-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tototos
őstag
válasz Segal #128496 üzenetére
Na én pont azért gondolom azt, hogy semmilyen bizalomvesztés nem lenne ha 2%-ra emelnék, és azt mondanák hogy másik papírba mondjuk ingyen átrakhatod. Vennék megint a MÁP+-t az emberek. De lehet én hiszem azt, hogy a 0 pénzügyi tudással rendelkezők többen vannak most PMÁPban és nekik tényleg csak a számok érdekesek. Tehát ha van jobb akkor abba rakja és elfogadja hogy eladásnál megemelték. Majd máskor nem fog PMÁPba rakni hanem marad a kincstárjegynél.
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
válasz [CS]Blade2 #128482 üzenetére
Olyat nem tudsz elképzelni, hogy ha becseréled a papírt akkor marad az 1% ha meg eladod akkor 2%?
-
tototos
őstag
válasz Segal #128467 üzenetére
Én a nagy részt kivettem. Pár milliót hajlandó vagyok ott hagyni 1,5%os Pmápban de ha módosítani akar a visszaváltáson egyből veszem ki.
@Drizzt: legyen így. Mondjuk ezt 1 héten belül be kellene jelenteniuk mert 20-án fordul az utolsó jól fizető sorozat. Ha jól rémlik abba raktak sokan utolsó pillanatban pénzt.
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
válasz aAron_ #128466 üzenetére
[link]
A második állításom, hogy vannak olyan dolgok, amelyekre lehet reagálni és a gazdaságpolitika tud reagálni, ösztönözni kell azt, hogy hová csoportosítson át összegeket a lakosság. Ha bizonyos határokat átlép az átcsoportosítás, akkor szükség van kormányzati lépésekre - vetítette előre. Leszögezte: nem szeretnénk, hogy elhagyja a hazai bankrendszert ez a pénz.
Ha a lakosság továbbra is megtakarítani akarja ezt az összget, akkor ösztönzőket kell megnyitni, hogy a rendszeren belül maradjon az összeg - tette hozzá Nagy Márton, majd jelezte
van egy akcióterv a PMÁP-ot illetően,
amit viszont nem fog most ezen a pontonf feltárni. Utólag fog bebizonyosodni ugyanis, hogy szükséges volt-e alkalmazni az akciótervet, hogy bent maradjon ez a felszabaduló pénz a bankrendszerben és az államkincsátrban.
Naponta vizsgáljuk, hogy hová mentek ezek a pénzek és hová költi el a pénzét a lakosság
-
tototos
őstag
Szerintetek lesz majd PMÁP visszaváltás módosítás? Nagy Márton azt mondta folyamatosan figyelik hova áramlik a pénz és majd reagálnak.
-
tototos
őstag
válasz szabi__memo #128417 üzenetére
Nekem márciusban fog lejárni így akkor már simán lehet hogy nem lesz 6,5-es. Nekem marad
-
tototos
őstag
válasz szkorhetz #128345 üzenetére
Jön a kulák lista. Szar a gazdasági helyzet, szenved a nép így kell találni bűnbakot meg olyan csoportot akit lehet gyűlölni. Ugyanerre hangolt a médiából a csúnya gonosz külföldi multis megjelölés amikor nőttek az árak. Most majd a tudatos befektetőkre lesz ráhúzva hogy miattuk drágulnak az ingatlanok stb.
-
tototos
őstag
válasz lemusz #128301 üzenetére
Ha arra vágyik akkor miért ne vehetné meg? Majd ha nem kell neki eladja. Egy két dolognál nem látom miért kellene racionálisan gondolkozni? Ennél sokkal rosszabb amikor pl valaki olyan kocsit vesz amit nem engedhet meg magának de ő szeretné mutogatni hogy neki olyan van.
-
-
tototos
őstag
válasz nort_on #128269 üzenetére
Hát nem lenne rossz most olyan 400 millió HUF tőkével rendelkezni. Amúgy azon gondolkoztam, hogy ha lenne ennyi pénzem mit csinálnék: A fizetésemből költenék minden olyanra amire most vágyom és csak időszakos hóbort, nálam ilyen mondjuk egy erős autó. Ha jönne a gyerek akkor megpróbálnám az első 6 évéből minél többet vele lenni. Szerintem semmi értelme kis gyerekkel külföldi utazásnak, nekik kb az számít hogy víz legyen lehessen pancsolni meg a családdal legyenek. Utána jön a suli akkor lehetne részmunkaidőben többet dolgozni abban a sávban amikor a suli van. Amikor meg nagyobb akkor jöhetnek utazások. 10-12 éves kortól úgyis jönnek a haverok 14-től meg már úgyse a családi nyaralás lesz a jobb kikapcsolódás.
-
tototos
őstag
válasz bandus #128265 üzenetére
Szerinte nagy krach esetén ugyanúgy bukik az FTSE is, és amikor meg jók az évek akkor meg lemaradása van. Ami engem meglepett(nem néztem utána) az a következő állítás volt: 2008-ban nagyot perecelt az FTSE és míg az S&P500 34 hónap alatt visszajött az FTSE-nek 57 hónap kellett hogy ugyanazon a szinten legyen.
Szóval szerinte a múltbeli adatok alapján a konklúzió:
Ha USA perecel akkor a világ is megérzi, viszont sok olyan év van amikor az USA jobban teljesít mint a világ.
Erre fogad aki FTSE-t vásárol szerinte:-amerika masszívan elperecel, de a világ többi részén a tőzsdék vígan pluszban maradnak
- amerika a befektetési időtáv jelentős részében alulteljesíti a világ többi tőzsdéjének átlagát. Nem egyet vagy kettőt, hanem az átlagát.
-
tototos
őstag
Fire facebook csoportban van egy új poszt S&P500 vs FTSE All world ETFre. A srác szerint a FTSEvel inkább bukni lehet hosszú távon. Az indoklás ha USA bukik akkor az FTSEt is viszi hiszen abban is nagy USA kitettseg van és a bukás után USA gyorsabban áll talpra. Aztán amikor nagyon megy az USAnak akkor az S&P500 el sokat tudsz keresni.
-
tototos
őstag
válasz bandus #128236 üzenetére
Jah csak nem mindegy hogy milyen korban van az illető. A linkelt videóban 35 éves a srác aztán pár év múlva FIRE lesz neki. Gyerekről nem beszélt, de szerintem ha van gyereked akkor a költségeid igencsak megugranak. Anyósodék gondolom mar 2en vannak gyerekekre nem kell költeni igy könnyebben leszorithato a kiadás.
Szumma szummárum szerintem gyerek mellett 35 40 évesen álmodozni lehet a fireről vagy legyél milliárdos -
tototos
őstag
Sztem is jó cikk. Persze majd mondják hogy 1 millió forint költés az rengeteg és elég 300 400 ezer is egy hónapban. Meg amit még Fire csoportban látok hogy hazasparoknal csak az egyik fél lesz FIRE meg minden költséget feleznek. Kvázi két független személy él egy háztartásban és egyenlő részben osztoznak a költségekben. Én pl úgy gondolom, hogy ha én csak fél állásban dolgozok akkor a feleségemnek se kelljen teljesenben csak azért hogy több pénzünk legyen.
-
tototos
őstag
[link] azért itt elég más számok jönnek ki. Persze ha munka nélkül ugyanolyan szinten akar élni ahogy előtte akkor kevesebb is elég. Én személy szerint nem vonnám meg magamtól a dolgokat csak azért hogy ne kelljen dolgoznom. Nem általánosítva de a Z generáció már inkább ezt a szemlélet követi. Inkább visszafogja a költést de nem lesz munakhelyhez kötve azt csinál amit ő akar.
-
tototos
őstag
Csak én képzelem be vagy hétvége előtt nagyobb esély van rá hogy esik kicsit az árfolyam?
-
tototos
őstag
válasz CragON #128066 üzenetére
Azt tegyük hozzá, hogy a PMÁPból kiszállni jelenleg 1%-al lehet, tehát a fixmápba annyival kevesebbet tud berakni. Én is agyalok rajta, hogy mi legyen, de szerintem hagyom PMÁPban aztán majd lesz vele valami. Igaz nekem ez csak fél évre elegendő tartalék amit a MÁKnál tartok.
-
tototos
őstag
-
tototos
őstag
Én már decemberben kivettem a bent lévő PMÁP 86%-t(januári és februári kifizetéses) és ment TBSZre. Ami maradt az több mint valószínű hogy marad a MÁKban, a kamat megy TBSZre.
Szerintem egy része az embereknek marad a MÁKnál, ugyanúgy ahogy maradtak MÁP+-ban az emberek, ingatlanba nem hiszem hogy nagy összeg vándorol át befektetés gyanánt, tekintve, hogy az eladók most vérszagot érezve 10-15%-t ráraktak azokra az árakra amiért eddig sem keltek el. -
tototos
őstag
válasz donat_sz #127452 üzenetére
Én még próbálom kihuzni a 2 éves időszakot náluk viszonylag költség mentesen, de lehet transzfer lesz. Én NYESZ helyett EPnel használom ki az adojovairast.
@Janusz: maga a szolgáltatást nem lőttek le csak saját dokumentumot nem tudsz hitelesiteni. Arra majd a DÁP lesz. Sajnos minden jó dolgot abba raknak át hogy használja a parasztja ha nem akar sokat szívni.
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
válasz aujjobba #127433 üzenetére
A kérdés mennyire ismered az adott típust várható e valamilyen nagyobb kiadás vele? Én azért szeretek idősebb kocsikat venni mert pontosan kalkulalhato a költsége a jól ismert tipusoknak. En 2020 óta csak Toyota Priust vettem ott tudtam milyen költség várható és nem ért meglepetés.
Én átnézetném hozzáértövel és ha azt mondja hogy jó a kocsi akkor maradhat. Az értékvesztes ebben a katban már nem jelentős szerintem. -
tototos
őstag
válasz PredatorZoli #127412 üzenetére
1,5 millió forint a jelenlegi értéke. 5 év mulva szerintem találok neki helyet amire elköltjük. A feltörést kellene még kiszámolnom hogy mi van ha most kiveszem a pénzt és beszantom a teljes erste invesmentet.
@vnorbi: ersténél vezetem a bankszámlám lassan 20 éve így az utalás része ingyenes.
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
Sziasztok!
Van olyan aki még tart TBSZt az ersténél de már újat nem nyit? Nekem van egy 2024es és a future program miatt havi 20 ezret tervezek betenni sima értékpapír számlára. Van valami jó tipp hogyan lehetne ezt veszteség nélkül abszolvalni? Nem szeretném náluk halmozni a havi 20 ezer forintot.
-
tototos
őstag
válasz boost #127316 üzenetére
Nem összeg függő(szerintem), hanem hogy mennyi ideig nem lesz szükséged a pénzre. Én tavaly év végén kezdtem el TBSZ-re pakolni a pénzeket. Lakásunk van, autónk van, így a közeljövőben nem lesz szükségünk több tíz milliós összegekre, ha meg kell akkor szerencsére a havi fizetésünkből tudunk rá allokálni.
-
tototos
őstag
válasz Paxker315 #127303 üzenetére
Az egész azzal indult, hogy kellene valami ingyenes számlacsomag, ami mint kiderült csak új ügyfeleknek van, régiek fizessenek szépen. De mivel elég nagy összeg a fizetésem, lehetek prémium ügyfél és hogy az miylen jó lesz nekem és nyissunk mellé értékpapír számlát. Mondtam, hogy nagyon jó úgyis akartam ezzel foglalkozni már. Mutatta, hogy NYESZ TBSZ ott vannak az alapok miylen szépen hoznak és ha berakok havonta x összeget akkor visszatérítést kapok év végén, amivel majd a számlavezetési 1500ft-om kiegyenlítődik. Mondtam, hogy én S&P500 ETF-t akarok majd vásárolni, azt mondta hogy felhívja egy kollégáját mert ő nem tudja ezt lehet-e. Felhívta, mondta, hogy lehet de ahhoz a besorolásomon kell változtatni hogy nagyobb rizikót is választhassak. Itt abba hagytuk a beszélgetést, kár hogy nem az egész ügyletet.
-
tototos
őstag
válasz HussarF #127172 üzenetére
Kivéve ha pontosan tudod hogyan alakul a tőzsde és akkor veszel amikor lokális mélyponton van az ár
Szerintem akkor nem igaz az állítás, ha a következő időszakban lesz egy nagyobb esés és arra az időszakra osztod el a pénzt. 2020 januárban szerintem a lumpsum bukó volt olyan szempontból hogy utána többet tudtál volna venni azonos pénzért. Hosszú távon(10 év+) ez elenyésző lesz de rövid időszakon lehet vele nyerni(bukni is ha emelkedik) -
tototos
őstag
válasz Oppenheimer #127134 üzenetére
Nekem a DCA-nál is az lenne a kérdés, hogy mikor vegyem és mennyit? Szóval most volt 30 millióm HUF-om, azt milyen arányba osszam el meg milyen időközökre? Ha esik lefele 1%-t akkor vegyek? Aztán ha megint esik 1-t azon a napon belül?
Tehát nem az bosszant hogy most -600 ezer HUF amit ír az IBKR, hanem hogy nem találtam el a jó beszálló időpontot. Ha -10-t írna az is ugyanannyira bosszanta -
tototos
őstag
válasz torma99 #127130 üzenetére
az a baj, hogy az a típus vagyok aki mindig a tökéletesre törekszik. Szóval én mindig azt látom mit lehetett volna jobban csinálni. Ha most vártam volna pár napot akkor 2%-t nyertem volna és többet tudtam volna venni adott pénzért.
Ezt általában azzal zárom le magamban, hogy ez van és kész, ezt dobta most a gép. -
tototos
őstag
Vannak akik nem menekülnek a forintból [link]
-
tototos
őstag
válasz Oppenheimer #126707 üzenetére
Végül meggyőztem magam hogy lumpsum lesz(10%t meghagyok ha befutni valami jó vétel) . 65% XDWD és 35% QVDE.
-
tototos
őstag
válasz PredatorZoli #126869 üzenetére
Jah látom nagyobb az Usa benne koszi
-
tototos
őstag
válasz PredatorZoli #126867 üzenetére
Avwc is hasonló?
-
tototos
őstag
válasz SzGee #126732 üzenetére
Én azon gondolkozom, hogy az egyenlítő hitelt kihasználva fogok vésztartalékot tartani forintban. 5,85 a kamat, félévente betörlesztik a törlesztőbe. Kb 2 milliót ott hagyni, az bármikor hozzá férhető meg vissza is pótolható. Tudom a hitelt szeretjük hosszú távon, de ilyen összegnél 1 év alatt nagyjából 1 hónap törlesztőt vesznek el.
-
tototos
őstag
válasz Oppenheimer #126707 üzenetére
Mindenképp DCAval fogom berakni. 36 millió szerintem már akkora összeg ahol érdemes átlagolni.
-
tototos
őstag
válasz Moleman #126703 üzenetére
Nekiállhatunk vitatkozni, hogy a meg nem keresett pénz az bukó vagy sem. Januári és februári PMÁP-ot adtam el.
@HussarF: A szocho változás miatt nem hagytam bent. Idén még TBSZ-re akartam rakni. Tudtam, hogy ezzel jár. Most már remélem, hogy felmegy az EUR legalább 430-ra 2 hónapon belül és ott is marad.
-
tototos
őstag
PMÁP beért IBre. Nyilván egekben az Euro meg az ETF ar is
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
DCAval szeretném a kivett PMÁP HUFt majd ETFbe forgatni átlagolás gyanánt. Valahogy tudnám addig kamatoztatni a pénzem vagy nincs értelme az eladás és vételi százalékok miatt? Azon is gondolkoztam hogy ha 410 alá bemegy az euró akkor átváltam.
-
tototos
őstag
Egy korszak lezárult. PMÁP eladva uton IBre.
-
tototos
őstag
válasz net91 #126442 üzenetére
Nem hasonlitottam. Csak felvetettem egy olyan lehetőséget hogy valaki euroba váltja a forintját és berakja a párna cihába. Idén elég jól lehetett ezzel is keresni ha a végén forintot szeretnél kapni. Én az EMÁPon kívül nem tudok olyanról ahol nem kellene adózni a nyereség után 5 éven belüli felhasználásnál.
-
tototos
őstag
válasz aujjobba #126432 üzenetére
A 20 evbe azért beleesik az az időszak amikor közel voltunk az euró bevezetéshez. Szerintem többet mond az utobbi 4 5 év, ha azt akarom megjósolni, hogy mennyire fog még esni. Ha a 2,6%t veszem akkor nagyon jól járok az allampapirral hiszen 5 6%t hoz jövőre is így felesleges devizába fektetni pár éves távon.
-
tototos
őstag
válasz torma99 #126427 üzenetére
Sajnos még nem tartok ott. Még a MÁKnál használják a pénzem és holnap terveztem eladni és kiutalni.
Most a terv hogy kb fél évre elosztva fogom venni az ETF-t. Már csak azon gondolkozom mikor váltsam át a Ft-ot euróra a TBSZ-n. Vajon még felfele megy még vagy valami böffent Matolcsy amitől 410 alá visszamegy.[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
Tőzsde esik Euró árfolyam nő
-
tototos
őstag
Sziasztok!
MÁKból van hétvégén is kiutalás? Sajnos asszony Wise bankszámla regisztrációját most csináltuk meg és 48 óra kell mire látszik az appban. Ha nincs hétvégén utalás akkor gondolom felesleges eladni pénteken mert azzal csak 2 napot vesztünk a kamatból de előrébb nem vagyunk.
-
tototos
őstag
válasz keselyumadar #126028 üzenetére
Nagyjából 5% környékén a 1,5% bonusszal.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gyúrósok ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- AI a játékokban és azon túl
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen notebookot vegyek?
- Linux kezdőknek
- Spórolós topik
- További aktív témák...