Hirdetés

2021. január 22., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-10-05 17:57:03

LOGOUT.hu

Ez a nem hivatalos Synology fórum olyan napi használattal kapcsolatos kérdéseknek, amiknek egyszerűbbnek találtam létrehozni egy fórumot itt a PH!-n, mintsem a hivatalos fórum válaszaira várni. Azért indítottam ezt a topikot, mert szerintem vannak sokan, akik Synology NAS-t vettek, szeretnék használni, de nincs termékregisztrációjuk és/vagy ott nem kaptak megfelelő, kielégítő választ a kérdéseikre és (még) nem tudják, hogy van beépített használat utasítás a DSM-en belül. :)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22051) #29810560 válasza Komi28 (#22050) üzenetére


#29810560
törölt tag

Tökéletesen működik már több hónapja. Streamel, felvesz. Nekem bevállt. (Synology DS414Slim-be van dugva.)

A 99€-s egy komplett kulcsrakész megoldás. (USB stick + szoftver.)

Az 59€-s csak stick - további (második, harmadik stb.) tunernek/TV-nek - ha egyidően több, eltérő MUX-ön lévő adást akarsz nézni/felvenni. Azért olcsóbb, mert ekkor már csak a hardvert kell megvenni.

[ Szerkesztve ]

(#22052) Varszegig válasza Madwe (#22046) üzenetére


Varszegig
veterán

Nem tudom, te mit tárolnál ott, de nekem semmi olyan adatom nincs, amit ha megnézne az FBI akkor aggódnom kéne.

(#22053) Madwe válasza Varszegig (#22052) üzenetére


Madwe
nagyúr

Nekem nincs, de nem is személyes adatokról beszéltünk. cégnek viszont van sok olyan adata, amit nem lenne jo ha pl USA kormánya látna. Teszem azt egy gyógyszercég sem engedheti ezt magának amiről tudok pl, nekünk más a profilunk, de sok olyan cég van aki semmilyen külsős félnek nem adhatja ki az adatát, indirekt módon sem, mert fontos knowhow van benne pl. Nem azért kene aggódni, mert illegális, hanem azért mert van benne olyan tudás, amit nem adunk ki. Ezért mondtam h függ a cég profiljatol is, de alap esetben amit felhobe szinkronizalsz, arról az adatról mar nem tudod elmondani, h csak az latja, akinek megengeded, s hidd el sok olyan cég létezik, aki így van ezzel, bár a legtöbb kkvra itthon ez nem igaz. Ettől függetlenül sztem nem csak biztonságosabb de olcsóbb is saját backupok tervezése. Amugy pl nekünk a minden adat egyszerre 3, fizikálisan különböző helyen, 2 fajta syncronnal készült mentése is szempont, raidben, azaz 6 lemezen kell meglegyen minden adat.
Sztem azért nem baj ha ezekkel tisztában van az ember, nem csak akkor ha eleve előírás h így járjon el, h felhőt nem használhat, mert egyébként lehet szoros az előírás és igazából azt se lenne jo ha megtenne.

En magánszemélyként is csak privát felhőt használok, a syno nasom, arról meg készítek egy 1 órás késleltetett biztonsági mentést egy vacak zyxel nasra, de magánszemélyként csak azért, mert ez így olcsóbb...

[ Szerkesztve ]

(#22054) psg5


psg5
veterán

Sziasztok!

Nem okoz problémát a későbbiekben ha törlöm a DSM által helyből felajánlott, de általam nem használt home, homes, video, music megosztott mappákat?

Video Stationt érdemes használni (DS Video) appal lumia 735-ös alatt vagy felejtős? Igazából sima házi videókat játszatnék le vele, igaz távolról mobilnettel. Ha elfogadhatóan működik, akkor ha indexeli majd a video station nem úgy csinál mint a photo station ami totálisan lefoglalja a rendszert ha behylezem a képeket, mert több videó lenne.

[ Szerkesztve ]

F.K.T.

(#22055) Patice válasza psg5 (#22054) üzenetére


Patice
Topikgazda

A home + homes nem törölhető, mert rendszermappák. Video, music akkor törölhető, ha eltávolítottad a Médiaszerver csomagot, mert az hozza létre automatikusan. Ha újra felrakod, akkor újra létre fogja hozni őket.

DS Video nálam OK, nem indexel olyan sokáig, mivel videók esetén nem kell miniatűröket gyártani.

Photo station gyárt miniatűröket, azért fogja meg a gépet. Amúgy pont erre találták ki a Photo Station Uploadert, ami a gépeden csinálja meg a miniatűröket, a NAS-ra csak átmásolja, így az asztali PC-t terheli ez a folyamat, ami valószínűleg erősebb és gyorsabban végez is vele, mint a NAS.

Eladó: SMSL sAp-12

(#22056) Madwe válasza Patice (#22055) üzenetére


Madwe
nagyúr

Gondolom ő telefonjáról tölti fel a képeket, erre nincs kerülő út max a telefon-gép-nas feltöltési utat választ. Ugyanakkor a kezdeti sokk után amikor sokszáz képet tesz fel az ember, már nem érezhető a nason h megfogná esetenként az a pár kép ami keletkezik, uh szerintem nincs is rá nagy szükség, max az első feltöltésnél.

(#22057) psg5 válasza Patice (#22055) üzenetére


psg5
veterán

Köszönöm!

Kipróbálom a DS video-t. Olvasom hogy kellenének esetleg kodekek ez igaz?

#22056) Madwe : Felfele csak belső hálózatról töltöm a képeket, videókat nas-ra csak néha távol telefonon megmutatnám a videókat ah megoldható. Képeket a ds file-al is megtudom mutogatni.

[ Szerkesztve ]

F.K.T.

(#22058) Quentin82


Quentin82
csendes újonc

Nem tetszik ez a Download Station, lecserélném egy ruTorrentre.

Próbáltam megadni csomagforrásként a SynoCommunityt (http://packages.synocommunity.com/), de folyamatosan azt kapom, hogy "érvénytelen hely".

Van esetleg valami ötletetek?

Köszi előre is.

(#22059) rekop


rekop
senior tag

Üdv!
Nemrég vettem egy 215J-t, lecserélve egy microservert amin xpenology-t használtam. Mindennel elégedett vagyok, azt kaptam amire számítottam, viszont az írási/olvasási sebességgel nekem kevésnek tűnik.
Ezt az olvasási sebességet mértem, ami azért messze van a gyártó által megadott 111MB/s-tól.

A háttérben nem fut semmi feladat, a torrenteket is leállítottam, úgy próbáltam a másolást.
Egy 3TB red van most benne, ugyanez volt a microserverben is, ott fixen 110MB/s volt az írás/olvasás sebessége. Jól gondolom, hogy itt valami nem teljesen okés, vagy ez a sebesség így rendben van? :F

[ Szerkesztve ]

(#22060) Blaise


Blaise
veterán

Kijött a DSM 6.0 RC, valaki kipróbálta már?

(#22061) Doky586 válasza rekop (#22059) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Ha a völgyek alja 51 akkor a dombok teteje nem 111 ?

(#22062) rekop válasza Doky586 (#22061) üzenetére


rekop
senior tag

Majdnem, olyan 105 volt a plafon. Akkor ez így rendben van?

[ Szerkesztve ]

(#22063) Komi28 válasza #29810560 (#22051) üzenetére


Komi28
aktív tag

Értem, köszi az infót, jónak tűnik :)

(#22064) MrCsiT válasza rekop (#22062) üzenetére


MrCsiT
őstag

A 215j-nél én is találkoztam ezzel, azaz, hogy a gyári 111 MB/s másolási sebesség helyett, volt, hogy 50-60 MB/s-re is lecsökkent a sebesség. Ha volt még másolandó, a sebesség egy idő után, javulni kezdett.

Ilyen esetben megnéztem, hogy a NAS-on a processzorterhelés mekkora (ez nem volt magas) és hogy milyen process-ek futnak. Mindig azt láttam, hogy egy olyan process, ami a 2 mag közötti terheléselosztással foglalkozik, a sebesség leesésekor elkezd működni, majd ezt követően kezd nőni a másolási sebesség.
Én ezt úgy fordítottam konyhanyelvre magamnak, hogy a NAS 1 magon próbálja a feladatot megoldani, majd valamilyen paramétert figyelve rádöbben, hogy kevés az erőforrás, és belenyúl a folyamatba, a 2. mag (aktívabb) használatra hangolásával.

Én ezért adtam el a 215j-t: azt gondolom, a 213j-ben lévő 1 magos procinál, ami 1200 Mhz-en járt, a 2 mag 800 Mhz-e egy akkora érvágás, amit nehezen tud a folyamatszabályozás ellensúlyozni.
OK, hogy a 215j kevesebbet fogyaszt, de ez a teljesítményén is meglátszik.
Szerintem, hiba volt 1 Ghz alá belőni a proci sebességét a termékben..

[ Szerkesztve ]

"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT

(#22065) Doky586 válasza rekop (#22062) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Szerintem a Synology-nál a lehető leggyorsabb meghajtóval tesztelték a sebességet, azaz nem hdd hanem 2x 1TB SSD -vel mértek, a céleszközben is SSD. így adja a leggyorsabb sebességet. Sajnos te nem így mértél, ezért lehet alacsonyabb a sebességed..

(#22066) Sanya válasza MrCsiT (#22064) üzenetére


Sanya
nagyúr

Akkor mit szóljak a ds214-gyel, ami 2x1,033 mhz.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#22067) Sanya válasza Blaise (#22060) üzenetére


Sanya
nagyúr

A beta 1 után semmi kedvem. Attól annyira belassult az egész dsm, beragadtak processek, hogy visszamentem 5.x-re

Mosz az RC-ről csak egy panaszt olvastam a hivatalos fórumon, hogy egy embernek beragadt az ssh és nem indult el.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#22068) MrCsiT válasza Sanya (#22066) üzenetére


MrCsiT
őstag

határeset. :DDD

Doky586: a Syno termékeknél - már ami még elérhető a weboldalon - elvileg fel van tüntetve, hogy milyen meghajtóval teszteltek, és ahogy emlékszem, ezek WD meghajtók, talán éppen NAS szériásak.

Az tény, hogy 7200-as sebességű hdd-re cserélve a RED-eket, az egész rendszer átlagos reagálási ideje érezhetően csökken, sokkal gördülékenyebb az egész. Nyilván egy SSD pedig ezt is megveri, azonban jelenleg az SSD árakat elnézve, egy 2-3 TB-s SSD azért még nem számít home usernél a megfizethető kategóriának.

A WD RED Pro meghajtók lennének a megoldás, a maguk kis 7200 Rpm sebességével, és az 5 év garit se felejtsük el - a dolog szépséghibája az, hogy olyan kiskerben, ahol valóban megadják ezekre az 5 év gart, a 4 TB-s RED és a 2 TB-s RED Pro azonos árban van..

Sanya úgy tudtam, nem lehet visszaállni a 6.0 bétáról 5.x-re? :Y Hogyan tudtad megcsinálni? :F

[ Szerkesztve ]

"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT

(#22069) Bobbacsi válasza MrCsiT (#22068) üzenetére


Bobbacsi
veterán

Itt van egy cikk róla :[link] laco fórumtárs tollából

[ Szerkesztve ]

(#22070) Sanya válasza MrCsiT (#22068) üzenetére


Sanya
nagyúr

Átírtam a verziót, majd engedtem frissíteni a legutolsó stabilra. A programokat el kellett távolítani és újratelepíteni, a diwnload stationben ne legyen semmi, mert megzavarodik az adatbázisa.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#22071) Doky586 válasza MrCsiT (#22068) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Szerintem hogy 111 helyett csak "olyan 105 a plafon" az nem képzi garanciális panasz alapját...

(#22072) Multibit válasza Blaise (#22060) üzenetére


Multibit
veterán

Én az ilyet mindig másra hagyom ;]

(#22073) rekop válasza Doky586 (#22071) üzenetére


rekop
senior tag

Közben próbálgattam még oda-vissza másolgatni, és átlagban kb. 80MB/s az írás és olvasás is. Nincs ezzel a sebességgel gondom, csak azt hittem az én "készülékemben" van a hiba, mert az "átlagos olvasási sebessége meghaladja a 111.41 MB/mp értéket"-től azért ez messze van.

[ Szerkesztve ]

(#22074) Mezga Aladár válasza rekop (#22073) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Kapcsold ki a torrentet, dlna szervert, logi szerver, stb. lépj ki a webes felületről, és most mérd meg.

(#22075) psg5 válasza Patice (#22055) üzenetére


psg5
veterán

Nagyon nem működik a DS video. Sem telefonon, sem pedig távoli gépen nem játssza, igaz azért mert az általam tárolt videók vagy vob, vagy mpeg kiterjesztésűek.
Sebaj marad a ds file és onnan letölt ha kell videó és lejátssz.

F.K.T.

(#22076) Chrys_ válasza psg5 (#22075) üzenetére


Chrys_
addikt

Vagy használj BSplayer-t és DDNS-t.

(#22077) Essejó válasza rekop (#22059) üzenetére


Essejó
őstag

A teljesítményértékek eltérő környezetekben módosulhatnak.
Értsd: A gyártó mindig optimális laboratóriumi körülmények között mér. :)

Gondolom erre számítottál is.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#22078) _kovi_


_kovi_
aktív tag

Sziasztok!
Erősen gondolkozom egy 216play beszerzésén. Először azt hittem, hogy van rajta HDMI és a hozzákötött eszköz pl projektor kapja a jelet és lejátssza a tartalmat.
De akkor ezek szerint jobb megoldás egy olcsóbb 2 rack-es Synology és pluszban egy LAN-os médialejátszó.

Nem értem ezt a transzkódolás dolgot. Hogy hálózatról hozzáférsz és a belső lejátszója lejátssza a gépeden a filmet?

(#22079) Madwe válasza _kovi_ (#22078) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ha a médialejátszó mondjuk csak avit fogad, neked meg mkvid vannak, akkor a nas on the fly avira kódolja, így le tudja játszani a médialejátszód.

(#22080) _kovi_ válasza Madwe (#22079) üzenetére


_kovi_
aktív tag

Tehát mindenképpen kell egy médialejátszó a másik szobába?!
Ha nem lenne médialejátszó, akkor úgy kell elképzelni a 216play esetén, hogy pl a laptopon összekötve LAN kábellel a Syno-t és mondjuk távoli asztallal csatlakozom a Syno-ra és az azon levő médialejátszó lekódolja az mkv-t?

(#22081) blackrulz válasza _kovi_ (#22080) üzenetére


blackrulz
nagyúr
LOGOUT blog

felcsatolod a syno meghajtót a laptopra és a laptop médialejátszóját használod.
vagy valami plex vagy kodi fut a laptopon, és azzal férsz hozzá a syno tartalmához. ebben az esetben kicsit kellemesebb felületen navigálva oldható meg a dolog :D

pl nálam a tv hátára ragasztva van egy raspberry pi kodi-val, simán a tv távirányítóval kezelem mintha a saját smart rendszere lenne. de ha van a tv-ben lejátszós smart rendszer szintén van általában benne pl plex kliens. nasra felteszed a plex szervert és szépen elmuzsikál a legtöbb esetben

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök végre a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#22082) _kovi_ válasza blackrulz (#22081) üzenetére


_kovi_
aktív tag

És ha az lenne a feladat, hogy a Syno az egyik szobában a másikban pedig egy projektor van és arra kéne rávinni a jelet HDMI-n, akkor kéne médialejátszó ugye?

(#22083) blackrulz válasza _kovi_ (#22082) üzenetére


blackrulz
nagyúr
LOGOUT blog

ha nincs a projektornak semmi saját lejátszója akkor persze.

úgy képzeld el, hogy ideális esetben a syno nas csak egy pl vinyó, és csak adatot biztosít. valamivel le kell játszani azokat.

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök végre a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#22084) _kovi_ válasza blackrulz (#22083) üzenetére


_kovi_
aktív tag

Szerinted akkor inkább érdemes ezt választani?

Synology DiskStation DS215j
+
Android Smart TV BOX [link]

Csak mert árban ugyanott vagyok. És a PH tesztben eléggé szidják a 216play-t. Mert ha a mediaplayer is le tudja kódolni az anyagot akkor nem kell a 216play.

(#22085) blackrulz válasza _kovi_ (#22084) üzenetére


blackrulz
nagyúr
LOGOUT blog

a lejátszót passzolom. mint mondtam nálam raspberry van alatta, és nem vettem észre semmivel se problémát ;)

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök végre a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#22086) crissprivat válasza _kovi_ (#22084) üzenetére


crissprivat
aktív tag

Nemsokára kapható lesz a raspberry pi 3. Én azt venném médialejátszónak. Én a én használom mind két elödjét és megfelelö kártyával és táppal szuper a cucc.

Minden jótett elnyeri méltó büntetését!

(#22087) P1eTr0 válasza blackrulz (#22042) üzenetére


P1eTr0
tag

Behalok :) Ez nagyon komoly.

Normális vagyok. Megmondták a hangok is.

(#22088) _kovi_ válasza P1eTr0 (#22087) üzenetére


_kovi_
aktív tag

Rasberry-t nem akarok mert olyan helyen lesz ez ahol nem lehet konfigolni ha elromlik.
Asus Oplay vagy valami kész célhardver kellene.

(#22089) whoever70


whoever70
tag

regisztráltam egy synology.me szolgáltatást, az accountnál látszik a külsó ip címem, ha a böngészőbe beírom a valami.synology.me címem, akkor ez fogad:
A Web Station engedélyezésre került. Weboldala beállításának befejezése érdekében lásd a DSM Súgó "Webes szolgáltatások" fejezetét.

mit kellene beállítanom, hogy melóból elérjem a nas-t, vagy a Fiam elérje másik lakcímen a nas-t?

valami portot kellene nyitnom neki?

[ Szerkesztve ]

(#22090) #29810560 válasza whoever70 (#22089) üzenetére


#29810560
törölt tag

Igen. A DSM portját - alapértelmezetten az 5000-es portot - kell forwardolni a routeren a NAS belső (fix/bérelt) IP címére.

... és eléréskor a portot is be kell írni!

Így:

valami.synology.me:DSM_portszám

Pl.:

valami.synology.me:5000

Portszám nélkül a WEB Szerver nyitólapjára - ha van, de Te még nem hoztad létre - mutat a link. (Alapértelmezetten a 80-as portra.)

[ Szerkesztve ]

(#22091) _kovi_


_kovi_
aktív tag

Szóval, akkor most ott tartok, hogy döntést kell hozni a két alternatíva között:

1. Synology DS216play

2. Synology DS215j + medialejátszó

Ha valakinek van tapasztalat várnám a tippeket melyik lenne a nyerő.

Köszönettel!

(#22092) blackrulz válasza _kovi_ (#22091) üzenetére


blackrulz
nagyúr
LOGOUT blog

A playt mivel kötöd össze a prohektorral?

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök végre a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#22093) Bobbacsi válasza _kovi_ (#22091) üzenetére


Bobbacsi
veterán

Nekem volt DS215j + Mede8er 600X3D (ez még meg is van) csak a DS-t cseréltem nagyobbra.
Szerintem ideális párosítás lenne (persze ha a pénztárcád is megengedi)

(#22094) tobias40 válasza Bobbacsi (#22093) üzenetére


tobias40
addikt

Nekem uanez van 212J-vel és háttértárként és házimoziként a NAS-ról lejátszva, letöltő szerverként tökéletesen kiszolgál . :C
Persze lehetne gyorsabb,nagyobb,jobb de erre megfelel..(50-6a torrent megy folyamatosan seedbe,lejátszás közben is,ált.1080p vagy jobb minőségben) :R

(#22095) _kovi_ válasza blackrulz (#22092) üzenetére


_kovi_
aktív tag

Azt még nem tudom, hogy mi lenne a 216j-vel.. :(

Nem lesz torrent, csak a NAS-ról lejátszani esetleg az odamásolt filmeket.
A Medi8tor marha drága, az már tuti nem fér bele, ezért néztem a 25-27 ezer forintos lejátszókat, az árkeresőn. Csak a noname típusokat nem merem megvenni.

Az APPLE TV nagyon zárt környezet ugye? Attól fééleg hogy regelni kell hozzá és nem fog mindent lejátszani.

(#22096) Alex91 válasza _kovi_ (#22095) üzenetére


Alex91
nagyúr

Az uj, 4. generacios megfelelo programmal lejatszik mindent, de az ugye nem 25k...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#22097) tobias40 válasza _kovi_ (#22095) üzenetére


tobias40
addikt

Mennyit szánsz rá?
Mert ha játszik a használt is akkor a 212j beleférhet a Mederer mellé :R

A külön dedikált MP.és a Nas jobb megoldás lenne szerintem mint az egyben 216 play... :K

[ Szerkesztve ]

(#22098) Alex91 válasza _kovi_ (#22095) üzenetére


Alex91
nagyúr

Esetleg nezd meg a Qnap TAS 268-at, azon van hdmi kimenet is...

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#22099) blackrulz válasza _kovi_ (#22095) üzenetére


blackrulz
nagyúr
LOGOUT blog

A play nek van hdmije? Oda is kell lejátszó végső soron. Csak nem értem miért csak az egyikre került média lejátszó.

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök végre a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#22100) Madwe válasza whoever70 (#22089) üzenetére


Madwe
nagyúr

A web station nagyon nem az, azzal saját oldalakat tudsz csinálni. Az nem kell a külső eléréshez, elég az 5000es vagy 5001es portot forwardolni (ha pl EZ Internettel csináltad, megcsinálta magától a nas...)

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.