Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-31 21:29:46

LOGOUT.hu

Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#162051) lucky07


lucky07
aktív tag

Sziasztok
Adott egy Pioneer SC-LX58
Amihez nem kaptam a CD-t Ha esetleg vkinek meg volna és feltolná Google Drivera megköszönném.
Nem bírom beállítani a ....... :W WiFi adapterét.
Ha vkinek van ötlete tapasztalata szívesen fogadnám.

Előre is nagyon de nagyon szépen köszönöm! :R

Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=lucky07 Üzlet menete: http://logout.hu/bejegyzes/lucky07/ha_uzletelunk.html

(#162052) gab1ka válasza Grabovszki80 (#162047) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Hali, a Denon-nál a dynamic volume-t 3 fokozatban is lehet állítani (light, medium, heavy). Pc-s lejátszás esetén pedig ajánlom a VLC helyett a sima Media Player Classic-ot a megfelelő codec-ekkel (LAV), itt 0-100%ig piszkálhatod a dynamic range-t ízlésed szerint.

(#162053) #98221312 válasza gab1ka (#162052) üzenetére


#98221312
törölt tag

Igen, én is a Dynamic volume-ra gondoltam...
A Dynamic EQ más!! Elnézést!

(#162054) exception válasza z4zelda (#162008) üzenetére


exception
aktív tag

MRX 700-as

"Barátnő? Az mi? Valami ritka pokemon?"

(#162055) Asmoday


Asmoday
csendes tag

Sziasztok!
Tervezek beszerezni egy SVS-SB 2000-es mélysugárzót, viszont tapasztalat hiányában nem tudom milyen kábelt vegyek hozzá.

Egyelőre az Oehlbach NF 214 sub kábelét néztem ki, de kiváncsi lennék a Ti véleményetekre is, hogy ebben árkategóriában (vagy olcsóbban :D) mik jöhetnének még szóba.
Jelenleg a láda egy Denon x2600h erősítőhöz lenne hozzákötve.
Nagyon köszönöm a segítséget! :R

(#162056) BBéci válasza Asmoday (#162055) üzenetére


BBéci
titán

Jó az az Oehlbach, vagy választhatod az SVS madzagot is, az árát bőven megéri és a minősége illik ahhoz a szubládához.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162057) Asmoday válasza BBéci (#162056) üzenetére


Asmoday
csendes tag

Köszönöm, hogy az SVS kábelt is megemlítetted, azzal is szemeztem csak nem találtam róla teszteket. Az Oelbach azért szimpatikus, mert azt olvastam róla, hogy részletes és dinamikus mély hangokat produkál. A rendszeremet filmre és zenére fejlesztem, kb 60-40 % arányban, szóval a “nagy robbanások” mellett a pontos basszus is szempont lenne. :)

(#162058) BBéci válasza Asmoday (#162057) üzenetére


BBéci
titán

Íme egy teszt: [link].
Sztereó zenéhez nem kell szubláda!

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162059) arcitec válasza Asmoday (#162057) üzenetére


arcitec
addikt

"részletes és dinamikus mély hangokat produkál" ;]
Khümm ez inkább a mélynyomó függvénye ... De persze egy jó kábel az kell, nem kérdés ...

(#162060) Asmoday válasza arcitec (#162059) üzenetére


Asmoday
csendes tag

Igen ezzel tisztában vagyok, ezért is választottam az anyagiak és a rendelkezésre álló hely figyelembevételével az SVS SB-2000 pro-t :) Ezért is kérdeztem a véleményeteket, mert szeretnék hozzá egy olyan kábelt, ami a legjobban kiaknázza a képességeit (nyilván egy bizonyos anyagi kereten belül) :)

(#162061) BBéci válasza Asmoday (#162060) üzenetére


BBéci
titán

Az a szubláda a szóban forgó kábelekkel nem tudja megmutatni a tudása maximumát, de ad akkora élményt, amivel már elégedett lehetsz. Tehát jó az elképzelésed.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162062) Asmoday válasza BBéci (#162061) üzenetére


Asmoday
csendes tag

Köszönöm a segítséget :) Ha elégedett leszek vele, akkor majd lehet megpróbálok hozzá valami komolyabb kábelt is. Megfordult a fejemben még az audioquest boxer is, csak anyagilag sajnos az most nagyon nem fér bele :(

(#162063) BBéci válasza Asmoday (#162062) üzenetére


BBéci
titán

Használt kábelt keress, általában féláron, vagy még kevesebbért szokták kínálni azokat.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162064) Grabovszki80 válasza gab1ka (#162052) üzenetére


Grabovszki80
csendes tag

Hali,
köszönöm, próbáltam letölteni a classic media playert, abba ilyen beállítást nem találtam, így rákerestem a LAV codecre amit írtál, így le tudtam tölteni valami LAV filter programot, amiben valóban tudom 0-100%ig állítani a DRC-t. A problémám csak az, hogy nekem mezei laptopom van, az nem ad ki 5.1es hangot a hdmi-n keresztül, ezért media lejátszót használok. Esetleg tudsz olyan média lejátszót, amibe ilyen hasonló beállítás van?

A Denon amit írtál megnéztem valóban 4 beállítása van már most jobban tűnik mint az én onkyom. Az enyémnél az a baj, hogy bizonyos forrásoknál nem kell dinamika csökkentés hozzá se kell nyúlni mert minden szép és jó, de vannak olyan források, aminél egyszerűen annyira gyatra a párbeszéd keverése, hogy normál hangerőnél egyszerűen a fülemnek már nem kényelmes. A baj az, hogy az én erősítőmön a late night funkció meg annyira sok, hogy egyszerűen kiheréli a filmet teljesen. Ezért keresnék megoldást, mert az egyiknél túl sok a dinamika a másiknál egyszerűen meg túl kevés, olyan mintha egy gyatra TV adást néznék kb...

Esetleg hallottad a Denonnak a light fokozatát? Az valóban csak enyhén nyúl bele a dinamikába míg a közepes közepesen a max meg eléggé? Ha ezt szépen megoldották akkor lehet eladnám az onkyom és vennék egy denont, csak hát ez azért plusz költség csak azért, hogy hátha jobb, de lehet körbenézek hol lehet meghallgatni ilyen denon erősítőt, még mielőtt cserélném az enyémet.

ui. nem neked hanem másoknak akik írtak:
azért nem írtam le a szettem, mert nem szerettem volna azon lovagolni, van akinek 100ezres a szettje, van akinek fél millás a szettje, van akinek millás, van akinek 10 millás van a 30 millás és a csillagos ég... minden hangfalnál van jobb minden kábelnél van jobb minden szobánál lehet jobbat találni ahol jobb az akusztika. Én viszont elégedett vagyok a hangfalaimmal, a hangszínek szépek, szépen szól a mély közép magas, biztos van jobb de nekem ez megfelel, az erősítő hangját se szólhatom le, mert a robbanás megfelelő erőt ad a csilingelő hangok is ott vannak a párbeszéd hangja is rendben van...
Ami nincs rendben az a tartalomhoz kapcsolható beállítás a dinamikában. Azért gondolom nem csak én nézek nem top minőségű audio tartalmat házimozinál, így gondolom más is érezte azt, hogy a párbeszédhez képest az egyéb hangok túlzóak, vagy harsányak, tolakodóak. Ez nem erősítő hiba, nem hangfal probléma, nem akusztika, ez csupán szoftveres probléma, bekeverési probléma amikor a hangerőszinteket összerakták, hiszen abba a pillanatba ha beállítom a dinamika csökkentést már is érezhetően másképp szól ugyanaz a tartalom, azaz szoftveresen lehet állítani a tulajdonságon, csak fokozatán nem tudok én most jelenleg. A problémám az, hogy ez a dinamika csökkentés ami van az erősítőn gyárilag túl sok, nem tudom szabályozni. Vagyis lehet, hogy a fenti denon tudja az én onkyom on auto off módja az kb vagy kiheréli a filmet, vagy normál full dinamikán tolja. A late night módban se rossz a hang minőség, csak inkább elfojtottnak érzem, kevésnek, hiányosnak, amit valamilyen szinten hangerő emeléssel lehet ellensúlyozni és a hatásos mélyek megmaradnak ugyan, de a közép és magas hangoknál nagyon érződik, hogy el lett fojtva a dinamika.

Köszönöm ha valaki már belefutott ebbe és tudja a választ, hogy melyik média lejátszóban van ez a 0-100% dinamika tartomány csökkentés beállítási opció, vagy esetleg ajánljátok a Denon, light medium drc módot, mert tényleg az első esetleg csak finoman nyúl bele és nem heréli ki az audio tartalmat. Lehet túlragoztam de próbáltam leírni jobban, hogy mi a gondom.

Köszönöm!

(#162065) fehér_ember válasza Grabovszki80 (#162064) üzenetére


fehér_ember
addikt

Akkor ezek szerint lehet nincs is külön aktív szubod? Úgy már inkább érthető a probléma főleg gyengébb képességű center esetén. Akkor én inkább vennék valami nagyon olcsó szubot , az is jobb mint a semmi, főleg ha ilyen problémáid vannak.
Mert ha mindent rákeversz egy mennydörgős szettre, amin alapból amúgy se túl jó semmi; akkor érthető miért nem hallod rendesen a párbeszédeket.

[ Szerkesztve ]

(#162066) fehér_ember válasza Grabovszki80 (#162064) üzenetére


fehér_ember
addikt

Szoftveresen mindig csak herélés lesz. De ha van külön aktív szubod akkor a rendszered és így a párbeszédek hangerejét is külön tudod szabályozni a szubtartománytól. Nekem is volt 10k-s sony aktív szubom is [jobbszélső].
A második lépés meg egy jobb center legyen. Gondolom így se egységes a hangdobozkészleted; így legalább az se kell izgasson. Nekem volt kis vacak műanyagdobozos yamaha ns-c60 centerem, és pl. soha az életbe nem fogom megérteni hogy mitől volt annyira zseniális. Szerintem senki nem hinné el hogy milyen hang jött ki abból a vacakból ( [1]; [2]; [3] ). Ezekkel csak azt akartam mondani, hogy aprópénzből is lehet használhatót (igaz sokak számára nem elfogadható-t :D ) létrehozni. Szóval ne nagy SAL PA dobozokat használjunk, centernek se, találni megfelelőbbeket.

Te mondtad, hogy direkt nem árulod el a rendszered. Úgyhogy ezért most találgattam ;]

[ Szerkesztve ]

(#162067) Grabovszki80 válasza fehér_ember (#162066) üzenetére


Grabovszki80
csendes tag

Természetesen van aktív subom a centerem is teljesen rendben van, már csak azt nem értem, hogy miért gondolod azt, hogy a dinamika tartomány szélessége összefügg a szubládával. (vagy hogy csak azzal függne össze) Főleg nem a mélyeknél van problémám, hanem a magas közép hangoknál, például van egy robbanás van benne éles hang is, ez az éles csengés a túlzó, nem a mély számomra, a párbeszéd hangerejéhez viszonyítva mondom én ezt. (igaz ez egy fegyver ropogásnál is) (mély hangerejét könnyű külön szabályozható mindenkinek ízlése szerint)
Én szeretem úgy ha a párbeszéd hangereje kicsit hangsúlyosabb, sokkal mozisabb hatást ad. HECO hangfalaim vannak amúgy onkyo erősítővel, újonnan nem használt cucc, a centert se mondanám gagyinak. (de ugye mint mondtam előbb ez is viszonyítás kérdése ezért is írtam, hogy nekem a hangszíne a minősége megfelel)

Igazad van abban, hogy szoftveresen mindig csak herélés lesz. A herélés foka a nem mindegy. Jelenlegi lehetőségemnél ez túl sok, ezért keresnék olyan lehetőséget, ahol ezt tudom szabályozni, ami vélhetően számomra már elég kompromisszum lenne. Jelenleg nem használok semmilyen dinamika tartomány szűkítést, mivel úgy egyszerűen nem tetszik, viszont ha lehetne egy 10%-ot rádobnék cserébe ha ezek az éles hangok egy fokkal visszafogottabbak lennének és az egész rendszer hangerejét tudnám emelni. (ezért kérdeztem, hogy tudtok-e ajánlani egy olyan média lejátszót, ami ezt tudja, ha már a VLC tudja a classic media player tudja, akkor hátha van egy olyan média lejátszó, amiben ez megoldható..?)

A másik meg, hogy a center hangerejét külön tudom szabályozni a SUB tartománytól, de ahogy az első írásban is említettem ez se egy túl jó megoldás. Ha a centerre rádobsz +10 db -t úgy az 5.1es térhangzásod széthullik, egyszerűen nem lesz egységes a hátsó és front hangok. Nem fogod jobb elsőből hallani amit onnan kell, hanem a centerből inkább, az 5.1 átmegy ilyen 3.1 re ahol a két hátsó és a center dominál meg a mély, azért ennyire nagy kompromisszumot se kötök jelenleg sem. Továbbá nem csak a párbeszéd hangerejét emeled meg hanem minden például fegyver ropogás hangerősségét is ami a centeren szólna, ami szintén nem segít a jelenségen, hanem pont, hogy kiemeli.

Most jelenlegi állapot alapján elmegyek egy denon márkaboltba és megnézem h ez az audessey light fokozatban csak finoman nyúl-e bele a dinamikába, vagy már rögtön herél :D Bár ez csak az egyik része, a kérdés még az is, hogy a hangszínt mennyire viszi el, sose hallgattam még denont, de hát gondolom rosszak nem lehetnek.

(#162068) fehér_ember válasza Grabovszki80 (#162067) üzenetére


fehér_ember
addikt

Természetesen nem a centerre dobsz rá, hanem a 5.0-ét egyben emeled, az aktív szub hangerejét meg tekered lefele a szubon. A frontok és a hátsók alapesetben nem olyan hangsúlyosak.
Valami nálad nagyon nem kerek. Nem lehet hogy a szubodra és az elsőkre is küldöd a mélytartományt (vagy túl alacsonyan vágsz). Mindegy is; nem találgatok; akkor vegyük úgy értesz hozzá valamennyire (legalább az összefoglalót fújod). Úgyhogy passzolok. Bocsánat az eddigiekért is. Csak hát elég fura problémáid vannak (ellentmondásban állnak a filmek hangkeverésével). Másnak csórócenterrel, csórószubbal is rendben van/volt; meg tudta oldani szofveres hókuszpókusz nélkül is.

[ Szerkesztve ]

(#162069) ctrlaltdel13 válasza Grabovszki80 (#162067) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Ajánlom, méresd be a dobozaid.
Való szinű meglepődnél a kapott diagramon.
Ha a magas hang bántó, lehet hogy maga a hangszóród kiemel egy bizonyos frekin, és ez bántó.
Nálam régen volt ilyen.

[ Szerkesztve ]

(#162070) Grabovszki80 válasza fehér_ember (#162068) üzenetére


Grabovszki80
csendes tag

Nem kell bocsánatot kérned semmiért, nem bántottál meg, egyszerűen én csak egy problémával jöttem, hátha tud valaki segíteni dinamika tartomány beállításában.
Eddig egy ajánlás jöhet nálam szóba a denon erősítő ezáltal, megnézem meglátom.

A csórócenter csóró sub esetén , nekem is volt szerényebb képességűbb wharfedale hangfalszettem csóróbb yamaha erősítővel, de ott azért nem volt ilyen problémám mert a gyengébb hangminőség el is nyelte a nagyobb dinamikát :D de én nem az ótvar hangminőséget keresném, mert ég és föld közötte a hangminőség, hanem a dinamikát szeretném állítani, hangsúlyozom bizonyos források esetén, hiszen ez többnyire forrásfüggő.
Például töltsd le a lone survivor-t a magyar 5.1 forrásánál például a gyári szinkron keverése vmi förtelem szerintem, míg az angolnál tök tiszta a párbeszéd, sokkal hangsúlyosabb értem ezalatt, hogy az a pár decibellel ahogy kiemelték a hangot már nagy különbség az összhangban.

(#162071) Grabovszki80 válasza ctrlaltdel13 (#162069) üzenetére


Grabovszki80
csendes tag

A magas hang bántósságát lehet nem jól fogalmaztam meg. Nem bántó a hang minősége. A hang ereje az ami a bántó. Túl hangos a nagy dinamika miatt a párbeszéd hanegerjéhez képest. Ha lejjebb veszem a hangerőt, úgy meg nem elég hangos számomra a párbeszéd.

(#162072) ctrlaltdel13 válasza Grabovszki80 (#162071) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Ha valamilyen forrással jól szól, másikkal nem a rendszered, azt szerintem kár pofozgatni.
Vagy minden egyes filmhez külön dinamikát akarsz csinálni?
Ilyenről még nem hallottam.
Törekedni kell a lehető legjobb hanggal mindent megnézni.
Ha valami gyengébb keverés,azt meg ell kell úgy fogadni.

Amit írtam hangszóró problémára,pont azt idézi elő hogy hogy sokkal hangosabban hallasz bizonyos dolgokat.
Gondold el ha adott frekin 8-10 decibel kiemelésed van azt mennyire hangosabbnak hallod mint a többit.
Szóval ha a frekimenet nem lineáris, plusz akusztika, na ott már lehet csúnya hangzás beli különbség.
Szvsz.

(#162073) fehér_ember válasza Grabovszki80 (#162070) üzenetére


fehér_ember
addikt

Az tény, hogy nálam minden komponens más gyártó :Y :DD
De szerencsére túlzottan nem zavar, amíg számomra viszonylag elfogadhatót hallok.

[ Szerkesztve ]

(#162074) gab1ka válasza Grabovszki80 (#162064) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Hali.Nem tudom hogy a HDMI passtrough laptop fuggő e, szerintem nem, azaz itt egyszer biztosan lenne tered ezzel kísérletezni.Ritkán használom a PC-t filmezésre ezért itt túl sok infóm nincs, csak eszembe jutott hogy láttam ilyen vonatkozású beállítást is, ezért jeleztem.

A problémádat értem.Esetemben a jelenség ami téged zavar egyedül egy film esetén jött elő, méghozzá rettentő látványosan, az Interstellar-ról lenne szó.Szabályosan idegesítően halk a magyar szinkron nálam, lehet hogy csak konkrétan ebben a realase-ben, lehet hogy a többiben is, nem néztem, csak a hangzás miatt van előszedve a film, jelenleg a hangfalak elhelyezésével játszom már 2 hete és ebben a filmben is van jelenet ami a demo packom része. A többi kb 14-15 másik filmnél ilyen probléma egyáltalán nincs, csak itt.

Külön médialejátszót még nem használok mert nem érzem szükségét, viszont kiindulva az ajánlásokból, vélhetőleg valamilyen androidos box-ig kalauzolnak majd a többek, amin jó eséllyel a KODI mint media player lesz a végállomás.Az ha minden igaz képes orvosolni ezt [link] az 5.5-ös pontot keresd és ott a vonatkozó "Volume amplification és Downmix - Center Mix Level" részt olvasd át hogy neked azok megfelelnek e.A KODI-t ki is próbálhatod pc-n, hogy el tudod e érni vele azt amit szeretnél, azaz előre láthatod hogy nagyjából egy külön médiaplayer orvosolja e majd a gondod.

Visszatérve a Denon féle Dynamic Volume opcióra, eddig nem, de most hogy rákérdeztél kipróbáltam és a kérdéses halk párbeszédes részekbe és az azt követő dirrdurr subwoofer orgiás fekete lyukas részekbe pörgetve ez valóban elég jól működik és bár nem sok, de van különbség is a light és heavy opciók között, azaz ez tényleg kellemesen érthető szintre emelte a centert, miközben az 5.1 szett többi elemei nem robbantották le rólam a gatyát ahogy tették ez előtt.

Ha nálad is csak egy-két esetben jön ez elő, akkor egyszerűen fogadd el hogy nem minden forrás egyezik minőségben, én ez után sem használok DRC-t, hiszen a fenti példán esetemben a másik 14 "tesztelt" filmbe nem nyúlnék bele 1 silány keverése miatt, persze a jövőben ha újra ilyennel találkozom akkor majd előveszem.

Próbálj ki pár olyan erősítőt amiben ez az opció elérhető, meg esetleg a kodival kísérletezgess.Ha viszont minden esetben hiányérzeted van meg hangerőbeli egyenetlenség, akkor szerintem nálad overall valami gikszer lehet.Olyan hangerőn használhatod a rendszered egyes csatornáit ahogy neked az tetszik, kifizetted, a tiéd.1-2 decibel még nem fogja felborítani a front szekciódat szerintem, sőt mintha ennyi emelés szinte már rutinnak számítana legalábbis az én olvasatomban amiket mások bemérés utáni lépéseiből szűrtem le.Ha ez elég 10 filmnél amit nézel de kettő másiknál még mindig kevés, akkor a hiba szimplán nem nálad van.

(#162075) Quetz válasza gab1ka (#162074) üzenetére


Quetz
őstag

Ha jól vettem ki, akkor a probléma a magyar szinkron esetén jelentkezik. Erre a megoldás, hogy eredeti hanggal kell nézni a filmeket, a szinkront pedig elfelejteni.

Megjegyzem, ahogy fejlődött a rendszer nálam, úgy váltak egyre elviselhetetlenebbé a rossz forrásanyagok, mint például a TV filmek, ahol szimplán kiszűrik a mély tartományt, a dinamika kompresszió miatt pedig pedig ugyanolyan hangosan kiabálnak, mint ahogy beszélgetnek.

Ha van az AVR-n parametrikus EQ, akkor a 400-4000Hz tartomány kiemelése hozhat javulást, ide koncentrálódik a beszéd. De ez akkor is csak toldozgatása egy pocsék forrás okozta problémának.

(#162076) BBéci válasza Grabovszki80 (#162067) üzenetére


BBéci
titán

"a magas közép hangoknál, például van egy robbanás van benne éles hang is, ez az éles csengés a túlzó, nem a mély számomra, a párbeszéd hangerejéhez viszonyítva "

Komolyan azt tartanád jónak, ha a robbanás ugyanolyan hangerejű lenne, mint a párbeszéd? :Y

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162077) gab1ka válasza Quetz (#162075) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Csak azért írtam az adott film magyar szinkronjáról mert a kérdező konkrétan tőlem kérdezett, illetve mert éppen pont meg is tudtam nézni és gyorsan beszámolni a dologról gyakorlati példával szemléltetve.Nekem fél perc se volt, neki meg remélem némi segítség.

Én csak azért nem nézek más szinkronnal valamit mert 1 menü ki-bekapcsolása gondot okozna, bár pont az angollal szerencsére semmi gondom, az eredeti hangsávval nem néztem utána a jelenségnek, ezt az egy esetet leszámítva speciel nem is futottam nagyon még bele ilyenbe egyelőre, ezért ez a téma nem is izgatott igazán.Ja de. Drakulics elvtárs :). Ott más minőségbeli elégedetlenség szabott gátat igazán a történet folytatásának a pocsék párbeszédhangerő mellett..de ez már más téma.. :) (Talán azt a filmet angol szinkronnal végignézném egyszer ha minden kötél szakad)

[ Szerkesztve ]

(#162078) Grabovszki80 válasza gab1ka (#162074) üzenetére


Grabovszki80
csendes tag

Akkor ezek szerint neked denon erősítőd van és benne van az audessey dynamic volume. Azt meg tudnád nézni nekem egy dinamikusabb jelenetnél, hogy ugye van ez a 3 fokozat amit írtál, hogy a kikapcsolt állapothoz képest a light verzió is durván leveszi a dinamikát, vagy az valóban csak kicsit? Vagy a light és a heavy közt van inkább kisebb különbség?

Mert én olyat keresek ami csak kicsit csökkentené a dinamikát, szerintem az már elég lenne a problémámra.

Amit írtál próbáltam mert kodi alapú a lejátszóm, de az a beállítás egyszerűen semmire nem jó. Én úgy értelmeztem bár lehet rosszul, ha 5.1-es hangot lekever sztereora akkor emeli a center részt a sztereo hangzásba.

Kodi fórumokat is olvasgattam de sehol se találtam semmilyen leírást erre vonatkozóan.

De ha jól tudom van az alleebaa denon márkabolt bemegyek meghallgatni és ha jó eladom az onkyot és cserélek, eddig ez aa legjobb tipp amibe most bízni tudok.

Én elfogadom, hogy nem minden forrás egyezik minőségben, de ha már van egy jó rendszerem, akkor szeretném a rossz minőségből is kihozni a jobbat, erre gondoltam h megoldás lenne a dinamika tartomány módosítása. És igazad van ha jó a beállítás akkor nem érdemes piszkálni, de ha épp belefutsz egy olyan filmbe, mint te is, akkor egy egyszerű beállítás módosítással is tudod élvezni normálisan a filmet, én csak erre keresek megoldást. Azaz nem minden filmnél használnám, csak ott ahol érzem , hogy ótvar például a szinkron és mert épp eredeti hanggal nézném nem angollal.

A laptopot meg hiába kötöm össze hdmivel nem adja ki az 5.1 hangot..hangkártya csere v külső hangkártya kéne, szóval inkább meghallgatom a denont, bár az érdekelne a véleményed, hogy a dinamikat light fokozatban is durván vissza vágja e vagy csak éppenhogy...?

(#162079) Grabovszki80 válasza BBéci (#162076) üzenetére


Grabovszki80
csendes tag

Nyilván nem, de nem is ezt írtam. Azt írtam, hogy vannak olyan filmek, amelyeknél a párbeszéd hangerejéhez képest ezek a hangok túlzóak, harsányak, ez főleg akkor jön ki még jobban ha a párbeszéd hangerejét odaáig fokoznám, ahol nekem tetszik.

(#162080) gab1ka válasza Grabovszki80 (#162079) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Igen, Denon X1500h-m van, ezt elfelejtettem írni.Holnap megnézem meg próbálgatom majd, de engedelmeddel ma már nem nagyon szeretném durrogtatni ezt. Végső soron amúgy is az lesz a legjobb ha személyesen meghallgatod hogy neked megfelel e. Elöljáróban annyira még mindig emlékszem, hogy a szóban forgó példa esetén a Dynamic Volumet off-ról már csak light-ra téve is az erősítőn jó 10db-t kellett visszahalkítani annyival hangosabb lett a párbeszéd, míg a robbanós akciósabb jelenetek kb annyira maradtak hangosak mint az original felállású hangerő off-al, de persze az én hangmemóriám sem áll a biológia felett, azaz majd holnap még egyszer nekifutok.

Azt sem tartom kizártnak hogy ebben mások konkrétabb és szakszerűbb segítséget tudnak adni, én igazából csak rá akartam világítani a két opcióra (denon drc,media player classic)

[ Szerkesztve ]

(#162081) Quetz válasza Grabovszki80 (#162078) üzenetére


Quetz
őstag

Ha van HDMI kimenet a laptopon, akkor kell lenni 5.1 hangnak is. Ehhez át kell állítani sztereóról 5.1-re vagy 7.1-re.

(#162082) gab1ka válasza Quetz (#162081) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Nem kell, sokan itt tévednek el.A lejátszóprogramon belül kell a megfelelő beállítást elvégezni, azaz ott bepipálni egy hdmi/spdif passtrough-t. (Nálam is sztereon van a Windows 10, míg a filmek HDMI-n mennek ki akárhánycsatornával)

(#162083) BBéci válasza Grabovszki80 (#162079) üzenetére


BBéci
titán

Igen, pontosan erről van szó, az a természetes, a magától értetődő, hogy a párbeszédeknél hangosabbak a robbanások, lövések. Úgy, mint a való életben.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162084) python1 válasza BBéci (#162083) üzenetére


python1
veterán

Én már a kezdetek óta mondogatom, hogy a centersugárzó a leglényegesebb a hangsugárzók között. Megfelelő méretű minőségű kell belőle, de a meghajtására is oda kell figyelni, mert az egyik legnagyobb energiazabáló hangsugárzó. Tehát sok sebből vérzik a centersugárzók nagy töbsége, és bizony kalibrálni kell a szubhoz, késleltetés stb különben az életben nem lesz jó center hangunk.

[ Szerkesztve ]

(#162085) Quetz válasza gab1ka (#162082) üzenetére


Quetz
őstag

Ez akkor is igaz, ha nem akarod bitstreamelni a hangot? Én REW-el mértem, ASIO4ALL-al, az akkor működik töbcsatornás módban, ha a windows is arra van állítva. De szerintem mindketten ugyanarra gondolunk, hogy HDMIs laptop esetén szoftveres beállítási hiba van, ha nincs többcsatornás hang. Viszont az innentől egy másik topik témája.

(#162086) gab1ka válasza Quetz (#162085) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Szerintem igen akkor is igaz lehet, a különböző filterekkel nagyon sokat lehet babrálni meg dekódoltatni is a hangot pcm-be és úgy továbbküldeni stb, de ennyire soha nem ástam bele magam, nem is szeretném nagyon piszkálni. Szerintem a médialejátszó ilyen esetben független is a windowstól illetve a windows által használt hangkártyától, hiszen a vga HDMI kimenetét használja a hang továbbítására is, ami egy független eszköz, azaz nem veszi figyelembe hogy a többi hogyan van konfigurálva, de ez már csak amolyan következetes találgatás a részemről.

A REW-el én is nagyon szeretnék már játszani, de sajnos csak az Audessey mikrofonja elérhető most nekem, és ha jól értelmezem egy így önmagában még nem elég, kellene egy preamp is elé, bele is futottam abba hogy a jelszinteket túl alacsonynak érzékeli a program.Még megpróbálom ezt egy külön hangkártyával is mert van éppen egy valahol, de ennél jobban nem akarok belemerülni meg még 100$-ért plusz eszközt venni, nem kellene nekem szuper pontos műszer, csak a sub helyét szeretném a legtökéletesebben megtalálni, a denon appja elég fapados és egyszerű és a telefon kijelzőjén nem veszek ki túl sok infót a görbékből, meg rém unalmas is a sok méregetés vele, vagy legalábbis én nem találtam meg hogy lehetne csak a subot csak egyszer lemérni.

(#162087) python1 válasza gab1ka (#162086) üzenetére


python1
veterán

Simán használhatod, vezérlőpult -hang- felvétel és ott tudod a mikrofon hangerejét felvenni, ugyanitt a kimeneti szintet 24bit 48kHz-re állítsd, így tudsz mérni.
Másik HDMI kimeneten EQ APO-val bármit állíthatsz magasfokon, amit aztán az AVR vagy processzor felé kiküldesz ami független attól, hogy milyen hardvert vagy programot használsz a lejátszáshoz, rendszerszinten történik a hang továbbítása win alól.

(#162088) gab1ka válasza python1 (#162087) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Köszi szépen, akkor ma még egyszer nekifutok.Az alaplapi hangkártya illesztőprogramjában volt rá mód hogy hogy egy csúszkával +30db-t ráadjak a mikrofon jelszintre (már ha ez valóban ennyi) , de ez is kevésnek bizonyult, a REW-ben a check levels résznél így sem sikerült a kívánt -24 és -12dBFS közé kerülni, persze lehet hogy valamit elrontok.

(#162089) python1 válasza gab1ka (#162088) üzenetére


python1
veterán

REW-ben tudsz egy kalibrációt készíteni amit autómatikusan végez,aztán ezt elmented, és azt adod meg a mikrofon kalibrációs file-ként. A mikrofon beállítását a vezérlőpultban-hangok-felvétel- nél tudod állítani, másik kiválasztod a kimeneti eszközt-beállítás-Lejátszás-speciális és ott az alapértelmezett formátumnál vagy a 16-24bit-48 000Hz-t vagy a 16-24bit-44 100Hz-t adod meg.

(#162090) gab1ka válasza python1 (#162089) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Köszönöm még egyszer, követtem amiket leírtál és sikerült, ami elég nagy baj :). Gyorsan ki is rántottam a mikrofont, én ebbe teljesen el fogok veszni a következő hetekben azt hiszem :)

(#162091) python1 válasza gab1ka (#162090) üzenetére


python1
veterán

Szívesen! Örülök, hogy sikerült, sok sikert és kitartást hozzá ;)

(#162092) repvez


repvez
addikt

üdv, tudna valaki abban segiteni, hogy honnan lehetne a legolcsobban valóban 2.1es HDMI kábelt venni 5métere hosszban online, lehetöleg eu-bol vagy németböl.
Az amazonon csak max 3m-est találtam egy 5m-t találtam de az 129 euro volt, a 3 m meg csak 19.
Az aliexpreszt is néztem, de azokban annyira nem bizok, mert ott a 3 euros kábelen is rajta van a 2.1es felirat.

(#162093) BBéci válasza repvez (#162092) üzenetére


BBéci
titán

Nem létezik kábelekre vonatkozó számozott szabvány. Tehát akármit ráírhatnak, nincs mögötte tartalom. Kizárólag a hivatalos elnevezések - Premium High Speed és Ultra High Speed - jelentenek valamit, ilyen nevű szabványokat fogadtak el.
Minél hosszabb egy HDMI kábel, annál jobban csökken az adatátviteli képessége. Amelyik 5 méteres és tudja azt, amire szükséged van, az nem véletlenül sokkal drágább, hiszen lényegesen jobb minőségű.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162094) repvez válasza BBéci (#162093) üzenetére


repvez
addikt

Azzal tisztában vagyok, hogy vannak különbségek minöségek között a kábelek között is, de azt azért nem hiszem , hogy a 3m-es 15-30 euró és az 5 méteres meg csak 130 euro -tól indulna.
Biztos van 5m-esből is valahol 30-50 euro közötti sávban is.

(#162095) BBéci válasza repvez (#162094) üzenetére


BBéci
titán

Igen, biztosan van annyiért, de ha nincs rajta az általam említett megnevezések valamelyike, akkor semmi biztosíték nincs rá, hogy valóban teljesíti az elvártakat.
A legmagasabb átviteli sebességeket, adatmennyiségeket kevés gyártó terméke tudja 5 méteresben, pláne még nagyobb hosszban.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162096) Quetz válasza repvez (#162092) üzenetére


Quetz
őstag

A hivatalos FAQ alapján a maximális hossz ami teljesít mindent amit a HDMI 2.1 kínál: 2-3m

The specification does not indicate a cable length. Cable length depends on the cable manufacturer. It is likely the maximum lengths for passive cables will be approximately 2 to 3 meters.

(#162097) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Kedves mozi szakik !

Remélem kérdésemmel annak egyszerűsége ellenére elférek a haladóban :)

Egyre többet filmezünk a kiccaláddal, egyelőre egy 49-es Androidos okos tv-n, Netflix és egyéb, és szeretnénk a tv két hangszórójától "picit" eltérni :D

Szerintem (cáfoljatok) egy nagyon egyszerű felállású 5.1 elég nekünk, viszonylag érzékeny hangszórókkal megoldanám és akkor az erősítőnek sem kellene keresztre feszülnie.

És a témám az erősítők lennének: a maiak (mainstream belépők) többsége végfokban még mindig AB osztályú, vagy D osztályúak, vagy vegyes a kép ? Egy éve vett ismerős valami Denont 100 körül és én majdnem felröhögtem, milyen pici öklömnyi trafó van benne és milyen pihesúlyú az egész eszköz, az én öreg Onkyo TX-SR601E -m egy brutál tank hozzá képest.

A sztereo világban a súly hiányát egyetlen esetben tudnám csak elnézni az adott eszköznek: ha D osztályú. És abból is lehetőleg valami minőségibb hangzásra képes, például egy Hypex NCore fajta.

De moziban abszolút nem vagyok otthon. :( Kb. hogy néz most ki "mindenegyben" erősítő téren a körkép ? Kapni normálisabbat úgy .. nem tudom .. 150 körülig ? Konyha-nappali egyben, nem középen ülünk, nincs pince, stb. Egy vállalható darab már elég lenne, betennénk a tv alá, kis monitor hangszórók körbe + egy valamirevaló belépő sub és kész is.

Frontok is monitorok lennének... mindegyik... + sub. Legalábbis így képzelem. Nincs helyünk :(

:R

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#162098) mettek válasza Dißnäëß (#162097) üzenetére


mettek
addikt

Sajnos a muszaki cikk árak elszálltak, vagy csak ennyit ér a magyar kereset de 150ből minőséget nem kapsz, annyiból az avr-ek alja jön ki. Kb 200 ezerig belépő kategória kis teljesítménnyel ergó kis helyiségekbe kb 15nm-ig. 200tól 350-400ig kb középkategória, 400tól 700-800ig felső közép és afolott felső kategória.

Ha fontos a zenei hang is akkor Marantzban gondolkodj. Ha csak mozi akkor szinte mindegy: Denon, Marantz, Onkyo.

Ha lehet inkább használtak között nézelődj és olyat keress ami még garis.

PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien

(#162099) alphamooncam válasza Dißnäëß (#162097) üzenetére


alphamooncam
őstag

Nem értelek. Mi a kérdés.

Ha van hm erősítőd ( akkor minek akarsz másikat ) 5.1-re 15-20 éves vasak simán jók optikain.

Denon 1604-em (2003 évj.) hálószobában mai napig üzemel 0-24 vagy két éve nem volt kikapcsolva.

Ha nem szeretnél szívni beszédérthetőség, különböző hangossági szintek ügyben, úgy teszel mint én. Öt egyforma "szatellit" plusz egy mélynyomó és kész.

Moziszobában a helyzet ugyanez 5.db. JBL LSR-305 és egy 310., úgyhogy dedikált szobába sem feltétlenül szükséges állónak lennie.
A teljesítmény pedig bőven elég, összeadva több mint 1000W-ot lennének képesek RMS kiszedni a hálózatból.

Töredékét sem használom ki. [link] [link]

Visszatérve a hálóra, ott 3 pár moddolt ( erősítőjétől megszabadított) Tascam VL-S3, és egy 120Hz-es vágásra állított mélynyomó teljesít szolgálatot.

Mikor a hálóba keresgéltem ezt 5.0-s Klipsch Quintet szatellit szettet [link] hallgattam meg hm kereskedőnél profin belőve, szakboltban.

Nem volt kérdés hogy a Tascam volt a jobb mindenben. Nem ár-érték arány, hanem hangtisztaság, dinamika, bármi.

Ezt csak azért írom, mert látom a másik topikban, hogy nem zárod ki a DIY megoldásokat.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#162100) gab1ka válasza Grabovszki80 (#162078) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Elfelejtettem tegnap a választ. A kikapcsolt állapothoz képest, jóval hangosabb lett hirtelen minden drc-vel már lighton is, azaz hogy az eredeti hangerővel tudjam hasonlítgatni, jelentősen halkítani kellett egészen ~8-10db-nyit.Így viszont nehéz összevetni a kettőt hiszen rögtön megzavar az overall hangerőbeli különbség.A beszédhangerő így elég szépen a helyére került, de nincs igazán tapasztalatom hogy pontosan mire kell ilyenkor figyelni, nincs spl mérőm amivel alá tudnám támasztani a hallottakat.A light és a heavy opciót váltogatva egy olyan filmrészletnél ahol az akciódúsabb jelenetek közben párbeszéd is van, ott a heavy-n hallhatóan jobban egy szintben van a párbeszéd a durranásokkal meg háttérzenével (értelemszerűen) , míg a lighton ezek az effektek,zajok kicsit markánsabbak.Ugyanezen jelenet kikapcsolt állapotban pedig megint hangerő feltekerést igényel, de még mindig jelentősen rosszabb mint a light drc, azaz ezt magadnak kell meghallgatnod hogy elég finomak e ezek a lépcsők ahhoz amit el szeretnél érni.Az eredeti szinkronnal is kipróbáltam, ott semmi probléma nincs.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.