Hirdetés

2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#80099) Yellow73_a válasza TheDude (#80060) üzenetére


Yellow73_a
tag

Alapvetően nincs.

De egy minimális mégis lehet.

Ha az a pénz, amiből veszed, jelenleg nincs befektetve, akkor nincs különbség, csak akkor, ha a négy részlet vásárlása időben is távol esik egymástól. (pl ma van rá 500eFt-od, annyiért veszel, majd jövő hónapban lesz újabb befektetni való 500eFt-od, akkor megint veszel, stb.). Ugyanis PMÁP esetében az árfolyam lineárisan emelkedik, ergo ugyanannyi pénzből egyre kevesebb névértéket tudsz vásárolni a következő kamatfordulóig.

Ugyanígy LEHET apró különbség, ha ez a több részlet időben távolabb esik egymástól, és amennyiben a PMÁP vásárlására szolgáló pénz jelenleg be van fektetve.
ELVILEG ha a jelenlegi befektetés, amiben a pénzed van, jelenleg többet hozna a megvásárolni kívánt PMÁP-nál, akkor érdemes LEHET a PMÁP vásárlását minél későbbre halasztani, mert addig a pénzed többet hozHAT, mint a PMÁP, ezért az idő elteltével egyre több névértéket tudsz vásárolni a jelenlegi befektetésed hozamából. Viszont ebben van árfolyamkockázat, és az a szinte elhanyagolható többlethozam nem biztos, hogy megéri a kockázatot. Illetve ha ez a helyzet és vársz, a PMÁP vásárlása előtt akár lehet az is, hogy a jelenleg futó, vagy esetleg új kibocsátású papír hozama magasabb lesz, mint a most megjelent PMÁP-é, így érdemes lehet a PMÁP helyett azt választani.

Amennyiben viszont a a jelenlegi befektetés, amiben a pénzed van, jelenleg kevesebbet hozna a PMÁP-nál, akkor és amennyiben mindenképpen PMÁPot akarsz venni, és nem akarsz a vételig más, a PMÁPnál jobb hozamú befektetésre várni, akkor érdemes minél előbb megvenni a PMÁPot.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.