Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#80051) Veron válasza richson (#79843) üzenetére


Veron
őstag

Ez nem is rossz ötlet. Itt van visszaváltási büntetés?
A vagyon 5%-át tudnám ilyenbe tenni, szerintem nem lenne rossz a portfólióba. Emellett van 20% DKJ és 7% P€MÁP a MÁK-nál
HUF ellenesekhez: ha nem HUF akkor mi, szokásos VWCE ETF?

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#80052) bigdady válasza Lex Icon (#80049) üzenetére


bigdady
nagyúr

Azért jóstehetségnek nem kell lenni ahhoz hogy Európában készülő háború esetén az USA devizàja menekülő lesz ha bejön a tipp

(#80053) Yager01 válasza ngaba (#80040) üzenetére


Yager01
senior tag

Kincstárnál vagyok. Megnézem majd a számokat. Ezzel szerint várható, hogy a visszaváltásra olyan számot mondanak majd, hogy ne érje meg kivennünk a pénzt? Ez mondjuk logikus lenne a mostani helyzetben, hogy maguknál tartsák. Gondolnom mindkét új papír esetében változhat a visszaváltási % :Y

(#80054) racskobalazs


racskobalazs
senior tag

Sziasztok,

Van egy kis pénzem (pár m) amit még tavaly beraktam PMÁP-ban (kincstári számlán), viszont ilyen infláció mellett erősen gondolkodok, hogy valami másba kellene eltenni. Mit ajánlanátok? Néztem az új papírt, olvastam itt is a hozzászólásokat és nem igazán sikerült dönteni. Más ötletem nagyon nincs, tőzsdézni nem szeretnék, egyéb általatok javasolt befektetési dolgokhoz pedig szerintem kevés, és valamennyire likvidnek kell maradjon a pénz. Külföldi valutába is váltom ha esetleg úgy jobban el lehet rakni.

Előre is köszönöm! :)

[ Szerkesztve ]

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#80055) ngaba válasza Yager01 (#80053) üzenetére


ngaba
aktív tag

A Kincstárnál per pillanat megéri áttérni az új papírokra, ott 1% büntetés van. Az, hogy hogyan változik a későbbiekben visszaváltási büntetés, azt senki nem látja előre. A topic többsége azt valószínűsíti, hogy nem nagyon fog. Én sem számítok arra, hogy drasztikus változás lesz, de az elvi lehetősége nincs kizárva.

Én egyébként a 2028/K-t cserélném az újra, a 2026/J-t meghagynám.

(#80056) ngaba válasza racskobalazs (#80054) üzenetére


ngaba
aktív tag

Milyen PMÁP-od van?

(#80057) racskobalazs válasza ngaba (#80056) üzenetére


racskobalazs
senior tag

Bocsánat, elírtam MÁP+, nem PMÁP. mindig keverem a kettőt :D

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#80058) szabi__memo


szabi__memo
nagyúr

Remek BMÁP nem kell senkinek? :)

(#80059) ngaba válasza racskobalazs (#80057) üzenetére


ngaba
aktív tag

Azt kell tudnod, hogy milyen távra tervezeled ott tartani (persze megosztani is lehet, a pénz egy részét ebbe, a másik részét abba teszed).

Hosszabb távra most abszolút a PMÁP tűnik nyerőnek (a kettő közül bármelyik, a 2 évvel későbbi lejáratú évente 0.75 százalékponttal fizet többet), max 1 éves időtartamra pedig a Diszkont Kincstárjegyek. Mást "óvatos" embernek nem nagyon mernék javasolni, a BMÁP későbbi kamata teljesen lutni, és igazából még a DKJ-k árfolyama is ingadozik lejárat előtt (annyit lehet most biztosan tudni, hogy ha lejáratig megtartod, akkor annyi hozamod lesz, amennyit most látsz).

(#80060) TheDude


TheDude
kezdő

Van bármi különbség ha egyben veszek X összegért PMÁP ot vagy pl 4 részletben x/4 et?

(#80061) ngaba válasza TheDude (#80060) üzenetére


ngaba
aktív tag

Nincs.

(#80062) superg


superg
senior tag

2027/L (kf márc 24) vs 2029/I(kf febr 21)
Ha vki átrakásban gondolkozik:
Igaz hogy a márc 24-ig kb 1,7% előnyt összeszed az új
de onnantól folyamatosan csökken ez az előny mert az újban a tőke a másik 99%-a.Nem sokkal néhány tizeddel de ez is számít.
Ráadásul az infla előreláthatólag csökkeni fog ekkor még a + 1 hónap kamatforduló is számít tovább csökkenti az új előnyét.
Összegzés:
Számításaim szerint ha valaki a 2029-est 2027 márciusában visszaváltja 1% büntivel még bukik is rajta egy keveset, a 2027 hez képest,ami akkor jár le.

(#80063) superg válasza szabi__memo (#80058) üzenetére


superg
senior tag

BMÁP-on én is gondolkoztam de van benne egy kis riziko a PMÁP nyugisabb. A BMÁP a DKJ -k hozamától függ lehet hogy dec 20-tól már 14-15% is hoz,sőt utánna is ha magasan marad az infla,még az is benne van hogy a veri jövőre a PMÁP-okat,csak tul sok a ha.

(#80064) szabi__memo válasza superg (#80062) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Tegnap volt cikk arról hogy jövőre nagyobb inflációt várnak mint idén.
Így igazából a jelenlegi papíroknál én még jobbakat is el tudok képzelni

[ Szerkesztve ]

(#80065) emvy válasza Bugarov (#80023) üzenetére


emvy
nagyúr

Nem. Már sokszor le lett írva, hogy nem. Pl mindegy, hogy egy ETF euróban vagy dollárban van denominálva, mindkét esetben ugyanabban ülsz.

while (!sleep) sheep++;

(#80066) superg válasza szabi__memo (#80064) üzenetére


superg
senior tag

Amit irtam az csak a hosszú távra vonatkozik mint érdekesség,azzal számolva hogy öt éven belül csak lemegy az infla.

(#80067) pictigjis válasza superg (#80062) üzenetére


pictigjis
senior tag

megmondom őszintén, ezt a számítást valahogy egyáltalán nem értem...

(#80068) baturhorka


baturhorka
újonc

Sziasztok!
Nyáron vett 2028J PMAP-ot érdemes eladni és venni 2029 I-t?Mert ennek is áprilisban lesz a kamatfizetése.Illetve ha megtartom akkor kb 1.5% lesz a mínusz évente az újhoz képest?

(#80069) TheDude


TheDude
kezdő

Nem tudom járt-e valaki így, de nekem a vásárlás végén error-t dobott és nem engedte bankkártyával kifizetni

A tranzakcióknál meg ott maradt "Várakozó" státuszban.
Ki tudom ezt utólag fizetni valahogy vagy ez már ott ragadt és kezdjem előröl?

Próbáltam elérni az ügyfélszolgálatot, de le vannak terhelve :/

(#80070) üzenabakusz válasza allampapir (#79928) üzenetére


üzenabakusz
tag

Ha beírom, hogy 36 hónap, akkor a BMÁP esetén is van - 4 029 Ft díj. Ezt már a PMÁP-nál megértettem, hogy miért, és a kis súgóban ([Miért van díj, ha a futamidő végéig megtartom?]) le is írtad.
Ezzel kapcsolatban két megjegyzés:
1. A súgót lehetne frissiteni, hogy mindez a BMÁP-ra is vonatkozik.
2. A másik már egyedi vagy szubjektív: nekem az a logikus, az volna az alapértelmezett, hogy az állampapírt megtartom végig, továbbá az, hogy az időközben megkapott kamatból nem vásárolok újabb papírokat. Hogy azt mire költöm, az egy másik ügy.
Még abban az esetben is, hogy ha az időközi esedékes kamatokból új papírokat vásárolok (ami egyáltalán nem biztos, hogy BMÁP lesz, hanem az akkor leginkább tetszetős papír, aminek futamideje és egyéb kondíciói ismeretlenek), ezt nem keverném bele. Még az is lehet, hogy egészen más típusú papírt veszek belőle :DD
Ha neked vagy a többség nem így gondolja, akkor is jó volna legalább egy olyan kapcsoló, aminek beállításával az összes nem tőkésedő papírhoz az általam leírtaknak megfelelően számolna a kalkulátor. Tehát nem lenne eladás díja, cserébe az időközi kamatokat csak egyszerűen hozzáadnád, és persze nem kerülnének bele a számításba a kamatokból vásárolt papírok értéke sem.

(#80071) Szibilla válasza szabi__memo (#80058) üzenetére


Szibilla
aktív tag

Én vettem abból is, számomra tökéletes az időzítése, hogy 2025 szeptember végén lejár és minden bünti nélkül fizetik a névértéket, közben meg nem kell azon aggódni, hogy esetlegesen mikor/mit/merre változtatnak az idő előtt eladással kapcsolatban.

Persze némi kamattól elesek így, de ennyit megér a nyugalom.

(#80072) peetie1 válasza pictigjis (#80067) üzenetére


peetie1
aktív tag

Szerintem arra gondol, hogy mivel a PMÁP nem fekteti vissza magába a kamatot, ezért a régi pmápod ami 100% pénz, az új PMÁPod meg csak 99% pénz. A kevesebb pénz meg kevesebb kamatot termel majd, ha nem sikerül ugyanolyan jó feltételekkel visszaforgatni. De én sem értettem teljesen :)

(#80073) superg válasza pictigjis (#80067) üzenetére


superg
senior tag

Mindegy most nincs kedvem részletezni annyi a lényeg ha meglevő 2027/L átrakod 2029/I -be akkor ha végig tartod az újat akkor a végére el olvad az előnye az évek alatt.,illeteve csak néhány tized marad.Feltételezve hogy az infla visszamegy 3-5% környékére az évek alatt.
Ennek ellenére vszínű én is átrakom mert 1-2évig biztos nyerő az új aztán meg jöhet még újabb

(#80074) peetie1 válasza superg (#80073) üzenetére


peetie1
aktív tag

Viszont , ha most kipótolod az újat úgy, hogy a réginek megfelelő pénzről induljon, akkor problem solved nem? ;]

(#80075) Segal


Segal
veterán

Lassan amugy olyan erzesem van direkt hoznak lassan havi szinten jobb lehetosegeket mert ha ki-be ugral az ember a lehetosegek kozt akkor mindig johet a bunti.
En speciel tutira nem valtok erre az ujra mert van egy olyan erzesem hogy bloff ez a nem lesz tobb emeles es novemberben megint lesz...

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#80076) Hi!King válasza superg (#80062) üzenetére


Hi!King
őstag

Ez akkor lenne igaz, ha nem fektetnéd újra a kamatot, vagy sokkal rosszabb konstrukcióban tudod csak újra befektetni. Mert egyébként március 24-én 1.7%-al több pénzed lesz, azzal az 1%-al több lesz kamatként nálad. Ha ugyanebbe újra tudod fektetni, akkor jobban jártál, ha váltottál, de igazából sokkal rosszabb pmápoknak kell lennie akkor, hogy rosszabbul járj, mint váltás nélkül.

(#80077) superg válasza Hi!King (#80076) üzenetére


superg
senior tag

Igazad van,elszámoltam sorry ,valóban ha eladom a 2027-et akkor már megkapom a felhalmozott kamatot is amit újrabefektetek azaz a tőkésítem.
Akkor hagyjuk is ezt.

(#80078) peetie1


peetie1
aktív tag

Kezdő részvényesnek mit ajánlanátok? Ersténél lenne. Érdemes még idén TBSZ-t indítani, vagy januártól kellene pakolni? Havi 500€ körüli befektetés elég, vagy mennyi kellene hogy megérje, szépen pakolva minden hónapban? 1részvényes kezdő portfóliónak VWCE?

(#80079) avl válasza SzGee (#79715) üzenetére


avl
aktív tag

megismételném: #79853 kérdésemet

en ma is belecsippentettem, jelenleg "már" 0.075% portfolionyim van benne, ez 3 vétel eredménye :-)

webkincstarnal a "jövöbeli esedekessegfizeteseknel" látom is az irdatlan nagy köztes kifizetését

PMAP-ban 1.9%-nyim, egyeb allampapirban 0.66%-nyim van

(#80080) robag93


robag93
aktív tag

Ne haragudjatok, de az utóbbi pár napban felrobbant a topic. Valaki tudna írni vagy mutatni egy TLDR-t az új állampapírokkal kapcsolatban? Mit érdemes kivenni, átfektetni, mit nem. Változott-e alapjaiban az állampapír piac, vagy inkább csak vakítás?

(#80081) aujjobba válasza avl (#79853) üzenetére


aujjobba
addikt

A 2032/G zöld kötvény 4.5%-ot kamatozik.
Nem lehet, hogy ennek az árfolyama inkább vissza fog korrigálni, mint a 2051/G-nek?
Mármint ha visszatér az alacsony kamatkörnyezet, a 4.5% mégis vonzóbb mint a 4%.

(#80082) student válasza szabi__memo (#80064) üzenetére


student
őstag

én is ezen filóztam ahogy egyre szarabb lesz az állam helyzete, kénytelen lesz még vonzóbb papirokat kiadni

Csődközeli tüneteket produkál a magyar gazdaság

hol vagyunk még attól hogy 2010-ben pmáp-ra 5%-os kamatprémiumot adtak?

(#80083) avl válasza Vesa (#80039) üzenetére


avl
aktív tag

kérdés: idöben es mertekben mit varsz $ vs. € vs. HUF kapcsan ?

magyar HUF-os allampapirban mint fent lathato, < 3%-nyim van jelenleg, ....azaz nem "mindent" alapozok én sem arra :))

(#80084) avl válasza aujjobba (#80081) üzenetére


avl
aktív tag

"Nem lehet" -> de. simán lehet
én nem (sem) tudom mikor mi lesz

kérdés, hogy ...majd abban a távoli jövöben, mikor lenyugszanak a kamat%-ok, akkor a 4.0 vs. 4.5% er-e többet az akkori kamatszinthez kepest, vagy a lejáratig hátralevö futamidö (nyilván ha az 2030-akkor brutalis futamidökülönbseg lesz: 2 ev vs. 21 ev, azaz 10szer olyan hosszu idö; de ha pl. - nyilvan ez sokkkkkal kisebb valoszinüsegü esemeny - joval hamarabb pl. 2023-ban lesz alacsony az aktualis kamatszint, akkor a futamidök aránya egész más durvan 28/9=3.1)

ezért is diverzifikálok; tudvan, hogy számos befektetésemnél lehetne/van jobb (de egyiknek se legyek nagyon kiszolgáltatva)

(#80085) SzGee válasza avl (#80079) üzenetére


SzGee
aktív tag

bocs, elsiklottam a kérdés felett :)

eddig 7x vettem, július 27-én vettem az elsőt, 50.99 és 62.21 eladási árfolyam között
általában 500.000 névértéket veszek, mindig annyiért amennyiért adja :)
nem tudom mennyi lesz a végén benne, úgy terveztem, hogy 65% alatt még jó ár, amíg az alatt van, addig havonta csipegetem
eladni 100%-on tervezem valamikor a jövőben, addig szüretelem a kamatot és azt is visszafektetem

If you leave me, can I come, too?

(#80086) ngaba válasza student (#80082) üzenetére


ngaba
aktív tag

Az a szerencse, hogy Magyarország mindig egy globális válság előtt dáridózik egy hatalmasat. És amúgy a propaganda erejét mutatja, hogy bár én nem szimpatizálok a mostani vezetéssel, viszonylag érdekelnek a gazdasági témák, és pontosan tudtam, hogy a választás előtti osztogatásnak meglesz a böjtje, ennek ellenére azért nem gondoltam, hogy itt állunk majd az IMF-ben / Zöld Pandában / globális jobbra fordulásban reménykedve.

(#80087) Hi!King válasza aujjobba (#80081) üzenetére


Hi!King
őstag

Lényegtelen mennyit kamatozik a névértékre vetítve, mert ha most eszel, nem a névértéken veszed. Lejáratig tartva most a 2032/G évesített hozama 9.36%, a 2051/G-nek pedig 9.07%, ez számít, meg hogy milyen messze van a lejárat, mivel a 2051/G-nek messzebb van, ezért a hozamszint elmozdulása sokkal nagyobb árfolyambeli változást jelent. A 2032/G ennek megfelelően kisebb kockázatú, a 2051/G-vel pedig többet nyersz, ha megfordul a jelenleg emelkedő trend a kamatokban.

(#80088) Ringman válasza ngaba (#80086) üzenetére


Ringman
nagyúr

első körben a 2 lábon járó kockázati felárral van probléma - vö. bizalom.

(#80089) Lex Icon válasza avl (#80079) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Már írták, hogy ennek az ezrelék alatti arányoknak semmi értelme. Olyan, mint W. Buffett portfóliójának a vége csak neki ezek is millió $-os tételek.
Magyar állampapírt 3 okból vehetsz: 1. rövidtávú értékmegőrzés (pl. ház ára), 2. vésztartalék (ez nem része a portfóliónak, ahogy a költőpénz vagy a biztosítás sem), 3: A portfólió kötvényrésze (erre viszont a magyar papír csak korlátozottan alkalmas).

[ Szerkesztve ]

(#80090) Hi!King


Hi!King
őstag

Ma reggel átváltottam 2026/l, 2027/l és a 2028/k papírjaimat 2029/i-be, akárhogy nézem, jobban járok vele, hacsak nem növelik jelentősen a jövőben a visszaváltást, nekem meg esetleg kelleni fog a pénz. Csak a töredékekhez nem nyúltam, amik régebben nyitott TBSZ-eken vannak újrabefektetésből, illetve a 2026-nál régebbi lejáratúakhoz sem nyúltam.

De nem álltam meg, hogy ne csípjek le belőle egy kicsit 2051/G-nek.

Egyébként még vannak régi BMÁP-jaim is, a következő fordulónál jól fognak hozni. Lehet hogy miattuk meghosszabbítom a 2017-es TBSZ-emet.

(#80091) avl válasza SzGee (#80085) üzenetére


avl
aktív tag

nincs kényszer (még ! :)) ) nomeg PMAP miatt hsz cunami is van most

csak - remelem - nyilt gondolat/info csere

mikor meglattam a mennyisegedet, azert felkialtottam: "aztakutya" !

nekem durvan 0.025%-nyiak a vételeim ..sejthetö, hogy az nem 500e Ft; ugy azért nem állok :DD

(#80092) basaharc502


basaharc502
aktív tag

Kicsit kezdek már én is belezavarodni a dolgokba...lényegében az új PMÁP és a régebbi pl. 2026/J PMÁP között a kamatfordulóig, azaz 2023 februárig ketyegő kamatkülönbségen rugózunk most?
Mert utána mind a két papír, az új és a régi is azonos kamaton, a számított 2022-es infláción fog kamatozni tovább - amit a kalkulátor mostmár 14,4-nek ír, ezt majd persze meglátjuk mennyi lesz pontosan.
Én is vacillálok, mivel augusztus elején vettem, akkor rá kellett fizetnem a felhalmozódott kamatot és az 1%-os büntivel azért bőven minuszosan szállnék,ki persze lehet az új februárig visszahozná a bukót + az eredeti kamatnál többet hozna valamivel.

(#80093) superg válasza Hi!King (#80090) üzenetére


superg
senior tag

Egyébként mikor érdemes átváltani?
Még holnapra is 100%-ot írnak eladási árnak
[link]
Nem lesz mai átváltással 1 nap kamatszünet?

(#80094) SzGee válasza Lex Icon (#80089) üzenetére


SzGee
aktív tag

lehet, hogy neki is milliós tétel, ki tudja, nem írta mennyi pénzt rakott bele? :U
mondjuk ha tényleg 1-1 db-ot vesz, annak nem sok értelme van

If you leave me, can I come, too?

(#80095) avl válasza Lex Icon (#80089) üzenetére


avl
aktív tag

evvel nem értek egyet igazan

szerintem portfolionagysagtol azert erösen függ, hogy mekkora %-nak van még értelme

ha a nehany % abszolut erteke keves (mondjuk 10m HUF-nyi portfolio), akkor nincs,
de ha a nehany %-nyi portfolio abszolut erteke a kiadasi szokasokhoz kepest jelentös pl. jelentös ideig fedezi a szokasos kiadasokat, akkor szerintem van értelme (mert megnyugtato, hogy a reszveny-ETF-ekhez X ideig nem kell nyulni, ahol X az több év)

(#80096) pictigjis válasza basaharc502 (#80092) üzenetére


pictigjis
senior tag

erről is volt már szó, hogy nem szállnál ki mínuszosan, hanem csak a fix egy százalékot kell kifizetned. az eladási és a vételi árfolyam is bruttó, tehát (akár a te, akár a kincstár szemszögéből nézzük) tartalmazni fogja a felhalmozott kamatot, amit kifizettél előre

[ Szerkesztve ]

(#80097) pictigjis válasza superg (#80093) üzenetére


pictigjis
senior tag

mert amit ma megveszel, abból holnap lesz papír. holnap a t+1 elszámolás miatt már csak hétfői árfolyamon lesz pmáp-od

(#80098) Hi!King válasza Lex Icon (#80089) üzenetére


Hi!King
őstag

Azért van ám olyan is, hogy rövid- vagy középtávra spekulációs célból veszel hosszú kötvényt. Nyilván ilyen kis tételben csak játék, bár megjegyzem, nekem sincs egyelőre sokkal több, de néhány hónap múlva már lesz néhány százalék.

A klasszikus portfolió kötvényrészének egyébként pont mostanában az nem jó, amit annak tekintettek (10+ éves amerikai vagy német államötvény), mert a részvényekkel együtt mentek lefelé, ellenben a PEMÁP az lenne, ha nem gyengült volna ennyit az euró a dollárhoz, így viszont valójában egyik sem bizonyosodott alkalmasnak erre, hacsak nem az amerikai rövid lejáratú államkötvények.

(#80099) Yellow73_a válasza TheDude (#80060) üzenetére


Yellow73_a
tag

Alapvetően nincs.

De egy minimális mégis lehet.

Ha az a pénz, amiből veszed, jelenleg nincs befektetve, akkor nincs különbség, csak akkor, ha a négy részlet vásárlása időben is távol esik egymástól. (pl ma van rá 500eFt-od, annyiért veszel, majd jövő hónapban lesz újabb befektetni való 500eFt-od, akkor megint veszel, stb.). Ugyanis PMÁP esetében az árfolyam lineárisan emelkedik, ergo ugyanannyi pénzből egyre kevesebb névértéket tudsz vásárolni a következő kamatfordulóig.

Ugyanígy LEHET apró különbség, ha ez a több részlet időben távolabb esik egymástól, és amennyiben a PMÁP vásárlására szolgáló pénz jelenleg be van fektetve.
ELVILEG ha a jelenlegi befektetés, amiben a pénzed van, jelenleg többet hozna a megvásárolni kívánt PMÁP-nál, akkor érdemes LEHET a PMÁP vásárlását minél későbbre halasztani, mert addig a pénzed többet hozHAT, mint a PMÁP, ezért az idő elteltével egyre több névértéket tudsz vásárolni a jelenlegi befektetésed hozamából. Viszont ebben van árfolyamkockázat, és az a szinte elhanyagolható többlethozam nem biztos, hogy megéri a kockázatot. Illetve ha ez a helyzet és vársz, a PMÁP vásárlása előtt akár lehet az is, hogy a jelenleg futó, vagy esetleg új kibocsátású papír hozama magasabb lesz, mint a most megjelent PMÁP-é, így érdemes lehet a PMÁP helyett azt választani.

Amennyiben viszont a a jelenlegi befektetés, amiben a pénzed van, jelenleg kevesebbet hozna a PMÁP-nál, akkor és amennyiben mindenképpen PMÁPot akarsz venni, és nem akarsz a vételig más, a PMÁPnál jobb hozamú befektetésre várni, akkor érdemes minél előbb megvenni a PMÁPot.

(#80100) avl válasza Hi!King (#80087) üzenetére


avl
aktív tag

"Lényegtelen mennyit kamatozik a névértékre vetítve" -> szerintem nem lenyegtelen.

ha a megnyugodott kamatszint örökké 4%, akkor a 4%-ot fizetö kötveny arfolyamnyereségén sokat nem lehet hozni, de a 4.5%-osnak lesz árfolyamnyeresége is (hatralevö futamidötöl függöen kisebb vagy nagyobb)

..nem nulla, de nyilvan nem nagy az eselye, hogy 4% legyen majd igen hosszu ideig a kamat%

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.