Hirdetés

2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#79843) richson válasza Veron (#79840) üzenetére


richson
csendes újonc

Nekem is van egy kevés az említett sorozatból, és én is épp ezen gondolkoztam. Nekem tbsz számlán van, úgyhogy az adóval kapcsolatos dolgokkal én nem számoltam.

Mivel jövőre az idei infláció után fizet és az idei évből már csak 3 hónap van hátra, így nem olyan nehéz megbecsülni, hogy a 2024/I milyen évesített hozamot fog fizetni lejáratig. Nekem az jött ki, hogy kb. 12-13%-ot. Mivel a hasonló lejáratú fix kötvények is ebben a sávban hoznak, ezért a hasonló futamidőre nincs értelme lecserélni.

Ami miatt én mégis lecserélem, azaz, hogy pont ilyen futamidejű fix kötvényt nem akarok tartani. Azt gondolom, hogy mivel a jegybanki alapkamat évtizedes csúcsokon van, az infláció is historikusan nagyon magas, az EU-s pénzek körül is bizonytalanság van, IMF behívásról is beszélnek, költségvetési állapota is rossz stb... Szóval van egy csomó rossz dolog, ami már ezekben a kötvényhozamokban be van árazva. Én hiszek benne, hogy ezeknek egy része 1-2 éves időtávon belül megoldódik és, hogy amikor ez lejárna már nem tudnék a mostanihoz hasonlóan magas hozammal fix kötvényt venni, ezért inkább lecserélem most hosszú fixre. Leginkább a 2051/G-vel szemezek, ami épp 9% körüli éves hozammal megvehető, ez úgy gondolom jól illik a portfoliómba (aminek az állampapír része nagyrészt 2025-ös és 2026-os PMÁP-ból áll), mint ellensúlyozandó azt az esetet, ha a kötvényhozamok még a meglévő PMÁP-jaim lejárata előtt jelentős csökkenésnek indulnának.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.