Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Én lassan egy éve használom a V3-at probléma nélkül, olykor napi több alkalommal és eddig még tömítést sem kellett cserélnem. Előtte pico-m volt, amit saját (negatív) tapasztalat alapján kevésbé tartok időtálló konstrukciónak.
#136730 donat_sz: K6 mellé én is ajánlom a Leverpresso-t, faék egyszerűségű a felépítése, könnyű takarítani, a gyári, jó minőségű dupla szűrő mellé kapható épkézláb szimpla is és idővel a kezedben lesz a nyomásmérő
-
weinmaker
őstag
-
Toobee
veterán
-
válasz
weinmaker
üzenetére
ha valakinek a használhatósága nem probléma, akkor én tartom, hogy hibátlan vas egy major.
de megértem a használhatósági szempontokat is, ezért sem cserélem le semmire a baratza fortét, minden (építési) minőségbéli kritikám ellenére sem.
a lagom mini nekem látatlanban nem tetszik, a p64 tetszene, de annyit nem költök vasra.
-
Toobee
veterán
válasz
weinmaker
üzenetére
Nem mondtam ilyet, hogy jobb végeredményt ad. Jobb használni otthoni körülmények között, az én szempontrendszere szerint. Szeretném, ha más véleményt is lehetne itt olvasni a vegyél Mazzert vonalon kívül. Én például nagyon örültem volna, ha valaki lebeszél az ipari nagyvas vonalról (az más kérdés, hogy akkoriban még nem volt ilyen szintű dömping fullos SD darálókból).
jobb egy daráló a másiknál? Majorhoz van vagy 6-8 elérhető kés, mindegyiknek más izprofilja van. Oké, C a menő itt, de mi van, ha nekem az nem igazán jön be? Én F és G késsel többet használtam, mert nekem kedvesebb volt az a profil. A G nem jó presszóra, csak filterre. Az F már tudott modern presszót is, de csomószor be tudott fulladni annyira, hogy szét kellett szedni és kitakarítani a finet az élek közül. Szerintem ez nem túl jól használható, macerás, ráadásul ormótlan nagy, nehéz és egyáltalán nem illik be az otthoni környezetbe. Bármikor egy Brew késes 64-es gépet raknék be helyette. Tudom, neked drogéria verzió van, de a cukrásztölcséres mod is egy fos, ha nem sepregeted vagy törlöd ki ott marad a sok fine. Folytassam?
-
Toobee
veterán
válasz
weinmaker
üzenetére
Nem ezt mondtam, hogy legyaláz. Egyáltalán már ezt a legyalázást is milyen kontextusba teszed? Iszod a középsötét pöriket klasszikus arányokkal vagy valami modernebb italt szeretsz? Ez nem ilyen fekete és fehér. Azt mondom, hogy amennyiért egy Majort kapsz, vehetsz sokkal jobban használható darálót is otthonra. A minőséget, kapott italt pedig mindenki maga kell, hogy mérlegelje. Tegnap is megírtam, hogy nem listáztam a világ összes SD darálóját, csak pár példát említettem. Akit érdekel a téma, bátran ássa bele magát, jöhet egy lista ide is, hogy megrágjuk
-
válasz
weinmaker
üzenetére
nincs csoda ezekkel:
- a vízterítése biztosan jobb bármelyik szivattyús gépnél
- hőfokot tud, amit tud (a mini gaggia bármit)
- nyomást tud, amit a karod bír vagy amit a rugó tud (mini gaggiánál ez max. 7 bar)a 7 barhoz például elég határozott erővel húzni kell felfelé a kart. dupla rugóval 5 bar.
egyébként vicces, de amire nem is gondol az ember: sikeresen elszakítottam valamit a jobb könyökhajlatomban (valószínűleg alkari izomköteg vált le az a csontról). na, ilyenkor nem olyan viccesek ezek a manuális gépek...

-
Toobee
veterán
válasz
weinmaker
üzenetére
Szerintem igen. Robot, Flair58 már tudja a hosszú italokat is, bár a brew kés miatt a modern presszók remekül működnek 1:2,5 arány körül is már, ebben mondjuk egy 98LU/ULU még jobb lenne. Innen feljebb szerintem már Decent körül kell nézelődni, ott már megkapod a reprodukálhatóságot, illetve a vízhőrméséklettel való profilozást is. Talán majd a Meti bejöhet a kettő közé árban.
-
válasz
weinmaker
üzenetére
mi baja lehet? de most komolyan:
- tudja a szükséges hőfokot (tudja)?
- tudja a szükséges nyomást (tudja)?
akkor a gép alkalmas, a használatát meg mindenkinek egyénileg kell eldöntenie.én a flair58 le-vel révbe értem, ez teljesen jól látszik, a mini gaggiával is megelégedtem volna életem végéig, de így a pár apró nyűgömet is megoldotta.
-
Ludovicus
aktív tag
-
hoffman_
nagyúr
válasz
weinmaker
üzenetére
#126281 alapján sz.zs.-nél a megoldás akkor, nekem a baloldali van még, így ki is jön a matek, ha neked a jobbos.
#126280, Tomace91
valószínűleg nem ott, ahol kell : ))) ha GetUp-ot főzök rendszeresen, akkor 92,5°C-re rakom az Omron PID-et, mert ott kellemes, de a kifolyó vízről amúgy fogalmam sincs. általában viszont 94,5°C-on van, azzal többnyire ok minden PY, amit iszok, meg a közepesebb felé hajló CM-ek is. ha nagyon világos valami, akkor nyúlok bele kicsit felfelé.
általában nem a hőfok emeléssel bíbelődök, a lefolyás, őrlemény, 'g' sokkal többet tesz hozzá/vesz el, én azt vettem észre. a hőfokot én többnyire kizárom, vagy a végére hagyom a 94-es beállítással. -
sz.zs.
őstag
válasz
weinmaker
üzenetére
2 fajta LM klón van. A bal oldali a régebbi, a jobb oldalit nemrég vettem. Láthatóan az “ újnak “ alacsonyabb az a “fészke” ahova a kávét töltjük, kvázi kevesebb is fér bele, tehát a peremtől lejjebb is helyezkedik el, jobban bele kellene mennie a szűkítőnek.
Ha a mester az újhoz passzintotta a szűkítőt, akkor a régiekhez nem lesz jó, s fordítva….
-
hoffman_
nagyúr
válasz
weinmaker
üzenetére
így felettébb érdekes akkor, mert elvileg ugyanaz a setup van nálad és nálam, LM klón meg naprakész tadamm-szett és mégis. most csak ezért rábontottam a GetUpra, majd elkotyogózom végülis, nekem így néz ki 8g tamperelve.
feldobtam még pár képet a teljes folyamatról, elsőre nem találtam el, lehetett volna 7.5g is, meg finomabb az őrlemény. ha eltalálom az őrleményt, nem túl finom és nem marad sok víz a pogi felett, akkor gyönyörűen ki is esik a végén egyben.
-
törölt tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Akkor az a baj hogy klón.
Azt hittem arra szabta a mester.Nekem is a fiókban van az IMS, de csak mert nincs már gépem hozzá. Bár nem volt jobb mint a gyári szimpla kosár amit a géphez adtak. Mostanában valami megbízható, szimplára jó karos gépen gondolkodom, Mini Gaggia vagy La Pavoni nem tudom mennyire lenne megfelelő erre a célra, kár hogy a Flairből nincs mini verzió.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
weinmaker
üzenetére
szerintem, nem a felkevés a gond, nekem is ilyen kosaram van elvileg. nekem ránézésre annyi tűnik fel, hogy vagy 1-1.5g őrleménnyel túl van töltve a tadamm-féle képeden a másikhoz képest. kialakításból adódóan lehet, hogy a korábbi megoldásod több kávét tudott megenni. én 8g körül, nagy ritkán 8.5g kávéval töltöm a LM klónt tadamm szűkítővel, PY GetUp és Impresso Brazil esetén mondjuk és nincs ilyen gondom.
szerk@ #126268, RetepNyaraB
na ez érdekes, mert akkor tényleg innen is ered(het) a gond. viszont ha kigurulta a tervezési különbséget, akkor nem értem, hogy egy ma vásárolt szűkítő miért produkálja, az én egy éves vásásrlásom meg miért nem.#126265, konzumpro
csak a saját véleményem, de nekem sosem hozott iható eredményt az IMS Single, szerintem az egész koncepciója rossz. -
válasz
weinmaker
üzenetére
Azt hittem rég javította.
Írtam valahol feljebb, nekem csinált először pár éve és magas volt a betöltő pereme, nem ült fel, mellészóródott pont így. Leszedett belőle talán egy millimétert és úgy tökéletes lett. Csak a plusz postakör volt idegesítő. De az VST szingli volt, ennél nem lesz elég az egy milcsi asszem...
Amúgy nem feltétlenül értek egyet a tamper résszel sem; 9g alatt nem működik, mert 42.3mm - felül az LM kémény szélére. A konkáv él sem győzött meg semmilyen előnyről anno. Minden alkalommal a szélén körben indult meg a lefolyás. Nem lett tőle csatornás, vagy rossz, csak felesleges felhajtás, ami nem optimalizálta a lefolyást, sőt. -
törölt tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Amúgy hogyhogy szimplázol? Lehet az jó? IMS The Single-t próbáltál már?
-
törölt tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Vegyél egy LM-klón kosarat, abba biztosan jó lesz. Valószínűleg ilyenre lett méretezve.
-
hogyaza
tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Valszeg nincs megkúpolva az alja a Tadammnak,jól mondja sz.zs.Ha jól emlékszek fejből 13 fokos kúpot kell nyesni az aljára.
Ki lehet igazítani esztergán,nem nagy kunszt,de azért ilyen csiliárdos cuccnak ez ciki.
Lőjjél már légyszi oldalnezetből is fotót mindkettőről egymás mellett! -
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Ha a transzformátor ment gallyra a panelen, akkor ez alapján tudtok elindulni.
-
Daffni2
addikt
válasz
weinmaker
üzenetére
Szerintem ez a legjobb. Több topiktársnak készített [linkMrAlex] gyors és olcsó, minőségi munka.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
weinmaker
üzenetére
ha nem sos, akkor én még hozzátenném a 1Zpresso JX-Pro helyett most érkező X-Pro verziót. szerintem presszóhoz is jó, de alapvetően all-round kézinek, remélhetőleg emészthető áron, egy erős választás lesz. még nem gyűrűzött be sajnos, beszerezni később lehet.
ui.: én a 44k-ért decemberben levadászott sima JX-el főzögetek most a Gaggia-n és bár valóban jogos, amit írnak, hogy a 12.5 mikronos állítás nagy előny a JX-Pro esetében, de itt is el-el találom egyébként a koffit, nagyon hamar megszerettem.
-
weinmaker
őstag
válasz
weinmaker
üzenetére
Igen, mert az egyik fórumtárs fájdalom küszöb alatt adta.
Na majd akkor leszedem a tetejét és belenézek, hogy mit lehet tenni.
Jut eszembe, hogy ami még furcsa, hogy a pid egyből azt az értéket írja ki amire be van állítva, és nem látom ahogy melegszik, az enyémen ment szépen felfelé. Gondolom ez csak valami beállítás. Mit nyomjak meg, hogy lássam.
Az átalakítást fragola csinálta, szóval ha nem forrasztott, akkor őt lehet szidni.

-
Uyuarasy
tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Az enyem a rezcsovezes utan azert lett hangosabb, mert ahelyett hogy szabadon allna a pumpa a gumiharangjan, az uj tefloncso kicsit elhuzza az egyik iranyba.
Gyanus volt meg a tagulasi tartaly es a manometer kapillaris csove is, de ha egy ujjal megerintem a pumpat mukodes kozben akkor kb. az atepites elotti hangja lesz. (Gondolom meg lehetne oldani jobban a csillapitast, de annyira nem veszes a hangja, mintha pl. uresen jarna.)Szerk.: ja igen, ha nincsenek egymashoz es a bojlerhez forrasztva a csovek akkor az hangos tud lenni
-
icm
tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Rézbojlerest vettél? Gyere add ide, nem kell az Neked

Egyébként a rézcső rezeg. Alu bojler köré tekerve ezért is van bizonyos oldalakon egymáshoz forrasztva. Rézbojleresen a rézcsövek egymáshoz vannak forrasztva? Egy masszívabb pl kerítés dróttal ha összekötöd akkor csökkented a nem kívánatos hangokat - ha át tudod nyomni a spirálon, ha nem akkor kiveszed a bojlert és akkor próbálsz valami forrasztást... -
sz.zs.
őstag
válasz
weinmaker
üzenetére
Az a “baj”, hogy:
-nincs és valószínűleg nem is lesz gyártásban már rézkazán Fragolánál
-ha valaki esetleg le is gyártatna, annyira megemelkedtek az anyag és munkadíj árak, hogy a ~100e Ft.-ot is elérné az ára.
Ebből következik, hogy ami Neked ésszerű ár, annyiért buta lenne bárki odaadni.
Kvázi még a 250e Ft-os árat sem lehetne manapság sokallni érte. Szerintem… -
-
válasz
weinmaker
üzenetére
Űrgaggia=rézkazános. Sztem olyan nem nagyon van égen-földön...

Koxx @ bármikor. Mingyá szülhet a asszony, utána rohamosan mennek pocsékba a lehetőségek. :) Mert Neked olyanod-e van-e?

Sped@ egyrészt minden szokás kérdése, másrészt talán a zabtejek íze legkevésbé zavaró.
-
Toobee
veterán
válasz
weinmaker
üzenetére
Univerzális szilikon kávéőrlő pumpás babtartály - ez lenne az?
-
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Specialita nem egy rossz gép, csendes, gyors, kicsi és teszi a dolgát.
Kezdetben mikor elkezdtem itthon kávézni, abszolút az volt az elképzelés, hogy az igazi olasz, sötét perkes vonalon fogok mozogni..
Erre remekül használható is volt a kis Specialita.. viszont a vezérhangya megindult és rácsúsztam a világosabb tételekre.. ez pedig már sajna gondokat okozott.
Egyelőre lehet megmarad sötétre a Specialita, már amennyibe fogyasztok a közeljövőben sötétet.. aztán ha egyszer valaki vinné, akkor viheti.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Megtaláltam, végigpörgettem az összes kávés csoportot amelyben benne vagyok, persze az utolsóban volt.
Nem ez volt amit Nate82 linkelt be Neked.
A KVX csoportban keresd meg Jázon Szarvady Április 26.-ai írását, abban mutatja be a pumpás tölcsért.
Megpróbálom én is belinkelni Neked, remélem látod: Pumpás tölcsér -
Gery0505
aktív tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Az egyik kávés FB csoportban láttam, hogy valaki ráállt ezekre a 3D nyomtatásokra, és csinál Mazzerekhez ilyen nyomtatott pumpát (Super Jollyhoz, és Majorhoz is van neki), azzal a különbséggel, hogy Ő még tesz bele egy anti popcorning szerkezetet (hasonló kúpot mint a valódi babtartályban van), hogy megakadályozza a babok kiugrálását. Neki is hasonlóan jól működik, hogy ki tud pumpálni mindent az őrlőből.
-
rastacsz
tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Abszolút nem kérdőre vonás. Ez a kinek mi ízlik teljesen egyéntől függ. Sőt, az is lehet, hogy fél év múlva azt kérdezed magadtól, hogy ezt a tömény szirupot hogyan tudtad meginni korábban ebből a sötétre "égetett" kávéból. És ez okés.
Csak azért kérdeztem, hogy meglegyen a későbbiekben. Meg mert nem emlékszem, hogy major 151C kés és super jolly f64evo kombó lett volna összehasonlítva. -
stereofan
tag
válasz
weinmaker
üzenetére
itt drágább, de készleten van.
azt még szeretném hozzáfűzni, hogy ha kartartó villát és kosármagasítót is szeretnél használni akkor egy bizonyos távolságnak meg kell lennie a tölcsér kimenete illetve a kartartó síkja között (ez kosármagasító nélkül is igaz).
ha túl közel vannak akkor nem lesz megfelelő a használata.a cukrásztölcsért legalább kétféle változatban gyártják (ezt nemrég vettem észre...
):
a magasabb palásttal rendelkező tölcsért nem tudod úgy elhelyezni/kivágni, hogy ez a távolság meglegyen. tehát ezzel is meg lehet oldani, legfeljebb a kosármagasítót eljagyod, vagy esetleg nagyobbra vágod a kiömlő nyílást (de az sem a legjobb megoldás).hogy melyik változat lesz a kereskedőknél azt nem tudom, mert ezt a méretet nem adják meg.
mindenesetre ha a kezedben lesz, akkor még vágás/fúrás előtt érdemes odapróbálni az őrlőhöz, az alsó részen is nézve a méreteket.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Cyberpunk 2077
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BMW topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100 % Akksi, MS4047
- LG 32GS95UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3913
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

a végén még bottal kell piszkálni ezeket a mazzerokat.
Azt hittem arra szabta a mester.
Írtam valahol feljebb, nekem csinált először pár éve és magas volt a betöltő pereme, nem ült fel, mellészóródott pont így. Leszedett belőle talán egy millimétert és úgy tökéletes lett. Csak a plusz postakör volt idegesítő. De az VST szingli volt, ennél nem lesz elég az egy milcsi asszem...

):