Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36101) Chuck Norris válasza Danika256 (#36098) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Én nyomtam levendula krémet aztán sima fekete nadálytő, flexagil, perskindol, a voltarent most kezdtem. Több mint egy hónapig csak úsztam meg gyógyvízben áztattam magam, sokkal jobb mint volt de még mindig nem tökéletes. Mondjuk az úszás meg jobban megy mint gondoltam előtte. Azt is javasolták nekem páran, hogy tablettában próbáljam meg a diklofenákot de még nem tartok ott, hogy bevegyem.
Még novemberben kaptam január elejére időpontot az OSEI-ba majd beszámolok, hogy mit mondtak, szerintem felírnak egy sokadik kenőcsöt.

(#36102) inf3rno válasza Peterhappy (#36100) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Nem tudtam. Ezek szerint akkor attól is lehet mégiscsak.

Buliban hasznos! =]

(#36103) tomcica válasza Danika256 (#36097) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Hoviragom :) csak szepen esszel,van nalunk a klubban egy ex 400 gatos kollega,akinek elszakadt az achilessze (mondjuk n edzesen,bulin tanc kozben,de tuti el volt mar keszulve a terhelestol) azota nem tudott futni.
Operaltak szoval jarni azert tud.
Nem fog eltunni egy evekig epitett alap kondi csak ugy par honap uszas/bringa mellett.Lehet par het kell mire majd visszaall az ember a futasra,de az oxigen,keringes,anyagcsere feledzett szintje nem romlik annyira le.

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#36104) oxox válasza Danika256 (#36097) üzenetére


oxox
addikt

adidas response m-et próbálj fel szerintem...nekem asszon szerint ormotlan széles lábam van, de bevált a cipő (igaz még csak 355km van benne augusztus22 óta)...ha karácsonyi kummantást nem nézem 25-35km-ernél tartok már hetente (havi +10km-t terhelem magam az előző hónaphoz képest....kicsit megszaladt a dec eleje, és már csak 7,6km kell ebben a hónapban, ugyhogy nem is tudom, hogy ne nagyon lépjem túl a célt.).

[ Szerkesztve ]

Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

(#36105) inf3rno válasza tomcica (#36103) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nagyjából 1.5-2 hónap szokott kelleni, mire visszaáll a keringés nagyobb kihagyás után, és el lehet kezdeni normálisan edzeni. A nagyobb az 2-6 hónap volt eddig nálam. Azon túl azért kellhet több. Olyan 2-3 hét kihagyás után 1-1.5 hét kell visszaszokni. Az alap nem szokott elveszni, a keringés romlik le először, utána az izom memória (darabos lesz a mozgása), az izomzatnak szerintem évek kellenének, vagy éhezés... Ha edz mellette rendesen, akkor a keringés is megmaradhat, és 1-3 hét alatt vissza tud állni.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#36106) Danika256 válasza inf3rno (#36105) üzenetére


Danika256
aktív tag

Köszönöm az eddigi kommenteket is! :)
A sérüléshez, meg a lúdtalphoz még hozzá tartozik, hogy először nekem is sípcsont, csonthártya gyulladásos tünetek voltak, ere is kaptam a kezeléseket egészen októberig! akkor derült ki ténylegesen, hogy az achillessel van a fő gond!
De hát addig nem is fájt, csak a sípcsontom.. Na most ez azóta már átfordult szépen és inkább az fáj, illetve teljesen lecsúszott a gyulladás a sarkamba, illetve a környékére.
Tehát akkor az általatok elmondottakból is az jön le, hogy azért a hajlam meg a lehetőség, bőven lehet a lúdtalptól is. Illetve az azelőtti hónapban nagyon túlerőltettem, nehéz lábakkal kezdődött a dolog, de csak edzettem tovább. aztán két mezítlábas edzés után már bekrepált a sípcsontomnál, onnantól elszabadult a pokol..

Jó lenne ha tisztázódna ez a cipő probléma, mert januárban pont vásárolnom kéne újakat, de szerintem az lesz, hogy megpróbálok egy másik típust, az általatok ajánlottak közül, veszteni valóm nincs! Majd bemegyek valahova, felpróbálom mindet, aztán majd utána kerül beszerzésre neten, külföldről!

A kerékpáros edzéshez most is csak azt tudom mondani, hogy az alap tartásához elegendő, de erő állóképességhez messze nem..
Tavasszal csúcsformában ment olyan 4:20-as tempó 10K-n! Sérülés után, még tudtam menni 4:40-es tempót a brutál melegben, de aztán következett 1 hónap bringa, erő-állóképességi edzésekkel, de utána jóval hidegebb időben örültem egy 5:00-ás tempónak egy 15km-es versenyen!
Na azóta sem tudtam visszahozni azt a visszaesést, igaz olyan gyilkos edzéseket nem is mertem csinálni azóta sem, mint amit áprilisig!
Na pontosan emiatt nem szeretnék leállni a futással! Tudomásul veszem, hogy még jobban megjárhatom, de bízok abban, hogy valahogy így is ki tudok majd lábalni ebből..
Én valószínűsítem, hogy segítségnek beinjekcióztatom, beszélek több szakemberrel is, de már előre megmondom nekik, hogy a pihenést felejtsék el, azon kívül mondják meg, mit lehet tenni :D
És az általatok javasolt cipőváltás is meglesz! Csinálok több láberősítést, nyújtást, és szerintem úszni is el fogok járni legalább heti egyszer! Ha ezzel fel tudnék javulni legalább 30%-ot, akkor azt mondom, hogy együtt fogok tudni vele élni, és csak győz úgy már majd a szervezetem..

(#36107) tomcica válasza Danika256 (#36106) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ha vegul ugy dontesz,h szet szeretned teljesen cincalni es felem jarsz,akkor szivesen segitek egy het extra terhelessel ;] :P

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#36108) jackbacsi87


jackbacsi87
senior tag

Tomcica motivációs bakelit lemezével mi újság? Marha jól jönne!!!!!

Nov. 12-én sérültem le (térd), azóta alig csináltam valamit. Múlt héten elkezdtem óvatosan futkorászni, a héten volt 2 futás(5km,6km) meg egy bringa. Egyelőre nem fáj semmim, bár néha fura érzés van a térdemben.
Hát......Szeptember-októberben versenyeken sikerült végre egész jókat mennem:
Nato futáson 10km 4:07/km, 1 órával később 4km 3:47/km. Győrben versenyen végre sikerült 10km-en 4/km alá bemennem, 3:57/km lett.....ma 6km 5:17/km, pulzus az egekben meg el is fáradtam! :W :O

[ Szerkesztve ]

(#36109) tomcica válasza jackbacsi87 (#36108) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Innen szep forditani,kihivas :K szepen turelmesen,jonni fog a forma megint ;)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#36110) Danika256 válasza tomcica (#36109) üzenetére


Danika256
aktív tag

Na látjátok, pontosan ez az amit nem szeretnék, ha nem muszáj! Így is elég c@rban vagyok, mert nehéz így jó formába lendülni, de azért mégiscsak nem mindegy honnét indul az ember..

Ma kipróbáltam egy másik cipőt, no nem a szinte alig használt versenycipőmet (futóiskolához szoktam használni a sérülésem előtt), az sok lett volna egyből,hanem a jó öreg Sense Mantrámat...
Igazából alig van benne néhány száz km, éppen nem bejáratós már, de évekkel ezelőtt használtam utoljára.
Beletettem a Scholl sportbetétet, aztán kissé félve uccu neki alapozós tempóban 5:10-5:30-as tempókkal...
Mit mondjak nagyon furcsa volt! Azért ennek van némi csillapítása, de teljesen másféle terhelés volt.
Úgy éreztem mintha mezítláb futnék, rá is voltam kényszerülve a helyes futásra! Picit szűk volt a cipő, ebből 2E-s sokkal jobb lenne, ezért kicsit kényelmetlen volt, pedig jó lazára volt állítva.
Nem volt rossz, de éreztem ahogy a sérülés reagál, nem volt rossz érzés, inkább olyan csiklandós, viszkető! azért egyszer-egyszer a sípcsontom bejelzett!
Viszont 4.5km után kezdet besokallni a lábam, egyre inkább érzéketlenné vált, végül már kezdett picit szenvedősbe átcsapni. Végül a tervezett 40 perc és 8km után abbahagytam, de már örültem neki!
Igazából nem tudom, hogy ezzel most rosszat tettem e vele, most nem fáj, sőt jobb mint az edzés előtt, most is olyan bizsergős, viszketős.. Feltettem a Strydet is, érdekes volt látni, hogy ugyanazon tempón érezhetően nagyobb teljesítménnyel, talán nagyobb erővel futok.

Nem tudom, hogy merjem e ezzel csesztetni a lábam, esetleg több, de ennél rövidebb menetekkel..
Az első 20-25 perc nem volt rossz, csak furcsa. Majd holnap kiderül, hogy mennyit ártottam, vagy sem..
De ha nem, Ti mit mondotok, érdemes ezzel kicsit másféle képen (helyesebben) terhelnem, erősítenem?

(#36111) tomcica válasza Danika256 (#36110) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Persze hogy erdemes tobb cipot tartani es eltero modon terhelni a labat! Nekem mindig van 4-5 eltero fajta cipo a rotacioban: porgos tempo es resztavos,minimalista,nehezebb parnazottabb 10mm "drop"-os klasszikus,nehezebb parnazotabb terepes cipo es konnyu minimalista terepcipo.
Nincs egymas utan let edzes h ugyanabban a cipoben fussak.

Meglatod 1-2 nap mulva,h sok lett-e ez a terheles,ha vallalhato akkor se mennek feljebb,csak szepen ovatosan.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#36112) Danika256 válasza tomcica (#36111) üzenetére


Danika256
aktív tag

okés köszönöm szépen! Most így másnap azt kell mondjam, mintha egy picit jobb lenne, nincs az az élesebb kellemetlenség, vagy fájdalom. Helyette viszont van egy kis izomláz, gondolom így elsőre picit sok volt, hallgatni kellett volna a lábamra amikor jelezte, hogy elég. :)
Meglátjuk hosszabb távon is segít e és most már tuti, hogy elmegyek úszni is, hátha tényleg átbillenti a többféle inger a gyógyulás irányába..

(#36113) cuebler


cuebler
senior tag

srácok, van valami trükkötök, ha lassaban akartok futni? általában 4:40-4:50 között futok, de ez jelen állás szerint olyan 10-12 km távra elegendő. utána vagy belassulok (rontom az átlagot) vagy csak simán elfáradok először testben de aztán sajna fejben is. párommal próbaltam, ha az ő 5:40-6:00 közötti tempójával lemegy az első 3 km, utána 5:10-5:20-ra beállva a világból is kifutok és szeretnék még 45 éves korom előtt letudni egy félmaratont.
de akárhányszor elindulok egyedül, 4:30-4:40-es időkkel kezdek. szóval valahogy lassulni kellene 😁 . ötlet?

"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."

(#36114) Danika256 válasza cuebler (#36113) üzenetére


Danika256
aktív tag

Ez nem rossz tempó és ha ilyen az alapozós tempód, "amivel a világból is kifutnál", akkor nagy gond nincsen!
Ha megy 12km, akkor megy a 21 is, az nem kérdés! Persze lehet lassulnál, vagy jól elfáradnál, de lemenne az biztos.
Persze kérdés, hogy hogyan is szeretnéd lefutni, mi a cél?? A táv tuti meglenne, sőt ha csinálnál heti lassú hosszú futásokat, akkor simán lemenne ezekkel az 5:00 körüli tempókkal is. Csak szokni kell a távot!
Ha a célod, hogy 1:30 körül lefusd, akkor azért melózni kell sokat. Még több alapozás, és erőállóképességi, résztávos majd hosszabb tempós edzések..
De hogy a kérdésedre válaszoljak, ha nem tudsz tempóra futni mert elfutod, fuss pulzusra inkább!
A lényeg, hogy a korod alapján 145 fölé ne nagyon menjen, az akkor tuti még alapozós tartomány.
Egy idő után meg fogod szokni ezt a tempót, amúgy is megszokás kérdése! Csak ne engedj a lovaknak, hanem ragaszkodj valami mércéhez, pl. pulzus.
Aztán ha ezek megvannak, meg mennek, akkor lehet cifrázni - variálni az edzéseket.

(#36115) ígyvanferi


ígyvanferi
addikt

Nekem most el van szállva a pulzus, de nem tudom miért. Egy hónapja még oké volt (ritkábban mértem mostanában, a kis foscsi decathlonos pulzusmérőm órája nem világítós, így sötétben úgysem látom). Nem tudom, hogy az ünnepi tunyaság miatt, a több cukor miatt, a városi szmogos levegő miatt vagy valami egész más miatt lehet. Kb. 10-zel, talán még 15-tel is több, mint illene. Remélem visszaáll hamar.

(#36116) cuebler válasza Danika256 (#36114) üzenetére


cuebler
senior tag

köszi szépen. az 1:30 inkább csak álom, nem cél. kőkemény irodai munkás vagyok, másfél éve kezdtem el futni. még ma is van olyan 4-5 kg túlsúlyom, a koromból és a munkámból adódóan szigorúan csak a pocakon és a derékon. igazából egy jó tempót kellene eltalálnom, amivel 15+-os távokat is be merhetek vállalni. szóval kell vegyek egy normális órát, nem úszom meg :DDD

"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."

(#36117) tomcica válasza cuebler (#36113) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Az allokepessegen kell javitani ahhoz,h ki tudj tartani egy ilyen tempot 20-30km-en is.
A resztavok annyiban segitenenek,h lazabbnak erzodne ez a ritmus az elso 3-5km-en,de utana ugyanigy belassulnal.A heti km adagot kell feljebb tolni,annak aki nem tudja alacsonyabb pulzuson turelmesen vegigcsinalni (foleg az) elso alapozasat,annak jarhato ut,ha minden edzeset laza fokozos futassa valtoztatja.
Megindulsz lassabban pl 5:30 es amikor az agyad eldurran az unalomtol,akkor elkezded szepen fokozni a sebesseget.Ahogy elersz a 4:40-hez csurogsz rajta par km-t es kesz az edzesed.
Na most ebbol mennyiseget kellene tolni hetente,h az allokepesseg kiepuljon.Akar napi ket edzessel is lehet.
Egy edzest viszont meghagynek hosszu lazanak,ott ha kell vigyel zenet,bicajjal kiserjenek,menjen valaki h ne unatkozz stb.
Ha gumicukor/zsele a lab X km utan,akkor heti szinten egy 20-30perc emelkedozes is sokat segithet,erosit.

Mennyiket futsz most hetente?

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#36118) tomcica válasza ígyvanferi (#36115) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Te meg mindig a napi kettot tolod szepen turelmesen?

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#36119) ígyvanferi válasza tomcica (#36118) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Nem, most hogy hazajöttem a szülőkhöz egy hete, csak délután megyek futni. Nincs miért hajnalban kelni, annyira meg nem vagyok lelkes, hogy csak a futás kedvéért tegyem. :D És a délutáni se jött össze minden nap. Tudom, hogy azt mondod, hogy ilyenkor nem is feltétlen kell mérni semmit, csak gyűljön a km, de azért nem mindegy, hogy érzésre lazán futok egy tízest, csak épp 170-es a pulzus, vagy tényleg alapozós.

(#36120) tomcica válasza ígyvanferi (#36119) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ha pihent vagy,nem kerulget semmi betegseg,akkor nem szabadna h ennyire felmenjen a pulzus nehany kihagyott edzes miatt.
Csinalni kell tovabb,ha szukseges akkor lassits ne torodj vele.Azert egy jo 3-4 het alapozas utan,mar minden heten felkapnek 2 edzest kozepes tempora,egyiket mondjuk 30-40perc fokozos konnyurol maratonos iramra,a masik 15-20perc (bemelegites utan) egybol maratonos tempo 5-7perc majd a tobbi felmaratonosra fokozva.
Valamint heti legalabb egyszer 8-10x 80-100m repulo sprint (fokozos lehet ez is,kb 1500-800-as iramod eleg).
Van hogy a tul sok egyoldalu alapozastol felborul a test egyensulya,el kell kezdeni kicsit lokdosni a pulzust a tempokkal,persze kontrollalt modon,nem bele a piros zonaba egybol.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#36121) cuebler válasza tomcica (#36117) üzenetére


cuebler
senior tag

köszi a tanácsokat. 25-35 km-t futok hetente, attól függően, mennyi a stressz az irodában... meg otthon :DDD nekem az ilyen hosszú szünetek is unalmasak, szóval ilyenkor néha azért is elmegyek futni, hogy teljen az idő ;] én is fokozatosan szerettem volna felgyorsulni, csak ugye alapból mindig megindulok az elején, persze utána szépen visszaesek. eleve zenével futok, van pár zeneszám, aminek a ritmusa úgyszólván tökéletes a tempómhoz, már bpm alapon is elkezdtem összerakni playlist-et.

[ Szerkesztve ]

"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."

(#36122) tomcica válasza cuebler (#36121) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Fel kell emelni szepen a heti km-t,az lesz az elso kulcs ahhoz,h tartani tudd a tempot.Utana jon az h kicsit elofarasztod a labad es onnan kezdesz konnyu/kozepes iramokat menni peldaul egyik edzesen: 5:30-15on futsz 4-5km,majd 2-3km 4:40-4:20-on.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#36123) danielsz


danielsz
tag

Ma először futottam 30 km felettit (31,2 km). A terv 26 km volt (közösségi futás), de sikerült elkeveredni és ráhúzni 5 km bónuszt :D Egy jóval tapasztaltabb futótárssal mentem, és nagyon magabiztosan mentünk rossz irányba :D A fordítónál levő frissítőpont majdnem bezárt, mi értünk oda utolsónak :D Frissítés nélkül iszonyú lett volna, úgyhogy szerencsénk volt. Pár megállás azért volt benne, pont 26 km-nél volt egy boxkiállásom (még jó, hogy pont volt ott egy benzinkút), onnan úraindulni már rossz volt, az utsó 5 km-t már nem élveztem. A megállásokat figyelembe nem véve így is sikerült egy 4:46-os átlagtempót hozni, ahogy célbaértem, egy kicsit durvának éreztem a dolgot, reggel derül ki, de szerintem még az izomlázat is megúszom. A maratont viszont eléggé komolyan kell venni, az ehhez képest sokkal durvább lesz. Most nem volt kellően egyenletes, a WC-szünet után leesett a tempóm.

(#36124) inf3rno válasza Danika256 (#36110) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Érdekes ez az 5km-es határ. Nekem is kb. annyi alatt jött ki mindig a legutóbbi húzódásom. A bizsergős viszketős érzést én is ismerem. Nem csak íngyulladásnál szokott lenni. Ha kihagyok sokat, akkor az első edzésen a combom is viszketni szokott egy 10 percig az elején. Gondolom kitágulnak a hajszálerek, aztán kimossa a vér az állásban felgyűlt salakot. Lehet, hogy az íngyulladásnál is csak azt jelzi, hogy beindult a keringése a területnek. Passz.

Buliban hasznos! =]

(#36125) inf3rno válasza Danika256 (#36112) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az izomláz miatt ne aggódj. Hacsak nem 5 napig tart, mint nekem szokott extrém terhelésnél, akkor nincs gond. :D

Buliban hasznos! =]

(#36126) inf3rno válasza cuebler (#36113) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ha nincs nagy rutinod, akkor órával lehet nézni a pillanatnyi tempót és a szerint futni.

Buliban hasznos! =]

(#36127) tomcica válasza danielsz (#36123) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Latod ezert szoktak altalaban heti egyszer ilyen 30km vagy lassabb futok 2oras folyamatos futast menni,h adaptalodjon hozza a szervezet.Elarulom nem egy-ket alkalom fog kelleni :P

Nekem is ez ma a program 9:00-tol,azzal hogy 2km konnyu es 1km eros fog valtakozni legalabb egy oran at,ha minden adja masfel oraig,a tobbi laza.Inni-enni viszek,40percenkent megy be valami.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#36128) Vertigo18 válasza danielsz (#36123) üzenetére


Vertigo18
addikt

Hát, a maraton, az durva... :) :B

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#36129) inf3rno válasza Vertigo18 (#36128) üzenetére


inf3rno
nagyúr

;] ;] ;]

Buliban hasznos! =]

(#36130) inf3rno


inf3rno
nagyúr

No én végre összekapartam magam, és lekocogtam a Hajag kupa felét (8k). Hát mit ne mondjak kerek 6 hónap kihagyással elég szar volt, az emelkedőn volt, hogy 190 fölé ment a pulzusom. Innen indul az alapozás, meg a fogyás is. Van mit leadni. :K

Buliban hasznos! =]

(#36131) Danika256 válasza inf3rno (#36125) üzenetére


Danika256
aktív tag

Sajnos végül mára az izomlázon túl nagyon belobbant a sarkam. Már este is nagyon rossz volt, plusz zabálással vigasztaltam magam :DDD Olyankor még a fájdalom is elviselhetőbb :O
Így a mai edzés is kimarad, sőt elgondolkodtam, így már tényleg nincs értelme erőltetni a dolgokat!
Nem a kísérleti edzés tehet róla, persze picit meg lett erőlétetve, de szar volt ez már anélkül is!
Elegem van a 7 hónapja tartó szenvedésből, addig nem fogok erőlködni, még meg nem gyógyulok. Lehet tényleg az lesz, hogy tekerni fogok ha nem fáj, meg eljárok spinningre. De most biztosan pár nap OFF lesz!

Kicsit tanácstalan vagyok, keresnem kell valami jó és olcsó helyet ahol érdemben tudnak kezelni a saját kencéken és tornán kívül is. Az injekciózás sem biztos segítene tüneti kezelésről lévén szó, lehet csak elhitetné, hogy már minden rendben, aztán ezen felbuzdulva végleg beütne a krach!
Nagyon szar érzés ez, hogy meglenne az akarat, mennék csinálnám, de nem lehet! A fájdalom az egyik legerősebb, legrosszabb demotiváló dolog a világon! Így nem is nevezek egy téli versenyre sem, sőt így a kaját tartani sem látom értelmét, minek is.. :( mármint a kalóriák szempontjából, persze szemét kaját nem fogok enni..
Amúgy sem bírom tartani a limitált napi bevitelt edzések nélkül.. Ha majd lesz értelme, úgy is 2-3 hónap alatt visszahozható bármilyen leszáradt testtömeg! :B

(#36132) Vertigo18 válasza inf3rno (#36130) üzenetére


Vertigo18
addikt

Wáááh, 190!!! Én ott halnék meg attól! :D

Kitartást neked, nem könnyű év következik szerintem!

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#36133) inf3rno válasza Danika256 (#36131) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem állj át bringára, amíg helyrejön, a cipőt meg váltsd le valami másra, hátha tényleg az volt a gond. Bringával és saját testsúlyos edzéssel is lehet fogyni, ha ez a cél. Csak az számít, hogy minden nap toljad keményen. Én ha lesérülök, akkor úgy 1-2 havonta szoktam teszt futást csinálni, aztán abból kiderül, hogy meggyógyult e már. Ez ilyen gyógy tempós kocogás szokott lenni. Ha azon nem jön ki már a gond, akkor szép lassan lehet növelni a mennyiséget. Általában azért 2-3 hónap kelleni szokott a kisebb sérüléseknél. Ha pörgeted bringával, más jellegű edzéssel, akkor gyorsabban regenerálódhat. Kitartást! Ha jól csinálod és szerencséd van, akkor tavaszra akár helyre is jöhet, és még tudsz alapozni a jövő évi versenyekre.

Buliban hasznos! =]

(#36134) inf3rno válasza Vertigo18 (#36132) üzenetére


inf3rno
nagyúr

196-ig ment fel, 199 a max, amit eddig mértem sprintnél. 187-nél általában meg szokott állni, ha nem adok rá pluszban kakaót. Most nem tűnt ennyire erőlködősnek, de úgy látszik mégis az volt. Csak az első 2 hónap lesz szar, utána majd belendülök. Az idei évnél már csak jobb lehet... :))

Kicsit kidörzsölődtem, meg fáj itt-ott, de szerintem ma is futni fogok. Kipróbálom a tomcica programot, hogy minden nap 5k, aztán meglátjuk meddig bírom.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#36135) dabgergo


dabgergo
őstag

Mi a véleményetek, tapasztalatotok a Dr. Phil Maffetone féle 180-életkoros pulzus alatt ajánlott edzésekről?

Engem sokkal jobban motivál hogy intenzívebben edzek delehet h így tényleg nem fogok fejlődni?

(#36136) inf3rno válasza dabgergo (#36135) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nálam az 147 lenne most. Én olyan 160 körül szoktam edzeni, néha lemegyek 150-ig, ha már elfogadható sebesség tartozik ahhoz a pulzushoz, de nem bírom az 5:50-nél lassabb tempókat. Az alacsony pulzusú futás jó aerob alap építésre, de ha csak így edzel, akkor egy idő után belassulsz az egyoldalú terheléstől. Ha már megvan az alapod, akkor utána ki kell gyorsítani, illetve alapozás közben is érdemes néha egy-egy felrázó edzést betenni. Ugyanez igaz a másik oldalról, ha csak magas pulzussal edzel, az is egyoldalú terhelés, ami gátolja, hogy tovább fejlődj egy idő után.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#36137) Danika256 válasza inf3rno (#36133) üzenetére


Danika256
aktív tag

Igen igazatok lesz, teljesen belefáradtam, nincs is más választásom! 1, max két hónap alatt rendbe szeretnék jönni, elmegyek normális orvoshoz is, aztán meglátjuk mit mondanak. Addig alapozok bringával ahogy lehet, meghalós edzésnek ott lesz a spinning, alkalmanként bevállalhatok egyszerre 2 órát is, ha nagyon meg akarok pusztulni, meg ha nem árt a lábamnak. Regenerálni meg megpróbálkozok még az úszással is. Talán így az alapot meg tudom tartani és még esetleg fejleszteni is lehet és talán lesz értelme tartanom egy normális, sportos kalóriabeviteles étrendet. A többi meg ráér, ha egészséges leszek, úgy is szeptember végére kell nekem a csúcs forma. A lényeg, hogy elég volt a szenvedésből, fájdalomból! Belefáradtam!
Ez van, ha nem akarom elbukni az évet, akkor nem tehetek mást, eddig tudtam húzni, nincs tovább! :(

(#36138) inf3rno válasza Danika256 (#36137) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Bringával 2x annyi időt kell rászánnod majd, mint futással, mert kisebb a terhelés. Alapozni elvileg ugyanúgy lehet azzal is. Ha már ennyire méred a kajánál is a kalóriákat, akkor mérd a sportolásnál is a fogyasztást, hogy azzal is képben legyél.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#36139) Danika256 válasza inf3rno (#36138) üzenetére


Danika256
aktív tag

Hát igen, teljesen igazad van, kb. tényleg duplára szokott kijönni az elégetett kalóriamennyiség egy adott idő alatt a futáshoz képest! Mivel rajtam van mindig a pulzusmérő jól belőtt zónákkal, ezért az óra elég pontosan szokta mérni az edzéseknél és persze ehhez lövöm be a kaját is. Egyébként átlagosan elég egységesre jöttek ki eddig is a hetek, szóval elég jól látni, hogy mi, mennyi..
Ezért is vagyok gondban ha nincs edzés.. így motiváció sincs, ilyenkor nem is érdekel a dolog:)

Pár nap alatt picikét helyrerázódok mentálisan, aztán az új évvel jöhetnek az új edzések, csak egy picit másképp :B Végül is csak elhatározás kérdése... Jó lenne futni, de most kell kicsit beáldozni a jövő érdekében, ha már eddig nem tettem meg..

(#36140) inf3rno válasza Danika256 (#36139) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Keresd vissza, hogy tomcica milyen tornát ajánlott lúdtalpra. Ha azt rendszeresítheted, lehet, hogy a betétet is elhagyhatod idővel.

Buliban hasznos! =]

(#36141) parandroid válasza Danika256 (#36139) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Próbáld ki a jógát kikapcsolódásként! Rengeteg szir-szart felold a testben, ha jól csinálod, csak találni kell valakit, aki meg tudja mutatni, hozy is csináld. És itt most nem a metafozikai részre gondolok, bár az is segíthet.

A 180-életkorhoz: nekem az most 139 lenne már. :D Azt olyan 6:20-6:30 közötti tempóval tudom (most, ez után a december után annyival sem). Azzal is fejlődnék valószínűleg, ha napi 1,5-2 órákat letolnék, egy idő után remek ultrafutó lenne belőlem, de ha az ember gyorsulni is szeretne, akkor nem árt kombinálni az ilyesmit a magasabb pulzustartományos edzésekkel. Hosszabb edzőfutásokhoz viszont korrekt célérték, ennyi idősen a regeneráció sem úgy megy, mint 20-30 között.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#36142) inf3rno válasza parandroid (#36141) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja ez van, már fél lábbal a sírban vagyunk. ;]

Buliban hasznos! =]

(#36143) tomcica válasza dabgergo (#36135) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Alapozni,foleg az elso ket ciklusban nagyon jo modszer.Kesobb kombinalni kell az intenzivebb laktat tolo kozepes tempoju edzesekkel,kulonben "lassu hosszu futo" valik beloled.
Amugy aki "petardasabb" labu futo,tehat tobb a gyors rost az izomzataban annak konnyebb visszanyerni a sebesseget,ha hosszabb ideig alapozott.A lassu izomrostosoknak nagyon fontos,h mindem heten erintsek a max kozeli sebesseget,ezt ugye a rovid repulo sprintekkel kell (pulzust ott nem nezed!) sok pihenovel.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#36144) tomcica


tomcica
Topikgazda

A masik dolog,h ha az alapozos pulzus tul lassu iramot ad ki,egy felnott ferfinel mondjuk 6:30-as iramtol lassabbat,akkor kicsit feljebb kell engedni a pulzust,akar 5-7utessel is es ahogy javul az allokepesseg az a 6:30 koruli egyszer csak Maffeton alapozos pulzus tartomanyba kerul,na akkor persze mar nem azzal az extra 5-7utessel futsz gyorsabban,hanem leengeded az eloirt zonaba.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#36145) inf3rno válasza tomcica (#36143) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Erről elég kevés szó esik, hogy genetikailag meghatározott, hogy kinek mennyi 1-es és 2-es izomrostja van, és nem vagy nem nagyon van konverzió ezek között a rostok között. Szóval ha valaki több állóképességhez való rosttal született, akkor esélye sincs pl Bolt ellen, mert hiába edz sebességre, egyszerűen nincs annyi rostja hozzá, mint Boltnak, akinek meg a hosszútávfutás nem menne ezen a szinten. Nyilván az edzés is számít, de pl én inkább sprintben érzem jónak magam, és hosszú távú futásnál kevésbé jónak, és valószínűleg ez genetikailag is így van nálam. Persze ez nem kifogás arra, hogy lusta vagyok, meg messze nem hajtottam ki magamból még egyik területen sem, amire képes lennék :D

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#36146) tomcica válasza inf3rno (#36145) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ha ez igy van,akkor nem csodalom h sokszor leserulsz egy-egy monoton alapozasnal.Neked tobb keresztedzes kell a tul sok lassu futas helyett,kell a futas,de egy reszet ki kell valtani,es heti 2x fokozo konnyu temporol kozepesre (nem feszes!) 20-40perc + a repulo sprintek/emelkedok jobb lenne.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#36147) dabgergo


dabgergo
őstag

Köszi, nagyon hasznosakat írtok!

Hátha van ötletetek h miként érdemes edzenem, kicsit több konkrétumot írok a magam részéről, mert ezek alapján sem világos h mennyi alapozás kell nekem stb.

Idén áprilisban kezdtem el futni, előtte is sportoltam (fallabda) de csak alkalomszerűen, szóval egyáltalán nem intenzíven.
Heti 2-3-at edzettem full amatőr módon még pulzusmérés nélkül nyáron, s októberben "poénból", egyfajta férfias kihívásból lefutottam 3:52-vel a maratont (első futóversenyem).

Azt hittem ez a maraton ilyen letudás, kipipálás lesz mint cél, de annyira rákaptam a futásra h október óta még többet edzek, heti 3-4x, és általában 30-40km jön össze hetente.

Eddig egészen látványosan fejlődtem talán mert szeretek a határon edzeni, de nem tudom h tényleg e miatt van-e. Emlékszem h nyár eleje felé sehogy sem ment a 45:00 alatti 10km, de most mindig lazán futok 43:00 alattit, és a rekordom az 41:06. Ez utóbbi 164-es átlag pulzussal. De van hogy 169 körülre megy az átlag ha intenzívebben futok (pl. a 19:30-as 5km az 169-es HR-el ment). Életkorom 28, gondolom ez is számít. Az tuti h nem leszek sose egy élsportoló (nem is célom) mert ahhoz nem elég jó ez a pulzus.

Most kicsit úgy érzem h nem fejlődök de ennek sok oda lehet. Célom h április felé az 1:30-as félmaraton meglegyen, meg szeretnék csak úgy verseny nélkül 40 alatti 10km-t futni.

Tudtok esetleg "stílusban" edzéstervet javasolni? Több lazábbat kéne futnom és inkább a km-eket növeljem vagy mi segítené a fejlődésemet?

Illetve az is érdekel amúgy h ezek alapján vajon mi a határom? Reális-e h valaha futok mondjuk 1:20-as félmaratont vagy teljes lehetetlenség? 3 órás maraton is álom lenne, de azt egyáltalán nem érzem reálisnak...

[ Szerkesztve ]

(#36148) kk831228 válasza inf3rno (#36138) üzenetére


kk831228
addikt

Nem biztos hogy kisebb a terhelés, attól függ milyrn helyszínen történik a bringázás, meg a sebességtől... De igen általában hosszabb idő kell viszont messzebbre is eljut az ember...

Danika Végre megjött az eszed... ;] :R Az biztos hogy egyik orvos sem fog engedni futkározni begyulladt achilles-el, paromnak szakadt nem kívánod te azt hidd el... :(

Rehabon gyógyvízben kellett neki tornáztani meg nyújtó gyakorlatokat csinálni a műtét után... Ráadásul le is tapadt 3gy része, megint felvágták stb... :((( Szóval nem annyira jó dolog...
Szépen visszafog az állni, itt a forumon Kolosanyi nevű srácnak is volt ilyen problémája futásnál, amikor lábújhegyes futást gyakorolta volna, neki is kellett kb 2 hónap mire helyrejött...Türelem... ;)

[ Szerkesztve ]

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#36149) tomcica válasza dabgergo (#36147) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ott az osszefoglaloban az ajanlott alapozas,a heti km 50-70-re novelve szepen turelmesen.Kesobb mar lehet tobbet is,ha megszokta a tested.
Nincs azzal a pulzus/tempoval semmi gond,siman le lehet a maratont hozni 3ora kornyekere (evek alatt),az 1:20-as felmaraton a forumtarsak futasaibol meritve joooval ambiciozusabb cel.
Ha neked ilyen alacsony a tempos pulzusod akkor 135-140 kornyeke az alapozos km gyujtes (igy saccra)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#36150) #78687232


#78687232
törölt tag


Az idei évre befejeztem, sok pb-t és km-t kívánok minden kedves tagnak a következő évre is! :R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.