Hirdetés

2024. március 4., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) qisqaqas


qisqaqas
senior tag

A milyen billentyűzetet vegyek? topikban és privát beszélgetésben is felmerült, hogy kellene egy ilyen téma ahol megvitathatánk a projektjeinket, esetleg akik most vágnak bele hasznos tanácsokat kaphassanak, és információval legyenek ellátva. A másik szempont pedig ne más topikokat spammeljunk/offoljunk szét. :) Illetve itt kaphatnak helyet a projektleírások, munkanaplók, dokumentációk.

Ezzel a topiknyitással szeretnék meghívni minden építőt, leendő építőt és érdeklődőt; akár ergonomikus, akár hagyományos klaviatúrát szeretne készíteni, nem megfeledkezve a numpadot, vagy gaming keypadot építeni vágyókról.

Ezúton kívánok mindenkinek eredményes építést! :)

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#2) dyuri válasza qisqaqas (#1) üzenetére


dyuri
csendes tag

Bár máshol már fellelhető, ide is belinkelem az én történetemet, mert igazából itt a helye:

Mechanikus billentyűzet alapok
NewTech Meetup kiselőadásom

Billentyűzetet építeni egyébként nem olcsó mulatság, de amellett, hogy maga az építés folyamata is élvezetes, a végeredmény sok esetben valami olyan eszköz lesz, amit hagyományos forrásból szinte lehetetlen beszerezni. A tervezgetés/építés során pedig hasznos dolgokat lehet elsajátítani (nyák tervezés, forrasztás, mikrovezérlők, programozás, ...).

(#3) qisqaqas válasza dyuri (#2) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Első linked el van törve. Javítanád? :U

Ha már előadás: A 100 éves átok és a billentyűzet ergonómia Tavaly év végén adtam elő, hangosításért előre elnézést. Bár már sokkalta jobb volt mint az előtt egy évvel.

Remélem legközelebb már projektbeszámolót tudok tartani.

[ Szerkesztve ]

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#4) dyuri válasza qisqaqas (#3) üzenetére


dyuri
csendes tag

Bocs, javitanam, de mar nem tudom :)

Ime: http://blog.euedge.com/blog/kutyuk/a-billentyuzet/

(#5) nyunyu


nyunyu
félisten

Buheraljunk billzetmatrixot fejezetunkhoz erkeztunk:

Hozzavalok:
- 1 db Arduino klon (6-24$ tipustol fuggoen, ez egy 8$-os Micro)
- 1 db 74HC238 demultiplexer (~75Ft)
- 1 db 74HC151 multiplexer (~75Ft)
- 4 db nyomogomb (? elfelejtettem eltenni a blokkot)
- 4 db dioda (5 Ft)
- 4 db LED (16 Ft)
- 4+2 db 330ohm ellenallas (5 Ft)

Fenti 74HC238 demultiplexer intezi a sorok cimzeset: kap egy 3 bites szamot, azzal kivalasztom, hogy a nyolc kimenete kozul melyikre keruljon tapfeszultseg. (2 vizszintes feher drot a kapcsolok kozott a ket sor)
Kapcsolok 1-1 diodaval vannak rakotve a megfelelo oszlopok vezetekeire (sarga es zold)

Az oszlop drotok a lenti 74HC151 multiplexerbe vannak kotve, ez az IC pont a forditottjat vegzi, mint az elozo: 8 bemenetbol valaszt ki egyet, es teszi ki a kimenetere.

Amire figyelni kell: 74HC151 nem szereti ha barmelyik bemenete a levegoben log: minden bemenetet le kell foldelni! (azert van a ket ellenallas az oszlop drotok felso vegen)
Ha valamelyik nincs foldelve, akkor fixen tapfesz van a kimeneten, amit az Arduino HIGH allapotnak olvas, fuggetlenul attol, hogy eppen nem azt szeretned latni.

Egyelore jobb otlet hijan 4 LEDet hajtok meg, attol fuggoen melyik gombok vannak nyomva:
void setup() {
pinMode(A0, OUTPUT); //r0
pinMode(A1, OUTPUT); //r1
pinMode(A2, OUTPUT); //r2
pinMode(A3, OUTPUT); //row enable
pinMode(2, OUTPUT); //c0
pinMode(3, OUTPUT); //c1
pinMode(4, OUTPUT); //c2
//pinMode(5, OUTPUT); //c3
//pinMode(6, OUTPUT); //c4
pinMode(6, OUTPUT); //led1
pinMode(7, OUTPUT); //led2
pinMode(8, OUTPUT); //led3
pinMode(9, OUTPUT); //led4
pinMode(10, INPUT); //input
}

void rowAddress(int a)
{
digitalWrite(A3, LOW); //demux disable
if (a & 1) digitalWrite(A0, HIGH); else digitalWrite(A0, LOW);
if (a & 2) digitalWrite(A1, HIGH); else digitalWrite(A1, LOW);
if (a & 4) digitalWrite(A2, HIGH); else digitalWrite(A2, LOW);
digitalWrite(A3, HIGH); //demux enable
}

void columnAddress(int a)
{
if (a & 1) digitalWrite(2, HIGH); else digitalWrite(2, LOW);
if (a & 2) digitalWrite(3, HIGH); else digitalWrite(3, LOW);
if (a & 4) digitalWrite(4, HIGH); else digitalWrite(4, LOW);
// if (a & 8) digitalWrite(5, HIGH); else digitalWrite(5, LOW);
// if (a & 16) digitalWrite(6, HIGH); else digitalWrite(6, LOW);
}

void loop() {
for (int i=0;i<=1;i++)
{
for (int j=0;j<=1;j++)
{
rowAddress(i);
columnAddress(j);
if (digitalRead(10)==HIGH) {
digitalWrite(6+i*2+j, HIGH);
} else {
digitalWrite(6+i*2+j, LOW);
}
}
}
}

Gyakorlatilag a demo keszen van, johet a vegleges matrix megepitese, belapatolni a kinai Cseresznyebol az MX Brownokat az Ergo4000 hazaba.
Persze ahhoz kene valami nyakot tervezni...

Aztan lehet szorakozni a firmware irasaval is.

Vegleges billzetemhez 4db 74HC151 fog kelleni, mivel 21 oszlopot kell olvasnom.
Elso 3 kepes 3*8 oszlopot kezelni, negyedikkel meg kivalasztom, hogy a harombol melyik legyen aktiv.

Ugyan bonyolultnak tunhet ez a multiplexer/demultiplexer, de ezzel a megoldassal eleg 5 cimlab+1 bemenet az osszes oszlop kezelesehez.
Klasszikusan annyi lab kellene a kontrollerre, ahany sorod plusz oszlopod van, esetemben 7+21=28, amennyi szabad laba max a meregdraga Teensy++-nak van.
Ehelyett ezekkel a filleres ICkkel leredukalom a labigenyt 3+1+5+1=10-re.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#6) qisqaqas


qisqaqas
senior tag

Már egy éve foglalkoztat a gondolat hogy használni kellene normális billt. Na de milyen is az...

Elsö sorban ki kell hajítani a qwerty-t és származékait, és használni helyette valami épeszübb megoldást. Nem nehéz találni, ugyanis attól csak jobb van. :)) Személy szerint Colemakot használok, de ha valaki neadjisten mást használ nem fogok elharapni érte a torkát. Nem tudtam vakon írni amikor ezt elkezdtem, de ezzel most megtanultam és 2 hónap volt mire megszoktam. Úgy hogy akkor nem gépeltem sokat. Mihelyst elkezdtem gyakorolni rögvest elkezdtem fejlödni. Onnantól egy hónap alatt jutottam el a mostani szintemre, ami ha nem is világbajnok, de nem kell miatta szégyenkeznem.

A másokdik és egyben fontosabb része a normális billentyüzetnek a kialakítása. Lehet most egyesek tüzes vastrónon fognak megégeti, mert eltávolodom a szabványostól, de nekem akkoris ergonomikus billentyüzet kell. Nem ám ilyen <tetszöleges müszaki áruház neve behelyettesíthetö>ban kapható placebóm, hanem rendes, normális, és lehetöleg mechanikus. Amik ezeknek a szempontoknak megfelelnek, egyrészt nehezen beszerezhetök, másrészt drágák. Annak ellenére hogy a munkaeszközre nem szabad sajnálni a pénzt(nyomtató lónak nem kötjük be a száját, ugye), és a számlámra érkezö összegekkel is ki vagyok békülve; mégis meglépik azt a lélektani határt nálam amit nem adnék ki egy billentyüzetért.

Ekkor érkezett el a pont, amikor azt mondtam, hogy építek magamnak. Persze más szelek is erre fújták a vitorlákat, de ez nem ennek a topiknak a témája lesz.

Alapvetö szempontokat állítottam fel miszerint kicsi legyen, álljon egy darabból; mert hordoznám. Ergodox és egy csomó másik kiesett máris. Legyen babrálható, programozható, kapcsolókat is lehessen modolni; ennek szerencsére a legtöbb ilyen szerkezet eleget tesz. Aztán jön az ár. A kailh switchcsel szerelt hulladékon kívül minden másnak löttek. Egyedül az Atreus volt amiben láttam fantáziát, de a számsor hiánya kikészítene, és a produktivitást nagyban csökkentené.

Design: Inkscapeben tettem össze némi mockupot, a piros rész vágásokat jelöli, ahol a keyswitchek lesznek, a többi a keycap méret és házat jelöli, szerintem ez már egyértelmü. A design nagy részben az Atreus, Diverge keyboard és a keyboardio ihlette:

Kontrollernek egy Pro Micro-t fogok használni, keycapeket valószínüleg Signature Plastics-tól rendelem (DSA profil, PBT), de van még egy készletnyi Vortex Cherry profile PBT is(másik opció a MAX keyboards, de ott csak "gagyi" ABS van).

Switchnek Gateron által gyártott kapcsolókat fogok alkalmazni, ami ugyan olcsóbb mint a Cherry, de minöségben ugyanott van. Az ára mellett külön öröm hogy fénydiffúz háza van ezeknek a kapcsolóknak (alapból!!), és lehet öket mindenféle LEDdel megrakni. Brown vagy Black kapcsolók lesznek majd benne, barnánál tuti cserélem a rugót 80g-osra. Ha meg már szétszedem kapni fog socketet a LED is, így akkor is szét tudom szedni (ha megzsírozom, rugót cserélek, szárat cserélek stb} ha nem forrasztom ki.(Erröl a technikáról késöbb, talán megérne egy logout kirohanást. :) )

A mátrixnál trükközni fogok kicsit, lesz majd IO a ledeknek is. Ha a "breathing"-et meg tudom csinálni, akkor marad a TMK keyboard szoftver, ha nem akkor csinálok egyet. :)

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#8) qisqaqas válasza PitLee (#7) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Gateronból 300 black és 130 brown úton van felém, SIP tokozásról tudok, teszteltem is.

Case az egy aluminium szendvics lesz, plexivel vagy fával. Igazából csak idő kérdése az egész. Jelenleg az ideális kiosztás megtalálása köt le amíg nincs itt minden alkatrész.

Jelenleg pénz amit segítene meg egy fastforward az időben. Meg olcsó Krytoxnak örülnék még. Meg ha nyitva lenne az elektronikai bolt. Naná hogy tegnap este melóban jutott eszembe a megoldás a kontroller rögzítési problémára. :W

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#9) F34R


F34R
nagyúr

Ha mar epitgetes, nem kerult szoba a forrasztas. Gondolom nem mindenfele gany pakaval kellene nekikezdeni ugye? Masik dolog itt nem nepszeru az mx clear?

(#10) dyuri válasza F34R (#9) üzenetére


dyuri
csendes tag

Dehogynem, amig Alps-hoz kb. lehetetlen custom keycap-eket (blank dsa pbt mondjuk) beszerezni, addig nalam az a favorit.

Egyebkent, ha nem kezzel akarsz SMD alkatreszeket forrasztani, nagy gond nem lehet, pl. a kapcsolokat kb. barmivel a helyukre tudod forrasztani szerintem.

(#11) qisqaqas válasza F34R (#9) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Imádom a cleart csak kínálat nincs belőle. Ezért vettem rugót hogy majd jól átalakítom a barnát, de ahogy nézem a rugó már csak az épített billbe fog belekerülni. Sokan nem is ismerik a Clear vagy Green kapcsolókat. A szürkékről nem is beszélve. Ez főképp a kínálat szegényességének tudható be.

Páka: ne a teszkóban keress :) Persze nem kell vagyonokért Weller forrasztóállomást venni, de egy arany középút egy olyan páka amihez könnyű póthelyet/alkatrészt beszerezni. 20e környékén már egész normális forrasztóállomások/pákák vannak.

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#12) F34R válasza qisqaqas (#11) üzenetére


F34R
nagyúr

Green, Grey kapcsolorol mar hallotam, sot meg White-rol is. Ezek mar tul erosek lennek az ujjaimnak.
Max a Cleart tudom meg elkepzelni. Rugo: volt aki a Black-ben is kicserelte, habar ha jol tudod van Super Black is 150 cN aktivalassal :DDD

Egyebkent amit a videoban elmondtal matrix halos bill. Pl A Planck.

[ Szerkesztve ]

(#13) Exfury


Exfury
tag

Ha már a kapcsoló beszerzés szóba került itthon van egy cég aki forgalmaz kétféle cherry kapcsolót :)
A Blackből kétfélét(plate és pcb mount), illetve ahogy láttam van ML kapcsolójuk is :)
ML
MX Black plate mount
MX Black pcb mount
Az áruk jóval olcsóbb mint a külföldi eladóké, és a posta se vészes, no meg ezt aztán a NAV se vámolja :DDD

(#14) qisqaqas válasza F34R (#12) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Gateron Yellow ami ilyen jelenleg, super blacket már nem gyártanak. [link] Durva cucc. Legújabb tapasztalatok arról számolnak be hogy a 150cN nek már csak a felét bírják. Zura. Gyengébb rugóra cserélték volna?

Planck és társairól csak pár hónapja szereztem tudomást.

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#15) F34R válasza qisqaqas (#14) üzenetére


F34R
nagyúr

Nekem mondjuk durvan sok volna meg a 80 is. Ha megfelelo alapotban volnanak az ujjaim akkor az volna a plafon es valoszinu hogy green-t vennek.

(#16) PitLee válasza dyuri (#10) üzenetére


PitLee
őstag

Veszel vagy építesz egy 3D printert melyet kiegészítesz egy lézer vágó egységgel és akkor mondhatni mindent megtudsz magadnak bütykölni.
A bill.-et kinyomtatod, majd vegyszeresen elsimítod a felületét (ha lehet) vagy lézerrel elegyengeted majd a feliratot is bele égetheted+ lézerrel műanyag lemezeket és nyákot is vághatsz.
Tudom bilibe ér a kezem :DDD
http://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/wiki/3dprinting

(#17) nyunyu


nyunyu
félisten

Nem tudjatok, hol lehet turheto aron lezerrel leszabatni valami anyagot, ami tartja a kapcsolokat?

Rajottem, hogy tul maceras lenne 700+ lyukat furni a PCBbe ulteteshez+aramkort rajzolni, maratni.

Elobb is gondolkozhattam volna, mivel mar elvertem 2.5k-t az egy oldalas PCBkre, meg ujabb 2.5k-t a rajzolashoz szukseges filcekre, marato folyadekra...

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#18) qisqaqas válasza PitLee (#16) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Vettem 3D printert még tavaly nyáron, mert hogy az majd milyen jó lesz a billentyűzetépítéshez. Hát jó volna. Még nincs itten. :(((

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#19) dyuri válasza nyunyu (#17) üzenetére


dyuri
csendes tag

En a plexi hazat majdnem itt vagattam ki (de aztan megsem): http://www.fablabbudapest.com/

(#20) qisqaqas válasza nyunyu (#17) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Majdnem őket vettem igénybe. 2500+áfa áron vágtak volna nekem egy szép nagy plexit, 5mm vastagságban.

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#21) qisqaqas válasza qisqaqas (#6) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Update!!!!

A design szinte majdhogynem véglegesnek tekintem. Ha valaki beleszól hogy ez így biza nem gyó és abban van ráció, akkor alakítok rajta.

Itt látható felülnézetben ez a cucc. Narancs a műanyag/fa/egyéb anyag jelzése, mely 8mm vastag. Minden más 1.5mm fém. (valami rozsdamentes, alu vagy porfestett acél) A hatszögek távtartók, a szürkék 8 a pirosak 5mm magasak. Utóbbiak rövidségét az elektronika rögzítése indokolja. Ha kell ehhez a konfighoz fedő/takarólemezm akkor a felső amúgy 5mm csavarokat a lila helyek kivételével hosszabbra kell cserélni. Alul marad 5mm.

A narancssárga részek fognak fémből kivágott takarólemezeket fogni melyeket függőlegesen fogok behelyezni. Kevesebb anyagfelhasználás, kevesebb hulladékanyag, védjük a bolygót és a pénztárcát. Meg akár gravírozhatsz rá nevet mintát stb. Lehet így törékenyebb lesz. A felső lemezen az USBnek van a helye kivágva.

Itt már a vágási minták találhatók.
Bal fent: alsó lemez
Jobb fent: opcionális takarólemez.
Bal lent: kapcsolótartó lemez
Jobb lent: távtartók

Csavarok helye is ki van vágva: M2.5 csavarok fogják összetartani.

Ami változott az előzöhöz képest:
Függőleges eltolás javítása, szélesítése, hogy a kontroller jobban beférjen(vagy úgy egyátalán :DD ), illetve a hüvelykujj klaszter immáron képes befogadni az 1.25u széles gombokat is. (ha már meglévő standard keysetből gazdálkodsz, használd ki a bottom row gombjait. Mert a felső sorból megmaradt keycapekkel nagyon nem lesz jó. Még akkor sem ha alacsony a profil.)

Távlati tervek: LED - pwm vezérléssel hogy tudjak pulzaló effektet csinálni, bluetooth - széttitkosítva.

Ha valaki szerint nem jó ez a kialakítás most szóljon vagy hallgasson örökre. :))

Keycapek úton vannak!! Juhú

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#22) dyuri válasza qisqaqas (#21) üzenetére


dyuri
csendes tag

A gombok koze biztos kellenek a tavtartok? Egyebkent frankonak tunik!

(#23) qisqaqas válasza dyuri (#22) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Nem. Ellenben nem akarom megkockáztatni hogy behajoljon a lemez. (Mint ahogy azt a laptopom csinálja, pedig nem az a kategória volna papír szerint) Jobb félni mint megijedni, meg ha már elférm, a kkor miért ne? :))

Köszi! :)

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#24) qisqaqas válasza qisqaqas (#21) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Változott a terv. Csak két fémlemez lesz. A felső lapnak lesznek fülei (6db, oldalanként egy) melyeket meghajlítva és összecsavarozva az alsó felével teljesen zárt "dobozt" kapunk.

Egyszerűbb és olcsóbb gyártás, és full fémház. Aww yiss.

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#25) PitLee


PitLee
őstag

Össze hasonlítás MX és Gat
Bölény

(#26) qisqaqas válasza PitLee (#25) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Gateron Tea az még hiányzik a sorból. Lineárisból van nekik vagy 4 féle(sárga,színelen,fekete,piros). Előbbiből még nem láttam szétszedve.

Második linket még nem láttam. Azon kívül hogy drága, és nagy, szép és jó. Enyémtől vagy 10 cm plusz széltében.Ammár nekem nem fér bele a táskámba :(

Azért durva a hasonlóság.

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#27) PitLee válasza qisqaqas (#26) üzenetére


PitLee
őstag

Itt a fórumon halottam én is miszerint a kínai nyelvben nincs szó a barnára ezért tea-nak hívják( ha jól emlékszem), amúgy itt van pár kép.
link

18+
keyswitchpornosite :DDD o jeeh láttad a rugóját? ahha nagyon dögös
link


NEC的 PC-8801-KI

[ Szerkesztve ]

(#28) qisqaqas válasza PitLee (#27) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Azóta már kicsit másabb a design, de ha a stem alsó része nem változott(ami ugye esélyes) akkor a félelmem beteljesedett.

Ha anyagilag elrendeződöm a mostani keyboard után akkor cserélem MX Clear-re a switcheket.

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#29) PitLee válasza qisqaqas (#28) üzenetére


PitLee
őstag

Ergonomikus bill :) a nagy izgalomban ha megéheznél esetleg.

[ Szerkesztve ]

(#30) qisqaqas válasza qisqaqas (#21) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Pro Micro kontroller trágyadomb datasheetje után végre kibogoztam hogy miujság van vele, TMK keyboard firmware elfut rajta frankón. Egy hirtelen összehányt keypadon teszteltem az IOkat, szerintem rendben lesz a megfelelő sor/oszlop beállítások után. Meg layout, ugye... :)

Házon végeztem pár apró módosítást, ha kapok visszajelzést hogy az úgy elkészíthető, kiposztolom. Csavarok számát csökkentettem, hiszen az összepasszoló doboz oldallapjai elvileg támaszkodni fognak az alsó lapon.

Fekete kapcsolók megérkeztek a disztribútorhoz, Szingapúrba; a barna kapcsolók útnak indultak az USAból. :))

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#31) qisqaqas válasza qisqaqas (#30) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Tegnap elfelejettem feltölteni. Ím, működés közben.

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#32) qisqaqas válasza qisqaqas (#31) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Kép a tervezett oldalfalról és annak illesztéséről keresztmetszetben. Első kép az USBs résnél lévő keresztmetszet mutatja.

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#33) nyunyu


nyunyu
félisten

Idokozben rajottem, hogy ugyan rahuzhatoak az Ergo4000 kupakjai a kapcsolokra, de a gumidomot nyomo henger kulso atmeroje picit nagyobb, mint az MX Brown hazan levo szogletes lyuk, igy fennakad.

Vagyis a meglevo kupakjaimat at kell alakitani, hogy hasznalhatoak legyenek.

Most azon gondolkozom, hogy kene nyomtatni valami kozdarabot, amit a gombok stiftjei helyere tudnek ragasztani, es rahuzhato az MXre.
Vajon mennyi lehet ~110 ilyen vacak legyartatasa, es hol foglalkoznak ilyennel?

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#34) qisqaqas válasza nyunyu (#33) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Ha egyátalán tudnak-e csinálni. Újabb gépek képesek rá, de jobb lenne ha egy 3D nyomtatós emberkét keresnél valami pontos cuccal. Vinnél neki egy kiló anyagot, meg egy tálca sört, tán meg is tervezi neked. :)

Ha azt kérdezted volna hogy én hogyan csinálnám/hogy lenne érdemes: modellező gyurma + reszelő. :)

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#35) PitLee válasza nyunyu (#33) üzenetére


PitLee
őstag

A Gateron-okat amikor néztem, ott volt ilyen is pl. ez a kicsi szélesítés kevés ?

(#36) qisqaqas válasza PitLee (#35) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Újabb gateronok már nem ilyenek.

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#37) qisqaqas válasza qisqaqas (#30) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Keycapek már az országban vannak. Vámnyilatkozat kézhez véve, visszaküldve.(ha utóbbi érdekel bárkit is posztolok ide egyet a példa kedvéért.) Héten-jövő héten lehet majd menni érte.

Barna gateronok hamarosan repülőre ülnek, a fekete gateronok legkésőbb hétfőn kerülnek postára.

Ház tervein végső simitásokat végzem, és ellenőrizgetek; reggelig remélem kész leszek. A kapcsolót, a távtartót és a kontrollert el kell majd juttatnom a fémesekhez, méretbeli egyeztetés céljából.

TMK keyboard szoftvere háttérvilágítással igen hadilábon áll. Az ON/OFF lehetőségekben kimerül az egész, PWMre nem képes. Esélyes hogy írni fogok valamit amivel tudok csinálni pulzáló világítást. :3

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#38) qisqaqas


qisqaqas
senior tag

Ismét elérhetőek a Gateron switchek a Massdropon.

Tervek leadva a szabónál. :) Holnap átadok még pár alkatrészt hogy a méretezéssel biztosan ne legyen gond.

[ Szerkesztve ]

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#39) tDr1v3r


tDr1v3r
veterán

/subbed

Disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus

(#40) tDr1v3r


tDr1v3r
veterán

oh noes

Disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus

(#41) tDr1v3r válasza tDr1v3r (#40) üzenetére


tDr1v3r
veterán

Nos akkor, valamiféle summing up hogy mifélét tervezek:

- Egyelőre tenkeyless kivitel. Opcióként még bejöhet egy 60% is, de teljes kiosztás elképzelhetetlen.
- Kapcsolókból Gateron Brown. Bár nagyon agyaltam a Blue-n - lévén a mostani boardom MX Blue-val van szerelve és egyszerűen imádom - győzött a racionalitás. Bár kicsit kételkedek ebben a halkabb dologban, de valszeg kap o-ringet... csak az meg csökkent a gombok nyomástávolságán. Azt meg akarom annyira.
- Phantom PCB lesz az alap, meg Teensy (még a verziószáma nem dőlt el).
- Plate mounted lesz a rögzítés, nem kérdés. Beszerzési helyet még nem találtam, természetesen elfogadok javaslatokat.
- Keycapek. Nos, custom set-ből DSA Dolch vagy Granite jöhet szóba, de egyelőre nagyon szúrja a fantáziámat a WASDKeyboards szettje. Van Mac-es kiosztás is gyárilag, igazából tele hibával de egész jó. És ugye ők customot is csinálnak, így akármikor összerakhatok egy sajátot San Francisco fonttal és custom legendekkel. Csábító, csak a minőség a kérdéses.
- Ház. Nos, ez lesz asszem a fájdalmas... MechanicalKeyboards.com-ról egy TEX 60% 120 USD, egy TEX TKL (Filco profil) meg 150 körül. Tody56 tőlem alig pár kilóméterre mennyiért csinálna? Franc tudja, de nem feltétlen lenne olcsóbb...
- Kábel. Valami random, amin cuki az USB csati és a ferritgyűrű. Meg kap majd MDPC-s kábelharisnyát.

Asszem most zokog a lelkem. Azt hittem hogy a kapcsoló lesz a legdrágább, de nem... azért remélem megéri majd egy kisebb csomag kokó árát belefeccelnem. De a végeredmény úgy is kárpótolni fog.

Már csak a BlackWidow-t kéne elpasszolni...

[ Szerkesztve ]

Disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus

(#42) qisqaqas válasza tDr1v3r (#41) üzenetére


qisqaqas
senior tag

No akkor:

- Teensy 2 passzol hozzá asszem. Hackaday boltjából rendelhető LC (low cost) változat ami jobb mint a kettes ÉS olcsóbb is.

- Hangtompításra trampoline mod az alkalmas, plusz matrica, plusz kapcsoló kenés. A trampoline rengeteget fog rajta.

- Platenek random fémszabó, tervek vannak hozzá, nagy gáz nem lehet.

- Tody-t kérdezd meg, szinte biztos hogy olcsóbb lesz. TEX amúgy is elszállt árakkal operál, mondjuk valamilyen szinten érthető, tényleg minőségi darabokról van szó. Viszont az a pénz sok érte. 150ért komplett billt rendeltem délután. Pok3r, szürke, clear kapcsolókkal (Fémházas és alapból tud colemak kiosztást és még egy halom fincsiséget.). Aluház az móka és kacagás amíg nem te fizeted. Főleg az unibody maratott cucc. Hajtogatott fémlemezt is használhatsz, akárcsak én fogok. Elég olcsó a többi lehetőséghez képest. Ez meg megint fémszabósdi.

- Harisnyáztam már kábelt. Paracord bevonatos. :D Zsugorcsöves rögzítés, USB-t én tettem rá. Egy régebbi kábelemet harisnyáztam be, mondván tesztnek jó lesz. Nagyon jó sikerült.

Ha mindent a világ túlfeléről akarsz rendelni az oda költött pénzből kokót vennél hóangyalt is csinálhatnál benne.

Erősen morfondírozok egy adag Blue kapcsolón. Gaming keypadot csinálnék belőlük. Persze szét kell hozzá modolni a kapcsolót, piszok sok meló van vele, de ~20 kapcsolónál ez nem gáz. Olyan 3*6 normál gomb és két hosszabb a hüvelykujjnak.

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#43) tDr1v3r válasza qisqaqas (#42) üzenetére


tDr1v3r
veterán

Köszi az infókat.

Cuki a Pok3r, rendelnék is de a rohadt vámmal együtt nagyon sok lenne. Egy grey Blue-val remek lenne, de így... :/

Tody-val majd kontaktolok ha a fő anyagok meglesznek, valszeg platet is vele csináltatok majd a házhoz. És remélhetőleg sikerül kicsit olcsóbban megúsznom lévén hogy egy kicsit nagyobb köpésnyire lakok tőle. :D

[ Szerkesztve ]

Disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus

(#44) qisqaqas válasza tDr1v3r (#43) üzenetére


qisqaqas
senior tag

A DHL intézi azt vagy ilyesmi. DHLes küldeményeknél nem volt még ilyen.

Ha van árajánlat vagy valami szívesen venném, hátha tán ügyfél leszek egyszer... :)

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#45) tDr1v3r válasza qisqaqas (#44) üzenetére


tDr1v3r
veterán

A DHL-t vamolni szoktak.

Disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus

(#46) qisqaqas válasza tDr1v3r (#45) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Ami eddig jött azon nem volt plusz költség a vételáron felül. Lehet bele van téve a szállítási költségbe, gőzöm sincs.

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#47) qisqaqas válasza qisqaqas (#38) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Signature Plastics keycapek megérkeztek! Holnap átveszem őket.

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#48) tDr1v3r válasza qisqaqas (#46) üzenetére


tDr1v3r
veterán

Nekem az órámat (95 USD érték) megvámolták.

Disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus

(#49) qisqaqas válasza tDr1v3r (#48) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Az húzós. Eddig a DHLmailos cuccaimért nem kellett fizetni. Nem tenném rá a herém de van olyan opciójuk hogy átalányt fizetnek egy kamionnyi cuccért.

A keycapekért fogok fizetni valami 6ezer körül, az sima postai csomag.

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#50) qisqaqas válasza qisqaqas (#47) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Barna gateronok is itt vannak az országban. :3 Aww yeah! :))

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.