Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-20 19:25:05

LOGOUT.hu

Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#59001) Magnat válasza Multibit (#58997) üzenetére


Magnat
veterán

Igazából egy mezei AP-nál még többet is tudnak ... persze pl egy managelhető Miktortik rendszerrrel nincsenek köszönőviszonyban.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#59002) sebes1954


sebes1954
újonc

hogy lehet át másolni az összes adatot egy nagyobb wincsire ? (acronis ?

(#59003) Borisz76 válasza sebes1954 (#59002) üzenetére


Borisz76
veterán

Csak a Canon SLC1299XB fénymásoló modellje képes rá....

Talán ha volnál kedves leírni pontosan, hogy miről van szó, akkor használható választ kapnál!

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#59004) Multibit válasza Magnat (#59001) üzenetére


Multibit
veterán

Wifi-ről lévén szó, a Mikrotik nincs is a topon.
Az olcsóbb kategóriából, néhány TP-Link EAP225 is kiváló lehet a hozzá való kontroller szoftverrel. UniFi-ről, vagy az aranyárban mért profi access pointokról nem is szólva (ez utóbbiak persze nem otthoni felhasználásra készültek).

(#59005) Slowman válasza dkess (#58999) üzenetére


Slowman
aktív tag

"Javasolt a régi, korábbi csatolásokat megszüntetni..."
Eddig jutottam én is, a kérdésem az volt, hogy hogyan?

(#59006) dkess válasza Slowman (#59005) üzenetére


dkess
őstag

Windows filekezelő - 'Ez a gép' - ráállsz az érintett hálózati mappá(k)ra - jobb egérklikk majd 'Kapcsolat bontása' .

(#59007) lewisfm


lewisfm
aktív tag

Sziasztok!

Elkövettem azt a "hibát", hogy a DSM-t frissítettem a DSM 6.2.3-25423 verzióra (ami most, a napokban jött ki) a DS118 NAS-omon, s azóta a Photo Station kliens appokban (DS Photo Android és Windows UWP app) nem sikerül a login. Azt mondja, hogy Érvénytelen fiók vagy jelszó, pedig a DSM webes felületén keresztül továbbra is be tudok jelentkezni vele böngészőből.

Érdekes, hogy egyszerre romlott ez el az összes felhasználónak az összes eszközén.

Tudna valaki segíteni?

Előre is köszönöm.

(#59008) lewisfm válasza lewisfm (#59007) üzenetére


lewisfm
aktív tag

Közeben válaszolok is magamnak, remélem másnak is hasznos:

A Photo Station csomagból kell majd egy frissebb kiadás, de az még nem készült el.
Addig is innen letölthető egy patch-elt változat:
https://supfiles.synology.com/fsdownload/DuhwjyHNz/Photo%20Station%206.8.13-3498

Az Android-os DS Photo abból a patch telepítése után bár be lehet jelentkezni, a a Windows-osból továbbra sem.

https://community.synology.com/enu/forum/1/post/133249

[ Szerkesztve ]

(#59009) sebes1954 válasza Borisz76 (#59003) üzenetére


sebes1954
újonc

szeretnék nagyobb wincsit bele tenni ds118-ba,de szeretném a beállításokat az új wincsire át vinni és erre keresek megoldást .

(#59010) Primary92


Primary92
senior tag

Mennyire veszélyes olyan lemezt használni, aminek a udma_crc_error_count > 0? A FőNAS-ból került ki nem rég.
Az biztonsági mentős NAS-ban lett 1 db szektorhiba az egyik lemezen. Be merjem rakni helyette?
Őszintén szólva nem szívesen vennék még egyet, mert az elmúlt hónapben biztos, hogy elköltöttem legalább 120000 Ft-ot lemezekre.

A FőNAS-on most van 8+4+4+3 TB, amiből úgy terveztem, ha elfogy a hely, akkor a legkisebb megy át a másikba, és helyette lesz egy 8 TB-os, de most van elég helyem.

(#59011) Borisz76 válasza sebes1954 (#59009) üzenetére


Borisz76
veterán

Nincs rá megoldás.
Új lemez be, DSM telepítés, beállítása.
Régi lemezt egy USB-s külső házba teszed és az adatokat a belső lemezre másolod.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#59012) sebes1954 válasza Borisz76 (#59011) üzenetére


sebes1954
újonc

köszönöm

(#59013) dkess válasza Primary92 (#59010) üzenetére


dkess
őstag

udma_crc_error_count - nem feltétlenül veszélyes. Ez az attribútum a SATA vezérlő és a HDD közötti adatátvitellel kapcsolatos - azaz nem HDD hibára utal. A "szektorhibás" HDD viszont a tányéron megjelenő problémás szektorra utal ...

udma_crc_error_count - az esetek elsöprő többségében általánosságban SATA kábellel kapcsolatos nyűgre utal. Külső bővítő egységnél pl. aránylag könnyű belefutni - pl. a gyári Synology eSATA kábel nagyon rövid. Maga az eSATA átviteli közeg is nagyon érzékeny a kábelhosszra. Így amennyiben lecseréljük egy hosszú "noname" kábelre és ez előjön, akkor borítékolható, hogy ez az oka. Ekkor pl. az összes HDD -n nagyjából ugyanannyi db hibát rögzítenek a HDD -k. Ritkán lehet az oka tápellátási gond (alaplap - vagy a HDD). NAS belső tárolóhelyen ez "problémásabb" - elméletileg nem szabadna lennie. Persze lehet, hogy a HDD csatlakozó kontaktos (nem valószínű). Illetve esetleg próbáltál-e működés közben hot-swap -olni HDD -t (ez meg az eseti növekedés esetén lehet magyarázat). Persze lehet a NAS -ban a SATA hátlapi panelon gyengélkedik az egyik tantál kondi vagy hasonló "egzotikus" dolog is ...

Alapvetően nem mindegy azért:

- konkrétan mennyi az annyi?
- eseti alkalommal növekedett kicsit - egy-kétszer. Erre a Synology is azt mondja, hogy érdemes túllépni ezen,
- amennyiben rendszeresen növekszik, akkor csak egy HDD érintett vagy több is,
- előjön-e más SMART által jelzett probléma is?

Alapvetően a Synology is némileg "tanácstalan" ezen SMART hibával kapcsolatban (link: [link] ). HDD csere esetén (illetve anélkül is) érdemes lenne nyomonkövetni, hogy az új HDD -vel is előjön ez a hiba ráadásul növekményes módon. A hibajelenség maga úgy manifesztálódik egyébként, hogy másolás közben a sebesség bezuhan (akár nullára) - aztán megy tovább teljes sebességgel (na ilyenkor kaptál +1 -et erre az attribútumra). Alapvetően a kötetünk minősége ettől még "normál" marad (Synology minősítése alapján) - még akkor is, ha többszáz lenne ...

"Szektorhibás" HDD -re azonban nem cserélném le. Ez már sokkal aggályosabb dolog lehet. Persze ebben az esetben is számít, hogy:

- pontosan milyen hiba is ez? Pending(függő)/Reallocated(áthelyezett)/Bad(rossz) sector attribútumra kapjuk a nullától különböző számot - esetleg ezek valamilyen kombinációjára (illetve milyen arányban vannak egymáshoz képest). Különösen bad sector esetén azért már nézelődnék/gyűjtenék a pótlásra. Persze a másodlagos backup NAS _ban maradhat egyelőre, de fokozott figyelemmel kísérés és gyors reagálás ajánlott,
- konkrétan mennyi az annyi?
- eseti alkalommal növekedett kicsit - egy-kétszer és nagyon kevés van (ez már erős figyelmeztetés)? Avagy szinte "napról-napra" növekszik és többszár/többezer van? Utóbbi esetben páni hangulatban mentsél mindent és a csere immáron sürgős. Nem kell megvárni, amíg a Synology kidobja a kötetből az érintett HDD -t.

Azaz még egyszer - bad sector -os HDD -t nem raknék be a fő NAS -ba (berakni igazából egyikbe se).

(#59014) paolinho válasza AiRLAC (#58981) üzenetére


paolinho
őstag

Az az igazság, hogy akár a Download Station, vagy akár más okán is teszi azt, hogy dolgoznak a HDD-k, nekem megnyugtatóbb lenne, ha (pl. egy WiFi Smart Power Plug által) manuálisan is tudnám ki/be kapcsolgatni a NAS-t.
Nincs ezeknek az eszközöknek (DS216Play) a beállítási lehetőségei között olyan opció, hogy ha áramot kap a készülék, akkor az be is kapcsoljon egyúttal?

(#59015) Primary92 válasza dkess (#59013) üzenetére


Primary92
senior tag

Most szektorhibás van a NAS-ban, ezt cserélném le udma_crc_error_count>0 lemezre. De akkor lecserélem. De akkor figyelem, hogy növekszik-e. Lehet ezt valahogy nullázni?

(#59016) dkess válasza Primary92 (#59015) üzenetére


dkess
őstag

Hát, igen - lehet nem tudom már követni melyik HDD van melyik NAS -ban ... :)

Nem tudom, az szupertitkos info, hogy mennyi a udma_crc_error_count attribútum értéke? Általánosságban azért ez kevésbé veszélyes, mint a bad sector hegyek. Pláne, ha a HDD jó környezetbe kerül. Azért többszáz udma_crc -vel (ha minden más SMART érték rendben van) simán benne lehet 5-10 hibátlan év is akár - míg többszáz vagy többezer bad sector -al meg inkább nem (nagyon nem). Persze érdemes figyelni és amennyiben az új helyen is növekedne, akkor már kérdéses lenne.

Nullázni lehet, de nem szükséges foglalkozni vele.

(#59017) balpis válasza balpis (#58976) üzenetére


balpis
őstag

Hát elakadt az extended teszt így is....
Beraktam asztali gépbe, 3 éve volt utoljára win indítva rajta, most rájöttem, nincs HDS rajta (pedig valaha volt). Sajnos az ingyenes verzió nem futtat extended tesztet, de aztán rájöttem, hogy a gyártó (WD) oldalán is érdemes keresgélni.
A WD-től letöltöttem a DLGDIAG-ot.
A quick test ezzel is OK-t mondott. Azonban az extended itt már 70% körül elkezdett akadozni, majd félóra után kiszállt FAILED-del. "Text error code: 08 -Too many bad sectors deceted"
Szóval próbálkozom a garanciális ügyintézéssel. Eddig nagyon korrektek - bár nem túl gyorsak - voltak mindig.
(most jöttem rá: ez a legújabb RED-em, most februárban kaptam egy 2017. november vásárolt és két év után bedöglött helyett :(

Nagyon nem bízom már bennük. 3-at vettem kb. fél éves csúszásokkal, ebből az első keveset volt használva, még jó (de tesztelni fogom azt is most már...). A 2. 2,5 év után halt meg, a cserében kapott futott eddig 4 hónapot, egyelőre még jó, de a harmadik 2 év után adta be a kulcsot és a cserében kapott is döglődik 2 hónap után.
Enyhén szólva nagyon rossz statisztika, főleg, hogy nem egy sorozatból valók, ill. semmi strapa nem érte őket, és most az utolsó nem is ott van használatban, mint a korábbiak.

Emlékeim szerint eddig 3.5"-os HDD összesen 2 halt meg a gépeimben: az első egy 320MB-os Caviar volt valamikor a 90-es években - sajnálom is, pár munkám mentés nélkül csak ezen volt meg :( - , a második egy WD 500GB-os pár éve, ami egy MyBookban volt eredetileg és kb. 3-4 hetet ment összesen, de a sokéves állás után már nem lehetett elindítani.
(Ezek mellett 1-2 db problémás 2.5" is akadt, az iscsak sokévente egy...)

Mindig eldöntöm, hogy WD inkább nem, de aztán valamivel csak meggyőzőm magam és kisebb kitérők után visszatérek. Azt hiszem, ezek után nem fogok...

notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó

(#59018) gyugyo79 válasza balpis (#59017) üzenetére


gyugyo79
addikt

De ráadásul most még azt is nézd majd meg mit kapsz cserébe és ha WD30EFAX -ot akkor azt raidhez ne is kezd el berakni. Vagy próbálj az üzletben akkor bizniszelni, hogy ráfizetsz és adjanak mást vagy eladni és venni egy nem WDx0EFAX -es HDD -t.

Én mondjuk NAS-ba WD-t már nem is nagyon vennék .

Mivel a WDx0EFAX -3-6 TB-ig SMR = kuka még akkor is ha rendbe rakják és firmwareből megoldják, hogy ne dobja ki a raid rebuild mert nem kell sajnos otthoni körülmények közt sem sok, hogy kijöjjenek a hátrányai, bármit is állít ennek ellenkezőjéről a gyártó.
A 6+ meg azért mert ki tudja mikor találják ki, hogy oda is jó lesz az.

Akit amúgy érdekel anno a Seagate Archive HDD -ken csináltak Synologyn (is) tesztet raid rebuild (RAID1) , szóval azt a marketing dumát se vegyétek be, hogy jó lesz az majd ha csak SMR -lemezeket használtok egy raidben.
(Nincs baj az SMR -el ha annak veszi valaki ami és tudja mire számítson és ezt az ára miatt vállalja is)

Tehát még ha RAID5/6 -ba nem is dobja ki egy raid rebuild majd egyszer ezeket ha megoldják esetleg egy vezérlő frissítéssel, is kompromisszumos lesz a használatuk és ha azt nézzük, hogy ugyan annyiért és ugyan azokkal a feltételekkel árulják amiért még lehet rendeset is venni és a konkurencia meg hátha tanul ebből és nem lépi meg ugyan ezt akkor érdemes egy másik márkát választani....

[ Szerkesztve ]

(#59019) Stanley-B. válasza sebes1954 (#59012) üzenetére


Stanley-B.
őstag

Itt a megoldás: [link]
(#59011) Borisz76: de van rá megoldás

(#59020) Borisz76 válasza Stanley-B. (#59019) üzenetére


Borisz76
veterán

Tudom, hogy létezik.... de ezzel nem ment minden beállítást. Vannak olyan feltelepített programok amiről nem készít beállítás mentést.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#59021) Met


Met
nagyúr

Tegnap újra kellett indítani a NAS-t mert leállt a torrent.
Nem ment a seed, a Remote GUI nem tudott csatlakozni.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#59022) AiRLAC válasza paolinho (#59014) üzenetére


AiRLAC
addikt

Miért nem jó hogy leáll ha nem használod, aztán ha kell akkor pl. miniWOL segítségével felébreszted?

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#59023) Csabroncka


Csabroncka
addikt

Sziasztok bár nem teljesen a témához tartozik, hátha valaki kicsit járatosabb a témában:

A syno mailplus mellé a Tárhely.eu levelezőszerverét használjuk relészervernek. A problémám az, hogy a levélkézbesítés nyomonkövetésnél tele van a küldés "Ezt az üzenetet egy RBL, egy szűrő vagy más konfiguráció az SMTP idején elutasította." felkiáltójeles üzenetekkel. Megnéztem, nem a szerverünk küldi és nem is a kapcsolatot törték fel! Kell ezzel érdemben foglalkozni? Miért keletkezik rengeteg ilyen levél :F (mielőtt még bárki kérdezné, beszéltem a tárhely eu-val ott a csávókám fejvakarás után azt mondta, hogy nem kell vele foglalkozni)
? (THX)

"in medias res"

(#59024) Dani0504 válasza Multibit (#59004) üzenetére


Dani0504
tag

Nekem TP-link Deco M4 van routerként is használva. Nem mondom vannak hiányosságai, de működik rendesen. Omada rendszerben gondolkodtam, de ennek barátibb lett a végösszege. Ubiqiti árától dobtam egy hátast mikor elkezdtem összeszámolni... :Y

"A lényeg az, hogy a kacsák előtt mindig legyen víz!"

(#59025) Sanya válasza lewisfm (#59008) üzenetére


Sanya
nagyúr

ha csak ennyi hiba lenne. A gofile-me-s megosztásaim elszálltak a picsába, egy sem működik.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#59026) Prancz


Prancz
csendes tag

Üdv!

Van egy Synology DS418 NAS-om, ami egy UPC-s Connect Boxon keresztül csatlakozik az internethez. Ha van internet, akkor a NAS adott mappája felcsatlakoztatott hálózati meghajtóként elérhető, ellenben ha nincs internet (pl. a szolgáltatónál valami hiba van, de a Connect Box továbbra is üzemel), illetve ha nem a saját Connect Boxomra vagyok felcsatlakozva az internetre (vagyis nem otthonról internetezek), akkor a hálózati meghajtó nem elérhető. Tudna valaki nekem ennek megoldásában segíteni? (Tehát úgy szeretném elérni a NAS adott mappáját, mintha a laptopban lévő merevlemez lenne és nem webböngészős felületen keresztül.) Próbáltam utánna olvasni (itt is), de egyelőre nem látom a megoldást.

A válaszokat előre is köszönöm.

(#59027) Dani0504


Dani0504
tag

Download Station-ben megoldható, hogy csak seedre rakjak be torrentet?
Leállítottam a NASt és most nekiállt újra letölteni a már letöltött torrenteket. A letöltés mappából áthelyeztem másikba a fájlokat, lehet ez a gond?

"A lényeg az, hogy a kacsák előtt mindig legyen víz!"

(#59028) gyugyo79 válasza Csabroncka (#59023) üzenetére


gyugyo79
addikt

Tipp/ek. :
relay és nem relé
A "levélkézbesítés nyomon követés" -e a bejövő/ vagy kimenő levelek ellenőrzésére szolgál valójában. (User tudja nézni, hogy gipsz jakab fontos partnere miért nem tudott neki levelet írni, vagy tőle miért nem megy el a levél)
A hiba egy vagy akár több angol hibaüzenet fordítása ami főleg ha többé nem biztos, hogy pontos.
De a lényeg, hogy valamilyen ellenőrzésen elbukott a levél ezért ha nem jelezte senki felétek, hogy nem tudott nektek levelet küldeni vagy állítja, hogy küldött de ti nem kaptátok meg vagy amit küldtetek nem ment el, akkor nincs probléma ha a tippem helyes.

[ Szerkesztve ]

(#59029) gyugyo79 válasza Dani0504 (#59027) üzenetére


gyugyo79
addikt

Biztos az a gond. Úgy oldható meg, hogy seedelje egy ellenőrzés, után, hogy a letöltés, helyének megadott könyvtárban ott van a letöltendő tartalom hibátlanul.

(#59030) tamas.nick válasza Multibit (#58830) üzenetére


tamas.nick
aktív tag

Ezek a tűzfal szabályai [kép], ha kiveszem az utolsónál a pipát, akkor elérem külső hálózatból a NAS-t, ha bekapcsolom, akkor nem, de a mobilalkalmazások továbbra is működnek.
A külső IP címem nem 100-zal kezdődik. Portfowardod használok.

(#59031) Multibit válasza tamas.nick (#59030) üzenetére


Multibit
veterán

Nem gondolkodtál még el az utolsó szabály értelmén? Ha minden le van tiltva, nyilván nem érsz el semmit. Ki/mi tette be azt az utolsó szabályt?

(#59032) exlepra válasza Multibit (#59031) üzenetére


exlepra
tag

Lehet rendes tűzfalakhoz szokott ahol ez a megszokott, hogy az utolsó sor deny all , mert sorrendben van a kiértékelés, és minden tilos ami nincs engedélyezve. De a connectbox nem ilyen.

[ Szerkesztve ]

(#59033) Essejó válasza paolinho (#59014) üzenetére


Essejó
veterán

Hát nézd, eddig kb 10-en írták le, hogy ez miért rossz ötlet. Mindenki inkább szünetmentest rak a NAS alá, semmint kitépi az áramkábelt a konnektorból. Pont ugyanaz a hatása mint amikor a WiFi Smart Power Plug lekapcsolja az áramot. Az a nyomorult vas arra van tervezve, hogy 24/7-ben dolgozzon, a hdd-vel együtt. A hdd-k nagy része pont bekapcsoláskor halálozik el. De a hirtelen áramelvétel sem használ nekik. De én a többiekkel ellentétben nem sorolom mindezt fel. Tedd alá azt a nyomorult WiFi Smart Power Plug-ot és kapcsolgasd le vele a NAS-t, a beállítások közt tuti van olyan rész is, hogy ha áramot kap akkor meg bekapcsoljon. Az én szerveremen legalább is van ilyen.
Viszont ha bő egy év múlva esetleg megdöglik a NAS, vagy csak a benne lévő HDD-k akkor ne gyere ide sírni, hogy nem szóltunk, szóltunk de te egy write only User vagy aki csak nyomja a saját ötletét. Remélem nem jut eszébe senkinek követni ezt a marhaságot!
Nem is értem, hogy a Synology miért nem gyárt távirányítót a Nasokhoz, hogy ágyban fekve is lehessen ki be kapcsolgatni. ;]

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#59034) Multibit válasza exlepra (#59032) üzenetére


Multibit
veterán

A screenshoton egy NAS tűzfal szabályai láthatók. A kolléga pedig tapasztalati úton is rájöhetett, hogy ha az utolsó sor elől kiveszi a pipát (azaz inaktiválja a szabályt), működik az elérés.

(#59035) Sanya válasza paolinho (#59014) üzenetére


Sanya
nagyúr

Igazad van, pihenjenek csak. Mondjuk erre kurvára nem hajingálnék ki több tízezer forintot, hogy egy olyan tárhelyem legyen, amit főkapcsolóval lehet kapcsolgatni. Erre nem kell nas. Erre egy usb-s merevlemez tok kell.

[ Szerkesztve ]

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#59036) dkess válasza Essejó (#59033) üzenetére


dkess
őstag

Igen, pontosan.

Lehet szabályos leállítást kezdeményezni SSH -n (vagy esetleg telnet -en, de ez utóbbit internet oldalról nem javasolt, mert SSH nélkül kiadni felhasználónevet/jelszót ...) keresztül.

Az újraindulással kapcsolatosan is pontosan leírtam, hova kell a két pipát betenni, hogy:

- működjön az áramellátás visszaállítását követően történő automata boot -olás (továbbra is úgy gondolom, hogy WiFi -s konnektorral kapcsolgatni a NAS tápellátását szigorúan ellenjavallt),
- továbbá akár net -en keresztül WOL -al (Wake On LAN) felébreszteni a NAS -t. Ez utóbbi esetben nem is kellene az áramot le- illetve felkapcsolni (és ebből kifolyólag plussz eszközt sem kell venni). Persze, ha ez utóbbi megoldás sem jó ...

(#59037) tamas.nick válasza Multibit (#59031) üzenetére


tamas.nick
aktív tag

Ahogy exlepra írja igen, sorrendbe tettem, mert úgy tudtam, hogy a Synology is sorrendben követi a tűzfal szabályokat. De ha eleve az utolsó szabály letilt mindent, akkor hogy hogy nem zártam ki magam belső hálózatról, illetve a mobilnetről mobilalkalmazásokról (DS get)?

[ Szerkesztve ]

(#59038) Multibit válasza tamas.nick (#59037) üzenetére


Multibit
veterán

A Synology ezt másképp kezeli, nem sorrenddel: [kép]

(#59039) Multibit válasza tamas.nick (#59037) üzenetére


Multibit
veterán

De ha eleve az utolsó szabály letilt mindent, akkor hogy hogy nem zártam ki magam belső hálózatról, illetve a mobilnetről mobilalkalmazásokról (DS get)?
A harmadik szabály miatt, ahol engedélyezed a LAN-t (192.168.1.0). Számít a sorrend.

[ Szerkesztve ]

(#59040) tamas.nick válasza Multibit (#59038) üzenetére


tamas.nick
aktív tag

Köszönöm!

(#59041) Magnat válasza Prancz (#59026) üzenetére


Magnat
veterán

Szia,

webdavon vagy vpn-en tudod elérni ha nem vagy egy hálózaton a nassal, előbbihez a Webdav szervert kell telepíteni, utóbbihoz -milyen meglepő- a Vpn szervert.

Webdavot a Win10 tudja alapból: [link] (hogy mennyire műxik nem tudom, Win 7 alatt nem volt stabil emlékeim szerint) vagy vannak rá külső appok is, pl [link]
Androidra pl Total Commander alá van webdav plugin ingyen.

Vpn szerver ugyanígy működhet beépített klienssel vagy pl Openvpn-t is telepíthetsz.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#59042) gyugyo79 válasza Multibit (#59038) üzenetére


gyugyo79
addikt

Ez nem igaz. Syno leírás
Sorban kezeli + később te is írod, hogy számít a sorrend .... A csatolt képtől ez ráadásul független is mert még ha van is ilyen lehetőség egy utolsónak be rakott mindent tilt nem szabad, hogy bajt okozzon max felesleges ha a cél is az, hogy csak amit engedünk szabállyal az működjön.Ráadásul ha kiveszi és működik ami addig nem számomra inkább azt bizonyítja, hogy ha az nincs ott akkor a Syno az alapból engedi ami nincs tiltva/ nincs rá szabály még a tűzfal bekapcsolásakor is (ha a sorrend lenne fordított, és lentről felfelé nézné akkor meg helyesen feltételezi, hogy ki kellet volna zárnia saját magát is).
A kép amúgy, honnan van ? Mert én nem is tudom mióta nem is láttam ezt a megoldást DSM -ben. A routerükben van de ott is külön LAN/ Router és ipv6 és ipv4 :)

A legújabb 6.2.3-25423 csak virtuálison fut még csak de nálam abban sincs ilyen opció a tűzfalnál pedig direkt ránéztem nem e most rakták be. Vagy kiveri a szemem csak nem látom :)

tamas.nick

Amint illeszkedik egy szabály az végrehajtódik és fentről lefelé kerül végrehajtásra és kell a végére a mindent tilt ha neked sincs olyan opciód amiről Multibit a képet rakta, de semmi képen nem okozhat gondot. Ha valami nem megy akkor nem jó az előtte lévő engedélyező szabályban. Amikor jól működik. De tesztnek ugye tudsz berakni egy mindenhonnan engedsz mindent elé és máris lehet tesztelni, hogy sorban és jól kezelődnek e a szabályok.

[ Szerkesztve ]

(#59043) sellerbuyer válasza gyugyo79 (#59042) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Egy tűzfal helyes konfigurációja azzal az alapszabállyal kezdődik, hogy először is letiltunk mindent. Sok tűzfalban ez defaultként benne is van (én még nem láttam olyat, amiben ne lenne, mivel ez alap), sőt létezik olyan is, amiben ezt ki sem lehet kapcsolni csak úgy egyszerűen (idióta biztos). Ennek az alapvető szabálynak a kikapcsolása komoly biztonsági kockázat. A helyes biztonságos konfiguráció lényege, hogy tiltunk mindent kifelé és befelé is, majd egyesével engedélyezzük, amit kell és kész. Ennyi.

Tehát ha tiltasz mindent, majd engedélyezed befelé mondjuk az 5000-es portot, akkor az 5000-es portod befelé nyitva lesz arra az időre, amíg próbálkozik ott valami bejönni. Ez így van rendben, ez így biztonságos. Egy helyes konfigurációban külön kell engedélyezni a 80/443-as portot is akár, mindent.

Az összes tűzfal ugyan így kell működjön, ez alól nem kivétel a Synology sem.

(#59044) fjanni


fjanni
tag

Sziasztok. Van egy 215j nas-om, de nem vagyok megelegedve a sebességével. Másolásnál sem mondható gyorsnak és van hogy kodival nézve filmet rpi3-n kábelen pufferel. Wd red hdd-k vannak benne. Arra gondoltam hogy talán a beállításokkal lehet a gond.
Most az egyik 2tB-s megadta magát, cserélve lesz 4tB-ra, mire kell odafigyelnem a beállításkor?
Raid-et nem használok mert asztali géppel és laptoppal szinkronizálja a fontos adatokat amikor azok mennek.
Milyen fájlrendszer legyen, mi legyen beállítva hogy gyors kegyen? Stb.
A kodiban pl. Smb-t vagy nfs-t érdemes használni? Stb.

(#59045) zAcsKO válasza dkess (#58546) üzenetére


zAcsKO
tag

Végül úgy döntöttem, hogy DS218+ lesz a DS215j utódja. Kap 1 db 12TB-os WD Red lemezt, de egyelőre nem lesz második lemez mivel a fontos dolgok backupja nálam fizetős felhő alapú (Dropbox, Google Drive), mert az akkor is megvan ha leég a ház vagy ellopják a NAS-t.

Első kérdésem:
1db 12TB-os merevlemez használatánál melyik fájlrendszer az ajánlott? És milyen fontosabb kezdeti beállítások vannak ami esetleg újdonság az előző NAS-hoz képest?
Elsősorban torrent, médiaszerver, dropbox backup, ip kamera a fő felhasználási területek.

(#59046) AiRLAC válasza fjanni (#59044) üzenetére


AiRLAC
addikt

Külön kötetet hozz rá létre, ext4 (más nincs is rá szerintem) és a Kodihoz NFS.
Mi fut azon a RPi3-n? Nekem RPi2 se pufferelt soha kábelen, LibreELEC és openELEC futott rajta.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#59047) AiRLAC válasza zAcsKO (#59045) üzenetére


AiRLAC
addikt

Megéri az a 12TB fajlagosan? Nem jössz 2db 8/6TB-ossal jobban ki?
btrfs elméletben jobb (snapshot, replikáció, tömörítés stb), bár lassabb meghajtókkal (SMR) voltak gondok, talán javították a DSM-ben ezt azóta.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#59048) Essejó válasza fjanni (#59044) üzenetére


Essejó
veterán

Nem lessz gyorsabb, ha teliholdkor a keresztútnál éjfélkor fekete kakast áldozol akkor se. A j végűek a legalapabb belépöszint. Másnéven az ipari hulladék kategória. Ennyit bir a benne lévő proci.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#59049) exlepra


exlepra
tag

Sziasztok,

Seagate Enterprise 6TB ST6000NM0115 vel van valakinek tapasztalata?
Ez vajon SMR?

thx.

(#59050) Tulkas


Tulkas
tag

Sziasztok,

tudom hogy már volt a téma boncolgatva a fórumon,
de akárhogy is böngésztem, nem találtam meg a konklúziót a témában, ill. a megoldást az esetleges biztonsági résre.

Open VPN használatánál, ha nincs külön kliens certifikáció használva, csak az alapvetően kimentett "ovpn" fájl, ill. annak tartalma,ha ennek ellenére beenged a szerver, probléma-e, és ha igen, hogyan lehet kezelni szerver oldalon?

(Kliens oldali üzenet mielőtt beengedne:
"This profile doesn't include a client certificate.
Continue connecting without a certificate or select one from the Android keychain?")

"Nevess, és a világ veled nevet...Horkolj, és egyedül alszol..."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.