Hirdetés

2024. június 28., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#65483) Ixion77 válasza aujjobba (#65473) üzenetére


Ixion77
őstag

"Jártam Afrikában, Ázsiában is, az alapján amekkora kupleráj az egész, nehéz oda rövidebb távlatban erős fejlődést elvárni."

A fő problémája ezeknek az országoknak, hogy - még ha ez a jelenlegi nacionalista reneszánszban nem is népszerű gondolat - a fejlődés elsősorban a fejlett országokból érkezik. Épp azért hívják az egyiket fejlettnek, a másikat fejlődőnek, mert az elsőben már készen van az, amit másodikban még el kellene készíteni.
Olyan ez, mint a bicikliverseny: az elől levő szélárnyékában lehet erőt gyűjteni, végül esetleg egy alkalmas pillanatban megpróbálni előzni. De független pályán hátrányból kielőzni azt, aki erősebb, gyorsabb, felkészültebb és tapasztaltabb? Olyat csak a mesében lehet.
Eddig a fejlett -> fejlődő tőke- és tudásáramlás jól működött. De előbb Kína ezt jól megtépázta, aztán az oroszok most lábon is lőtték. Az aktuális események után minden fejlett országbeli cég háromszor meg fogja gondolni, hogy érdemes-e neki kockázatos országba befektetnie. Inkább megfizeti a magasabb béreket minthogy 100% veszteséget kelljen leírnia krízis esetén. Ha kell, inkább beimportálja a szükséges munkaerőt is ("agyelszívás").
Oroszország nem veszi észre hogy saját magát ágyúzza. De Kína is tesztelve lesz hogy mennyire képes a saját lábain szaladni. Ráadásul két hét alatt sikerült nekik az, ami a nyugatnak önmagától évek alatt sem: egyesíteni az EU országokat, a NATO tagokat, és a "független" fejlett országokat is (Ausztria, Svájc, Svédország, stb.). Tehát az új hidegháborúban egyik oldalon az összes fejlett ország, a másikon Kína és a feltörekvő diktatúrák. Számomra egyértelműnek tűnik a végeredmény.
Magam is évtizedek óta a fejlődőkben hittem, világszíntű kiegyenlítődésre számítva. Sajnos a befektetésem jelentős része is ennek megfelelően lett allokálva. De mára beláttam hogy tévedtem. A fejlődők soha nem fogják utolérni a fejletteket, mint ahogy M.o. sem fogja soha utolérni Európát.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.