Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-31 21:29:46

LOGOUT.hu

Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#162101) WaterWave


WaterWave
veterán

Lehet valamit tudni, hogy idei évben milyen újítások várhatók házimozi erősítők terén?
Mikor jöhetnek az új szériák a járvány miatt? Vagy tolódik jövőre?

• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •

(#162102) Tamoo válasza WaterWave (#162101) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Mármint milyen új parasztvakítások? ;]

(#162103) lemmy9 válasza Tamoo (#162102) üzenetére


lemmy9
őstag

AtmosHD, Auro UHD és HDMI 3.1, úgyhogy lehet szaladni a boltba... ;]

Szerintem!

(#162104) Dißnäëß válasza mettek (#162098) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Köszi a tippeket. 6-7-800 körül már processzort néznék inkább és az erősítő (végfokok) oldalát megoldanám magam, csak akkor már ágyúval lövök verébre.

A használt nem feltétlen támogat minden mai formátumot. Meddig érdemes elengedni az új kódolási formátumokat ?

95dB körüli hangfalakkal dolgoznék, oda még teljesítmény sem kell értelmes hangnyomás eléréséhez, így a siralmasan alulméretezett végfok rész is elbánna velük kényelmesen. Meg úgysem dübögtetnénk nagyon.

Zene nem fontos, térhatás jó leképzése inkább. Zenére dedikált profi dolgaim vannak, az nálam tökmás ligában mozog. Kifejezetten tv-re, sorozatokra, tehát "mozira" kellene valami alap, elfogadható élményt adó kütyü. :R :R

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#162105) Quetz válasza mettek (#162098) üzenetére


Quetz
őstag

Miért lenne a Marantz zeneibb, mint a Denon, amikor belül gyakorlatilag megegyeznek? Ez is csak újabb marketing bs aminek sokan bedőlnek aztán addig ismételgetik, amíg mindenki kész ténynek veszi.

(#162106) xerobyte válasza WaterWave (#162101) üzenetére


xerobyte
aktív tag

Napi szinten követem a témában a külföldi fórumokat, mert úgy érzem, hogy épp abban a pillanatban vagyunk, amikor NEM éri meg váltani, azaz az idei modellek bejelentése előtti hónapban (bár szeretem az Onkyo 820-at, de nagyon kíváncsi vagyok egy Denonra).

Jelen vélekedés szerint a Yamaha és a Denon is júniusban készül bejelenteni (előbbi a müncheni HE show-n szokta, ami nyilvánvaló okok miatt elmarad). A többség szerint június-szeptember között meg lesz minden idei bejelentés, 1-2 pesszimista rémhír van, hogy nem jönnek az új AVR-ek.

Az újítások legnagyobb része marketing és kényelmi, kivéve a várva várt HDMI 2.1, ami viszont csak a gamer + hifista niche-t (mondjuk téged, meg engem is :) ) érinti. Itt nagyon kell figyelni arra, hogy tényleg minden HDMI 2.1-es feature-t tudjon az AVR, ha tényleg future proofing a cél (VRR, ALLM), illetve egyre erősebb a szóbeszéd, hogy a Denon meghúzza azt a galádságot, hogy egyetlen egy 2.1-es portot rak az erősítőire, a többi 2.0b lesz.

Röviden: ha első hullámban veszed az új konzolt/megjelenő új nvidia rtx 3000 sorozat videókártyáit és már van HDMI 2.1-es TV-d, akkor van értelme ezekre várnod, máskülönben lehet megéri kihagyni az új HDMI generáció gyermekbetegségeit.

(#162107) xerobyte válasza Quetz (#162105) üzenetére


xerobyte
aktív tag

Szerintem régen tényleg különbözhetett a default kalibrációs curve. Most, hogy lényegében minden ugyanaz (az app is), most mindkettő Audyssey Reference curvre van állítva default, de zenére sokan használják a Audyssey Flat-et...és a régi beidegződés miatt zenére többen vesznek Marantz-ot...bamm, kész is a konteo.
Ha megjön a mikrofon én biztosan megnézem, hogy a Harman curve mit tud.

(#162108) Dißnäëß válasza alphamooncam (#162099) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Köszi a hsz-ed :) Én kifejezetten DIY-os vagyok, de sztereóban. Ott van most 3 projektem is, a legkisebb most alakulóban.

Én is kis szatellitekre hajtok, körbe homogén módon 5 monitor sugárzó, úgy 50Hz körülig lemennének és akkor nyugodtan tudom őket nagyjából 80Hz tájékán keresztezni a sub-hoz, kábé. Szoba és ilyesmik nem érdekelnek nagyon, úgysincs DSP. Csak nagyjából ... vagy max az erősítő kikorrigálja amatőr módon kicsit.

Tehát sok-sok hibájával együtt tudnék élni a szándékosan tökéletetlen, "cheapo" mozis cuccnak, ez most nekünk egy ideiglenes megoldás lenne értelmesebb hangon nézni filmeket és sorozatokat, mint a két beépített csipogó. Lesz dedikált szoba talán, jövőre. Pince. Nagy. Ha beengedem oda, mivel eredetileg a 2.0 rendszeremnek lenne amolyan zeneszoba :D De a mostani szett megmaradna később a kamasz leánynak a szobájába.

Erősítőt minek akarok ? Nos, nagyon szerettem az öreg Onkyo hangját, kifogástalan mai napig az eszköz, de mit támogatna a mostani filmek közül ? :F Mindig a kódolással a baj, szerintem az emberek többsége is azért dobálja el a régi házimozi erősítőket, mert a legfrissebb codek-eket nem tudják, nem pedig azért, mert szarul szólnak egy veszteségmentes forrással mondjuk. Annak az öreg Onkyo-nak a hangját én kifejezetten kedveltem (most anyámnál szolgál sztereóban, két állót hajtva).

Szóval, kódolások, ami miatt új erősítőt keresek, de nem feltétlen: mai filmek többsége mivel jön általában és milyen opcióim vannak ezek fogyasztására optikán egy öregebb erősítővel ?

DTS-ről tudom, hogy egészen a legelső iterációig visszafele kompatibilis, mert mintha azt olvastam volna, hogy DTS esetén a "magja" az adatfolyamnak ténylegesen a legelső DTS szabvány, és minden egyéb mai sallang, további csatornák, extra információt hordozó bitek stb. erre van rápakolva, amit ilyenkor szimplán figyelmen kívül hagynak régi erősítők, így az alapját megszólaltatják, dekódolni képesek a legújabb DTS-atyaúristen szabványú filmek hangját is - a régi, eredeti DTS színvonalán természetesen. (Ez nekem elég most amúgy).

Dolby Digital téren nem tudok ilyenről, de ha azt mondjátok, egy legmodernebb codec is értelmezhető egy szimpla 6.1-es erősítő számára amolyan DTS módon, mint fentebb, az elég.

Szóval ha az öreg Onkyo-m jó az ő saját DTS/DD implementációjával és bármiből képes ezt előhozni, tök jók vagyunk. :K

Alternatív opció mi lehet ? Ugye Android tv, Kodi megy rajta, kimenethez ott pl. tudok passthrough-t is beállítani, meg talán tud olyat is, hogy többcsatornás PCM-re lehoz, esetleg újra is csomagol ? Nem tudom, nem vagyok biztos.... (+Netflix és társai szoftveres hangkimenet állítási lehetőség passz, emlékeim szerint a nyelvválasztáson, tehát adatfolyam kiválasztásán kívül semmi egyéb opció).

Szóval csak és kizárólag codec miatt aggódom régi erősítő újra beüzemelésén, amúgy tök szívesen járnám azt az utat. Azokban még volt anyag (bár ott is indult már a kurvulás szerintem, de nem olyan mértékben, mint ma).

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#162109) Quetz válasza Dißnäëß (#162108) üzenetére


Quetz
őstag

Codec miatt ne cserélj semmit, csak tiltsd le a passthorught-t a lejátszóban, és akkor az fog LPCM-t küldeni, amit meg minden erősítő megeszik. Az egyetlen ok, amiatt váltanod kellene, ha Atmos hangot szeretnél, akkor nincs más opciód mint a passthrough.

[ Szerkesztve ]

(#162110) Dißnäëß válasza Quetz (#162109) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Óh, hát most nagy terhet vettél le rólam :D :R LPCM, kiváló. Ezt tudni fogja amúgy ? Külön nincs írva, de ez lényegében a tömörítetlen PCM kódolású motyó, fájl megfelelője konyhanyelven a WAV, ha jól látom.

És ezt meg lehet velük etetni optikán ? (Hát ez tök jó lenne.. elbírja mind az 5.1-re vagy esetemben 6.1-re ?). Illetve van ezzel teendőm, vagy okos tv és erősítő között a két optikai interfészen keresztül lekommunikálja adó és vevő, hogy ki mire képes ?

A manual szerint ami formátumokat amúgy tud:
- Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic II
- DTS, DTS 96/24, DTS-ES Extended Surround, DTS Neo:6

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#162111) Borisz76 válasza Dißnäëß (#162110) üzenetére


Borisz76
veterán

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#162112) alphamooncam válasza Dißnäëß (#162110) üzenetére


alphamooncam
őstag

Olcsóból kijössz ! :DDD

Nálam a Denon 1604 -esem és az Onkyod egykorú, tudásuk nagyjából megegyezik.

Ha nem akarsz Atmos-t, akkor nincs szükséged új erősítőre 5.1-hez. Kodi a többit elvégzi.

Távolságokat (késleltetést) és hangnyomást az erősítőn be tudod lőni, szobakorrekciót meg elvileg a szoba berendezése után opcionálisan célszerű elvégezni.

Jelentem ;) , sem a dedikált moziszobámban, sem a hálóban nincs szoftveres szobakorrekció, ellenben van "basszuscsapda", "könyvespolc" diffúzor, és drapéria, ruhásszekrény "tartalma" elnyelők. :B

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#162113) Dißnäëß válasza alphamooncam (#162112) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Értem. De hogy a pékbe, mit csinál nekünk a Kodika ? :D
Ha jól látom, LPCM nem megy át optikán, lásd #162111, vagy tévedek ? :F Hiszen az uncompressed. (Stereo menne max). Nem ? :)

@Borisz76 köszi. :R

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#162114) alphamooncam válasza Dißnäëß (#162113) üzenetére


alphamooncam
őstag

TV-ből megy az optikai a Denonba Passtrough, még nem volt olyan adás, amit ne tudtam volna megnézni rajta....

Nem akarlak becsapni, de emlékeim szerint átmegy az LPCM.

Ha 24 bit/96kHz-et tud az erősítőd, márpedig tud, akkor átmegy. Azt nem tudom, hogy a TV-d tud-e 24/96-ot.

Szerintem.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#162115) Dißnäëß válasza alphamooncam (#162114) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hát .. jó .. végülis egy próbába nem halok bele :D ;)

Köszi a segítséget és a többieknek is, áthozom anyámtól az Onkyo-t és ha beválik, megkínálom az öreg lányt valami értelmes sztereó ekvivalenssel, amivel ellehet.

Köszi mégegyszer.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#162116) BBéci válasza Quetz (#162105) üzenetére


BBéci
titán

Egyetértek.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162117) Grabovszki80 válasza gab1ka (#162100) üzenetére


Grabovszki80
csendes tag

Köszi szépen, akkor lehet nem is erőltetem a dolgot, mivel ilyen nekem is van most is: "de még mindig jelentősen rosszabb mint a light drc"
mert én olyan kerestem volna, ami tényleg enyhén nyúl bele a dinamikába.
Marad az, hogy a centert felemelem, vagy ha esetleg gyengébb minőségű a hang egyszerűen bekapcsolom a drc t és hallgatom kiherélve de legalább értem mit mondanak :D

Azért köszönöm szépen, hogy megnézted.

(#162118) Tamoo


Tamoo
MODERÁTOR

Ha már haladóban vagyunk elvileg, talán belefér pár mérés. A jelet pc-n az EQ APO módosítja, a korrekciót pedig VoidXS önbemérő rendszere a Cavern QuickEQ készítette (hangerő, késleltetés, EQ). Flat helyett a house/room curve-t céloztam meg. Így néz ki visszamérve első körben:

(80-100Hz alatt nem érdekes, ott úgyis vágom)

Plusz két kép, hogy különböző célgörbére EQ-zva hogy alakul. Alul jelölve, hogy melyik melyik "target curve".

[ Szerkesztve ]

(#162119) alphamooncam válasza Tamoo (#162118) üzenetére


alphamooncam
őstag

Ezek nagyon szép frekvencia válasz eredmények, amiket látok. Grat!

Hogy teljes legyen a kép esetleg energiaeloszlási (REW spectrum) és/vagy vízesés diagrammot is közzé tudnál tenni?

Mennyire nyúl bele a FÁZISBA ? Konzervatív felfogás szerint 6dB/oktáv-nál nagyobb meredekségű szűrő, már észlelhető fázishibákat okoz. Lehet tudni, hogy nálad milyen szűrőket alkalmazott?

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#162120) Tamoo válasza alphamooncam (#162119) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

A program és a készítő érdeme. :D Én csak lefuttattam....
A mérés témába még csak most ugrottam bele, REW-ben még nem csináltam olyat, de majd ha lesz időm megpróbálom.

Nem értek hozzá, úgyhogy csak azt tudom mondani ami infót én is olvastam. Szabadon rajzolható EQ ("hibrid konvolúció"-ként működik), csak a frekimenetet befolyásolja, a fázisokat nem bántja.
EQ APO-ban végig lehet böngészni a paramétereit, de rengeteg. :D

(#162121) alphamooncam válasza Tamoo (#162120) üzenetére


alphamooncam
őstag

"Szabadon rajzolható EQ ("hibrid konvolúció"-ként működik), csak a frekimenetet befolyásolja, a fázisokat nem bántja. "

Pont az a lényeg, hogy ha az EQ-zás során a szűrő meghaladja a 6dB/oktáv meredekséget, az hallható fázistolást, torzítást eredményez. Ez a szabadon rajzolhatóságnak látszólag ellentmond.

El kéne olvasnom ennek a "hibrid konvolúciónak" a leírását. Van erről valami konkrétum a dokumentációban?

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#162122) Tamoo válasza alphamooncam (#162121) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Nem tudok a témához érdemben hozzászólni, nem merültem el benne és őszintén szólva arra már nem is igazán van motivációm, hogy próbáljam megérteni a pontos miérteket. :) Elhiszem a tőlem okosabbnak.

(#162123) Quetz válasza Tamoo (#162122) üzenetére


Quetz
őstag

100Hz-nél látok egy hatalmas beszakadást a sub+hangszóró görbéden, ami nem látszik se a SUB, se a hangszóró méréseken. Ez arra enged következtetni, hogy a mélynyomó és a hangfalak egymás ellen dolgoznak. Néztél már olyan grafikont, ahol a sub, center illetve sub+center görbék voltak kirakva?

(#162124) Tamoo válasza Quetz (#162123) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Ez valahogy a crossoverrel van összefüggésben, nem fázishelyes. Meg van mérve mind szubbal együtt is, csak most nincs kéznél. Valamekkora beszakadás úgy emlékszem mindegyiken van. Akusztikailag alapvetően elég rémálom a szoba szerintem.

(szub már csak egy van)

[ Szerkesztve ]

(#162125) mettek válasza Quetz (#162123) üzenetére


mettek
addikt

És ilyen esetben mit lehet tenni?

PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien

(#162126) Dorian válasza mettek (#162125) üzenetére


Dorian
félisten

Azonos fázisba kell hozni. Ott a szubokon hozzá a fokozatmentes fázisállìtòs tekerentyű.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#162127) Quetz válasza mettek (#162125) üzenetére


Quetz
őstag

Ez a REW alignment tool. Kiválaszthatsz 2 mérés, és utána a csúszka segítségével modellezheted, hogy mit okozna a késleltetés beállítása. Nekem 21ms-t kellett tolnom a SUBon, mire normális átmenetet kaptam. Az időt távolságban is megadja, azt pedig betudod már állítani az AVR-en.
A SUB fázisállítása ugyanezt okozza, csak ott rengeteget kell mérni, itt meg jó esetben a modellezés után egy ellenorzó mérés kell és kész.

Az alap grafikonokat úgy kapod meg, hogy megvolt a bemérés, be van állítva a crossover. Ekkor csinálsz 3 20-200 Hz mérés, egyikben a SUB, másikban az adott hangfal van kikapcsolva, a harmadikban pedig mindkettő működik. Ez az utolsó az a referencia, aminél jobbat akarsz kihozni.

(#162128) Tamoo válasza Quetz (#162127) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

A Cavern beállította a késleltetéseket, nekem is ilyen 22-24ms körül van a szub ha jól emlékszem. Ha az erősítőn a max távolságra tolom még akkor is kell rá 7ms. De REW-ben nem csekkoltam, nem tudtam hogy kell. :B

[ Szerkesztve ]

(#162129) Quetz válasza Tamoo (#162128) üzenetére


Quetz
őstag

Mindig tanulunk valami újat. :) Én kb két hete találtam rá, hogy létezik az alignment tool. Azóta az jár a fejemben, hogy 0-ra rakom a legtávolabbi hangfal távolságát és relatív hozzá állítom a többit kézzel, meg REW-el.

(#162130) Tamoo válasza Quetz (#162129) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

A cavern pont így csinálja az EQ APO konfig fájl szerint. A szubot veszi nullára és a többit állítja.

(#162131) mettek


mettek
addikt

Köszönöm a választ. Szuper dolog bár sztem nálam a dirac ezt "intézi".

PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien

(#162132) BBéci válasza mettek (#162131) üzenetére


BBéci
titán

Lehet, hogy a fentebb ismertetett módszerekkel még pontosabban beállítható a rendszer hangzása, de - szerintem - akinek nem elegendő a Dirac Live, az... Kitöröltem a folytatást.
Ezerszer inkább az akusztikát fejleszteném maximumra, mintsem agyon "ekúzzam" a hangot, vállalva a fázis elqrását és a torzításokat.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162133) Quetz válasza mettek (#162131) üzenetére


Quetz
őstag

Ezt csak akkor tudod meg, ha kiméred. Az összes DSP csak egy becsült grafikont rak ki, hogy majd milyen lesz az átmenet a beállítás után.

#162132) BBéci : minden AV eszköz állítja a késleltetést, szoba korrekciótól függetlenül. A probléma, hogy a beállítást tökéletlenül végzik, külön csatornánként, aminek az eredménye, hogy a mélynyomó + X hangfal szummázott eredménye hibás lesz a váltási frekvencia környékén. Eddig is ajánlott volt haladó szinten kézzel korrigálni a hangfalak illesztését, ez az eszköz csak megkönnyíti a dolgunkat.

[ Szerkesztve ]

(#162134) Tamoo válasza BBéci (#162132) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Nem bántja a fázist! Amíg nem hallottad meg ne ítélkezz! :U A beszakadás a crossover miatt van, össze kellene rakni rá egy másikat. Ezt viszont ezzel meg lehet tenni, mással meg nemigazán. Sokkal bővebb az eszköztár.

[ Szerkesztve ]

(#162135) BBéci válasza Tamoo (#162134) üzenetére


BBéci
titán

Nem ítélkeztem, nem írtam semmi konkrétumot, csupán általánosságokat említettem.
A szememben azok már túlzott mértékű "belenyúlások", a lehető legkevesebb híve vagyok. Optimalizálni kell az elhelyezést és az akusztikát.
Nálad például a cserépkályha biztosan jókora hendikep, ami adott, no meg a többi, amivel tisztában vagy, ezért kényszerülsz durva korrekcióra.

(#162133) Quetz
"Eddig is ajánlott volt haladó szinten kézzel korrigálni a hangfalak illesztését"
Érdekes, erről nem tudok. Részemről nem ajánlott.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162136) python1 válasza BBéci (#162135) üzenetére


python1
veterán

Állj át te is a másik oldalra, nem bánod meg! :DDD

(#162137) BBéci válasza python1 (#162136) üzenetére


BBéci
titán

Teljességgel kizárt. :(
Az Audyssey Pro és a Dirac Live a maximum, amit elfogadok.
Viszont azokat is cseszhetem, mert állandóan változik a rendszerem a tesztelések miatt.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162138) python1 válasza BBéci (#162137) üzenetére


python1
veterán

És ha ez jobb, vagy legalább annyira?
Mindegy, megértem az álláspontodat, nem mindenkinek jön be a sok méregetés, és energia belefeccölése.

(#162139) Tamoo válasza BBéci (#162135) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Az új szubnak találtam egy egész jó helyet ahol nincs rajta olyan sok kiemelés mint eddig volt (az XTZ szoftvere alapból nem is talált problémát azon a helyen), szóval egész jó lett. A T12 óta óriási az előrelépés. A frontokkal van probléma full range-ben, de azt úgyis vágom. Szóval már a korrekció nélküli hang is elég jó lett, azzal is ellennék, de a szubot szerettem volna teljesen rendberakni, DSP helyett a PC-t választottam, így meg a lehetőség adott minden csatornát korrekciózni. Tettem vele egy próbát, az első benyomások nagyon pozitívak. Itt tartok jelenleg. Korábban én is azt mondtam/gondoltam volna biztos sz@r szétEQ-zva, de nem így van. Ez a korrekciónak egy teljesen más szintje.
Az AVR alapból nem is tud akkora késleltetést amekkorára a szub miatt szükség van.

[ Szerkesztve ]

(#162140) Quetz válasza BBéci (#162135) üzenetére


Quetz
őstag

Én megértelek, nem véletlen írtam oda, hogy haladók számára. Ez már az a szint, amihez speciális szaktudás és műszerezettség szükséges. Akik üzletileg ezzel foglalkoznak, azok több ezer dollárt költöttek tanfolyamokra, vizsgákra és a felszerelésre.

(#162141) BBéci válasza Tamoo (#162139) üzenetére


BBéci
titán

Elfogadom, hogy ezek remek dolgok, de engem nem vonzanak. Inkább annyi akusztikai elemet pakolok a szobába, amennyire szükség van. PC-nem teheti be a "lábát" a nappalimba. Kivéve mondjuk a Dirac beállítását, de olyanom nincs és ahogy kinéz, nem is lesz.
Mindenki olyan úton jár, ami számára szimpatikus.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#162142) Quetz


Quetz
őstag

Megtaláltam a méréseimet az időzítés korrekcióról.

Az első képen a mélynyomó, a center, illetve a késleltetéssel korrigált mélynyomó + center grafikon van. A mérőjel bekapcsolt Audyssey és 80Hz crossover beállításokkal mindig a center csatornára ment ki. A mélynyomót, illetve a center kihúztam, amikor nem kellettek.

A második képen az eredeti illetve a korrigált átmenet látható. Nyilvánvaló, hogy az Audyssey nem kezeli jól a késleltetést, hatalmas beszakadás van 86Hz-en és 117Hz-en. Ezt a késleltetés finomhangolásával szépen meg lehetett szüntetni.

[ Szerkesztve ]

(#162143) VoidXs válasza Tamoo (#162118) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Tök jó lett, a subsonic filtert viszont kapcsold ki, és megmarad a sub alja. A többié mindegy, azok úgyis korábban elvágódnak.

(#162119) alphamooncam: A fázistémát kicsit rossz irányból fogtátok meg a következő pár kommentben. Amiről te beszélsz, az a hagyományos biquad EQ. Ez egy egyszerű kettős visszacsat, azaz 3 mintából működik, és ebből már következik, hogy lényegében egy spéci simítás, tehát a fázis szétbarmolása adja a spektrumbeli eredményt. Ezek azok a szűrők, amiket a nagyon belépő vagy minimális korrekcióra tervezett EQ-k (legkisebb Audyssey, subok, illetve egyszerűbb manuális EQ-k) használnak.

Mivel teljesen valós dimenzióban (idő) működnek, már elméletben kizárhatod a lehetőségét, hogy bármilyen módon fázishelyes EQ-t csinálj, függetlenül attól, hogy mennyire meredek. Na, ilyet bármilyen valamirevaló EQ nem használ, a belépőket kivéve nem létezik olyan szobakorrekció, ami ilyenekkel működne, akkor sem, ha ezt mutatja a felhasználó felé, pl. MiniDSP, Emotiva, StormAudio, stb. A valóságban valamit trükköznek, pl. időben visszafelé is végrehajtják (ezzel a fázistorzítást késleltetéssé alakítva), vagy belefordítják egy FIR-be, ahol már működik, amiről a következő bekezdés szól.

Fourier dimenzióban minden a feje tetejére áll, egy mintahalmazon lényegében azt csinálsz a hullámokkal, amit akarsz. Viszont egy hátrányos kötöttséged van, hogy ez csak körön működik. Képzeld el egy kör köré csavart, adott frekvenciájú és amplitúdójú hullámok összegeként a bemenetet, és ezeket a köröket egyesével méretezheted (amplitúdó, hangerő), és tekergetheted (fázis), az összegből pedig előáll a módosult jeled. A probléma, hogy nem körön vagyunk, hanem folytonos időben, erre szolgál egy egyszerű csalás, ez a hibrid konvolúció.

A konvolúció önmagában annyit jelent, hogy minden egyes mintát a következő adott mintaszámú jövőben minden pontra az oda meghatározott mértékben keversz. Ezzel lehet termeket szimulálni, visszhangot generálni, fejhallgatót virtualizálni, stb. A hibridség azt jelenti, hogy olyan konvolúciós mintákat generálunk, amiket alkalmazva tetszőleges EQ-t kapunk. Ezeket a mintákat az előző bekezdésben leírtak alapján nagyon könnyű kitalálni: Fourier térben kezdünk, a kör közepére (a mintahalmaz két végétől legtávolabb) leteszünk egy impulzust, majd tetszőlegesen formáljuk. Tök mindegy, mit csinálsz vele, a fázis csak akkor változik, ha piszkálod, és nyilván nem akarod. Egy gond van vele, mégpedig ez:

Minél hosszabb a konvolúció, annál messzebb kerül a tüske. Logikus gondolat, hogy legyen rövidebb, viszont azzal a részletesség esik: Fourier térben lineáris az eloszlás, és még szimmetrikus is: ez a 16384 minta hosszú szűrő csak 3 Hz pontosságú. Ez a Cavern szintjén (ebből vannak amúgy az előző minták is, lineáris fázis módban) vállalhatatlan, 0.7 Hz-es felbontástól lesz elfogadható a 20-30 Hz-es tartomány, de a valós korrekció 0.2 Hz körüli. Akár 0.2 Hz alatt rajzolhatsz 100 dB-es eséseket, nem lesz változás a fázisban, bármit is rajzolsz.

Ha a kezdeti impulzust belépő jelnek rakod, mondván, hogy attól nem lesz késleltetés, de a hatása csak megmarad, már tönkre is tetted az egész generálást, mert a kör csak el lett forgatva, és az impulzus visszaköszön a konvolúció másik végén. Van azonban egy módszer, amivel a pre-ringing teljesen átdobható az impulzus másik oldalára, ez a minimum fázisú spektrum. A fázis nem lesz tökéletes, de nem lesz benne sehol törés, mint a mezei szűrők hatására, egy folytonos vonal lesz. Itt tudsz róla alaposan olvasni. Az előző impulzusok eltranszformálva 0-ba:

Fázismintákat a linkelt PDF-ben találsz, de nem lesz benne átfordulás. És amitől ez az egész olyan nagyon hatékony, az a PC nyers ereje. A legtöbb AVR-be épített bemérő örül, ha eléri a 2048 mintát (kb. 12.5 Hz-es pontosság), míg az EQ APO 100k felett indul. Ez a különbség ég és föld az alsó tartományban, amire az ember a leginkább érzékeny, és mégis pont erre nem tud figyelni a legtöbb bemérő, mert egyszerűen gyenge hozzá, és már a mérés is erre megy rá sokszor.

Az akusztika közel nem tökéletes megoldás. Egy pontos mérés és behemót filterszett olyan szinten ágyúval verébre módszer, hogy közel tökéletes szobákon is olyan változást okozhatsz, mintha egy nagyságrendet ugrottál volna felszerelésben. Vegyük példának a Dreamcinemát, remek akusztika, ultra-high-end házimozis elektronika, olyan szép grafikonok, hogy elég lenne 10-20 VEQ/csatorna, és mégis, miután a Dirac helyett előkerült egy 10-20 másodperces méréssel a PC, volt olyan trailer, amit a tulaj tátott szájjal nézett végig. Másodszor már azért kellett mennem, hogy Cavern legyen a szobában.

És akkor még jó szobába, minőségi cuccra került az az EQ. Az erőnek ereje tényleg mindenre megoldás, hallottam már olcsó PC-s szettet ilyen módon Electrákat verni, a belépő feletti mozis cuccokat pedig olyan szinten közel lehet hozni egymáshoz, hogy már határozottan nehéz megkülönböztetni rendszereket. Basszuscsapda már jobb kommersz rendszerekhez sem kell, mert ott a Harman vagy a Dirac multi sub csodája, ezt a többi elem szükségtelenné válása is követni fogja.

Csak ugye miért tennél bele egy közepes PC-s procit és 65k-s konvolúciót egy AVR-be, ha ezzel garantálnád, hogy nem lenne hallható különbség köztük a jövőben lényegében soha? Üzletileg semmi értelme. Na, az open source fejlesztőket ez nem érdekli, csak a tapasztalatszerzés, és hogy fejlődjön az ipar. Ezért open source a teljes PC-s házimozi ökoszisztéma, ahol cég ebben az évezredben még nem tudott labdába rúgni. Nézz rá a KODI-ra, MadVR-ra, ffdshow-ra, Equalizer APO-ra, SVP-re, és még sok másra. Ezek a termékek a kategóriájuk objektív és szubjektív csúcsai, és őket is csak PC-s alternatívák követik a sorban. Azt még a legelvakultabb házimozisok is elismerik, hogy PC-nél szebb kép nincs, csak általában túl soknak találják azt a 3 telepítőt futtatni, ami ehhez kell. A hanggal pedig a helyzet ugyanez.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#162144) Tamoo válasza Quetz (#162142) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Szép, látványos.

Nálam tegnap a crossover lett babrálva. (Itt is nagyon köszi VoidXs-nek a segítséget és türelmet! :DDD :R )
Ugyanúgy 100Hz-es mindkettő, de APO-ban nem LPF, HPF használatával hanem a grafikus eq-val. Késleltetéshez nem lett nyúlva, az elméletileg jól van igazítva. Ez az új crossover jobban teljesít a frontoldalon, a hátterekre viszont meghagyom a régit. ÍGY NÉZ KI a dolog egyébként.

Ez a szub+center előtte/utána.

1/12 smoothing-al így néz ki most a front szekció szubbal:

[ Szerkesztve ]

(#162145) alphamooncam válasza Tamoo (#162144) üzenetére


alphamooncam
őstag

Void ! Köszi a tájékoztatást !

Tamoo !

EQ Apo parancsokat elemezve szemembe ötlöttek az utolsó utasítások.

Nem igazán értem miért volt szükséges a surroundokra érkező hangok 100Hz, alatti tartományának mélynyomóra történő átirányítása.

Ez valahogy furi nekem. Megy a surroundokra egyáltalán valami 100Hz alatt?

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#162146) Tamoo válasza alphamooncam (#162145) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Soha nem elemezgettem, hogy filmenként 100Hz alatt kevernek-e valamit a hátsókra. De ha kevernek akkor ne vesszen el, menjen a szubra. Gondolom az AVR crossovere is így működik.

[ Szerkesztve ]

(#162147) VoidXs válasza alphamooncam (#162145) üzenetére


VoidXs
nagyúr

HD kódolásban nem ritka, hogy full range effektek eredő vágás nélkül kerülnek oda (zene, fegyverek, járművek...), és ezt az Atmos munkafolyamat (a stúdiókba kötelező surround sub) csak gyakrabbá teszi.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#162148) alphamooncam válasza VoidXs (#162147) üzenetére


alphamooncam
őstag

Várj! Eddig úgy tudtam, hogy az Atmost, meg a kiterjesztett DTS-t az EQ APO nem tudja, nem is tudhatja.

[ Szerkesztve ]

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#162149) Tamoo válasza alphamooncam (#162148) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

De most nem is arról volt szó hanem hogy 100Hz alatt kevernek-e bármit a surround csatornákra. Amit amúgy te hoztál fel. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#162150) alphamooncam válasza Tamoo (#162149) üzenetére


alphamooncam
őstag

Hagyjuk ! A Te beállításaidról beszélgettünk, ami nyilvánvalóan sem nem Atmos, sem nem a DTS "HD", mert azok nem mennek, és nem is mehetnek EQ APO-n.

Örülök hogy jók lettek a beállításaid, csak rákérdeztem valamire, ami nem illett a képletbe. Ennyi.

Köszönöm, hogy megosztottad, ebből is tanultam.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.