Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#48006) zharkanyi


zharkanyi
tag

"a MÁP+ kiszámítható és folyamatosan növekvő értéket biztosít." - Ezt add el reklámszövegnek az államkincstárnál!

Nem véletlenül írtad, mert pont ezt sulykolják belénk minden létező csatornán a MÁP+ kapcsán. De nézzük is meg inkább az eddig pályafutását.

Előbb a deviza kitettségtől szabadult meg a kormány (nyomatták a PMÁP-ot), aztán pedig megszabadultak az inflációs kockázattól is (MÁP+ a "szuperállampapír").
Mikor a MÁP+ elindult tavaly nyáron az EUR árfolyama 324,35 volt.

Ha akkor 1 millió forintot betettünk MÁP+-ba, akkor az most épp 1.055.124 Ft-ot ér. Tranzakciós adótól és visszaváltási díjtól tekintsünk el.
Ha akkor az 1 millió forintot átváltottuk EUR-ra, akkor az 3083,09 EUR lett volna, ami a mai napon érne 1.124,556,8 Ft-ot. Tudom, itt van átváltási költség, devizaszámla díja...

Egyrészt mondhatjátok, hogy utólag könnyű okosnak lenni, de talán pont te emlékezhetsz rá a legjobban (régi vitáink emléke), hogy én egy éve is ugyanezt mondtam. "Támadtam" a MÁP+-t és a forintos befektetések elinflálására hívtam fel a figyelmet.

Covid-ot nem tudhattam, de az, hogy az elmúlt 10 év világgazdasági szinten nyugis volt (Covid-ig) és a kamatok a 0% környékén mozogtak várható volt, hogy nem tart örökké. Most a kamatok még maradtak, de a világgazdaság már nem emelkedik nyugisan. Hopsz van is rögtön 10% bukta a forint árfolyamában.
Mit hoz a következő év és az azt követők? Nem hiszem, hogy megállna a forint gyengülése. A kormánynak érdeke (részben pont a MÁP+-al teremtette ezt meg), hogy gyengüljön a forint.
Ok, lehet nem lesz 400 jövő év végén az EUR, de ezt nem is lehet kizárni. Egy 380-on már legtöbben meg sem lepődnénk, aztán 2 év múlva jöhet a 400 is... A kormánynak jó, még mondhatni a magyar gazdaságnak is. Mindenki boldog, az árát pedig a forintban megtakarítók fizetik meg.

Nem vagyok jós, nem tudom, hogy így lesz-e. Én csak pont azt mondom, mint tavaly. Igenis benne van a pakliban, hogy a MÁP+-on hosszútávon veszítenek a megtakarítók, ahogy kvázi bármilyen forint alapú megtakarításon.

EUR-ban, vagy USD-ben nem kapunk kamatot, de a pénzünk igenis megőrzi az értékét a forintban tartott tőkénkhez képest.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.