Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] [ldave:] New Game Blitz - 2024
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
jana86
csendes tag
Ez hasonló, mint a DE "blooming espresso" profilja. Ott is egy kezdeti PI fázis után leáll a pumpa (advanced módban a második lépés átfolyás 0 ml/s). Nálam van most egy DE, és próbáltam ezt - elég jól működik az ilyen világos pörikkel. A lényeg szerintem, hogy sokáig ázik a pogácsa kis nyomáson, ettől jól felpuhul és hosszan tud oldódni. A puhulás miatt finomabbra is kell őrölni, így nagyobb lesz a kivonatolási arány, ami nyilván más ízprofilt eredményez, mint a rövidebb csapolással.
Mondjuk nekem hasonlóan bejön a karos-rugós profilhoz hasonló, de nagyon lassan felfuttatott előáztatással. Először, amíg fel nem megy kb. 1,5 Barig a nyomás, 2,4 ml/s-mal megy az előáztatás. Aztán innen leviszem 0,6 ml/s-ra, így hosszab idő alatt megy fel 3,5 Barig. Majd innen szintén lassan, fokozatosan engedem fel 8-8,5 Barra (ez lehet kevesebb is), majd ahogy elérte, néhány másodperc után mer elkezdem ejteni, a csapolás végére akár 3 Barra is lemegyek vele. Ez a DE-n ugye programozva megy pontos értékekkel, a tűszelepes E61-gyen meg kézzel próbálom mímelni - ott nyilván fogalmam nincs a pontos ml/s értékekről, csak "érzésre".
Sic.Transit ajánlotta egyszer ezt egy kávéhoz és azóta kipróbálom szinte mindnél. A legtöbbnél be is válik ( pl. az összes Starfish-nél és úgy általában az etiópoknál. ) Amelyik kávénál nem így csinálom annál pedig úgy, hogy csak simán elengedem a nyomást a rendszerből (pumpa szabályzó leteker 0-ra, pumpa bekapcsol, megvárom míg teljesen elmegy a nyomás a rendszerből, pumpa kikapcsol). A dimmert vissza tekerem olyan állásba, hogy kb. 7 barig menjen majd fel a nyomás. És akkor így 0-ról szépen, lassan épül fel a nyomás, kb. 15 mp-nél jelennek meg az első cseppek és az egész csapolás ~ 40-45 mp.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Bazsee71
őstag
Tavaly WoC-n kóstoltam a blooming espressot, Scott Rao és Decent John nyomták a műsort. Ott mondjuk borzalmas kávékat húztak.
A pumpa leállásával a nyomás hogy változik? Nem tudom, van-e a gépben tágulási, de azzal még csökkennie sem kellene a nyomásnak.
waxos
csendes tag
Szerintem az őrlőre értette.
jana86
csendes tag
Esik a nyomás, mondjuk 3 Barról 1 Bar alá is lemegy. Ami érthető, mert a pogácsa közben fokozatosan veszi fel a vizet. Ebéd után ezzel készítem majd a kávét és teszek fel képet a görbéről.
Nem minden kávéhoz jó, és elég macerás belőni hozzá az őrleményt is. Ez valószínűleg a kiállítás forgatagában nem sikerült tökételesen. Ami viszont azért gáz, mert így a reklám visszafelé sül el.
jana86
csendes tag
jana86
csendes tag
Dozbik
tag
Koszi az infot! Azt megkerdezhetem, hogy te kb. milyen rendszeresseggel cserelted a kartomitest? En elegge elhanyagoltam ezt, remelem, kicsit jobban fog tole lefoni a kave, igy mar elegge szivargott a viz belole.
Az a baj, hogy ennyire részletesen nem tudom konfigurálni az ascasot. Előáztatás is talán max 5sec lehet. De eddig mindig 1-en volt. Majd próbálgatom, hogy változik.
hosszúra csapolok már mindent egy jóideje, 17 gramm kávéból lesz 50-55 grammnyi ital (full tele csésze)
megpróbálom akkor ultrafinomra őrölni, de már így is visítás határán vannak a kések. lehet, hogy megprószálom a kinuval akkor.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bbuffy
senior tag
Húztam egy rommáfolytott meztelent a tökmagszagúból.
14 g, jó lett. De még mindig lehetne huzni a darálón, és piszkosul kell neki a hő. Fűtésciklus végén toltam. Bár lehet friss, egy hete pörköltem.
vagy ennyit tud a kv.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Status update
Megcsinálták a gépet, a gőzkivezetésnél totál vízköves volt a gép. Na, de ez wtf Eleinte Nestlé Verával ment a gép utána álltam át Nordára, csapvizet sose látott. Mindezt <6 hónap alatt (az első 1,5 hónapban a szar fúvóka miatt kb nem is használtam) produkálta, eleinte csak napi 1, aztán most a karantén alatt inkább 2-3 gőzöléssel/nap. Azé ne bassza már meg, hogy egy ilyen kategóriájú gép ennyit tud. Megint csak a kis catler gépemet tudom felhozni példaként, annak az égvilágon soha semmi baja nem volt. Elmegyek b+ a nespresso boltba azt veszek egy gépet...
jana86
csendes tag
Itt a saját húzás diagrammja (mezei megoldással befotózva ):
Módosítottam az eredeti profil beállításain (magyar gyerek nehogy már ne tudja jobban, mint Szkottraó meg Díszent Dzson! ) . Az 1. lépésben a hőfokot levettem 95C-ra, és a végére beraktam egy csökkenő nyomású lépést (3 Bar-ra 42s alatt) - az eredeti profil tartja az elért nyomást végig. Kézzel állítottam le a csapolást, 20,5-ből 43,4g készült. CM Iyula presszó pörkölésű babból készült (ezért is vettem lejjebb az első lépésben a hőfokot). Nekem kimondottan ízlik. Bár most korlátozott a szaglásom enyhe nátha miatt - majd újra jelentek, ha visszaállt.
RetepNyaraB
veterán
A Vera nem egy jó víz kv-ra, hiába népszerű. Mármint vízkő szempontból nem jó. A rendszeres gőzölés meg halmozottan nyomja a kövesedést és a szűk kivezetésnél simán bebaszhat. Ezek szerint kénytelen vagy havonta valami lájtos vízkőmentesítést tartani.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
A vera nem, de a nordában még sokkal kevesebb van, cca harmada. De lehet, hogy akkor jön a havonta citromsavas vízzel való takarítás. Ettől még szégyen, hogy ilyen rövid idő alatt kinyírta.
kurtuzov
senior tag
Nemrégiben még írtad, hogy nagyon magasra ugrik fel a nyomás a GC-n. Az ~ 1:3 arányt milyen nyomással éred el?
nem hiszem, hogy ilyet írtam, azt sem értem, hogy mit értesz alatta
esetleg azt írtam, hogy - gyanítva, hogy köhög már az ulka - nem igazán tudom az opv által lehatárolt 10 bar és az előáztatós 2-3 bar közötti értékeken használni a gépet, mert nem tartja a nyomást, hanem leállítja a pumpát és leesik a nyomás. de ugyanezt csinálta anno a dalla corte is, pumpacsere után jó lett.
a fentiekből következik, hogy a legtöbb kávét most is úgy tudom csinálni, hogy előáztatok valameddig, aztán nyomom 10 (9) baron. viszont az el meson finomra őrölve is túl hamar jön át, szóval ott 6 bar környékén főzöm.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
És mennyi idő alatt jön le? Ezzel az aránnyal megpróbálnék egy 35-40s körülit. Kinu nem hiszem, hogy javítani tudna a helyzeten.
túl gyorsan, muszáj még púderebbre őrölnöm. a kinu csak ebben javíthat, talán, de akkor nem kímélem a fortét és megénekeltetem a késeket (anno is ez volt az egyik fő bajom a síktárcsás vasakkal, valahogy ultrafinomra nehezen őröltek, igaz, ilyen böszme nagyok abból nem jártak nálam).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
norkov84
tag
Nem eleg konturosak a vonalak, sztem tul sok a levego, csinald kevesbe 'paplanosra'. De alakul, jo lesz ez
konzumpro
senior tag
Valamennyire kapcsolódik de azért kicsit off: Aki magnéziumos (BWT) vizet használ, mivel vízkőtelenít? Mi oldja a magnéziumos lerakódást? Csak mert szimpatikus maga a magnéziumos víz, csak nem szeretném ha eltömné a cuccot.
norkov84
tag
Igen, köszi.
Ezzel küzdök, hogy eltaláljam a megfelelő levegő-beviteli mennyiséget, illetve az öntés kézmozdulatait.
Sok videót néztem már, hogyan kéne, de sokat kell még gyakoroljak.
norkov84
tag
Majd’ 2 évet ment a Silvia BWT kancsóval, de nagyrészt Oscar párnával. Fél évente citromsav, nem volt vízkő problémám (bojlert nem szedtem szét), igaz azzal nem nagyon gőzöltem, arra csak a DB-vel kaptam rá
kurtuzov
senior tag
Valahol ennek a környékén, amikor írtad, csak min vagy max potméter állás mellett ment az ulka.
Nekem is hasonló volt, ott mondta fragola, hogy nem árt légteleníteni a tágulásit.
Amúgy én is ezt a 16-17g 1:3 arányt lőttem be és a mostani inkább olaszos pörkölés már szinte a legfinomabb álláson megy a Fiorenzatoban, kb a nyomással tudok játszani érdemben. Ha maxon hagyom akkor simán 15 baron tolja.
15 bar? nincs opv-d?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
konzumpro
senior tag
Köszi! Nálam termoblokk van, acélcső, kíváncsi leszek meddig bírja.
bbuffy
senior tag
Csináltam a tökmagos Rio bol egy filtert. Szürt víz, 20 g, 300 ml. Végig atom illat, bomba szin. de megszivatott a kv, mert a filterállástól jóval messzebb kellett volna tenni sajnos. 25 perc helyett 4 perc alatt folyt le. Izre nem rossz, de nagy vihar nem volt. Dekantálás alatt talán meggy, de simán lehet hogy csak beálltam.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Csabszin
csendes újonc
hú, 25 perc, ez most komoly? amikor a Jollyval filter darálok, és ezután használom a presszó fokozatot alapos porszívózásra van szükség, mert nagyon nehezen forog a tárcsa, nyilván a lerakódás miatt.
norkov84; konzumpro a bwt kancsós vízzel óvatosan általánosítsunk, mert nálunk Tökölön a vízkeménység 20-24 és kancsóval sem nagyon megy 18 alá. Emiatt ioncserélt vízzel kombinálok, így kapo kb 8-11 es vizet(titrálással mérve)
[ Szerkesztve ]
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
bbuffy
senior tag
Nyilvan kimaradt egy vessző
Használnom kéne a szemüvegemet.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Dolphin
tag
Sziasztok! Tudnaltok ajanlani egy megbizhato szervizest Bp-en GC-hez? Atnezetnem tetotol talpig, es nincs idom sajat kezuleg szetszedni
kurtuzov
senior tag
Dehogynem. Fragola Full. Ahogy steelcowboy szépen leírta: Az OPV visszatérője bekötve a pumpa szívóágára, nem dob el előmelegített vizet.
Eleinte dimmer maximummal 9bart csinált, de mostanában maxon 15-re ugrik fel és onnan ugyan le-ledobja magát, de mindig visszatér 15-re.
[ Szerkesztve ]
Regrinding Coffee - újabb érdekesség Hoffmanntól
akkor ott valami nem kerek. nálam nem lehet 10 bar fölé vinni (helyesen).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
maross
veterán
kétszer megőrölni, aztán jól megsózni a mikróban melegített fagyasztott kávét
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
phranxinatra
aktív tag
Próbáld meg, hogy kicseréled az OPV-ben azt a kis gumitömítést.
[ Szerkesztve ]
Majd egy vudutancot jarni az orlo es a gep korul amig megy az eloaztatas
bbuffy
senior tag
Na sztem ez már “a seggébe egy Nordost Odint” kategória.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
próbálok nem is mondani semmit
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Felújítás előtt áll a GC-m. Az évjáratát nem tudom, Valami Gold verzió, spéci "arany" krómozással és arany tálcával stb. (nem én választottam szándékosan, 10k-ért vettem vaterán 10 éve, repedt kazánnal) Még a gyári ulka pumpa van benne, mire érdemes cserélni? Régen amikor gépeket cserélgettem a Fluid-o-tech pumpára mondták hogy jobb mint az Ulka. Ez változott? Tudnátok konkrét típust javasolni?
maross
veterán
Kiprobaltam ma a sos kavet, meglepo modon egyaltalan nem tolakodo az ize, megis sokat valtoztat a keseruseg-erzeten. Egynek/valtozatossagnak jo volt, lehet neha repetazom belole .
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
na, kipróbáltam a legagresszívebb beállítással a fortén. így is gyorsan jön le, de már vállalható tartományban. hosszan előáztattam, már abból elkezd csöpögni, aztán 6 bar körül csapoltam, mert kicsi az ellenállás és amennyire lehet, nyújtani akartam.
így már iható lett, gyümölcsös, fanyar, de tolerálható. jól esett szerencsére.
viszont azt már megfigyeltem, hogy amelyik casmo kávénál fel van sorolva a lime ízjegy, az nem lesz a kedvencem. és most nem a pörkölés világosságára gondolok, mert a többi is világos, meg a sajátjaim is világosak (a topikban közepes pörkölésnek hívott kb. nálam az, amit még megiszok, annál sötétebb már "szén").
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
konzumpro
senior tag
A youtube url-je pedig véletlenül: 9PUWQQ-joKE
JózsefK
csendes tag
A BWT magnéziumos víz nem szerencsés meg Oscar parnaval sem, mármint ha a kancsós verzióról beszélünk
Saját tapasztalat, a GC trutyis lett tőle nagyon hamar, és Fragola is mondta, h az alu kazánt hajlamos tönkretenni
Remelem nem értettem félre a kérdést ☺️
[ Szerkesztve ]
kzoltann
aktív tag
Azt hiszem ez a hozzaszolas volt a legextrémebb példa mit tud tenni. https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_89922-89922.html
nyisziati
veterán
Jobbfajta robusztákon sokat segít egy kis só, de az arabika ízét elrontja szerintem. (szerk.: és ez nem JOke)
[ Szerkesztve ]
72lakiluk
tag
Csak azt lehet kapni külön ? Az enyémben az új OPV csapolás közben úgy fütyült, nyüszített, hogy rossz volt hallgatni. Tanácsra finoman megkentem élelmiszeripari szilikonzsírral. 1-2 hétig baba volt, de most ismét meg-megnyikkan, közvetlenül mielőtt megindul a kávé. Így azért vállalható, de ha egy gumicsere ( lehet puhább - keményebb ) segítene, kicserélném.
JózsefK
csendes tag
Az enyém csak trutyis lett nem marta szét a kazánt, de a vége az lehetett volna.
Egyébként a citromsavas “vízkőtelenítés” sem segít rajta.
miért rakod idézőjelbe? mi vízkőtlenít, ha a citromsav nem?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.