Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drizzt
nagyúr
-
pictigjis
senior tag
valóban érdekes tény, csak igen nagyrészt abból fakad, hogy az indiai társadalomban elképesztően durva vagyoni aránytalanságok vannak. a gazdagok elképesztően gazdagok, és számukra minden elérhető, miközben az ország lakosságának durva többsége mélyszegény
The top 10% of the Indian population holds 77% of the total national wealth. 73% of the wealth generated in 2017 went to the richest 1%
ennél nyilván lenne frissebb adat is, de nem jellemző, hogy nagyon változnának ezek a számok
-
Ixion77
addikt
Indiával az a fő gond, hogy bár demográfiailag rendben lenne, azaz sokan vannak, de sajnos a társadalom 80%-a iskolázatlan, így a modern cégeknek használhatatlan. Az ottani iskolarendszer és az átlagos hozzáállás sem alkalmas arra hogy ezen rövid távon változtasson.
Ugyanakkor azt is érdemes észben tartani (amit én sajnos nagyon drágán tanultam meg), hogy gazdasági állapot != tőzsdeárfolyam. A tőzsdén csak a gazdasági szereplők nagyon pici része érhető el, amelyek értéke és teljesítménye erősen eltérhet az adott ország összgazdasági teljesítményéről. Erre egyébként M.o. is nagyon jó példa. Attól, hogy csőd szélén áll a teljes KKV szektor, a BÉT még simán mehet új csúcsra.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
törölt tag
"Ha már Ázsia, akkor én inkább Indiát favorizálom."
Én is elsősorban, a rally ellenére is. Különösen Tajvan miatt, mert ha a kínaiak megindulnak, akkor nem fognak egy ideig jól kinézni a dolgok, beleragadni pedig nem szeretnék. Az ingatlannál elértem az általam kitűzött határt és bár nincs vele bajom (sőt), pár éves időtávon lehet, hogy a tőzsdével ismét jobban járnék.
"Jelentosen tobbet hozna, mint a berleti dij, ami a felujitasi koltsegekhez kepest is meg egyebkent is nevetsegesen alacsony szerintem (140k-nal tobbert nem lehet kiadni)."
Nem csak a bérleti díj számít, hanem az ingatlan értékének várható változása is. Minimális célként azért fektetsz be, hogy a pénzed megőrizze az értékét. Az elmúlt 7 évben egy átlagos magyar ingatlan közel megduplázta a reálértékét (nem jó, csupán átlagos). A panelnél a reálérték érdemi emelkedésére a jövőben kevés esélyt látok, sőt, ilyen infláció mellett inkább némi csökkenés valószínű. Én a belvárosi ingatlanokban vagyok érdekelt, ott a befektetői kereslet határozza meg a piacot és mindenki tudja, hogy Budapest belső területei még most is erősen alulértékeltek régiós összevetésben, szóval nem túl nehéz kitalálni, mi a legvalószínűbb forgatókönyv...
"Csak kiváncsiságból, de miért gondolja (majdnem) mindenki, hogy be fognak szakadni a lakásárak?"
Itt-ott lehet csökkenés, de nem komoly. Amúgy most lehet látni, hogy a teóriák, amik minden ingatlan áremelkedést egy az egyben az állami támogatások és az Airbnb nyakába varrtak, mennyire nem voltak igazak és hogy valójában a konjunktúra és a kedvező kamatkörnyezet voltak a döntő tényezők.
-
SzGee
aktív tag
Nyilván ha ez reális lenne, már rég felverték volna az árát erre a szintre, a hatékony piac elmélete szerint
Most pont annyira reális, amennyi az árfolyama
Van birtokodban olyan info, ami a többi millió befektetőnek és spekulánsnak nincs?If you leave me, can I come, too?
-
julius666
addikt
"Ezek" nem akarják megverni a piacot, pénzt akarnak keresni.
Ekkora ordas bullshitet rég olvastam errefelé, bocs. Egyetlen egy embertípus van, aki nem akar legalább piaci hozamot elérni: aki nem akar különösebben pénzt keresni a tőkéje fialtatásával. Vagy mert szarik az egészbe és bankszámlán ücsörög a pénze/elszórja, vagy mert az anyagi céljaiba nem fér bele piaci kockázat vállalása (se), ezért a piaci hozamnál kevesebbet hozó, de legalább stabilabb eszközökbe fektet (pl.: kötvények).
Mindenki más, aki a tőkéje forgatásával akar pénzt keresni az legalább a piaci hozam elérésére törekszik. Nagyon egyszerű oka van ennek: manapság már 0 efforttal meg tudod kapni a piaci hozamot. Egyértelműen szarabb várható eredményre minek időt, pénzt elpocsékolni? Mi értelme végtelen időt aktív kereskedésre elszarni azért, hogy egy alkalommal 20k-ból 1m-t csinálj, ha a számla végösszege kevesebb lesz, mintha pár percnyi foglalkozással mondjuk S&P500-at vettél volna?
Nem szuper képesség, sok daytrader használja a momentum tradinget tőzsdenyitáskor, amikor 5-15 percig extrém volatilisen mozognak az árak. A képesség ami kell hozzá szerintem, hogy mocsok gyors gondolkodásúnak kell hozzá lenni. A megbízásokat is hotkeyekkel csinálja, nem egyenként pötyögi befele a számokat. Külön tudomány és magas a kockázat.
Megint bocs, de ez is hatalmas butaság. Az ugye megvan, hogy a HFT-t azt már réges rég kereskedő botok végzik? Már a 2000-es években is azzal szórakoztak a kereskedőházak a Wall Streeten, hogy ki tud kisebb késleltetésű hálózati kapcsolatot létesíteni a NYSE-vel. Mert tized milliseces időbeli késés is már súlyosan rontotta az esélyeket.
Ezzel egy random trutyúbos/discordos hülyegyerek hogy veszi fel a versenyt? Nem hogy a komplett reakcióideje, vagy akár az árfolyamokat mozgató információkhoz való hozzáférése rossz vicc, már az alatt 3x lekereskedik a HFT botok az összes beérkező információt, amíg a frontális lebenyéből leér az ingerület az ujjaiig. Ezt semmilyen hekker filmbe illő hotkeyes csapkodással nem tudja emberünk áthidalni, akkor se, ha speeden él.
Funfact: amikor végigsöpört a kereskedőbot-láz a Wall Streeten, akkor ezrével rúgdosták ki a különböző tőzsdecápás filmekből ismert aktív kereskedőket, komplett irodák szűntek meg. Olyan emberekről derült ki, hogy többé nincs rájuk már szükség, akiknek a tudásához, tapasztalatához ezek a botcsinálta traderek soha nem fognak felérni.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
Én teljesen értettem amit írtál, nyilván én se arra gondoltam, hogy a nap végén attól függ hogy alszanak, hogy sikerült-e verni a napi S&P500 napi hozamot...
Lehet rövidebb időtávokban gondolkozni, lehet más benchmarkokat felállítani (és örömködni ha összejön) de ha "hosszútávon" nincs meg a piaci hozam (+a belefektetett idő felszorozva az elmaradt órabérrel!!!), akkor miről beszélünk?
Ami nyilván a piacokhoz mérhetően végül szép teljesítményt ad.
Na igen, de mennyi az annyi? Pontosan erre kérdeztem rá...
Ma már az ilyen algo trading botok sajátosságait bekalkulálják, illetve egész pontosan felhasználják a működési elvüket a profitszerzéshez.
Uhh...
-
aAron_
őstag
Hasonló hülyeség külföldön is terjed: Protesters storm BlackRock’s Paris office holding red flares and firing smoke bombs. Egyébként nyilván nem szentek, de nevetséges, hogy YouTube-on is mennyi konteós videó van róluk, tele félinformációkkal.
What is your ikigai?
-
j0k3r!
senior tag
Általában REIT-eket az osztalék miatt szokott tartani az ember, na már most itt kicsit borult a matek az adózás miatt. Nekem vannak egyedi REIT-jeim, de elképzelhető, hogy a pár évvel ezelőtti terveimhez képest emiatt alul fogom őket súlyozni.
some men just wanna watch the world burn...
-
Stanlee
őstag
Melyik resze erdekel a REIT-eknek?
Jelenleg a magas kamatok miatti draga refinanszirozas az, ami a REIT-ek egy nagy reszenek gondot okoz. Ingatlanvasarlas helyett egy REIT ETF jo valasztas lehet, foleg ha nincs tul sok penz arra, hogy egyedi reszvenyeket vegyel.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Stanlee
őstag
Ha van EU-s REIT ETF, akkor annak nem valtozik semmit az adozasa, fuggetlenul attol, hogy mi a helyzet Mo-USA kozott. Mivel ott eddig is az ETF-et managelo ceg adozott USA-ban, majd tovabb adta neked az osztalekbol megmaradt penzt es ment az adozas az unios szabalyok szerint.
Iparagat azert kerdeztem, mert a covid a triple lease, industrial ill. retail (altalaban bevasarlokozpont uzemelteto) REIT cegeket erintette rosszul. A residential es mortgage REIT piacot kevesbe, de azt most a novekvo hitelkamatok huzzak.
Nezd meg mondjuk a legnagyobb nemet ingatlan uzemelteto arfolyamat: 1 ev alatt kb. 50%-ot esett, pedig mindenki arrol aradozik, hogy most vannak az ingatlanok Nemetorszagban ATH-n, tehat ennek a REIT-nek kb. 560 ezer ingatlannal a csucson kellene lennie, viszont az a baj, hogy mar 4%-on se tud uj projekteket finanszirozni, ill. a meglevo hiteleit se tudja rendesen refinanszirozni.
En valami ETF-et probalnek keresni, de nem lennenek vele szemben nagy elvarasaim, mert most ez a szektor nehez idoszak elott all.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
aujjobba
addikt
-
julius666
addikt
válasz Wn2tl #101860 üzenetére
Hát lol. Azért látom vannak buktatói az IBCE-nek. Az RC károsult kedvezményemet biztosan kivárom még az Ersténél, hiába utálom azt is teljes szívemből...
Elég nagy csalódás ezeket olvasni tőletek, szépen körvonalazódik a "ha magyar, akkor úgyis szar" ökölszabály, legalábbis befektetési vonalon mindenképp...
-
-
Csabroncka
addikt
válasz Wn2tl #104210 üzenetére
Abba kevesen gondolnak bele, hogy ha az állam nem fizeti ki a kötelezettségeit, akkor nem csak a kincstári számlád bukod, hanem az összes hazai számlát zárolja, amivel gyakorlatilag földbe állna minden és erre kisebb az esély, mintsem Orbánt jövőre nővé operálják.
A kérdéses PMÁP esetén, ha véletlen 2%-ra, de ne adj Isten véletlen 5%-ra emelik a kivételi büntetést, még akkor is masszívan +-os, ezért senki nem fog eret vágni magán.bernel: CHF
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
richson
csendes újonc
válasz Wn2tl #108098 üzenetére
Eurós kötvények között is vannak most jók szerintem, én veszek azokból is.
A US treasury-ben nekem az a vonzó, hogy ha bármi gebasz van a világban, ami miatt esnek a tőzsdék, akkor jellemzően az USD is erősödik. Szóval bármilyen részvényt akarok venni belőle később - amikor adódik a lehetőség jó áron - , akkor azt deviza szempontból is jó áron tudom így megtenni. A US treasury meg addig is egész jó kamatot fizet, hogy nyugodtan ücsöröghessek benne.
-
TCr
veterán
válasz Wn2tl #108102 üzenetére
Ha már témánál tartunk...
A distributing kötvény ETF-ek mi alapján fizetnek kamatot?
Az ETF-et tartalmazó kötvények kamatát átlagolják, vagy mi határozza meg a mértéket?
Illetve a kamatfizetés esedékességét mi határozza meg?[ Szerkesztve ]
https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
vnorbi
aktív tag
válasz Wn2tl #108148 üzenetére
Megkötés azért van. TBSZ-re olyan papírokat lehet venni, amelyek adózására egyébként az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek szabályzása lenne érvényben (pl tőzsdén kereskedett papírok) vagy pedig kamatjövedelemként adóznának (pl kötvény, befektetési alap).
Ha esetleg addig csavarják az amerikai adóegyezmény megszűnése utáni helyzet értelmezését, hogy nem a tőzsde országa/EGT fog számítani, és így kikerül az ETÜ alól, akkor januártól pl amerikai részvényeket nem lehet majd TBSZ-re venni. Nem mélyedtem bele, de állítólag van esélye, hogy így kell értelmezni (Bence Balázs egyik friss videójában említi portfolio.hu-s konferenciára hivatkozva).
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Wn2tl #108562 üzenetére
Alkalmasak lehetnek hosszú távon, de rövid távon jóval volatilisebb egy REIT árfolyama mint egy fizikális ingatlané (cserébe likvidebb és osztható). Egyébként átlaghozamban tudja a REIT a fizikális ingatlan hozamszintjét (ha a fizikális ingatlant nem tőkeáttéttel (lakáshitel) veszed, jobban is diverzifikált és munka sincs vele.
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz Wn2tl #109913 üzenetére
GDPR likes this…. Oh wait, megsem
koteles vagy elore kozolni hogy a beszelgetesrol hangfelvetel keszul, es arra egyertelmu jovahagyast is kell kapnod a felvetel megkezdese elott. Maskulonben a sztyiban felvett felvetwleket nem hogy ugydontonek nem fogjak tekinteni, hanem teged huznak le egy szep kis adatakzelesi birsaggal -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Wn2tl #110382 üzenetére
Ha ez ennyire könnyű lenne, akkor már mindenki csitrilliárdos lenne befektetésekből. A helyzet viszont az, hogy ez nem megvalósítható, ugyanis a nyerő sok esetben abből a körből kerül ki amit "selejt"-nek tituláltak, és a tutinak ítélt dolgokból vannak a legnagyobb bukók.
Nyilván nagyon jól hangzik hogy találtál olyan periódust ami igazolja az állításod, de van mellette legalább annyi ellenpélda amikor is nagyonis jó volt.
Egyébként pedig kínához: Ha valaki tart 10% emerginget, akkor kb a teljes portfolioja 3-4%-a lesz kína. Aki ennyi kockázatot nem tud elviselni a részvényportfolioján belül annak érdemes átgondolnia, hogy megfelelően mérte-e fel a kockázattűrő képességét. -
ngaba
aktív tag
válasz Wn2tl #110378 üzenetére
Van ex China emerging ETF is, ha az kell. Szerintem az értelmesebb, mint országonként venni. Az nekem is szimpatikusabb amúgy, mint a sima emerging ETF-ek, pusztán elvi okokból. (Az emerging országok nagy része nem matyóhímzés, de Kínába nem fogok befektetni, az tuti.)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest