
senior tag

Ma kaptam az üzit a NASomtól: DiscStation 2 kötet összeomlott. :Y
Mi ilyenkor a teendő?
HDD kivesz és Linux alatt egy javítást futtatni rajta?
Vagy kuka??

(#22158) Magnat válasza Patice (#22155) üzenetére


Magnat
veterán

Nekem a routeren fut 1 dlna szerver, a nason 2, plusz ha a noti be van kapcsolva, azon is... Mindet látja a tv, sosem okozott kavaródást.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#22159) Declare


Declare
őstag

Sziasztok!

Tudok olyat a Synolgy nas-al csinálni, hogy külföldről rácsatlakozom és a nason keresztül böngészek a neten? Szóval pl ha külföldön vagyok, de egy weboldal csak magyarorszagról érhető el, akkor a NAS on keresztül meg tudom nézni az oldalt?

(#22160) hami85


hami85
tag

Itt is több gép csatlakozik, asztali gép, 2 telefon, tv, nas stb. Egy ideig semmi gond aztán összeomlik a router és semmi. Kihúzom bedugom a routert megint minden jó, érthetetlen, hogy a NAS miért kavarja meg, NAS nélkül tökéletesen megy minden.

(#22161) MrCsiT válasza hami85 (#22151) üzenetére


MrCsiT
őstag

"Van egy TPLink Router..

.. ha a NAS is rajta van, akkor 2-3 naponta random a router mintha befagyna..

mi lehet a gond?"

Válasz:
"Van egy TPLink Router.."

De komolyan.
Próbáltam 1043ND v2-t anno, az is nagyon jól működött, amíg nem volt több dolga egyszerre. ;]

Lett egy Asus RT-N66U-m ( ismerősöm tegnap vette meg az utódját, egy RT-AC66U) és voilá, soha többet nem volt router problémám. A NAS-al tökéletesen együttműködik, és van benne erő, hogy mást is elvégezzen közben.

..Előtte egyszer járt nálam egy 1043ND v1, az sem szerette a nagyobb terhelést. Apósnál van egy 1043ND, időnként újra kell indítani, mert elfelejt netet szórni wifin..
Annak ellenére, hogy usb stick-ből van Tp-Link-em, ami működik, fentiek miatt határozottan nem javaslok routernek Tp-Linket.

Cseréld ki, semmi gondod nem lesz. Ha nem teszed, fél évig is mérgelődhetsz a random működésen, de szerintem, ezt aligha szeretnéd. :N

[ Szerkesztve ]

"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT

(#22162) hami85 válasza MrCsiT (#22161) üzenetére


hami85
tag

Köszönöm :) Sejtettem hogy ez lesz.

(#22163) Doky586 válasza hami85 (#22162) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nálam szintén TP-Link router (régen 1043 most 4300) van a Syno NAS-hoz, torrentezek is és hónapokig megy folyamatosan a NAS és a router is. soha semmi probléma nem volt (igaz nem a gyári firm van rajta, hanem dd-wrt)

(#22164) hami85 válasza Doky586 (#22163) üzenetére


hami85
tag

Eddig nekem sem volt gond, fényévente egyszer inditottam újra a routert. Most hogy a NAS is rá van kötve most jöttek a gondok. Azért is gondolkozom hogy esetleg nem-e valami rossz beállítás van a routerben.

(#22165) atlasz52


atlasz52
tag

Van egy ds 214 -es nas -om.csak a torrentletöltést tudom használni.
Ma bedugtam az usb jébe,egy pc tv ét.
Talált sok csatornát,azt irja,nyitott legyen,a 9026 port,és a video striminghez,telepitsem a VLC lejátszót.
Hogyan találom meg ezeket?
Köszönettel veszem a segitségeteket.

LÁSZLÓ

(#22166) Madwe válasza Declare (#22159) üzenetére


Madwe
veterán

Természetesen, VPN kapcsolatnal be kell állítani h minden netes kapcsolat vpnen keresztül történjen.

[ Szerkesztve ]

(#22167) Casoli


Casoli
őstag

A NASomban van 6db HDD hely. Most van benne 3x1.5TB és 2x3TB SHR-be fűzve. Az lehetséges, hogy nem tudom bővíteni a kapacitást a hatodik merevlemezzel ami 2TB méretű?

Mielőtt nekifogna, győződjön meg arról, hogy a hozzáadni kívánt merevlemezek teljesítik-e a méretre vonatkozó követelményeket:
◾SHR esetén: A hozzáadni kívánt merevlemez kapacitásának egyenlőnek vagy nagyobbnak kell lennie a kötet vagy lemezcsoport legnagyobb merevlemezének kapacitásával. Ha például az SHR kötet három, egyenként 2 TB, 1,5 TB, és 1 TB méretű merevlemezből áll, akkor az új merevlemez kapacitásának legalább 2 TB-nak kell lennie.

Megválaszoltam magamnak a kérdést... :(

[ Szerkesztve ]

(#22168) claire78 válasza Casoli (#22167) üzenetére


claire78
senior tag

RAID kalkulátor

[ Szerkesztve ]

(#22169) Declare válasza Madwe (#22166) üzenetére


Declare
őstag

:R Köszönöm!

Ez a müvelet hogy nez ki egyebkent? :B probaltam neten/youtube-on keresgelni, de nem talaltam meg, amit kerestem.

Leülök a kis pc-m ele, valahol külföldön es akkor hogyan tovabb? :B van valami sajat szoftver, amin belül elinditok egy böngeszöt? Vagy a böngeszöben valahogy ip cim alapjan rakapcsolom a Nas-ra? Vagy valahogy ugy megy mint a teamviewer, hogy külön ablakban?

Nem volt meg NAS-om, most szemezek egy 216play vagy 216+ al, de ahogy nezem a 216+ mindenben jobb, szoval valszeg azt kellene megvenni.

(#22170) Madwe válasza Declare (#22169) üzenetére


Madwe
veterán

Létrehozod a vpnt, pptp a legjobb elterjedtség szempontjából (l2tp ipsec meg a legbiztonságosabb, de mi azt csak szerverek között használjuk, mert azt macera gépenként telefononként beállítani) valamint a szükséges portforwardokat be kell állítani a routeren (ha ismeri a syno, akkor annak a felületén is meg tudod ezt tenni)

Létrehozol egy ddns-t az ip címedhez, mert az nem fix gondolom - van synonak saját is, pl létrehozol egy sajatnev.synology.me címet ami mindig az aktuális ip címedre fog mutatni ahol a nas van.

Ezután vpn csatlakozásnál ip címnek a sajatnev.synology.me-t adod meg, felhasználónév jelszó pedig a synology accountod adataival töltöd ki.

Minden rendszeren van beépített vpn kliens, telefonon asztalin mindenhol. Winen pl létrehozás után a VPN kapcsolat létrehozása után a Hálózati kapcsolatok - VPN kapcsolatodon jobb klikk tulajdonságok - hálózat - ipv4 beállításai - haladó beállítások - használd az alapértelmezett átjárót a távoli hoston-t ha beállítod, akkor minden adatod a nason keresztül megy majd (ezt szintén minden végpont vpn kliensnél be lehet állítani, legyen az android, ios win osx linux vagy bármi)

Ezek után a Hálózat fülön ahol a vezetékes/wifi kapcsolataid vannak, megjelenik a vpn kapcsolat is, amire külön tudsz csatlakozni s bontani kapcsolat után (természetesen az internet kapcsolatodnak végig mennie kell e mellett) így amikor használni akarod, rácsatlakozol, ha végeztél vele bontod.

Amikor csatlakozva vagy s így állítod be akkor minden adatod a nason keresztül megy, legyen az böngésző, torrent, ftp vagy akármi.

A 216play az akkor lehet hasznos, ha van egy médialejátszód otthon ami nem esz meg mindent s transzkódolni akarsz rá (mondjuk a tv beépített médialejátszója nem eszik meg csak avit de neked mkvid vannak, akkor a nas streamelés közben avivá alakítja) a 216play akár 4k esetén is meg tudja ezt tenni on the fly. Én inkább egy normális médialejátszót javasolnék ilyenkor egyébként ;]

Ha idegen gépeken akarod felvenni, akkor a jelszót semmiképp ne jegyeztesd meg, s ha publikus a gép, akkor a vpn kapcsolatot is törölném munka végeztével :)

[ Szerkesztve ]

(#22171) Casoli válasza claire78 (#22168) üzenetére


Casoli
őstag

Köszönöm, de mit kezdjek a linkkel?

(#22172) claire78 válasza Casoli (#22171) üzenetére


claire78
senior tag

Használd! ;)

(#22173) Casoli válasza claire78 (#22172) üzenetére


Casoli
őstag

Miért kellene használnom? Nem az volt, a kérdés, mennyi lesz a hasznos tárhelyem, hanem az SHR-ben lévő kötethez hozzá adhatok egy nem maximális kapacitású HDD-t. Mivel nem lehet, így marad minden úgy ahogy van. De azért köszönöm segítő szándékod. :R

[ Szerkesztve ]

(#22174) Varszegig válasza Madwe (#22170) üzenetére


Varszegig
veterán

Az igaz, hogy a pptp elterjedt, de sajnos nem túl biztonságos. Viszont hasonlóan elterjedt, és egyszerű az openvpn, amit szintén támogat a syno, én azt használnám. Ipsec az tényleg túlzás erre:)

(#22175) Varszegig válasza atlasz52 (#22165) üzenetére


Varszegig
veterán

Attól függ, mit szeretnél csinálni a tv adásokkal. Ha rögzíteni, akkor kell egy célszoftver (pl. DVBLogic TV Source)

(#22176) Madwe válasza Varszegig (#22174) üzenetére


Madwe
veterán

Openvpn macre, iosre és azt hiszem androidra nincs feltéve alapból. Mondjuk ha csak winhez kell, akkor jobb mint a pptp, az igaz :) (mondjuk akkora különbség biztonságban nincs a kettő között...)

[ Szerkesztve ]

(#22177) claire78 válasza Casoli (#22173) üzenetére


claire78
senior tag

Nem tudom, de én leszimuláltam az általad leírtakat és nálam növekedést mutatott a tárhely. De bocs, akkor félreértettelek. :)

(#22178) SzegR


SzegR
újonc

Van lehetőség a fizikai diszkeket feladathoz rendelni?

Mert két célra használnám a NAS-t: klasszikus feladatra - ehhez pl. WD RED lemezzel,
és kamera rögzítésre - ehhez WD PURPLE, ami állandó írásra van optimalizálva.

Tehát van lehetőségem megadni, hogy az állandó írásra optimalizált HDD csak a kamerához, míg a többi HDD-t a többi feladatra használnám - kizárólagosan?

(#22179) atlasz52 válasza Varszegig (#22175) üzenetére


atlasz52
tag

Két adót ,már tudtam fogni,azt írja ,hogy rossz a jel.A C8 at,és egy zeneit.Amugy 15 adót talált,a pc tv.
Igen rögziteni jó lenne.

Köszi a segitséget

[ Szerkesztve ]

LÁSZLÓ

(#22180) blackrulz válasza SzegR (#22178) üzenetére


blackrulz
nagyúr

Miért ne lehetne? Csinálsz a kamerás vinyoval egy kötetet és arra pakoltatod. Ha semmi mást nem telepitesz rá vagy nem dolgozik oda akkor simán mehet. Szerintem ;)

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök végre a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#22181) Mauzes


Mauzes
őstag

Sziasztok!

Az miért lehet, hogy nálam időnként beszarik a QuickConnect? Működik jól, majd egyszer csak nem elérhető. Ekkor DSM alatt először kikapcsolom a szolgáltatást, majd vissza, és ezután megint jól működikpár hétig. Majd egyszer megint csak beszarik...

(#22182) Madwe válasza Mauzes (#22181) üzenetére


Madwe
veterán

Pár napja írtam h szoktak gondok lenni vele másoknál is, én a valami.synology.me -s ddnses megoldás javasolnám a quickconnect helyett...

(#22183) Varszegig válasza atlasz52 (#22179) üzenetére


Varszegig
veterán

DVB-T adásról van szó? Egyébként nézz szét a DVBLogic oldalán, 1 hónapig ingyen kipróbálható. Én digi kábel vételére használom, hibátlan.

(#22184) Mauzes válasza Madwe (#22182) üzenetére


Mauzes
őstag

Mobil appoknál használom csak a QC-t.

(#22185) Doky586 válasza Mauzes (#22181) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

én már unom törölgetni az értesítésekből...

csak másodmegoldásnak jó, de van aki szereti.. (én inkább váltottam másik ddns szolgáltatóra routeren)

[ Szerkesztve ]

(#22186) tonyrulez


tonyrulez
őstag

.

[ Szerkesztve ]

4 8 15 16 23 42

(#22187) Declare válasza Madwe (#22170) üzenetére


Declare
őstag

Nagyon köszi! :R

Nem mondom, hogy elsöre mindent megertettem, de lementettem a hsz.-ed es ez alapjan mar mennie kell :D

Azt viszont nem ertem, miert irtad, h a "play" jobb streamelesre. Megneztem az összehasonlitast es a 216+ mindenben jobb volt....semmi olyan nem volt, amit a 216play tudne, a 216+ nem :F vagy nem voltam eleg figyelmes?

Leirom mire kellene a nas:

- Torrent (ez nem kerdes, megy szepen tavolrol)
- ez a netes böngeszes, amit irtam, akkor ez is sima ügy
- filmek streamelese tv re (ezt nem tudom hogy müködik....de gondolom van valami app a smart tv re aminek segitsegevel, neten tavolrol is streamelhetem a filmeket nem? 4k vagy HD is. Vagy a 216+ ezt nem tudja? :F)
- file szerver (kepek, doksik hozzaferese több pc/mobil szamara) ez megint csak nem kerdes.

(#22188) Mezga Aladár válasza Doky586 (#22185) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Tedd hozzá a rendszered típusát is.

Jelenlegi rendszeren tökéletes.

(#22189) Multibit válasza Mezga Aladár (#22188) üzenetére


Multibit
veterán

Mondhatsz amit akarsz, a Syno DDNS akkor is sz@r ;)

(#22190) Doky586 válasza Mezga Aladár (#22188) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nyilván szerinted Mauzes és mindenki más hazudik akik időről időre előjönnek ezen problémával, és csak a kokaingőztől hiszik hogy nem működik, de ne is próbálják ki a más által használt működő alternatívákat... no comment.

[ Szerkesztve ]

(#22191) Mezga Aladár válasza Doky586 (#22190) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Ne akarj a számba adni, olyat amit nem állítottam. :o
Írd le pontosan a rendszered, akkor ér valamit az infód, de így h., leírod szar, nem igaz.

(#22192) Doky586 válasza Mezga Aladár (#22191) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ne akarj a számba adni, olyat amit nem állítottam.
Írd le pontosan a rendszered, akkor ér valamit az infód, de így h., leírod tökéletes, nem igaz.

(#22193) Essejó válasza Casoli (#22173) üzenetére


Essejó
őstag

A szimulátort elindítva az jön ki, hogy két terrával nől a tárhelyed, de nyugodtan kekeckedjél ahelyett, hogy megnézed te is. Legfeljebb a következő kérdésedet majd figyelmen kívül hagyjuk, jól.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#22194) Essejó


Essejó
őstag

Nem értem miért savazzátok egymást. nagyon sok mindenen múlhat, hogy a QC épp működik-e. Elég egy TP Hulladék router és már is bizonytalan lehet a működése.
Van a jó öreg Linksys wrt54gl routerem és nincs gondom a qc-vel, pedig: innen off, nekem a dsm program egy hp mikroserveren fut.
Az másik kérdés, hogy mobil appot nem használok, mert nincs épp annyira okos telefonom, ami ezt igényelné.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#22195) Patice


Patice
Topikgazda
LOGOUT blog

Szerintem a QC és Synology-s DDNS működése inkább attól függ, hogy melyik szolgáltatónál van az ember és adott helyen milyen "minőségű" az internet kapcsolat.

Azaz felesleges itt hitvitába menni, hogy melyik a jobb. Örüljünk neki, hogy gyárilag is van legalább két lehetőség, és még ezeken kívül is vannak alternatívák. Így mindenki megtalálhatja, használhatja azt, amelyik neki kényelmesebb.

Peace! :R

Otthoni (média)hálózat beállítása? --> Küldj privátot! :)

(#22196) Casoli válasza Essejó (#22193) üzenetére


Casoli
őstag

Ember, te miről beszélsz? Ahol kérdeztem, hogy rakhatok-e az shr tömbömbe kisebb hdd-t, rögtön meg is válaszoltam, hogy miért nem. A kalkulátor teljesen másra használható dolog.

(#22197) Borisz76 válasza Casoli (#22167) üzenetére


Borisz76
veterán

"3x1.5TB és 2x3TB SHR-be fűzve."

( 5 hely foglalt, 6.-k hozzáadása )

Igen, sajnos jól látod...2 TB-s lemezt már nem tudsz hozzá adni.

Mivel a legnagyobb lemezt kell alapul venni ....

Nálad 3 TB-s ( vagy nagyobb ) HDD jöhet szóba !

Mod :

Most azon gondolkodom - és ez ügyben talán másoknak van tapasztalata - , hogy mi van abban az esetben ha mondjuk 1 db 1.5 TB-s lemezt kiveszünk.
Az SHR-nek köszönhetően a NAS használható de pofázni fog, hogy összeomlott a kötet....
És ezek után beletolni a 2 TB-s diszket ?!

Talán járható DE sosem próbáltam....ilyen "kicsi" lemezeim már jó ideje nincsenek.

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#22198) kaciokos válasza blackrulz (#22180) üzenetére


kaciokos
őstag

Azért az hozzátartozik a dologhoz, hogy a NAS mindkét lemezre elmenti a rendszert és a beállításait, hogy bármelyik lemez kiesése esetén működhessen tovább, vagyis azt nem tudod megcsinálni, hogy a Purple lemezre csak és kizárólag a kamera felvételek íródjanak. Persze szerintem ez ettől még nem gáz, csak hozzátartozik a teljes képhez.

(#22199) Essejó válasza Casoli (#22196) üzenetére


Essejó
őstag

Te miről beszélsz? Ha megnézted volna a kalkulátort, akkor azt találod, hogy simán beilleszti az SHR tömbbe, nos ha kipróbálod 2 eset lehet. Simán hozzáteszi és lesz 2 terrával nagyobb helyed. Vagy szól, hogy ez így nem megy. Bár akkor nem értem, hogy a kalkulátor szerint meg miért.
Ehhez képest te meg itt jössz és magyarázol.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#22200) Essejó válasza Borisz76 (#22197) üzenetére


Essejó
őstag

Mondjuk a 3 TBshez képest akkor is kisebbségben van. :)

Viszont mi van ha kiveszem az összes lemezt. Beteszem a 2 TB-ost létre hozok egy védelem nélküli SHR-t, majd vissza rakom a többit is. Akkor vajon hogy adódik hozzá?
Bár ezt előzetes adatmentés nélkül nem merném elkövetni. :D

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.