Hirdetés

2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-09-05 14:01:59

LOGOUT.hu

2021. Júliusi frissítés - DSM 7.0 infók: Kb. egy hónapja jelentették be a DSM 7.0 RC-t, ami a kiadás előtti utolsó verzió (hivatalos sajtóközlemény). 2021. Június 29-től már telepíthetjük manuálisan a DSM felületén betallózva az új rendszert, de jelenleg ezt még mindenkinek csak saját felelősségére tegye! A figyelmeztetés oka: bizonyos alkalmazásokat (pl. Synology Moments és Photo Station helyett Synology Photos lesz, Cloud Station helyett Synology Drive Suite lesz) kivezetett a Synology a DSM7.0 megjelenésével és helyettük másokat vezet be. A teljes change log itt található.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#31001) e90lci válasza RazoR (#30999) üzenetére


e90lci
senior tag

Bocsi kiszaladtam a szerkesztésből.A Deluge viszont segíthet rajtad.[link]

(#31002) RazoR válasza e90lci (#31000) üzenetére


RazoR
veterán

Kipróbálom! Köszi!
A forwardnál a DLS-en belül a BT fülön megadott portot kell nyitni, jól gondolom?!
11164/1804-es torrentet töltöttem le és meg sem mozdul a feltöltés.... :W

[ Szerkesztve ]

(#31003) e90lci válasza RazoR (#31002) üzenetére


e90lci
senior tag

Itt leírta Borisz76,azt hiszem 16881 es portot kell forwaldolni.De én nem használom a DS-t.Itt a fórumon sokan használják ők tudnak benne segíteni.

(#31004) Madwe válasza RazoR (#31002) üzenetére


Madwe
nagyúr

Igen, a 16881es tcp és esetleg a 6881es udp portot kell a nas felé nyitni.

[ Szerkesztve ]

(#31005) RazoR válasza Madwe (#31004) üzenetére


RazoR
veterán

Akkor a nas fix IP-je és ez a két port amit forwardolni kell, ugye?

(#31006) gyugyo79


gyugyo79
addikt

Persze ez (16881es tcp és esetleg a 6881es udp ) csak akkor igaz ha alapértelmezetten hagyja valaki. Ha valaki átírja a BT hálózati beállításnál a TCP portot az az ott beírtat forwardolja. (Tudom, hogy sokaknak banális ez de hidd el nem mindenkinek az)
Az UDP -t meg kb használni se kell mivel az a DHT, nem hiszem, hogy sokan szeretnék használni miután megtudják mire való.

A Deluge -t szerintem akkor ajánlja bárki ha tud hozzá (teljes) leírást mert bár iszonyat jó már alap beállítása se olyan egyszerű és főleg a + dolgok hozzáadásával jönnek ki igazán a plusz tulajdonságai. Mire egy DS szintű valamit összehoz valaki belőle messze erőforrás pazarlóbb lesz annál.

A raid / nem raid -nél meg szerintem érdemes a mérlegek egyik serpenyőjébe azért oda rakni, hogy ha külön lemezek vannak, akkor ez is előfordulhat. Szóval bizonyos alkalmazások és az azokhoz tartozó beállítások mennek a levesbe, lehet mindent elölről beállítani stb.
Adatokat, lehet menteni. Sok beállítást is lehet menteni. DE olvassátok el mit ment a konfigurációk biztonsági mentésénél a NAS.

[ Szerkesztve ]

(#31007) Madwe válasza gyugyo79 (#31006) üzenetére


Madwe
nagyúr

Hyper backupnál alkalmazásonként is beállíthatod mit hova mentsen. Az a helyes megoldás, nem pedig egy raid kötet azért, h biztonságban tudd az adataid, mert a raid nem arra való. Ha valakinek kellenek az adatai, vagy az alkalmazás beállításai, akkor azok mentéséről gondoskodjon, ne egy raid kötetről.

(#31008) gyugyo79 válasza Madwe (#31007) üzenetére


gyugyo79
addikt

A Hyper backupnál SE tudsz beállítani egy halom alkalmazást! Még a saját Synologys alkalmazásokat se tudja mind menteni!
Az hogy kinek mi a helyes ne te vagy én döntsük el! El kell mondani mi mivel jár és döntse el mindenki maga!

(#31009) sbazsi válasza Patice (#30996) üzenetére


sbazsi
veterán

Eddig csak a NASról beszéltem, a gépekről nem :)
Szóval van 2 gép is. A munkával kapcsolatos dolgok egy Synology cloud folderben vannak. Így megvan egyrészt mindkét gépen, másrészt a NASON is.
A másik a képek, ami rajta van az egyik laptopon is, és a NASon is.
Szóval eddig is megvolt minden kétszer. Bár az is igaz, hogy a fontos adatok esetén nem baj ha még többször megvannak.

Jól érzem, hogy RAID ellenes vagy?
tényleg szükséged van RAID5/SHR tömbre 4 lemezből
nem kell mondjuk az első kettő lemezt RAID1-be rakni
Ha igen, akkor miért? :F

A másodikra időzített másolatot készítenék a fontos dolgokat tartalmazó mappákról, így marad a második köteten is helyed és nem kell mondjuk az első kettő lemezt RAID1-be rakni, mert ez is csak a rendelkezésre állást növelné, nem a biztonságot.
A RAID1 nem növeli a biztonságot? :Y
A rendelkezésre állással eddig sem volt bajom. Mármint ok, az utóbbi időben lassabban történnek a dolgok, de működik.
Miért jobb az időszakos backup a raid1-nél?

(#31010) e90lci válasza gyugyo79 (#31006) üzenetére


e90lci
senior tag

Ma már mindent megtalálsz a neten :K Még ezt a videót is.Kipróbáltam nekem nem adott többet mint amire szükségem van,és igen igazad van erőforrás igényesebb.Rutorrentet is próbáltam,Transmissiontól többet tudnak több a beállítási lehetőség stb stb.De nekem bőven elég a TM.Meg lehet azért is mert régóta használom. ;]

[ Szerkesztve ]

(#31011) Madwe válasza sbazsi (#31009) üzenetére


Madwe
nagyúr

Nem raid ellenes, csak a fejekben hibásan a raid=biztonsági mentés él még ma is mindenhol, miközben nem arra való.

A raid a rendelkezésre állást növeli, ha hdd1 lehal, attól még a szolgáltatás továbbra is elérhető hdd2 miatt. Persze így valamilyen adatvédelmet is ad, hiszen hdd1 lehalása miatt hdd2n megtalálhatóak az adatok. De ez nem rendes biztonsági mentés.

A biztonsági mentés lehetőleg egy másik helységben tárolt hddre történik, s nem folyamatos, hanem időzített mentéssel. Az egyéb hely miatt az esetleges betörés, tűzeset, villámkár, akármi ellen véd. Az időzítés miatt pedig a zsarolóvírusok ellen véd, valamint verziókövetéssel user errorok ellen is.

Persze raidben LEHET h megmaradnak az adataid, de igencsak gyakori az egyszerre lehaló hdd ha egyszerre veszed pl, a villámkár is simán megöli őket egyszerre, valamint lehalt hdd helyére beteszed az újat, akkor a régi még ép hdd-d tükrözés közben is simán el tud szállni - ilyenbe is elég gyakran bele lehet futni.
Arról ne is beszéljünk, h a manapság gyakori zsarolóvírus szépen mindkettőt lockolja, aztán lehet fizetni, vagy búcsuzni az adatoktól...

(#31008) gyugyo79 valóban nem mindet, mondjuk azok 99%át pedig a system backup tartalmazza. Amik nincsenek benne esetleg, azokat kb 2 kattintás belőni, egy mariadb pl pedig ami kritikus, az menthető.

[ Szerkesztve ]

(#31012) gyugyo79 válasza e90lci (#31010) üzenetére


gyugyo79
addikt

Te telepítetted már tesztből? De mindegy is mert hasonlítsd össze az első linkelt leírást a most linkelt videóval. Most akkor melyik a jó? Az a baj, hogy kb. verziónként változik mit kell még ssh-n át hegeszteni ( a DSM 5-6 váltás óta sokat javul a helyzet), lehet találsz sok videót csak éppen ha nem jót és ha nem tudod mit csinálsz akkor baromira nem jó ha nekivágsz egy ilyennek (Te lehet tudod de akinek javaslod?) és elkezdesz ezt azt átirkálni ssh-n (telnet), mint ahogy a videóban kinyittatott telnet port is kérdőjeles, kb tök feleslegesen kinyitatja nem tudom miért nem használja az ssh portot ...
Főleg az tud nagyokat szívni (a nem hozzáértőkből) aki nagy verzió eltéréssel talál egy ilyen videót. De persze nekem tök 8, hogy javasolsz valakinek valamit csak lehet jobb ha olyat amibe utána tudsz neki segíteni. ;)

(#31013) gyugyo79 válasza Madwe (#31011) üzenetére


gyugyo79
addikt

A 2 mentés közti idő úgy látom itt sokaknak mit sem számít amikor bagatellizálva vannak a dolgok, mint ahogy a 2 kattintás a helyreállítás is az.
Lehet azért gondolod így mert ahogy te használod ez így is igaz, de igazából egy hatalmas csúsztatás.

Ez kb. mintha azt írnám, hogy napokig tart vissza állítani hisz nézd meg vannak akik napokig állítják be a torentet ...

(#31014) Madwe válasza gyugyo79 (#31013) üzenetére


Madwe
nagyúr

Szóval azért javasuljjuk a raidre elkölteni a usereknek a +30, 40k hufot, hogy megspóroljon magának 10 perc kattintgatást:D? ráadásul, mégegyszer, a legtöbb appot backupolja a system backup, az érzékenyeket tudja a hyper backup, alig marad vmi amit kattintgatni kéne. Nem mellesleg aki napok óta szenved a download stationnel, az jó eséllyel majd a routerén fogja meglelni a megoldást, mert a nason max a seedelési időket fogja állítgatni, esetleg rss feedet feltenni. Nomeg azért ez olyan, h azért tölt el vele napokat, mert nem tudja mi a gond, mit kell csinálni. Jellemzően másoddszorra az a 2 nap már csak 2 perc lesz.

Értem én, h miért mondod, s jogos is a felhívásod arra, h ha lehal a rendszerlemez s nincs raid, akkor backupból főleg az adatokat szedi vissza az ember, app beállításokat nem.

(#31015) gyugyo79 válasza Madwe (#31014) üzenetére


gyugyo79
addikt

Én azt írtam érveket kell felsorakoztatni pro kontra és majd dönt róla mindenki. Lásd . Szóval én úgy gondolom pont annyira nem kell más pénzét költeni mint spórolni neki feleslegesen. Mert lehet valaki nem akar vesződni a keresztbe mentéssel azzal, hogy utána nézzen mit hogy tud menteni (értsd mit ment a Syno saját mentése mit a Hyper, hogy kell adatbázist menteni stb.)
100% os mentést még én se tudnék írni csak a Synology Inc. -es alkalmazásokra sem. Pláne nem egy grafikus felületen össze kattintgatva. Szóval ezért nem elég annyit beírni, hogy felesleges a raid úgyse véd mindentől és spórolsz is mert az abszolút nem korrekt.

(#31016) Patice válasza sbazsi (#31009) üzenetére


Patice
Topikgazda

Nem vagyok RAID ellenes, csak eddigi tapasztalataim alapján - magam részéről - otthonra feleslegesnek tartom, mert nekem fontosabb volt a több tárhely.

Természetesen nem kell az én példámat, meglátásomat vakon követni.

Esetedben akkor az a megoldás, amit korábban is írtam, hogy az első két (lehetőleg ugyan olyan méretű) HDD-t berakod RAID1/SHR-be, aztán a 3. és 4. HDD-t külön-külön kötetként formázod és erre mehetnek a nem fontos adatok.

Külső lemezre, időzített adatmentés ez esetben is ajánlott részemről, vagy akár ez lehet az offline is.

"Miért jobb az időszakos backup a raid1-nél?"

Lásd (#31011) Madwe hsz.-ét, amivel 100%-ban egyet értek.

Csak egy aktuális példa: zsarolóvírus. Bekapod, mindent titkosít, felmászik a NAS-ra is, ott is mindent blokkol. Ettől egyedül az offline biztonsági másolat tud csak megvédeni. Vagy esetleg egy felhős backup.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#31017) #56573440 válasza Patice (#31016) üzenetére


#56573440
törölt tag

Vagy csak simán elfingja magát a nas alaplapja, tápja, aztán mehet a para, hogy a raidet össze tudja e kalapálni rajta 10 év családi fényképekkel, videókkal, pótolhatatlan doksikkal, etc.

[ Szerkesztve ]

(#31018) Patice válasza #56573440 (#31017) üzenetére


Patice
Topikgazda

Hát, szerencsére a Syno vasak esetében ez nem igazán jellemző, ha nem éri durva külső behatás (pl. villám, túláram, zárlat, tűz, stb.)

A biztonsági mentés meg NAS nélkül is alap kellene legyen, de sokaknak egyáltalán nem az és már csak akkor fogják a fejüket, amikor már baj van. Nekem is járt így jó pár ismerősöm.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#31019) gyugyo79 válasza #56573440 (#31017) üzenetére


gyugyo79
addikt

Nem mindegy milyen raid ( sbazsi első elgondolásával pont nem para ) mert Raid1 nél pont, hogy mindened meg van teljesen 2 szer ennél nagyobb biztonságba nem lesznek a tárolt adatok még az általad felhozott esetben is, cserébe a legtöbb helyet "veszti" aki ezt használja.

(#31020) gyugyo79 válasza Patice (#31016) üzenetére


gyugyo79
addikt

Szerintem meg változó, hogy jobb e az időszakos backup. Ha valaki megengedheti magának sokkal jobban jár sbazsi megoldásával mert még jobban tudja csökkenteni a szívás faktort.

Amit ti hangoztattok ott alapból mentetek keresztbe a NAS-on DE utána egy külső külön eszközre is!
Tehát helyet nem spóroltok a fontos adatok tekintetébe csak az "elveszhet adat mert nem fontos" részt növelitek meg ! No akkor lehet matekozni ki mennyit spórol és mit bukik cserébe és mennyi időt veszít a helyre állítással, ugye ahogy nő a fontos adatok aránya úgy csökken az amit nyerhet vele bárki.

Szóval ezeket mind veszíti aki nem a RAID -et választja:
Szerencsétlen esetben bukhatja az az napi munkát (Értelem szerűen a beállított keresztbe mentésig készültet). Pld. gigabiten neki lehet már ülni egy felcsatolt mappán dolgozni, megvágni egy családi videót nyaralást amiből ugyan a csak legvégén elkészült anyagról kell majd a végén mentés de a vele eltöltött idő alatt is biztonságosabban van tartva az egész nem kell újra kezdeni szerencsétlen esetben.Nyugodtabban lehet napokra ott lehet hagyni és később folytatni nagyobb méretű állományokkal folytatott munkát .
Állíthatja be újra a programjait ha valami általa használtról nem készült mentés.
Nem kell utána olvasni, hogy is kell keresztbe menteni ha később változik a mappa szerkezet + utána állítani ezt is egyáltalán ezzel foglalkozni. Nem kell a komplett családnak érteni hozzá ha egy munka miatti távollét alatt üt be a baj és a család használná. Nem kell másik városba a szülőkhöz elutazni ha nekik állítottunk be egy ilyet. stb

DE igen a nagyobb biztonság, kényelem az mindig többe kerül. Én megengedhetem magamnak és mindenkit erre buzdítok aki megengedheti magának de ugye a más f@szával a csalánt miatt szerintem se ördögtől való a javasolt megoldás sem !

Ami meg igazán fontos arról igen egy másik eszközre/ helyre kell egy mentést csinálni nincs mese. De a megvan a gépen + a gépről a NAS-on elérhető hely NEM jó!

[ Szerkesztve ]

(#31021) Rruuer


Rruuer
senior tag

Hello a hálozatok közöl mért tünt el a nas?

(#31022) A_ScHuLcZ válasza Essejó (#30986) üzenetére


A_ScHuLcZ
addikt

Nálam nem kérdezte, semmilyen storage-ra vonatkozó kérdést nem tett fel a DSM telepítése folyamán.

A megoldás az volt, hogy adtam neki egy factory resetet (úgy sem volt még rajta semmi), majd ismét végignyomkodtam a varázslót, de ezt követően nem telepítettem egyetlen alkalmazást sem, és így már engedte törölni a létrehozott SHR volume-t, ezt követően pedig olyat hoztam létre, amilyet akartam.

"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."

(#31023) gyugyo79 válasza Rruuer (#31021) üzenetére


gyugyo79
addikt

A NAS tűnt el vagy 1 db gép nem látja? Ha tudod teszteld le mert nem mindegy. Ha csak 1 géped nem látja akkor azon kell keresni a hibát .

[ Szerkesztve ]

(#31024) Rruuer válasza gyugyo79 (#31023) üzenetére


Rruuer
senior tag

Csak 1 gép van.

(#31025) gyugyo79 válasza Rruuer (#31024) üzenetére


gyugyo79
addikt

Telefon (amire bármelyik alkalmazását telepíteni lehet) van? Weben se éred el? Nem csak a windows nem látja mint hálózati eszközt?

[ Szerkesztve ]

(#31026) Madwe válasza Rruuer (#31021) üzenetére


Madwe
nagyúr

Rendes ip címmel csatolt fel, a wins egy kalap szar. de ha ragaszkodsz hozzá, akkor router restart, nas restart, gép restart ebben a sorrendben, legalább 15mpig teljesen áramtalanítva...

(#31027) Rruuer válasza gyugyo79 (#31025) üzenetére


Rruuer
senior tag

Csak a win nem látja. Telefon. Tv stb tökéletes. A sajátgépnél is ott van az ikon de az üres. Eddig jó volt csak volt egy win up és kb azóta nem látja

(#31028) Patice válasza gyugyo79 (#31020) üzenetére


Patice
Topikgazda

Egyet értek, írtam is, hogy nem az én példámból kell kiindulni. A lehetőség adott, értelmes ember ezekből a hsz.-ekből már leszűrte a két javaslat előnyeit, hátrányait és fog tudni dönteni maga, hogy számára melyik lesz előnyösebb.

Én a kérdező nevében is köszönöm az érveket, így legalább kapott választ. :R

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#31029) gyugyo79 válasza Rruuer (#31027) üzenetére


gyugyo79
addikt

Akkor ahogy Madwe is írta windows ...
Azt próbáld meg hogy Sajátgép-> Hálózati Hely felvétele ( felső menü rész ) -> Egyéni hely kiválasztása-> itt beírod ez \\ipcíme\megosztott_mappa_neve és tovább ...
Vagy amikor a \\ipcíme\ beírtad már nyomhatsz tallózást többnyire így már megy neki. (Amit vastaggal írtam azt értelemszerűen helyettesítsd be a NAS-os ip címével és könyvtárnévvel.
Vagy csatolod meghajtónak beírni ugyan úgy kell...

Ha így működik akkor neki állhatsz a probléma megoldásának és végig csinálhatsz egy halom varázslatot amit találsz a neten van, hogy segít valamelyik van hogy nem. Használhatod így ahogy van. Megpróbálhatsz vissza állni a frissítés előtti állapotra van hogy nem sikerül neki de ez többnyire megoldja.

[ Szerkesztve ]

(#31030) Madwe válasza gyugyo79 (#31029) üzenetére


Madwe
nagyúr

Egyébként ha ragaszkodik a wins-hez (szíve joga) és épp nem látja a hálózati helyeknel, akkor is tud rá winsel kapcsolódni. Windows intéző cimsoraba kell beírni a \\winsneve elérést s már menni is fog:) csak a hálózati helyek nem látja mert szar a wins felderítése:)

(#31031) Rruuer válasza Madwe (#31030) üzenetére


Rruuer
senior tag

\\ip vagy \\név?

(#31032) Imco válasza Rruuer (#31031) üzenetére


Imco
őstag

mindkettő jó nálam.

Üdv! Imco

(#31033) gyugyo79 válasza Madwe (#31030) üzenetére


gyugyo79
addikt

Win 10-en van egy új hülyesége is (15063 build) és teljesen el tud szállni névfeloldás.Nem hajlandó onnantól semmit megtalálni a hálózaton név alapján. Már 2 alkalommal volt szerencsém ilyen géphez egyiknél Hyper-V bekapcsolása utáni hálózat beállításnál másikon frissítés után halt meg teljesen. A Hyper-V -sen utána én is végig jártam a technetes megoldásokat csak a visszaállítási pontra való vissza lépés segített a Hyper-V bekapcsolása előtti állapotra. A másikon már rögtön állítottam vissza. A vicc hogy utána mind a 2-ön simán újra megcsinálva (Hyper-v - frissítés) hiba nélkül lement nem jött elő megint ...

Rruuer:
Teszteld le utána könnyebb következő tanácsot adni. Ha egy géped van otthon simán el lehetsz nélküle is amúgy ...

[ Szerkesztve ]

(#31034) A_ScHuLcZ


A_ScHuLcZ
addikt

Kinek mi a módszere a mapparendszer kialakítására?

Ez a shared folder létrehozás, mindegyikhez különféle jogosultság állítás tök jó, csak számomra egyetlen nagyon nagy hátulütője van, hogy nem tudom az egészet felcsatolni hálózati meghajtóként, hogy abba lépjek bele, amelyikbe szeretnék, hanem csak egyesével.

Tehát van van néhány programom, amihez csak meghajtóval tudok valamit betallózni (tehát a \\ipcím\sharedfoldername nem működik), akkor ezek kapásból 2-3 hálózati meghajtót elvisz, és ennek ellenére még mindig marad egy csomó dolog, amit csak egyéb módon tudok elérni (12-15 megosztott mappám van nagyjából)

Gondoltam arra, hogy 1-2 nagy shared folderbe pakolom az összes cumót, de akkor meg a jogosultságok állításával lesz probléma, nehéz lesz a hozzáférések kezelése a háztartáson belül.

"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."

(#31035) vond válasza A_ScHuLcZ (#31034) üzenetére


vond
MODERÁTOR

És nincs 12-15 betű az ABC-ben, mondjuk a C,D,E,stb.-n kívül? :) Nekem a munkahelyen majdnem az összes betű le van foglalva a helyi meghajtók, a NAS, és egyéb hálózati megosztások miatt. Szépen megvan mindennek a helye, és így jól lehet kezelni a jogosultságokat is.

Esetleg még azon el lehet gondolkodni, hogy a ritkán használt megosztott mappákat nem veszed fel meghajtóként, hanem csak simán a hálózatról tallózod be, amikor szükség van rájuk.

(#31036) A_ScHuLcZ: Pedig ha külön akarod kezelni őket, akkor muszáj lesz külön is létrehozni. De attól még megoldás lehet a második bekezdés is.

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#31036) A_ScHuLcZ válasza vond (#31035) üzenetére


A_ScHuLcZ
addikt

Nem szeretem a sok meghajtót.. :)

"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."

(#31037) Rruuer válasza gyugyo79 (#31033) üzenetére


Rruuer
senior tag

megvan \\gépnévvel sikerült, egyszer már régebben volt ilyenem és ott is a win volt a bűnös de most is, azért jó így mert tudok a saját gépbe tudok megosztott mappát létrehozni és így könnyebb a másolgatás

(#31038) Madwe válasza A_ScHuLcZ (#31034) üzenetére


Madwe
nagyúr

Nem értem a kérdésed. Mappaszinten is tudsz jogosultágokat kiosztani mind user mind group szinten, nem csak megosztott mappa szinten :D Innentől kezdve mehet nálad minden ebből a szempontból akár 1 megosztási mappába is, azon belül meg beállítod a jogosultságokat kényed kedved szerint. Miben egyszerübb egy megosztási mappára jogosultságot kezelni? Az, h valakinek nem csatolod fel az adott mappát, de a jogait nem bizergálod, azzal még nem zártad ki, ha akarja eléri az adott megosztási mappát is. Ha meg beállítasz jogosultságot, akkor meg minden ugyanaz. Csak kevesebb meghajtót kell felcsatolnod :D

[ Szerkesztve ]

(#31039) Bobolit


Bobolit
aktív tag

Nem tudja valaki, hogy melyik process végzi a synology.me ip megújítását? Nekem hetek óta nem frissül... :U

(#31040) gyugyo79 válasza A_ScHuLcZ (#31034) üzenetére


gyugyo79
addikt

Én otthon úgy szoktam, hogy fel vannak csatolva meghajtónak mindenkinek az alap mappák:
V : Filmek
M: Zenék
P: Képek (ez nam a saját DS-es photo azt nem használom)
U: Felhasználó saját
Ezekre a család többi tagjának különbözőek az engedélyei mindenki egy saját usert kapott. Még én se használok csak egy sima usert erre.

Van még egy mentes és van egy backup user ezek különböző szoftverekben vannak beállítva és különböző feladatokat látnak el ezek is különböző mappához férnek hozzá amihez csak az admin fér még hozzá DE még azzal is csak úgy ha előbb vissza adom neki az engedélyt .
Van még egy USB-s keretben rajta egy HDD amire a torrent megy és amire rss-en át a DS tölt le és ezek a könyvtárak be vannak mountolva a megfelelő könyvtárakba.(Így össze tudsz vonni te is gyökér könyvtárakat is akár)
Vannak még ugyan a távoli elérést kapó csak olvasási joggal rendelkezők mint szülők, barátok de nekik ugye nem kell saját mappa ...

Rruuer: én a helyedbe lehet csak felcsatolnám fixen amik kellenek és utána nem is foglalkoznék vele. Ha eléred így akkor amikor kell lehet nem is kell nekiállni vadászni a megoldást.

[ Szerkesztve ]

(#31041) sbazsi válasza Patice (#31028) üzenetére


sbazsi
veterán

Én a kérdező nevében is köszönöm az érveket, így legalább kapott választ.

Én is köszönöm, neked is, gyugyo79-nek, és mindenkinek, aki hozzászólt. :R :R

A végleges elképzelés még nincs meg, de zsarolóvírusról NAS esetében nem hallottam. :B Villám, túláram, tűz, betörés, stb igen.

Viszont ezt írtad:
Esetedben akkor az a megoldás, amit korábban is írtam, hogy az első két (lehetőleg ugyan olyan méretű) HDD-t berakod RAID1/SHR-be, aztán a 3. és 4. HDD-t külön-külön kötetként formázod és erre mehetnek a nem fontos adatok.
Ez mennyiben jobb, mint a RAID5? Mármint a kapacitás negyede úgyis bukta RAID5 esetében, akárcsak RAID1, +külön 3. és 4. kötet esetében. Viszont nem futok bele olyanba, hogy az egyik hdd-t elfogy a tárhely. És ha csak 1 lemez adja meg magát, akkor nem buktam semmit. :U :F Vagy csak elméletileg? Mivel nem számolok? :F

Másik kérdés:
Ha végül nem a RAID mellett döntök, hogy érdemes a lemezeket elosztani?
Rendszer-fontos adatok egy/külön lemezre?

(#31042) Madwe válasza sbazsi (#31041) üzenetére


Madwe
nagyúr

Zsarolóvírus, pl wannacry kerül a winedre. A winen eléred a nasodat írási jogokkal smbn, innentől kezdve szépen letitkosítja azt is a wined. Szóval nem kell h a nason fusson, elég ha a win eléri a nasodat. Egyébként volt egy cryptoware synologyra, igaz amikor kijött kb dsm4nél jártunk már s dsm2ket fertőzött csak ha jól emlékszem...

[ Szerkesztve ]

(#31043) gyugyo79 válasza Bobolit (#31039) üzenetére


gyugyo79
addikt

Nézz bele az /etc/ddns_provider.conf -ba
Nekem tippre a /usr/syno/synomydns/unify/ mappában található ddns_unify.sh és a quickconnect_unify.sh -t hívhatja meg valami utána ezekbe látod miket futtat. DE nem biztos sose piszkáltam ezeket tapasztalatom nincs!
Viszont az tuti, hogy a /tmp -be ott vannak az ebbe írt ddns.info és a ddns.lastupdated

[ Szerkesztve ]

(#31044) Bobolit válasza gyugyo79 (#31043) üzenetére


Bobolit
aktív tag

Köszönöm, megnézem :R

Nahát, eddig érdekes, a /tmp/ddns.info-ban a jó ip van, viszont ha a hoszt nevet feloldom,
rosszat kapok vissza :(((
Ezt még nézegetnem kell.

ddns.status-ban: service_ddns_status_resolve_failed

Megnézné valaki nekem, hogy neki mi van benne?

[ Szerkesztve ]

(#31045) vond válasza Bobolit (#31039) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Nálunk is gond volt vele a munkahelyi DS1813-on. Újra beírtam a Synology DDNS jelszót, plusz párszor ráfrissítettem, leellenőriztem, aztán jó lett. :)

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#31046) Rruuer


Rruuer
senior tag

Hogy tudom azt megcsinálni hogy létrehozok egy letöltösek mappát és azon belül egy filmek,jétékok,programok és egy vegyes mappát. Na a vegyes mappát senki se érje el. Se tv se semmilyen felhasználó se senki csak az admin. A többi persze megosztva lenne

(#31047) Bobolit válasza vond (#31045) üzenetére


Bobolit
aktív tag

Köszi, a törlés, újra létrehozás segített, de azért bosszantó :((

(#31048) A_ScHuLcZ válasza Madwe (#31038) üzenetére


A_ScHuLcZ
addikt

Valóban. :)

Nem feltételeztem, hogy almappánként is állítható a dolog, de igazad van, így tényleg felesleges volt a kérdés, köszönöm! :) :B

"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."

(#31049) Madwe válasza Rruuer (#31046) üzenetére


Madwe
nagyúr

A por... Akarom mondani a vegyes mappára jobb klikk tulajdonságok, és ott csak adminnak adsz jogokat. Ugyanakkor ha a tvd dlnaval csatlakozik a nasra és nem smbvel akkor az mindenféle jogra tojik és látni fogja. A dlna szépségei...

(#31050) gyugyo79 válasza Bobolit (#31044) üzenetére


gyugyo79
addikt

Ahogy olvasom megoldódott (és vágom, hogy te megtudod nézni de hátha egy keresőt használónak a jövőben jól jöhet) ezért leírom, hogy "service_dns_normal" -t add vissza ha jól lefut és ebbe írja vissza mind tehát a DYNDNS is meg a többi is csak az másik *.sh-t hív meg a frissítéshez de ugyan ebbe a fájlba íródik annak is a kimenetele.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.