Hirdetés
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Szerintem az a nehézség ebben a témában, hogy míg egy jókezű szaki szétszedi a műanyag csodát, a gép áránál van. Aztán az okosítás sem egyszerű: tudomásom szerint az egész mikrokontroller vezérelt, beleérve a thermoblokk hőfokot is. Szerintem ezekhez a legérdemesebb mod egy ulka (pwm) szabályzás lenne, amivel tudsz előáztatni, játszani a flowrate-tel. De érdekel fragola véleménye a témában, hogy mit lát benne.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nekem meg elegem lett az irodában (saját) random kávéfogyasztás miatt döglődő fél zacskó kávékból. Nettó pénzkidobás. Ezek meg elállnak, és van pár egészen kávészerű. Engem határozottan érdekel a Gourmet, egy kóstolás erejéig mindenképpen. Alu vagy műanyag házas?
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Hausbrandt kapszulát hol lehet beszerezni? Milyenekkel vannak jó tapasztalataid utángyártott oldalon?
Köszi! -
gpbenedek
csendes tag
válasz
yazoo1
üzenetére
Szarvason voltam egyszer egy ksi kávézó/söröző helyen, ahol LuckyCap volt az őrlőben. Bár lövésük nem volt, mi az, elkészíteni sem igazán sikerült, nem tudom kapni lehet-e. Ha nagyon meg vagy szorulva, lehet, hogy Tudjukki portékája elért arrafelé is, ha van médiamarkt.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
horvath85g
üzenetére
Az eszpresszó készítés célja, hogy az adott kávé mennyiségből a nagy nyomású forró vízzel rövid idő alatt kioldd a megfelelő ízeket, aromákat. A nyomás normális esetben úgy áll elő, hogy a kávé megfelelő finomságúra van őrölve, ezért a víz csak szép lassan hatol bele a pogácsába, majd át rajta. Az is fontos, hogy ne legyen túl finomra őrölve, mert akkor túloldhatja a kávét, nemkívánatos ízek kerülnek elő.
A nyomásfokozós karokat azért találták ki, mert ezzel látszólag egyszerűsíthető az átlag vevő dolga: az abszolút nem megfelelő szemcseméretűre darált előre őrölt kávét bele téve látszólag krémes italt ad. De valójában egy ilyen karban az történik, hogy a gomb megnyomása után a szelep fölötti rész megtelik vízzel, picit ázik benne a kávé ( így egy kicsit nagyobb fokú kioldódást érnek el, mint szelep nélkül) majd kinyit a szelep és átsuttyan rajta a víz. A különbség az a néhány másodperc ázás, ami egy sima karnál nincs, ott a pumpa egyből áttolja a túl durva őrleményen a vizet. Mellesleg a nyomifokis habos kávé ízre, testre, nagyon távol van egy valódi eszpresszótól.
Ha megfelelő őrleménnyel töltöd a nyomifokis kart, az már majdnem jó, csak ott a kávépogi megfogja a vizet, és túl későn ér a szelephez, amivel még meg kell küzdenie, és tök esetleges, hogy mikor nyit. Ezért aki ilyen karral szerelt gépet rendes őrleménnyel etet, általában kiszereli ezt a szelepet. Saecok, olcsó gaggiák karjából egészen könnyű.
15 bar: ez a kávéfőzés 24megapixel-e. A háztartási gépekben lévő rezgőszivattyúk/pumpák sokszor kb.18bart is képesek előállítani, ezt egy külön állítható szeleppel (opv) szokás visszaszabályozni 9-10 bar környékére. Az olcsóbb gépekben sokszor nincs ilyen szelep, csak egy biztonsági, ami nem szabályozható. Ez kapóra jött a számháborúban, mert rá lehet tenni, hogy ez 15 bar. Szerk. a 9 bar az olasz szabvány, elég jól beváltnak tekinthető. Persze ettől el lehet térni, de inkább haladó szinten.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
Alajos1
üzenetére
Itt általában ajánlott modell: graef cm702. Ár/érték/garancia szepontból ideális választás mellé.
Ha nem járt a gép mellé, akkor érdemes beszerezned egy normális (dupla) szűrőkosarat, és egy ahhoz illeszkedő tömörítőt. Van megoldás szimpla adagra is, az egy picit macerásabb.Érdemes kb 15 perccel csapolás előtt bekapcsolni melegedni.
Ha tejes italokat is készítesz, akkor érdemes a kávék elkészítését követően gőzölnöd, mert ugyanabból a kazánból érkezik a víz /gőz. És a kávé nem szereti a gőzt
Az alapok: friss, jó minőségű alapanyaggal etesd (lásd összefoglaló), frissen őrölve, lehetőleg mindig ugyanannyival töltve a kosarat (tizedgrammos mérleg). Kiindulásnak a klasszikus vonalról itt is találsz infókat.
-
gpbenedek
csendes tag
Szerintem bármilyen otthoni automatizálási folyamattal kapcsolatos konfliktus forrása a marketingesek évtizedes kitartó munkája, amivel nagyjából elérték, hogy egy átlag felhasználó elhiszi azt, hogy a több_in_1 típusú cuccok pont ugyanazt a minőséget, hatékonyságot produkálják, mint különálló társaik, kompromisszum nélkül. Ráadásul sok esetben (látszólag) olcsóbban.
Ilyenkor azt mantrázom magamban: ami mindenre jó egyben, az igazából semmire nem jó. És ha valamire mégis, akkor nagyon komoly kompromisszumokkal.
szerk: Fontos kérdés még az, hogy a felhasználó ismeri-e ezeket, és ennek tudatában dönt-e, és az adott szint találkozik-e az elvárttal. Szerintem milliók használnak elégedetten automatákat, mert az nekik pont megfelelő. Valószínűleg azt nem tudják, miről maradnak le.
Napi életbölcsességünket olvashatták.
-
-
gpbenedek
csendes tag
A minap egy barátomnak rendberaktam egy gc-t, full gyári állapot. Kérte, h csináljak vele tejhabot, hogy majd otthon legyen honnan elindulnia. Gondoltam, ez izgi lesz; de meglepő módon tökéleteset lőttem vele elsőre. (350ml kancsó) A ranci szebb, szerintem ennyivel több kb.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Akkor mégsem.
-
gpbenedek
csendes tag
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
Rush77
üzenetére
Pont most este szedtem szet egy ebayes GC-t. A leirasara mar nem emlekszem, de netto szivas, ereszt a kazan, berohadtak a csavarok. Erdemes ovatosan banni veluk, mert nem feltetlen trivialis a felujitasuk. (Megoldhato nyilvan, csak tobb ido / penz)
Ui: nordaval hasznalt, rendszeresen karbantartott #ironia
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
SoundON
üzenetére
Érdekes a felvetés, pont a napokban én is hasonlókat tapasztaltam a méréseimnél. Bár én szélsőségesebb vizsgáltam, a rozsdamentes GC-t mértem - végre. Azt láttam, hogy a fej/vízterítő hőmérséklete jelentősen befolyásolja a kifolyó víz hőmérsékletét, de ez önmagában nem új infó, csak a rozsdamentesnél sajnos a fej elég külön életet él, így ez nagyon szembetűnő. A kérdés (az alunál is), hogy hol van a rendszer nyugalmi pontja (ezek szerint a alunál sem biztosan 15-20 percnél), ahol a fej stabilan beáll, és hogy milyen pid / kazán /fejhő egyensúlyban adja azt a hőmérsékletű kifolyó vizet, amit szeretnénk. Ha lesz rá egy kis affinitásom, kimérem azt is.
Rozsdamentes gc: a fej és a bojler különállóságát az eddig tapasztaltak alapján valószínűleg csak a fej aktív fűtésével lehet megoldani. Azt hogy ezzel foglalkozom-e, azt még meglátom, mert bár nem büdös/ízes a víz (tehát a projekt jó irányban halad), még mindig egy fejkazános, egybojleres gép maradna akkor is, csak mégtöbb pénzért (:
Ami tök jó tapasztalat volt: Bár a szilóval kinyomott szondás szűrőbe építettem szűkítőt, nem volt elég a vízhozam csökkentésére. Úgyhogy átdobtam erre a pwm szabályzót, és tökéletesen be tudtam állítani, 30 sec / 45g vízhozamot. juhú!

Rush77: a pides gőzölés nem rossz megoldás, de sokkal egyszerűbb a gyári kapcsolós: amikor 135-140 fokot ír a pid, akkor nyisd meg a gőzcsapot. Ha ekkor kezded a gőzölést, nem fog lekapcsolni a termosztát, és végig megy a fűtés > tuti lesz.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Én ezt használom: http://computherm.hu/index.php?inc=product&ref=62
-
gpbenedek
csendes tag
Csinált már itthon valaki pavonihoz hűtőbordát?
/ esetleg érdekelne valakit külföldről rendelés osztott szállítási költséggel? /
-
gpbenedek
csendes tag
Saeco poemiahoz van két karom, az egyik fokózós, a másik mentes (gyári). Meg egy rakás (10-15db) pod-om. Aki eljön érte újpestre, viheti egy zacsi kávéért. Érdeklődni PM-ben.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ejjha! Milyen ötvözet?
-
gpbenedek
csendes tag
Huhh, nekem 1 alátéttel futott a graef 702 presszóra 10körül. Szexi a gyártási pontosságuk. Amúgy nem egyformák azbalátétek. Az ízlésemnek megfelelő filterhez szükséges őrlemény nekem 30+ a nagytesónál (802). A filter lefolyási ideje is így stimmel. De ki kell próbálni (: v60 01 + filter hozzá kb 4e ft
-
gpbenedek
csendes tag
Kézihajtányra váltás miatt gondolkodom eladni a cm802-es darálómat, láttam, most többen kerestek ilyesmit. Szerintem 702-vel szemben előnye, hogy filter-presszó tartományban jobban variálható. (nekem az a 702-vel nem jött össze) Ellenben a fém ház miatt picit hangosabb talán.
kb.1 éves, keveset használt, 38e. Ha érdekel, írj pm-et. -
gpbenedek
csendes tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Nekem egyszer annyira össze volt vízkövesedve (így került hozzám), hogy csak a kazán belső részéből egy bitfejes csavarhúzó henger végével tudtam kalapáccsal - finoman - kiütni.
John3:16: az számomra is megdöbbentő felfedezés volt, hogy az IMS felsőszűrővel IMS kosárral alig volt teste a kávéimnak. Nem is értem, hogy miért nem jó

-
gpbenedek
csendes tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Amúgy a fórumon tilos leírni Tudjukki nevét? Vagy csak nem akarjátok?

-
gpbenedek
csendes tag
Nézd meg ezt a képet. Ha nem találsz rajta semmi kivetnivalót, vedd meg. Még egy apróság: Az egy régi SJ, réz késtartóval, amik a szakik szerint relatíve pontatlanok voltak. A fragola által eladottak vagy újabbak, alu késtartósak és gyárilag pontosak, vagy felszabályozottak. Ha megveszed a réz késtartósat, és szabályozni kell, egyből 1-3 hét daráló nélkül, és 10-15e minuszról indulsz, plusz cipelheted.
-
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
8nemesis8
üzenetére
Mindenképpen kávés boltban érdemes vásárolni, vagy olyan tömítéses boltban, ahol tudják, hogy erre a felhasználásra milyen anyagot kell adni. (epdm, szilikon) (ha szegedi vagy, az avx-be miért nem tudsz eljutni?)
Ha szeged:
GC alkatrészek -
gpbenedek
csendes tag
válasz
8nemesis8
üzenetére
Tömítések, amiket érdemes cserélni: szolenoid, opv (ugyanaz), kazán, gőzcsap, és állapottól függően a kartömítést is érdemes. (ez utóbbiból nekem az eredeti jobban bevált)
Ha a kazán koszos, kicsit is kráteres, én a helyedben nem vacakolnék a takarítással, egy drágább zacsi kávé áráért lehet venni újat. (és nem kell szívnod az alu és vízkőport, retkelni a lakást/műhelyt)
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
SoundON
üzenetére
GC SLS update:
Tapasztalatok:
- jó döntés volt (a rozsdamentes anyagválasztás miatt) a víztérben mérni a hőmérsékletet
- a kifolyó víz 20 perc melegedés után elég stabil, egy kávé alatt kb. 1.5 fokon belül, a teljes kapacitás kiengedése (kb. 1.4 dl rézcsövestül) után is 4-5 fokon belül marad.
- a gőzölés beállítása külső szenzorral elég problémás, mert lassan jut el a hő a termosztáthoz, itt szívás a rozsdamentesség. Viszont a pidet használva tökéletesen gőzöl. (sőt!)
- még méregetek, barátkozunk, hiszen alapvetően tök más karakter, mint az alukazános. (majd azt is előveszem újra, és megmérem, mert kicsit homályba vesznek az emlékek)
- a két réteg rézcső külső oldalán mért hőmérséklet fontos tényező, valószínűleg tartósan teszek oda majd egy szenzort állandóra
- a manométer úgy lett bekötve egy kapillárissal, hogy a pogácsán mér, és a shot végén nullázódik. (consultant prodct manager: simi.esp) 0.8mm szűkítéssel tágulási tartály nélkül is elég szépen épül a nyomás. a gépházon kívüli manométer ebben a formában talán nem a legszebb megoldás, de van egy hangulata
- itthon a graeffel is jól muzsikál, de kiváncsi vagyok nagyon, hogy mit ad majd a mazzerrel (:SoundON: 6x200W. Eredetileg 6x250-et akartam, az is van ráírva, de nem vesz fel annyit. Szerencsére így is elegendőnek tűnik. Összesen 3 menet van a gőzcsap felfogatáson kívül: 2db M4-es vakfurat, egy a hőbíztosítéknak, egy a gőz termosztátnak. Az átmenő metes luk pedig a víztérbe lógatott hőelemnek van, a pidhez.
Mivel nem tudok nyilatkozni az ízlelőbimbóid nevében, azt javaslom gyere el, és próbáld ki. Írtam privátot.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
mdav88
üzenetére
Itt, 6-1, avagy külső 6, belső 4mm.
Hogy mire kell figyelni... Hát
Ne törjön meg, szoros legyen rétegenként, és a két réteg egymáshoz képest is, mert különben rezonál mint állat. Egy pár GC alatt amit megcsináltam magamnak, barátnak arra jutottam, hogy kihagynám a műsorból. -
gpbenedek
csendes tag
válasz
SoundON
üzenetére
Leginkább a kíváncsiság hajtott, picit az is, hogy az irodában használt GC-ből minden reggel kiengedek 1 dl nordát
Mivel fragola csinált rézből (ami a a hővezetési tényezők szempontjából valóban ideálisabb anyagválasztás), gondoltam, csinálok egyet rozsdamentesből. Az is felmerült bennem, hogy temérdek szabadidőnkben összevethetnénk. Bár lenne rá egy zacsi kávém, hogy jópár paraméterekben lenne jobb a réz (: Én több rézcsővel tervezem szerelni, pont azért, hogy kevesebb hideg víz jusson a bojlerbe, és a rozsdamentes hővezetéséből adódó lassabb reakció ne befolyásolja a shot alatti hőmérsékletet. Továbbá ezért mérek hőt a víztérben, hogy gyorsabban "érezze" a pid a hőmérséklet esését. Aztán majd elválik, hogy ez mennyire hatékony a gyakorlatban.Fém íz: nekem hétvége után tűnt fel a víz illata, azt nem csípem. Illetve keveset gőzölök, az biztosan számít. Kóstolni a vizet nem kóstoltam, vagy ha igen, már elfelejtettem

SJ mikori? Gyári, vagy utólag vásárolt, új kések vannak benne? Nekem az új késekkel kellet 2 hónap, míg helyre állt a világ rendje. Illetve az IMS felsőszűrőt cseréltem sima iparira, és nekem jobban tetszenek így a shotok, bár ez simán lehet, hogy csak placebó

-
gpbenedek
csendes tag
válasz
SoundON
üzenetére
Igen, ez fragola rézbojlerének rozsdamentesítése. Az ő fotója alapján terveztem egy sajátot, és gyártattam egy CNC - forgácsolással foglalkozó mesternél. A fűtőszálak pedig kínából érkeztek. Ha érdekel szerintem fragola is , én is tudok segíteni a gyártásban. Annyi, hogy nem olcsó muri. Illetve nálam 1 hónapja beépítésre vár, csak időm nincs, de remélem, hogy jövő hét végén már tapasztalatokkal is szolgálhatok (: A fragola edition Parcinál van, ha jól értettem, őt lehet az ügyben faggatni.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Ezt a pavoni példája cáfolja a tapasztalataim alapján: ott egy kb 2 kg-os réz fejről beszélünk, ha emlékem nem csal. Egy csapolás során (nem fellini) 86 fokos külső fejhőről indulva a kazánból jövő 30-35 ml víz simán feltolja 91-2 körülire. Ha minden igaz, visszafelé is működik. Persze függ a pontos mennyiségektől.
bl4ze:én egyszer beszéltem vele, és míg meg nem csináltuk a mérést, azért kicsit mindig bennem volt miatta a para, hogy mi van, ha igaza van. Aztán kiderült, hogy nincs. Egyébként ennyi volt az összes personal impact, nem akartam ismét lavinát indítani ezzel. Ez a rozsdamentesítés meg ettől független, inkább a kíváncsiság hajtott.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
És ezúton is köszönet fragolának a forgástest ötletért, ha valakinek nem tűnne fel a kép alapján, ő inspirált
Tökéletes home project, és így már Béla intő szavai sem kell csengjenek fülemben: "ha van gyereked, csak nem kockáztatsz meg egy ilyen régi alubojleres gépet ". -
gpbenedek
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Igen, sejtettem, hogy arra gondoltál. A kérdés az az, hogy a tömegben tárolt passzív hő, vagy a gyorsabban átadott fűtőszálas számít többet, mert a víztérfogat nem jelentősen nőtt. De egy jó mérés, vagy egy jó gépész talán többet mondana. Parci majd megírja a tapasztalatát. Meg én is, ha egyszer lesz időm végre összerakni.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Szerintem a hőstabilitást nem kéne nagyon befolyásolja a rezesség. Az alu hővezetése tudtommal jobb, mint a rézé, tehát a fűtőszálak energiáját gyorsabban átadja a víznek. Az anyagvastagság viszont az alunál nagyobb, más a felületkialakítás is. És amúgy is, a GC soha nem lesz egy igásló. (nyilván, ha csinálunk belőle hx-et, dualbojlert, akkor lehet
) -
gpbenedek
csendes tag
válasz
8nemesis8
üzenetére
A rezesítés drágább, mint a rozsdamentes. (Az anyag kb 4x drágább) De ha ez utóbbi működőképes, 140e magasságából lehet egy gyakorlatilag új, pides, rézcsöves, nyomásprofilos örökélet+1nap géped. Ami még mindig versenyképes szerintem, ha a hasonló képességű masinákat nézzük.
-
gpbenedek
csendes tag
Én rozsdamentesből csináltattam egyet fragola forgásteste alapján, pici módosításokkal -pl víztérben mérem a hőt. Ez 30-35e nagyságrendje forgácsolással, fűtőpatronokkal. (1hónapja vár az összerakásra, úgyhogy tapasztalat még nincs vele) kaptam egyébként valamivel olcsóbb ajánlatot is, de az járatlan út volt, és inkább ezt válaszottam.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
Sinisi
üzenetére
AP papír felszippantott kávészemcséktől valóban véd, de a kioldódott, olajos-kávé maradványtól ami a 3járatú felé távozik és átfut a rendszeren, attól nem hiszem. Pavoninal AP papírozom, de a felsőszürő belülről igen retkes bír lenni, ha nem szedem szét egy ideig, pedig az nem nagyon szippant vissza.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Én is ezt használom, jó cucc. Nem takony, nem ragad. hatékony. (:
-
gpbenedek
csendes tag
SJ-n én a körte pumpás pangóeltávolítást használom. Az őrlés végén extra ráindítás nélkül még nyomok egyet, és kijön minden. Fekete verzióban meg szerintem kifejezetten normálisan néz ki. (képért bocs, jobbat nem találtam hirtelen)

-
gpbenedek
csendes tag
válasz
papaiatis
üzenetére
Szerintem ha annyira szét van szedve, hogy már látszik is, már önmagában lehet garanciavesztő, mert a kalibráláshoz nem szükséges ennyire szétbontani. (már ha bizonyítható)
Én a cm800-ból kivettem a lapkát a rögzítő műanyaggal együtt, de reverzibilis a dolog, talán elegánsabb megoldás mint a kitépés

A kosárka vissza tételének emlékeim szerint van jelentősége, de arra már nem emlékszem, hogy mi. A használatiban biztosan írnak róla, mert a kalibrálásnál ki kell szedned.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
von toth
üzenetére
nincs benne 3járatú > fejszelepes, műanyag az opv. a bojler acél, belső fűtőszállal, a víz úrja pedig elég direkt a beáramlástól a popacsőig. (ez pidelés, gyors reakciójú hőszabályozás szempontjából nehezítő tényező, és utólagos tunning sincs nagyon rá.) a rozsdamentes anyaghasználat más konstrukcióban nem lenne baj, az LM is előszeretettel használja)
Ezeket robbantott ábra alapján írom, nem használtam még ilyet. De ez alapján inkább egy szép állapotú régi, ha nincs konkrét aluparád.
-
gpbenedek
csendes tag
Okos konnektor hazai forrásból. (s200) Jópár napja van tesztüzemben, és jól teszi a dolgát, főleg 4600 jmfért. Időzítést tud, fogyasztást nem mér. Hátha valakinek hasznára lesz a reggeli rituáléban (:
-
gpbenedek
csendes tag
Pont az vele a baj, hogy nem hűl vissza, mire újra csapolnál. Nyilván egy GC-vel is meg lehet oldani egy 4 latte kérdést vendégeknek: csinálsz két duplát osztva, aztán gőzölsz, visszatöltesz,öntesz, gőzolsz, öntesz. De addig meg a crema hal el. Nem szállhat versenybe egy hx géppel, ahol kávékészítés közben is gőzölhetsz, és a független bojlerek miatt egyáltalán nem kell sakkoznod azzal, hogy milyen italt mikor készíts.
Ps: meg lehet oldani, de a végére kb annyira lesz hőstabil a csapolás mint egy saeco kisgép. Ami egy átlagos vendégnek tökéletes, főleg tejjel, cukorral.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
8nemesis8
üzenetére
Norda házhozszállítva, nekem ajtóig hozzák, általában sokat rendelek egyszerre, és még cipekednem sem kell.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Egy barátom nagyon szerette volna kipróbálni az éppen nálam állomásozó HG One-t, ezért elvittem hozzá, és bedobtam a tuning GC-t is.
Mivel engem jobban érdekelt a zsír új Gs3, ezért azon lőttük be a kávékat, és aztán ugyanazzal a VST kosárral, azonos hőfokra állított piddel elkészíttetem GCn is. A nyomásprofil kavarhatott (volna) valamelyest, mert az szemre csináltuk mindkét gépnél, viszont a végeredmény mindkettőnk számára meglepő volt. Nem tudnunk különbséget tenni. (kategória különbség miatt megvártam, hogy mondja ki előbb
meg képzettebb, több mindent kóstolt mint én)Volt ott egy K30 is ott széthasznált késekkel, és azzal fos lett a kofi.
Konklúziónak azt tettük el, hogy az örlő a rendszer legfontosabb pontja egy ilyen felállásban. Annyira tetszett neki a GC használhatósága, hogy az ismerősének egyből vettek is egy fulltuning gaggiát otthonra.
A tesztkávék:
bagira, casmo, kalmár, pyAmúgy valóban tök jó lenne összehozni egy ilyesmi tesztet nagyobb társasággal. Csak pont ott vérzik el a GC, ha 2-nél több kávét készítenél egymásután.
-
gpbenedek
csendes tag
Erről emlékeim szerint többen azt írták, hogy nem jó. (Berme) Picit drágábbat de RKC-t érdemes vadászni. Indexen van egy REX C100 fórum, ott biztos tudnak jót linkelni, de lehet, hogy simi, vagy fragola is tud segíteni.
howto by fragola:
http://caffe35.webnode.hu/gaggia-pid-beepites/
http://caffe35.webnode.hu/gaggia-rezcsotuning/Ezeket a tuningokat meg lehet csinálni, de elég sok apróság van, amit érdemes tudni/tapasztalni.
Egyszer tőle vettem pid-et, mert gyorsan kellett, és jó volt.
-
gpbenedek
csendes tag
Jó reggelt!
Biztos, hogy nem eu szabvány lesz amit írok: én a dupláimat 18,5-20g között szoktam készíteni, a 12/18g-os ims kosárban. A kávézásban szerintem csak irányvonalak vannak, de a cél, hogy neked örömet adjon a végeredmény. Szerintem próbáld meg a LM kosarat megötleni 18-19g kávéval, durvábbra venni a darálót, aztán nosza. Az elkészült italt 35-40g közé lőném.
Hajrá! -
gpbenedek
csendes tag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
Ha van vakszűrő, hogy teszed bele a szimplaszűrőt is?

Az ideális szerintem az volna, ha egyből a hőelemre folyna a víz, és a lehető leginkább szigetelő közeggel érintkezne (gumi?), ami nem vezeti el a hőt.A másik: minek hűtőcsapolás? A pid lényege az lenne, hogy a beállított hőfokra hozza a rendszert, és így a csapolás kezdőhőmérséklete fix. (sőt, jó esetben a teljes csapolás időtartama alatt közel állandó)
Ha mérés előtt hűtőcsapolsz, és bekapcsol a fűtőszál (esetleg picit túl is lövi), már szinte biztos, biztos, hogy valódi eredményt kapsz, de az biztos, hogy instabilabb lesz, mégha rézcsövezve is van.
Ps: úgy írok, hogy még nm volt a kezeim között Silvia, de szerintem ez nem gépspecifikus.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Igen, egy PWM szabályzóval oldottam meg ideiglenesen amit itthon vettem, míg meg nem érkezik az általad ajánlott áramkör. Egyelőre nem vagyok elragadtatva, de valószínűleg azért, mert több féle kávét iszom egy nap, és túl sok a változó paraméter. Ha lehiggadnék, vennék 0.5kg-t valamiből, és elkezdeném először az őrlemény finomásogokat, hőfokot, majd a nyomást, lehet, hogy gyorsabban kibékülnénk,többet használnám.
Viszont a casmonak kifejezetten jól állt a hosszú előáztatás, és az 5-6 bar-os csapolás, nagyon meglepő volt (számomra), hogy mennyivel jobban hozza az ízjegyeket, mint egy sima 25-30 sec 9bar kombóval. Klasszikusabb vonalnak többbet ártottam vele

-
gpbenedek
csendes tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Erről nagyon lemaradtatok, vagy nagyon elfuserált ötlet?
Hogyan készíted az eszpresszót?
https://goo.gl/forms/cylSAIEnM8JeoRKv1 -
gpbenedek
csendes tag
Nekem a hario mini mill filterben nem hozta az átütő tiszta ízt. Zavarosabb volt, kicsit kesernyés olykor. AP-ben és V60-nál is ezt tapsztaltam. (és a kettő azért elég más ízvilág, állag) A graef cm802 sokkal jobb. (és a 702-is, ami egyébként meglepően kicsi élőben)
Én kézi darálóból mindenképpen KINU m47-et vennék, ha most kezdeném.Az M38 olcsóbb, de arról nem tudok semmit. Kancsóra még nem szántam el magam, mert van egy tejkiöntőm, aminek jobban visszahajlik a csőre, és tejhabot nem, de vizet kiválóan tudok vele önteni. Viszont szülinapomra lehet, hogy meglepem magam eggyel

Ár/érték arányban ezt látom a legjobbnak
Kicsit spórolósabb edisön egy ikeás húshőmérővel párosítva.
Vagy közepesen spórolós megoldás, húshőmérővel
V60-at nagyon szeretem.
Szóval én ha most kezdeném, és lenne otthon sima vízforralóm:
- vennék egy kinu darálót
- egy 2500 Ft-os 0.35 ös tejeskancsót visszahajtott csőrrel
-ikeás (vagy hasonló) hőmérőt
- egy v60-at -
gpbenedek
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Az espresso embassynak van/volt egy bérelhető tanterme a belvárosban, ahol voltak gépek is (Lm, de typusra nem emlékszem). És biztos vannak még más oktató helyek is, akik bérbe adnák. Pénzbe kerül, de egy kérdést megérhet, és lehet, hogy a CasMo beszerzésben is tudnak segíteni.
-
gpbenedek
csendes tag
Jó reggelt!
A minap arra gondoltam, hogy jó volna egy receptgyűjtemény szerűség, amiben az otthoni tapasztalatainkat gyűjtögethetnénk arról, hogy milyen paraméterekkel készítjük az eszpresszónkat.
Nyilván mindenkinek más picit a preferenciája, az otthoni cuccról nem is beszélve, de azt remélem, hogy a táblázat segítségével hamarabb megtalálhatjuk a hozzánk kerülő kávé optimális készítési paramétereit, illetve mi magunk is visszakereshetjük a korábbi jegyzeteinket.
Ha van kedvetek, nézzétek át. Az űrlap/form alján található a gyűjtő táblázat linkje.
A táblázatba írni nem tudtok, csak a formon keresztül vihető be adat. A táblázatban két sheet/oldal is található, az elsőbe kiemelt információk vannak, a másodikban a teljes beérkező adatállomány.Hogyan készíted az eszpresszót?
https://goo.gl/forms/cylSAIEnM8JeoRKv1Én most éppen filterezek, úgyhogy tőlem csak később várható bejegyzés

-
gpbenedek
csendes tag
válasz
8nemesis8
üzenetére
Ami egy GC ben cserere szorulhat:
- tomitesek 2e
- ulka 3600
- 3 jaratu 11e
- kazan 6e
- gozcsap 6-9e
- kapcsolo a fronton 11e
A cserelgetessel, beszerzessel sokat lehet szivni, akar rafizetni, ha hianyzik a tudas/rutin/szakertelem. Alkatreszeket expolygonnal, vagy a cadytradenel talalsz. -
gpbenedek
csendes tag
válasz
titusz248
üzenetére
Hagyod bemelegedni a gépet 15-20 percig.
(REX c100)
SET gomb hosszan nyomva belépsz egy konfig menübe.
A SET gombot nyomogatva a második menüpont lesz az ATU (autotune), itt az értéket 0001-re kell állítanod. Ekkor elkezdi futtatni az algoritmust (csinálja a felfűtés-visszahűlés ciklust 3x), világít az ATU led is. Ha lefutott, visszaáll 0000-ra. Van egy olyan c100-asom, aminek nem működik az ATU ledje, de egyébként teszi a dolgát. Az OUT led folyamatos világításából látható, hogy fut.Ha nem sikerül, akkor ugyanebben a menüben a SET gombot nyomogatva lemászol az LCK-ig, és 1000 értékre állítod. (ez engedélyezi/tiltja) a többi érték módosítását., és újra beállítod az ATU-t 0001-re.
Ha sikeres a művelet, néha felvillanó fűtési fröccsökkel fogja szintentartani a cuccost.
Én régesrégen hidegindításssal is futtattam, emlékeim szerint az is jó eredményt hozott, de simi a bemelegedett verziót javasolta, azóta úgy csinálom, ha szükséges.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
titusz248
üzenetére
A gépedre optimalizáltan pici impulzusokban kell korrigálnia. (15p utána néhány másodpercenként picit felvillan a fűtést jelző lámpa /piden az out led) Ha nem jól van beállítva, előfordul, hogy nagyot fűt, majd hagyja visszahűlni, de az nem az optimális működés.
Le kell futtatni rajta az autotune algoritmust. (ez csinál 3 felfűt-visszahül ciklust, és ebből kalkulálja ki a a p,i,d értékeket.)
-
gpbenedek
csendes tag
Az utóbbi időben a talán szokásosnál is több posztot látok azzal kapcsolatban, hogy milyen kezdő gépet, örlőt/darálót érdemes venni, majd egyre több kérdést, hogy miért nem jók az olcsóbb, értékelések alapján népszerű gépek, darálók. Biztosan sokan leírták már, de gondoltam most összeszedem az eszpresszó készítés (leginkább) technikai alapkövetelményeit nagy vonalakban. Illetve igyekszem választ adni a fent leírt kérdésekre.
Mi a cél?
Az őrölt kávéból olyan koncentrált, relatíve kis menyiségű italt készíteni, ami a fogyasztóját boldoggá teszi és lehetőleg az objektívnek mondható ízlelési szempontoknak is megfelel. (nem keserű, nem savanyú, nem égett; sőt, leginkább kellemes ízjegyek fedezhetők fel benne)Mik a főbb eszközök, meghatározó elemei az eszpresszókészítés folyamatának? (a teljesség igénye nélkül, inkább eszközvásárlás szempontjából tekintve)
Előre őrölt bolti kávé:
- A hatalmas felület miatt a kávérészecskék könnyen lépnek reakcióba a levegővel, nagyon gyorsan veszít az aromájából.
- Frissen is maximum olyan kávékészítési módszerekhez alkalmazható, ami nagy tűrésű az őrlemény finomságát tekintve. (na, az eszpresszó nem ez a műfaj, kotyogósban elzizeg)
- Legjobb, ha eszpresszó készítését meg sem próbálunk vele, erősen kudarc esélyes. (ún. nyomásfokozós karral rendelkező gépek képesek belőlük (avatatlan szem számára) első ránézésre eszpresszóhoz hasonlónak mondható produktumot készíteni, de a crema is inkább hab szerű, az ízekről nem is beszélve - ne hagyjuk magunkat megvezetni)Kávébab:
- Lehetőleg legyen frissen és jól pörkölve, de a pörkölést követően pihenjen minimum 5-10 napot.
- Felhasználás előtt a lehető legkevesebbet érintkezzen levegővel, mert az elősegíti az öregedést, akár zárt tasakon belül is.Őrlemény:
Célunk a lehető legegyenletesebb őrlemény létrehozása, amellyel a csapolás során a legjobb eredményt érhetünk el.
- Az örlemény részecskéinek egyformasága nagyon fontos. Ha túl nagyok a darabok, akkor nem lesz megfelelő a kioldódás, ha túl finomak a szemcsék, nemkívánatos ízek kerülhetnek a csészébe. ( a legroszabb, ha a szélsőségek egyszerre fordulnak elő az őrleményben: a késes, “propelleres” darálók eredményeznek ilyen őrleményt, emiatt nem ajánlottak)
- Az őrlemény ideális finomsága függ a kávé fajtájától, a pörkölés óta eltelt időtől, a felbontás óta eltelt időtől, a tárolás módjától, páratartalomtól (kis túlzással mindentől), emiatt szükségünk van egy olyan….…..Kávédarálóra: (ez eszköz oldalon talán a legfontosabb eszköz)
- Ami kis fokozatokban, vagy fokozatmentesen állítható, hogy az adott kávéhoz mindig a legideálisabb beállítást használhassuk.
- Egyenletes szemcseméretű őrleményt ad.
- Képes olyan finomra őrölni a kávét ami szükséges az eszpresszó készítéséhez.
- A legkevesebb veszteséggel tudunk vele egy kávé készítéséhez szükséges adagot őrölni.Víz:
- A folyamatban az oldószer szerepét tölti be. Fontos az ásványi anyag tartalma, és a ph-ja.Kávégép:
Feladata, hogy adott hőmérsékletű vizet, adott nyomáson átpréseljen a tömörített kávépogácsán. Fontos, hogy a csapolás kb. 30sec időtartama alatt ezek a paraméterek ÁLLANDÓAK legyenek. Ehhez viszont szükség van olyan alkatrészekre, felépítésre, szabályzó eszközökre, amelyek képesek ezt garantálni.Szivattyú, pumpa:
- ha nincs a gépben, akkor az NEM eszpresszó gép, még akkor sem, ha az van ráírva (pl. régi szarvasi eszpresszó, de más gyártóknál is vannak) Kivételt képeznek persze azok a gépek, ahol a szükséges nyomást más mechanikai, de szabályozható módszerrel állítják elő
- több technológia létezik, de mindegyik teszi a dolgát
- általában a szükségesnél magasabb nyomást képes előállítani, ezt jó esetben egy szeleppel (OPV) lehet állítani. Az olcsóbb gépekben ezt általában egy biztonsági szeleppel helyettesítik, ami nem állítható, de attól megóv, hogy az arcodba robbanjon a gép baj esetén. A gyártók ennek az eszköznek kispórolását is igyekeznek a saját javukra fordítani számháborús stratégiával: 15-19 baros gépet is láthatunk a boltok polcain, pedig 9-10bar elegendő (néha kevesebb is) egy kiváló eszpresszó elkészítéséhez.Kazán/bojler: (rézcső és pid tuning)
- Ebben történik a víz felmelegítése külső, vagy belső fűtőszálak segítségével. Ha kicsi a kapacitása, a csapolás közben beleáramló hideg víz lehűti a kávéra érkező vizet is, ami nem tesz jót a kivonatolásnak. Ennek kiküszöbölésére jött létre az ún. rézcső tuning. Ilyenkor a kazán köré tekert rézcső felveszi a bojler veszteséghőjének egy részét, ezzel előmelegítve a bojlerbe érkező vizet.
- Termosztát: ez szabályozza a kazánban lévő víz hőmérsékletét. A gyári darabok sokszor potatlanok, akár 25 fokos intervallumban kapcsolnak. (Pl. egy gaggia classicnál a fűtési ciklus vége felé kezdett csapoláskor a kazánhőmérséklet 118 fok is lehet, a fűtési cikus elején ugyanez 95 fok) A hőmérséklet finom beállítását érdemesebb egy PID szabályozóra bízni. Ennél az eszköznél beállítható a pontos hőmérséklet és azt egy speciális algoritmussal folyamatosan kb. 1-2 fokon belül tartja.
- A háztartási gépeknél a fej általában egybe van építve a bojlerrel, így ezek együtt befolyásolják a kávéra érkező víz hőmérsékletét. Minél kisebb a csapolás alatti hőmérséklet változás a kávépogácsán, annál stabilabb a gép. (hőstabilitás)
- (az olcsóbb, műanyag házas háztartási gépekre jellemző, hogy pontatlan termosztáttal, kis kapacítású kazánnal vannak szerelve)Szűrők:
- Kialakításuk, töltési tömegük/ térfogatuk, lukméretük, szintén befolyásolhatja a kávé ízét karakterét. Egy rossz kialakítású gyári szűrő sajnos könnyen lehet a jó kávé gyilkosa.Összefoglalva:
Az ajánlott gépek általában jó felépítésűek, tartós anyaghasználat jellemzi őket. Kialakításuk lehetővé teszi a gyári hiányosságok tuningal való fejlesztését. Ezek többsége az ipari szabvánnyal (58mm) kompatibilis, ami a kiegészítők beszerzésekor előny lehet. Az ajánlott darálók eszpresszóképesek, és kategóriájukban jó minőségű őrleményt adnak.A nem ajánlott (pumpás eszpresszó)gépek vagy nem alkalmasak a tuningolásra, vagy annyira gyenge minőségű anygokból konstruálták őket, hogy nem éri meg többet költeni rájuk. Vannak modellek, amik egy jó darálóval, a gép kiismerésével, némi trüközéssel és sok kompromisszummal jobb kávét adhatnak, mint az addigi otthoni kotyesz, munkahelyi automata, de továbblépés esetén inkább pénzkidobás.
Az eszpresszó világa drága sport, ez sajnos tény. Vannak kevésbé dárga eszközigényű kávékészítési módszerek is, de a daráló ott is alapkövetelmény és a jó alapanyagot ott is meg kell fizetni. (Aeropress, Frenchpress, V60 és sokan mások)
Egyéb fontos eszközök:
- A tömörítés fontosságáról nem írtam bővebben, de érdemes egy méretben a szűrőkosárba illő tampert is beszerezni már a kezdetekkor.
- Egy tizedgramm pontosságú mérleg fontos a reprodukálhatóság szempontjából. A készítéshez szükséges őrleményt és az elkészült italt egyaránt érdemes mérni.Ha a nálam tapasztaltabb, tájékozottabb fórumtársak bármi kiegészíteni, módosítani valót találtok, írjátok bátran. Az esetleges helyesírási, központozási hibákért elnézést kérek, rohanósan írtam.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
8nemesis8
üzenetére
Nekem van egy saeco poemia gépem, jelenleg porpsodik, a helyet foglalja. Eredetileg nyomásfokozóval, aztán vettem hozzá egy plusz kart, amiből kiszedtem a nyomásfokozót. Rendesen megtöltve a szűrőt (16-7g) lehet egész jó kofit lehet csinálni vele, de nem mondható stabilnak, kis kapacitású kazánja van. A hozzá adott pod szűrőből nem sikerült értelmes eredményt kihozni, szimpla szűr meg tudtommal nem kapható hozzá. Habosítani is lehet vele, ha kitartó vagy. Az örlő kulcsfontosságú.
Ha szeretnéd kipróbálni, szívesen kölcsön adom, vagy eljöhetsz itt is meghajthatod.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Arc Raiders
- Bluetooth hangszórók
- 007 First Light - Bemutatkozott a PC-s gépigény
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- E-roller topik
- SSD kibeszélő
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Pro Max 256 GB White Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkkel
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
- Apple iPhone 7 32GB fekete független
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest