Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-28 06:29:07

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#92085) Cifu válasza kovacsdavid8 (#92084) üzenetére


Cifu
nagyúr

Ha a digis gigás "sávot" szeretnéd Wifin tudni, akkor inkább AX-es eszközökben gondolkodj. És itt nem csak a router számít, hanem az az eszköz, amivel csatlakozol is hozzá. Itt pedig szükséges a szabvány (a régi N-es, az AC újabb, az AX jelenleg a legújabb) mellett van az adott frekvencia (csatorna), szóval a Synology megoldása especiel korántsem olyan acélos.

Továbbá a jelek szerint olyan alapdolgok nincsenek meg, hogy is működik a Wifi és mi a különbség a kábeles hálózathoz képest - például a Wifi nem duplex kapcsolat, tehát ez a fel és a lefele tartó adatkapcsolatnál elérhető sávszélesség összesen értendő, míg kábelesnél például a lefele 1000 Mbit/s mellett a Diginél van névleges 300 Mbit/s felfelé. Ez Wifi "nyelven" 1300 Mbit/s lenne.

Ezen kívül a Wifi esetében úgy működik a dolog, hogy adott csatornán a Wifi eszközök próbálnak kommunikálni, és ha valamelyik eszköz éppen lefoglalja a csatornát, akkor a többi, adott csatornát használó eszköz várakozik X ideig (nagyon kis idő, de idő), amíg a újra próbálkoznak. Ezért probléma az, hogy panelben sok-sok Wifi eszköz van. Ilyenkor az azonos csatornán lévők mindig egymásra várnak - ezért gáz panelekben a 2.4Ghz, de néha már az 5Ghz-en dolgozó Wifi is.

Szóval korántsem olyan egyszerű a helyzet, ahogy le próbálod festeni.
Nagy távolságra a 2,4Ghz jobb, de az a sűrűbben használt megoldás, az 5Ghz kevésbé terhelt általában, ellenben több falon keresztül már általában "elakad".

A termékismertetőkben megadott Wifi sávszélesség adatokról pedig nem árt tudni, hogy kb. laborkörülmények között, pár méteren belül, közvetlen rálátásnál igazak...

A topic összefoglalót olvasd el először, a kérdésed feltevésekor kövesd az ott látható útmutatókat (falak, környezet, milyen eszközök, stb.). Utóbbi is igencsak fontos, mert tök jó, ha veszel egy drága AC-s vagy akár AX-es routert, amire majd N-es Wifijű laptoppal rácsatlakozva próbálod négy fallal odébb elérni a Digi-s gigás netet, és értetlenkedni fogsz, miért olyan lassú...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.