Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mára elég volt a reklámokból
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- Felvételi feladatsor jogi egyetemek számára
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
válasz Bazsee71 #30979 üzenetére
Szerintem a daráló meglépése a legnagyobb kihívás olyanoknak, akik eddig darált kávét használtak. Plusz említetted a reggeli rohanást...
Gyakori szokás magyar családokban, hogy este (!) bekészítik a kávét a főzőbe, és reggel csak alágyújtanak. Ebből, a kényelem oltárán kivéreztetett Bermuda-háromszögből, ahol a minőség és az egészség a két eltűnő elem, nincs kiút. ☕️
A rosszul értelmezett, de vágyott nyugat-európai (leginkább német) konzumkultúra kitörölhetetlenül belevésődött a fejekbe, és jóvátehetetlen torzulásokat okozott az ízlésben, és a szokásokban. Ennek mentén nem sok választás marad. Sokszor a Brikka sem jön be...😏[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
angelside77
tag
A Brikka hiába 4 személyes, véleményem szerint nem elég 3 személynek (kb 160 ml), főleg, ha hagyományos kotyogós után találkoznak vele. (vagy csak én iszom sokat. ) Én a 4-es Brikkát simán ittam egyedül naponta 2-3x is. Persze, ha megelégednek a kisebb mennyiséggel, akkor nem gond.
Másrészt a Brikkába relatíve sok (~22-25g) őrlemény kell.
Minőségi lépés lenne viszont a tégla kávéról átállni, frissen őrölt szemes kávéra. Tehát egy őrlő, plusz jó minőségű szemes, első lépésben szerintem elég. Nekem Hario Skerton őrlőm van, 8 körül jött az ebay-ről, meg vagyok vele elégedve.
Meg ahogy már írták, kicsit időigényesebb is az elkészítése.
[ Szerkesztve ]
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
Xabi78
aktív tag
Szia!
Bár a brikkát nagyon sokan szeretik, de igazából csak a kétszemélyes ad jobb végeredményt, mint a bieletti mokák. Jellemzően a kotyogók kisebb méretben adnak megfelelő végeredményt, és nagyon fontos a helyes technika. Nem espressot készítenek, annál kicsit hoszabb, de a magyar közízléshez közelebb álló kávét.
Javaslom ezt átolvasni: [link] [link]
Ehhez nem feltétlenül kell kézi daráló, igazából egy jobb késes is megfelelő lehet.Én a munkahelyen évek óta használok martellót. Előnye a kényelem, és a viszonylagosan olcsó (bár a szemes kávékhoz képest jelentősen drágább) kávézás. Napi 1-2 kávéig bírható. A végeredmény egy híg presszó, álcremával a tetején. A nescafenál jobb.
Az automaták közül Saeco odea, Talea, Xsmall felújítottan 50k körül, ezeket rendszeresen karban kell tartani, és néha betegeskednek, jellemzően 1-2 évente szervíz. Szerintem aki tudja használni a servicemanualokat és a csavarhúzót, megfelelő lehet jól beállítva (nálunk a feleségem szereti, van egy Odea otthon). Végeredmény jól beállítva jobb, mint amit az éttermek 80%ában kapsz. Borzasztó kényelmes.
4. opció, az ESE podos gépek. használtan 20-30 körül van, ami már jó kávét csinál, nagyon széles a választék, és a felsoroltakból a legjobb minőséget tudja.
Cave canem!
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #33945 üzenetére
Nem raksz bele túl sok kávét. Még csak kocogtatni sem szabad. Telerakod, egy késsel lehúzod a tetejét és kész. Ha minimálisan is kompaktálódik a kávé a kosárban nincs robbanás. Ehhez elég megrázni a kosarat, megkocogtatni, vagy egy kanállal lenyomni a tetejét.
A súlyszelepnél mennyit enged át, mielőtt elindulna a kávé. Pár ml-ig nem befolyásolja az eredményt, de ha sok, az gáz. Vagy ha az oldalán folyik ki a víz.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Upo
addikt
És alul az ajánlóban kiadta ezt a csipeszes kanalat.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
fricc_
tag
Én is küzdök még a nemrég vásárolt Brikka-val. Nekem is ugyan olyan őrlöm van mint neked.
Még nem találtam el a kellő finomságot. Nem tudom neked mik a tapasztalataid, én jelenleg úgy vélem, hogy a zárt állapotból kiindulva 180 foknál kevesebb fordulat kell.Ha ennél többet tekerek a kávé túl híg lesz. Te milyen fokozaton őrlöd?
A youtube-on van egy csomó videó, többféle elkészítési módszer is lehetséges, legalábbis a videók alapján.
Nézzél meg párat.Nálam szinte mindig volt robbanás, még a túl durva őrlésnél is, illetve akkor is ha nagyon picit megkocogtatom, hogy ne legyen benne "levegős üres" terület.
Mi még a kikísérletezési fázisnál tartunk a párommal :-)
[ Szerkesztve ]
-
-
celf
őstag
válasz Bazsee71 #33973 üzenetére
Nekem az a tapasztalatom a Brikkával és a kéziőrlővel, hogy ha mindíg más fajta kávét vesz az ember, az őrlő is mást fog produkálni, ugyanazzal a fokozattal.
A legutóbb vásárolt kávét a legfinomabb fokozatra állítva sem tudta átfőzni a Brikka. De a Bialetti rozsdamentes kotyogós sem.Szerintem Brikkához elengedhetetlen a megfelelő méretű őrlemény és a homogenitás, különben teljesen kiszámíthatatlan az eredmény. Tehát (szerintem) a legjobb, ha egy ismert kávét előre leőröltetsz egy profi őrlővel, esetleg boltban vagy kávézóban. Igaz, így nem lesz a legfrissebb a kávé.
Vagy esetleg veszel a 10-15k-s Brikkához egy 1000 dolláros őrlőt otthonra... :S[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #33997 üzenetére
Ha ragaszkodsz az újhoz, akkor 120-150k körül jön ki egy szett. Használtból már 80-100k körül kijön egy jól használható kezdő szett.
Automata témában keresd a kavékorzó automata kávéfőző fórumát.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #34005 üzenetére
Senki nem mondta itt még, hogy nem ildomos, csak tapasztalat minimális. A korzós fórumon sokkal több az ilyen irányú tapasztalat.
Ha eldöntötted, hogy valtanál szívesen segítünk majd. Fragolának van néha szépen felújított Gaggiája, de bármi más is jöhet. Olaszpresszo.hu-n is nézz szét, néha vannak szépen felújított darabok.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #34005 üzenetére
"egy elfogadható minőségű, paraméterezhető kávéfőző"
én ebből abszolút automatára asszociáltam, innen a félreértés. egy manuális gép mindig "paraméterezhető", pid nélkül macerásan és sok tapasztalattal és akkor sem tökéletesen, pid-del sokkal könnyebben és jobban.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
tariattila
veterán
válasz Bazsee71 #34003 üzenetére
legyen mindenkinek szerencséje az automatához!
nekem csupa negatív tapasztalat jutott...
egy automata addig jó amíg jó... utána jön a feketelevesszerk.: juteszembe.... addig is csak feketeleves jön
(amennyit buktam automata gépeken jááájjjj.... a produktumukat pedig soha nem szerettem)[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #34787 üzenetére
Ha nincs nagy hibája (ha van ott a gari) akkor hajrá. Jó ár, és bár először beállítani macerás, utána a használata már rendben van.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #34879 üzenetére
a turmix tx10 és quick mill 0650 sokkal gyorsabb, gyakorlatilag pár perc alatt üzemkész és a csapolások között sem kell több idő, mint amennyi idő alatt elkészülsz a következő adag darálásával, tömörítésével. pid-elni viszont "nem lehet" őket.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #34885 üzenetére
fene tudja, elég kezesbárány a qm 0650 és iszonyú ügyes konstrukció. itt is tudsz játszani a hőfokkal, csak nem annyi, hogy beállítod, hogy 85 fok, hanem felfűtés után számolsz, hogy egy percet vársz vagy másfelet, kettőt stb. hamar ki lehet tapasztalni.
mindkét megközelítésnek megvannak az előnyei, hátrányai, de kezdek én is a qm-rajongók táborához csatlakozni, látván, hogy apám mit művel vele.
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #34885 üzenetére
Itt linkeltek egy Classicot, a kaveologián meg valaki tervezi eladni egy Babyt. Egyik sem ismert előéletű gép, de ha működnek, vihetők.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #34900 üzenetére
hirtelen nem is tudom, hogy az ajánlott gép-e vagy sem, ennyire nem vágom fejből a gaggiákat. az rémlik, hogy talán az evo alatt nem érdemes semmit venni. de ha rézcső, meg pid, meg ennyire "high-endben" gondolkodsz, akkor lehet, hogy érdemes egy komolyabb alapgépre építkezni. régi baby minimum (opv, háromjáratú, masszív ház).
-
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Bazsee71 #34902 üzenetére
hosszu kavera vegyel egy filteres eszkozt, kulon! mondjuk egy AeroPress-t! elegge sokoldaluan hasznalhato, es strapabiro! bevaghatod a hatizsakba, es bhol hasznalhato! jegre is elkeszitheted, pour over/immersion lehetosege, gyakorlatilag mindenfele kiserletezesnel ezzel atszurheted a vegeredmenyt (cold brew, 'ujhullamos torok', stb) kialakitasanal fogva nem lenyeges az ontestechnika, olcso hozza a papirfilter, femszuro lehetosege! jobaratok lettek Rhino-val! a ketto egyutt egy 20as, es van uti eszkozod is!
az americano az espresso halala... hosszura engedve, baromi szakszerutlen, az egekig tul lesz kivonatolva... egy jol elkeszitett espresso-t felhigitani, brrr... az espresso alapu kv-kultura meggyalazasa...[ Szerkesztve ]
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Bazsee71 #34909 üzenetére
mi benne a macera?
a Skertonnal sokkal jobb a Rhino!
kirandulasra mondjuk biztos nem viinek frenchpress t, uveg, es torik!
max mua/fem v60, v fem Kalita! es a Skertont se vagnam bele a hatizsakba! annak is uveg az alja, ugyebar...
a lungo alatt, a hosszab espresso t erted? azsejobb! az is egy tul tulkivonatolt, hig lotyi!
(sztem erdemes pont az ellenkezo iranyba elmenni, az extrem tomenyseg iranyaba - 1-1,3x szorzo! ) -
S.A.M.U.E.L.
csendes tag
válasz Bazsee71 #34902 üzenetére
Van egy elado Gaggia Baby Primo-m. Legregebbi modell, amelynek a portafilterevel meg konnyeden lehet emberi olni. Olaszorszagbol vettem par honapja. Odaig jutottam vele, hogy szetszedtem a bojlert, de egyszeruen nincs idom foglalkozni vele. A bojler belseje kisse krateres mar, raferne egy muanyag kefes dremeles tisztitas, aztan persze uj bojlertomites. Kartomites is kell bele, mert bar ujat rakott bele az olasz, de tul alacsonyat. Fenyezese szep (narancssarga), a viztartaly fedele a kesobbi gaggia fekete muanyag alkatresze (nem ut el, en sem vettem eszre a kepeken, jol megy a fekete "nyak-reszhez"). 40-ert vettem, 35-ert viheto igy, ahogy van.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
-
Surda-
őstag
válasz Bazsee71 #34951 üzenetére
Egyébként szerintem sok gondolkodnivalód nincs,ha anyagilag be vagy határolva.
Az ajánlott gépeket nézegesd aprókon, ebayen és csapj le arra,ami belefér anyagilag. Linkeld be ide és megmondjuk jó-e.
Én egy Pidelt babyt használok, graef 702 darálóval, szerintem teljesen jó kezdő páros."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #35053 üzenetére
a pid miatt ennek nincs semmi jelentősége. beáll az egész rendszer hőstabilra (és tökmindegy, hogy 2,57 vagy 3,19 perc alatt), utána csapolsz, a csapolás alatt meg már nem számít semmi, csak az, hogy így a rézcsővel együtt a bojler tartalma kellően sok és nem esik a hőfok egy duplánál sem.
-
kaligula
tag
válasz Bazsee71 #35112 üzenetére
Látom, hogy beletenyereltem valamibe, pedig zéró rossz szándék sem volt bennem. Én itt a fórumon nem irodalmárként tekintek a kávéfőzésre, kávéfőzőkre, hanem hobbistaként, azért is vagyok itt. Ilyen alapon bárminek az árára rácsodálkozhattam volna, de itt nem erről van szó. Máskor bármit lehet ekézni, most pedig hirtelen mintha tyúkszemre léptem volna. Éppen ezért azzal zárom magam részéről a témát, hogy minden annyit ér, amennyiért eladható. (fragola gépei/munkája pedig egyébként sem volt részemről kritika tárgya, remélem ez tiszta sor)
rovidkv.reblog.hu
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Sikernek tűnik a Xiaomi első EV-je
- Vezetékes FEJhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Asszociációs játék. :)
- Synology NAS
- Facebook és Messenger
- Windows 7
- Autós topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest