Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-31 21:29:46

LOGOUT.hu

Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#162851) xerobyte válasza mettek (#162849) üzenetére


xerobyte
aktív tag

Szóval akkor a perfectacoustic.hu elvileg normális paneleket csinál? :)

(#162852) -KP- válasza xerobyte (#162851) üzenetére


-KP-
addikt

Ez nem ilyen egyszerű. Mindegyik abból él, hogy a nagy gyártók cuccait koppincsolja igazi kínai módra. Az egyik elkezdte másolni a nagy gyártók termékeit, a másik meg elkezdte másolni a másolót. Vicc. Viszont az igazsághoz hozzá tartozik, egy szivacs/kőzetgyapot alapú elnyelőn sok mindent elrontani nem lehet. Az igazi trükk, a diffúzoroknál és a basszuscsapdáknál van. Itt már jóval nagyobb a szórás. A másik gond, hogy annyira nem is feltétlenül olcsók. Sokszor ugyanannyiért, vagy majdnem annyiért nagy gyártók termékeit is meg lehet venni, amiről laboratóriumi mérések is vannak és az anyagminőség is finoman szólva más.

KR legalább nem adja elő magát szakembernek, kutyakozmetikus Robi meg hirtelen az lett. Sajnos süt az írásaiból, hogy nem ért hozzá. Van egy angol nyelvű csoport rengeteg taggal, és szakemberrel, még a nagy gyártók is képviseltetik magukat. Már ebben a csoportban is Robi írásain szörnyűlködtek, ugyanis csinált egy angol nyelvű oldalt is. A szöveg meg egy az egyben GiK koppintás. Ahogy "termékei" egy része is.

Mondom, sima gyapot alapú elnyelőt nyugodtan vehetsz tőlük, meg mást is, csak azért meg kell gondolni előtte és körül kell nézni máshol mennyi.

[ Szerkesztve ]

(#162853) Dorian válasza mettek (#162849) üzenetére


Dorian
félisten

Fábòl szèp, abbòl anyaga miatt hatèkonyabb is, meg persze árban sokszorosa. De pl. TV-re azt sùlya miatt nem tudod tenni.
Ill. szèlessávù elnyelővel nagyot hibázni nem lehet, a diffùzorok èrtelmes felhasználása viszont sokkal behatároltabb.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#162854) Quetz válasza Tamoo (#162850) üzenetére


Quetz
őstag

Arra kíváncsi lennék, hogy azok a diffúzorok csak másolatok, vagy számolta is QRDude-al. Illetve megadja-e a minimális ülési távolságot hozzá.

(#162847) xerobyte:
Ha számolsz egyet QRDude-al, akkor meglátod, hogy 500Hz alá már csak nagyon mély diffúzorral tudsz menni.

[ Szerkesztve ]

(#162855) Dorian válasza Quetz (#162854) üzenetére


Dorian
félisten

Pont erre a kèt dologra gondoltam.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#162856) Quetz


Quetz
őstag

Itt található egy halom kalkulátor, ha valaki akar otthon paneleket csinálni: http://www.mh-audio.nl/Acoustics.html

(#162857) xerobyte válasza -KP- (#162852) üzenetére


xerobyte
aktív tag

Köszi mindenkinek, tök jó dolgokat írtatok!
Közben visszaírt a gik is (beküldtem a lemodellezett szobát, méréseket, képeket + limitációkat) és ajánlás nagyjából az, amire én is jutottam az irodalmazás alatt:
- basszuscsapda a sarokba
- 2 mobil panel oldalra (a szoba miatt máshogy nem megy az early reflection kezelés, szerencsére van hova eldugni ezeket nap közben)
- 2db 244-es panel a hátsó falra, ez a legneccesebb, mert 11 cm vastag (nyilván tudtam h nem úszom meg 5 cm-el) és ezt már nehez adom el itthon, max ha valami printelve van rá
Szóval nagy diffúzor hangolásra nincs szükség (ez persze nem igaz, mondjuk úgy, hogy ebbe a szobába ennyit éri meg beletenni :) )

(#162858) Attila7403


Attila7403
friss újonc

Sziasztok,
Egy moziszoba építésére szántam el magam. Testvérrel, baráttal, DIY alapon.
A helyiség 2,95*5,5 méter. A keskeny fal miatt hangáteresztő vászonban és mögé tett frontokban és centerben gondolkodom.
5.1.4 vagy 5.2.4 rendszert építenék. Ezekből a .4 már megvan, 4 db Polk Audio SC80, melyek a plafon gipszkartonba lesznek bevágva (atmos). Erősítő terén Denon Avr 3600 vagy 4500 jár a fejemben (900-1,000 EUR körül futnak Németországban)
Amiben a segítségetek kérném:
1) milyen hangáteresztő vásznat szerezzek be és honnan (kb. 240-es szélességre gondoltam, azaz 100 coll körüli átmérőre - ezt lehetőleg itthon venném, Németországból macerás lenne fuvarozni)
2) Ekkora (kb. 16,5 m2) szobába, vászon mögé jó lennek a Polk Audio Signature S20e frontnak és s30e centernek? Egy vagy két Polk Audio HTS 10 sub-nak és két s20e hátra.
3) Hasonló árban - az 5.1 vagy 5.2 rendszer megálljon 1,500 EUR-ból - van egyéb ötletetek? (figyelembe véve, hogy a 4 atmos sugárzó pPolk Audio és hogy a vászon mögé menne a kért front és a center)
Köszönöm előre a tippeket!

(#162859) python1 válasza Attila7403 (#162858) üzenetére


python1
veterán

Én is pont ebben a cipőben járok, DIY vásznat tudok ajánlani Spandex a neve és kb15e forintból ki is jön. ;) [link] , [link] . Teszt: [link]

[ Szerkesztve ]

(#162860) robi0604


robi0604
őstag

Szaisztok!

Már nagyon régen írtam, inkább csak olvasgatom néha a topicot, ami ahogy nézegetem, sajnos nem is baj. :U
Örülök, hogy azért 1-2 régebbi “kolléga” még aktív és ők sem álltak meg a fejlődésben/fejlesztésben! :)
Ötletre lenne szükségem:

A legutóbbi kábelezésemnél észre vettem, hogy az erősítő portjai kicsit “húznak”, mint mikor nincs földelés. A csavarokhoz gyorsan odaérintettem a fázisceruzát, ami világított. Szerencse, a házra nem húz át. Gondoltam valamelyik földeléssel nem rendelkező eszköz okozhatja, vagy rosszabb esetben az erősítőben adta meg valami magát. Mindent lehúztam róla, csak a hangsugárzók vezetékei maradtak és a sub. A probléma nem szűnt meg. Gondoltam kikapcsolom a subot is a főkapcsolójával és erre a probléma megszűnt. Kipróbáltam több kábellel, hogy esetleg az lehet a probléma, de nem.
Ennél a fázisnál kipróbáltam, hogy visszadugdosok mindent, mivel a TV pl csak 2eres vezetékkel rendelkezik. Ennél a verziónál a ceruza csak nagyon halványan világított. Ahogy visszadugtam a subot, újra a teljes fény volt látható. A sub földelt csatival van ellátva Ha kikapcsolo az erősítő a főkapcsolóval, akkor is megszűnik világítani. Lehet eddig is így üzemelt, csak nem vettem észre.

Szerintetek?

Minek veszel Ferrarit, ha 50-nel közlekedsz...

(#162861) xerobyte válasza Attila7403 (#162858) üzenetére


xerobyte
aktív tag

Hosszában akarod berendezni, ugye?
Csak a Denonokba wauznék bele, mert én is ezeken pörgök mostanában.
Nem kell értük Németországig elmenni, van Bécsben is:
https://heimkinowelt.at/sortiment/horen-klang/av-receiver.html?manufacturer=299
A 3600 és főleg a 4500 is nagyon jó árban van ennyiért, de az újonnan bejelentett idei szériában érkezik az x3700-as, aminek a nyitóára 1100 EUR lesz, lehet megéri utánanézni még akkor is, ha jelenleg a HDMI 2.1 nem érdekel.

(#162862) Quetz válasza Attila7403 (#162858) üzenetére


Quetz
őstag

Mivel fix hangáteresztő vásznat akarsz beépíteni, ezért hiba lenne ha nem 3 azonos hangfalból építenéd a front szekciót. Én 3 álló hangfalat raknék be, lehetőleg 92dB vagy magasabb érzékenységgel. Az AVR-ed így is küszködni fog 9 hangfal meghajtásával.

A hangáteresztő vászon miatt előtétfalat is kellene készítened, de minimum akusztikai szivaccsal kezelned a vászon mögötti falfelületet.

(#162863) Attila7403 válasza python1 (#162859) üzenetére


Attila7403
friss újonc

köszönöm, nézem! Elsőre zseniális ötletnek tűnik!

(#162864) python1 válasza Attila7403 (#162863) üzenetére


python1
veterán

Szívesen! Itthon Lycra-ként árulják, vagy fürdőruha anyagnak ,.
A 170 gr- osat nézegesd szerintem, azok vékonyak és jól áteresztik a hangot, érdemes a fehér alá feketét is venni, vagyis kell is, hogy ne lehessen átlátni rajta.
Láttam már egész mennyezet ill oldalfaakat ezzel az anyaggal borítva, hangsugárzók elé is ideális, mondjuk a surroundok elé.

[ Szerkesztve ]

(#162865) Attila7403 válasza Quetz (#162862) üzenetére


Attila7403
friss újonc

Szia!
Miért kellene 3 db egyforma hangfal a front szekcióba? Miért nem jó ugyanazon sorozatból? (Polk Audio Signature S20E két oldalt, S30E center középen)
16 m2-re túlzásnak tűnik az állóhangfal (pláne 3), ráadásul az erősítővel úgyis vágom: 80 hz-en, az alatt minden a sub(ok)ra megy. Szakértők is ezt ajánlották (Octogon Audió, Denon Márkabolt Allee). Ha 3 egyformát veszek, akkor az 3 sima polc vagy 3 center legyen? Ha 3 center, akkor "H" alakban rakjam őket?
Az AVR-nek elvileg 9 külön csatornája van, pont ebből a célból, hogy 5.1.4-et építsen belőle az ember, miért viselné meg? 2,30-as belmagasság 16 m2 területen egy sokkal kisebb erősítőnek se kellene problémát okozzon, nem?

(#162866) -KP- válasza Attila7403 (#162865) üzenetére


-KP-
addikt

Tévedés azt hinni, hogy a centersugárzók azért léteznek, mert az a jó megoldás hangilag. Nagy francokat. Csak a praktikum szülte az egészet, meg a feleségtűrési faktor. Egész egyszerűen ez a forma fér be a tv alá, vagy fölé. De hangilag messze nem a nagy álló front, kicsi center, még kisebb surround a jó megoldás... Csak az emberek nagy része tv mellett lakószobában kompromisszummal mozizik. Egyszerűen ez fér el, ez feleség kompatibilis. A gyártók meg felismerték, hogy ezeket lehet nagy számban eladni. De dedikált moziszobában,pláne hangáteresztő vászon mögött, nincs szükség ezekre a kényszer megoldásokra. Szóval a lehető legnagyobb böszmeség, ha AT vászon mögé nem 3 darab egyforma hangsugárzót teszel.

Az a baj a net tele van fals információkkal. Pl. túl nagy subwoofer, 16nm-re túl nagy hangfal és társai. Nézd meg pl. ezt a szobát:

[link]

Azt hiszem, 16-20nm körüli.

Német heimkinoverein fórumon dícsérték nagyon az xyscreen vásznakat. Már van belőle itthon több darab igen komoly mozikban. Hangilag és képileg is csináltak méréseket róla, elég jó véleménnyel vannak róla. 200k vagy picit több, egy szőtt hangáteresztő vászon. De megnézheted pl. a német alphaluxxot is. Vagy a Lumene-t is. Mindegyik tudja küldeni futárral, nem kell Németországig utazni egyikért sem.

[ Szerkesztve ]

(#162867) Quetz válasza Attila7403 (#162865) üzenetére


Quetz
őstag

Amikor egy hang effektus áthúz a képernyőn, akkor három egyforma, ugyanazon magasságban elhelyezett hangfal fogja adni a legjobb minőséget. A fekvő center csak egy kényszer megoldás, amit csak az használ, aki nem tud dedikált szobát építeni, vagy fix keretes hangáteresztő vásznat telepíteni.

Bemásoltam pár példát, hogy milyen megoldást tudsz megcsinálni. A legjobb az alsó, ahol a hangfalak bele vannak építve az előtét falba:

Az AVR-nek 9 végfoka van, viszont csak egy tápegysége. Ahogy egyre több hangfalat akarsz kiszolgálni vele, úgy fok csökkenni a teljesítmény, amit egy csatornán le tud adni.

Nálam ugyanolyan hangfalak vannak, mint a legalsó képen: DIYSG HTM-12. Ezek 1"-es "compression drivert" használnak magas sugárzónak és 12"-es mélyközép hangszóróval rendelkeznek. A surroundok DIYSG Volt-10 hangfalak, 10"-es koaxiális wooferrel valamint 1"-es CD-vel. A szoba alapterülete kb. 16nm és az előbbi hangfalak nem bizonyultak soknak.

(#162868) Attila7403 válasza Quetz (#162867) üzenetére


Attila7403
friss újonc

sajnos nálam szűkebbek a keretek, illetve a hangfalépítéshez nem érzek elég bátorságot, de akkor azt javaslod, hogy inkább ilyen szettek felé menjek?
https://hangkepstudio.hu/spd/TagaOW6051fekcs/Taga-Harmony-OW-60-LCR-5-1-hangfalszett-fekete

(#162869) VoidXs válasza robi0604 (#162860) üzenetére


VoidXs
nagyúr

"mint mikor nincs földelés" - Nézz rá multiméterrel, hogy szakadásmentes-e a földeletlen ponttól a táp fogáig. Ha az, akkor egy földre záró fázist keress, ami lehet akár egy szétrohadt nyák miatt is, de ha szerencséd van, akkor csak egy rosszul szerelt pin header.

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#162870) Tamoo válasza Attila7403 (#162868) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Az az LCR nem tudom milyen lehet, de a szub nem sokat érhet.
Hasonló áron fórumtársnál Jamo D500 LCR-t hallottam, neki nagyon jó mozit sikerült vele összehozni, de egy Ultimax mélynyomóval van megtámogatva alulról.

(#162871) Attila7403 válasza Tamoo (#162870) üzenetére


Attila7403
friss újonc

Köszönöm! a D500 LCR-t én is nézem, illetve ezt találtam még, ezt esetleg ismered (ismeritek)? https://www.teufel.de/heimkino/system-6-5-1-set-p18185.html
Meg abban is gondolkozom, hogy nem bonyolítom túl, és előre beteszek 3 db Polk S55e-t :)
https://octogonaudio.hu/termekek/polk-audio-signature-s55e-allo-hangfal-feher-szinben
van valami, ami ez ellen szól? Persze úgy méretezem majd az állványt (fejszámolás alapján kb. 35 centi magas kell), hogy az alsó mélyközép maszkolás esetén is még a látható vászon aljára essen, így a tweeter kb. a vászon középvonalán lesz, maximum pár centivel fölötte (a vászon középvonala pedig a hátsó sor szemmagassága körül, az első sor szemmagassága fölött 20 centivel lenne)

(#162872) robi0604 válasza VoidXs (#162869) üzenetére


robi0604
őstag

Nem tudom (szeretném) sajnos megbontani a subot, mert egy pár hónapos, még erősen garis darab. :U

Minek veszel Ferrarit, ha 50-nel közlekedsz...

(#162873) Tamoo válasza Attila7403 (#162871) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Én megvenném az "olcsó" jamo-t és szubra hagynék több pénzt. Összehasonlíthatatlanul nagyobb élményt adna. Egy ilyen Taga mellett meghallva pl. az ultimaxot 1000W-al megtolva kicsordulna a könnyed. :DDD
Vászon mögé még a dobozt se kell csillivillire megcsinálni, meg mehet akár nagy reflex is ha bontani akarsz vele.

[ Szerkesztve ]

(#162874) Quetz válasza Attila7403 (#162868) üzenetére


Quetz
őstag

Annak az LCR-nek sajnos igen alacsony az érzékenysége. Ezért is ajánlottam álló hangfalakat, mert azoknak általában 3-6dB-vel magasabb az érzékenységük. A "sensitivity" az a paraméter, amivel megbecsülheted, mekkora erősítő teljesítményre lesz szükséged. Mivel az AVR-ek a szokásos HiFi hangfalakkal alkalmatlanok a THX szabvány teljesítésére, igy visszafogottan csak 75+20dB vel számoltam:

A 85+20dB hangnyomás eléréséhez szorozd meg 10-el a szükséges teljesítményt.

Sajnos kompromisszumokra fogsz kényszerülni, ezek a lehetőségeid vannak:
- Alacsonyabb hangerőn mozizol
- Mozikból kiárusított hangfalakból épitkezel, az avx.hu-n külön topic van ezekről.
- Aktív PA hangfalakt használsz, legalább a front szekciónak, mint pl. Behringer B215D. 140 oldalas topikja van a behringernek az AVSforumon.

A végfokozást a költségek miatt kihagytam a fentiekből.

(#162875) Attila7403 válasza Tamoo (#162873) üzenetére


Attila7403
friss újonc

:)) 16 m2, és 2,30-as belmagasság, szigetelt, belülről gipszkartonnal borított faház. egy sima 200 w-os sub (pl. Polk Audio hts10) is kiviszi az oldalát :) helyet azért hagyok egy másodiknak, de hallottam a Polk s55e-t az Octogon Audio kb. 18-20 m2-es próbaszobájában, mozin, egy darab hts 10-zel, brutálisat szólt. Annál nem kell több dörgés nekem (oké, egy marantz sr7013-mal volt meghajtva, de a Denon 4500 sem (sokkal) gyengébb

(#162876) Tamoo válasza Attila7403 (#162875) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Hangszórótól-doboztól is függ mennyire hajtható. Nyilván az a Polk valószínűleg érzékenyebb. Oké, hogy én most dobálóztam az 1000W-al, de hidd el nem sok. Én a Quetz által emlegetett referencia hangerő alatt mozizom, nincs igényem hangosabbra (de lehet csak a rendszerem hangja válik bántóvá de ezt nem akarom elismerni :D) . Viszont a minőségi hangra van. Sok helyen baromi nagy kiemelések vannak és attól tűnik sokkal hangosabbnak a szub, de ott egy csomó mindent elvesztesz mert sarkítva kb. csak a kiemelt részt hallgatod.

Tegnap állítgattam a sztereó rendszerem ahol iszonyat nagy mélykiemelés van. Már halkan hallgatva is bőven volt mély. Na mondom, erre szokták mondani, hogy halkan is dinamikus. De nem. :D Ez nem az.

[ Szerkesztve ]

(#162877) Attila7403 válasza Quetz (#162874) üzenetére


Attila7403
friss újonc

akkor inkább ebből vegyek 3 darabot, mert ennek 96 dB az érzékenysége?
https://www.crutchfield.com/S-mZ6lrT6sklT/p_714R620F/Klipsch-Reference-R-620F.html
ilyen egyszerű? eredetileg Klipsch-et akartam mozira, pont az érzékenysége és dinamikája miatt, de annyian vannak szélsőségesen ellene, hogy elvették a kedvem. Térjek vissza az alapötlethez?

(#162878) VoidXs válasza robi0604 (#162872) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Az első feléhez nem is kell. Ha szakad a földelés, az már garis cserére jogosít.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#162879) BBéci válasza Attila7403 (#162877) üzenetére


BBéci
titán

Nem mértem, ezért csak másokra hivatkozom, állítólag a 96 dB a magassugárzóra vonatkozik, nem az egész hangdobozra.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162880) Tamoo válasza Attila7403 (#162877) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Az érzékenység is csak egy szám a sok közül, csak erre nem lehet támaszkodni.

(#162881) BBéci válasza Tamoo (#162880) üzenetére


BBéci
titán

Akinek az elérhető hangnyomás a legfontosabb, az bizony leginkább az érzékenységet nézi.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162882) python1 válasza BBéci (#162879) üzenetére


python1
veterán

Akkor elég inkorrekt módon adja meg a dB értékeket, mivel az összes hangszórónak egy dobozon belül azonos dB értékeket kell tudnia, ha mégse, akkor azt a hangváltóval kell korrigálniuk.
Pont így jártam az OB falaimmal kb 3-4dB-el tudnak többet mint a szubjaim, mintha ott sem lennének a szubok, természetesen hangerővel korrigálni lehet. De lehetne említeni surround vagy,center, front egymáshoz képest dB értékeit, azért jó azonos dobozokból kialakítani az egész mozit, de legalábbis a frontoldalt. Különben kalibráló legyen a talpán amelyik helyes korrekciót képes összehozni.

[ Szerkesztve ]

(#162883) Tamoo válasza BBéci (#162881) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Akinek az a legfontosabb az max SPL értéket nézzen inkább (ha megadnak ilyet). Bár a legjobb ha meghallgatja mert lehet maxon kiszaladna a szobából. :D

[ Szerkesztve ]

(#162884) VoidXs válasza python1 (#162882) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Többnyire azonos karakterű hangszórókat még egy Audyssey is értelmesen össze tud mérni, legyen akár 10 dB különbség is köztük. Egyébként utánamértem a Klipsch-ek érzékenységének, és maximum 1 dB-vel lett kevesebb, ez a felfelé kerekítés bőven elfogadható, vannak a spec sheetekben durvább hazugságok, pl. a frekvenciatartományra vonatkozóan. Rendszeresek 25-40 Hz-es alsó határértékek, miközben 60 Hz alatt minőségi hangra képes otthoni darabot életemben nem láttam, de még PA-ban is ritkaság az ilyen, csak ott nem szokás csalni.

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#162885) python1 válasza VoidXs (#162884) üzenetére


python1
veterán

Azért írtam, hogy a legjobb ha azonos az összes hangsugárzó, de azért az AVR erősítője sokat tud szenvedni ha mondjuk a legalacsonyabb dB értékű hangsugárzóhoz kell állítani az egész szettet.

(#162886) VoidXs válasza python1 (#162885) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Egy AVR mindenképp szenvedni fog, hacsak nem 4 négyzetméteren mozizol. Egy dedikált végfok mindenképp kell legalább a left/right-ra, még ha egy nagyon olcsó darab is. A nyert dinamika kárpótolja a minőségromlást.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#162887) python1 válasza VoidXs (#162886) üzenetére


python1
veterán

Ez így van. Visszatérve a Hz-re, nekem vágnom kell 25-30Hz-nél a jelenlegi szubjaimat, mivel csak mélynyomót szereltem bele, igaz jó minőségű és 30cm-es, de kb 30Hz amit torzítás mentesen tud. 40cm-es kiváló minőségű hangszórók tudnak 20Hz-t kis torzítással, tehát a 13-16cm-es hangszórókkal szerelt dobozok, jó ha 60-70Hz-n tudnak megfelelő dinamikát előállítani. Az OB im tudnak kb 80Hz-t, amiben 2db 30cm-es hangszóró van, de a 3db 16cm-es hangszóróval szerelt hagyományos dobozaim szintén 80Hz-n vágva ég és föld dinamikát illetően az OB-im javára.

(#162888) -KP- válasza BBéci (#162881) üzenetére


-KP-
addikt

Klipsch bizony szeret játszani a sensitivity adataival. A valós általában jóval alacsonyabb szokott lenni.

(#162889) Dorian válasza Quetz (#162874) üzenetére


Dorian
félisten

"Mivel az AVR-ek a szokásos HiFi hangfalakkal alkalmatlanok a THX szabvány teljesítésére"

Most ez megint beìrod, amikor mùltkor volt szò ròla, hogy egy nagyobb AVR, mint az Tamoo-è vagy az enyèm simán hozza a szüksèges teljesìtmènyt.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#162890) Dorian válasza BBéci (#162879) üzenetére


Dorian
félisten

A hangdobozok gyártòk által megadott èrzèkenysèg-adata a magas ès mèlyközèp sugáròk valamilyen átlaga. Holott valòjában a magasèt nem is kellene figyelembe venni, tekintve, h nem azok igènyelnek mèrvadò energiát, hanem csak a mèlyközepeket. Òriási különbsèg azèrt nincs, ami mèrèseket èn láttam, az a megadott alatt 1 v. 2 dB-lel van.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#162891) -KP- válasza Dorian (#162890) üzenetére


-KP-
addikt

Átlag 15-16 centis mélyközép 86-88dB-s főleg ha mélyeket is akarunk meg bafflestep is van. Míg egy átlag textildóm is simán lehet 91-92-93dB-s is akár még az olcsóbbak is. Compression driver + tölcsér meg a csillagos ég. Igen gyakori a 107-110dB-s érték.

(#162892) #98221312 válasza Dorian (#162889) üzenetére


#98221312
törölt tag

Persze, minden AVR sz@r, nem tudják a megfelelő dinamikát, nem megfelelőek a mozis szabványokra, a kábeleknek semmi értelmük, marketing az egész házimozizás, hazudnak a tesztek, hazudnak a gyártók.

Kb erről a szól a topik az utóbbi időben.
Félreértés ne essék, szívesen olvasok mindent ami kapcsolódik a hangtechnikához, csak néha olyan érzésem van, mintha anti házimozis csoportban lennénk! :D

Már fel sem merül bennem, hogy megosszam a pár nappal ezelött történt tápkebel hallgatózásomat! :D

(#162893) python1 válasza #98221312 (#162892) üzenetére


python1
veterán

Nem sz@rok, csak tudni kell helyén kezelni a dolgokat, van itthon nekem is a felsőkatból 2db 1 a hálóban 1pedig a vendégszobában 1 meg az étkező/konyhában, hoppá 3 van. :DDD

Kábelnek annyi, hogy tiszta réz legyen lehetőleg, és legyen meg a megfelelő keresztmetszet. Most olvastam egy olyan beszámolót, hogy az ember sima mezei tömör villanyvezetékkel kötötte be a hangsugárzóit, azt oppá, még jól is szolt vele a cucc, pedig hifi fórumba írta le.

Most írhatod az élménybeszámolót. ;]

[ Szerkesztve ]

(#162894) -KP- válasza #98221312 (#162892) üzenetére


-KP-
addikt

Nem is értem a sok hülyét, aki végfokokat használ, miért nem tér vissza septiben avr-re... :R

(#162895) devil-k válasza #98221312 (#162892) üzenetére


devil-k
nagyúr

Nem nem. Ez az önigazolások és mesék, voodook topikja lett.

- mozi bolondéria -

(#162896) VoidXs válasza #98221312 (#162892) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Nem szar az AVR koncepció, de önmagában csak belépő szintre elég. Végfok nélkül nem beszélhetünk haladó rendszerről. Az első bekezdés többi része igaz. :P

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#162897) #98221312 válasza -KP- (#162894) üzenetére


#98221312
törölt tag

Nem erről van szó..
Teljesen egyértelmű, hogy a végfok előrébb van az AVR-nél, ez még a belépő topik összefoglalójában is benne van, ha tehetném én is szívesen használnék! :K

devil-k

Sokszor hivatkozva van külföldi fórumokra, nos én is olvasok néhányat.
Vannak olyan topikok ahol arról megy az eszmecsere, hogy melyik kábelvezetőnek (ami a talajtól választja el a kábelt) milyen hatása van a hangra.., vagy a készülék alátétek stb..
Ahoz képest itt még a hangfalkábel is sokszor"vudu"..

(#162898) ctrlaltdel13 válasza #98221312 (#162897) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

"
Vannak olyan topikok ahol arról megy az eszmecsere, hogy melyik kábelvezetőnek (ami a talajtól választja el a kábelt) milyen hatása van a hangra.., vagy a készülék alátétek stb..
Ahoz képest itt még a hangfalkábel is sokszor"vudu".. "

Most komlyan. Szerinted van létjogosultsága a kábelek és a többi"vudunak mindaddig amíg az annál sokkal fontosabb tényezők nincsenek rendben?

Hang dobozok átvitele.
Elhelyezése
Szoba akusztika.
Hallgatási pozíció.

Na, ha ezek közül csak egy is nem ideális, máris vodonak gondolom.
Az hogy mindezek rendbe vannak, nagyon kevés embernél van meg.
Akiknél meg mindez okés pont le..arják a kábelezést.
Ez miért van szerinted???

(#162899) BBéci válasza ctrlaltdel13 (#162898) üzenetére


BBéci
titán

"Akiknél meg mindez okés pont le..arják a kábelezést.
Ez miért van szerinted???"
Nem mindenki tojja le a kábelezést, legyen bármilyen rendszere, szobája. Aki igen, az megérdemli, úgy kell neki.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162900) lemmy9


lemmy9
őstag

Vannak olyanok is, akik leülnek gondolkodni, mielőtt hagyják magukat rettenetesen átverni. ;]

Szerintem!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.