-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joe123
senior tag
-
tomazin
veterán
válasz Wn2tl #127523 üzenetére
Nem ertem mi a problemad, szerintem ez egy szuper dolog, kinaban is mar mindenki digitalis allampolgar. Es ahogy a hsz alatt irja szabassagvesztes mar a kommentelesert. Meg majd social score minusz pontok a nem tiszta gondolatokert. Ugyhogy erdemes felrakni, epitsuk egyutt a rendszert.
Ezt igy most az utolso 2hszre reagalva.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Wn2tl #126876 üzenetére
Ha megengeded most nem fogom előtúrni az evidenciákat.
ETF nincs 100 éve, így természetszerűleg nem ott tudsz erről meggyőződni. Backtesteket, indexeket lehet visszanézni. Ebből historikusan 2-3% value prémium és hasonló mértékű size prémium adódott éves szinten a piachoz képest. Ez egy fact, nem elvitatható dolog és nem vélemény kérdése.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Wn2tl #126872 üzenetére
-Teljesen rosszul írod.
-Piaci oldalazás idején működnek a faktorok a legjobban és leggyakrabban.
-Nem buffet találta ki, ő csak alkalmazta az egyiket, a value-t. A faktor modelleket Fama és French alkotta meg.
-Tonna számra lehet cégeket találni, ami megfelel különböző faktor kritériumoknak. Nemhogy 50-et, 5000-et is.
-Ezzel azt akarod mondani, hogy ami az elmúlt 100 évben működött, az mostantól nem fog? Mire alapozod ezt? -
nagyúr
-
ArGab
őstag
válasz Wn2tl #126319 üzenetére
Ez a Trump ciklus nagyon nem olyan lesz mint az előző. Az első Trump elnökség esetén se konkrét program, se emberei nem voltak akik a pozíciókat betöltötték volna, emiatt nagyon lassan indultak be a dolgok. Most teljesen máshogy lesz. Egy csomó lojalista ott áll sorban pozíciókra várva és több think tank is kész programokat állított össze, részben Trump környezetében lévők részvételével (Project 2025 és társai). Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy mind a globális vámháborút, mind a több millió, amúgy kritikus munkákat ellátó illegális bevándorló összegyűjtését és kiutasítását komolyan gondolják. Márpedig mindkettő elég durva hatással tud járni. Én is úgy gondolom, hogy az a gazdasági hurráoptimizmus ami a megválasztása után volt rövid életű lesz, ha ezeket tényleg elkezdik megvalósítani januárban.
-
nort_on
senior tag
válasz Wn2tl #126310 üzenetére
Persze. Kriptó a földbe áll majd. Szokás szerint. Csak én azt már nem várom meg. Következő pár hónapban kiszórom a későn kelőknek. Egy részét január 20 előtt (120 körül), a többit meg március-áprilisban (150 körül). Ez most a terv. Aztán hogy mi lesz ebből...
[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
válasz Wn2tl #125879 üzenetére
Pont azt mondom, hogy a Nasdaq nem 7,5%, mert benne van a másik kettőben is, úgyhogy 22,5% a Nasdaq kitettséged...
"jár valamin az agyam": nézzél tv-t, olvass könyvet, menj moziba, vagy sportolj, szard le a tőzsdét, az úgyis neked dolgozik.
-=- There's no place like /home -=-
-
Fehérsólyom
aktív tag
válasz Wn2tl #125798 üzenetére
Nem játszik a felső értékhatár.
TBSZ számlákra egyszerűen új adó került bevezetésre (<3 évig: 13%, <5 évig: 8%, csak az 5. évet követően lesz 0%). -
nort_on
senior tag
válasz Wn2tl #125170 üzenetére
Vegyél kriptót, az az igazi hullámvasút, nem az ilyen VWCE meg társai. De jogos, nekem a forint konkrétan égeti a tenyerem, rögtön átváltom/befektetem amit kapok. Amúgy a USD/HUF nagyon hasonló a BTC/USD chart-hoz (nagy TF-en up only), csak az utóbbival anyagilag jobban jársz.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Wn2tl #124855 üzenetére
a kiinduló vita ugye az volt, hogy miért a vwce a legjobb?
Én igazából csak azt kérdeztem, hogy miért az lett az egyeduralkodó a topikban. Mikor 2020 körül én kezdtem el all-world index ETF-ezni, még inkább az MSCI all-world index volt a sláger, azt hiszem az ACWI (így, hogy nort_on leírta, beugrott). Én azt hiszem, hogy azért egyébként, mert a VWCE még akkor új volt, mert 2019 közepén indult.
Sztem én az elsők között kezdtem abba pakolni a pénzt. De inkább cak azért, mert az MSCI-ben 2/3-ad körül volt a US arány, az FTSE-ben meg olyan 59%, ha jól emlékszem. Aztán úgy voltam vele, ha már diverzifikálunk, akkor legyen a kevesebb. -
nort_on
senior tag
válasz Wn2tl #124849 üzenetére
VWCE-t MSCI ACWI-val érdemes összehasonlítani, de az régen magas TER-rel ment, most kicsit jobb, mint a VWCE 0.22 vs 0.20. Fund size kb ugyanaz, de ez "csak" 2300 céget tartalmaz, VWCE meg 3600-at. Emiatt volt preferált a VWCE. De mondom, ezek között nincs akkora különbség.
S&P500 már más téma.
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz Wn2tl #124841 üzenetére
FTSE AllWorld és MSCI world más, azért is tettem be a 2 külön linket.
Dare2Live ingyenes a regisztráció, és kb 3 kattintás, 2 perc. De te tudod. Szerintem jó oldal, mindenkinek szól, a teljesen kezdőktől a haladókig. Szépen rendszerezve is van a tartalom, ráadásul európai, szóval nem az USA maszlag, ami ránk nem is érvényes.
-
válasz Wn2tl #124017 üzenetére
Mert nem tétel és szimbolikus jelentősége van. Amúgy meg - de akinek van/volt itt osztalékfizető részvénye, és érintette, biztos jobban tudja - én úgy tudom, hogy az egyezmény felmondása után itthon kellett adót fizetni és nem az USA adó volt elengedve, szóval az USA semmilyen bevételtől nem esik el miatta. (Ha rosszul tudom és mégis, az akkor is elég elhanyagolható az ő költségvetésük méretét tekintve).
-
arny14
tag
válasz Wn2tl #123939 üzenetére
Le kell, hogy hangoljalak de sehogy, mérnökként kurva fontos hogy jól tippelj (persze ehhez értened kell mi történik), manager hülyének is nézne, ha azt mondanád neki most elmegyek számolni addig a sor áll majd, délután jövök.. Pontos számokat meg majd ha fejlesztő leszel, de abból kb nincs ma itthon arányaiban, és a nagy részük már integrált a tervező programokat használ, és nem egy ember hanem 30 dolgozik rajta specializálódva.(Aminèl szintén kell egyet tippelni, hogy jó e az amit számol)
[ Szerkesztve ]
Visszaírni luxus?
-
DarkByte
addikt
válasz Wn2tl #122999 üzenetére
Egyszer már felhívtam őket. Egyrészt relatíve hülyének néztek ezzel kapcsoltban, hogy mit akarok (ötletem se volt melyik menü alatt lehet erről érdeklődni, talán SZJA-s menü alatt próbálkoztam), másrészt azt mondták telefonon nem adhatnak ki ezzel kapcsolatban információt, csak személyesen. Itt hagytam rá a dolgot.
De szerintem nem erőltetem tovább, ahogy látom más sem.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz Wn2tl #122996 üzenetére
Hát jó, csak mindjárt vége az évnek, a 30 napos lejelentési határidőről meg már ne is beszéljünk
De mindenesetre most hogy az IBCE már nincs és nem automatikus a lejelentés, lehet a jövő évinél már jobban felkészültek lesznek erre és akkor hirtelen itt is lesz visszaigazolás. (Vagy majd felébredek és kihúzom az ujjam a biliből.) -
vnorbi
aktív tag
válasz Wn2tl #121577 üzenetére
Nem tudom, én még nem kerültem sorra (üzenet sem jöt), csak mások tapasztalatait olvastam. Állítólag USA piaczárás utánra időzítik a transzfert, hogy ne akadályozza a kereskedést, de aztán olyat is írnak, hogy nem is azonos napon történt esetükben az összes TBSZ transzfere.
-
Ixion77
addikt
válasz Wn2tl #120982 üzenetére
Minap olvastam épp egy cikket, ami azt fejtegette hogy 2025 sztárjai a REIT-ek lehetnek. A kamatok ugyanis most már várhatóan folyamatosan csökkenni fognak. Ezért amelyik REIT cég túlélte az eddigi időszakot, annak egyre jobbak az esélyei hogy folyamatosa javuljon a helyzete. A részvényárak azonban még nem tükrözik ezt a várható javulást. További érv, hogy a jegybankok tisztában vannak a törékeny helyzettel és ezért nagyon figyelnek az ingatlanpiacra. Ha eltörne valami a háttérben, hamarabb odatolnának egy jó nagy adag likviditást minthogy mi megtudjuk hogy történt valami.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Simia
kezdő
válasz Wn2tl #120587 üzenetére
Szerintem nem annyira sarkos ez a dolog, mint ahogy írod.
A vallás sokáig összefért a tudománnyal szerintem. Sok hívő tudós él/élt a világban. A tudomány és a vallás ugyanis szerintem különböző kérdésekre ad választ. A tudomány megmondja hogy hogyan működik a világ, a vallás meg arra próbál magyarázatot (vagy sokak szerint inkább mankót adni) hogy miért van a világ, és mi az én helyem benne.
Szerintem egy keresztény közösségben egész jól el lehet éldegélni, a legtöbb keresztény alapértéket magam is vallom (ne lopj, ne ölj, ne kivánd meg a másét stb.), a részletszabályok tekintetében meg finomhangolhat egy demokratikus rendszer.
Ráadásul az amcsi demokrácia is erősen keresztény gyökerű. Ilyen archaikus dolgokat csinálnak mint esküdni a bibliára, meg még a pénzen is ott áll hogy "in god we trust", aztán mégis egész szépen ellavíroztak eddig.
-
Vesa
veterán
válasz Wn2tl #120587 üzenetére
+1
kovaax
És ez mit bizonyít? Hogy ezernyi random ötletelésből végül a tudomány segítségével, néhány apróság bizonyosságot nyert? Ezzel az erővel felsorolsz véletlenszerűen 100db valamit, és ha ebből kettőt véletlenül eltalálsz mint a lottón, akkor az bizonyítja, hogy Te előre tudtad? Vagy csak azt bizonyítja, hogy így működik a véletlen?[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
Simia
kezdő
válasz Wn2tl #120569 üzenetére
Nem az a fő baj ezzel a project 2025-tel hogy "keresztény fasiszta", hanem az hogy antidemokratikus. A cél nyíltan a fékel és egyensúlyok rendszerére épülő amerikai állam átszervezése, pl. ilyen hipokrita felvetésekkel mint hogy az FBI meg a DOJ kiherélése, és szigorúbb felügyelete, ami egész addig jól hangzik, amíg meg nem kérdezed hogy kik is fogják szigorúbban felügyelni az FBI-t, és mi lesz azokkal a jogkörökkel amit elvettek tőlük... A kezdeti lépés kies hazánkban is Polt kinevezése volt, és az ő védőernyője alatt már egész sok borderline törvénytelenséget el lehetett követni.
Ha a demokrácia mint keretrendszer megmarad, akkor a nép majd eldönti hogy akar-e az általad "keresztény fasisztának" mondott elvek mentén élni. Viszont ha nem marad meg, akkor teljesen mindegy, hogy a demokráciát "keresztény fasiszta", "liberálbalos" vagy "iszlám fundamentalista" elvek mentén számolták fel, mindenképpen szívni fog az USA, és ezzel az egész világ. Mi legalábbis (mint a jelen világrend viszonylagos kedvezményezettjei) biztosan...
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Wn2tl #120257 üzenetére
Én nem az egész JPGL-t adom el, hanem csak visszaigazítom a célszázalékokra. Ebben semmi kockázat nincs, csak egyszerűen lefarmolom az eltérő korrelációk miatti elmozduláskülönbségekből származó extraprofitot. Ha a mostani trend folytatódik, akkor erre megint lehetőség lesz, nem kell semmire sem várni.
Ez a megvárom a csapkodás végét eléggé megmosolyogtató, ugyanis azt nem tudhatod, hogy mikor lesz. Lehet, hogy ennyi volt és hétfőn már emelkedés lesz újra. Ez kb ugyanaz, mintha azt mondanád hogy most megvárod a piac alját és majd akkor vásárolsz, sőt, most eladsz mindent, aztán a piac alján visszaszállsz. Tudjuk hogy ez nem működik.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Wn2tl #120198 üzenetére
azert sztem nem mind marad visszavaltatlan, plane nem marad ennyi kesobb, mert most me'g nem mukodik sok helyen, vagy csak gyujtik amig tisztul a kep
ceg berli az irodat, amig nincs ra az uzemeltetesnek megoldasa a szemetbe dobatjak [bar remelem h az ujravalogatasnal a munkasok kiszedik reszben] -
Vesa
veterán
válasz Wn2tl #120198 üzenetére
+ ha ez motiválja az emberek egy részét legalább arra, hogy ne a természetbe dobálják szét, akkor van értelme, ráadásul a visszaváltás szelektív gyűjtést is jenet egyben. Nem magunkból kell kiindulni, akik eleve szelektíven gyűjtünk mert felfogjuk ennek jelentőségét. A többséget ez nem érdekli, ez a visszaváltósdi lehet egyfajta ösztönző. Más kérdés, hogy nem erre találták ki, hanem plusz adónak.
A tudomány a valóság költészete!
-
dugo_
veterán
válasz Wn2tl #120069 üzenetére
screenshot: https://i.imgur.com/SYQkyBi.png
-
Paxker315
addikt
válasz Wn2tl #119819 üzenetére
Koszonom! : ) : ) Mondjuk az egesz india dolog mult heten jutott eszembe, mikor poenbol rakerestem vasuttarsasagok& vasuttal kapcsolatos reszvenyekre, es az IRFC-n neztem nagyokat. Aztan leesett, hogy az IRFC pl kifejezetten hosszabb tartasra jo otlet, mert. Egyreszt eleg nagy forrast boritanak majd a vasuti kozlekedes fejlesztesere arrafele, szarazfoldi aruszallitas leghatekonyabb modja, legnagyobb kapacitassal & a nepesseg mobilitasat is segiti, emiatt vlszg a kovetkezo 1-1.5 evtizedben dinamikus agazata lehet az indiai piacnak a vasut.
De globalisan is, mert nagy aruforgalom bonyolitasara tovabbra is gazdasagos & "klimabarat", illetve utazasokhoz is remek. Nem MO-n.A mai nap teljesitmenyei utan borzalmas elkapott a kisertes, hogy instant dobjam be az augusztusra utemezett osszeget most, es vasaroljak. Bar a JPGL, ZPRV kifejezetten baratsagosan tartotta a frontot.
Ilyen teren aki QDEV-t szeretne, most egy remek lehetoseg van "beugrani" , plusz nekem egy ertekes tapasztalat, hogy pont a faktor-portfolio sokat segitett a honapban, tompitolag.
-
fuser123
csendes tag
válasz Wn2tl #116573 üzenetére
Szerintem a Xetra az IB-nél IBIS. Ha a "trading permissions" alatt Németország be van jelölve nálad, akkor szerintem semmit nem kell engedélyezned.
TWS-ben van mód direkt piac kiválasztására (az order entry-ben, az advanced gombra kattintva lehet beállítani):
#102309 SzGee
Webes felülethez nem tudok hozzászólni, azt én inkább kerülöm...[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Wn2tl #115335 üzenetére
Számomra már jóideje egyértelmű (már tavaly q3-q4 környékén mondtam), hogy 2024-ben a magas kamat ellenére sem jó a PMÁP. Persze a kockázatához képest nem rossz de ha hozammaximálás a cél akkor azt lehetett azért érezni hogy idén nem ez lesz a nyerő (a forintleértékelődés és a tőzsdei fellendülés is várakozásaim szerint magas volt).
-
lemusz
addikt
válasz Wn2tl #115335 üzenetére
PMÁP idővel lekövetné valamennyire, de az éppen csak közkedvelté váló Fixmápot mindenképpen érdemes lenne újraszámolni egy ilyen scenarióval. Portfolio podcast azt mondta tegnap nem számítanak idén 400 feletti euróra, de nem zárják ki azt sem hogy rövid ideig megkóstolja azt. Kb a külker mérlegünkön áll vagy bukik a dolog, ami decemberben nem várt fordulatot mutatott.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen notebookot vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Futás, futópályák
- Szólánc.
- Itthon is elérhető a OnePlus 11 és a Buds Pro 2
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Steam topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest