Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
Az alu szerintem a legjobb ami itthon beszerezhető, én is azt használtam eddig. A négy furat rajta kúpos ami csökkenti az átáramló víz sebességét. A sima réznél kicsik a furatok, béna módon meg vannak sülyesztve elölről, de nem az igazi. Pont szerűen, nagy sebességgel lép ki a víz rajta. Ami a fotón látható gödröket csináta réz vízterítő azt kúpos dörzsárral már átalakítottam, de nem volt olyan dörzsár ami hasonló az aluéhoz. Kettő között van a sima réz és az alu között. Az eredményhez a szűkítő is nagyban hozzá járul. A teljes OPV által határolt nyomás kb 7 mp után épül fel. Ezalatt ázik/dagad a pogi és ellenállóbb lesz.
kaligula: az OPV 9.8 bar-ra van állítva karon mérve.
[ Szerkesztve ]
-
gpbenedek
csendes tag
Fejhőmérőzés vs IKEA
Nekem bevált a Kalmár féle strip, de pár éve már fent van, és elfáradt. És figyelni kell rá.
A megoldásom, részben kíváncsiság miatt - szintén Kalmárunk emlegette vala: ikea húshőmérő, gondoltam egy próbát megér ezeöccá' pénzért. És nem kell várni rá x hónapot kínából.Mivel a hőelem szurkálós tokban van, ezért kombinált fogóval a hajlításnál kicsit megfárasztottam, eltörtem, kihúztam belőle az érzékelőt. mivel nem volt itthon olyan hőálló ragacsom, ezért egy darabka alufóliával és gyorskötözővel oldottam meg a hővezetést, rögzítést. Ezzel óvatosan, mert könnyű szétbarmolni a krómozást.
Tökéletesen működik, fém felületre feltehető a kijelző, esztétikus a kábel, és jó hangosan jelez, ha a beállított hőfokra ér. Egy próbált megér, ha éppen nincs pro alternatíva.
alany: Donna Pavoni 64', inspiráció: KK
-
MrSealRD
veterán
Visszakerestem nyár közepéig a topikot Brikka ügyben. De úgy látom a Szent Grál továbbra sincs meg. Érdemes még egyáltalán a Brikkát keresni? Ha igen akkor hol lehet normális minőségűt beszerezni?
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Alvarez81 #47097 üzenetére
A Coffeehit -es rendelés kiment.
Elnézést, ha valaki lemaradt, de kellett húznom valahol egy határt.
Aki rendelt, kérem, hogy írja meg, hogy milyen módon szeretne hozzájutni majd a csomagjához, és akkor
mindenkinek kiszámolom, hogy mennyi is az utalandó összeg. Ha esetleg van b.pesti, és felajánlja, hogy hozzá mehet több ember holmija, és nála át lehet venni, akkor jelezze privátban, és körbeírom majd.
szállítási módokról a vaterafutár.hu-n lehet ötletet meríteni. Lehet futár, posta, webox, esetleg foxpost is... kinek mi tetszik, és nézzétek meg, hogy milyen adatokat kér a rendszer, én is azokat fogom elkérni tőletek.
Köszi! -
Bazsee71
őstag
No, hát az utóbbi időben feltűnt egyedi szerkezetek után a mai alkotásom eltörpül, de attól nagy az öröm, szinte egész napos meló volt.
Egyébként ezentúl senkit nem fogok biztatni, hogy álljon neki saját maga. Ha édesapámnak nincs otthon egy kisebb műhelye, akkor esély nem lett volna befejezni. Az Electronic motortakaró éppen, hogy jó, az egyik szintén Electronichoz tartozó csík formájú tömítést ragasztottam a tetejére, így szépen fogja a tölcsér, nem rezonál. Alul a csavarok okozták a legnagyobb örömöt, ugyanis gyárilag ott nincs menet (és lyuk sem). Most sincs, mert ilyen pici menetvágó nem volt otthon. Nem is részletezném, minden jött, aminek nem kellett volna. Majd kap még új késeket, tavasszal új színt, aztán ha végképp elgurult a gyógyszer, akkor frekiváltót is.
11-es körtefecskendő szépen átlöki az őrleményt az anti-sztatikus rácson, azonban szemre olyan 0,5-1g még marad ott. Próbánál mérleg nem volt nálam, majd tesztelem úgy is.
MÁS: csütörtökön voltam Danettinél az alkatrészekért, és megláttam az asztalon 2 csomag zöld kávét. Ha minden igaz, akkor hétfőtől náluk is kapható, webshopban fent lesz, az elmondás szerint jó áron.
verti1: nem semmi munka, grat! Arra lennék kíváncsi, hogy nálad mi okozhatja ezt a csatornásodást, mert nekem a GC-n réz felsőszűrő tartó van, szűkítő nincs benne, mégsem csinál ilyet, szép sima a zaccpogácsa felszíne.
gpbenedek: gyorsan rágugliztam, hogy Donna Pavoni 64, és hát barátunknak nem a kávégép jut eszébe.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #47109 üzenetére
Nem tudom miért van ez nálam, de nem egyedi jelenség. Teli van a googli is hasonló képekkel. A te géped rézcsöves ha jól tudom. Szerintem az van befolyással erre is. Persze a folyadék nem össze nyomható ideális esetben, de azért itt levegősödik kicsit a bojler/csőkígyó. A lényeg amíg a hosszú csövön végig nyomja a vizet az ulka és feltornázza a nyomást addig már ázik a pogi és ellenállóbb lesz. Én ezt érem el a szűkítővel. Az ulka hangján lehet hallani, hogy mikor épül fel a teljes nyomás. De ezen felül egyszerűen nem hagyott nyugodni a dolog, hogy "féloldalas" a vízterítés. A legtöbb gépet ha megnézed középre terelik a vizet, vagy eleve ott lép be a fejbe, majd onnan osztják szét különböző módokon. Pl. a Silvianal ezt tökéletesen megoldották. Ha lehet akkor miért ne legyen tökéletesebb a dolog, ezen ne múljon semmi. Elvégre a minél egyenletesebb kioldódás a cél minél stabilabb hőmérsékleten. Persze a jó kávé nagyon sok mindenen múlik, de ez pont olyan "tuning"mint a spec felső szűrő, a PID, a rézcső, a tökéletesen megmunkált szűrő amin egyenletesen halad át a kávé, a daráló szabályozás, a szenzorok, hőmérők stb...
Már mutattam ezt a videót , de itt tökéletesen látszik, hogy mennyire eltolódik a csapolás vége balra.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz mdav88 #47110 üzenetére
Nem túl meredek, de legalább rövid. Megáll benne az őrlemény. Most azon gondolkoztam, hogy ha az anti-sztatikus szűrőt a garat másik oldalára lehetne applikálni, akkor az lenne a kánaán.
verti1: Látom, hogy probléma van, és logikus amit írsz. Én nem a csőkígyóra gyanakodnék, de jobb tippem nincs. Nálam rézcsővel is 100ml/10s a lefolyás, szóval ide is elfér majd a szűkítő. A videódat már korábban néztem, de nem is reagáltam, mert nem tudom mire vélni.
-
Bazsee71
őstag
válasz mdav88 #47113 üzenetére
Csak Kínából, ez a legolcsóbb, amit találtam. Szerintem az összes itthoni nagykerrel beszéltem, senkinek sincs, és belátható időn belül nem is lesz.
Ha bármi alkatrész kell, akkor a Danettit bátran ajánlom. Apró-cseprő dolgokat is segítőkészen kezelik (másokkal ellentétben).
-
Bazsee71
őstag
Na most sikerült egy igazán jót húzni a Pacific Decaf-ból, kicsit elhamarkodottan ítéltem meg. Igaz nem túl testes, de nagyon finom savas, édes lett az eredmény. 96°C/30s, La Strada 17-es kosár/18g kávé
Mondjuk lehet, hogy ez a Keresztapper-féle őrleményegyengetőnek is köszönhető, pár napja próbálgatom itthon. Nyitott karral nem volt alkalmam tesztelni, mert kisebb baleset érte, de a kifolyót figyelve nagyon szép a lefolyás. A Malabar íze is a helyére került. Tudom, hogy sok tényezős, de később szőkül, tovább tudom húzni keserűség nélkül, ami jót tesz neki. Decafból pedig még csak közel sem sikerült ilyen jót húzni, pedig ment már többször ugyanezzel a beállítással. Remek cucc, ajánlom!
[ Szerkesztve ]
-
Ulf
tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy kávéfőzőt/darálót Jófajta eszpresszót és cappuccino-t szeretnénk készíteni.
Mindenképp új gépet szeretnénk. A kezdő hsz-ben ajánlott típusok sajnos mind kifutott szériák.
Keresgélés és némi külföldi fórum olvasgatás után találtam rá erre a gépre.
[link]
[link]
Ez elfogadható kompromisszumos megoldás lenne, ha egy egységben szeretném a darálót és a gépet?
Napi 1-2 kávé készítéséhez kellene.Köszi
-
SierraFox
tag
Egyrészt miért nem inkább a Pegaso EVO? Alig drágább.
Másrészt ha nem vagy nagyon helyszűkében, jobban jársz egy független gép-daráló párosítással. Az ilyen gépekben eléggé alap darálók szoktak lenni. Ha később lecserélnéd akkor ott van egy felesleges darálód amit nem tudsz eladni mert egybe van építve a géppel. Szerintem.Pl. a Rancilio Silvia tökre nem kifutott széria (es pl. az Isomac Venus se):
Így meg olyan mintha egybe lenne:
Érdemes ennél az oldalnál megvárni a fekete pénteki/karácsonyi akciókat.
-
vtechun
veterán
-
soldier2
őstag
válasz vtechun #47120 üzenetére
Nagy nyomással tolja át a vizet a kávén, de az espresso nem csak ebből áll (bár kétségkívül ez a lényege), így talán határeset. Megbízhatónak semmiképp nem mondanám, műanyag külső, belső, mint a többi gép ennyiért. Pár évet azért elmegy. Ha valamire való eredményt szeretnél kell mellé daráló (nem propelleres) és rendes kávé (nem bolti, hanem valamilyen alap friss pörkölésű cucc pl Pallyotz, Pacificaffe, Avx).
Javasolni semmiképp nem javasolnám.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
SierraFox
tag
A HD8423 soha nem volt 37 ezer. 27-30 körül van az ára akció nélkül is, ez tehát egy átverés (a 8425 kerül ennyibe, amin krómozott az előlap, meg a pannarello). Olyan szempontból eszpresszógép, hogy átnyomja a vizet a kávépogácsán, még akkor is ha kiszeded a nyomásfokozót a karból. Ahhoz viszont nem árt egy eszpresszóképes daráló.
Viszont silány minőségű alkatrészekből van összerakva. Én nem fizetnék érte 10 ezer forintnál többet.
Minimálisan drágábban már van használt, de rendberakott Gaggia Baby pl. -
Bazsee71
őstag
válasz vtechun #47123 üzenetére
Kalandor fórumtárs hirdet egy ideje Gaggia Babyt, tuti vétel.
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #47124 üzenetére
Ja, erre céloztam én is. Túléli a Szajkófilippét többszörösen, és az eredmény is jobb. De minimum egy Graef 702 kell mellé. Bolti téglából nem készít kávét.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
gpbenedek
csendes tag
Nekem van egy krómozott előlapos, még a shell promócióban volt félárazva, és azt gondoltam, "az irodába jó lesz" Azóta két gaggia között áll, és néha kolléga tol rajta valami bolti téglás variánst, amit a nyomásfokozó miatt ott habosabb eredményt ad.
Nyomásfokozó nélkül, darálóval 16-17 g között egész espresso kinézetű italt lehet vele készíteni, de valahogy a kávék karakterét, ízjegyeit elmossa.
Az alap kérdés szerintem az, hogy mivel akarod tankolni. Ha régen pörkölt kvval, vagy előredarált bolti téglával, és gép feelinget szeretnél, akkor mindenképpen nyomásfokozós irány, de az pseudo-espresso.
Szempont még, hogy nincs hozzá szimpla szűrő (egyáltalán), viszont a panarello nélkül teljesen jó habot lehet vele készíteni egy megfelelő kiöntőben.
Ha minőségi, friss kávéval töltöd, amit hajlandó vagy készítéskor darálni, akkor jobban jársz egy régebbi Gaggiával, vagy bármivel, amit a fórumtársak javasolnak.
-
HÁZIGAZDA
válasz vtechun #47128 üzenetére
akkor a kalandor-féle gaggia baby szinte ingyen van, miközben a tudása nagyon-nagyon nem gyenge, sőt. a gaggia baby/classic és hasonló kategóriás gépek azok, amikkel már kb. mindent meg lehet csinálni, fölötte kezdődik az őrült hobbi szint
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Tonyo
őstag
Valószínűleg megy vissza a kis sage daráló. Zúg a trafója, még akkor is, amikor lekapcsolja magát. Szerintetek?
-
vtechun
veterán
benne lenne az asszony abban a gaggiaban, de nem tetszik neki a színe fújjam le hőálló ezüsttel? De igen, szép állapotúnak tűnik, meg rendezettnek.
viszont általában max 2 személyre kell kávét főzni, arra ideálisak ezek? Nem akarom, hogy féltöltettel menjen, meg stb, mint amikor egy 4személyes kotyogóson 2 személyest főzök, az se az igazi szvsz.
mod2: akkor a Bialetti Brikka nagyszerűsége ellenére is ki lehet jelenteni, hogy pl. ez a Gaggia más ligában játszik?
[ Szerkesztve ]
-
vtechun
veterán
válasz Surda- #47133 üzenetére
tulajdonképpen egy kis Hario mini mill-re gondoltam volna egy valamilyen jó kávéfőző mellé. Reggeli testmozgásnak is megfelelő a kis darálás, egyéb testmozgás után
A keret meg akkor így őrlővel legyen mondjuk 50, és akkor valami használt Gaggia jó lenne. Persze valami szebb színben lenne az igazi
-
soldier2
őstag
válasz vtechun #47132 üzenetére
Hasonló gondom volt, autófényezővel lefúlyattam metál feketére, szebb lett mint újonnan. 10.000 ft-ba került anno, ha nem kell a metáfény, otthon is lefújhatod egy minőségi festékspray-el, bár erre nem vállalkoznék, lévén nulla gyakorlatom ilyesmiben.
-
adp
őstag
válasz vtechun #47136 üzenetére
azért 50-ért a daráló + gép, és még nézzen is ki jól/ modernen, nem annyira megy.
Ennyiből egy brikka + cm702 jön ki, vagy egynespresso
Én a helyedben a brikka + daráló kombót venném, aztán megpróbálnék azzal minőségi kvból kimérve, rendes vizzel kihozni a maxot, és ha igazán érdekel akkor továbblépnék egy kis pides géppel pl mint az a gaggia.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #47139 üzenetére
Én is gaggia + greaf párost vinném, a brikka valahogy nem az igazi. Festeni meg ráér hetek hónapok múlva, ha nem tudják megszokni. Párom nem tudja
-
Surda-
őstag
válasz vtechun #47136 üzenetére
Nem tudom ilyen esetben érdemes-e belevágni,szerintem csalódás lenne a vége.
A Brikka kozyogós ízvilág,most ismerkedem vele,szerintem nem összehasonlítható a Gaggiával.
Abból kb a Baby a minimum,ami 40-45.
Ehhez szerintem nélkülözhetetlen a PID, ami a hőmérséklet beállításáért felel.
Az +20 ezer.
Kell egy minimum graef 702, az megint 30ezer és egy tamper, az kb 5000.
És akkor még nem festetted át
Szóval 100 alatt ez nincs meg sajnos."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
vtechun
veterán
válasz Surda- #47143 üzenetére
Itt látok gépeket: [gaggia-gran-gaggia-style]. Ezek miben rosszabbak, mint mondjuk a Gaggia Baby? Vagy egész más az elv?
Miért van szükség PID-re? Kézi darálóval mi a probléma?
Azt hittem elég egy gaggia baby, meg egy daráló.
Itt látok sokkal olcsóbban is új gépeket, ezekkel mi a gond?
[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
válasz vtechun #47145 üzenetére
A Gaggia Gran meg Style lényegében egy Saeco Poemia csak drágábban.
Ha nagyon szűkös a keret, akkor is 30 ezer egy alap daráló. Az kell. Ehhez egy használt Saeco kezdetnek mondjuk 15-ért, és egy tamper párezerért. Azzal már lehet értékelhető kávékat csinálni bizonyos kávékból.
De egy Baby a Saecohoz képest teljesen más dimenzió. Azzal kb 80 ezerből lenne meg az alap szett. (PID-eltetni késöbb is lehet)Nekem volt kézi daráló és Saeco is.
[ Szerkesztve ]
-
von toth
tag
válasz vtechun #47145 üzenetére
Nekem is ez a Saeco van. Kétszemélyest tudsz vele csinálni, egyszemélyest nem. Amit adnak hozzá podos szűrő, az szart sem ér.
Minimum egy jól beállított graef daráló kell hozzá, az majdnem harmin, meg szerezz hozzá egy 53mm-es tömörítőt, mert csak így lesz presszó.
Hőmérséklet szörfözéssel viszonylag jó eredményeket lehet elérni vele, ez a nyomásfokozós gépek teteje. Az a rugós megoldás, amit a saeco kitalált még mindig a legjobb megoldás ellentétben a delangyi műagyag csavarjával szemben. Innen már csak felfelé vezet az út. De a daráló fontosabb, ha az megvan lehet építkezni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest