Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
Szerintem nincs ezzel gond, ha a tőzsdére rakott pénzt úgy kezeli az ember, hogy az nincs a következő 10-15 évben.
Én is most elindultam abba az irányba, hogy átsúlyozom 75% ETF, 25% állampapírra a portfóliót. Nyilván ez attól is függ hogy ki mennyit tud megtakarítani, illetve miből lesz a megtakarítás.
(Nekem pl. céges RSU elég veleje most, ami így is-úgyis részvényként kerül a kezembe, azt pedig jobbnak látom átrámolni ETF-be, mint egy cég jövőjére feltenni azt az összeget.) -
TZ1
csendes tag
Sziasztok!
Erstétől szeretnék még mindig megválni. Van sima és TBSZ számlám. Lenne néhány kérdésem amire nem találtam megbízható leírást ezért tőletek kérdezném! Lightyear és IBC között gondolkodom. A normál számlámon csak magyar részvény van forintban a tbsz-en meg csak euróban lévő részvények vannak és euróban van a pénzem is. Tbszen kereskedem a legtöbbet.
Van díja ha befizetek a számlára? Mennyi a pénzvátás díja/ egyszer lehet forintra kell váltanom az euróimat. Mennyi ha átutalom magyar számlára? Nagyon köszönöm! -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Dare2Live #123903 üzenetére
Szerintem az ÖNYP optimális felhasználása nem a hitel előtörlesztése lesz, hanem a rendes törlesztők fizetése. Ha nekem lenne ÖNYP-m, amin kisebb lenne az egyenleg mint a hitelem éves törlesztője, akkor én azt csinálnám, hogy jövő évben 4 havonta kivenném belőle a hitelem 4 havi törlesztőrészletét. Ez a legkevesebb munka, ugyanis nem kell a bankkal az előtörlesztéssel bíbelődni, és költségben sem merülnek fel extra tételek, illetve ha jó hitelről van szó, nem kényszerül az ember feleslegesen extra tőke visszafizetésre.
Ha ezzel a módszerrel nem tudnám kivenni a teljes pénzt, csak akkor, a fennmaradó összeggel törlesztenék elő.[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
válasz Vision #123888 üzenetére
Nincs rálátásom a többi szakra csak a villamosmérnökire. Ténylegesen nagyon alacsony színvonalú az emberanyag.
Nekem nem igazán kellett megerőltetni magam, de ez nem azt jelenti, hogy nem tanultam csak azt, hogy nem vérpisilős a szak.
Én sem fejeztem be időre, mert a 7. félévre megkaptam a köztársaságit, amit 1 évre kap az ember…
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #123904 üzenetére
"én azt csinálnám, hogy jövő évben 4 havonta kivenném belőle a hitelem 4 havi törlesztőrészletét."
Van olyan opció, hogy törlesztő fizetés? Kimaradt.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
axioma
veterán
válasz PredatorZoli #123907 üzenetére
es vajh ez is oktobertol, mint a szamlagyujtes? nekunk kevesebb mint 7 havi van, en is mielobbi kiporgetesre gondoltam
-
confuser
senior tag
válasz PredatorZoli #123904 üzenetére
Nekem 2 jelzáloghitelem van (piaci+csok), de még ha mindkettőre lehetne igényelni, akkor is 1,5 évnyi törlesztőm van ÖNYP-n, szóval a szerződésmódosítási díjat nem úszom meg, meg valamennyi előtörlesztési díj is lenne. Majd kimatekolom, de szerintem inkább egyben beteszem a piaciba, mivel annak magasabb a kamata.
Én inkább olyanon gondolkozok, hogy mivel 2024 szeptemberi egyenleg szerint lehet felhasználni, és a felhasználás sorrendje tőke, majd hozam, szerintem várnom kéne 2025 év végéig, addig is fizet a munkáltatóm be havonta tőkét, így 2025 végén a hozam helyett is részben tőkét törlesztek be, marad valamennyi hozam ÖNYP-n, azt meg felveszem adómentesen (épp jövőre vehetem fel). Feltéve persze hogy ezt így engedni fogják
[ Szerkesztve ]
-
kuntics
aktív tag
Ezt vajon akkor is engedik, ha már ezt csinalom egészségpénztárral is? Pont a 750k-s befizetés miatt van EP-m, mert onnan vissza lehet igényelni a törlesztőt.
-
senior tag
Sziasztok! Lenne egy (lehet) nagyon láma kérdésem. 2022es TBSZ-en van VWCE, MSCI World stb. Ezek ugye elvileg osztalékfizeto ETF-ek ( a vwce biztosan), de az osztalék fizetésnek van valami nyoma? Hol kene látnom ha kifizetés történt? Gondolom nyilván a részvény szám nem fog növekedni, akkor simán csak az értékéhez adja hozza? Koszonom előre is!
iPhone 13 Pro 128GB
-
korcsi
veterán
válasz dani0113 #123911 üzenetére
A VWCE Accumulating tehát nem fizet osztalékot, a Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Distributing ami fizet de annak más a ticker-je: VWRL, VGWL, VWRD.
ISIN alapján jobban lehet azonosítani az eszközt.[ Szerkesztve ]
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
torma99
aktív tag
válasz korcsi #123912 üzenetére
Mivel nem "látja" az osztalékot VWCE és IWDA amiről beszélünk. VWCE-nél látszik is hogy ACC.
How accumulating ETF work google keresés javasolható OP-nak, Meg annyi, hogy alaposan körül kell járni és megérteni, mit vesz le az ember a polcról, mégse a lidlis akciós silvercrest nyúlzavarógépről van szó.
-
torma99
aktív tag
válasz Yellow73_a #123914 üzenetére
Ez egy vedd fel és felejtsd el hitel lesz megint, amit az adófizetők fognak állni örökkön örökké. Lesz majd itt is moratórium, kimentés, futamidőhossazbbítás, etc.
-
tototos
őstag
válasz Yellow73_a #123914 üzenetére
A lényeg hogy a fitalaok a Fideszre szavazzanak 26-ban. Majd lesz kibúvó mint a babavárónál vagy csoknál
-
Csabroncka
addikt
Jó ötlet köszönöm ! Nekünk egy 10% THM -es szabad felhasználású van most, ebből 12millió körül. 3m terveztem januárban a ÖNYP-vel előtörleszteni, de akkor tényleg könnyebb a maradékot kb 1mill így kivennem.
Ok - 2025-ben még nem mehetek 8millió alá direkt előtörlesztéssel.
Zoli a maradék lóvé, kb 500- 700e huf ból mennyi marad kb a végleges megszüntetéssel?
15 + 13 %-ot vonnak csak le"in medias res"
-
szkorhetz
őstag
Én kb 4 millát tudnák kivenni egyben ÖNYP-ről, a havi törlesztőm 126, szóval nekem ez a megoldás nem fog menni, betolom egyben. Előtörlesztési díj 1%, de max 30 ezer.
[ Szerkesztve ]
-
Poultier
tag
Ha kilapátolom jövőre ÖNYP-ből a pénzt le lehet zárni a számlát különösebb szankció nélkül? Mennék inkább részvény súlyosabb szolgáltató felé, perpill nyitás óta 22% hozam jött össze a pénztárnak.
-
Vesa
veterán
válasz confuser #123845 üzenetére
Menő, hogy ezt pont a munkásoknál vezetik be. Kell a szavazó...Gondolom az lehet a mesterterv, hogy egy munkáscsaládban a gyerek sem lesz érzékeny a közéletre, vagy nem lesz elég tanult ahhoz, hogy átlásson rajtuk. Tehát ott kell szaporítani a népességet, ahol az agymosás könnyen célt ér. Bónusz: 5-10 évig le sem léphet innen, ha felveszi a hitelt.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
-
Vesa
veterán
válasz arny14 #123893 üzenetére
+1 Egyetértek.
Mondjuk az is beszédes, hogy a fiam munkahelyén a leaderek és seniorok többségének még diplomája sincs, mert a versenyszférában nagyjából senkit nem érdekel, hogy milyen papírod van, ott azt nézik, mire vagy képes a gyakorlatban. Mint a ábra mutatja, nem feltétlen az egyébként elavult, vagy felesleges egyetemi tananyagot kimaxolók lesznek aztán sikeresek élesben, egy munkahelyen.A tudomány a valóság költészete!
-
-
ArGab
őstag
válasz Maxxxim #123921 üzenetére
A lakáscélú felhasználás a tőkét fogyasztja először majd a hozamot. Így ha többet tudsz kivenni a szeptember 30-i egyenleggel mint a kivételkori tőkéd, akkor a fennmaradó összeg papíron csak hozam lesz. Az meg 10 év után 3? évente adómentesen felvehető. Úgyhogy ha csak be nem zárják ezt a kaput, megoldhatónak tűnik az adómentes nullázás, de csak bizonyos feltételek teljesülése esetén.
-
Wn2tl
aktív tag
A diploma egy mérnöki tudományos fokozat. Magas szintű általános szemlélet. Amikor elmész dolgozni rá specializálódsz a munkaköröd szűk szegmensére. Emiatt feleslegesnek tűnhet, de nem az, mert te választasz mit kezdesz magaddal. És azért sokkal több lehetőség van diplomával, mint nélküle.
-
hellan
csendes tag
válasz Yellow73_a #123490 üzenetére
Egyetertek. Nem vagyok nagy guru a temaban, amennyit kellett utana olvastam a temanak h melyik alap mibe fektet es mar evek ota kockazatvallalo portfoliom van onyp fronton. Annyit igyekszem befizetni minel elobb h 150k visszajojjon, kozben meg fektessek be azt a penzt
Tobbi befektetesem pedig befektetesi alapokban van. -
tag
-
hellan
csendes tag
Amugy iden oktoberben lejart onyp-nel 10 eves varakozasi idom. Volna ertelme jelenlegi hozam kifizeteset kernem (mivel ez adomentes) es utana vissza is forgatnam azt onyp szamlara.
Kiindulva abbol h evekig utana ugysem bantanam szamlat. -
bandus
veterán
ez csak azt mutatja, amit mar tapsi is irt, hogy feleslegesen alacsony a mernoki szakokra a ponthatar. hiaba van meg valakinek a kepessege hozza, hogy bekeruljon, a nagy reszuk kihullik, mert ahhoz mar nem eleg jo/fegyelmezett, hogy el is vegezze a szakot. ilyen szempontbol a jog/orvosi/kozgaz talan egeszsegesebb. sokkal nehezebb bekerulni, ezert a vegzesi arany is magasabb.
most ven fejjel amugy van leehetosegem egy uk egyetemre jarni. ehhez kepest a bme-t pl eleg viccnek gondolom. nem nehezsegre, hanem az oktatas minosegere vonatkozoan.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
travix
aktív tag
válasz bandus #123933 üzenetére
Szerintem az is közrejátszik, hogy idősebben már éretebb az ember és jobban rááll az agy a korábban összetettnek vélt összefüggések megértésére. Legalábbis én azt érzem 19 évesen éretlen voltam az info szakhoz azért is ment olyan nehézkesen, nem a szorgalommal volt baj, ettől függetlenül a stanfordi órák stb. nyílván messze verik a hazaiakat.
[ Szerkesztve ]
-
tag
válasz Vision #123929 üzenetére
En azt tapasztaltam, hogy inkabb a HR/Talent Acquisition szempontjabol “kell” a vegzettseg (mint eloszures), az elso koros interju utan mar senkit sem erdekel. Van aki nem fejezte be, van aki teljesen mast tanult es atkepezte magat - valamilyen real kepzes szerintem is kell, mar csak az masfajta szemlelet miatt is, de (sajnos) nem talalkoztam meg senkivel aki az egyetemen szedte volna fel a versenykepes tudasat.
-
Moleman
addikt
Mindenhol van néhány jó tárgy/tanár/tanszék, de ezeken kívül minden magyar egyetemről csak panaszt hallottam én is.
Nekem egy életre el is vették a kedvem az intézményesített tanulástól, Udemy-n és munka közben google-özve megtanulom, amit meg kell.Persze összességében szeretem azt a látásmódot, amit a közgáz adott, de nem volt jó élmény.
#123935 Uyuarasy
+1, amíg még marketing területen dolgoztam, akkor sem használtam soha semmilyen tárgyi tudást, amit az egyetemen próbáltak volna belénk verni. -
arny14
csendes tag
Szóval a kérdés még mindig az miért verik arra a tanárok, hogy lemorzsolódás van? A jó tanár/ Egyetem ismérve nem az , hogy a közepes diákból egy jót csinál? Most kiemelkedőből kimelkedőt csinálni, már bocs de nem teljesítmény.
És mièrt jó ha a rengeteget csillogó szemű mérnök tanonc azért hullik ki mert matematikából nem akar/tud bizonyításokat bemagolni( értem, hogy nem bemagolni kell(ene), de itt már ugye számokat csak elvétve látsz, és az egész egy absztrakt katyvasz). És úgy 100 tétel körül tudnak mozogni analízis vizsgák.
[ Szerkesztve ]
Visszaírni luxus?
-
Wn2tl
aktív tag
válasz arny14 #123938 üzenetére
Ha valaki egyetemre megy és mérnöknek tanul azzal vele jár az erős alap elméleti képzés, mint a matematika. A mérnöki diploma nem egy puszta felsőfokú szakképesítés. Azt azért megnézném, hogy egy villamosmérnök, hogyan számol komplex számelmélet nélkül több fázisú rendszereket, vagy egy gépész hogyan érti meg a kármán féle örvénysort az absztrakt matematika ismereteit kihagyva stb.
-
arny14
csendes tag
válasz Wn2tl #123939 üzenetére
Le kell, hogy hangoljalak de sehogy, mérnökként kurva fontos hogy jól tippelj (persze ehhez értened kell mi történik), manager hülyének is nézne, ha azt mondanád neki most elmegyek számolni addig a sor áll majd, délután jövök.. Pontos számokat meg majd ha fejlesztő leszel, de abból kb nincs ma itthon arányaiban, és a nagy részük már integrált a tervező programokat használ, és nem egy ember hanem 30 dolgozik rajta specializálódva.(Aminèl szintén kell egyet tippelni, hogy jó e az amit számol)
[ Szerkesztve ]
Visszaírni luxus?
-
-
avl
senior tag
rengeteg fajta mérnök(i tevékenység, munkakör, feladat) van; különböző (mélységben) az “Anforderungsprofil”
szervizvezetői vs. CFD alkalmazói, fejlesztői, “adatelemzői”,…
-
buherton
őstag
válasz arny14 #123938 üzenetére
Azt gondolom, hogy egy pici zavar van általánosságban a fejekben, hogy mire való az egyetem.
Az egyetem azoknak való, akik már felnőttek, többek között a tanulás képességének a birtokában vannak és képesek felelős döntéseket hozni. (Az első félévben több előadó is elmondta, hogy teljes értékű felnőttként kezelnek. Volt egy srác, aki az anyjával jött a beiratkozásra és a portás mondta, hogy ezt nem kellene már itt...)
Az egyetem már a tudományok mindenki által elérhető fellegvárai, ahová azért mennek az emberek, hogy az adott tudományágban jobban elmélyülhessenek. Alapos elméleti háttér nélkül nem lehet komoly szakmai munkát csinálni. (Ezt a mondatomat minden szakmára igaznak tartom). Legyen az kőműves, fodrász, mérnök, orvos, stb. Az egyetem pedig arra készít fel, hogy az adott területet tovább lehessen vinni, az pedig nem megy elmélet nélkül. Nem véletlen, hogy a különböző szintek végén különböző szintű dolgokat kell produkálni, lásd szakdoga, diplomamunka, phd-n már publikálni is kell, stb.
Az egyetemet és a szakmunkásképzőt az különbözteti meg, hogy míg az utóbbi arra készít fel, hogy az adott feladatkörhöz minden elméleti és gyakorlati tudást megalapozzon, addig az egyetem arra készít fel, hogy az adott ágon kb bármilyen feladatkört képes legyél betölteni azáltal, hogy olyan kompetenciákat tanított meg, amivel könnyűvé válik az adott specifikus területhez kapcsolódó tudás felvétele. És arra, hogy tovább mélyülhess az adott ágon belül. Ezért helyeznek nagy hangsúlyt az elméletre. Egyébként minden tudományágban van szakmunkás réteg és egyetemet végzett réteg.
A probléma ott kezdődik, hogy a munkaerőpiac mást vár el, mint amit az egyetemek képviselnek. A munkaerőpiac a legtöbb esetben kvázi szakmunkásokat igényel, vagy még annál is kevesebb elég lenne a gyakorlatban.
A félreértések elkerülése végett nem tartom jó dolognak, hogy elavult dolgokat tanítanak az egyetemen, de szerintem nem ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a kormány ebbe is beleüti az orrát, drasztikusan csökken a hallgatói és oktatói színvonal, jellemző a szexista/kigolyózós/lehúzós hozzáállás még az oktatók között is, HÖK-ös korrupció, megélhetési problémákkal küzdenek az oktatók, stb.
A személyes példám az, hogy villamosmérnökként végeztem egyszerre két területen: elektronikai műszerek és tesztelésen, és orvostechnikán. Olyan generikus szemléletet tanulhattam meg ezeken a területeken, hogy azt magas szinten képes vagyok hatékonyan alkalmazni a programozás területén is. Persze ettől még a programnyelvet és a hozzátartozó elméletet meg kellett tanulnom, de az egyetem arra is megtanított, hogy hogyan tanuljak meg komplex dolgokat.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
axioma
veterán
sztem a felveteli nem korellal elegge azzal, h ki vegzi el [masodlagos erv: plane h a krem egy resze azert nem fejezi be mert inkabb teljes munkaidoben dolgozik], ezert kell a merites, mert amugy ennyi se lenne
amugy elte az utobbi evekben magasabb pontszamu mint a bme, ott is nagy a lemorzsolodas, de ott kevesebb a szivatas [pl. van rendesen keresztfelev es elozes/behozas, a bme meg inkabb kiir me'g egy potlehetoseget hogy nehanytiz me'g atmenjen, hogy ne legyen szabalyzat szerint kotelezo inditaniuk; plusz indokolatlanul szigoru egymasra epulest irnak elo], igy a bme-n a kifarasztasos modszer is mukodik, konnyebb csuszast osszeszedni
infok 1-1 most harmadevestol -
arny14
csendes tag
válasz buherton #123943 üzenetére
Másképp látjuk, én rengeteg olyan embert látok akik egy kis támogatással messze jobb mérnök lenne mint a sok magológèp, amit jelenleg kizárólagosan jutalmaz az oktatási rendszer.
A munkaadonak annyit elmond a diploma (mérnöki), hogy képes vagy kurva sokat copni, terhelhető vagy, többet nem igen. Tapasztalat, hogy emberek fullos diplomával jönnek ki tök hülyén az egyetemről. Ennyire marad meg a magolt tudás, használat nélkül, és annyit is ér.
Duális képzés ezen tud javítani, ha olyan helyre kerülsz.
[ Szerkesztve ]
Visszaírni luxus?
-
buherton
őstag
válasz arny14 #123945 üzenetére
én rengeteg olyan embert látok akik egy kis támogatással messze jobb mérnök lenne mint a sok magológèp
Ez csak feltételezés.
Tapasztalat, hogy emberek fullos diplomával jönnek ki tök hülyén az egyetemről. Ennyire marad meg a magolt tudás, használat nélkül, és annyit is ér.
Ez minden oktatásra igaz. Szakközépben az egy számjegyű kivonást kellett átvenni az osztállyal az érettségi előtt.
A csak általánossal rendelkezőknek félelmetesen primitív tesztet kell kitölteniük, egyszer láttam ilyet. Olyan szintű, hogy Rajzolj egy kört.
[ Szerkesztve ]
-
66zio
aktív tag
válasz buherton #123943 üzenetére
Ez teljesen mértékben igaz! Lenne, csak a valóság mást mutat. Magoltatás az egész, sok felesleges, elavult dolog mellett. A legnagyobb hazugság pedig, hogy felnőttként kezelnek. Ez nem igaz, csak azért mondják, hogy ha valami nem úgy történik ahogy kellene, akkor legyen mivel védekezni. Különös amikor előírták a kötelező katalógust mindenre, akkor eltűnt ez a híres felnőttként kezelés (ELTE). Igazából én azt láttam, hogy sok oktató belekakilt a dolgába, persze nevezhetjük ezt felnőttnek kezelésnek. Kedvencem, amikor definícióban egy lényegtelen változót más betűvel jelöltem. 0 pont. Ekkor döntöttem el, hogy itt más módszerekkel kell zh.-ra készülni.
-
buherton
őstag
válasz 66zio #123947 üzenetére
jellemző a szexista/kigolyózós/lehúzós hozzáállás még az oktatók között is
-
veterán
válasz arny14 #123945 üzenetére
Másképp látjuk, én rengeteg olyan embert látok akik egy kis támogatással messze jobb mérnök lenne mint a sok magológèp, amit jelenleg kizárólagosan jutalmaz az oktatási rendszer.
Figyu, a jelenlegi oktatási rendszer (including felsőoktatás) színvonala Magyarországon egy rossz vicc. Aki ezt se tudja abszolválni, az nem hogy mérnöknek nem való, de még szakmunkásnak is alig.A munkaadonak annyit elmond a diploma (mérnöki), hogy képes vagy kurva sokat copni, terhelhető vagy, többet nem igen.
Egy frászt. Pl. nálunk azért beugró a diploma (praktikusan tényleg BME-ELTE), mert az tanúsítja azt, hogy rendelkezel a munkakör betöltéséhez szükséges alaptudással. Programozási paradigmák, matematikai alapok, projektektszemlélet, verziókezelés, stb. -
attiati
veterán
DKJ lakossági árfolyamokat hol lehet most historikusan visszanézni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple notebookok
- Path of Exile (ARPG)
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- SSD kibeszélő
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- CSS topic
- További aktív témák...
- AsRock B550M, Ryzen 5 5600X, RX 5700 XT 8GB, 32GB DDR4 3200MHz, 500GB Gen4x4 M.2
- Asus VivoBook Max X541UVK , i5-7200U, 8GB DDR4, 120 GB SSD, Intel + NVIDIA GeForce GPU
- HP 15s-fq2000 laptop 15.6", i5-1165G7/16GB/512GB SSD, WIN11 Pro
- Honor Magic V2
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 Rog Strix / 32GB DDR4 / 480GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs