Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fragola.6035
aktív tag
-
válasz
gpbenedek
üzenetére
Én ezt egy picit másképp látom.
A hagyományos karoknál a kávépogácsa (és valamelyest a szűrö) képviseli a víz áramlásában az ellenállást, így természetesen a híres 9 bar is úgy érhető el, ha az őrlemény megfelelően finom és tömör. Ez a 9 bar azonban - amit mérő is mutathat- a kávépogácsa tetejénél levő nyomás, a pogácsa alsó, kifolyóhoz közeli rétegeiben már légköri nyomáshoz (kb. 1 bar) közelebbi nyomás van csak. Így tehát az alsóbb rétegekben a kioldódás másmilyen, mint a felső vagy a közbenső rétegekben - az egyre csökkenő nyomás miatt.
Nyomásfokozós karnál a kis szelep 9 bar alatt nyit, de lényegesen magasabban a légköri nyomásnál (erre talán vannak gyári adatok, de nem ismerem őket), így aztán mások lesznek a nyomásviszonyok, mint a normál karnál. A pogácsa alsó rétegében is magasabb lesz (mondjuk 7-8 bar), amennyin a kar szelepe nyit. Értelemszerűen nem szabad annyira tömöríteni a pogácsát, hisz akkor OPV esetén nem jön le a kávé. (OPV nélkül meg a pumpától függ, de ha lejön, akkor a pogi tetjénél már bőven 9 bar fölött lesz a nyomás.)
A nyomásfokozós karok egyszerű megoldása egy pici lyuk, amiben egy kis kúpot tart egy rugó. Amikor ez nyit, egy keskeny körgyűrű alakú résen gyakorlatilag spriccel ki s kávé - ez habosítja, és valószínűleg az ízének nem tesz jót.
Az ötlet szerintem abszolút logikus, főleg, hogy rettenet sokan emlegetik a 9 bart, dehát a tapasztalat azt mutatja, hogy a hagyományos karral valahogy jobban kedveli a sokaság, és ez régebb óta érik történelmileg :-)
A kioldódást tekintve az őrlemény összfelszíne az egyik kulcstényező, ez nagyobb, ha finomabb az őrlemény. -
Alajos1
csendes tag
-
SoundON
tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Köszi még egyszer! Örülök, mert jó helyen kapiskálunk
De fura, mert ha 0005ről 0000ra állítom a Gaggia Classic REXc100 SC értékét, akkor még melegebb (98-100C fok) a kijövő víz, azaz fölé lő a PID által beállított 92Cfokos értéknek. Amikor feltettem 0010re az SC értéket, akkor meg nem érte el a beállított hőmérsékletet és csak 88Cfokos vizet tudtam csapolni kb 10perc különbséggel. Lehet hogy nálam fordítva működik?
Elvileg ezek az SC értékek Cfokra vonatkoznak? Tehát a 0005 és a 0010között 5C fok a különbség?
Sajnos ma nem volt időm tovább tesztelgetni, de eddig ezeket tapasztaltam.
Ha van további jótanács azt is szívesen veszem
-
gubabela
senior tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Na ja. Az èn pumpahibáskènt ebayről vett twinem is hasonlóan nèzett ki, csak annak le sem akart jönni a szűrőtartója, annyira össze volt rohadva. Persze a pumpának semmi baja nem volt, viszont az egèszet darabjaira kellett szedni, mert tele volt valami kocsonyás fehèr trutyival. Az miatt nem ment. Tömítèsekből már jóelőre betáraztam, nem egy nagy összeg ès ilyenkor jól tud jönni.
-
Rush77
aktív tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Igen úgy szoktam és menet közben egy kb 10-15mp alatt felmegy 160-170 fok közé. Azért is gondoltam rá, hogy esetleg valahogy kordában lehet tartani a dolgot.
De mivel nagyon messze vagyok még attól, hogy hozzáértő legyek ezért nem tudom pontosan az összefüggéseket illetve, hogy mi lenne a normális tartománya ennek.De első körben majd gőzcsövet cserélek. Megnézem a v3 beépítésének lehetőségét is. Ezzel kapcsolatban hol tudnék venni szerintetek 1/8-3/8 szűkített közcsavart mert néztem online és mindenhol max 1/4-3/8-at találtam. Kérdezzek utána csavar/szerelvény/akármilyen boltban, hogy van e?
-
John3:16
csendes tag
-
Lefty
addikt
-
Lefty
addikt
válasz
gpbenedek
üzenetére
Amugy kicsit fura ez nekem, ha azt veszem alapul, hogy 4 alatettel (nem eskudnek meg mondjuk, hogy mind egyforma vastagsagu, most szetszedni meg nincs kedvem) 11-14 kozott daralok presszohoz. Ez alapjan 25-os fokozaton mar egeszen durvanak kellene lennie. Es meg van ezen kivul is alatetem. Mondjuk hozzatennem, hogy soha nem probaltam filterezni meg vele (tervben van), illetve nem gondolnam, hogy ha te azt mondod, hogy nem az igazi filterre, akkor megis jo lenne
- csak fura nekem. -
csendes tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Nekem jól működik az IMS felsőszűrő-IMS kosár páros is - bár nálam egyedi kétrészes réz vízterítő van, ami a felső elemmel középre tereli a vizet, majd szétosztja az alsó elemmel (Verti-féle), így az én példám nem általánosítható.
Úgy tűnik, hogy a Reneka szűrő nem szereti annyira az IMS felsőszűrőt (de lehet, hogy csak simán túltöltöttem a kosarat és ezért csatornásodott.)
-
válasz
gpbenedek
üzenetére
a gaggiával különösen rosszban van az ims felsőszűrő. aztán persze lehet, hogy a dc-vel is, sajnos nincs módon kipróbálni egy "gaggia vízterítést" rajta. vízterítőt még lehetne esztergálni rá 54 mm-es méretben, de akkor is kéne rá valami felsőszűrő, amire megint nincs más tippem, mint az ims 200.
-
8nemesis8
veterán
válasz
gpbenedek
üzenetére
Ilyen kis darálónál mint a Graef előfordul a rögösödés, sőt... Gondolom erősen ajánlott lenne alkalmaznom a technikát?
A linkelt videóben mennyire csinálja jól emberünk?Milyen arányban érdemes? Nem feltétlen akarok savazni, ha van más hatékony módszer, de ha jut idő a szétszedésre tisztításra, akkor nem akarom elnagyolni!
-
8nemesis8
veterán
válasz
gpbenedek
üzenetére
Köszi neked is, ezek szerint rosszul használtam a keresőt

Olvasom itt ezt a WDT-zést.
Most van egy a kis Graef és IMS szűrőn(IMSből az általatok is ajánlott van: I.M.S 2 12/18grH24.5 GA), amibe igyekszem 17g kávét rakni, de ha nem ütögetem (mert ugye nem szabad), akkor mire eléri a 17g-ot már igen magas lesz és rendesen szórok is mellé. Nálatok is így néz ki?
Ilyenkor kerül fel a WDT magasító vagy minek nevezik és átkeveritek gyorsan? -
8nemesis8
veterán
válasz
gpbenedek
üzenetére
Méretekben tudsz segíteni vagy ezek nem szabvány méretek és külön kávés boltban kéne vásárolni, mondjuk expolygon vagy avx?
Kartömítést múltkor rendeltem expolygontól, tehát az van a többit kellene beszereznem és ugye Szegeden élek
Tudnál mutatni esetleg olyan kazánt, ami kráteres és már inkább hagyjam rá?
Egyébként 3000ért vettem én is most egy kazán felsőt, tehát van pótkazán, ezen nem múlik
Ettől függetlenül a réz alkatrészeket is nem ártana eltisztítani, gondolom a citromsavas víz meg kevés lenne, hogy minden szutykot leszedjen!? -
SoundON
tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Nagyon jól néz ki. Látom a fűtőszálakkal nem spóroltál
Így hány wattos lett? De mi az a két + furat (persze nem a gőzcsap középső és 2 csavarhelyére gondolok) a tetején? Gondolom az egyik a PID szenzornak, de a másik...? És azt sem látom hogy hol megy be a rézcső a bojlerbe.Gratula, elég meggyőzően fest!
Majd ha teljesen kész leszel légyszi fotózd körbe. És majd várom a tapasztalatokat is, persze továbbra is víz ízügyi hivatalkén

-
SoundON
tag
-
SoundON
tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Köszi az infókat! Nagyon szép darab. Majd a véleményedre is kíváncsi vagyok ha már használtad, mert nagyon rá vagyok pörögve a témára. Hőtartás ügyi az indíték, vagy neked is az plékanalas fémízű alubojlerből lett eleged? Én a NOORDA és BWT óta nem tudom kiírtani a gépemből a fémes ízt. A Gaggia tejsavas tisztítója után 1-2napig még tökéletes a kieresztett sima víz, de utána megint visszamászik a karcos fémíz. Már arra is gondoltam hogy a gőzöléskor a 120-160C fok miatt kezd visszajönni, nem tudom, de már elegem van hogy szuper kávékat veszek de még mindíg nem 100%os az otthoni kávém és nem gondolnám hogy a szinte zsír új Mazzer SJval lenne a gond.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
És ezúton is köszönet fragolának a forgástest ötletért, ha valakinek nem tűnne fel a kép alapján, ő inspirált
Tökéletes home project, és így már Béla intő szavai sem kell csengjenek fülemben: "ha van gyereked, csak nem kockáztatsz meg egy ilyen régi alubojleres gépet ". -
8nemesis8
veterán
-
Sinisi
senior tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Találtam itthon a hideg zsíroldónak a cif-es verziójából, megcsináltam vele a visszaöblítést és valóban jött vissza barnás lé a vakszűrőbe... Pedig eddig abban a hitben éltem, hogy a papír lefölözi az olajos részt is, hiszen ezért használható csak "limitált" ideig... Na de ha már így belelendültem nyomatok egy citromsavas vízkőoldózást is...
-
mdav88
aktív tag
-
-
-
8nemesis8
veterán
válasz
gpbenedek
üzenetére
Jó-jó, de csak pesten. Nézegetem, hogy Szegeden van-e hasonló.
Ha ilyen vizet használok, attól még gondolom nem árt vízkőtleníteni csak esetleg ritkábban elég megtenni!?adp: Most egy közepes pörkölésűt (Guatemala Bourbon Antigua), ahol talán jobb lehet egy lágy víz!?
-
adp
őstag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Na igen, sokszor lehet olvasni hogy beszelunk itt ilyen olYan gepekrol/ tuningokrol aztan egy 40 ezres kiskupossal vagy egy leharcolt szar ipari daraloval akarnak jo kavet inni termeszetesen jo kis csapvizbol
Ezzel nem arra celzok hogy elindulni nem jo hanem hogy az illeto azt hiszi hogy majd a pides gc utan megvaltja a vilagot egy e61 vagy db geppel kozben a daralo meg ratyi -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Ez a __gumi__ vakszűrő szerű amiről beszélek. Lehet, hogy a szűrő aljával nem is érintkezik a szenzor. Fargola 118-ra állította a pid-et, hogy akkor 92 fok a pogácsára folyó víz. Ez ugye 26 fok diffi. Na most (mondom ezt egy mérés alapján) elindítva a csapolást, a mérőke felmegy 96-98 fokra, majd vissza 92-93 -ra, amikor már a K elem vízben van a gumi fölött.
Lehet, hogy az egész módszer rossz, téves infót ad. Lehet a műszer sem pontos, bár szobahőmérsékletet jól mutatja, lázmérőként is okés.
Szerintem azt a 118 fokos vizet (bojler, fűtőelem felett) csak ki kellene ereszteni főleg mikor már a fej is üzemmeleg. Nem tudom, csak elmélkedem. -
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Osztom a tapasztalataidat, egy világosabb blendnél még adok neki 10s előáztatást, de utána padlógáz. Egy olaszos blendnél pedig a legjobb a hagyományos csapolás, előáztatás nélkül.
CasMo-nál nekem nagyon bevált 20s+40s, 93 °C, 5-6 bar csapolás, 1:2 körül arány. A múltkori Brenda Pinzon és a Warqee is eléggé adja így, bár utóbbi nem lesz kedvenc.
Fragola: diskuráltam Benedekkel, nyaralás után én is teszek egy próbát a PWM-mel.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Erről nagyon lemaradtatok, vagy nagyon elfuserált ötlet?
Hogyan készíted az eszpresszót?
https://goo.gl/forms/cylSAIEnM8JeoRKv1 -
vTamas35
csendes tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Talán a különböző igényeknek megfelelő gépkategóriákkal lehetne még kiegészíteni. Gyakori, hogy az új érdeklődőknél megjelenik igényként, hogy többnyire tejes italokat fogyasztanak, legyen arra is alkalmas a kávéfőző. Itt az ajánlott GC még elboldogul, de ha a családban egyszerre többen is kávéznak, esetleg gyakori a vendégsereg, akkor érdemes lehet megemlíteni a többi kategóriát is.
Tejes italoknál a tökéletes espresso elkészítése mellett, fontos a tökéletes tejhab elkészítése is, lehetőleg a csapolással egy időben, vagy azt követően a lehető leggyorsabban. (A megfelelő minőségű tejhab krémes állagú, mikro buborékokkal „dúsított”, kinézetre talán a festék állagára hasonlít, megtapad a kiöntő falán, nincsenek benne szabad szemmel látható, nagyobb buborékok, latte art öntésére alkalmas.)

Egy kazános gépek (single boiler dual use):
Leggyakrabban ajánlott gépek a kategóriában: Gaggia Classic (2015 előtti), Rancilio Silvia

Ez a kategória a legjobban elterjedt belépő szinten, ami a többséget teljes mértékben kiszolgálja némi tuning kíséretében (rézcsövezés, PID, előáztatás stb.). Jellemzően egy kis kapacitású (2-3 dl) kazán található benne, ami egy külön kapcsoló segítségével tudunk „gőz” funkcióra állítani, majd a megfelelő hőmérséklet elérése után gőzölésre használni.Előnyei: árban a leginkább elérhető, espresso készítésére kicsi tuninggal tökéletesen alkalmas, az ajánlott gépek szabvány 58mm fejjel rendelkeznek, kiegészítők széles választékával használhatóak.
Hátrányai: egynél több tejes ital készítésénél már sokat kell várni, játszani a gőzöléshez megfelelő hőmérséklet eléréséhez, majd a következő csapoláshoz visszahűtéshez, újrafűtéshez… A hőstabilitása rézcső-tuning nélkül, az alacsony űrtartalmú kazán miatt nem túl jó, gőz kapacitása alacsony (ami kezdőknek, egy tejes ital készítésénél még előny is lehet, mivel több idő áll rendelkezésre a tej textúrájának kialakításához, nehezebb elrontani).
Hőcserélő gépek (heat exchanger, HX):
Itt már szélesebb az ajánlott gépek listája, inkább gyártókat írnék a teljesség igénye nélkül: Rocket, ECM, La Scala, Nuova Simonelli… (Árban az ugrás használtan is alsó hangon +100.000 Ft az előző gépekhez képest.)Itt is egy kazánról beszélünk, de teljesen más működési elvről. A kazán átlagosan 1,5-3 liter kapacitású, mindig gőzölésre kész hőmérsékleten, nyomáson tarja benne található vizet. A csapoláshoz szükséges hőmérsékletet úgy éri el, hogy a víztartályból érkező hideg vizet egy rézcsövön keresztül vezeti át a forró víztartályon megadott idő alatt. Általában Faema E61 fejjel szereltek (4kg-os réz fej, amelyben forró vizet keringet a rendszer, így tartja ideális hőmérsékleten csapolás közben).

Előnyei: egyszerre lehet csapolni és gőzölni, egymás után többször is, nincs minőségi romlás a cremánál, vagy a tejhabnál a várakozás miatt, remek hőstabilitás, minőségi anyaghasználat, minimális odafigyeléssel, karbantartással évtizedekig elketyegnek.
Hátrányai: az ideális csapolási hőmérséklet beállítása „manuális”, PID beépítésének a rendszer működése miatt igazából nincs értelme. A megoldás a pontos hőmérséklet beállításához egy fejhőmérő beépítése szokott lenni, ahol a kívánt hőmérsékletet a hűtőcsapolás hosszával állítjuk be (pacsálós és plusz pár másodperc). Kiválasztásánál oda kell figyelni, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a konyhapulton (nem kicsik)...
Két kazános gépek (Double boiler):
Ugyanazon gyártók magasabb árkategóriás gépei, plusz ahol a pénz már tényleg nem akadály: La Marzocco (Linea Mini, GS3), Slayer és társai…Két külön kazánnal szereltek, egy nagy kapacitású a gőz, egy kisebb pedig a kávé számára. Általában a kisebb kazán alapból PID vezérelt, magasabb árfekvésben már az előáztatást, illetve a csapolás közbeni nyomásprofilt is lehet állítani.

Előnyei: egyszerre lehet csapolni és gőzölni egymás után többször is, nem kell tuningolni, hűtőcsapolni, esőtáncot járni, minden paraméter finomhangolható. A szabályozható paraméterek használata miatt remekül reprodukálható a kívánt eredmény nagyobb erőfeszítés nélkül.
Hátrányai: Drága…
Ui.: A megfelelő espresso gép kiválasztása során, a költségvetés tervezésénél úgy érdemes kalkulálni, hogy a darálóra fordított összeg közelítse meg, vagy mutasson túl a kávégép áránál. Nagyobb esély van a jó kávéra egy minőségi daráló / átlagos kávéfőző kombóval, mint egy gyenge daráló / minőségi kávéfőző párossal.
-
csendes tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Az a vicces, hogy a melóhelyen 5-ből 4-szer én kapcsolom be aznap először a Saecót és 2-3 perc felfűtés (közben 20-30 mp "fűtőcsapolás") után már csapolok is.
Tapasztalom, hogy friss, jó minőségű kávébab és jó őrlő mellett egy szerényebb képességű presszókávéfőzővel is elfogadható minőségű eszpresszót lehet készíteni.
Tényleg a bab és a daráló a legfontosabb, na.

-
csendes tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Ezt meg tudom erősíteni, hogy egész finom eszpresszó(-szerű) kávét tud készíteni a Saeco Poemia jó őrlővel.
Mostanában rászoktam, hogy reggel egy kis vitaminosdobozba őrlök az Atommal kb 16-20 gramm
Lavazza caffé espresso-t és a melóhelyi Saeco Poemián lefőzöm napközben. Jól lenyomkodom a műanyag tamperrel és kb. 1:2 aránnyal csapolok.Így több legyet ütök egy csapásra, mert egyrészt a reggeli presszóm a friss őrleményből készül, másrészt a pangót sem megy a kukába (természetesen a 16-20 g-nak csak egy kis része a pangó), harmadrészt fincsi kávét iszom a melóhelyen is.
-
Csápájev
őstag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Rézről is kérdeztem pár mondatot, mert elvileg a túlzott réz bevitel pl Wilson-kórt okozhat.
Szakértő ismerősöm azt mondta a rézhez eléggé hozzászokott az emberi szervezet az évezredek folyamán,mióta rézből készült eszközöket használunk,ezért is van,hogy 2 mg/liter csapvízben a réz határérték, a réztől különösebben nem kell félni.
Az én gépemben is volt rézcső, réz vízterítő , így kaptuk a 0,273 mg/liter eredményt a rézre.Ja és köszi mindenkinek a gratulációt

-
Csápájev
őstag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Oké,akkor maradjunk annyiban,hogy aki szeretne beszállni az Újabb víz tesztbe, ami most már kávé teszt lenne, azok jelezzék nekem privátban!
És közösen meg kéne állapodnunk az új mérések körülményeiben is.
Mennyit álljon a bojlerben és jók-e ezek a gépek,amik a tesztben szerepelnek.
Én a csapvizet nem méretném be megint és talán elég 24 óra bojlerben állás. -
sortiefish
tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Hogy ne hinném el csak nem jól fogalmaztam.
Azért foglalkoztat, mert amit leszedtem is nagyon ridegnek tűnt meg a mostani is elég rideg amire lecseréltem az előzőt a kar is nehézkesen megy fel és le Gondolom az sem mindegy, hogy 9mm vagy 8,5mm pláne, ha a gyári meg egy 3. méret.
Kösz a tippet újra megnéztem és a most találtam a Danetti-nél is gyárit."Most találtam egyet gyorsan lehet, hogy ez az eredeti még nem találtam infót erről. Árban viszont ez kerül a legtöbbe. Bár ez nem tudom ad-e bármennyi többletet hozzá."
Arra gondoltam, hogy azon kívül, hogy hivatalos alkatrész forgalmazó nem találtam infót arról, hogy eredeti vagy nem. Önmagában meg, hogy többe kerül nem győz meg, hogy jobb is, ha eredeti akkor nyilván jobb. -
soldier2
őstag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Amikor lehűl a bojler, csökken benne a nyomás. Vagy felemeli a kart és levegőt szív, vagy a rossz tömítéseken szívja meg magát. Ez nyomáskapcsolós gépen hamisan magas nyomást jelez, és lekapcsol a nyomáskapcsoló, még nem elég meleg bojlerrel. A nyomáskapcsoló nélküli ős Pavonikon ez nem gond

-
válasz
gpbenedek
üzenetére
"Shot előtt nyilván adni kell neki egy kis löketet, hogy meglegyen a kellő nyomás&hő."
ha jól értem, akkor van egy külső pid boxod, meg valahol méred a vízhőt a gépben, meg méred a fejhőt is? szép! el ne engedd a témát addig, amíg ki nem méred mindenhogyan.
ha shot előtt adni kell még neki, akkor miért nem állítod magasabbra a hőfokot a pid-en?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
- Nem kilincselhet tovább a Tesla Kínában
- Xbox Series X|S
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Robotporszívók
- Launch trailert kapott a Honkai: Star Rail
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ / 8/256GB / Kártyafüggetlen
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Green-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4169, 100% Akksi
- HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 512GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3195, 95% Akkumulátor
- Eredeti Lenovo 90W szögleges laptop táp + kerek átalakító egyben eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
).

az ott mi a csoda? Ragtapasz?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)