Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] [ldave:] New Game Blitz - 2024
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
csapvíz, simán lehet, de mondjuk a presszót is ebből iszom és abban vannak savak bőven. vagy ez semmit sem jelent?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Daneeka
senior tag
Presszóba sokkal kevesebb puffert kell leküzdeni mert kevesebb a víz.
Filter kofi mennyisege miatt sztem meg fontosabb a viz. A legtobb kavezoban mindig latok par Norda palackot a filter eszkozok mellett.
Bazsee71
őstag
Akkor ott van a kutya elásva. Kicsit csalásnak érzem, de nekem a BH redux előtti 20/40 recepttel ízlett eddig a legjobban a presszó: 5 liter desztvízhez (DM tökéletes) 0,15g soda és 2g Mg. Célszerű először 60-70 fokos vízben feloldani az adalékokat, és azután bekeverni az egészbe.
értem. sajnos én arra még nem állok készen, hogy a vízzel szórakozzak. nagyon maximum a bwt magnéziumos drágasága, ha az jó erre egyáltalán.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
jana86
csendes tag
A fene se tudja. Esetleg RO vagy desztillált vízzel is megpróbálhatnád, ha van rá lehetőség. Gardelli mester tanácsa: egy-két csepp citromlevet is adhatsz a vízhez, ha nem sikerül másképp előcsalni a gyümölcsös aromákat. Ezt csak olvastam, nem próbáltam....
játszok még azért pár körrel, mert az első nyilván elég esetleges volt. kimaxolom csapvízzel, aztán próba gyanánt biztos megnézem nordaverával legalább.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Szerintem nyugodtan túlléphetsz a csapvizen, ha van otthon Norda, akkor minimum azt, de akár azt is kipróbálhatod, hogy egy palack Nordába nyomsz 0,5g keserűsót, minden patikában elérhető. Garantáltan nagyságrendi ugrás lesz minőségben.
de nincs itthon norda és mint írtam, nálam a kényelmi határon túl van, hogy vízzel hakkoljak. a "patikába" se akarok menni, mert 127 covidos vénember áll előttem sorban másfél órán át. tudom, hogy ezek a maszek problémáim, csak mondom.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bbuffy
senior tag
Hát, én világ életemben, csap vagy kacsós vizzel csináltam a filtert. Aztán lehet hogy túlfejlettek az izlelőbimbóim. Mondjuk kancsóval kicsit jobb
Parci, megáztatod a papirt mielőtt belemegy a kv?
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Daneeka
senior tag
Nekem filterben a csap vízről pancsoltra való átállás sokkal nagyobb minőségi ugrás volt mint pl. Hario Minimillről Kinu Travelerre váltás és mellesleg sokkal olcsóbb is. Szerintem filterben a legfontosabb a jó extrakció (bármilyen eszközzel) aztán a bab minősége majd a víz minősége, ezek után jön csak, hogy milyen eszközzel vagy milyen darálóval csináltad.
kzoltann
aktív tag
Én heti szinten rágódok ezen, de mindig meggyozom magam hogy elég a Kinu és majd sporolok egy EG-1re
3418
csendes tag
pm ment
vicces1
aktív tag
Ha még valakinek még nem dobta volna fel a yt.
Igazán kedvcsináló.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
n.gab
aktív tag
A pancsolt víznél a dm-es vízre gondolsz?
Daneeka
senior tag
Többnyire saját RO víz + keserűsó, néha Aldi desztvíz + keserűsó, ritkábban Norda vagy kiszámolt mennyiségű savval nullazott pufferű csapvíz/ásványvíz.
Bazsee71
őstag
Ha nincs jó víz, akkor marad a középszerű filter, törvényszerű sajnos.
Patikába meg délután kell menni, valami eldugott faluvégi helyre, maszkban és kesztyűben, akkor nem harap a korona.
n.gab
aktív tag
Hú! Le is izzadtam.
Aldi-s desztillált vízhez mennyi keserűsót szoktál rakni?
norkov84
tag
Én is pont ezen agyalok: Kinu classic, Niche, Kony vagy Royal ZM késsel?
Csak presszó, csak adagonkénti darálás.
Itt mondjuk Royal vs NZ viszonylatban legtöbben a Royalra szavaznak ízben: [link]
Bazsee71
őstag
Főleg ha az a Royal ZM késes. Meandernél csináltunk pár filtert kézivel, majd a végén beröffentettük a Royalt, ott és akkor jobbat nyomtunk vele.
norkov84
tag
Kinuval toltátok? Phoenix vagy traveller?
Igazából a Royallal a mérete a bajom. A Major még így elmegy az R58 mellett, de egy Royal még annál is nagyobbnak tűnik, kicsit overkill lenne talán...
Kissé tanácstalan vagyok, mert a Kinut kivéve mindegyik azért jelentősebb tőke befektetést igényelne, és nem tudom mennyire lenne előrelépés a felszabályozott, bejáratott Major után
Bazsee71
őstag
Lido és Comandante volt, filterre most a FilterClub vélemények alapján utóbbi a tuti, de az nagyon. Viszont presszóra ne akard tekerni.
Daneeka
senior tag
2 literes műanyag palackba szoktam kiadagolni, hogy könnyebb legyen öntögetni, szóval 2 literhez szoktam 0,4g - 1g közt adni, mostanában pl. 1g-t szoktam.
n.gab
aktív tag
Olvastam a fórumon, hogy szódabikarbónát is szoktak belerakni.
Te akkor ezek szerint nem. Szükséges az?
Toobee
veterán
Mi elvagyunk vele a cégnél presszóra is. Igaz, a Kinuval 100x jobb, de ide ezt sikerült jó áron szerezni.
https://barbieripnk.hu/
tudosbagoly
csendes tag
Kedves Mindenki,
Eladó kávépörkölő gépet keresek, légyszi írjatok privátban ha van valakinek ilyesmi.
köszi
JózsefK
csendes tag
Köszönöm, elkelt.
Rush77
aktív tag
Igen. MOndjuk éppenséggel elvagyok a Majorral de folyamatosan agyalok egy esetleges továbblépésen.
Nichén is gondolkodtam de valahogy várok a hosszútávú tapasztalatra (értsd több év).
Ami nagyon mozgat most az F64 meg a Kony.
Vonzó a ZM késes Royal is csak az nem túl "böszme"?
Meg hát a keret. Nem tudom mennyit ér manapság egy Fragola által nemrég rendberakott 3 fázisú frekiváltós Major de annak az árával együtt lenne nagyon max 200k (és a 200 az már nagyon nehezen megy át a jóváhagyási fázison itthon)
Kérdezném amúgy a hozzáértőktől.
Ugyanúgy ahogy az F64 kése beleműthető a SJ-be, úgy esetleg az F83 kését nem lehet beleaplikálni a Majorba? Nem tudom milyen lenne az eredmény kávé szempontból de mozgat a kérdés.
JózsefK
csendes tag
Na, szóval.... Köszönöm a bogarat a fülembe és a segítőkészséget is.
Meglett az LM klón és a minitamper szűkítővel Ádám által, aki adott egyet, hogy kipróbálhassam. Hát nem is megy vissza neki. Marad minden. Az én véleményem egy dolog, mert lehet túl gondolom, de... nem árultam el semmit itthon, csak főztem egy “szokásosat”.
Reakció: “Te mit csináltál??? Ez nagyon krémes és intenzívebb, csokisabb!”
Úgyhogy köszönöm a felvilágosítást mindenkinek!
megáztatom, persze
srácok, egy filtert csináltam eddig, csak azért írtam be, hogy kapjak tippeket, hogy merre tovább. lehet, hogy majd középszerű marad, egyelőre azért legyek túl az első 10-20 lötybölésen...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bbuffy
senior tag
Nálam még annyi hogy volt sima v60, decanter, meg most nagy hario kancso, es utobbi kettőben jobban kijöttek az izek. Mondjuk, a dekantálási időt, a két percet is meghagyom, nem ugrok neki egyből.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
F64E nagyon jó bár csak egy sage 820-am volt előtte ami után bármelyik komolyabb őrlő szintlépés lett volna. Amit észrevettem, hogy a lefolyás sokkal egyenletesebb végig, ez előzőnél csak az első pár másodpercben volt okés aztán "szétcsúszott".
Daneeka
senior tag
Én nem teszek bele, hogy hagyjam teljesen szabadon terjengeni a savakat, de pl. az RO-m szűrés után is hagy 20-30ppm körüli puffert a vízben, szóval abba nem is nagyon kell szódabikarbóna.
Rush77
aktív tag
Igen az F64-et volt szerencsém használni még ha nem is sokat és nagyon bejön.
Ráadásul szerintem a feleség is használná végre, hogy nem kell secsetelni, ráindítani és megint ecsetelni. Nekem ezekkel nincs gondom csak így még rá is tudnám venni, hogy néha ő készítse el a dolgokat.
Mondjuk az tény, hogy marad benne pangó de az szerintem nem jelentene akkora problémát főleg, hogy azért relatív sok kávé fogy itthon.
Sic.Transit
csendes tag
Én a presszónál megtanult ökölszabályt (minél több változót vegyünk ki az egyenletből) alkalmazva így indultam el:
- 60 g / L a kv / víz arány, azaz pl 15g_kv/250g_víz, vagy 18g/300g stb.
- a kv legyen alkalmas filterre, azaz világos pörkölés legyen, kinyalt hamutálat nem szeretnék inni.
- A víz mindig 100 fok, amivel felöntöm, saját méréseim szerint ez amúgy kivitelezhetetlen, a nagy buborékkal lobogó víz is 98-99 C.
- A V60 tök jó, de milyen? Ha kerámia, akkor csapasd az előmelegítést, ha üveg vagy fém, akkor is jót tesz neki, a műanyag annyira nem macerás.
- A papírt áztasd ki, megintcsak nem a finom papír ízért filterezünk.
- Őrleményfinomság: Olyan finom, ahol már nem keserű, a persze minél faszább őrlőd van, annál könnyebb.
- Víz: Nekem ez a 20/40-es (régi BH-s recept szerint) vált be, azaz 5 L desztvízbe 0,14g szódabikarbóna, 2,09g keserűsó.
Ezt a felöntöm, rázom-keverem dervistáncot járok buzuzást nem vagyok hajlandó csinálni, inkább cuppingban felöntöm, ha vendégnek adom ki, akkor ezt a szmötyit szűröm le V60-on.
bbuffy
senior tag
Pedig javallott a buzulás azon része hogy felöntöm az örlemény 40-50 g vizzel, varok kb fél percet, számlálon figyelve, pont hogy megdagadjon a mass, utána meg szépen spirálisan/körkörösen csorgatom a többit.
100 fokos viz sok ám oda Zoli. 90 - 92 el próbãld meg, sokkkkal több az izjegy.
keverni én sem keverem az örleményt.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
jolti
senior tag
Sziasztok!
Aki Orvibo S20-at használ, azt kérdezném ( vagy olyat aki nem használ, de tudja a választ ).
Telefont cseréltem és a play áruházban nem találom a wiwo alkalmazást, ami kezeli a konnektort.
Nem tudja valaki, hogy mi lett vele? Vagy hogy honnan lehetne letölteni?
Persze a régi telómat már rezeteltem....
jana86
csendes tag
Pedig keverve egyenletesebb a kioldódás. Nem keverve még 1,5-2 perccel az első öntés után is lesz buborék jó eséllyel, ami azt jelzi, hogy a kávé egy része még akkor érintkezik először vízzel.(Nálam legalábbis így van.... )
jana86
csendes tag
Figyelmetlen voltam, ma már írtam a Royalt, ezért ezt töröltem....
[ Szerkesztve ]
műanyag v60. 100 fokos víz tippet vettem, próbálom majd azzal is.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Rush77
aktív tag
Szia!
Tudom és köszi a felajánlást. Egyelőre még nagyon nem tudom mi kéne, hogy legyen az irány.
A Royallal az egyedüli bajom a méreteivel van. Nem kétlem, hogy (főleg ZM késsel) nagyon jó, csak szimplán egy toronyház méretű cucc.
Ha kitaláltam, hogy egyáltalán váltok e mostanában és meg meg lesz, jelentkezem.
Mano66
senior tag
Igen az íz más. NFC-vel lágyabb, nélkül-e testesebb. A pattogás meg nem számottevő. Az enyém még NFC nélkül jött. 1 évig úgy használtam.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
Nekem is még anélkül jött, de nem is érzem szükségességét.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
bl4ze
veterán
jolti
senior tag
Köszönöm szépen!
Holnap, ha haza megyek megpróbálom!
Sic.Transit
csendes tag
V60-ban igen, én nem azt használom, azért írtam, hogy én nem vagyok hajlandó buzulni vele.
cotagg
tag
Én is kivettem az NFC-t, jobban szeretem nélküle.
gyuri860213
tag
Sziasztok
Felmerült hogy lecserélem az "orpan espresso Pharos klón" kézi darálómat egy kisebb méretű elektromosra. Amit ismerek az a Graef CM702 , napi szinten használom a munkahelyen.
Az alábbi gépek között minőségileg , és őrlemény minőség szempontjából nincs túl nagy eltérés ha jól gondolom, ha jól sejtem a belsőrész kb azonos:
-CATLER CG 8011
-Graef CM 702
-De'Longhi KG521M
- SAGE BCG600
GC classicom van, A mostani kézi tekerőssel is megvagyok elégedve, 38-as kúpos kés van benne, a tengely mindkét végén csapágy így "központos" a forgórész. Kérdésem, hogy az őrlemény minőségében előrelépés lehet-e ha lecserélem a fenti 4 gép valamelyikére!?
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.