Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [bambano:] Bambanő háza tája
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
ez a tippem nekem is... a napokban kiderül, kapok tuti jó minőségűt is
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
azt, hogy nagyon krémes, nagyon csokis és a keserűség minimális benne. én nem ezt keresem egy kávéban, nálam savak nélkül tuti lapos. szóval mondjuk a paljoc-féle dark choco madness-hez hasonlít, miközben én a normál choco madness-t kedvelem (szép savak és rumos-csoki)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bajnokpityu
félisten
ez izlés dolga. nekem változik a hangulatom, mikor milyet szeretek. mostanában pl a finom felhanggal bíró massziv csokit szeretem, akár elhanyagolható mennyiségű savval.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
tommyx
tag
nekem is jólesik egy csokis néha, de mondjuk három napig képtelen volnék azt inni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
jolti
senior tag
igen jó.
(#47743) weinmaker
Szerintem is megéri rááldozni azt a kis pénzt. Ha csak azt nézed, hogy hamar visszajön az ára, ha nem kell kidobni, vagy sz@rként meginni az első pörköléseket.
Meg is jelent a Pacificnél amúgy.
Sinisi
senior tag
Olvass vissza korábbi hsz-eket (tapasztalatokat), jól kivesézett téma a gaggia felsőszűrőtartó (is), pl. segítheti a döntésedet, hogy megéri-e a rézre váltás vagy sem.
jolti
senior tag
Már miért ne érné...
Minden téren jobb a réz!
Esetleg akkor lehet macerásabb, ha nincs pid. Akkor is csak a kevesebb hőt igénylő kávéknál.
tommyx
tag
A döntés már megszületett, már csak a végrehajtás van hátra
Neck
veterán
A cél a frissen darált kávé lesz, csak sajnos rengeteg kávé van itthon, mivel sikerült rendkívül kedvező áron vennem ebből a Karavánból. De iszom szorgalmasan, hogy fogyjon, és vehessek végre valami finom babkávét, meg egy kézi darálót.
asszonyka lepadlózott a Cappucino funkciótól, baromi jó tejhabot csinál a gép - és ezt így mondom, hogy Jura Impressa géppel van összevetve. . .
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
And06
aktív tag
A jura nem etalon. Sosem volt az, csak akik nincsenek benne a temaban azoknak...
edk-
őstag
Nem bírok zöldágra vergődni a brit számazású 14g-os LM kosárral. A Nemox Luxot 3(!) fokozattal finomabbra kellett állítanom, mint a normál kosár esetében. Így is 14g őrleményből 25mp alatt 33g kávé jött le a frissen tisztított Gaggia Classicon. A crema csapnivaló. Ebben a galériában: http://imgur.com/a/JNmQ2 a következő képek láthatóak:
Az őrlemény a karba öntés után
Hústűvel kevergetés és oldalról kocogtatás után
Zömítés után
Eredmény
A levétel után a pogácsa felszínén áll a víz
Nem egyben jön ki, hanem szétesve
A kosárban sok olajos maradvány
Az alapanyag nem túl jó (a fahordós lidülös), de a gyári kosárral jobb eredményeket kaptam. Mi lehet a hiba?
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
Wolfy999
tag
Én még nem láttam a könyvet, de azt hallottam, hogy a kisgépes otthon pörkölők számára sok infó nincs benne.
soldier2
őstag
Minden valószínűség szerint a hiba a szar kávéban keresendő.
P.S. világosítsa fel valaki tudatlan fejemet, miért veszünk sok tízezerért prémium gépet, darálót, sok esetben még prémium szűrőt is, és etetjük az egészet bolti takarmánnyal?
P.S. 2 vsz csak úgy érezted. Nem volt az jó úgy sem, és nem is lesz az. Arra gyanakszom, hogy a VST-vel kioldódnak olyan anyagok amik a gyárival nem. Kocogtatást, ütögetést felejtsd el, megkavarod hústűvel, tömörítesz és kész.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
edk-
őstag
De a gyári kosárral élvezhető eredményt adott ugyanez a kávé!
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
Bazsee71
őstag
Én a 17g-os Stradát használom, sosem jön ki egyben a pogácsa, van hogy kézzel kell kipiszkálnom, annyira beletapad. Ha véletlenül ki is jön, akkor egyből szétesik. Továbbá nálam is mindig van egy kis víz a felszínén. Pedig pont ez a része sima ügy volt a Renekával, se víz, se szétesés. Most sok minden változott nálam, meg még fog is kicsit, de majd ha belőttem mindent, akkor egy próbára visszatérek rá.
angelside77
tag
Állítsd még finomabbra az őrlőt.
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
adp
őstag
Nekem is van egy ilyen kosaram is. Nem tudom milyen tampert használsz, de nekem a lali félével 15.5 alatt nem tudom tömöríteni, mert megakad, javaslom próbálkozz több őrleménnyel! Nálam 15.5-16.5 közt kávétól függően hoz jó eredményt. 16 általában mindig jó. 17 felett csatornásodik AP filterrel is. A graefon kb 1 állással kér finomabbat mint az IMS. Az a tapasztalatom, hogy a savasabb-gyümisebb kvkkal muzsikál jól. A klasszikusabbakhoz 80%-ban nem annyira jó. Ezt kb 20 fajta kv-ból vontam le.
[ Szerkesztve ]
edk-
őstag
Egy Has Bean zömítőm van; menne még lejjebb, mint amit 14g őrlemény megenged.
Ha még finomabbra venném az őrlőt, befulladna; így is alig akar megindulni.
Megpróbálom több őrleménnyel.
[ Szerkesztve ]
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
gubabela
senior tag
Azèrt ne a legdrágábbakat vedd, felesleges bele, ez a gèp mèg nem fogja tudni azt amit egy ajánlott. Az összefoglalóban vannak jó pörkölők, tőlük lehet frisset rendelni. Egyèbkènt tènyleg nem rossz a tejhabosító rèsze, azèrt persze egy alap főzővel (már az ajánlottak közül) ès nèmi gyakorlással jobb vègeredmèny hozható össze.
angelside77
tag
Kérj meg valakit, hogy csináljon felvételt az egész folyamatról, és több szem többet lát alapon, kiderülhet valami.
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
Sinisi
senior tag
Nálam az volt a tapasztalat, hogy a robusztás blendeknél az alu egyértelműen jobban teljesített a crema színénél (talán ízre is de erre már nem esküdnék). Ettől függetlenül megérni megérheti, de én nem venném újra (estleg ha áttérnék az S.O.-kra és az aluval nem boldogulnék).
adp
őstag
Kelloen befutott pides rezcsoves gepnel elvileg szinte mindegynek kellene lenni.
[ Szerkesztve ]
soldier2
őstag
Pides géped volt akkor vagy nem? Pid nélkül volt ez probléma.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
mrhero
tag
Jászain a Grobyban vettem pár hete.
Sinisi
senior tag
Rézcső nem volt, de a felfűtés kellő volt.
soldier2: A végeredményen az látszott, hogy a rézvízterítővel készült shotok sokkal sötétebb barnára színezett kremát adtak az aluhoz képest ugyanolyan hőfokon. Amikor hosszú idő után visszacseréltem az alura kb. nem hittem a szememnek, de a pid állítgatása mellett is maradt a szemmel látható különdbség.
Nem az alut védem, csak azt mondom, hogy ha most állnék választás előtt akkor inkább egy ims vagy egy ipari felsőszűrőt vennék a gyári helyett és elhalasztanám a rézre váltást. Persze ha a későbbiekben úgy érezném, hogy szükségem lenne rá akkor vennék egyet.
kozsy18
tag
Nekem megjelenésre a szűrőtartó gyári szűrője (Spaziale, ~18g) produkál hasonlót. Az Isomac szűrője kisebb ugyan (~16g), de ahogy szemre néztem a Spaziale finomabb. Ami segített rajta a durvább őrlemény, vagy kisebb tamping erő, de a lefolyás nálam nagyon meglódult, ezért nem használom, majd egy IMS-et szeretnék próbálni.
Ez egy tipp, nekem így volt hasonló (de jó minőségű, friss kofival).
A képekből nem derül ki, de a tamping után a kosár falán maradt kávét behúzod és újra tömöríted?
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
edk-
őstag
A képekből nem derül ki, de a tamping után a kosár falán maradt kávét behúzod és újra tömöríted?
Nem. Kéne?
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
gubabela
senior tag
Köszi neked is. Webshopjukban most csak a szènsavas ès a fèl literes van, de akkor oda is benèzek, hátha.
Rèz-alu tèmához
Èn is jobban szeretem az alu vízterítőt, nekem ízre is jobb az azzal kèszült kávè. Nem akarok hitvitát gerjeszteni, nem szándèkozom senkit sem meggyőzni ès tisztában vagyok a kockázattal is, de nekem ez a vèlemènyem ez a tapasztalatom ezzel kapcsolatban.
kozsy18
tag
Ha a grouphead lehúzza, akkor valahol össze fog tömörödni és nem lesz homogén a pogácsa, mellette csatornásodhat.
Tamperrel próbáld meg körkörösen előtömöríteni és a végén teljesen, hátha jobb lesz, de a tuti egy pontos tömörítő. (Persze nem kell Pullman BigStep )
Őszintén az enyém se 100-as, de én 2x tömörítem és közte koccantok egy picit, ami nálam bevált.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
vtechun
veterán
Grat. Ez jó kis gépnek tűnik otthoni célra, lehet nekem is ez lesz a Brikka helyett. Akkor eladó lesz egy 2-es Brikka (10 körüll).
Brikka téma: mostmár egyértelműen savanyú minden, amit vele főztem, nem csak nekem másnak is. Csináltam egy Dolce gusto patkolást.
A tchibo féle Wiener melange (nem gagyi ABC-ben kapható) kávéval. Ez előre lett kotyogóra daráltatva a pár hete. Ezt a munkahelyi Dolce gusto gépben lefőztem. Kicsit csálén jött le, de sikerült. Izgultam, hogy ne legyen savanyú, nem is volt. Teljesen rendben volt. Szóval a kávé nem lehet ludas. Már csak az a kérdés, hogy az én brikkám nem hibás-e?
Bazsee71
őstag
Ne haragudj, lehet nem szándékos, de ez már tényleg a troll kategória. Ha annyi nem megy, hogy vegyél egy normális kávét, akkor tényleg add el a Brikkát.
Lehet, hogy a Dolce Gusto elkeni az ízét, de attól az a kávé még sz@r. Amikor mellényúlok, és nagyon rossz kávét veszek, akkor az megy haza szüleim szuperautomatájába. És nem azért, mert a Gaggia Classic képtelen jót húzni belőle, hanem azért, mert a Saeco ahhoz képest egy híg valamit produkál, amiben a rossz ízzel együtt minden elvész. Ezzel csak arra próbálok rávilágítani, hogy rossz a gondolatmeneted, és nem lehet már jobban hangsúlyozni, hogy normális kávéval kell etetni. Sokan leírták, sokszor, de látszólag falra hányt borsó.
von toth
tag
Most jártam a pacificnél Esztergomban. A megközelítés kicsit vadregényes, de a hely non-plus ultra. Ipari gépek, minden kávé vehető-vihető. Engem a boltban azonnal meghívtak piazzara és egy pin upra (akinek a pin up nem jön be annak a piazza sem fog) tökéletes kiszolgálás, barátságos légkör fogadott. Ki útba tudja ejteni, tegye. MOst Rome-ot vettem, mert nekem a csokivonal jön be.
meander
tag
wow te aztán elhivatott vagy felgyülemlik igen, de még őrlés alatt rápumpálok és csak egészen kevés marad (pl. 1-2 rög ) de ezek nem nagyon érdekelnek, ugyanis az onnantól elég konstans. Ha mondjuk egy hónap alatt mégis felgyűlne több, azt kisöpröm. Kb. ennyi. Az imént épp meg is jött a finom LXR, úgyhogy nekiállok délután tesztelni a tölcsért
SierraFox
tag
Csodálkozva látom, mert nekem eléggé más volt a két kávé: a La Piazza bejött, de a Pin Up nem.
adp
őstag
Nálam is ez volt, és ezt régen beszéltük, hogy még jó pár ember volt így.
hagyd, write only az elvtárs :(
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
von toth
tag
Lehet, hogy a hőfok volt a ludas, elbírt volna még keveset.
adp
őstag
pedig full más a két kávé, a la piazza keserű csoki, a pin up meg savanyú csoki nekem
így a teszt végére egyiket sem kívánom, jött is ma paljoctol egy kis yirga
[ Szerkesztve ]
kozsy18
tag
verti1
tag
Én az italdepo.hu-nál szoktam rendelni. Nekik sincsen, ma hívtam őket, azt mondták jövő hétre érkezik ha minden jól megy, központi probléma lesz. A kávésok felvásárolták az egész itthoni készletet szerintem...
von toth
tag
Kesernyés csoki alig volt benne. Nem volt sok különbség a pin uphoz képest, de mondom szerintem a hőfokkal lehetett gond, mert azért már sokkal jobb volt mint a pin up.
gubabela
senior tag
Igen, úgy tűnik. Remèlem, hogy csak átmeneti hiányról van szó, ha nem, akkor kènytelenek leszünk más módon megoldani a vízellátást. Szerencsère nestlè verát azèrt kapni. Köszi neked is az infót!
rutinos gene tulajoktól kérdezem, hogy nekik nagy átlagban mikor indul az első reccs (és kb. hány fokra szoktak fűteni)? tudom, hogy mi mindentől függ, de mivel egyelőre semmit sem hallok belőle, legalább ökölszabály szintjén egyszerűsíteném a változókat.
gondolom 220-240 fok közé fűtünk kb., na de az első reccs? 12 perc? 10 perc?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Keresztapper
senior tag
Én kábé 8 percig tartom a hőt 170-180 fokon, aztán all the way up, és így az első reccs 12-14 perc közé tehető (kb 225 fokon állunk ekkor).
Annyit azért meg kell jegyezni, hogy minél tovább "szárítod" a babokat az elején, annál halkabb lesz az első reccs. Mondjuk nekem könnyű, mert alig látok, viszont a légyfingot, de még a másoidk reccset is meghallom. Bár ezt nem szoktam nagyon sokáig hallgatni.
Jah, és kábé úgy melegítem elő, ahogy te is próbáltad, tehát 170-180 fok 4-5 percig, aztán vészleállítás, és gyorsan beleöntöm a cuccot.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
az a fura, hogy elvileg ez így pont fordított, mint szokás, nem? amennyire tudom, az első reccsig szokták nyomatni (valamennyin), aztán abból visszavenni. a cél, hogy a babok hőmérséklete onnantól már lassan emelkedjen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Ezt sajnos én is tapasztaltam. Mikor jól elnyújtottam, semmit nem hallottam a reccsből. Gondolkodtam, hogy ki is dobom, biztos nem jó, aztán végül mégis iható lett (persze nem a legjobb). Ilyen szempontból a Brando féle Columbia Ace National Winner/ Cundinamarca igen barátságos, olyanokat reccsen, mint ha tényleg popcornt pattogtatnék, ha túlszárítom, ha nem. A dolog szépséghibája, hogy ez egyik legdrágább zöldjük...
ez a kolumbiai nem volt nekik, amikor én rendeltem. sőt, alig volt kávéjuk. guatemala, honduras és peru lett, ez utóbbira vagyok a legkíváncsibb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
ronin s8
senior tag
Jézusom!
"Ha a bolhának kitépjük az összes lábát, megsüketül."
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.